Dodaj do ulubionych

DAD i inne firmy, które żerują na nieostrożnych...

IP: *.pools.arcor-ip.net 02.05.11, 19:31
Ostatnio założyliśmy w Berlinie firmę, spółkę komandytową, więc dane są w rejestrze handlowym. Tego samego dnia, kiedy dostałam postanowienie sądu w Charlottenburgu o wpisie, w dwóch kopertach przyszły pisma imitujące wpis do różnych rejestrów. Jedna firma chciała 100 euro, druga ponad 600. To pierwsze pismo miało taki layout, że wyglądało na koszty sądowe, a że ostatnio miałam do zapłaty kilka podatków i opłat sądowych, to o mało nie zapłaciłam frycowego oszustom, uratowało mnie odwlekanie zapłaty, bo stale miałam coś ważniejszego na głowie.Ostatnio przyszło trzecie pismo, z trzeciej firmy, więc w Niemczech to popularna działalność.
Na maila co i rusz przychodzą prośby o weryfikację danych w różnych dziwnych katalogach. Wywalam to od razu do spamu, ale i tak kiedyś mąż się dał wrobić w pseudobezpłatną publikacę danych w Internecie. Frycowe kosztowało nas 300 euro.
Po prostu czytać, czytać, czytać, a jak się nie rozumie, wyrzucać do kosza.
Obserwuj wątek
    • Gość: pp Centralny rejestr frajerów i naiwniaków IP: *.aster.pl 08.05.11, 11:29
      W pewnych branżach taki spis może być bezcenny :-D

Szukasz frajera - zaglądasz do spisu - i masz! Gwarancja 100%-wego frajerstwa, żadnej ściemy.
      • Gość: gruba Rozwiązanie IP: *.lublin.hypnet.pl 08.05.11, 11:45
        Wystarczy zmienić prawo tak aby tekst mniejszy niż jakiś tam rozsądny rozmiar czcionki nie miał znaczenia jeśli klientowi on nie odpowiada.
        • Gość: Tygrysek Re: Rozwiązanie IP: *.scansafe.net 08.05.11, 14:48
          W Kodeksie cywilnym jest np. taki zapis:
          Art. 388.
          § 1. Jeżeli jedna ze stron, wyzyskując przymusowe położenie, niedołęstwo lub
          niedoświadczenie drugiej strony, w zamian za swoje świadczenie przyjmuje
          albo zastrzega dla siebie lub dla osoby trzeciej świadczenie, którego wartość
          w chwili zawarcia umowy przewyższa w rażącym stopniu wartość jej
          własnego świadczenia, druga strona może żądać zmniejszenia swego
          świadczenia lub zwiększenia należnego jej świadczenia, a w wypadku gdy
          jedno i drugie byłoby nadmiernie utrudnione, może ona żądać unieważnienia
          umowy.
          § 2. Uprawnienia powyższe wygasają z upływem lat dwóch od dnia zawarcia
          umowy.
          • Gość: marysia Zapis IP: *.centertel.pl 08.05.11, 17:43
            to może być w testamencie, nie w kodeksie cywilnym.
            • ggrdl Re: Zapis - i co z tego? 08.05.11, 18:26
              Gość portalu: marysia napisał(a):

> to może być w testamencie, nie w kodeksie cywilnym.

Ale dużo wniosłaś do dyskusji! A jakie to merytoryczne!
              Zapis, jest napisane, stoi - to są synonimy w mowie potocznej. A tutaj nie piszemy konstytucji, ani nawet pisma sądowego, to FORUM DYSKUSYJNE.
              • Gość: marysia Re: Zapis - i co z tego? IP: *.centertel.pl 08.05.11, 22:39
                No to po kolei.
                Okazało się, że mój post jest właśnie zaproszeniem do dyskusji - tylu was mądrali raczyło otworzyć dziubki - a czym była porada, by uchylić się od oświadczenia woli powziętego na skutek wyzysku? Wyzyskany przedsiębiorca - ratujcie, tym bardziej, że żaden z nich nie podnosił nieekwiwalentności świadczeń wzajemnych, tylko zgodnym chórem mamrotali, że NIE CZYTALI. Znalazł się zaraz pobieżny lekturzysta kc i chlusnął klapsusem.
                Co prawda to prawda - nawet wykształceni prawnicy nie widzą wielkiej różnicy, kiedy mówią "zapis" a mają na myśli "przepis" lub nawet "normę".
                • ggrdl Re: Zapis - i co z tego? 09.05.11, 09:39
                  Marysia, bredzisz i to nie na temat.
                  • Gość: marysia Re: Zapis - i co z tego? IP: *.centertel.pl 09.05.11, 10:35
                    Ty za to na temat bredzisz, nie ma co.
                    • ggrdl Re: Zapis - i co z tego? 09.05.11, 11:34
                      Oj frustracja wyłazi!

Ja nie bredzę, tylko odpowiadam rzeczowo i na temat. Tego cię nie nauczyli na prawie?
                      • Gość: marysia Re: Zapis - i co z tego? IP: *.centertel.pl 09.05.11, 12:08
                        Odnotuj sobie: "rzeczowo" - słówko do sprawdzenia. Nie uczyli tak w gimnazjum?
                        • Gość: Pracodawca Marysi Re: Zapis - i co z tego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.11, 13:10
                          Maryśka wracaj do garów i skończ te swoje fanaberie, bo Ci góra talerzy w zlewie urosła.
                        • ggrdl Re: Zapis - i co z tego? 09.05.11, 13:21
                          Marysiu weź pigułki, poczujesz się po nich lepiej. To nic, że ukończyłaś "bardzo dobrą szkołę prywatną", nie wszyscy muszą być wykształceni.
                • Gość: abc Re: Zapis - i co z tego? IP: *.54.249.32.smlw-legionowo.pl 15.05.11, 09:59
                  a co to jest nieekwiwalentnosc swiadczen wzajemnych (w tym wypadku)?
            • Gość: amx Re: Zapis IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.11, 20:03
              to jest forum, nie egzamin z prawa...

proszę, co za cwaniaczki w centertelu pracują...
          • Gość: Arnold Re: Rozwiązanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.11, 19:17
            Przedsiębiorstwo bez względu czy mające osobowość prawną, czy też zarejestrowane pod osobą fizyczną jest podmiotem profesjonalnym i istnieje domniemanie, że wie co robi i zna się na tym co robi, a decyzje podejmuje świadomie.
        • Gość: r0b0l Re: Rozwiązanie IP: *.e-wro.net.pl 08.05.11, 14:50
          to nie ma znaczenia, jak ktoś nie umie czytać ze zrozumieniem to kulfony też nie pomogą..
          Bardziej by sie przydały przepisy o nieukrywaniu ( celowym ) kosztów.
          Lub regulujące zapisy, np jeżeli w ofercie jest coś ZA DARMO to żadne dodatkowe kruczki tego nie zmienią.

Otrzymuję wiele takich propozycji i ofert, nie rozumiem jak można dać sie naciąć na tak prymitywne przekręty
          • Gość: :) Re: Rozwiązanie IP: *.gdynia.mm.pl 08.05.11, 16:59
            Czy ja wiem, czy to przekręt... Cena jest podana :) Ale polaczkowate biznesmeny, przyzwyczajone do robienia w cechuja klientów, reagują histerycznie, gdy to oni są aktywnie robieni w cechuja.
        • wypasiona_foczka Re: Rozwiązanie 11.05.11, 21:11
          gruba napisał(a):

> Wystarczy zmienić prawo tak aby tekst mniejszy niż jakiś tam rozsądny rozmiar c
          > zcionki nie miał znaczenia jeśli klientowi on nie odpowiada

Kurde ale tu nie idzie o rozmiar tekstu. To kolejny z rzędu artykuł na GW pod tytułem "Podpisałem choć nie wiem co tak właściwie bo nie czytałem". Nieważne czy będzie napisane dużymi czy małymi literami zawsze będą ludzie, którzy nie czytają umów z definicji bo nie chce im się wysilać. Złożenie podpisu pod czymkolwiek, na prośbę kogokolwiek w tym pięknym kraju nad Wisłą jest traktowane równie beztrosko jak wysmarkanie nosa. Najpierw podpisuję a potem "jakoś to będzie". Podpis jako rzecz niematerialna, nienamacalna w mniemaniu wielu ludzi nie ma wartości a więc nie wiąże i koniec.
          Mnie jedynie trochę przeraża, że tacy niekompetentni ludzie "prezesują" swoim firmom. Dopóki to firmy prywatne to pal sześc, nie moja sprawa ale w artykule przytoczono przykłady burmistrzów, którzy przecież nie będą płacić za lekkomyślność ze swojej kieszeni, ma ktoś złudzenia?
          • wypasiona_foczka I jeszcze... 11.05.11, 21:26
            pozwolę sobie dodać, że jak już klasyk Kazik zauważył: "W Polsce umowa jest gó... warta" - nieważne ustna czy podpisana. Ludzie masowo nie dotrzymują swoich zobowiązań pod którymi się podpisali, nie płacą faktur, nie przejmują się terminami, obietnicami. Ta lekkość w podpisywaniu czegokolwiek bierze się z faktu, że w razie "rozmyślenia się" i tak zawsze można się wypiąc dupą i nikt mi nic nie zrobi. Procedury sądowe są rozwlekłe, egzekucje opieszałe, urzędy nieudolne więc przeciętny Jan Kowalski gdzieś ma swoje zobowiązania... A tu nagle nastąpiła konfrontacja pana Jana z hardkorowym z punktu widzenia Polaka systemem prawnym z Dojczlandii. Zasada "podpisałes to płać" jest oczywista, egzekwowana szybko i do bólu, w mojej ocenie słusznie bo wywiązywanie się z umów, nieważne czego dotyczą i przez kogo są zawierane to podstawa ZDROWEGO funkcjonowania każdej gospodarki. W Polsce króluje cwaniactwo mające korzenie właśnie w tym, że od zawsze "umowa jest gó... warta"... tak właśnie sądzę.
            • Gość: taktak Re: I jeszcze... IP: *.studby.uio.no 12.05.11, 11:21
              Ale wlasnie o to chodzi, ze metody tej firmy (i podobnych) podwazane sa nie tylko w Polsce, ale przynajmniej w calej Europie i wielu inncyh krajach swiata. Ten kto w prawidlowy sposob odmowi zaplaty, bedzie mial spokoj. Takie firmy licza tylko na tych, co sie przestrasza i zaplaca. W tym sek, ze niestety takich osob jest wiele.
              Kruczki tej firmy sa na krawedzi prawa (tez niemieckiego!).
              Poza tym forma atakuje wrazliwe biznesy rodzinne, szkoly, organizacje charytatywne lub jednoosobowe firmy, ktore albo maja male zyski lub w ogole nie sa zorientowane na zyski. w takich miejscach czesto nie ma przygotowania na haki z wszystkich stron. Tak po prostu. W duzych formach nie ma szans na pezkret, bo wystarczy zapytac swojego prawnika, ktory, przy wpadce, od razu powie, jak odpowiedziec i juz sie dalej nie przejmowac!
            • Gość: Ludka Re: I jeszcze... IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.11, 16:20
              No niestety ale nie masz racji z tym hardcorowym systemem prawnym w Niemczech.
              W tradycji jurystycznej i praktyce prawo niemieckie jest daleko daleko w tyle np za angielskim
      • cegla000 Wystarczy nie przejmować się i nie płacić 08.05.11, 11:48
        Tak własnie poradziłem znajomemu, który nabrał się na takie coś parę lat temu.
        Wszystkie pisma windykacyjne i grożące sądem przychodziły zwykłymi listami. Można było więc sobie tym spokojnie tyłek podetrzeć.
        Po jakimś czasie korespondencja ustała a żadne wezwanie do sądu nie przyszło.
        TO TYLKO SCIEMA!!!
        • Gość: dex Reader's Digest działa tak samo IP: *.play-internet.pl 08.05.11, 12:08
          Dokładnie tak samo działa rzekomo renomowane wydawnictwo "Reader's Digest". Tyle ze ich celem sa pojedyncze osoby, a nie firmy. Po odpowiezi na ich lst, przysyłają Ci jakąś książke, po cenie zwyżonej kilkadziesiat razy i domagaja się zapłaty. dexter
          • Gość: grubiutka Re: Reader's Digest działa tak samo IP: *.lublin.hypnet.pl 08.05.11, 12:24
            Hah mi też podesłali książkę, które nikt nie zamawiał, a później słali pisma i straszyli sądami :).

Póki co wszystko ustało :)
          • Gość: mennica państwowa Re: Reader's Digest działa tak samo IP: *.globalconnect.pl 08.05.11, 15:02
            skarbnica narodowa podobnie
        • Gość: mateusz World Business Guide IP: *.play-internet.pl 08.05.11, 22:39
          to inny klon tego typu firm - też wysłałem im rzekomą "aktualizację" danych i przysłali mi fakturę na 995 euro a potem wiele "reminderów" i wezwanie do zapłaty z "Waldberg&Hirsch", która okazała się wydmuszką dokładnie omówioną na forach internetowych. Oczywiście po wymianie kilku maili zdecydowałem się ich zignorować i na razie jest cisza.
          Jakby co, polecam kontakt z Panem Janem Studenckim, który ma doświadczenie w sporach z takimi firmami.
      • Gość: tvradiosłuchacz Re: Centralny rejestr frajerów i naiwniaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.11, 12:30
        Może powiesz jak rozpoznać frajera i po czym?Dam ci przykład.Przed ostatnimi wyborami robiłem remont w domu i miałem włączone radio.Nagle słucham a tu Jarosław recytuje program wyborczy Tuska i mówi że musi to zrobić.Wkurzony zszedłem z drabiny i pyskując na PO przełączyłem inną stację.Po chwili też wiadomości i ta sama wypowiedź.Wkurzyłem się bo jak można tak podrabiać głos Jarosława a przecież on wcześniej mówił o innym programie.Przełączyłem na stację gdzie odmawiali "Ojcze nasz .......... i Zdrowaś Maryjo......." odetchnąłem z ulgą że wreszcie ci cwaniacy z PO nie będą ze mnie robić frajera.Jakież było zdziwienie gdy usłyszałem to samo co na innych stacjach.Wieczorem włączyłem TV a tam jak zwykle stała linia Jarusia.Patrząc na to z perspektywy dziękuję Bogu że ten idiota na prochach nie miał już władzy i nie wysłał nas Polaków na Moskala.Jak chce odzyskać rodzinne majątki niech sam ruszy zad i odzyskuje.Jak sądzisz frajerzy to ci którzy go popierają czy ci którzy go nie popierają.Jeżeli ci którzy go popierają są prawdziwymi Polakami to który jego program wyborczy (głoszony w radiu czy telewizji )charakteryzuje prawych Polaków a który frajerów?
    • Gość: H2O Życie na polu minowym... IP: *.host.witnet.pl 08.05.11, 11:33
      Przyzwolenie liberalnego państwa na działalność tego typu oszustów, spowodowało, że nie tylko mali przedsiębiorcy zaczęli stosować te same metody - także duże i wydawało by się "poważne" instytucje jak banki - stosują oszustwo jako metodę wyłudzania pieniędzy od klienta.

Zaufanie - czynnik niezbędny do prowadzenia handlu - stało się towarem skrajnie deficytowym. Nie wróży to dobrze. W dłuższej perspektywie zabije przedsiębiorczość - bo nie jest możliwa współpraca czy wymiana handlowa między oszustami.

Państwo rezygnując z funkcji gwaranta uczciwości - poprzez tworzenie i egzekwowanie odpowiednich praw - utraciło sens swego istnienia. Bo przecież nie jest nim ściąganie haraczu (podatków) bez "ochrony" - od tego mamy gangsterów.
      • milosniktrojki Masz rację. 08.05.11, 11:40
        Masz rację. Państwo socjalistyczne doskonale chroni wtórnych analfabetów i dysmózgowców. W państwie socjalistycznym nie ma szans na takie wpadki.
        • Gość: Filim Re: Masz rację. IP: *.ghnet.pl 08.05.11, 11:51
          Po Twoim poście widać że podpisałeś może kilka małych umów przez całe życie i tylko powielasz na forum nic nie znaczące frazesy.
        • Gość: ax Re: Masz rację. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.11, 13:05
          Jesteś z młodzieżówki UPR czy urwałeś się z psychiatryka?
      • Gość: azyt Re: Życie na polu minowym... IP: *.fbx.proxad.net 08.05.11, 12:06
        chociazby orange i ich audi i inne mercedesy
        na poczatku czulem sie wybrancem, kiedy mi takie cos przysylali, bo przeciez to wlasnie moj numer zostal wybrany, i za chwile odbiore wymarzone auto, w dodatku za friko
        i inne "darmowe" smsy itd
        przeciez to jest jawne oszustwo, a panstwo co na to?
        • Gość: dex Re: Życie na polu minowym... IP: *.play-internet.pl 08.05.11, 12:13
          Państwo, a własciwie UKE, zrobiło tyle że ograniczyło miesięczną kwotę, na która mozesz zostać oszukany przez jeden podmiot. Najwidoczniej uniemozliwienie oszustw całkowicie przerasta nasz kraj (albo tez obecny stan rzeczy jest komus waznemu na ręke)
        • Gość: Alfa Re: Życie na polu minowym... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.11, 09:11
          A państwo nic na to bo państwo już sfinansowało Ci szkołę podstawową, ew. gimnazjum i średnią. Może nawet studia. A to że nauka poszła w las to już nie jest problem państwa tylko Twój.
      • Gość: qba Re: Życie na polu minowym... IP: *.compnet.com.pl 08.05.11, 12:06
        posciele, smsowe loterie, pobieraczki i to co teraz sie czyta Rzygac sie od tego juz chce
      • Gość: motoguru Re: Życie na polu minowym... IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.11, 13:16
        Sam prowadzę katalog, gdzie są już wpisy firm. I zapewne zostaję wrzucony do kategorii tych oszustów. Katalog prowadzę dość nietypowo - właściwie to testuje, które funkcje działają, na które funkcje i opcje patrzą ludzie co ich interesuje. Jak na razie 100% darmowy. Ogólnie rzecz ujmując jest tylko za pobieranie danych firm ( bo można ) wyraża się zgodę na otrzymywanie ofert handlowych, jak na razie nie wysłałem żadnej ( nie szukam finansowania ). Tylko tak na przyszłość jakby mi zachciało się na tym zarabiać. Grafika minimalistyczna - właściwie bez grafiki, tylko kolorowane tabelki itp. zmienię jak dojdzie do 10k odwiedzin miesięcznie ( na razie 6k ) bazafirm.top100.net.pl - a noi adres by wypadało zmienić. ale nie mam pomysłu na nazwę.
        • hugow Re: Życie na polu minowym... 08.05.11, 13:57
          nie za bardzo jest o co się oburzać, jest przecież wykonana usługa - jest, i jest cena - jest.
          zbieranie danych kosztuje - dlatego firmy jak ta omawiana chcą mieć zwrot kosztów.
          A wysyłać śmieci do Hamburga gdzie list kosztuje około 30 euro (czyli comiesięczna wysyłka w skali roku da 360 euro) to czysta złośliwość i dowód nadmiaru gotówki.
      • jibik Re: Życie na polu minowym... 08.05.11, 13:17
        Nie masz racji kolego. Byc moze nieswiadomie idealizujesz dawne czasu, czy tez inne systemy gospodarcze. Prawda jest taka, ze oszustwa w biznesie na duza skale zdarzaly sie zawsze. Poczawszy od handlarzy "magicznymi" srodkami na czyraki po afera z budowa Kanalu Panamskiego.
      • Gość: michal irlandia slono placi za brak regulacji IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.11, 14:28
        zgadza sie, irlandczycy-banruci przyznaja ze bledem byla deregulacja gospodarki, niestety za pozno, obudzili sie z reka w nocniku

tv3.ie/shows.php?request=tonightwithvincentbrowne&tv3_preview=0&video=35242
      • ponury_swiniarz Zauwaz, ze berlinka 11.05.11, 19:18
        zarejestrowala firme w urzedzie i najwyrazniej ktos 'przecieknal' jej dane firmom-oszustom, bo inaczej skad od razu dowiedzialyby sie o zarejestrowaniu dzialalnosci i przeslaly lewe dokumenty. Panstwo nigdy nie bylo gwarantem uczciwosci. Gwarantem uczciwosci byl strach przed konsekwencjami oszustwa.
      • Gość: ała Re: Życie na polu minowym... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.11, 02:32

> Przyzwolenie liberalnego państwa na działalność tego typu oszustów, spowodowało
        > , że nie tylko mali przedsiębiorcy zaczęli stosować te same metody - także duże
        > i wydawało by się "poważne" instytucje jak banki - stosują oszustwo jako metod
        > ę wyłudzania pieniędzy od klienta.
        >
        > Zaufanie - czynnik niezbędny do prowadzenia handlu - stało się towarem skrajnie
        > deficytowym. Nie wróży to dobrze. W dłuższej perspektywie zabije przedsiębiorc
        > zość - bo nie jest możliwa współpraca czy wymiana handlowa między oszustami.
        >
        > Państwo rezygnując z funkcji gwaranta uczciwości - poprzez tworzenie i egzekwow
        > anie odpowiednich praw - utraciło sens swego istnienia. Bo przecież nie jest ni
        > m ściąganie haraczu (podatków) bez "ochrony" - od tego mamy gangsterów.

ŚWIĘTA PRAWDA! Z jednym tylko zastrzeżeniem: zdiagnozowałeś obecnie powszechny ustrój państw Zachodu, a nie ustrój PAŃSTWA LIBERALNEGO.

Państwo liberalne swą rolę widzi właśnie w byciu stróżem uczciwej gry rynkowej.

To, że obecne ustroje państwowe, nie stoją na straży uczciwości obrotu jest wynikiem tego, że NIE SĄ TO USTROJE LIBERALNE..

Smutna prawda jest taka, że liberalizm umarł, a obecne ustroje można nazwać technokratyczno-socliberalnymi. Wręcz należałoby na obecne rodzaje ustrojów państw Zachodu wymyślić nowe określenia (może, np.: ustrój miksopapki?)
      • Gość: abc "przyzwolenie liberalnego panstwa" IP: *.54.249.32.smlw-legionowo.pl 15.05.11, 09:59
        LOL
    • ak47.dwa Ale najpierw trzeba znieś matematykę na maturze ! 08.05.11, 11:34
      Zeby "wykształciuch" nie rozumiał TREŚCI umowy .piękny gest SLD-dzięki ! Macher.....
      • Gość: wpisna4um Re: Ale najpierw trzeba znieś matematykę na matur IP: *.dip.t-dialin.net 08.05.11, 11:50
        >Po prostu czytać, czytać, czytać, a jak się nie rozumie, wyrzucać do kosza.<

ŻEBY COŚ WYCZYTAĆ MUSI TO BYĆ NAPISANE ! A jak nie jest ?

Np. telefony na kartę.
        Operatorzy sieci komórkowych nie zadają sobie trudu aby nawet małymi literkami…
        Czy ktoś widział kiedyś informacje dla klienta, że niedoładowanie konta w określonym terminie powoduje LIKWIDACJE numeru i PRZEPADEK (!!!) skumulowanej na koncie kwoty!
        Pakiety startowe opatrzone są informacją (często ukrytą) o "okresie ważności dla usług wychodzących lub przychodzących" ale ani słowem nie informuje się klienta o likwidacji numeru i "przepadku" pieniędzy !!!
        PLUS stosuje jeszcze inne oszustwo: na opakowaniu starterów Simplus podaje koszt połączeń "do wszystkich dużych sieci, także stacjonarnych - 29 gr/min" - BEZ JAKICHKOLWIEK znanych tricków marketingowych w postaci np. słynnego słówka "od" lub gwiazdki-odnośnika kierującego do ukrytych informacji !
        W rzeczywistości koszt ten jest dwukrotnie(!) wyższy a owe "29 gr/min" to DODATKOWO PŁATNA OPCJA, o czym klient dowiaduje się dopiero PO ZAKUPIE i ROZPAKOWANIU produktu ! Ten oszukańczy pakiet oferowany jest w milionach egzemplarzy w tysiącach punktów sprzedaży.
        Proszę sprawdzić w najbliższym kiosku czy markecie.

>Nie wiadomo dokładnie, ilu Polaków dało się nabrać na formularz PRI, ale są ich tysiące.<
        Nie wiadomo dokładnie, ilu Polaków dało się nabrać na starter Simplusa, ale są ich dziesiątki (jeśli nie setki) tysięcy.
    • Gość: tomasz20 DAD i inne firmy, które żerują na nieostrożnych... IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.11, 11:37
      Państwo Polskie chroni wszelkiego rodzaju oszustów którzy różnymi metodami starają się od ludzi wyrwać kasę.A to umową z drobnym druczkiem a to wszelakimi sms-ami..Kapitalizm polega na tym,żeby jeden drugiego robił w chu...a.Takie praktyki powinny być karane obcinaniem ręki.Wtedy nikomu nie przyszło by do głowy,żeby oszukiwać drugiego.Tylko wszystko było by przejrzyste a właściwa cena usługi zawsze była by na wierzchu.Tylko,że rząd zajmuje się innymi pierdołami i przyznawaniem sobie tylko kasy.
      • Gość: dred Re: DAD i inne firmy, które żerują na nieostrożny IP: 178.73.49.* 08.05.11, 11:59
        Dokładnie, a już przynajmniej chemiczna kastracja. To by niejednemu ch.... głos odebrało.
    • g.r.a.f.z.e.r.o DAD i inne firmy, które żerują na nieostrożnych... 08.05.11, 11:39
      Olać firmę - nikogo sądownie ścigać nie będą, bo nie mieści się to w planie biznesowym tych firm.
    • Gość: abfs z opcjami było podobnie, wszyscy winni IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.11, 11:44
      poza księgowymi podpisującymi te umowy.
    • tomek.54321 Re: DAD i inne firmy, które żerują na nieostrożny 08.05.11, 11:45
      Podziwiam takich ludzi za pomyslowosc, ale szczerze mowiac najchetniej widzialbym ich kombinujacych jak wydostac sie zza kratek.
    • Gość: bumszakalaka DAD i inne firmy, które żerują na nieostrożnych... IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.11, 11:46
      Chwasty trzeba wyrywać. Ciekawe kiedy ktos znajdzie wlasciciela i kaze mu wykopac grządkę w lesie.
    • Gość: wujek Dobra Rada Wysłać do cwanego "biznesmana" ekipę podobną co IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.11, 11:48
      odwiedziła dziadka bin Ladena. Pare takich akcji i cwaniakom odechce się wyłudzeń. Nikt płakać po tych oszustach nie będzie.
      • Gość: i Re: Wysłać do cwanego "biznesmana" ekipę podobną IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.11, 14:45
        250 000 firm/osób w całej europie. az dziw, ze nie znalazł sie w tej gr ani jeden 'psychol' ktory np. podlozylby bombe w siedziebie tej złodziejskiej firmy
        • Gość: q Re: Wysłać do cwanego "biznesmana" ekipę podobną IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.11, 15:44
          "bracia Lehman" to jest chyba pierwowzór dla każdej firmy tego typu :) Polecam film: Inside.Job.2010.
      • Gość: kk Re: Wysłać do cwanego "biznesmana" ekipę podobną IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.11, 15:38
        przeczytałem większość postów na tym forum, podano tutaj kilka przykładów innych podnie działajcych firm. temat śmierdzi na kilometr, ja bym się zwyczajnie bał robić taki biznes !! więc albo kreuje go jakiś idiota albo ktoś kto ma 'spore plecy' w polityce, mafii etc' . kazdy normalny czlowiek nie wchodzilby w takie gowno

Wlascicieli tego typu ''biznesow'' powinni chlostac na rynku miejskim ku przestrodze. Niestety zlodzieje maja sie dobrze, a uczciwy przedsiebiorca ma zawsze pod gorke.

zgadzam sie ;)
      • Gość: kk Re: Wysłać do cwanego "biznesmana" ekipę podobną IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.11, 15:40
        zwyczaje takie akcje świadczą o nieskuteczności i nieudolności państwa. To przestępca powinien się bać, że zostanie złapany - a nie ludzie, że na każdym kroku , czeka ich naciągacz(ktorego chroni prawo) !!
        • Gość: 4 Allegro zaczyna robić to samo IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.11, 16:17
          od kiedy przejął ich afrykański fundusz (cholera wie, kto za nim stoi) to straszą sądami o długi typu 26 zł ;) sms co dwa dni . masakra !!
          • Gość: greg Jak długo nie płaciłeś? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.11, 17:55
            Kiedyś jak sprzedałem coś na aleDROGO to po zakończeniu aukcji otrzymywałem e-mail z wiadomością ile mam za usługę zapłacić.
            Niedawno po sprzedaniu zbędnego gadżetu czekałem dwa tygodnie i cisza. Musiałem sam znaleźć ile i gdzie przelać pieniążki.
    • Gość: Oleg DAD i inne firmy, które żerują na nieostrożnych... IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.11, 11:52

Takie listy od razu do niszczarki a placic bym zlodziejim nigdy nie zaplacil.
      --------------
      Toyota Verso-S – pierwszy test w Polsce. Tylko na Fan Klub Toyota.
      www.fanklubtoyota.pl/co-nowego/44/217.html
    • Gość: sasungnim Zajmiemy się tymi oszustami IP: *.rzeszow.vectranet.pl 08.05.11, 11:53
      już niedługo, wszystkim dobierzemy się do dupy.
      • Gość: taka prawda Re: Zajmiemy się tymi oszustami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.11, 13:04
        Oszuści nie działają bez współudziału idiotów którzy im pomagają w tym procederze wysyłając podpisane umowy.
    • Gość: ja DAD i inne firmy, które żerują na nieostrożnych... IP: *.studby.uio.no 08.05.11, 11:57
      Mi tez to sie przytrafilo, a mieszkam w Norwegii. Dokladnie ta sama tresc i suma. Mam zarejestrowana dzialalnosc, ale nawet nie korzystam z uslug ksiegowej, bo to do datkowe i minimalne zrodlo dochodow. Niestety bardzo latwo sie na cos takiego nabrac, jesli nie wie sie o takich praktykach wczesniej.
      Po nieprzespanej nocy i przeczesywaniu internetu wyslalam oswiadczenie woli, zdajsie po angielsku lub niemiecku. Wyslalam listem poleconym i faksem. Po kilku tygodniach przyszlo pismo z firmy, ktore potwierdzalo anulowanie umowy. Nic nie placic, oni tylko czekaja na to, a nic nie moga zrobic!!!
    • Gość: Marek MAP1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.11, 12:04
      Ostrzegam przed inną szemraną firmą - MAP1 wykupił kilka lat temu prawa do różnych map Polski, teraz wyszukuje na stronach internetowych pochodzące z nich fragmenty i żąda wielotysięcznych odszkodowań. Jeśli macie stronę a na niej np. mapkę dojazdu pochodzącą z nieznanego źródła to radzę ją natychmiast usunąć albo zastąpić mapą z googla.
    • dry242 A kto ustalił że ważniejsze jest 958 euro plus vat 08.05.11, 12:06
      od BEZPŁATNIE?
      • Gość: chudaryba Re: A kto ustalił że ważniejsze jest 958 euro plu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.11, 12:18
        BEZPŁATNIE odeślij. Łapiesz??
    • Gość: fakej Podatek za każdą wystawioną FV? IP: *.lan.net.pl 08.05.11, 12:11
      Czy oni czasem nie powinni płacić podatku (dochodowego i VAT) od każdej wystawionej faktury?
      • hugow Re: Podatek za każdą wystawioną FV? 08.05.11, 14:02
        powinni i zapewne płacą
        dlatego kłopotliwe jest gdy ktoś sięnie wywiązuje
    • Gość: pieho DAD i inne firmy, które żerują na nieostrożnych... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.11, 12:15
      Fajny tekst, ale mam zastrzeżenie: co to znaczy "Wydać komuś wojnę"? Wojnę to chyba wypowiedzieć ewentualnie można. Faktycznie, żyjemy w szybkich czasach, nie znalazł nikt chwili na korektę.

Poza tym, świetny pomysł na biznes - towar/usługa jest warta tyle, ile za nią ktoś zapłaci. A najlepszy biznes robi się na kradzieży.
      • Gość: WW Re: DAD i inne firmy, które żerują na nieostrożny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.11, 13:18
        "Wydać komuś wojnę" jest zwrotem jak najbardziej poprawnym. Polecam więcej książek czytać.
    • Gość: cyprus DAD i inne firmy, które żerują na nieostrożnych... IP: 79.97.35.* 08.05.11, 12:21
      pracowalem dla nich...

ludzie olejcie..

mielismy powiedziane jak wyczujesz przez telefon ze jest szansa to cisnij.. jak nie ma opcji do kasacji....

oni teraz przeniesli siedzibe na cypr
    • cillian1 Re: DAD i inne firmy, które żerują na nieostrożny 08.05.11, 12:28
      > Po prostu czytać, czytać, czytać, a jak się nie rozumie, wyrzucać do kosza.

to jest super :)))))))), tylko jak wywalić przepisy?
    • Gość: zenek DAD i inne firmy, które żerują na nieostrożnych... IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.11, 12:31
      I tutaj aż w oczy kłuje wielka nieudolność urzędników UE. Potrafia sie zająć największą głupotą typu krzywizna banana, a jak chodzi o poważne sprawy prawne to nie ma odpowiednich ustaw. Przeciez wystarczy stworzyć przepis, który mówi, że umowa handlowa, ktora ewidentnie wprowadza w błąd jest nieważna (np. koszt jedynie małym drukiem,a bezplatnie boldem).
      • Gość: młody Re: DAD i inne firmy, które żerują na nieostrożny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.11, 13:27
        Widocznie tak musi być żeby idiota mógł wyp....ć bardziej inteligentnego.Ja przytoczę ci wypowiedź jednego z kolegów z czasu kiedy budowaliśmy społeczeństwo komunistyczne(połowa lat '70).Pewien psor zapytał kolegę -czym różni się kapitalizm od komunizmu.Koleś wstał i mówi:Kapitalizm jest to wyzysk człowieka przez człowieka a komunizm dokładnie odwrotnie czyli wyzysk człowieka przez człowieka.Psor był tak zaskoczony jego odważną odpowiedzią że kazał mu usiąść i wpisał do dziennika ocenę dostateczny.
        • watersnakes2 Re: DAD i inne firmy, które żerują na nieostrożny 08.05.11, 16:09
          > Widocznie tak musi być żeby idiota mógł wyp....ć bardziej inteligentnego.

Chyba zartujesz...
          W tym ukladzie, jakkolwiek zlodziejskim, jednak osoby inteligentniejsze wyp...ja idiotow ktorym sie nie chce czytac co do nich przychodzi.

Oczywiscie, cala ta dzialnosc tak jak loterie smsowe, pobieraczki czy inne tego typu naciagackie przedsiewziecia zasluguja na potepienie i powinny byc plenione przez panstwo.
          Z drugiej jednak strony, czytanie nie boli, a pozwala sobie oszczedzic klopotow.
    • Gość: Rypak DAD i inne firmy, które żerują na nieostrożnych... IP: *.111.178.26.static.crowley.pl 08.05.11, 12:38
      A ja mam na takie dziadostwo pomysł, trzeba tak podpisać formularz zlecenia żeby podpis nie był nasz tylko np. jakiejś przypadkowej osoby a w ostateczności 8 letniego dziecka.
      Jak przyjdzie pozew z sądu to uroczyście oświadczyć że to nie jest nasz podpis i że został spreparowany prawdopodobnie przez firme DAD. I tym sposobem zabić dziadostwo jej własną bronią.
      • Gość: AAwe Re: DAD i inne firmy, które żerują na nieostrożny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.11, 13:41
        Zanim udowodnisz że to nie ty to zjesz worek nerwów. A ile jest takich przypadków, że oszust podrobił umowę bogu ducha winnej osoby i wyłudził kredyt z banku? Oszusta zamknęli, ale bank i tak ciągnie kasę od ofiary przez komornika.
        • Gość: Rypak Re: DAD i inne firmy, które żerują na nieostrożny IP: *.111.178.26.static.crowley.pl 08.05.11, 23:12
          Tak ale w tym przypadku ty jesteś na plusie, bo masz reklamę swojej firmy w tym całym PRI ale nie mogą Ci nic zrobić bo Ty nie podpisałeś. Oczywiście że żadać sobie mogą ale żaden sąd nie przyzna im racji. A reklama przez rok albo i więcej będzie.
          Ten sposób w szczególności chciałbym polecić przy walce z oszustami TV kablowej, telekomunikacji bo tu korzyści dla nas są bardziej wymierne.

Może skończy się moda na umowy przez telefon i internet.
    • Gość: lutek DAD i inne firmy, które żerują na nieostrożnych... IP: *.aztw.cable.virginmedia.com 08.05.11, 12:39
      jesli ktos zastanawia sie kim są JAK WYGLADAJA Meinlof Ludenbach i kunst proponuje osstatni
      odninek stawki wiekszej niz zycie ,,grupenfurer WOLF,,
    • Gość: ka-bat1 DAD i inne firmy, które żerują na nieostrożnych... IP: *.adsl.inetia.pl 08.05.11, 12:51
      Cały nasz kraj oszustwem stoi.
    • dzieci_kapitana_swinki DAD i inne firmy, które żerują na nieostrożnych... 08.05.11, 12:58
      a pamiętacie dziadów z gdańskiego pobieraczka:) Zamknęli ich już?
      • skymouse Odpowiadaj tylko na to co sam zainicjowales !!!!. 08.05.11, 13:27
        Najprostszym sposobem unikniecia klopotow jest wyrzucenie do kosza. .Wszystkie te oferty podszywaja sie pod legalne instytucje ale nie maja prawa uzywac oficialnego logo firmy wiec mozna je latwo rozpoznac.JESLI COS JEST BEZPLATNE TO KRZYCZY WIELKIMI LITERAMI WYRZUC MNIE DO KOSZA.
    • Gość: Kyle why won't it read?! IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.11, 13:17
      :D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka