Dodaj do ulubionych

Rząd dodaje rzepaku do Diesla - czy stare auta ...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.11, 07:44
Jak taki estr ma uszkodzić silnik, skoro stare diesle chodzą na oleju rzepakowym po smażeniu frytek albo oleju opałowym (lekkiem do średniego). Zawsze myślałem, że im starszy silnik tym toleracje na jakość paliwa ma większą. ALe skoro fachowcy nie wiem od czego mówią że zaszkodzi to znaczy że mówią. I jest to raczej jakieś lobby przeciwne biopaliwom, niż jakieś racjonalne uzasadnienie. A że jakiś francuz miał kłopoty z silnikami diesla, spytam który z producentów samochodów nie miał problemów z silnikami?
Obserwuj wątek
    • Gość: AAZ Rząd dodaje rzepaku do Diesla - czy stare auta ... IP: *.play-internet.pl 26.05.11, 08:02
      Golf 3 z silnikiem 19 td po zalaniu 30 l Oleju roślinnego i na to 10 l ON zaczął spalać mniej
      W mieście z 6,5 zeszło na 5,5 silnik ciszej pracuje i ma wiekszego kopa. szczegulnia w momencie gdy się jeszcze turbo nie załancza.
      Oczywiście wiele osób uwierzy lobbystom . Nie wiem dlaczego z postępem cywilizacyjnym ludzie coraz mniej potrafią racjonalizować.
      Stare diesle jeżdzą na wszystkim ważne jest by przefiltrować paliwo od zanieczyszczeń. Można lać naftę olej transformatorowy olej z kaloryferów lub posmażalniczy. W biedronce na dzień 20.05.2011 1 l oleju roślinnego kosztuje 4,16 zł Olej napędowy na stacji 5,06zł gdyby rząd miał mózg zamiast styropianu to obniżył by akcyzę by nie spadały wpływy z podatków paliwowych. A i dlaczego wszyscy milczą o tym że gdy ktoś jeżdzi na oleju roślinnym to niezanieczyszcza tak srodowiska szczegulnie chodzi o związki siarki zawarte w paliwach kopalnych a ich brak w olejach roślinnych. Dlatego właśnie powodu Rudolf Diesel nie żyje
      • 3krotek Re: Rząd dodaje rzepaku do Diesla - czy stare aut 26.05.11, 11:27
        AAZ napisał:
        >Nie wiem dlaczego z postępem cywiliza
        > cyjnym ludzie coraz mniej potrafią racjonalizować.

Skąd takie jełopy się biorą?
        Jak będziesz tak pisał to cenzurki nie dostaniesz na koniec roku.
        Weź się lepiej za odrabianie lekcji :)
      • Gość: xXx Re: Rząd dodaje rzepaku do Diesla - czy stare aut IP: *.devs.futuro.pl 26.05.11, 11:39
        Tytuł artykułu rodem z FAKTU! I tak stare samochody jeżdżą na byle gó...e to tylko brakuje straszenia olejem rzepakowym.
      • Gość: Gosc987 Re: Rząd dodaje rzepaku do Diesla - czy stare aut IP: *.pools.arcor-ip.net 26.05.11, 18:08
        Gość portalu: AAZ napisał(a):

> Golf 3 z silnikiem 19 td po zalaniu 30 l Oleju roślinnego i na to 10 l ON zaczą
        > ł spalać mniej
        > W mieście z 6,5 zeszło na 5,5 silnik ciszej pracuje i ma wiekszego kopa. szczeg
        > ulnia w momencie gdy się jeszcze turbo nie załancza.
        ..................................................
        Domena User .pl, jest tej ciemnoty. oj jest jej jeszcze w Polsce.
        Nie tylko błędy ortograficzne, ale jeśli chodzi o wiadomości techniczne to dno do potęgi "ntej"
        Dac takiemu auto do reki? Chyba łopatę i nic więcej.
    • Gość: nierzyt== Rząd dodaje rzepaku do Diesla - czy stare auta ... IP: *.adsl.inetia.pl 26.05.11, 08:13
      Już ruska agentura zaczyna działać. Szczególnie w GW
    • Gość: kierwcadiesla Od roku jeżdżę na bioestrze B100 - zero problemów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.11, 09:34
      Od roku jeżdżę na paliwie B100, składającym się wyłącznie z bioestrów i mój stary volkswagen 1,9 TDI (rocznik 1998) chodzi jak złoto, odpala bez problemu (nawet w niskich temperaturach, mimo zużycia świec żarowych) - nie ma żadnych oznak uszkodzeń lub nadmiernego zużycia silnika. Według mnie ataki na biopaliwa mają podłoże pozamerytoryczne!
      • aerobat Re: Od roku jeżdżę na bioestrze B100 - zero probl 26.05.11, 11:00
        Gratuluję - starego diesla - dlatego jeszcze jeździ.
        Artykuł jest stekiem głupstw.
        Bio szkodzi nowym silnikom z wysublimowanymi układami wtryskowymi.
        Nie lubią go też lekkie silniki o bezpośrednim wtrysku. Charakterystyka przebiegu spalania
        powoduje częste uszkodzenia komór w tłokach.

Gość portalu: kierwcadiesla napisał(a):

> Od roku jeżdżę na paliwie B100, składającym się wyłącznie z bioestrów i mój sta
        > ry volkswagen 1,9 TDI (rocznik 1998) chodzi jak złoto, odpala bez problemu (naw
        > et w niskich temperaturach, mimo zużycia świec żarowych) - nie ma żadnych oznak
        > uszkodzeń lub nadmiernego zużycia silnika. Według mnie ataki na biopaliwa mają
        > podłoże pozamerytoryczne!
        • mrrrwrrr Re: Od roku jeżdżę na bioestrze B100 - zero probl 26.05.11, 11:44
          W starych dieslach jest różnie. Zależy jaki masz model pompy. Dla rzędówek w Mercedesach nie ma żadnego problemu. Mogą jeździć i na czystym roślinnym. Dla rotacyjnych to już jest różnie.
          Kwestia zastosowanych uszczelnień i kilku innych drobiazgów. Generalnie większość modeli Boscha daje radę, większość Lucasów zaczyna szybko puszczać. A i to też zależy od konkretnego modelu.
          Nie ma tu generalnej zasady.
          • Gość: Gosc987 Re: Od roku jeżdżę na bioestrze B100 - zero probl IP: *.pools.arcor-ip.net 26.05.11, 18:11
            mrrrwrrr napisał:

> W starych dieslach jest różnie. Zależy jaki masz model pompy. Dla rzędówek w Me
            > rcedesach nie ma żadnego problemu. Mogą jeździć i na czystym roślinnym. Dla rot
            > acyjnych to już jest różnie.
            > Kwestia zastosowanych uszczelnień i kilku innych drobiazgów. Generalnie większo
            > ść modeli Boscha daje radę, większość Lucasów zaczyna szybko puszczać. A i to t
            > eż zależy od konkretnego modelu.
            > Nie ma tu generalnej zasady.
            ......................................
            Czy tylko Bosch i Fa. Lukas produkują pompy wtryskowe?
            • mrrrwrrr Re: Od roku jeżdżę na bioestrze B100 - zero probl 27.05.11, 08:40
              Oczywiście dochodzą i inny dostawcy typu Denso (nawet Andrychów chyba jeszcze coś tłucze) :)
              Ale Bosch i Lukas (pod wszystkimi markami typu CAV, Delphi, jak zwał tak zwał) to jakieś 90% rynku osobowych diesli z lat 80-90.
      • nazimno Pozamerytoryczna jest Twoja wypowiedz. 26.05.11, 12:32
      • aja74 Re: Od roku jeżdżę na bioestrze B100 - zero probl 26.05.11, 12:40
        Problem nie w sprzecie a w cenie.
        Kiedy na polu zamiast paliwa do aut roslo jedzenie to jedzenie bylo tansze. Niestety to nie spodobalo sie UE bo ceny jedzenia byly za niskie. To wprowadzili limity na produkcje zywnosci. Ale po wprowadzeniu limitow pojawily sie ugory. Wiec wyjsciem bylo sianie paliwa na polach.
        Tylko prosty czlowiek na tym wychodzi najgorzej. Po pierwsze biokomponenty sa drozsze od paliwa kopalnego, po drugie ceny zywnosci wyzsze bo przeciez produkuje sie go mniej.
        Mam nadzieje ze dozyje dnia kiedy Polska wyjdzie z UE lub UE padnie i nie zostanie po niej sladu.
    • zojek2 Rząd dodaje rzepaku do Diesla - czy stare auta ... 26.05.11, 10:22
      Glowna przyczyna zainteresowania rzadzacych w wprowadzeniu tzw. biopaliw polega na tym, ze maja one mniejsza zawartosc energetyczna, co powoduje, ze zuzycie paliwa podnosi sie o ok. 10 proc., i odpowiednio rosna dochody z roznych podatkow, akcyz itd.
      • Gość: ciuciumorales Re: Rząd dodaje rzepaku do Diesla - czy stare aut IP: *.ugsnet.de 26.05.11, 10:37
        No nie wiem Tankuje w niemcyech diesla, gdze juz od dawna jest 7% biopaliwa i raczej zuzycie mam mniejsze niz w Polsce i mam wrazenie, ze samochod duzo lepiej pracuje.
        • Gość: Mario Re: Rząd dodaje rzepaku do Diesla - czy stare aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.11, 13:30
          Wrażenie? Ja mam wrażenie, że moja dupa jest kwadratowa i ciszej pierdzi, gdy spożywam olej roślinny.
          • Gość: Søren Re: Rząd dodaje rzepaku do Diesla - czy stare aut IP: 217.198.217.* 26.05.11, 14:24
            Gość portalu: Mario napisał(a):

> Wrażenie? Ja mam wrażenie, że moja dupa jest kwadratowa i ciszej pierdzi, gdy s
            > pożywam olej roślinny.

Obawiam się, że gość z Niemiec może mieć 'kwadratowszą' dupę i 'jeszcze' ciszej pierdzącą ;)
            Takie załamanie obiektywizmu po przekroczeniu zachodniej granicy III RP.

Søren
      • Gość: T Re: Rząd dodaje rzepaku do Diesla - czy stare aut IP: 80.50.126.* 26.05.11, 10:44
        Olej rzepakowy ma większą kaloryczność od przeciętnego ON wiec spala siego mniej!
        W przypadku etanolu dodawanego do benzyny faktycznie wzrasta zużycie paliwa, ale za to wzrasta liczba oktanowa, tyle, że bez zwiększenia stopnia kompresji silnika niewiele to pomaga.
    • g.r.a.f.z.e.r.o Rząd dodaje rzepaku do Diesla - czy stare auta ... 26.05.11, 10:35
      Pan Kublik zapomniał spytać się ile z tych samochodów sprzed 1995 roku jeszcze jeździ, a ile jest jedynie niewyrejestrowanym wpisem w bazach.
      Bo z tego co pamiętam to mamy w Polsce ogromną liczbę nieistniejących samochodów.

A poza tym to właśnie te stare diesle są znane z tego że palą wszystko.
    • warrsteiner Korzyść 26.05.11, 10:36
      Czy ktoś potrafi mi wytłumaczyć, jaką i kto odnosi korzyść ze spalania żywności w silnikach?
      • Gość: T Re: Korzyść IP: 80.50.126.* 26.05.11, 10:47
        Rolnicy, bo rośnie popyt i ceny.
        Przetwórnie rzepaku, jak wyżej.
        Ekolodzy, bo dostają granty na badania.
        Politycy, bo dostająłapówki... choć od rafinerii też dostają za niewprowadzanie bioestrów więc tu się równoważy.
        Spekulanci, bo zarabiająna kontraktach.
    • jazzman1979 Rząd dodaje rzepaku do Diesla - czy stare auta ... 26.05.11, 10:37
      biopaliwa = głód na świecie
    • Gość: T Problemy to mogą mieć nowe samochody IP: 80.50.126.* 26.05.11, 10:37
      Jak samochód nie ma pompowtrysków ani common rail to może spokojnie jeździćna 100% oleju rzepakowym, problemem jest wówczas zapalanie na zimnym silniku, ale jak sierozgrzeje to pracuje bez problemu, jak komuś siechce to może zrobić osobny układ paliwowy z małym zbiorniczkiem na zwykłe paliwo do rozruchu coś jak z gazem i benzyną.
    • opir Rząd dodaje rzepaku do Diesla - czy stare auta ... 26.05.11, 10:38
      I znowu unijne dyrektywy odbierające nam wolność. Każdy powinien jeździć na czym mu się podoba, a nie że jakiś darmozjad mi nakazuje czym mam zalewać mego grata.
    • Gość: mariki Rząd dodaje rzepaku do Diesla - czy stare auta ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.11, 10:39
      Już kilkanaście lat temu mówiło się o zwiększaniu zawartości komponentu bio w paliwach, prognozując wzrost jego ilości nawet do 40-50%. Tempo jego wprowadzania jest znacznie wolniejsze, więc jeśli ktoś kupił później samochód do niego nieprzystosowany to nie widzę powodu aby traktować tą osobę inaczej niż jako, delikatnie mówiąc, lekko naiwną.
    • ulanzalasem Rząd dodaje rzepaku do Diesla - czy stare auta ... 26.05.11, 10:47
      Eko, bio, limity CO2 - kto korzysta, a kto za to płaci? :>
      • opir Re: Rząd dodaje rzepaku do Diesla - czy stare aut 26.05.11, 10:49
        Pan płaci, pani płaci, zyskuje Tusk i socjaliści jemu podobni.
        • Gość: kibuc Re: Rząd dodaje rzepaku do Diesla - czy stare aut IP: *.dynamic.chello.pl 26.05.11, 12:30
          Serio? To ile już zyskał Tusk?
    • strikemaster Co to za brednie? 26.05.11, 10:52
      Jezeli już rzepak miałby zaszkodzić (np. z powodu zanieczyszczeń) to nowym samochodom z common-rail, stare diesle pojadą na wszystkim, co sie do nich wleje. Inaczej mówiąc, lobby naftowe znowu próbuje wywołać panikę.
    • mpp29 Re: Rząd dodaje rzepaku do Diesla - czy stare aut 26.05.11, 10:52
      jeden z popularnych samochodow w Polsce, diesel, common rail, 2.0
      w instrukcji uzytkowania stoi jak byk: silnik nie przystosowany do biopaliw, max norma - b5, stoi tez, ze uzycie paliw o zwiekszonym dodatku bio- poskutkuje uszkodzeniem silnika, ktore nie jest objete gwarancja. Bynajmniej - sam za naprawe nie zamierzam placic...
      Silnik i samochod z konca 2006.
    • Gość: biust75d Co za ignorant pisał ten artykuł? IP: 91.212.223.* 26.05.11, 10:53
      Starym dieslom akurat nic się nie stanie. One pojadną na czystym oleju rzepakowym, Problem to będzie ale z nowoczesnymi dieslami!!! Redaktorku - doucz się, bo jesteś smieszny wypisując takie głupoty jak w tym artykule. I pomyśl - jak może nie być szkodliwe dla silnika coś, co powstaje w wyniku reakcji oleju roślinnego ze stężonym kwasem siarkowym lub solnym. Zawsze po reakcji zostaje trochę stęzonego kwasu. Oczywiście zobojetnia sie go, ale powstają osady. I niech taki osad trafi do nowoczesnego dieala - to jasne co będzie dlaej. A jak nie do końca kwas zostanie zobojetniony - to pomyśl co będzie z uszczelnieniami w takim silniku. Ale czy pismak myśli?
    • aerobat Mistrzowska dezinformacja - typowe dla handełesów 26.05.11, 10:55
      Stare diesle dadzą sobie radę bez problemu.
      Ew. zażużlone końcówki wtryskiwaczy - są tanie w regeneracji, lub wymianie.
      "Nowe" - bio nie tolerują - szczególnie układy common rail z wielowtryskiem.
      (dodatek estrów powoduje, że jądro płomienia jest "na" końcówce wtryskiwacza, a nie
      "przed" nią).
      Ale - o tym sza......
      W razie czego z gwarancji odeślą z kwitkiem - złe paliwo, zwalając na stacje paliwowe
      chrzczące olej napędowy. Bez gwarancji - diesla należy oddać profilaktycznie na złom.
      Kosztowna zabawa, ale kogo to obchodzi - rząd się wyżywi.
    • Gość: gość Kublik i wszystko jasne IP: *.xdsl.centertel.pl 26.05.11, 10:58
      Jeśli będzie problem, to raczej z nowymi dizlami. Stary to i na oleju z biedronki pojedzie. Ale patrząc na nazwisko redaktora nie dziwie się, że znowu jakieś dyrdymały w gazecie
    • Gość: true Kublik - daj spokój z tą propagandą, nie znasz się IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.05.11, 11:04
      Mam diesla z 1995 roku, jeżdżę od 2 lat na B100 czyli 100% estrów. To właśnie nowe diesle mają problem ze względu na filtr cząstek stałych, który po prostu nie działa z estrami bo te mają wyższą temperaturę zapłonu.
      Daj spokój Panie Kublik, nie po raz pierwszy piszesz Waść bzdury.
      • holyfido "Znasz się jak Kublik na samochodach" :DDD 26.05.11, 11:51
        Tudzież znać się na czymś jak Kublik na motoryzacji.

To takie nowe powiedzenie wśród osób, które znają się choć trochę na samochodach :))
        Myślę, że powinno wejść do słownika polszczyzny, jest bardziej adekwatne niż znać się na czymś jak świnia na gwiazdach ;)
    • Gość: H2O Im starszy samochód - tym możliwe "gorsze" paliwo IP: *.host.witnet.pl 26.05.11, 11:05
      Stare samochody mogą jeździć na "gorszym" paliwie - znam przypadki, że bardzo stare diesle (20 letnie) jeżdżą na "czystym" oleju, nawet nie rzepakowym, tylko z odzysku - ze smażalni frytek, tylko po przefiltrowaniu.
      W zasadzie można jeździć każdym dieslem na mieszance oleju (rzepakowego lub innego) i etanolu/metanolu. Tylko czy jest "ekologiczne" zużywanie żywności do napędzania samochodów, gdy dużo ludzi głoduje? Przecież można produkować biopaliwo z biomasy nie będącej żywnością a odpadami...
    • kaziuniek-is-one Rząd dodaje rzepaku do Diesla - czy stare auta ... 26.05.11, 11:07
      Tekst linka

Wszystkie rozwiązania są złe, wszystkie doprowadzą do rewolucji, wojen domowych i kolejnej wojny światowej. To tylko kwestia czasu. Człowiek jest, był i będzie zwierzęciem walczącym tylko i wyłącznie o swój byt, w tym o byt swoich najbliższych (z powodu potrzeby społecznej - ale to też egoistyczna, własna potrzeba jednostki).
    • Gość: xyz Rząd dodaje rzepaku do Diesla - czy stare auta ... IP: *.c193.msk.pl 26.05.11, 11:11
      Działacze PSL chcą zarobić, póki są jeszcze u władzy. Tysiące hektarów obsianych rzepakiem - trzeba gdzieś to upłynnić.
    • oelefante Podziękujcie, barany, UE, dla której rolnictwo 26.05.11, 11:16
      jest najważniejszym działem gospodarki, a więc zmusza was - barany, którzy głosowaliście za wejściem do UE - byście nie tylko dopłacali rolnikom z waszych podatków, ale również, byście jeździli na "biodieslu", żeby tylko rolnicy mieli zbyt.
    • lukask73 Barany jak zwykle dyskutują o d. Maryni 26.05.11, 11:17
      A sedno w tym, że to skandal, żeby ktokolwiek poza mną decydował, co mi wolno lać do samochodu.

Jak wyeksperymentuję, że najlepiej jeździ na szkockiej, będę lał szkocką.
      A jak najlepszego kopa dostanie na wodzie, będzie woda, k. jego mać!!!

Z wody na pewno żadna parafina się nie wytrąci, ani nie poskleja uszczelek.
    • Gość: antyPiS Kiedyś testowali Polnoneza 1,9 gld ze starym ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.11, 11:25
      silnikiem od Cytryny, tankując go wyłacznie olejem rzepakowym.

Z tego co pamiętam samochód zrobił ponad 100kkm i nie wymagał przeróbek.
    • tom.plamka Będzie drożyzna 26.05.11, 11:35
      Gratuluje pomysłu. Jeśli będzie więcej roślinek w 1l paliwa to podrożeje żywność.
      Rolnikom bardziej będzie opłacać się uprawa rzepaku do biopaliw niż uprawa chociażby pszenicy. W efekcie paliwo nie stanieje, a żywność zdrożeje. Jeszcze raz gratuluję. Polityka prospołeczna pełną gęba
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka