kemot696 14.06.11, 19:22 no to mamy rewolucję drobnych handlarzy! tak rodzą się nowe czasy! GW przechodzi samą siebie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: LEX Na Białorusi wrze, a Rosja przykręca śrubę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.11, 19:27 @kemot- to nie rewolucja drobnych handlarzy jakbys chcial ty przydupasie z ambasady bialorusi i łukaszenka ale upadek waszej zasranej gospodarki- to samo co w prl-u w 1989 roku!!! równia pochyła... skonczycie jak kuba szmaciarze. Odpowiedz Link Zgłoś
kemot696 Re: Na Białorusi wrze, a Rosja przykręca śrubę 14.06.11, 19:40 Ależ synek po co tyle emocji? Jak ja od Łukaszenki to Ty oczywiście agent imperializmu jesteś:) ZMPowiec z Ciebie! dajesz zdrowy odpór wrażym siłom. Na Białorusi za kilka mcy wszystko wróci do normy jak zniknie rynkowa panika i Rosjanie wykupią co lepsze kąski... A może wytłumaczysz mi skad wziął sie kryzys w kraju który Wyborcza przedstawiała nam jako nędzarski i na totalnym dnie , gdzie egzystują tylko bezzębni chłopi i stare babulinki kontra młodzi opozycjoniści siedzący w łagrach. Myślisz trochę czy wierzysz tylko mediom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le Ming Re: Na Białorusi wrze, a Rosja przykręca śrubę IP: 178.73.49.* 14.06.11, 20:18 Czyli Białoruś mlekiem i miodem płynęła (jak Polska w l. 80-tych), aż tu znienacka przyszedł kryzys, który nie ma nic wspólnego z kondycją gospodarki Białorusi? Myślisz trochę, czy tylko wierzysz mediom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prostychłop Re: Na Białorusi wrze, a Rosja przykręca śrubę IP: *.play-internet.pl 14.06.11, 20:30 Tylko nijak nie pojmuję, po cholerę ktoś miałby z Białorusi wywozić wieprzowinę, kiełbasę drób czy ser? Żeby w Polsce sprzedać taniej niż kupił na Białorusi? Nowe przepisy zakazują też wywozu z kraju chłodziarek i zamrażarek, kuchenek gazowych, detergentów a także makaronu i kaszy każdego producenta. No przecież kaszę i makarony oni importują, wszędzie w okolicy jest taniej. Proszki do prania czy płyn do mycia garów też mają drogo jak pieron. KTO BY CHCIAŁ TO WYWOZIĆ???? Oni to wszystko stadami z Polski przywożą - bo taniej. A znaci kogoś co kupiłby białoruską lodówkę czy kuchenkę???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Na Białorusi wrze, a Rosja przykręca śrubę IP: *.dynamic.chello.pl 14.06.11, 20:49 Jeszcze czego,kupić białoruską kuchenkę czy lodówkę i wyłożyć się na rachunkach za prąd.Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Kiedyś państwa których nie było stać na samodzieln IP: *.ip.jarsat.pl 14.06.11, 21:22 istnienie oddawały się w wasalstwo. O ile w ciągu max roku nie wybuchnie na Białorusi wojna domowa - a nie wybuchnie - Łukaszenko w imie ratowania stołka zgodzi się na kazde warunki podyktowane przez Rosjan. Polacy są w potrzasku bo nie moga dać kredytu dyktatorowi jeszcze szybciej pchając Bialoruś w łapy Rosji. Cóż, cieszmy się że chociaz my jesteśmy w Europie a z resztą? Czas zacząc budować mur chiński na Bugu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muuuu Ja mam lodówkę MIHCK IP: *.home.aster.pl 14.06.11, 22:03 Chyba 1982 rok produkcji? Tak mniej więcej. Działa bez najmniejszych problemów i pięknie huczy nocami, a w tym czasie u moich rodziców padła znacznie nowsza imperialistyczna lodówka. Odpowiedz Link Zgłoś
thc_legalize Re: Ja mam lodówkę MIHCK 14.06.11, 22:52 Gość portalu: muuuu napisał(a): > Chyba 1982 rok produkcji? Tak mniej więcej. Działa bez najmniejszych problemów > i pięknie huczy nocami, a w tym czasie u moich rodziców padła znacznie nowsza i > mperialistyczna lodówka. a ja mam Zorka 5 i pie...e pare zdjec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borat Re: Ja mam lodówkę MIHCK IP: *.dynamic.chello.pl 14.06.11, 22:52 I zużywa tyle prądu co trzy nowe. Prze te parę lat zapłaciłeś tyle za prąd, że miałbyś trzy nowoczesne, cichutkie, funkcjonalne lodówki zamiast starego chuczącego grata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muuu Bez przesady IP: *.home.aster.pl 14.06.11, 23:30 Co takiego można wykombinować w lodówce? Zwykły agregat, ustawiam z umiarem temperaturę bo nie lubię masła zmrożonego na kość i dbam o uszczelki. Przynajmniej nie ma absurdalnej elektroniki. Prawdziwy klasyk to była lodówka CAPATOB zerżnięta co do śrubki z amerykańskich klasyków, klimaty lat 50-tych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Bez przesady IP: 222.128.41.* 15.06.11, 04:04 muu Bzdura... Dobre polskie lodowki zuzywaja teraz 3 krotnie mniej energii niz te stare. Sterowanie, izolacja = duza oszczednosc.... To tak jakbys jezdzil Polonezem i twierdzil, ze to super tanie auto. A to, ze pali 2 razy tyle co dobrej klasy nowoczesne auto to inna kwestia... Pozorna oszczednosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajec Re: Ja mam lodówkę MIHCK IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.11, 22:55 Zabawne. Ale w tamtych latach imperialistyczne też były dobre i wiele z nich też chodzi po dziś dzień. A teraz wszystko takie nieudaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
thc_legalize Re: Ja mam lodówkę MIHCK 14.06.11, 23:38 Gość portalu: muuuu napisał(a): > Chyba 1982 rok produkcji? Tak mniej więcej. Działa bez najmniejszych problemów > i pięknie huczy nocami, a w tym czasie u moich rodziców padła znacznie nowsza i > mperialistyczna lodówka. super:))) a w muzeum techniki nie pytales czy by nie wzieli??? wiesz ja mam z kostkarka do lodu i schladzaniem do napoji dystrybuowanych przez kraniki zewnetrzne... co prawda jeszcze sie nie laczy z netem i sama nie zamawia ale chwala bogu bo by mnie z torbami puscila jakby zobaczyla ze sie szampan i ostrygi skonczyly :PPPP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pamietliwy Re: Na Białorusi wrze, a Rosja przykręca śrubę IP: *.gl.digi.pl 15.06.11, 06:31 W Polsce jak komuna się rozlatywała to braki na rynku też tłumaczono - proszku IXI nie ma bo narkomany wykupują żeby wąchać (pewnie całymi ciężarówkami), wegla brakło przez badylarzy, buty Węgrzy wywożą a rowery ze sklepów wyparowały bo Niemcy na zachód przemycają.... Zawsze KTOŚ był winien - a nie rozkładająca się gospodarka. Ot, taka "sprytna" propaganda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pamietliwy Re: Na Białorusi wrze, a Rosja przykręca śrubę IP: *.gl.digi.pl 15.06.11, 06:38 ps qmpel właśnie wrócił (miał robić przy wdrażaniu nowych silników u MAZa - ale nie wypaliło, bo im dewiz zabrakło, kontrakt zerwany) - nawet WÓDKI zaczęło brakować w sklepach. Zapewne głodujący Polacy kartofle wywożą... A tak na prawdę - pewnie gazu czy prądu nawet na robienie gorzały zaczęło brakować. Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Na Białorusi wrze, a Rosja przykręca śrubę 15.06.11, 07:07 He he, chłopie, po co gaz czy prąd do robienia gorzały? Na Białorusi żyją ci sami ludzie, co u nas na Podlasiu, gdzie miejscowi kartofle zawsze mieli i mają, i "dyktę" robią po lasach, paląc zebranym na miescu drewnem pod kolumną destylacyjną ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kemot696 Re: Na Białorusi wrze, a Rosja przykręca śrubę IP: *.aster.pl 14.06.11, 22:01 byłeś może w Terespolu i Brześciu? Porównywałeś oba miasta? Widziałeś Mińsk? Widziałeś Nowogródek?, Baranowicze? Wołkowysk? Możesz powiedzieć czemu nie ma informacji o masowej emigracji z Białorusi do Polski. Czytałeś dziś Gazetę Prawną? Więcej pracuje u nas Mołdawian niż Białorusinów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muuuu Widziałem z roweru nawet Mosty i Homel IP: *.home.aster.pl 14.06.11, 22:08 i ciągle twierdzę że u nas jest bez porównania lepiej. Tam można sobie wyobrazić jak by było gdyby PRL nie zdechł. Nie ma takiej rozwalki jak na Ukrainie i jest ogólnie bardzo klimatycznie, ale to wszystko pic na wodę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kemot696 Re: Widziałem z roweru nawet Mosty i Homel IP: *.aster.pl 14.06.11, 22:49 oczywiście ,że jeśli chodzi o wszelkie wskaźniki jest lepiej. Ja z tym nie dyskutuję. My co roku otzrzymujemy z Unii ok. % miliardów dolarów bezzwrotnej pomocy. Mamy bogactwa naturalne i nawet za PRLu byliśmy dużo dalej niż republiki radzieckie. Nie ma czego porównywać. Twierdzę jednak po kilku pobytach tam ,że ludzim żyje się pod względem materialnym dobrze. Miasta są schludne , domy odnowione, auta nowe, drogi dobre... u mojego syna w klasie ostatnio przesunięto obiady z 12.30 na 11.30 bo szereg dzieci przychodziło do szkoły głodyych i nie były w stanie wytrzymać do tak póżna... Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Widziałem z roweru nawet Mosty i Homel 14.06.11, 22:59 >Miasta są schludne , domy odnowio > ne, W Korei Północnej miasta są jeszcze schludniejsze. Nie uświadczysz papierka na ulicy i to mimo, że nawet w stolicy nie ma służb oczyszczania miasta. No raj po prostu. > auta nowe, drogi dobre... W Korei też auta głównie nowe a drogi gładkie jak stół. I korków nie ma :D Przeciętnego Białorusin nie jeździ nowym samochodem. W ogóle żadnym samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kemot696 Re: Widziałem z roweru nawet Mosty i Homel IP: *.aster.pl 14.06.11, 23:21 Przeciętny Białorusin nie porównuje sie z Polakiem - przeciętnym mieszkańcem kraju unijnego (który nie potrafi zbudować równej drogi) tylko z Rosjaninem lub Ukraińcem...już rozumiesz dlaczego jest im dobrze? W Korei miasta się sypią. Dróg Koreańskich nie znam ale znam ukraińskie . Może chcesz porównać? Może np. W Mińsku przeciętny Białorusin nie musi jeździć autem bo ma doskonale rozwiniete metro w którym przybywa jedna stacja rocznie. A przeciętny Polak cieszy się ,że zaczynają wiercić kolejną dziurę która dowiezie nas mwetrem do prezydencji za 13 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Widziałem z roweru nawet Mosty i Homel IP: 178.73.48.* 15.06.11, 00:33 Może nie uwierzysz, ale jak tak policzyć, to u nas też przybywa jedna stacja rocznie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ontos2 Re: Widziałem z roweru nawet Mosty i Homel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.11, 07:24 Z twoich postów wynika,ze na Białorusi nie ma wsi ani małych miasteczek. Zabawne, znajomy pokazał mi tę normalną biedną Białorus nagraną kamerą.Jest mi po prostu zal tych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EM Re: Widziałem z roweru nawet Mosty i Homel IP: 79.173.46.* 15.06.11, 22:13 > Z twoich postów wynika,ze na Białorusi nie ma wsi ani małych miasteczek. Zabawn > e, znajomy pokazał mi tę normalną biedną Białorus nagraną kamerą.Jest mi po pro > stu zal tych ludzi. To pojedz na polska prowincje. Np. w popegerowskie wiochy w okolicach Wrzesni/Gniezna. Albo do Lubuskiego. Albo gdziekolwiek na polskie zad.....A u Backi nie ma ani Unii, ani milionow gastarbeiterow. ktorzy sla pieniadze do rodzin do Bolandii. Nie zebym lubil Lukaszenke. Uwazam go za tak samego drania i oszusta, jak Kaczynski, Kwasniewski czy Tusk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EM Re: Widziałem z roweru nawet Mosty i Homel IP: 79.173.46.* 15.06.11, 22:08 > Przeciętnego Białorusin nie jeździ nowym samochodem. W ogóle żadnym samochodem. Przecietny Bialorusin w miescie ma metro i autobus za poldarmo. A poza miastem kupuje sobie jakas Lade, tak samo, jak przecietny Polak kupuje sobie jakiegos dwa razy klepanego gruchota z Niemiec. No, ale, my to Zachod... Bialorus nie jest zadnym rajem, ale tez nie jest piszczaca z biedy dyktatura szalenca, jak to niektorzy nam wmawiaja. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Widziałem z roweru nawet Mosty i Homel 15.06.11, 00:00 Gość portalu: muuuu napisał(a): > i ciągle twierdzę że u nas jest bez porównania lepiej. Tam można sobie wyobrazi > ć jak by było gdyby PRL nie zdechł. Nie ma takiej rozwalki jak na Ukrainie i je > st ogólnie bardzo klimatycznie, ale to wszystko pic na wodę. U nas biedota może sobie popatrzeć na pełne półki w marketach i nowiutkie auta w całej gamie salonów, ale czy przez to lżej będzie im głodować? Na Białorusi każdy ma znośne warunki życia, każdy ma pracę, nie ma "poor working" jak w Polsce gdzie ciężko pracujący człowiek często nie jest w stanie nawet wszystkich opłat wykonać, nie mówiąc już o jakiś większych zakupach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le Ming Re: Na Białorusi wrze, a Rosja przykręca śrubę IP: 178.73.49.* 14.06.11, 22:13 Byłem w Terespolu, Brześciu, Mińsku, i to nie raz; byłem także w Nowogródku. I nadal twierdzę, że bredzisz. No i nie rozumiem porównania Brześcia z Terespolem - ten pierwszy ma ponad 300 tys. mieszkańców, ten drugi pięćdziesiąt razy mniej (wg Wiki). Więc co ma piernik do wiatraka? A czemu nie ma masowej emigracji z Białorusi? No, jak myślisz? Wysil szare komórki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacap_z_moskwy Re: Na Białorusi wrze, a Rosja przykręca śrubę IP: 188.123.241.* 14.06.11, 22:34 No czemu nie ma? Do Rosji jest, do Polski nie ma. Pracy nie macie? Zamalo placicze? Rusofobije macze? No co? Odpowiedz Link Zgłoś
xp17 Re: Na Białorusi wrze, a Rosja przykręca śrubę 14.06.11, 23:51 bialorusinom jednak blizej "kulturowo" i jezykowo do rosjan. oni w normalnym kraju nie byliby w stanie sie odnalezc. pamietam rozmowe z bialorusinem w latach 80-tych. on swiecie wierzyl, ze niemcy z NRD to slowianie. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Na Białorusi wrze, a Rosja przykręca śrubę 15.06.11, 00:05 xp17 napisał: > bialorusinom jednak blizej "kulturowo" i jezykowo do rosjan. oni w normalnym kraju > nie byliby w stanie sie odnalezc. W normalnym kraju? Znaczy się niby w Polsce?? :? Buuuuuuuuuuuaaaaaahahahahahahahahaha!!! :D > pamietam rozmowe z bialorusinem w latach > 80-tych. on swiecie wierzyl, ze niemcy z NRD to slowianie. ;) W Polsce pewnie nie jeden jest święcie przekonany że Węgrzy to Słowianie. Zresztą nie tylko w Polsce, grałeś w EU3? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klakier Re: Na Białorusi wrze, a Rosja przykręca śrubę IP: *.nyc.res.rr.com 04.07.11, 08:11 Racja ! Śmieszne są te połajanki. Unia zdycha. Szwaby mają schizę. W Grecji wojna. Strajki w UK, USA bankrutuje itd a ta banda idiotów myśli, że socjalizm już dawno się skończył. Ech ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kemot696 Re: Na Białorusi wrze, a Rosja przykręca śrubę IP: *.aster.pl 14.06.11, 22:45 a co ma piernik do wiatraka jeśli chodzi o wielkość miast? Po jednej stronie syf i malaria a po drugiej czystość i porządek. I tak jest w każdym większym białoruskim mieście. Wytężam umysł i nie mogę zrozumieć dlaczego te mrówki które po kilka razy dziennie przekraczają granicę nie zostaną w tej miodem i mlekiem płynącej Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Na Białorusi wrze, a Rosja przykręca śrubę IP: *.centertel.pl 15.06.11, 07:59 Bilaorus to fajny kraj. Fajni ludzie. Ale to ekonomiczny skansen, odizolowany od swiata, istniejacy dzieki temu ze pod bokiem jest wielka Rosja. Ten skansen wlasnie sie sypnal i zbankrutowal moralnie. Po prostu takiego skansenu nie da sie utrzymac. Ani Rosja, ani Zachod nie bedzie go juz wiecej finansowac tak jak do tej pory. No chyba ze Lukaszenko sprzeda sie Chinczykom zeby utrzymac wladze. Bo Lukszenko to szaleniec zdolny do wszystkiego dla wladzy. Nieszczesny kraj ze ma takiego wladce. Bialorus zasluguje na lepszy los. Odpowiedz Link Zgłoś
ziutek.z.targowka Re: Na Białorusi wrze, a Rosja przykręca śrubę 15.06.11, 11:40 > Ale to ekonomiczny skansen, odizolowany od swiata, istniejacy dzieki temu ze po > d bokiem jest wielka Rosja. > Ten skansen wlasnie sie sypnal i zbankrutowal moralnie. A za to Polska rośnie w siłę, staje się mocarstwem, a moralnie to jesteśmy ponad wszystko... He He He He He He He He He He He He He :) Odpowiedz Link Zgłoś
ruscy_za_ural Re: Na Białorusi wrze, a Rosja przykręca śrubę 14.06.11, 23:16 Co ty p....sz? cala sciana wschodnia jest obsadzona bialorusinami (budowlancy, parobkowie) i bialorusinkami (studentki, opiekunki do dzieci) - Bialurinow jest masa i kazdy z nich chce zostac w Poslce za kazda cene!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kemot696 Re: Na Białorusi wrze, a Rosja przykręca śrubę IP: *.aster.pl 14.06.11, 23:39 Czytałeś dziś Gazetę Prawną? Białorusini pod wzgledem pracowników w Polsce są za Mołdawianami! A co do tego ,że chcą zostać za wszelką cenę to pytam czemu nie zostają? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Na Białorusi wrze, a Rosja przykręca śrubę IP: 222.128.41.* 15.06.11, 04:09 Kemot LEGALNI pracownicy!!! Rolnictwo, opieka do starszych osob, to wszystko jest nielegal. Dodaj studentow, ktorzy nie sa liczeni jako pracownicy, ale maja pozwolenie na prace (do 20 godzin tyg chyba...) No i jeszcze karta Polaka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lex Re: Na Białorusi wrze, a Rosja przykręca śrubę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.11, 20:22 wasz batka przezarl zachodnie kredyty zyjac na kreche i fundujac ludziom social raj na miare zgrzebnej Bialorusi, to tak jak z Gierkiem w latach 70, tak samo z rosyjskimi kredytami i tania ropa i gazem, kryzys byl od lat tylko kredyty byly adrenalina wstrzykiwana w zdychajaca gospodarke...skonczylo sie batki sranie bo skonczyly sie kredyty i nic nie wroci do normy...to sa wasze pobozne zyczenia ale to jest the end gospodarki bialoruskiej...kacapy wezma co lepsze kaski a wam zostanie los kubanczyków o ile sie nie pozbedziecie łukaszenki . wszystko na kartki ,glodowe normy zywnosciowe i masowa emigracja za chlebem. Odpowiedz Link Zgłoś
ziutek.z.targowka Re: Na Białorusi wrze, a Rosja przykręca śrubę 14.06.11, 21:45 "kacapy wezma co lepsze kaski a > wam zostanie los kubanczyków o ile sie nie pozbedziecie łukaszenki . wszystko > na kartki ,glodowe normy zywnosciowe i masowa emigracja za chlebem. " Myślę, że może być jeszcze gorzej, mogą skończyć tak jak Polska :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le Ming Re: Na Białorusi wrze, a Rosja przykręca śrubę IP: 178.73.49.* 14.06.11, 22:15 > Myślę, że może być jeszcze gorzej, mogą skończyć tak jak Polska :( Znowu jakieś dziecko Neostrady? Uciekaj, smyku, do łóżka, bo jutro do szkoły nie wstaniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zeno Re: Na Białorusi wrze, a Rosja przykręca śrubę IP: *.nationalcablenetworks.ru 15.06.11, 06:50 ziutek.z.targowka napisał: > Myślę, że może być jeszcze gorzej, mogą skończyć tak jak Polska :( Dokładnie Polska to tylko jeden wielki dług i kedyt, gdyby łuka powysprzedawał wszystko jak w Polsce to długu by ie mieli wcale lecz miliardy. Polska sprzedała wszystko a jest bankutem X2 dług nie spłacalny, a sprzedać juz niema co. 1. Na Białorusi dla większosci masz lepszą jakosc zycia. swiatowidz.pl/?p=283 Newsweek” ułożył ranking „najlepszych krajów”, w którym Polska radzi sobie relatywnie nieźle. Byłoby pięknie, ale zwycięzcą jesteśmy w grupie, którą od dawna chcemy opuścić, a w kategorii „jakość życia” prześcignęły nas Białoruś i Kuba. www.bibula.com/?p=25899 Ciężkie jest życie Polaka – największe na świecie rozwarstwienie dochodowe, jakość życia gorsza niż na Kubie, Białorusi 2. to Z Polski chce uciec 40% więcej populacji jak z Białorusi. moraine.salon24.pl/225689,z-polski-chce-wyemigrowac-wiecej-ludzi-niz-z-iraku Organizacja Gallup'a przeprowadziła badanie na skale światową pytając 350 000 osób z 148 krajów na temat emigracji. To w Polsce masz 50% niedozywionych dzieci. To w polce masz rozwarstwienie jedno z największych na swiecie. To w Polsce 25% zyje w skrajnej biedzie. To w Polsce 70% zyje ponizej minimum socjalnego. (w1980r 5% a 1989 15%) To w polsce 70% to wtórni analfabeci. To w polsce wraz z wzrostem biedy i nędzy, dietnosc spadła do prawie najnizszej na swiecie. 20% nie zarabia połowy średniej 2450zł czyli minimalna 1020zl 20% nie zrabia nawet minimalnej tylko 800zł NIBY 3/4 etatu po 200 godzin. 70% nie zarabia sredniej 2450zł 80% w tym kraju ma dochód od 0 do 1700zł. Emerytura mediana 1050zł srednia 1300zł Większosc zarabia 1500zł jesli ma szczęscie bezrobocie 14% a minimalna 1020zł. Więc nic dziwnego ze tak jest (PATRZ PUNKT 1 I 2) Jesli w Polsce utrzymanie mieszkania (WŁASNEGO)jest juz najdrozsze w EU ponad 1000zł Jesli ceny jedzenia juz przegoniły zachodnie. Polak nie jest w stanie przezyc przy tych dochodach i drozyznie. 2,3mln juz nie płaci rat są bankrutami. 80% nie odłozyło ani złotówki Dochód rodziny 3 czy 4 os to 2800zł (taki średni czyli spooro wyzej niz większosc) niezalezna.pl/10861-polacy-bez-oszczednosci Z tych 2800zł jesli wydadzą na mieszkanie 1000zł (TO SZCZĘSLIWCY NIELICZNI KTÓRE MAJĄ WŁASNE) Na przedszkole złobek następne 1000zł Na bilety 500zł Zostanieim 400zł na przezycie całego miesiąca po 25EU na głowe. A gdzie reszta? Lekarstwa ,lekarze, mydło. Im zabraknie 2000zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FELIX Re: Na Białorusi wrze, a Rosja przykręca śrubę IP: *.uvt.nl 15.06.11, 07:42 Gość portalu: zeno napisał(a): Dokładnie Polska to tylko jeden wielki dług i kedyt, gdyby łuka powysprzedawał wszystko jak w Polsce to długu by ie mieli wcale lecz miliardy. Polska sprzedała wszystko a jest bankutem X2 dług nie spłacalny, a sprzedać juz niema co. 1. Na Białorusi dla większosci masz lepszą jakosc zycia. swiatowidz.pl/?p=283 Newsweek” ułożył ranking „najlepszych krajów”, w którym Polska radzi sobie relatywnie nieźle. Byłoby pięknie, ale zwycięzcą jesteśmy w grupie, którą od dawna chcemy opuścić, a w kategorii „jakość życia” prześcignęły nas Białoruś i Kuba. www.bibula.com/?p=25899 Ciężkie jest życie Polaka – największe na świecie rozwarstwienie dochodowe, jakość życia gorsza niż na Kubie, Białorusi 2. to Z Polski chce uciec 40% więcej populacji jak z Białorusi. moraine.salon24.pl/225689,z-polski-chce-wyemigrowac-wiecej-ludzi-niz-z-iraku Organizacja Gallup'a przeprowadziła badanie na skale światową pytając 350 000 osób z 148 krajów na temat emigracji. To w Polsce masz 50% niedozywionych dzieci. To w polce masz rozwarstwienie jedno z największych na swiecie. To w Polsce 25% zyje w skrajnej biedzie. To w Polsce 70% zyje ponizej minimum socjalnego. (w1980r 5% a 1989 15%) To w polsce 70% to wtórni analfabeci. To w polsce wraz z wzrostem biedy i nędzy, dietnosc spadła do prawie najnizszej na swiecie. 20% nie zarabia połowy średniej 2450zł czyli minimalna 1020zl 20% nie zrabia nawet minimalnej tylko 800zł NIBY 3/4 etatu po 200 godzin. 70% nie zarabia sredniej 2450zł 80% w tym kraju ma dochód od 0 do 1700zł. Emerytura mediana 1050zł srednia 1300zł Większosc zarabia 1500zł jesli ma szczęscie bezrobocie 14% a minimalna 1020zł. Więc nic dziwnego ze tak jest (PATRZ PUNKT 1 I 2) Jesli w Polsce utrzymanie mieszkania (WŁASNEGO)jest juz najdrozsze w EU ponad 1000zł Jesli ceny jedzenia juz przegoniły zachodnie. Polak nie jest w stanie przezyc przy tych dochodach i drozyznie. 2,3mln juz nie płaci rat są bankrutami. 80% nie odłozyło ani złotówki Dochód rodziny 3 czy 4 os to 2800zł (taki średni czyli spooro wyzej niz większosc) niezalezna.pl/10861-polacy-bez-oszczednosci Z tych 2800zł jesli wydadzą na mieszkanie 1000zł (TO SZCZĘSLIWCY NIELICZNI KTÓRE MAJĄ WŁASNE) Na przedszkole złobek następne 1000zł Na bilety 500zł Zostanieim 400zł na przezycie całego miesiąca po 25EU na głowe. A gdzie reszta? Lekarstwa ,lekarze, mydło. Im zabraknie 2000zł I tak własnie w istocie jest. Polska to jesdna wielka propaganda nic więcej podają idioci 3450 brutto, tyle ze idioci zapominają ze za btutto się nie kupuje lecz za netto. Podają srednią 2450zł netto w kraju z ogromnym rozwarstwieniem. Zamiast medianej bo tak jest ładniej. A wnisek jest jeden Białorusinow na dzieci stać (DOTACJE) Polaków biedaków nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacap_z_moskwy Re: Na Białorusi wrze, a Rosja przykręca śrubę IP: 188.123.241.* 14.06.11, 22:36 A gdzie tam zachodnie kredyty? Wiecej niz 50% zadluzenia Bialorusi jest rosyjskie. Nie liczac dotacji, co maja w postaci bezclowego handlu z Rosja... I co tam kacapam brac, skoro jestesmy jednym narodem? No za kilkoma tymi, co nazywaja sie "polakami"... Odpowiedz Link Zgłoś
bub-eko Re: Na Białorusi wrze, a Rosja przykręca śrubę 14.06.11, 23:34 "Nie liczac dotacji, co maja w postaci bezclowego handlu z Rosja.." :) zabawny koleś z Ciebie. za pierwszy kwartał tego roku bracia Białorusini stracili na bezcłowym handlu z Rosją imponujące 3 miliardy 444 miliony dolarów. belstat.gov.by/homep/ru/indicators/trade_balance_4_2011.php Jedyną nadwyżkę mają w handlu z UE Dlaczego Wam się opłaca być z Białorusinami jednym narodem to dzięki tabelce mniej więcej wiadomo. Ale gdybyś był łaskaw wskazać, co mają z tego Białorusini, że trzymają z Rosją to byłbym wdzięczny. Łatwiej jest wskazać traumy jakie mają dzięki styczności z Wami. Odpowiedz Link Zgłoś
xp17 Re: Na Białorusi wrze, a Rosja przykręca śrubę 14.06.11, 23:49 kacap, jak ciebie czytam, to juz wiem, ze niestety zawsze bedziemy wrogami. wy macie taka pogarde dla innych i przekonanie o swojej wyjatkowosci, ze nie ma z wami dyskusji. szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Na Białorusi wrze, a Rosja przykręca śrubę IP: 178.73.48.* 15.06.11, 00:38 A mi się zdaje, że pan Kacap jednak jest Polakiem... Poznałem paru Rosjan i to bardzo mili i uczynni ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menda Re: Na Białorusi wrze, a Rosja przykręca śrubę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.11, 19:53 Bardzo niedobrze, ze Bialorus wpada w lapy Rosji. Tego nie da sie juz odkrecic przez bardzo dlugie lata, nawet jesli Lukaszenka wreszcie skonczy tam gdzie jego miejsce, czyli w kiblu historii. Nawet jesli Bialorus w koncu sie zdemokratyzuje i zacznie dazyc w kierunku euro-kolchozu to i tak bedzie w duzym stopniu uzalezniona od Kremla. Nad tym trzeba niestety ubolewac, bo im silniejsze i bardziej niezalezne od Rosji sa Bialorus czy Ukraina tym lepiej dla Polski. Chociaz u nas niestety tez nie brakuje kretynow, ktorzy by chcieli dzielic te kraje do spolki z Rosja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxcv Re: Na Białorusi wrze, a Rosja przykręca śrubę IP: *.pabianice.msk.pl 14.06.11, 20:11 Ok. rok temu czytałem angielski artykuł o polityce UE wobec państw dawnego ZSRR. Jednoznacznie wynikało z niego że zachód "położył lachę" na Białorusi i Ukrainie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muuuu Ja bym bardzo nie chciał Ukrainy w UE IP: *.home.aster.pl 14.06.11, 22:05 Białorusi także. Po co to nam? Konkurencja o pracę i dotacje. Niech będzie tak jak jest. Wolę Białoruś niż Ukrainę i wolę iść ulicą Lenina niż Bandery, jako że w tego Lenina i jego idee nikt już tam nie wierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Ja bym bardzo nie chciał Ukrainy w UE IP: 222.128.41.* 15.06.11, 04:12 Jakto po co? To wielki rynek!! Polakowi zawsze bedzie latwiej robic biznes na Ukrainie niz Niemcowi.... Myslisz, ze kogo duza firma wysle do Lwowa, Polaka czy Niemca? Ukraina i Bialorus to byly zawsze miejsca dzieki ktorym sie bogacilismy... Trzeba im pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
12.12a1 No to na Białorusi jest jeszcze weselej niż .... 14.06.11, 19:59 ...u nas w prl-u podczas stanu wojennego bo jak ktoś jakimś cudem uzyskał paszport i wizę to celnicy nie rekwirowali mąki,makaronu pomimo tego,że na rynku nie było tych towarów. Łukaszenka zbudował Amerykę jak się patrzy u naszych sąsiadów,chyba musi już myśleć nad tym gdzie prosić o azyl bo skończy jak Słońce Karpat i nie będzie pamiłuj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz1 Łuka się kończy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.11, 20:31 Ale "Demonstracje w Bruzgach zaczęły się, gdy celnicy próbowali zatrzymać kierowcę, który drugi raz w niedzielę chciał wyjechać do Polski. A wielu mieszkańców " Hmm, kto to dwa razy dziennie przekracza granicę . Zwykle to przemytnicy i spekulanci . To oczywiste dla normalnego człowieka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Łuka się kończy IP: 151.59.19.* 14.06.11, 20:39 Dla normalnego tak ale dla propagandy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
intasie Re: Łuka się kończy 14.06.11, 20:48 Dziś "przemytnik i spekulant", jutro "handlowiec" i "biznesman". My to już przerabialiśmy. Ale na dobrą sprawę w normalnej gospodarce sprzedawca (Białoruś) cieszy się, gdy jego towar zostaje kupiony i na dodatek wywieziony za granicę (do Polski). Ci "przemytnicy" działają w zasadzie na szkodę Polski a nie Białorusi. Psyją POLSKI rynek przez zaniżone ceny. To czemu białoruskie władze się tym przejmują? Taki syf już mieliśmy z enerdowskimi butami, których nie wolno było wywozić di Polski. Dziś, w normalnych czasach, jeśli Polak podjedzie pod niemiecki sklep i powie, że kupuje wszystko (za gotówkę!!!), to niemiecki peersonel będzie biegał jak mrówki, żeby mu załadować samochód do pełna. Bo to dla nich interes. A u Baćki to jest coś na opak z tą gospodarką. Hi, hi! Im prędzej go Białorusini wyślą na niedźwiedzie, tym dla nich samych lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
ziutek.z.targowka Re: Łuka się kończy 14.06.11, 21:57 > Ci "przemytnicy" działają w zasadzie na szkodę Polski a nie Białorusi. Psyją PO > LSKI rynek przez zaniżone ceny. To czemu białoruskie władze się tym przejmują? > Albo jesteś za młody albo za głupi, żeby to rozumieć. Dla takich jak ty koronnym argumentem jest to, że w PRL-u ludzie żyli za 20 dolarów na miesiąc i żywili się wyłącznie octem. Po prostu padła ci propaganda na mózg, a sam nie jesteś w stanie wiele więcej zrozumieć. > Polski. Dziś, w normalnych czasach, [...] Puknij się w głowę pisząc takie bzdury. Jakie mamy normalne czasy? To, że dzieci się wzajemnie mordują, kilkunastoletnie dziewczynki ku...ą się za grosze, ponad dwa miliony dzieci nie dojada, ludzie siedzą w więzieniach miesiącami bez wyroku, a potem po uniewinnieniu lub umorzeniu sprawy dostają groszowe odszkodowania, każdy obywatel jest inwigilowany praktycznie całą dobę .... To są dla ciebie "normalne" czasy, głupku?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le Ming Re: Łuka się kończy IP: 178.73.49.* 14.06.11, 22:19 > Albo jesteś za młody albo za głupi, żeby to rozumieć. Ty na pewno jesteś za głupi. > Dla takich jak ty koronnym argumentem jest to, że w PRL-u ludzie żyli za 20 dol A co, to niby nieprawda? Może ty miałeś lepiej, byli tacy, co umieli się ustawić... > każdy obywatel jest inwigilowany praktycznie całą dobę .... ??? Ale ci mózg wyżarło.... Może beret masz za ciasny? Chłopie, nie pleć bzdur, bo, doprawdy, czytać hadko ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ziutek.z.targowka Re: Łuka się kończy 15.06.11, 11:30 Gość portalu: le Ming napisał(a): > > Albo jesteś za młody albo za głupi, żeby to rozumieć. > Ty na pewno jesteś za głupi. > > > Dla takich jak ty koronnym argumentem jest to, że w PRL-u ludzie żyli za > 20 dol > A co, to niby nieprawda? Może ty miałeś lepiej, byli tacy, co umieli się ustawi > ć... Nie, nieprawda. Nikt nie brał pensji w Polsce w dolarach. To był zupełnie inny system i nie można ich ze sobą porównywać. Jeśli już koniecznie chcesz, to możesz porównać, ile można było kupić chleba (lub innych produktów) za średnią pensję, po odliczeniu wszystkich opłat (czynszu, światła, gazu etc.). Zdziwiłbyś się, jak mało nam brakowało do innych krajów. > > każdy obywatel jest inwigilowany praktycznie całą dobę .... > ??? Ale ci mózg wyżarło.... Może beret masz za ciasny? > Chłopie, nie pleć bzdur, bo, doprawdy, czytać hadko ;-) Masz coś na ten temat do powiedzenia, czy tylko chciałeś puścić bąka, ot, tak, żeby smrodu narobić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Z ciebie jest prawdziwy "ziutek" mniejsza o to czy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.11, 22:35 z Targówka. Ty masz takie pojęcie czym był PRL i życie w PRL-u, jak świnia o gwiazdach. Twój stary był zapiekłym komunistą i naopowiadał ci, że było wspaniale, a wszyscy mieli pracę i nikt głodny nie chodził, nikt nikogo nie mordował, nie trzymał latami w więzieniach bez wyroku, itd. itp.? Naiwny jesteś jak dziecko we mgle, po prostu w komunie obowiązywała zasada, że "jak się o czymś nie mówi, to tego nie ma". I tyle w temacie "jak to słodko było w PRL-u", ćmoku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kemot696 Re: Z ciebie jest prawdziwy "ziutek" mniejsza o t IP: *.aster.pl 14.06.11, 23:14 1. wszyscy mieli pracę. Przez pewien czas były nawet absurdalne nakazy pracy 2. nikt głodny nie chodził. Oczywiście że nie chodził. Nie było głodnych bo każdy miał pracę (Vide pkt 1) 3. nikt nikogo nie mordował. Oczywiście do 1956 roku mordowano sie dosyć regularnie, wzajemnie i z dużą zaciętością. W późniejszych latach oprócz nieszczęśliwego zbiegu okoliczności w Gdańsku w 1970 roku były to pojedyńcze przypadki (o wiele mniej niż w 2 RP) 4. nikt nikogo nie trzymał latami bez wyroku. Oczywiście że po 1956 roku nikt bez wyroku nie siedział latami. Proszę o jakiś przykład Zasada "jak sie oczymś nie mówi to tego nie ma" Oczewiście ,że nikt nie mówił o suwnicowej Walentynowicz a wszyscy o niej w 1980 roku wiedzieli. Dziś nie mówi sie o setkach związkowców usuwanych z pracy za próby nielegalnych strajków (toczą się aktualnie procesy) a nikt tym sie nie interesuje. To dziś obowiązuje zasada "nie ma Cie w mediach to znaczy ,że nie istniejesz" Żeby zaistnieć to trzeba przynieś sztucznego penisa na konferencje prasową. Walentynowicz nie musiała tego robić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Re: Z ciebie jest prawdziwy "ziutek" mniejsza o t IP: *.81.datacomsa.pl 15.06.11, 00:01 Manipulujesz faktami. Wyjedź na Białoruś - wtedy będzie przynajmniej wiarygodny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kemot696 Re: Z ciebie jest prawdziwy "ziutek" mniejsza o t IP: *.aster.pl 15.06.11, 00:07 Jak się komuś zarzuca manipulacje to przydałoby się podać jakieś przykłady. Na Białorusi byłem 3 razy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Re: Z ciebie jest prawdziwy "ziutek" mniejsza o t IP: *.81.datacomsa.pl 15.06.11, 00:42 Piszesz że po 56' nikt nikogo w PRL nie mordował i ludzie nie siedzieli bez wyroku. Można dyskutować. Wypadałoby na pewno dodać, że np. wykonana kara śmierci w aferze mięsnej w 65' to klasyczny przykład "mordu sadowego", a wyroki wielu lat więzienia wydawane były na polityczne życzenie. Więc jakie miał znaczenie "wyrok"? Rozumiem zapał polemiczny i sztukę sofistyki, ale jednak nie można z oczu tracić rzeczywistego stanu rzeczy. PRL była syfem totalnym. Rzeczpospolitą na niby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EM Re: Z ciebie jest prawdziwy "ziutek" mniejsza o t IP: 79.173.46.* 15.06.11, 22:02 > Rozumiem zapał polemiczny i sztukę sofistyki, ale jednak nie można z oczu traci > ć rzeczywistego stanu rzeczy. PRL była syfem totalnym. Rzeczpospolitą na niby. Oczywiscie, ze byl syfem. Ale Rzplita, ktora nastapila po nim, o wiele lepszym miejscem tez nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ontos2 Re: Z ciebie jest prawdziwy "ziutek" mniejsza o t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.11, 06:52 Mieli pracę i zarabiali "krocie" kupując wszystko co chcieli, szkoda, ze tylko w pewexach. Chodził głodny , bo w sklepach brakowało towarów. Nikt nikogo nie mordował.Hmmm,Pyjas,Popiełuszko,Piasecki,Niedzielak,Suchowolec.......Dajej już nie czytam , bo zbiera mi się na wymioty. Odpowiedz Link Zgłoś
ziutek.z.targowka Re: Z ciebie jest prawdziwy "ziutek" mniejsza o t 15.06.11, 11:54 > z Targówka. Ty masz takie pojęcie czym był PRL i życie w PRL-u, jak świnia o g > wiazdach. > Twój stary był zapiekłym komunistą i naopowiadał ci, że było wspaniale, Muszę cię rozczarować. PRL pamiętam z autopsji, bo wtedy byłem już dorosły. A ojciec nie był komunistą tylko wręcz przeciwnie: Był rzemieślnikiem, miał warsztat produkcyjny i zatrudniał ok 10 osób. Wybudował dom w Warszawie, (z basenem, a jakże) i żył raczej dobrze. I nic wspólnego nie miał ani z rządem ani z partią. Teraz napisz, co ty chłystku wiesz o PRL-u, że tak się tu wymądrzasz, filozofie zasrany? Odpowiedz Link Zgłoś
ruscy_za_ural Re: Łuka się kończy 14.06.11, 23:19 Ziutek, co ty popalasz? To wszytsko juz wtedy w Polsce bylo tylko ty wtedy stales w kolejce po wate w miescie lub zbierales stonke a TVP byla od 16 do 23 wiec ci tego nie mowili. Jak Ci sie Najjasniejsza nie podoba to spadaj na Bialorus, chetnie cie wymienimi na Poczybuta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kemot696 Re: Łuka się kończy IP: *.aster.pl 14.06.11, 23:50 a za sanacji to TVP była od 0.00 do 0.00. zapomniałeś też dodać że za komuny nie było internetu! to nas w ciemnocie trzymali! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kemot696 Re: Łuka się kończy IP: *.aster.pl 14.06.11, 22:07 to ciekwe dlaczego nasi kapitaliści w Polsce jeszcze niedawno ograniczali sprzedaż cukru do kilograma? powinni sprzedawać po sto kilo każdemu bo to czysty interes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Gdzie było takie ograniczenie? Nie zmyślaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.11, 22:38 Jeśli sklepy wprowadzały jakieś ograniczenia, to na żądanie ludzi stojących w kolejkach po ten cukier (jeśli takowe gdzieś były). Dla sklepu to czysty zysk, ale niektóre się na tym przejechały - w jednym takim cukier po 5,39 do dzisiaj stoi na półkach i nikt tego nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kemot696 Re: Gdzie było takie ograniczenie? Nie zmyślaj IP: *.aster.pl 14.06.11, 22:54 czyżby wróciły komitety kolejkowe i zaczął liczyć się głos oburzonego tłumu?:)No i na Białorusi też się sklepy , które zrobiły horendalne podwyżki przejadą .Zobaczysz za kilka miesięcy. Zresztą ludzie powykupowywali wszystkie sprzęty elektroniczne na Białorusi z czego sklepy sie cieszą a nie daja nowego bo czekaja aż ceny sie ustabilizuja na jeszcze wyższym poziomie. Tylko że długo towaru sie nie da trzymać:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Re: Gdzie było takie ograniczenie? Nie zmyślaj IP: *.81.datacomsa.pl 15.06.11, 00:03 Nie masz pojęcia o czym piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hg Re: Łuka się kończy IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.11, 00:53 na szkodę Polski oczywiście nie działają, bo dzięki temu masz w kraju tańsze towary. Tańsze towary to więcej kasy zostaje w kieszeni na inne przyjemności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igo Re: Łuka się kończy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.11, 20:52 Faktem jest że mieszkańcy przygraniczni dorabiali sobie w ten sposób do nędznej egzystencji, wywożąc za granicę np. benzynę. Nie znaczy to jednak, że "Łuka się nie kończy". Kończy się. Po pierwsze - sam tak robił przez lata! Dostawał od Rosjan tanią ropę i albo ją odsprzedawał, albo eksportował paliwa, albo w końcu sprzedawał towary po niższych cenach niż konkurencja. Więc teraz karze swoich obywateli za to, co sam latami robił...a tego mu społeczenstwo już nie daruje. Po drugie - handel przygraniczny na Białorusi kwitł od lat. Dziś zakaz plus gwałtowne obniżenie i tak niskiego standartu życiowego stworzy mieszankę wybuchową wsród ludnosci. Nie mozna więc całej sprawy sprowadzac do "grupki spekulantów i przemtytników". Niezadowolenie jest w społeczenstwie o wiele głębsze i widać to gołym okiem, nawet jak ma sie fragmentatryczne informacje. Na ulicach Mińska ludzie spontanicznie przyłączali się do protestu kierowców. A przecież nie tak dawno na tych samych ulicach OMON dał pokaz siły, a "zwykły człowiek" zachowywał się biernie... Nieuniknienie nadchodzi cas wielkich zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
cehaem Re: Łuka się kończy 14.06.11, 22:06 Gość portalu: igo napisał(a): > Faktem jest że mieszkańcy przygraniczni dorabiali sobie w ten sposób do nędznej > egzystencji, wywożąc za granicę np. benzynę. Nie wiem, kto zyje biedniej. Ci po lewej stronie granicy, czy ci po prawej.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igo Re: Łuka się kończy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.11, 22:27 Ty jakiś nieprzytomny jesteś? Płaca minimalna na Białorusi to dniu dzisiejszym 416 zł. Nawet uwględniając, ze część produktów (część!) jest tam 2 razy tańsza... Odpowiedz Link Zgłoś
bub-eko Re: Łuka się kończy 14.06.11, 23:23 "Płaca minimalna na Białorusi to dniu dzisiejszym 416 zł." Oj to przed dewaluacją było. Płaca minimalna wynosi teraz 491 920 rubli - gdy dolar był po Br3 000 wystarczyło obciąć trzy zera i się miało polski ekwiwalent. Dziś w walutowym ekwiwalencie płaca minimalna 108.9 dolara mojazarplata.by/main/minimalka/min_zarplata/minimalqnaja-zarplata-v-mae-2011-goda-uvelichilasq-na-49-430-ruble srednia emerytura w kwietniu wyniosła Br586 500 czyli przed dewaluacją, no nie kłóćmy się 200 dolarów: belstat.gov.by/homep/ru/indicators/doclad/2011_4/15.pdf Minimum socjalne dla emeryta wynosił w kwietniu Br294 210 czyli ok. $100 Chwalono się wtedy, że emerytury poniżej tego minimum otrzymuje jedynie 2,2% emerytów. (link powyżej) Dziś średnia emerytura wynosi wg oficjalnego kursu ok $115 a wg czarnorynkowego (Br6 000) $95 Oznacza to, że 2 465 400 statystycznych białoruskich emerytów w ciągu jednego miesiąca zjechało poniżej białoruskiego progu ubóstwa. Można sobie samemu w podobny sposób przeliczać inne wynagrodzenia z linka od belstatu Tak to wygląda mili panstwo. Wasze szlochy i zaklinania nie zmieną tego, że tam teraz to normalnie kaplica jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cehaem Re: Łuka się kończy IP: 79.173.46.* 15.06.11, 09:22 Czy ja mowilem, ze na Bialorusi jest raj? Nie. Ale z pewnoscia nie jest to zabita dechami dziura, gdzie na kazdym rogu odziani w lachmany ludzie zebrza i pare rubli. Wies na wschodzie Polski prawie niczym nie rozni sie od jej odpowiednika 10 kilometow dalej w Lukaszenko-landzie. Z rzadow Backi wiekszosc Bialorusinow bylo "pod kreska" moze nie zadowolonych, ale wolalo to niz cyrki, jak na Ukrainie, gdzie pomaranczowi gburowatoscia, klotniami i parciem do koryta skutecznie osmieszyli demokracje w obozie postsowieckim. I to nawet bez najmniejszej pomocy Kremla . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JP2 z kublika taki prorok jak ze staniszkis IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.11, 21:51 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacap_z_moskwy Re: z kublika taki prorok jak ze staniszkis IP: 188.123.241.* 14.06.11, 22:38 Ale juz czlowiek twerdzil z piana na ustach ze gazociag Polnocny Strumien nie powstanie. No tak, powstal Sewernij Potok/Nord Stream. To czywiscie cos innego... Odpowiedz Link Zgłoś
krys_76 Sikorski wariuje!!! 14.06.11, 22:31 Kolejne bitwy mające na celu zdestabilizowanie i ograbienie Białorusi przegrane. Rosja zadeklarowała wszelką pomoc, Poczybut dostanie długą odsiadkę i żadna międzynarodowa organizacja tego nie zaneguje. Nie będzie ziemi obiecanej dla Żydów wyrzuconych z Palestyny przez Obamę na Białorusi. A Sikorski już brał kredyty pod zastaw Białoruskich fabryk. Brawo Panie Łukaszenka, jest Pan geniuszem i od Pana zacznie się coś nowego. Może doczekam, dzięki Panu, renacjonalizacji gospodarki w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znafca Re: Sikorski wariuje!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.11, 22:50 tez tak mysle,ze ta moskowa wybiorcza chcialaby znowu cudzymi rekami zrobic dla swoich pejsatych dobry geszeft.Zawsze tak bylo.A V kolumna Lachow pieknie z nimi wspolpracuje.A wszystko ,by rozdrapac znowu bialoruskie ziemie. TEMU PODBURZYCIELOWI PROSZE WYSOKIEGO;NIEZAWISLEGO BIALORUSKIEGO SADU przysadzic wyrok maksymalny, bez mozliwosci jakiejkolwiek amnestii.Jak sie Polakom na Bialorusi nie podoba to won do swojej ojczyzny. Jeszcze bym dawal kopa w duupsko na pozegnanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekonomista Na Białorusi wrze, a Rosja przykręca śrubę IP: *.warszawa.vectranet.pl 14.06.11, 23:00 dlaczego władza w rosji jest tak skrajnie głupia, że nie widzi, że strzela sobie z karabinu maszynowego w kolana ?! przecież ludzie takiego koorewstwa rosjan nigdy nie zapomną i przez dekady rosjanie będą płacić żywą gotówką za ostracyzm ze strony wszystkich sąsiadów. skrajni debile nie rozumieją pojęć współczesnej gospodarki ? a może są zbyt prymitywni, żeby rozumieć, że przyzwoitość jest cenniejszym towarem niż złoto ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kemot696 Re: Na Białorusi wrze, a Rosja przykręca śrubę IP: *.aster.pl 14.06.11, 23:15 wzięli przykład od Amerykanów:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Na Białorusi wrze, a Rosja przykręca śrubę IP: 222.128.41.* 15.06.11, 04:25 Eee tam. Ci ludzie nie mysla tak jak ty i ja. Oni mysla kategoriami dnia dzisiejszego. Maja na zupe, fajki i flaszke. To tacy modelowi wyborcy Samoobrony albo innego pisu.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie pykam Oj niedobrze Rosja bedzie sasiadem Polski IP: *.zone13.bethere.co.uk 14.06.11, 23:07 nie tylko w obwodzie kaliningradzkim, a to juz problem dla filii watykanskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Na Białorusi wrze, a Rosja przykręca śrubę IP: 204.45.133.* 15.06.11, 01:25 t Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: kto odstrzeli tego skuwriela lukaszenke-fiuti IP: 222.128.41.* 15.06.11, 04:23 pierdo****isz Walesa to prosty chlop, ale duzo zrobil dla wolnosci w PL. Dodatkowo Walesa jest na emeryturze. Nie byl dobrym prezydentem i przegral wybory. Koniec. A co z Lukaszenka? Zawsze wygrywa... Pamietam skan z wynikow wyborow, gdzioe ustalono, ze Lukaszenko ma miec 95% glosow i potem przeliczano ile ich powinno byc i wyszlo 1321,8 tak ,8 i ktos tak wpisal.... To jest wlasnie roznica miedzy Polska a Bialorusia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIEWOLNIK Na Białorusi wrze, a Rosja przykręca śrubę IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.11, 06:05 BYŁEM ,WCALE NIE WRZE !!! , PODSYCANA NIENAWIŚĆ PRZEZ WŁADZE POLSKIE , POPRZEZ EU DO WŁADZ BIAŁORUSKICH JEST ZDUMIEWAJĄCA ..., PROWOKACJE ODŁAMU POLSKIEJ OPOZYCJI MAJĄ NA CELU PRZEWRÓT NA BIAŁORUSI , WYPRZEDAŻ MAJĄTKU NARODOWEGO I UCZYNIENIA Z NARODU NIEWOLNIKÓW ... ,TAK JAK TO ZROBIONO W POLSCE . POLSKI NIEWOLNIK MA PRAWO DO LICHEJ SŁUŻBY ZDROWIA I ŚMIESZNEJ EMERYTURY !!!. Odpowiedz Link Zgłoś
krys_76 30 czerwca 2011- początek rewolucji w Polsce! 15.06.11, 07:47 Będą wielkie demonstracje wszystkich związków w Warszawie. Sejm, Senat i Ministerstwo Finansów zostaną spalone. Liczba demonstrantów będzie tak duża, że policja odda broń i ucieknie albo przyłączy się do strajkujących. Ryszard Kalisz będzie wisiał na latarni w samym środku Warszawy. Nie wierzycie? To pewna przewowiednia, Naród Polski ma już dość wyzysku. Zakładamy się, że tak będzie? Zapraszam 30 czerwca do Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala321 Re: 30 czerwca 2011- początek rewolucji w Polsce! IP: *.ibd.gtsenergis.pl 04.07.11, 07:43 Czy to prawda, że 30 czerwca 2011r. około godziny 9:00 pan prowadzący powiedział na antenie, że protestujący tego dnia i politycy - są tacy sami – gó... robią…? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala 321 Re: 30 czerwca 2011- początek rewolucji w Polsce! IP: *.ibd.gtsenergis.pl 04.07.11, 08:54 na antenie radia złote przeboje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krys_76@gazeta.pl Rosja zawsze pomoże Białorusi. IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.11, 07:53 Tylko debil może uważać inaczej. I ta pomoc wcale nie wynika z sympatyczności Rosjan. Białoruś ma dla Rosji ogromne znaczenie strategiczne, jest buforem oddzielającym od Polski i NATO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krys_76@gazeta.pl Sikorski z Mayą R. do kibla. I rżnąć watahę! IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.11, 08:10 Radosław Sikorski dobrze by zrobił jakby się zamknął z Mayą Rostowską w kiblu w MSZ i porządnie dorżnął watahę (już sam nie wiem "wataha" to "h" czy "ch", puryści językowi będą się burzyć). Wtedy obydwoje może by trochę zmądrzeli i przejrzeli na oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lzs Na Białorusi wrze, a Rosja przykręca śrubę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.11, 13:36 Drodzy białoruscy kuzyni. Zaproście do siebie prof. L. Balcerowicza i poproście, aby zbudował Wam gospodarkę rynkową. Na pewno sklepy zapełnią się towarami, ludzie będą mieli więcej czasu dla siebie bo pojawi się bezrobocie, a portfele ? U ogromnej masy ludzi będą puste, a nieliczni będą opiewać we wsystko. Handel przygraniczny ustanie bo nie będzie miał żadnego ekonomicznego sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala321 Na Białorusi wrze, a Rosja przykręca śrubę IP: *.ibd.gtsenergis.pl 04.07.11, 08:50 na antenie radia złote przeboje Odpowiedz Link Zgłoś