Gość: optimistic IP: *.limes.com.pl 17.06.11, 18:30 Tylko Noteckie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alfonso.perez Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopiuj... 17.06.11, 18:31 20mln zl warty rynek piwiarski i kghm? cos malo. jaki jest sens czytania tego artykulu skoro w pierwszym zdaniu juz jest blad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rajcer Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi IP: *.gdynia.mm.pl 17.06.11, 19:02 20 mld a to lekka różnica doczytaj Odpowiedz Link Zgłoś
kosmosiki Obolon białe 17.06.11, 20:04 Obolon białe u mnie rządzi. Bez żółci bydlęcej (goryczka i ciekawy smak jest od kolendry). Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjot Re: Obolon białe 17.06.11, 20:24 Przede mną stoi butelka Leżajska Niepasteryzowane - chmielu toto wogole nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
heartpumper Ludzie sami warzcie w domu! 17.06.11, 21:28 Pozornie wydaje sie to absurdalne, ale smaku i satysfakcji ze stworzenia wlasnego piwa nic nie zastapi. To na prawde nie jest trudneMiesiecznie 2 warki po ok 20 litrow = 24 rodzaje piw rocznie. A jest ich kilkadziesiat. Jest to niczym nieograniczone pole do popisu ( chyba ze portfelem). W USA(gdzie domowych piwowarow sa dziesiatki tysiecy) i UK mikrobrowary tez maja ok5% rynku ale ich sprzedaz rosnie. Btw odbywa sie tam (US) obecnie NHC - narodowy kongres piwowarow domowych. PS Czy ktos wie co to jest destylowane piwo??? Piwo sie warzy (wysladza slod, gotuje brzeczke, zarzuca chmiel i drozdze). Ale destylowanie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Destylacja piwa????? IP: *.net.stream.pl 17.06.11, 23:17 Co za kretyn i nieuk napisał ten artykuł!!!! Destylowane piwo - owszem, jest pewien trunek który z grubsza można byłoby tak nazwać: nazywa się on WHISKY! Odpowiedz Link Zgłoś
tekameka piwo podlega destylacji, a nie jest podgrzewane ?? 18.06.11, 06:45 może chemik się wypowie lub technolog żywności Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Goovvno pasteryzowane czy nie to nadal IP: *.ip.jarsat.pl 18.06.11, 18:21 g oo wno Odpowiedz Link Zgłoś
heartpumper Re: piwo podlega destylacji, a nie jest podgrzewa 20.06.11, 10:59 Wszystko jasne, pan ktory sie wypowiadal jest ignorantem ws. produkcji piwa (przerazajace, pewnie nawet nie byl w warzelni), podobnie jak dziennikarzyna przeprowadzajacy rozmowe, bo zadalby zaraz odpowiednie pytanie :). Spotkal sie rzecznik z pismakiem = koledzy po fachu, zreszta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łotr Re: Obolon białe IP: *.static.cablecom.ch 17.06.11, 20:25 żółci bydlecej do piwa nie dodaje sie juz od 30 lat. kto ci tak mózg wyprał? hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajec Re: Obolon białe IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.11, 20:36 Żółć bydlęca to miejska legenda. Ten towar jest znacznie droższy od chmielu. Poza tym chmiel jest jedynie przyprawą i nie stanowi aż tak wielkiego kosztu jak się wydaje. Rozmawiałem o tym na pikniku naukowym z technologami, którzy właśnie gotowali brzeczkę i wyjaśniali ze szczegółami, jak się produkuje piwo. Nie wierz w każdą bzdurę, którą usłyszysz. Bądź krytyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
glowny_pasazer A co dodają? 17.06.11, 20:54 A co dodają? Rozmawiałeś, to pewnie technolog zdradził ci wszelkie szczegóły :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: A co dodają? IP: 195.205.154.* 17.06.11, 21:07 Możesz się zdziwić (bo nie wspominają o tym na etykiecie), ale do piwa dodaje się chmiel. W różnych postaciach, choćby ekstraktu. Odpowiedz Link Zgłoś
glowny_pasazer Re: A co dodają? 18.06.11, 11:45 Do piwa to wiem, co się dodaje. Ja się pytam co chemiczna trójka dodaje do szczynopodobnych popłuczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Obolon promieniotworczy IP: *.play-internet.pl 17.06.11, 22:32 CZARNOBOLON Odpowiedz Link Zgłoś
glowny_pasazer A chemiczną trójkę krew zalewa 17.06.11, 20:04 A chemiczną trójkę krew zalewa, czy to kolejny artykuł przez nich sponsorowany pt. "Pijcie piwopodobne szczyny od nas. Tylko my wam zapewnimy, że nasze goowno obok piwa nie leżakowało"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piwosz Mały błąd w ocenie konsumentów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.11, 20:13 "Przeciętny Kowalski w ciągu roku wypija 94 litry piwa na głowę". Piwa? Raczej szczyn piwopodobnych. Przeciętny Polak nie ma pojęcia o dobrym piwie. Inaczej "chemiczna trójka" ogłosiłaby już dawno bankructwo. Przeciętny Kowalski kupuje piwopodobny drink, najlepiej, żeby dobrze "walił w dekiel" i był tani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piwosz 500 l/rok "Dysponujemy bardzo drogą aparaturą", za którą my IP: *.cdma.centertel.pl 17.06.11, 23:23 w cenie waszych sików, pani Ktoś tam Coś tam, rzecznik Czegoś tam spoza naszego wszechswiata, nie zapłacimy. Wsadźcie ją sobie głeboko i włączcie tryb "wibracja". Trzeba byc skończonym, bezdennym bagiennym debilem, żeby chwalić się "dysponowaniem bardzo droga aparaturą"... Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk bardzo trafnie opisane, zgadzam się w pełni 18.06.11, 12:41 nic więcej nie dodam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: parambol Ściema koncernów nie zna granic IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.06.11, 21:22 Czym jest kasztelan, przekonałem się już po pierwszym łyku. Łomża, perła - to samo paskudztwo. To jest bezczelność, że firmy, które zalewają rynek świństwem w typie lecha, warki, tyskiego, żywca, okocimia etc, kradną pomysł komuś, kto się przykłada do tego, co robi. Ciechana szanuję, aczkolwiek nie mój typ, no i jednak za drogie. Od dawna preferuję Lubuskie, na szczęście mam je w sklepie blisko domu. No i nie zabijcie mnie - Belfast też mi smakuje. Niestety jedyny sklep, który ma go stale w sprzedaży w mojej okolicy, podniósł niedawno cenę z 3 do 5 zł. ChWD Carrefourowi. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek.54321 Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi 17.06.11, 19:33 A myslalem ze KGHM to gigant :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiejski pijaczyna Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.11, 20:50 "Czym właściwie jest piwo niepasteryzowane? To piwo tworzone tradycyjną metodą, tylko z naturalnych produktów, w związku z czym ma bardzo krótki czas przechowywania." Proponuję sprawdzić co to jest pasteryzacja zanim zacznie się wyjaśniać to innym. A to dopiero początek:" Dysponujemy bardzo drogą aparaturą, na którą nie mogą sobie pozwolić przedstawiciele małych browarów. Dzięki temu jesteśmy w stanie destylować nasze piwo poprzez metodę mikrofiltracji - dodaje Popiel." - kolejne trudne słowo DESTYLACJA. Czy Pani Melania Popiel rzecznik prasowy Carlsberg Polska wie, że gdy 20 lat temu opowiadałem podobne legendy w II kl. technikum to chemik nisko ocenił moje szanse na promocję do następnej klasy? No ale Pani rzecznik to pewnie ma MBA nie technikum sprzed 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monk Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi IP: *.zone15.bethere.co.uk 17.06.11, 22:29 naucz się czytać idioto a pózniej krytykuj Odpowiedz Link Zgłoś
pepeteer Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi 18.06.11, 12:47 alfonso.perez - to nie czytaj... proste! a nie zawracasz dupę bez sensownymi wpisami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopiuj... IP: *.warszawa.vectranet.pl 17.06.11, 18:32 20 mln zł jest warte KGHM??? Niewiele... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
voyshick ze jak, prosze? :))) 17.06.11, 18:32 "Jesteśmy narodem piwoszy - na złocisty trunek wydajemy 20 mln zł rocznie, czyli tyle, ile mniej więcej wart jest giełdowy gigant KGHM lub TP SA." Kto to pisal, dziecko jakies? KGHM czy TP SA sa niby warte 20m Odpowiedz Link Zgłoś
glowny_pasazer Re: ze jak, prosze? :))) 17.06.11, 20:07 voyshick napisał: > "Jesteśmy narodem piwoszy - na złocisty trunek wydajemy 20 mln zł rocznie, czyl > i tyle, ile mniej więcej wart jest giełdowy gigant KGHM lub TP SA." > > Kto to pisal, dziecko jakies? KGHM czy TP SA sa niby warte 20m Wakacje się zaczęły, to i przeciwna wszelkim umowom-zleceniom GW zaczęła zatrudniać byle studenciny "na staż" oczywiście bezpłatny :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: ze jak, prosze? :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.11, 21:29 Ośmielę się twierdzić, że w związku z wakacjami żaden skok jakościowy na tym portalu nie nastąpił, jest równie tragicznie jak zawsze. No chyba, że chodzi o komentarze - są odrobinkę lepsze niż zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
heartpumper Re: ze jak, prosze? :))) 17.06.11, 21:34 To w koncu 20 mln czy mld? Chyba ze 'uaktualnili' artykul. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopiuj... IP: *.acn.waw.pl 17.06.11, 18:33 Jesteście pewni, że KGHM można kupić mniej więcej za 20 mln zł? Bo jak tak to biorę od ręki! Jakby co to za 30 też kupię w ciemno! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc123 Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.11, 08:32 nawet za 10 mln sie nie oplaca kupowac firmy ktora na same pensje zwiazkowcow wyplaca 8 mln :) Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicapanstwowa Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopiuj... 17.06.11, 18:34 Carlsberg przed Kasztelanem (niby lokalnym rozlewanym w Szczecinie) warzyl przynajmniej 2 lata wczesniej Bosmana i Piasta niepasteryzowanego (rowniez w Szczecinie). Wszystkie 3 jezeli wierzyc pracownikom browaru Bosman - sa/byly praktycznie tym samym piwem, roznily sie nieznacznie. Kasztelan niepasteryzowany byl natomiast dobry zanim zrobiono z niego piwo o zasiegu ogolnopolskim. z reszta przez to padl Bosman i Piast niepasteryzowany, ktore byly piwami lokalnymi i dosc chetnie kupowanymi. Carlsberg stwierdzil jednak, ze lokalne piwa na tle ogolnopolskiego brata zle sie sprzedaja, jezeli mozna w ogole porownywac sprzedaz 2 lokalnych piw dostepnych tylko w 2 wojewodztwach, nie reklamowanych w TV, do sprzedazy marki o szeroko zakrojonej, ogolnopolskiej reklamie. Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicapanstwowa Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi 17.06.11, 18:44 dodam jeszcze tylko, ze Bosman i Piast mialy terminy po 6-8 tygodni i byly tylko w butelce. Kasztelan rozlewany do puszek w Szczecinie (absurd) ma czas "jedynych" 4-5 miesiecy... No i byly tansze niz obecny Kasztelan... a co do samych piw niepasteryzowanych to Ciechan, Czarnkow to najpopularniejsze. polecam za to Koreb spod Lodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.11, 19:02 Kasztelana zaczęli robić po wykupieniu lokalnego browaru Sierpc, w którym produkowano prawdziwe piwo o nazwie Kasztelańskie oferowane lokalnie w butelkach 0,33l. Kasztelat w W-wie był dostępny znacznie wcześniej niż 4 lata temu i smakował już jak cała reszta tego sztucznie pędzonego gazowanego szitu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nml Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi IP: *.perr.cable.virginmedia.com 18.06.11, 15:18 Piwo Jasne Pełne Kasztelańskie istniało już 20 lat temu i to było pierwsze piwo jakie w zyciu piłem. Sprzedawali je w małych buteleczkach 0,33 ale w normalnych 0,5 l też. Ludzie mówili na nie "Kasztelan" i faktycznie po przejęciu przez szwabów zmieniono jego nazwę. Zmienił się też smak - ze swojskiego "drożdzaka" na nijakie, ciężkie, pawiogenne piwsko. Najgorsze (czyli okres kiedy każda marka piwa miała swój "mocny" odpowiednik dla alkoholików) chyba już za branżą piwną w Polsce ale do poziomu brytyjskiego nadal dzielą was lata świetlne. Gość portalu: tom napisał(a): > Kasztelana zaczęli robić po wykupieniu lokalnego browaru Sierpc, w którym produ > kowano prawdziwe piwo o nazwie Kasztelańskie oferowane lokalnie w butelkach 0,3 > 3l. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok marzę o tym, aby karolkowa góra wreszcie 17.06.11, 18:47 splajtowała z wielkim hukiem! Podobnie życzenia wypowiadam w stosunku do każdego molocha wewpolszcze, który produkuje piwopodobne szczyny zaprawiane kocim goowne i woodą! Największą krzywdę polskim piwoszom wyrządzają gnoje w krawatach, którzy wymyślają strategie koncernowe. Oni psują wszystko! Na szczęście koło mnie jest sklep , w którym można kupić normalne piwne piwo z Czech lub z małych normalnych polskich browarów i nie jestem skazany na krawaciarskie wynalazki. PS. Piasta padł dlatego, ponieważ Varisella sprzedał ten browar dunskim prosiakom, zamiast sprzedać go dawnemu właścicielowi - firmie Schultheiss Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: marzę o tym, aby karolkowa góra wreszcie 17.06.11, 18:52 1410_tenrok napisał: > Na szczęście koło mnie jest sklep , w którym można kupić normalne piwne piwo z > Czech lub z małych normalnych polskich browarów No to masz szcęście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le_ffm Re: marzę o tym, aby karolkowa góra wreszcie IP: 178.73.48.* 17.06.11, 20:40 a najwieksze chamstwo to to ze ostatnio bedac w DE pilem Tyskie (wersja exportowa) i smakowalo ono tam zupelnie inaczej (pyszne!!!) a nie jak te nasze lokalne 'szczyny' rowniez sprzedawane pod marka Tyskie. Z tego wniosek ze koncerny cynicznie robia prawdziwych piwoszy w jajo., zatem dobrze im tak, niech traca sprzedaz i upadaja...hehe Odpowiedz Link Zgłoś
szpak.nie Re: marzę o tym, aby karolkowa góra wreszcie 18.06.11, 00:47 nie stracą... Choćby sam fakt, ze knajpom odpalają za podpisanie wyłączności stoliki, kufle, kalendarze, duperele... Żaden Lwówek sobie na to nie moze pozwolić... Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grr Re: marzę o tym, aby karolkowa góra wreszcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.11, 19:14 a pewien koncern dodaje do swoich piw wyciag z żółci bydlęcej celem nadanie odpowiedniej goryczki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz Re: marzę o tym, aby karolkowa góra wreszcie IP: *.acn.waw.pl 17.06.11, 19:34 i jest to moze Ca...erg? Odpowiedz Link Zgłoś
glowny_pasazer Re: marzę o tym, aby karolkowa góra wreszcie 17.06.11, 20:11 Gość portalu: zz napisał(a): > i jest to moze Ca...erg? Może jako pierwsi, ale czy jedyni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajec Re: marzę o tym, aby karolkowa góra wreszcie IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.11, 20:42 Tam wyżej jest wyjaśnienie opowiastek o żółci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: marzę o tym, aby karolkowa góra wreszcie IP: 195.205.154.* 17.06.11, 21:05 Gość portalu: grr napisał(a): > a pewien koncern dodaje do swoich piw wyciag z żółci bydlęcej celem nadanie odp > owiedniej goryczki... Widziano także osła, którego mrówka niosła.... Odpowiedz Link Zgłoś
ryngraf Re: marzę o tym, aby karolkowa góra wreszcie 18.06.11, 00:47 Gość portalu: Bartek napisał(a): > Gość portalu: grr napisał(a): > > > a pewien koncern dodaje do swoich piw wyciag z żółci bydlęcej celem nadan > ie odp > > owiedniej goryczki... > > Widziano także osła, którego mrówka niosła.... a w ktorym browarze pracujesz i ile ci za to pisanie tutaj placa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: marzę o tym, aby karolkowa góra wreszcie IP: 195.205.154.* 20.06.11, 09:40 Nie pracuję w browarze. Nie muszę, żeby wiedzieć, że żółć w piwie to wymysł idiotów. Polecam lekturę na www.browar.biz. Odpowiedz Link Zgłoś
tomesio Re: marzę o tym, aby karolkowa góra wreszcie 17.06.11, 20:43 KutaSSy w krawatach nie tylko to zepsuły. Gdyby wybuchła wojna, podziemie w pierwszej kolejności ich winni zlikwidować, potem okupantów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xo Bosman jest IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.11, 21:55 cały czas dostępny. Np. w Lidl'u, a w Gdansku (nie wiem jak gdzie indziej) także w mocnej (choć wydaje się nie chrzczonej spirytusem) wersji Specjal także w Intermarche. To jednak lata świetlne wstecz za "starym" Bosmanem.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznaniak Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi IP: *.pools.arcor-ip.net 17.08.11, 21:01 Nie mam konta, wiec sie podpinam i odniose sie tylko do stwierdzenia, ktore padlo w tekscie, ze niepasteryzowane ma wielowiekowa tradycje.Pasteur przewrowadzil wg wikipedii pierwsza probe pasteryzacji 20.04.1862 r., wiec nazwa niepasteryzowane moze miec najwyzej 150 lat.Mam nadzieje, ze przedstawiciele innych browarow to przyczytaja. Odpowiedz Link Zgłoś
ropuch1pincet Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopiuj... 17.06.11, 18:37 buhahaha,na pohybel koncernowej przemysłówce!Milosnicy piwa,nie piwopodobnych wytworow i tak sie na to nie dadza nabrac.Piwo "niepasteryzowane" w puszkach juz zostalo dawno wysmiane. Przestancie sie zajmowac marketingiem,a zacznijcie warzyc PIWO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piwosz Niepasteryzowane my ass. IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.11, 18:37 Kolejne korpo moda nakręcona przez gayzety. Szkoda, że się tak nie brandzlowaliście 3 lata temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stilonek Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopiuj... IP: *.net.pbthawe.eu 17.06.11, 18:37 lubuskie jasne z Witnicy king!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajec Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.11, 20:44 Potwierdzam. Bezpretensjonalne, bardzo dobre. Normalne piwo. Odpowiedz Link Zgłoś
zetoxa Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopiuj... 17.06.11, 18:39 człowiek, który raz spróbował Ciechana lub Kormorana, nigdy już nie weźmie do ust koncerniaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.11, 18:44 "...Przeciętny Kowalski w ciągu roku wypija 94 litry piwa na głowę, jednak do czołówki brakuje nam sporo - liderujący w rankingach Niemcy i Czesi wypijają grubo powyżej 100 litrów...." to ja dzisiaj wypiję te brakujące 7 litrów. nie będzie niemiec pluł nam w tfasz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi IP: *.awakom.net 17.06.11, 19:19 Pod warunkiem że wcześniej kupiłes juz owe 94 litry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vasyl Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi IP: *.aster.pl 17.06.11, 18:52 Słusznie Zetoxa: niepasteryzowane ale filtrowane - czyli nadal jałowe dziadostwo. Nikt kto spróbował Ciechana, Lwówka, Żywe czy noteckie, nie weźmie dziadostwa do ust. A koncerniaki niech dalej kombinują. Popatrzcie na skład koncerniaków. ""Zawiera słód jęczmienny (kilka % bo głównie kukurydza) hehe a gdzie chmiel ??? Jesli ktos chce się nawalić byle czyjego wola, ale nie wmawiajcie ludziom, że to dobre piwo z puszki ;). Ludzi chcą czuc dobry smak a nie chemię na kilometr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.11, 19:41 > hehe a gdzie chmiel ??? przypraw sie nie wymienia na żadnym produkcie Odpowiedz Link Zgłoś
black_shiva Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi 17.06.11, 20:22 Zgadzam się co do Kormorana, który ma 5! odmian chmielu wymienionych z nazwy. Jego mały "woltaż" jest również jego zaletą, bo to co oferuje to smak i chwilę relaksu, zamiast "upi...dalać" jak jakieś "mocarze" czy gazowane napoje piwopodobne jak Lech. Mam pod blokiem sklepik koneserski, specjalizujący się w piwach z małych browarów. Czego tam nie ma, a jakie smaki! :) Wasze zdrowie! Odpowiedz Link Zgłoś
szpak.nie Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi 18.06.11, 00:33 najgorsze, ze w Czechach jest to samo - też ino syf sprzedają, mieli kiedyś 20 piw na półce w każdym sklepiku, a teraz ino koncerniaki - typu tyskie, oraz szampony gazowane - ohyda pod dobra marką Odpowiedz Link Zgłoś
aqwa5 Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi 18.06.11, 01:41 Fakt. Byłem koło 10 lat temu w Pardubicach. Gambrinus palce lizać. W zeszłym roku po drodze do Pragi znów kupiłem Gambrinusa, wróć, została tylko nalepka. Żeby się w Pradze napić naprawdę dobrego piwa musiałem znaleźć minibrowar. Co prawda Kozel wciąż niezły, ale nie to co kiedyś. A kiedy w sklepie zapodałem, że chcę dwanact nie desitku, to laska nawet nie wiedziała o co chodzi :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pudelek Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi IP: *.play-internet.pl 21.06.11, 12:44 to chyba w innych Czechach byłeś - jakoś nie mam problemu kupować piw z regionalnych browarów w Nachodzie, Broumowie czy Trutnovie (w zależności od regionu inne), tak samo 12 zamiast 10... no chyba że jedynym miejscem gdzie chciałeś kupić to stacja benzynowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SWiAT Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi IP: 212.114.201.* 18.06.11, 01:23 Chyba nie masz na mysli tych piw czekoladowych i owocowych z Kormorana? Odpowiedz Link Zgłoś
tupkal Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopiuj... 17.06.11, 18:43 tylko egzotyki, czyli małe browarki z Polski! Żywiec , Okocim etc. nie da się pić, to jakieś ścierwo jest! Odpowiedz Link Zgłoś
voyshick Destylacja za pomoca mikrofiltracji??? 17.06.11, 18:44 "...jesteśmy w stanie destylować nasze piwo poprzez metodę mikrofiltracji" o scoo chodziiii, chik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopiuj... IP: *.acn.waw.pl 17.06.11, 18:44 Niepasteryzowane ma wielowiekową tradycję? I jest tylko z naturalnych składników? Wiecie co to znaczy pasteryzacja? Od czyjego nazwiska to pochodzi? Kiedy facet żył? PS Za 40 baniek chętnie nabędę tepsę i KGHM! Odpowiedz Link Zgłoś
voyshick Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi 17.06.11, 18:51 No wlasnie tak, niepasteryzowane ma wielowiekowa tradycje. I wlasnie tak, jest tylko z naturalnych skladnikow. No, Pasteur pojawil sie w XIX wieku. O coo cci chocii? :) Gość portalu: ? napisał(a): > Niepasteryzowane ma wielowiekową tradycję? I jest tylko z naturalnych składnikó > w? Wiecie co to znaczy pasteryzacja? Od czyjego nazwiska to pochodzi? Kiedy f > acet żył? > > PS Za 40 baniek chętnie nabędę tepsę i KGHM! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MichalM Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi IP: *.rwd.prospect.pl 17.06.11, 18:52 Gwoli ścisłości piwo niepasteryzowane ma wielowiekową tradycję a nawet kilkadziesiąt wieków tradycji choć nikt go nie nazywał niepasteryzowanym było to po prostu piwo natomiast dzięki Ludwikowi P mamy piwo pasteryzowanie i ono faktycznie nie ma tak długiej tradycji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xo Przed Pasteur'em piwo IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.11, 22:01 było niepasteryzowane, stąd wielowiekowa tradycja..... . Woda też przez wieki była tylko niegazowana...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJ Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopiuj... IP: *.tvk.torun.pl 17.06.11, 18:45 A "zielony" Specjal zwany "czarnym" jest zajebisty. Znajomy ze sklepu osiedlowego sprowadza go na razie tylko dla mnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopiuj... IP: *.play-internet.pl 17.06.11, 18:48 Odkad zasmakowalem Ciechana miodowego nic innego nie ruszam, heineken to szczyny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skieaw Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.11, 19:19 Miodowy... jest akurat pasteryzowany :). Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi 17.06.11, 19:53 > Miodowy... jest akurat pasteryzowany :). Z początku zwracałem uwagę na to (nie)pasteryzowany by spróbować ale po wysypie piw tego rodzaju to słowo straciło na mocy. Odpowiedz Link Zgłoś
mercator_l Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi 17.06.11, 19:41 Ciechan Miodowe! Pierwszy raz piłem to piwo 6 lat temu i byłem zachwycony. Niedawno miałem okazję go znów spróbować i znów byłem zachwycony. To piwo jest świetne ale jednak jak się chce posmakować chmielowej goryczki trzeba wybrać coś innego. Jeden z moich faworytów to Żywe z browaru Amber z Bielkówka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no_pis_no_cry Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi IP: *.4web.pl 17.06.11, 19:58 To nie jest piwo tylko sprofaniony słodyczą napój piwopodobny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SWiAT Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi IP: 212.114.201.* 18.06.11, 01:25 Polacy wlasnie pija takie bzdety jak piwo z sokiem lub czekoladowe i jeszcze sie tym chwala. Kiedys pili cieple, tak do polowy lat 80, pamietam . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajec Jak zwykle tekst pisany na kolanie przez gamonia. IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.11, 18:48 Jakie browary warszawskie, do qrwy nędzy! Nawet jedna cegła po nich nie została. Niestety poziom dziennikarstwa na tym portalu jest coraz nędzniejszy. Dwa ruchy myszką i by się autor dowiedział, ale on nie ma czasu. Cymbał z ciebie, nie dziennikarz, stażysto! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berdys Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopiuj... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.11, 18:49 Pilsenweiser nie jest z Pomorza Zachodniego( jak sugeruje podpis pod zdjęciem), ale z Małopolski a dokładnie z Grybowa ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poodel Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.06.11, 19:33 Kto podpisywał to zdjęcie?! Kama Sutrę, Mocne i Jubilata produkuje browar GAB z Wąsosza koło Częstochowy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateo Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi IP: *.xdsl.centertel.pl 17.06.11, 20:13 nie pilsenweiser tylko pilsweiser. i akurat te na zdjęciu wszystkie są pasteryzowane, grybów ma jedno niepasteryzowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berdys Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.11, 20:18 No fakt, moj blad. Nie jestem zapalonym piwoszem, wiem stad ze tam czesto bywam i widuje to piwo na polkach sklepowych :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: razdwatrzy Małe browary bronią się przezd dużym badziewiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.11, 18:51 Nalezy popierac naszych browarników, jest szansa wykuzyć obcych , którzy zerują na naszym społeczeństwie. Taki Carlsberg produkuje straszne goowno pompowane CO2. A ciechanów nie psteryzowane powolutku ze smakiem bez odymania się gazem, przy tym nie ma ucisku na wątrobę, wszystkie organa pracują równo i normalnie, człowiek nie beka jak zwierze. Widać, że na "lwa" znalazł sie pogromca, malutkie niepasteryzowane :)). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopiuj... IP: *.static.as29550.net 17.06.11, 18:51 Moj kolega Bartek ma taki blog w ktorym o takich piwach pisze wg subiektywnej opinii pijacego, polecam bo fajniewww.smaki-piwa.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopiuj... 17.06.11, 18:51 Nie wszystkie dobre piwa muszą być niepasteryzowane. Właściwie tylko niewielka część smaków piwnych dobrze z świeżością piwa niepasteryzowanego i niefiltrowanego pasuje. A niepasteryzowane z wielkich browarów? Smakują tak samo jak cała reszta tych sików. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MichalM Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi IP: *.rwd.prospect.pl 17.06.11, 18:54 Też mam wrażenie że problemem nie jest pasteryzacja tylko technologia "produkcji" piwa Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi 17.06.11, 19:54 > Też mam wrażenie że problemem nie jest pasteryzacja tylko technologia "produkcj > i" piwa wrażenie? Toż to oczywista oczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
miroo Lubuskie, Noteckie, Gniewosz, Ciechan! 17.06.11, 18:54 Tylko te są prawdziwe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ses Re: Lubuskie, Noteckie, Gniewosz, Ciechan! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.11, 18:58 plus Świeże i Warmiak z Kormorana :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ska Re: Lubuskie, Noteckie, Gniewosz, Ciechan! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.06.11, 19:02 Gniewosz ? Ni to smak ni widu po pianie, która zaraz opada :(( Odpowiedz Link Zgłoś
lesteer Re: Lubuskie, Noteckie, Gniewosz, Ciechan! 17.06.11, 20:25 Toś chyba smaku nie masz. Gniewosz i Noteckie jest ostatnio u mnie nr 1. Smak Gniewosza...mniam, mniam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piwcio Re: Lubuskie, Noteckie, Gniewosz, Ciechan! IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.11, 19:28 Oj prawda, prawda... Pozdrawiam Piwoszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shago co za bzdety IP: *.amplus.net.pl 17.06.11, 21:43 w poradniku "Piwo domowe" wskazano że piwo niepasteryzowane, z osadem drożdży ciemne, jasne ma trwałość 2 lata. sam robię dla siebie piwo z ekstraktów australijskich i pije to piwo czasami po 10 miesiącach. po miesiącu jak mawia specjalista w artykule to nie jest dobrze zgazowane bo zlaniu do butelek 14 dni trwa dodatkowa fermentacja. fakt, że piwo domowe jest 4 razy lepsze ale niech gość nie dorabia ideologii. Odpowiedz Link Zgłoś
kwolana noteckie już nie! 17.06.11, 23:46 Niestety Noteckie nie jest już piwem niepasteryzowanym. Całkiem niedawno stracili możliwość takiego nazywania tego piwa, także słowo "niepasteryzowane" zniknęło z etykiet. I bardzo szkoda, choć smaku chyba nie straciło, nadal to moje ulubione piwo. Co ciekawe, informacji o zmianie technologii produkcji nie zamieścili do tej pory nigdzie, ani na stronie internetowej, ani w wiki. Odpowiedz Link Zgłoś
poborowy102 Re: Lubuskie, Noteckie, Gniewosz, Ciechan! 18.06.11, 12:22 Małe browary powinny się dogadać i razem wrzucić jakąś reklamę do TV. N.p. taką - czeski bar, koleś gada o babiczce, podnosi kufel, pije, łyka i zonk - "Co to jest? Z Polska????" Tłum: "Z Polska??" "To je hovno!!! Tego syfu nie da się pić!" I jeb tym kuflem gdzieś o ścianę. I wtedy wchodzi kelner z piwami, też z Polska, ale o wiele lepszymi itd. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekjot Re: Lubuskie, Noteckie, Gniewosz, Ciechan! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.11, 14:47 Powinieneś to opatentować i:))) hahhaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Lubuskie, Noteckie, Gniewosz, Ciechan! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.11, 17:01 gość......aleś ty naiwny!!! a co za różnia między dużym browarem , bardzo dużym i gigantycznym? wszyscy tną koszty lub.....piwo musi kosztować. ja za butelkę płacę 4 - 4,50 i znam osobiści piwowara który je warzy po sąsiedzku. to piwo nie ma nawet etykiety , a zaręczam ci , że jest wyśmienite , tylko świeże , niepasteryzowane i na najlepszych składnikach!!!! ja lubię piwo , ale na warzenie samemu nie mam czasu - stąd jestem jednym z "wspołudziałowców" :) :) :) polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homer Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopiuj... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.11, 18:56 Zamiast historyjek o (nie)pasteryzacji wolałbym na butelce piwa przeczytać "Gebraut nach dem Bayerischen Reinheitsgebot von 1516". Bo z jakiegoś powodu skład 99% marek piw w Polsce jest ukrywany przed konsumentem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posener Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi IP: *.icpnet.pl 17.06.11, 19:03 Dokładnie. Prawdziwe piwo ma napisane "skład: woda, słód, chmiel" a nie "zawiera słód jęczmienny". Różnica między koncerniakami a prawdziwymi piwami polega nie na niepasteryzacji a na tym, że koncerniaki są produkowane metodą HGB - wysoko stężona brzeczka, która potem jest rozwdniania w różnych proporcjach gazowaną wodą. Do tego sztuczna goryczka. Tego ochydnego smaku nie naprawi żadne "niepasteryzowanie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grr Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.11, 19:15 sztuczna goryczka produkowana z żółci zwierzęcej, dodajmy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajec Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.11, 23:36 Następny ekspert z domowego przedszkola. Gdzie wyście się naczytali o tych żółciach? Myślicie, że to jest tańsze i łatwiejsze do zdobycia od chmielowego granulatu? Brednie do kwadratu. Kosztem głównym jest czas produkcji, dlatego koncernowe High Gravity Brewing (wymyślone w kraju piwnych szczyn, czyli USA) jest tańsze w produkcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blabla Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi IP: *.internetia.net.pl 24.09.11, 19:54 USA krajem piwnych szczyn? Czlowieku zorientuj sie troche w temacie zanim zrobisz z siebie totalnego ignoranta. I zanim najdzie Cie ochota na odpowiedz to naprawde sprawdz jakie piwa oferuja stany zjednoczone to Ci szczeka opadnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plafar ale piwo niepasteryzowane ma być żywe IP: 65.217.206.* 17.06.11, 18:57 mają w nicm być drożdze i bakterie, tak mi sie wydawało, nie znam się za dobrze na tym jeśli wycina się wszystko mikrofiltracją to przeecież to jest konserwacja... coś kręcą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grr Re: ale piwo niepasteryzowane ma być żywe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.11, 19:17 no cos ty, w ten sposob konkurencja by przechwycila cenne szczepy drozdzy, wiec drozdz musi byc odfiltrowany lub zabity zanim trafi do butelki / puszki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Kasztelan do zlewu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.06.11, 18:58 Kupiłem kiedys Kasztelana niepasteryzowanego. Tak jechało zółcią bydlęcą zamiast chmielu ze wylałem do zlewu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fryvolitka Re: Kasztelan do zlewu IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.11, 19:10 A ja się zakochałam w miodowym mocnym z Jabłonowa - kosztuje 1,70 za butelke, smakuje jak Ciechan, ale b. ciezko dostepne :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chris Re: Kasztelan do zlewu IP: *.pl 19.06.11, 15:10 Browar z Jabłonowa ? To piwo jest tam, jak wskazuje etykieta, rozlewane a nie produkowane. Więcej jest w nim składników "E" niż naturalnych składników każdego piwa. Nieosiągalnym jest, jakość oraz najlepsze wartości piwa otrzymać przy niskiej wysokości ekstraktu i bardzo wysokiej zawartości alkoholu ... Odpowiedz Link Zgłoś