Gość: a Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.11, 19:59 Dla małych browarów mam prostą receptę, którą docenia wielu piwoszy - podawanie składu na butelce. Jeśli na etykiecie widzę "Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel" - piwo jest moje. Jeśli widzę "zawiera słód jęczmienny", to wiem, że to niedopowiedzenie jest wynikiem niechęci podania pełnego składu. A niechęć do podania wiemy z czego wynika ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.11, 20:04 Dorzuće jeszcze podpowiedź dla warszawiaków: mamy w okolicy mało znany browar Konstancin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homer Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.11, 23:32 Amen! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Namysłów Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopiuj... IP: 83.1.81.* 17.06.11, 20:05 Najlepszy jest "Namysłów Niepasteryzowany" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andel Noteckie... IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.11, 20:07 Wczoraj kupiłem i jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P Re: Noteckie... IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.06.11, 20:15 zawiera słód jęczmienny, trochę się zmieniło... poza tym data przydatności sięga już 3-4 miesięcy... to już nie to samo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Isztar Re: Noteckie... IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.11, 20:42 Tak, oni generalnie mają dobre piwa. Tak samo Izerskie. Z tego samego browaru, a różnią się smakiem. walońskie też OK, ale to zalezy, czy ktoś lubi ciemne klasyczne, nie będące porterem, bockiem, stoutem czy ale. Czyli takie czeskie tmave. Odpowiedz Link Zgłoś
aarvedui "destylować piwo" - mówi Pani Popiel z carlsberga 17.06.11, 20:15 "destylować piwo" - mówi Pani Popiel z carlsberga a ja myślałem, że piwo się warzy, a destyluje mocniejsze trunki... pani rzecznik z Carlsberga nieopatrznie wygadała się z praktyk koncernów - masówkę produkuje się "destylując", dodają komponenty zamienne - np żółć bydlęcą zamiast chmielu. duzi oszuści nie sprzedają w ogóle piwa, tylko paskudne napoje alkoholizowane. Odpowiedz Link Zgłoś
tomesio Re: "destylować piwo" - mówi Pani Popiel z carlsb 17.06.11, 20:25 aarvedui napisał: > duzi oszuści nie sprzedają w ogóle piwa, tylko paskudne napoje alkoholizowane. Do korporacyjnych ścieków korporacyjny bełkot pasuje. Krzyżyk na drogę i z bozią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopiuj... IP: *.trzebinia.mm.pl 17.06.11, 20:17 Co to za niepasteryzowane co się po miesiącu psuje? Każdy piwowar domowy potwierdzi, że po miesiącu to praktycznie żadne piwo nie zdąży się na gazować nie mówiąc już o poprawnym dojrzeniu. I kto tu kogo w butelkę nabija? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: ? IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.11, 23:12 A propos pasteryzacji - moje pierwsze piwo domowe po miesiącu czy dwóch było mocno takie sobie. Eksperyment uznałem za nieudany. Rok później sprzątałem piwnicę. Zanim rozpocząłem wylewanie prawie pełnych dwóch kontenerków butelek spróbowałem... i przez następne dwa tygodnie piłem tylko to :) Tak samo było z pierwszym domowym cydrem, ale to już temat na inny wątek :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homer Re: ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.11, 23:36 Nie wiem, ale na Oktoberfest robią piwo w marcu Odpowiedz Link Zgłoś
tomesio Małe browary rulez - walić korporacyjne ścieki 17.06.11, 20:17 Jak widzę oklepane logo dużej korporacji - omijam z daleka. Zabrali nam Dojlidy, EB, Juranda, Żagla, Krakusa czy Piasta i dali do wyboru parę sikaczy. Dlatego przerzuciłem się na wino. Teraz pozazdrościli małym, że im tortu wycinają i jeszcze będą się chwalić technologią - mikrofiltry, WOW. To czemu żeście nie zrobili tego od razu? Bo taniej było, co nie? Mam nadzieję, że mali będą ambitni i się nie sprzedadzą - to już nie czasy dzikiej prywatyzacji. Produkt mają świetny. Ja preferuję Amber i np. ich Żywe - wg. mnie to było pierwsze piwo niepasteryzowane na rynku, jakieś 6 lat temu. I że tym skur..om zabiorą duży kawałek rynku - chwała im za to, nie ma nic gorszego niż monopol kilku firm [oligopol]. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xo Re: Małe browary rulez - walić korporacyjne ściek IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.11, 22:46 Browar Amber w Bielkówku koło Gdańska rzeczywiście piwem ŻYWE zapoczątkował obecny trend na produkcję piw niepasteryzowanych ostatnimi laty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbarus Wielkie kompanie robią nas w jajo IP: 213.241.122.* 17.06.11, 20:26 Od pewnego czasu jakość piwa w Polsce spadła na łeb, na szyję. Wielkie browary przeszły na masową produkcję. Żywiec, Okocim, Tyskie - tego się już nie da pić. Od tych piw robi się zgaga, łeb boli, a następnego dnia sporo czasu spędza się na klozecie. To już nie jest warzenie piwa, to produkcja z gotowych komponentów, zaprawianie spirytusem i żółcią zwierzęcą. Mam nadzieję, że oszuści typu Grupa Żywiec, Calsberg czy Kompania Piwowarska odczują w kieszeniach gniew klientów. Ja już tego badziewia wcale nie kupuję. Tylko małe, regionalne browary (i też nie wszystkie, bo część to też oszuści) oraz piwa czeskie i niemieckie. Tam się szanuje klienta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopiuj... IP: *.aster.pl 17.06.11, 20:26 "Poprzez mikrofiltrację niszczone są bakterie, piwo podlega destylacji, a nie jest podgrzewane, co umożliwi wydłużenie jego żywotności - twierdzi Popiel." JAK SIĘ DESTYLUJE BEZ OGRZEWANIA? POD ZMNIEJSZONYM CIŚNIENIEM, CZY CO? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Isztar Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopiuj... IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.11, 20:28 Co do rzucania rękawicy to wg mnie pierwszy był Amber z Bielkówka, z Żywym, niepasteryzowanym. Ciechan to akurat był dobry kilka lat temu, jak wchodził. Teraz niestey się skomercjalizował i nieco upodobnił w smaku do koncernówek, przynajmniej jeżeli chodzi o Wyborne. Na pewno daleko mu do Ambera, Czarnkowa, Kormorana, Jagiełły, Witnicy czy Raciborza (Twierdzowe to moim zdaniem w tej chwili najlepsze polskie piwo niepasteryzowane obok Zywego czy Noteckiego niepasteryzowanego z Czarnkowa, a nawet, w przypadku niektórych piw, Grybowa. Zresztą niepasteryzowane nie zawsze znaczy najlepsze czy dobre. Niemieckie czy czeskie lokalne browary w wielu wypadkach mają piwa pasteryzowane, a ich jakość mówi sama za siebie. Choć co do czeskich to akurat Svijany, Policka czy Chodovar faktycznie opierają się głównie na niepasteryzowanych, a to jdne z lepszych czeskich browarów, smakowo oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
tomesio Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi 17.06.11, 20:33 To samo napisałem w moim poście kilka linijek niżej... Też Żywe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duffy-duck Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopiuj... IP: *.siedlce.vectranet.pl 17.06.11, 20:30 czy jest zgodne z prawem że na piwie nie ma składu? Na innych produktach spożywczych jest! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Isztar Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.11, 20:40 Na większści jest, przynajmniej lokalnych, czeskich i niemieckich - zwykle to woda, chmiel, słód, ekstrakt chmielowy, a w niemieckich często jakieś zboża, również w tych niepszenicznych Odpowiedz Link Zgłoś
tomesio Może ktoś w temacie napisze o co z tą żółcią 17.06.11, 20:32 bydlęcą chodzi? Każdemu się przyda, sama nazwa odrzuca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajec Re: Może ktoś w temacie napisze o co z tą żółcią IP: *.adsl.inetia.pl 18.06.11, 00:12 Ja ci odpowiem. To taka legenda miejska powtarzana uporczywie przy okazji każdej publikacji o piwie. Jest to bzdura. Dlaczego? Dlatego: żółć bydlęca jest trudniej dostępna od chmielu, droższa i ma mniej goryczy. To trzy wystarczające powody, żeby jej nie stosować, nawet przez znienawidzone koncerny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perszing To jak to jest tak naprawdę z tą ŻÓŁCIĄ? IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.06.11, 07:45 Kolega wyżej pisze, że motyw z żółcią to taka bajka, którą się straszą fani piwa, jak kiedyś czarną wołgą :) A tu jest artykuł sprzed ok. roku i jakiś tam główny technolog jednego z browarów głośno mówi o tej żółci: bit.ly/cvU1DJ Smacznego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bu Re: To jak to jest tak naprawdę z tą ŻÓŁCIĄ? IP: *.dynamic.chello.pl 18.06.11, 11:44 Ee, ten "technolog" też to opowiada jako legendę, a nie że sam tak robi. Odpowiedz Link Zgłoś
drugilukasz2983 Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopiuj... 17.06.11, 20:35 Ciechan miodowe ! To piwo jest niesamowite. Mój nr jeden wśród piw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plk Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.11, 15:18 Miodewego jeszcze nie piłem, ale Ciechan Wyborne i Amber Żywe są świetne. Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopiuj... 17.06.11, 20:35 mnie to wisi (już zapomniałem którego guinness-a piję) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Polecam piwa browaru Kormoran, np."Wiśnia w piwie" IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.11, 20:41 Jest to piwo z prawdziwym sokiem wiśniowym, a nie tylko aromatyzowane. Z innych browarów smakuje mi też Ciechan Miodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
maryshaa Browary Konstancin !! 17.06.11, 20:47 Po przejściu przez etap Ciechana, Żywego, Koźlaka teraz poznaję piwo z Browarów Konstancin! Są świetne dla mnie najlepsze pszeniczne i żytnie! I piwko Mazowieckie... Odkąd jest alternatywa zaczęliśmy znowu pić piwko, bo do niedawna nie było w czym wybierać... Ja się cieszę, że jest taka moda na piwka niepasteryzowane, pszeniczne, powrót to ciekawych porterów... Szczególnie teraz jak jest gorąco nic tak nie gasi pragnienia jak dobre piwko :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydropsyche Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopiuj... IP: *.ostroda.vectranet.pl 17.06.11, 20:41 Uwaga, uwaga! Podaję nazwy dobrych, prawdziwych, polskich piw (kolejność przypadkowa): Lwówek Książęcy Zawiercie Jasne i Bursztynowe Ciechan Wyborny Lubuskie (brązowe) Konstancin Żytnie (górna fermentacja) Raciborskie Pyszne (też Racibóż) Noteckie Świeże (z browaru Kormoran) To tylko te najbardziej dostępne. Poza tym jest wiele innych - zachęcam wszystkich do własnych poszukiwań piwnych smaków. Naprawdę jest w czym wybierać! I jak najdalej od koncernowych gazowanych płynów przemysłowych. A wy krawaciarze z koncernów - walcie się! I sami se pijcie swoje szczochy! I sprzedawajcie swoje biznesowe mantry takim samym głupkom jak wy sami. Najlepsze sztuczki marketingowe wam już nie pomogą - sprzedaż jak spada, tak nadal będzie spadać. Coraz więcej ludzi omija wasze gó...ane produkty szerokim łukiem. Tak jak ja to robię od ponad dwóch lat. Mam dla was dobrą radę - jest tylko jeden sposób żeby poprawić wyniki finansowe waszych fabryk. Zacznijcie warzyć uczciwe porządne piwo, a nie uprawiać inżynierię finansową popartą marketingowym praniem mózgów. Ale raczej nie liczę na to że coś się zmieni - zresztą nie ma takiej potrzeby. Są dobre piwa na rynku a koncernom piwnym życzę wszystkiego najgorszego. I bardzo będę się cieszyć jak będziecie upadać z wielkim hukiem! Tyle mam do powiedzenia! Pozdrawiam wszystkim miłośników prawdziwego piwa z małych lokalnych browarów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAro Popieram! Niepasteryzowany kasztelan to sikacz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.11, 20:53 nie do wypicia: Ciechan, Żywe, Konstancin etc. są super! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi IP: *.itcomp.pl 17.06.11, 21:31 browar na jurze w Zawierciu polecam knajpke przy browarze jedzenie takie sobie ale wypic kufel świerzutkiego piwa bezcenne;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 681014 Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopiuj... IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.11, 20:44 "piwo podlega destylacji, a nie jest podgrzewane" No za to to ktoś powinien "Nobla" dostać... Poziom naprawdę żenujący... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AS Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.11, 20:48 POZIOM DOPASOWANY DO JAKOŚCI TEGO ŚCIEKU Z PUSZKI. Odpowiedz Link Zgłoś
ropuch1pincet Zaczynamy akcje! 17.06.11, 20:44 Prosze zobowiazac producentow (browary) piwa w Polsce do podawania na opakowaniu-puszka,butelka,butelka pet-pelnego skladu produktu. Z powazaniem. www.uokik.gov.pl/skargi_i_wnioski.php juz wyslalem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PUNKracy Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopiuj... IP: *.ghnet.pl 17.06.11, 20:54 Polecam Perłę Export! A te wszystkie żywce,lechy czy inne tyskie niech sobie sami piją Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SF Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi IP: *.net-serwis.pl 17.06.11, 22:39 A co takiego jest w Perle Export? Żadna rewelacja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konchi Brawo Jakubiak IP: *.pruszkow.mm.pl 17.06.11, 20:55 Właśnie dzięki temu że wprowadza nowe pojęcie podkreśla ekskluzywny charakter swojego produktu. Ja chciałbym wiedzieć czy piwo jest rzeczywiście naturalne, czy to tylko chwyt marketingowy jakiejś korporacji. Ta pani od marketingu nie rozumie w ogóle swojej pracy... i brak jej ( i jej podobnym) jaj:) W sensie boi się wielkich graczy. Ja pijam niemal wyłącznie piwa z małych browarów, i uważam że powinien być prawny obowiązek rzetelnej informacji na etykiecie. Tak, żeby niepasteryzowane znaczyło niepasteryzowane. I chociaż ciechan średnio mi pasuje, kupię sobie jutro całą kratkę właśnie dlatego żeby wspierać firmy które próbują walczyć jakością a nie marketingową papką:) Odpowiedz Link Zgłoś
tomesio Etykieta Żywego z Amberu... 17.06.11, 20:55 ... woda, słód jęczmienny, CHMIEL, żywe kultury drożdży. Znalazłem starą puszkę ŻYWCA. Skład: zawiera słód jęczmienny. Nic więcej. Wody też nie wymienili. Kant jak nic. "Rzeczą zmysłów jest oglądać, rzeczą intelektu myśleć". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okapi "Niepasteryzowane" omijam szerokiem łukiem. Teraz IP: *.home.aster.pl 17.06.11, 20:55 są wszyscy niepasteryzowani. Syf. Mam swoje trzy niszowe browarki. Nie podpowiem, które :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rokers95 Re: "Niepasteryzowane" omijam szerokiem łukiem. T IP: 109.95.200.* 17.06.11, 21:00 Tak Kasztelan niepasteryzowany i pół roku ważności dla mnie farsa to piwo musi być wyczyszcone na wirówkach i filtracji z wszystkiego co w piwie najlepsze piłem je i szału nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Isztar Re: "Niepasteryzowane" omijam szerokiem łukiem. T IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.11, 21:22 Cały problem w tym, czy efekt niepasteryzacji ma być w nazwie i mamić tłumy, czy ma dawać fatyczne rezultaty. Wiadomo, że po niepasteryzowanym Bosmanie czy Kasztelanie za wiele bym się nie spodziewał. Z polskich wg mnie najlepsze niepasteryzowane ma w tej chwili, w dalszym ciągu Amber, Czarnków, Racibórz i Gościszewo. Odpowiedz Link Zgłoś
tomesio Re: "Niepasteryzowane" omijam szerokiem łukiem. T 17.06.11, 21:40 Zgaduję: Żywiec, Lech i Carlsberg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xo Każdy ma swoich faworytów. A jeżeli IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.11, 23:02 piszesz, że nie powiesz (choć to pewnie mało kogo obchodzi) to nie jesteś częścią bractwa piwoszy. Zabierz swoją wiedze do grobu. Może kiedyś Dicovery Channel nakręci dokument pod tytułem "Tajemnica 3 browarów w Polsce - największa zagadka dziejów wciąż nierozwiązana". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ert Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopiuj... IP: *.19.165.77.osk.enformatic.pl 17.06.11, 21:04 A ja uwielbiam Irish Beer - Browar Kormoran, Wiśnie w Piwie (chyba też Kormoran), , Magnus (wszystkie smakowe - Browar Jagiełło). Innych piw niż regionalne już nie pijam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czeski czosnek No to papa panie kasztelanie :) IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.06.11, 21:06 Od dziś nie pije kasztelana, to jakaś korporacyjna lipa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rokers95 Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopiuj... IP: 109.95.200.* 17.06.11, 21:08 a kto pamięta JAN 3 SOBIESKI z Tychów to było piwo baja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistrz.kamuflazu Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopiuj... IP: *.skynet.net.pl 17.06.11, 21:16 Cieszy mnie to, że świadomość jest coraz większa i to dzięki komu? Piwoszom! Precz z tandetą, tak jest ze wszystkimi towarami, powinniśmy promować wszelkie produkty polskie, które zasługują jakością na kupno. Nie ważne czy to piwo, czy serek. Wartościowy lokalny, wytwarzany bez chemii zasługuje na kupno i wcale nie musi być droższy. Koncerny są nastawione na zysk, to takie Mc Donaldsy w swojej branży. Unikajmy ich, a będzie lepiej. A cwaniaki od sprzedaży na zasiłek. Odpowiedz Link Zgłoś