Dodaj do ulubionych

10 najbogatszych Polaków wg ''Wprost''

20.06.11, 15:05
I oczywiście wszyscy zaczynali od handlu na lokalnym bazarku.
Obserwuj wątek
    • Gość: beckett 10 najbogatszych Polaków wg ''Wprost'' IP: *.dynamic.chello.pl 20.06.11, 15:08
      Czy któryś z nich coś wynalazł, wpadł na pomysł, wykorzystał niszę.
      Czy są to osoby wynagrodzone bogactwem za szczególne zasługi dla
      kraju, dla społeczeństwa, za odwagę, pracowitość i nienaganne zasady,
      spójność moralną?

Który dla nas moze być wzorcem do naśladowania. Postępuj tak jak on a osiągniesz wyżyny?

jacekkotowski.blogspot.com
      • Gość: gość portalu Re: 10 najbogatszych Polaków wg ''Wprost'' IP: 212.75.102.* 20.06.11, 15:27
        Niezbyt lotnym (choć młodym, wykształconym i z dużych ośrodków miejskich) czytelnikom portalu gazeta.pl wyjaśniam, że przezwisko pani G. Kulczyk nawiązywać ma do powieści Gustawa Flauberta.
        • przyjaciel-romow A ja znam njbiedniejszych ludzi na Ukrainie 20.06.11, 15:39
          Żyją w wioskach tuz przy granicy z Unia Europejską, w domach lepionych z gliny;
          w arunkach, jak na zdjęciach w załączonym linku
          www.bsm.org.pl/pl/multimedia/zdjecia/22.html
          Ciekawe, czy bogaci Polacy potrafiliby dostrzec bliźniego w Romie z Ukrainy.
          • Gość: Darek Re: A ja znam njbiedniejszych ludzi na Ukrainie IP: 78.146.7.* 20.06.11, 15:56
            A czy Rom z Ukrainy dostrzeze w nas swojego blizniego? Czy pomoglby Ci w potrzebie, tak jak - o czym nie watpie - Ty pomagasz jemu? Naprawde wzruszyla mnie Twoja historia...
            • Gość: o Re: A ja znam njbiedniejszych ludzi na Ukrainie IP: *.ptr.magnet.ie 20.06.11, 23:09
              Kiedys przeczytalem:

"Polska ma duze szczescie ze komunizm padl bez rozlewu krwi. Cena jaka zaplacono za to, to bylo przekupienie uwczesnych rzadzacych - czyli chodzi tu o prywatyzacje w polskim stylu..."

Cos w tym jest - jak rzadko systemy / ustroje polityczne padaly bez rozlewu krwi... My narod polski - musielismy za to zaplacic...

Z drugiej strony - to ze dzisiaj ich aktywa sa wiele warte to nie znaczy ze tak bedzie za 20 lat - w biznesie nikt nie ma monopolu na dobre decyzje / rentownosc sektorow tez sie ciagle zmienia... Moze w brazy enegetycznej Kulczyk bedzie mogl zbierac zniwa przez jeszcze dziesiatki lat... reszta to jak sinusoida.

Wazne zeby te sektory ktore beda najbardziej rentowne w przyszlosci nalezaly chociaz czesciowo do Polakow..
              • Gość: es Czyli mamy zaledwie 3 miliarderów ($ eur) IP: *.ip.jarsat.pl 21.06.11, 01:04
                Mamy tylko 3 miliarderów, z jednej strony to dobrze bo może oznaczac że nia ma u nas patologicznej oligarchii (jak na Ukrainie, o Rosji nie wspominając), z drugiej strony może oznaczać że cięzko się Polakom/w Polsce dorobić
        • Gość: osmanthus Re: 10 najbogatszych Polaków wg ''Wprost'' IP: 58.6.94.* 20.06.11, 16:31
          Gość portalu: gość portalu napisał(a):

> Niezbyt lotnym (choć młodym, wykształconym i z dużych ośrodków miejskich) czyte
          > lnikom portalu gazeta.pl wyjaśniam, że przezwisko pani G. Kulczyk nawiązywać ma
          > do powieści Gustawa Flauberta.

noszacej tytul " Madame Bovary"...

A ode mnie duze brawa dla autora tekstu pod zdjeciem Mme B. :
          "jej ekspozycje często są prezentowane na wystawach."
    • Gość: xxx oni nie są polakami IP: *.ip.netia.com.pl 20.06.11, 15:09
      to zdrajcy, żaden z nich nie płaci podatków w tym kraju !!!!
      • tornson Ekonomicznie nie są Polakami, to fakt, 21.06.11, 09:38
        mentalnie to jednak niestety typowe cwaniactwo-polactwo.
      • Gość: e tam.. Nie znasz się na podatkach. IP: *.ists.pl 28.06.11, 01:39
        Oni w ogóle nigdzie nie muszą płacić podatków, bowiem w socjalizmie bogaci i tajne służby podatków nie płacą w ogóle.

Podatki w socjalizmie są przerzucalne w całości z bogatych na biedotę.

Dlatego bogaci często bezwstydnie głoszą potrzebę podniesienia podatków.

Naprawdę w demokracji i socjalizmie podatki płaci wyłącznie biedota.

Jedynym ustrojem dobrym dla biedoty jest autentyczny wolny rynek, bez ograniczonej reglamentacji dla znajomych królika a gdzie reszta dziaduje.

Wtedy wszyscy MUSZĄ płacić bardzo niziutkie podatki celowe /na konkretny cel wyliczane z góry/.

Rzecz w tym, że taki model autentycznego wolnego rynku nie daje możliwości "załatwiania biznesu" bezstresowo, czyli bez najmniejszego ryzyka - przy pomocy układów na styku urzędników i biznesu.

ONI wolą socjalizm, w którym siuchta decyduje, kto jest bogaty.

A wówczas nędzarze opłacają wszelkie podatki.
      • imw oni w większości nie płacą tu podatków PIT 29.08.11, 14:51
        ale podatki CIT płacą tu ich firmy jeśli są u nas zarejestrowane
    • Gość: kx Cuprum Arena w Lublinie IP: *.warszawa.vectranet.pl 20.06.11, 15:10
      nie ma czegoś takiego.
      • Gość: Marek Re: Cuprum Arena w Lublinie IP: *.ip.netia.com.pl 20.06.11, 15:13
        Cuprum Arena W Lubinie w woj. dolnośląskim!!
      • Gość: hehe Re: Cuprum Arena w Lublinie IP: *.kghm.pl 25.10.11, 13:06
        W Lublinie pewnie, że nie ma bo jest w Lubinie , taka drobna różnica.
    • Gość: fanik 10 najbogatszych Polaków wg ''Wprost'' IP: *.dynamic.chello.pl 20.06.11, 15:14
      Chłopy mordziaste, przaśnie, jak lokalne mafijne zbiry lub polscy politycy. Majątki zbudowane na spuściźnie ogólnonarodowego majątku poPRL-owskiego, z tzw. układu między zdzichem, zbychem i rychem lub innym zestawem imiennym. Czyli kto pierwszy i bardziej cwany, ten lepszy. Tylko pogratulować takiej "śmietanki" biznesowej, rzeczywiście jest się czym, o przepraszam, kim szczycić.
      • Gość: robcio Re: 10 najbogatszych Polaków wg ''Wprost'' IP: *.dynamic.chello.pl 20.06.11, 16:51
        Trafny komentarz. Zastanawiające, że ci wszyscy "dżentelmeni" działają na dosyć łatwych rynkach, branże high-tech natomiast omijają szerokim łukiem. Mamy więc tylu miliarderów ale żaden z nich nie potrafi wyprodukować choćby komputera, chipa, telefonu komórkowego, samochodu czy głupiego telewizora. Nic dziwnego, że Polska to biedny kraj bogatych ludzi (tudzież Polska to dziki kraj). Niewielka (ale jednak) pociecha w tym wszystkim, że na wschodzie jest jeszcze gorzej.
        • sokolasty Re: 10 najbogatszych Polaków wg ''Wprost'' 20.06.11, 21:17
          Gówno, a nie trafny. Kto jak kto, ale Miłek naprawdę zaczynał od leżaka z klapkami na bazarze. Dzisiaj to stoi tam centrum handlowe (taki lepsiejszy bazar).

A od produkcji (montażu) komputerów to był Optimus i JTT. Teraz nie ma ich.
          • daniel.jed Re: 10 najbogatszych Polaków wg ''Wprost'' 21.06.11, 01:23
            Miłek może i zaczynał od leżaka, ale to jedna z największych qrew w polskim biznesie. Pokaż mi sklepy franszyzowe CCC w Polsce, kiedyś było ich mnóstwo? Jak ten burak się dorobił, to w najlepsze lokalizacje dosyłał stary badziew, który się nie sprzedawał, i franczyzobiorcy musieli oddawać sklepy za darmo (wcześniej inwestując w lokal po kilkaset tys. zł.) i prosząc go żeby odkupił od nich jego śmierdzące chinami buty. I w ten sposób wydymał wszystkich franczyzobiorców, zostając miliarderem. A poza tym co lubi w dupę, to życzę mu jeszcze kawałek szkła.
      • Gość: ohyda i tyle polskie elyty maja takie własnie korzenie - IP: *.aster.pl 20.06.11, 17:03
        mafijne. Zaden z nich nie zrobil dla Polski czy ludzkosci nic dobrego, to zwyczajni handlarze, ktorzy wczesniej uwlaszczyli sie majatkiem wszystkich Polakow..
    • Gość: hy Gazietka pikuje mocno w dół IP: *.147.87.59.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.06.11, 15:15
      Stąd wysyp "artykułów" pod tytułem: 10 zdjęć z internetu + podpis a Wy klikajcie nam ludzie i nabijajcie licznik odsłon. Żenujące czytadło pokroju SUN czy rodzimego SE. Oby Gazietka wykrwawiła się jak najszybciej. Dno dna dziennikarstwa.
      • sokolasty Re: Gazietka pikuje mocno w dół 20.06.11, 21:17
        AdBlock i po bólu :)
    • gospodarz_domu_gras 10 najbogatszych Polaków wg ''Wprost'' 20.06.11, 15:15

Kulczyk milion dolarów dostał od ojca jeszcze w latach 80
      • Gość: hert Re: 10 najbogatszych Polaków wg ''Wprost'' IP: *.dynamic.chello.pl 20.06.11, 16:00
        no fakt, to ciekawee dostać 1 mil $ od starego jak za posiadanie złotej 20$ można było mieć solidne nieprzyjemności
        • Gość: www Re: 10 najbogatszych Polaków wg ''Wprost'' IP: *.55.156.87.choopa.net 20.06.11, 16:28
          Kulczyk nie mieszkal w PL gdy dostal ten milion... poczytaj jego zyciorys.
    • glomek 10 najbogatszych Polaków wg ''Wprost'' 20.06.11, 15:17
      ot ciekawostka - panstwo kulczykowie wedlug artykulu podzielili sie majatkiem po polowie tyle ze ona ma ponizej 2mld a on ponad 8mld nie sadze ze tak dobrze obracal swoja czescia przez ostatnie piec lat:)
      • Gość: www Re: 10 najbogatszych Polaków wg ''Wprost'' IP: *.55.156.87.choopa.net 20.06.11, 16:29
        Nie po polowie, tylko ona dostala polski majatek, a on zagraniczny...

zreszta wiekszosc jego majatku to akcje koncernu SAB Miller z RPA, notowanego w Londynie... tu masz duze mozliwosci wahan...
    • big_etrusk To żenujące że najbogatszy Polak sprzedawcą aut 20.06.11, 15:17
      Bardzo mierna lista, zwazywszy że najbogatszy to sprzedawca samochodów, nie wróży to nic dobrego dla kraju
      • Gość: germanotta Re: To żenujące że najbogatszy Polak sprzedawcą a IP: *.xdsl.centertel.pl 20.06.11, 15:20
        Jak oni są "Polakami" to ja jestem Mataka Teresa z Kalkuty. hahhhaha a nie ż...!???
        • big_etrusk Re: To żenujące że najbogatszy Polak sprzedawcą a 20.06.11, 15:39
          to fakt, po tym jak Jasio Kulczyk przetransferował zyski do Szwajcarii i zamienił na kamienice w tym kraju
    • Gość: pimpek dzik A gdzie foto pana Chmiela? IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.06.11, 15:19
      Nie macie? :)

"Ewidentna nadreprezentacja ludzi SB na liście 100 najbogatszych Polaków pokazuje, że popełniono błąd." - Kazik Staszewski
    • tornson P - A - T - O - L - O - G - I - A 20.06.11, 15:22
      i tyle na ten temat!
      • Gość: sceptyk Re: P - A - T - O - L - O - G - I - A IP: 193.138.241.* 20.06.11, 16:51
        ...towarzystwo wzajemnej adoracji
        lub jak kto woli -
        banda drobnych cwaniaczków =>
        => "pierwszy milion trzeba ukraść,
        drugi dopiero się zarabia"
    • Gość: MonX 22 lata po "obaleniu" komunizmu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.11, 15:27
      najbogatszymi Polakami są w większości ludzie mający za sobą SB-ecką przeszłość. Rządy i partie się zmieniają, ale co z tego, skoro ministrowie i posłowie są tylko chłopczykami na posyłki dla panów Kulczyka, Krauzego i Gudzowatego.
      • bogda35 Re: 22 lata po "obaleniu" komunizmu 20.06.11, 15:33
        Gość portalu: MonX napisał(a):

> najbogatszymi Polakami są w większości ludzie mający za sobą SB-ecką przeszłość
        > . Rządy i partie się zmieniają, ale co z tego, skoro ministrowie i posłowie są
        > tylko chłopczykami na posyłki dla panów Kulczyka, Krauzego i Gudzowatego.
        a skąd wiesz że maja ubecką przeszłośc ? i skąd wiesz że ministrowie to ich chlopcy na posylki ? i czy wiesz skąd w tym nartodzie pogardy dla samych siebie i nien awisci dla którym sie lepiej wiedzie ? czy wiesz jaki procent sciaganych podatków pochodzi od prywatnych przedsiebiorców ?
        • Gość: MonX Re: 22 lata po "obaleniu" komunizmu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.11, 16:13
          Co do przeszłości to przecież nie jest żadna tajemnica. Wystarczy pogooglować, poczytać o panach Solorzu, Czarneckim i kolejnych. Niechętnie bo niechętnie, ale panowie się przyznawali. Co do chłopczyków na posyłki, to polecam np. sławetny filmik z panem Kaczmarkiem. Wielki minister spraw wewnętrznych dużego państwa jak uczniak chodzi po korytarzu i czeka aż go wielki płatnik Krauze zechce przyjąć. Ten sam pan Krauze potrzebował ni mniej ni więcej, tylko 3 sekund telefonicznej rozmowy, żeby o północy wezwać do siebie posła z Samoobrony... dziecko, widzisz teatr, nie widzisz przedstawienia.
        • Gość: chyży ruj Re: 22 lata po "obaleniu" komunizmu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.06.11, 02:02
          to sprawdź jaką PRL-owską (eufemistycznie rzecz ujmując) genezę miał majątek śp. J. Wejcherta i jego kompana M. Waltera z ITI?
          • Gość: Mopera Re: 22 lata po "obaleniu" komunizmu IP: *.dsl.bell.ca 21.06.11, 04:50
            Król, dawny naczelny Wprost, też miał fajny życiorys ... takie były wtedy czasy :)
        • tornson Re: 22 lata po "obaleniu" komunizmu 21.06.11, 09:45
          bogda35 napisał:

> a skąd wiesz że maja ubecką przeszłośc ? i skąd wiesz że ministrowie to ich ch
          > lopcy na posylki ? i czy wiesz skąd w tym nartodzie pogardy dla samych siebie i
          > nien awisci dla którym sie lepiej wiedzie ?
          Lepiej się wiedzie?? Ja nie mam nic do ciężko pracujących głową inżynierów którzy mają domek za 0,5mln i brykę za 200tys. Ale majątku rzędu miliardów, czy nawet kilkunastu milionów nie da się uczciwie zarobić. Potrzebne są do tego patologie systemu albo zwykłe złodziejstwo, a najczęściej jedno i drugie!
          • Gość: e tam.. Normalnie się tyle nie ma, ale... IP: *.ists.pl 28.06.11, 01:30
            Jeśli jest się np. tylko figurantem, to co innego. Przecież słup nie musi mieć. On ma pensyjkę, 4-5 kafli na miesiąc plus wydatki reprezentacyjne za aktorstwo.

W Polsce jak wiesz, jest kilkanaście tajnych służb, większość z nich bardzo energicznie działa, prawie żadna nie figuruje w rubryczkach budżetu państwa, to gdzie trzyma majątek, który kręci na różne nielegalne sposoby, a?

No jak to, nie rozumiesz?
      • Gość: e tam.. To nie jest prawdziwa lista... IP: *.ists.pl 28.06.11, 01:24
        Oficjalnie jest taka a faktycznie trzeba by odliczyć słupy na usługach służb.

Przecież niejaki pan Olewnik również był typowany na słupa, ale odmówił i się stało co się stało, także w końcu dla zatarcia śladów popełnili samobójstwo na świadkach.

A tajemnice pani Blidy to co, nie słupy i służby?

Gdyby tak napisać, ile naprawdę posiadają niektóre z tych osób, to być może okazałoby się, że mniej niż niektórzy z tutejszych forumowiczów.

A znowuż pytanie, czyje są pieniądze wpłacane przez kilkadziesiąt lat na tajne konta szwajcarskie przy pomocy Pewexu itp. firm, wpłacane przez działaczy PZPR ?

To grube miliardy, jakieś co najmniej 200 miliardów zł we frankach.

To czyje to?
    • Gość: ciekawiq a p. Mikuśkiewicz ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.11, 15:28
      Ja wszystko rozumiem, ale gdzie jest p. Mikuśkiewicz ?
      zawsze był na tej liście, może ktoś się pomylił .....
    • Gość: kukok Re: 10 najbogatszych Polaków wg ''Wprost'' IP: 77.222.244.* 20.06.11, 15:36
      też byłem taki bogaty, ale rozdałem wszystko biednym, nudy...

kukok.blox.pl/html
    • mineyko 10 najbogatszych Polaków wg ''Wprost'' 20.06.11, 15:43
      Po obejrzeniu zdjęć:

Wasze, piękne i szlachetne twarze,
      Mają obywatelstwa prawo w mych marzeniach!
    • Gość: Lublinianin 10 najbogatszych Polaków wg ''Wprost'' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.11, 15:47
      Pomyłka jak to zwykle bywa Cuprum Arena nie jest w L U B L I N I E tylko w L U B I N I E
    • Gość: arcoiris 10 najbogatszych Polaków wg ''Wprost'' IP: *.adsl.inetia.pl 20.06.11, 15:50
      Cuprum Arena jest w LUBINIE a nie Lublinie! :P
      • Gość: cminusminus Re: 10 najbogatszych Polaków wg ''Wprost'' IP: *.toya.net.pl 21.06.11, 08:01
        Czepiasz się detali. To tylko 500 km różnicy :)
        • tornson Re: 10 najbogatszych Polaków wg ''Wprost'' 21.06.11, 09:41
          Gość portalu: cminusminus napisał(a):

> Czepiasz się detali. To tylko 500 km różnicy :)
          Sam kiedyś nie odróżniałem Lubina od Lublina, no ale miałem wtedy 6 czy 7 lat. :>
    • Gość: oficer prowadzący 10 najbogatszych Polaków wg ''Wprost'' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.11, 15:52
      Oświadczenie Sołowowa: Nie współpracowałem z SB. Jak większość moich kolegów w czasach studenckich byłem nagabywany przez SB. Nigdy jednak nie podjąłem współpracy z tą instytucją - ani trwale, ani incydentalnie. Nie występowałem do IPN, aby poznać informacje zgromadzone ewentualnie przez SB na mój temat
      Służę
      • Gość: OMG Re: 10 najbogatszych Polaków wg ''Wprost'' IP: 212.180.145.* 20.06.11, 16:46
        Ale to nie ten Sołowow się dorobił Panie oficerze :) Ten teraz na liście, to jest z zawodu synem i niespełnionym kierowcą rajdowym (to akurat fajne hobby).
    • ulanzalasem 10 najbogatszych Polaków wg ''Wprost'' 20.06.11, 15:59
      Kto nie dorobił się na prywatyzacji, kto nie zaczynał od oszustw podatkowych, nielegalnej działalności, kto nie dostał licencji/koncesji etc. tylko dlatego, że miał tatusia w PZPR'rze kolegę prezydenta miasta czy ministra itd.?
    • Gość: kermit.dolomit 10 najbogatszych Polaków wg ''Wprost'' IP: *.dynamic.chello.pl 20.06.11, 16:00
      Jak to ktoś kiedyś powiedział PIERWSZY MILION TRZEBA PODPIEDOLIĆ
      • Gość: gruba Re: 10 najbogatszych Polaków wg ''Wprost'' IP: 91.123.169.* 20.06.11, 17:06
        W Polsce nie tylko pierwszy ale i kolejne też :)
    • Gość: dionizy ass i co z tego?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.11, 16:06
      że wśród najbogatszych wciąż te same nazwiska;
      ale spójrzcie na... gęby!!
      p a n o p t i c u m
      • Gość: Pimpek-Pompek Re: i co z tego?! IP: *.play-internet.pl 20.06.11, 17:32
        Dokładnie, gęby cinkciarzy i drobnych cwaniaczków "organizujących" różne rzeczy z zakładów pracy. Służba Bezpieczeństwa miała na takich haki to i poszli na współpracę. No i mieli wiele szczęścia, że zainteresowali się nimi oficerowie prowadzący. Inni ukradli puszkę farby, czy jakiś zestaw narzędzi i zostali wyrzuceni, a ci mogli kraść miliony i miliardy...
    • tautur 10 najbogatszych Polaków wg ''Wprost'' 20.06.11, 16:20
      To jest ciekawe ze ta Stalinowska chodowla, zyje w zasadzie na majatku ktory ich Ojciec, Jozef Stalin znacjonalizowal w 1948 roku. Znajconalizowal bezprawnie, jak po upadku muru Berlinskiego ujawniono:

Jestem ciekawy, droga komuno, na ile wyceniacie moj majatek, ktory bezprawnie zajeto. Wiele z moich palacy jest obecnie w ruinie, w czesci z nich bezczelne komuchy urzadzily w 1984 roku, roku w ktorym zakatowano mojego ojca, muzeum.
      tautur.blogspot.com/2010/02/operation-heritage.html

Kazdy dzis moze wiec udac sie czy to w Polsce, czy Litwie, Ukrainie, do palacu Radziwillia, kupic bilet i podziwiac jak zylismy przed zaborami, przed komuna. Podczas gdy dziedzic zyje jak zwierz na ulicach Brukseli katowany i gwalcony przez czubki o wygladzie Herman Goering, niemalze kazdego tchnienia, kazdego uderzenia serca.
      tautur.tumblr.com/post/6654464076

O obrazach mojego dziadka, ktore namalowal jeszcze przed wojna, nawet nie wspominam...

Popatrzcie Polacy, ich swinskie ryje, ich spasione cielska, owrzodzone, zdeformowane. Oszalaly miot stalinizmu, zaprojektowany w genetycznych laboratoriach, by kochac...

IDZ GLOSUJ NA KOMUNE. BO TYM WLASNIE SA NASZE ARYJSKIE PANY, STALINOWSKA KOMUNA GDZIE NIE MA ZYWEGO DUCHA...
    • Gość: przyszły miliarder Re: 10 najbogatszych Polaków wg ''Wprost'' IP: *.play-internet.pl 20.06.11, 16:24
      Ja dzisiaj za zaoszczędzone 500 tysięcy kupuje 10000 zakładów multilotka z plusem, wygrywam 250 miliardów i jestem najbogatszy. Hahaha, tak frajerzy!
    • Gość: qba 10 najbogatszych Polaków wg ''Wprost'' IP: *.internetia.net.pl 20.06.11, 16:34
      CUPRUM ARENA W LUBINIE A NIE W LUBLINIE BARANY!!!
    • jan_sobczak1 A każdy zamiast mgr przed nazwiskiem ma TW. 20.06.11, 16:42
      Ale to ludzie honoru i każdy kupuje reklamy w GW.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka