Dodaj do ulubionych

T-Mobile i Orange coraz bliżej wspólnej sieci n...

IP: *.jmdi.pl 22.07.11, 00:49
To krok ku monopolizacji rynku telekomunikacyjnego!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: (gość portalu) [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.11, 07:10
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: Miałkos T-Mobile i Orange coraz bliżej wspólnej sieci n... IP: *.xdsl.centertel.pl 22.07.11, 08:39
      Czyli będziemy mieli rozwiązanie, które już świetnie sprawdziło się w przypadku Anglii, pomysł zdecydowanie na plus, w przypadku połączenia infrastruktury znacznie tańsze będzie chociażby łatanie białych plam zasięgowych czy też rozwój nowych standardów (zwłaszcza jeśli mówimy o transmisji danych).
      • Gość: kgb Re: T-Mobile i Orange coraz bliżej wspólnej sieci IP: *.toya.net.pl 22.07.11, 09:12
        nacjonalizm/patriotyzm* (zaznacz odpowiednie) nie pozwala mi uzywać niemieckiej czy francuskiej sieci :)
      • Gość: qqryq Re: T-Mobile i Orange coraz bliżej wspólnej sieci IP: *.ipartners.pl 22.07.11, 09:19
        Miałem to samo napisać :)
        Rzeczywiście, takie rozwiązanie jest naturalne i bardzo korzystne dla zarówno sieci jak i klientów. Teraz tylko czekać, na podobny ruch ze strony Plusa / P4
        • Gość: ja. Re: T-Mobile i Orange coraz bliżej wspólnej sieci IP: *.escom.net.pl 22.07.11, 10:23
          a czemu niby p4 z plusem mają coś nowego podpisywać? plus za chwilę będzie dysponował najsilniejszą siecią transmisji danych, a p4 nadal korzysta z plusa tam, gdzie nie ma swojego zasięgu...
          nam (userom) przydałaby się tak naprawdę wymuszona przez uokik umowa na tak zwany wewnętrzny roaming, z udziałem wszystkich posiadających infrastrukturę. ale wiadomo - plus jest temu niechętny, bo ma najlepsze "pokrycie" i najwięcej by tracił.
      • Gość: kibuc Re: T-Mobile i Orange coraz bliżej wspólnej sieci IP: 193.22.252.* 22.07.11, 09:22
        Dobrze wypełniacie obowiązek pracowniczy, towarzyszu Miałkos. Tylko IP starajcie się ukryć lub zmienić.
        • Gość: mati Re: T-Mobile i Orange coraz bliżej wspólnej sieci IP: *.toya.net.pl 22.07.11, 09:53
          Po co ma ukrywać, skoro nie napisał nic co nie byłoby zgodne z prawdą. Przedstawił argument, który jak najbardziej uzasadnia taką współpracę.
          • Gość: Lord kartel IP: *.wroclaw.mm.pl 22.07.11, 09:58
            tak to się nazywa ... chyba poprawnie ? zmowa cenowa ? monopol ? coś jeszcze ... ?
            • Gość: Marek Re: kartel IP: *.dynamic.chello.pl 22.07.11, 10:02
              W jaki sposób zintegrowanie infrastruktury, która zmniejszy wspólne koszty dublowania nadajników jest zmową cenową. Czytaj ze zrozumieniem. Jedno nie ma nic wspólnego z drugim. Uważam, że wszystkie sieci razem wzięte powinny założyć taką spółkę.

Pozdrawiam
              • nieprawomyslny Re: kartel 22.07.11, 10:22
                to trochę jak z gospodarką socjalistyczną - tam też współpraca zamiast konkurencji miała zapewnić wszystkim dobrobyt i wysoki standard. Podobnie z partiami, po co tyle kłócących się frakcji, skoro moze być jedna zjednoczona partia.
            • Gość: Bombastic Nie. To sie nazywa oligopol. IP: *.ghnet.pl 22.07.11, 15:46
              jw.
    • xaliemorph zmniejszenie pojemności sieci 22.07.11, 10:16
      Są dobre i złe strony. Pozytywna, szybka, zasięg obu sieci się poprawi gdyż ewentualne dziury w zasięgu jednej czy drugiej sieci pokryje wspólnik jeśli ma tam nadajniki. OK. Ale też jest i ciemna strona procederu. Znając jakość polskich (tzn. oba są i tak zagraniczne, odpowiednio francuski i niemiecki) telekomów będą de facto likwidować nadmiarowe nadajniki. Tzn. NIE postaną żadne nowe stacje bazowe !!! Jedyne co zrobią to przeniosą nadmiarowe stacje w miejsca z dziurami w zasięgu, ewentualnie w miejsca na których dobrze się zarabia a pojemność stacji bazowych jest już niewystarczająca (np. pewne obszary Warszawy etc.).

Wniosek? Znacząco spadnie jakość usług internetowych w obu sieciach
      • Gość: Włodarz Re: zmniejszenie pojemności sieci IP: *.xdsl.centertel.pl 22.07.11, 12:27
        Nie do końca tak, bo w zamian za korzystniejsze stawki MTR operatorzy zobowiązali się przed UKE do rozbudowy swojej infrastruktury za określoną kwotę, a zwróć uwagę, że w tej sytuacji mamy połączone zobowiązania obu operatorów- wniosek: zrobią więcej niż byliby wstanie osobno. Zresztą w kwestii internetu póki co rozmawia się aktualnie głównie o LTE i też łatwiej będzie przyjąć koszty jeśli rozłożą się one na dwa podmioty, niż gdyby każdy na własną rękę modernizował infrastrukturę
    • nieprawomyslny T-Mobile i Orange coraz bliżej wspólnej sieci n... 22.07.11, 10:17
      najbardziej skorzysta na tym Orange ze swoim dziadowskim zasięgiem i jakoscią połączeń.
      Tmobile albo szykuje się do fuzji, albo do wzmocnienia oligopolu, albo strzela sobie w kolano.
      • Gość: ja. Re: T-Mobile i Orange coraz bliżej wspólnej sieci IP: *.escom.net.pl 22.07.11, 10:28
        nikt sobie sam, bez przymusu, w kolano nie strzela (w stopę?).
        ten ruch ma wyprzedzać zmiany na rynku, które się zaczną, kiedy sieci lte i plus będą w jednym zarządzie. bo jak na to poczekają i zareagują później, to będzie pozamiatane.
    • artur74 A ja na to: PLAY mi to :-) 22.07.11, 10:45
    • Gość: king01 Plus rules IP: *.home.aster.pl 22.07.11, 11:27
      łączą się bo nie mają innego wyjścia, Plus z mega szybkim internetem i TV cyfrową , najlepszym zasięgiem , itd............odjeżdza konkurencji , szukają sposobów by zupełnie w dupe nie dostać
    • Gość: malkontent Re: T-Mobile i Orange coraz bliżej wspólnej sieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.11, 11:38
      O może wreszcie będzie można korzystać z oranżenady.
    • zino799 T-Mobile i Orange coraz bliżej wspólnej sieci n... 22.07.11, 11:53
      Zupełnie nie rozumiem tych peanów pochwalnych na cześć Plusa. Drugiego takiego dziadostwa ze świecą słuchać. Oto przykłady:

* Są miejsca odległe o 10 - 12 km od granic Warszawy, gdzie nie ma zasięgu. Nie tylko w pomieszczeniach. Na wolnym powietrzu również. Na ich mapach zasięgu na stronie www oczywiście pokazano, że jest beautiful, zasięg na maxa również wewnątrz budynków. Zgłaszałem to wielokronie w Dziale Obsługi Klienta. Za każdy razem jakieś głupiutkie dziewczątko bądź chłoptaś reklamację przyjmowali, nadawali jej numer. O załatwieniu poinformują telefonicznie lub SMS-em. Nigdy nikt nie poinformował.

* Reklamowany w TV "najszybszy Internet w Plus-ie" działa z szybkością żółwia lub ślimaka.

* Na porządku dziennym jest rwanie rozmów. Nawet w miejscach, gdzie poziom sygnału jest naprawdę na maxa.

* Po każdym deszczu sieć 3G Plusa szwankuje. Dzwonię znowu do Biura Obsługi Klienta. Wyjaśniają mi, że to normalka. Bo przecież padało.

* Jestem w roamingu. Chcę zadzwonić do kraju. Uprzejma taśma z Plus-a mówi mi, że abym mógł wykonać połączenie - muszę najpierw doładować swoje konto przy pomocy karty doładowującej. ??? Jakie konto??? Jakiej karty doładowującej??? Jak to się wogóle robi w moim przypadku??? To jest telefon abonamentowy i żadnych limitów na abonamencie nie. Znowu zgłaszam sprawę (z miejscowego telefonu stacjonarnego) do Biura Obsługi Klienta. Wielkie zdziwienie. Obiecują zająć się sprawą. Próbuję dzwonić następnego dnia. To samo.

Banda gnojków bawi się w (głuchy) telefon. Trudno się zresztą dziwić, skoro na czele Plusa stoi osoba mająca zerową wiedzę na temat telekomunikacji, a swoje stanowisko zawdzięcza wyłącznie partyjnemu rozdawnictwu ciepłych synekur dla kolesi. Jedyna rzecz, która w Plusie działa sprawnie to wystawianie comiesięcznych faktur dla abonentów i egzekwowanie od nas należności.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka