Dodaj do ulubionych

Gdzie są najtańsze paliwa na świecie?

IP: *.rev.rootvps.pl 01.08.11, 21:20
"Niskie ceny paliwa mają także inni producenci ropy w regionie. Jeszcze trzy lata temu litr benzyny w Arabii Saudyjskiej kosztował 16 centów. Od tego czasu wzrost cen spowodował, że za litr benzyny trzeba zapłacić około ćwierć dolara." - nieprawda. Nadal kosztuje 16 centów (95). A 91 kosztuje okolo 12 centów.
Obserwuj wątek
    • Gość: polish-crap Gdzie są najtańsze paliwa na świecie? IP: *.fbx.proxad.net 01.08.11, 21:22
      U nas jest po 1,29€ za litr diesla, nie narzekamy i w dupie mamy ceny w dularach.
      • heartpumper A ile kosztuje tam litr wody? 02.08.11, 10:51
        Np zwyklej, butelkowanej mineralnej? Tyle ile u nas litr paliwa. Wiec nie ma co sie goraczkowac i zazdroscic . Nic w przyrodzie nie ginie.
    • Gość: brtk Gdzie są najtańsze paliwa na świecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 22:21
      Stek bzdur i wypaczeń, które wypisuje się o Iranie zazwyczaj jestem w stanie sobie wytłumaczyć, bo często mają one charakter ideologiczny, a niewielu autorów artykułów na temat tego kraju zbiera materiał samodzielnie go weryfikując. Ale dlaczego pisać nieprawdę w sprawie tak transparentnej jak ceny paliw?
      Cena benzyny wynosi tam obecnie 1500 riali / 7000 riali. W przybliżeniu to 15 centów i 70 centów.
      Pierwsze 60 litrów miesięcznie miejscowi kupują z dofinansowaniem korzystając z karty wkładanej do dystrybutora (podobnie jak u nas debetową wkłada się do bankomatu).
      Nie znam cen paliw na całym świecie, ale jeszcze niedawno w sąsiednim Turkmenistanie wynosiła ona około 3 centy. Gaz natomiast ludzie mają w domach tam za darmo.
      • mzyo Re: Gdzie są najtańsze paliwa na świecie? 01.08.11, 22:47
        ''ale jeszcze niedawno w sąsiednim Turkmenistanie wynosiła ona około 3 centy.'' Teraz już ok 20 centów.
        • Gość: brtk Re: Gdzie są najtańsze paliwa na świecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.11, 01:28
          dzięki mzyo :)
          podobno ludzie tam kuchenek gazowych na noc nie wyłączają (nie wyłączali?), bo w końcu zapałki już za darmo nie są...
          Ale o Turmenistanie tylko czytałem, więc nie ręczę jak za Iran.
        • Gość: ubu król A może Mały Protest , bunt konsumęcki ?? IP: *.3.199.109.static.rdi.pl 02.08.11, 10:41
          nie kupować przez weekend paliwa, lub jedynie tyle ile jest potrzebne na dojazd, nie tankować do pełna także w tygodniu, ograniczyć popyt...
          może to podziała trochę na wyobraźnie decydentów...
    • Gość: ^ Gdzie są najtańsze paliwa na świecie? IP: 78.8.25.* 01.08.11, 23:03
      ...nic nie ma za darmo, to między innymi my płacimy za benzynę i gaz za tych z Iraku,Arabii Saudyjskiej, Turkmenistanu czy innych gdzie benzyna jest za kilka centów a gaz za darmo :)
      • Gość: normalny Re: Gdzie są najtańsze paliwa na świecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 23:34
        my płacimy na tuska i komoruskiego który jest droższy od królowej angielskie (to nie zart) a nie na benzyne
        • nemecpiotr Re: Gdzie są najtańsze paliwa na świecie? 02.08.11, 00:05

> my płacimy na tuska i komoruskiego który jest droższy od królowej angielskie (t
          > o nie zart) a nie na benzyne

glosujmy dalej na bande z PO , PiS, SLD, PSL od 20 lat to samo bydlo komuch-sb-solidarnosciowe.

Jak zmadrzejmyi zaglosujemy na ludzi typu Korwin-Mikke to w Polsce bedzie
          beznyzna o polowe tańsza.
          • Gość: idiot Re: Gdzie są najtańsze paliwa na świecie? IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.08.11, 01:18
            za to 'zwykłe życie' około 3x droższe. Za wszystko, dosłownie wszystko trzeba będzie zapłacić. Łącznie z ochroną pseudo-policyjną, ochorną strażniczą (a'la straż pożarna) itd. itp.

Widząc luki w rozumowaniu polityków możemy łatwo zrozumieć ich intencje. O ile rozumiem zalegalizowanie 'miękkich narkotyków' jak w Holandii, gdzie jest to dochodowa częśc gospodarki, o tyle nie mogę zrozumieć, jak wydatki na potrzebne służby (medyczna, policyjna, wojskowa) oraz składki (emerytalna, zdrowotna) mają wynieść 'raptem' 120 zł. To jest nierealne - jest to cel sam w sobie - dezorganizacja państwa, bo oprócz porządanego zwolnienia ludzi z administracji państwowej uzyskamy również całkowity brak policji na ulicach, brak ochrony lasów przed pożarami (w Polsce jest to bardzo częste zjawisko, szczególnie w okresie 'wypalania traw'), brak ochrony zdrowia (tylko prywata).

Rozumując tym torem - Korwin-Mikke zły, Po-PIs-SLD-PSL też złe. W kraju nie ma realnego wyboru - jest tylko 'wyrok' - albo będziesz miał 'cokolwiek' albo 'uwolnisz się' od zobowiązań, a nasze obligacje wykupi święty mikołaj na spółkę z garbatym aniołkiem. To tak nie działa, każdy prawie rozsądny człowiek widzi luki w myśleniu pana KM. Ja rozumiem totalną wolność i anarchię, ale znam około 60% ludzi, którzy tylko czekają na taki obrót sprawy, aby prawo ustanawiać siłą i przemocą, bo przecież zarówno antyterrorka jak i policja nie będą istnieć na prowincji.

Ci zaradni od razu rzucili się na pozwolenie na broń widząc oszołomów rzędzu KM, reszta niestety jest skazana na haracz lub poważne upośledzenie zdrowia. Niestety to jest przykra prawda scenariusza, który koloruje nam szanowny pan w muszce. Trzeba mieć trochę rozumu i pojąć, że na świecie nie ma wyłącznie 'dobrych' ludzi. Oprócz nich istnieją też ci 'źli'. A jeśli ograniczymy wydolność służb bezpieczeństwa poprzez redukcję etatów to ja osobiście jestem ciekawy - co z tego wyjdzie. A jeśli nie ograniczymy (jak twierdz pan KM) to jestem ciekawy, jak wyżywi 2 mln armię z podatków 6 mln firm . 2 miesiące max, a potem niestety debet, debet, debet. Co z tego, że brak podatków, jak dziura budżetowa olbrzymia. A przejście przez pole sąsiada nagle zaczyna kosztować 50 pln. Inflacja w górę, podatki w dół, brak policji - słowem czysta anarchia. Jak pokaże w swoich wypowiedziach coś sensownego (np. jak służby dotowane mają na siebie zarabiać!) to wtedy porozmawiamy o możliwych redukcjach podatkowych.

Ja się zgadzam, że mamy za dużo gryzipiórków - wywalić pół administracji na zbity pysk, jestem za. Tylko pozostałe 50% musi wypełniać te zadania, które wcześniej realizowane były przez 100% kadry. To się da zrobić, bo większość urzędów tworzy pisma nie-wiadomo-po-co-i-dla-kogo. To się zwyczanie w świecie nie opłaca. Ale nigdy, przenigdy ni zagłosuję na kogoś kto tylko obiecuje. Już wolę oddać głos nieważny i w końcu doprowadzić do wyborów 'z wolnej ręki' niż znowu głosować na 'obietnice'. Jak jakaś partia łaskawie zainteresuje się prawnikami i z nimi napisze od nowa np. prawo handlowe albo gospodarcze - takie, w którym będzie czarno na białym co można, a czego nie można (to nie jest takie trudne, wystarczy skopiować wzór niemiecki lub francuski), to ja będę bardzo wdzięczny. Tylko oni muszą to mieć gotowe jako program wyborczy, a nie realizować 1/100 założeń dopiero w trakcie trwania 4-letniej kadencji. A ja mam mieć prawo zapoznać się z tymi przepisami, jak każdy 'normalny' obywatel. Pan KM nic takiego nie pokazał, jedynie obiecuje. Fajnie mówi, dobrze się go słucha do czasu, aż człowiek zadaje sobie pytania w stylu - skąd na to wziąć? Jak ograniczyć przestępczość? Jak zapłacić celnikom i policjantom, jak utrzymać wojsko w Afganie do końca czasu misji, za co wykupić obligacje? To są oczywiste i proste pytania, a 120 zł od 'zarabiających' to niestety zbyt mało, aby pokryć zapotrzebowanie finansowe 40mln kraju. Niestety. Pan KM może robić dobrą minę do złej gry, ale widać wyraźnie, że popuścił już wszystkie hamulce aby dorwać się do koryta.

Aby była jasność - nie jestem zarówno zwolennikiem PO jak i PiS czy SLD albo Samoobrony - każda partia, z czołowymi 'prezesami', 'premierami', 'członkami' na czele jest dla mnie całkowicie spalona i mam nadzieję, że doczekam czasów aż każdy z tych polityków, każda jedna z tych mord stanie przed sądem i będzie się musiała spowiadać dlaczego działała na szkodę obywateli/państwa. I licze na to, że sąd zabierze im cały 'zarobiony' majątek, nie mówiąc już o reaktywacji przewinień zasłoniętych immunitetem.
    • Gość: wude Gdzie są najtańsze paliwa na świecie? IP: *.75-39-43.dyn.dsl.cantv.net 02.08.11, 00:30
      W Venezueli juz od okolo 15 lat jest taka sama cena benzyny w Boliwarach a ze dolar ciagle drozeje wiec cena w dolarach spada. W miedzyczasie zamieniono boliwar normalny na mocny w przeliczeniu 1000 do 1, ale cena benzyny pozostala taka sama. Poprzednio bylo 9,7 Bs, teraz jest 0,0097 BsF. Dla porownania 20 litrowa butla wody mineralnej kosztuje 13 BsF, czyli 0,65 BsF za 1 litr. Ale mamy za to tutaj Chaveza i pozostale ceny, np zywnosci, czy czesci samochodowych sa bardzo wysokie.
      Pozdrawiam
    • Gość: posc Gdzie są najtańsze paliwa na świecie? IP: *.bb.sky.com 02.08.11, 00:41
      szkoda,ze autor artykulu nie wysilil sie i nie zrobil wyliczen na temat tego jak wyglada w europie stawka za godzine pracy i mozliwosci nabycia benzyny, to byloby bardziej ciekawe anizeli historyjki o tym po ile i gdzie tanio mozna ja kupic.coz pewnie mialo wyjsc ,ze w naszy kraju jest juz tak swietnie,ze lepiej byc nie moze.
    • Gość: (x)(x) paliwo 2zl+ akcyza 2zl+ vat 1zl :P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.11, 02:07
      rzad nas okrada :D mamy paliwo po 2 zyle! reszta to podatek :F
    • Gość: erty 5,30 przebite IP: *.183.198.241.dsl.dynamic.t-mobile.pl 02.08.11, 07:52
      Benzyna u nas drożeje , ale dlaczego PKN czy Lotos dla swoich akcjonariuszy nie obinżą cen paliw tak jak zrobił to TAURON z energią
    • hooligan1414 nalezy wprowadzić "kartki" na paliwo 02.08.11, 08:01
      oczywiście nie takie jak kiedyś - nie miałoby to służyć reglamentacji. Po prostu kazdy użytkownik auto powinien mieś możność kupienia w miesiącu jakiejs minimalnej ilości paliwa bez akcyzy i vATu - np. 50 litrów. zabezpieczałoby to jakies podstawowe potrzeby w zakresie transportu indywidualnego. ponad tę kwotę - pełny VAT i akcyza (jakkolwiek to i tak wielkie zodziejstwo). Co ciekawe, podobny prosocjalny system z powodzeniem funkcjonował w NRD za czasów Honeckera, a nie mieli wielkich komputerów i centralnych baz danych. Przez krótki czas zblizony system miał PRL, tyle że celem jego (słynna benzyna komercyjna) tym razem było zebranie z rynku części nawisu inflacyjnego
      • Gość: erich Re: nalezy wprowadzić "kartki" na paliwo IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.11, 11:43
        no i gdzie jest teraz NRD i tow. Erich?
      • imw państwu nie zależy na niskich cenach paliw 02.08.11, 15:58
        lecz na wysokich bo wtedy ma więcej haraczu od sprzedaży paliw
        • Gość: z ukosa Panstwo to kto? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.08.11, 16:13
          Rzad?
          Obywatele?
          Min. finansow?
          Min. gospodarki?
          Waska elita cwaniakow przy zlobie?
          Haracz czy realne uczciwe podatki?

Niech najpierw ktos odpowie na kilka prostych pytan.
    • Gość: z ukosa Pan "redaktor" posiada mylne informacje. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.08.11, 11:59
      Juz w 2010 bylo tak:

www.n-tv.de/politik/Iran-streicht-Benzin-Subventionen-article2183891.html
    • tornson W Polsce paliwo musi być drogie, bo przecież 02.08.11, 16:55
      państwo nie opodatkuje oligarchów i kleru, więc nadrabia to dowalając akcyzy, które uderzają głównie w najuboższych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka