Dodaj do ulubionych

Gazowa ulga

IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 24.05.04, 10:44
MALA UWAGA HOLENDERSKA FIRMA VIALLE PRODUKUJE INSTALACJE WTYRYSKU GAZU W
FAZIE CIEKŁEJ. MAM TAKĄ W P-406. SEKWENCYJNY WTRYSK GAZU JEST W FAZIE LOTNEJ
I TEŻ PRODUKUJE FIRMA HOLENDERSKA PRINS
Obserwuj wątek
    • Gość: Clarus Gazowa ulga??? IP: *.bud.pcz.czest.pl 24.05.04, 14:18
      Co to za ulga? Jeszcze rok temu można było zatankować za 1.29 zł/litr gazu, a
      teraz 1.70-1.80. To są tzw. działania pro-ekologiczne SLD-owców: zamiast oniżać
      akcyzę i cieszyć się bardziej czystym powietrzem, to ją podnoszą - HAŃBA!!! TO
      BLISKO 40% DROŻEJ. W tym czasie benzyna zdrożała tylko (albo aż) o ok. 30% z
      tzw przyczyn niezależnych od producenta. Pomykanie na gazie staje się więc
      mniej opłacalne.
      • Gość: Pit Re: Gazowa ulga??? IP: *.udn.pl 24.05.04, 17:50
        jeszcze rok temu, mozna bylo i zatankowac za 0,99 na mazowszu. teraz 1,60 ( na
        nierenomowanej stacji ). Auto gazu mi pali w miescie 14, na trasie 10-12.
        chujowo z cena gazu. Ale fakt ze jest to taniej niz na benzynie.. ale w zwiazku
        z tym o wiele wiecej robie kilometrow...
      • Gość: Szy Diesel - koszty eksploatacji takie same,jak gazowy IP: *.icpnet.pl 08.06.04, 00:24
        Jakoś nikt nie porównuje kosztów diesla do gazu.

Cena paliwa dieslowskiego stanowi około 75% ceny
        benzyny bezołowiowej.
        Silnik diesla spala około 30% mniej paliwa, co benzynowy.
        W rezultacie koszt jazdy samochodem z silnikiem diesla
        wynosi 75% x 70% = 52,5%, czyli różnica w kosztach
        zużycia paliwa jest podobna, jak między gazem i benzyną.
        Zarówno na dieslu jak i na gazie jeździ się za połowę
        kosztów jazdy na benzynie.

Jedyny minus, to koszt zakupu diesla w porównaniu do
        benzynowego jest wyższy, niż przeróbka samochodu benzynowego
        na gaz... ale za to mamy bezpieczniejszy samochód (jak
        wspomniano w artykule - gaz jest wybuchowy)... mamy do
        dyspozycji cały bagażnik, bez kompromisów i co najważniejsze
        - bez problemów z odsprzedażą!!

Teraz jeżdżę na benzynie, ale następnym pojezdem będzie pewnie diesel!!
    • Gość: jacek.69 Popieram gaz IP: *.gdynia.mm.pl 24.05.04, 18:11
      Jeżdżę na gazie Fiatem Brava 1.6 16V od lipca 2003r i chyba już bym nie
      przesiadł się na benzynę. Ceny paliw są szokujące; ja za ok 65 zł robię latem
      około 400 km. Następne auto też bedzie na gaz. Pozdrawiam wszystkich "gazowców".
      • Gość: Ryszard Re: Popieram gaz IP: *.wskiz.poznan.pl 26.05.04, 09:43
        Ja jeżdżę autami i instalacją dwupaliwową od 1992r tj. od momentu, kiedy na
        rynku pojawiły się nowe, homologowane instalacje gazowe. Do LPG przekonał mnie
        kolega, który miał w swojej firmie transportowej ok.setki wozów dostawczych i
        osobowych z instalacją dwupaliwową. Jest zwolennikiem ochrony środowiska i robi
        to wszędzie, gdzie tylko może. Wszyscy kierowcy, którzy chcieli więcej zarabiać
        musieli przejść kurs wewnętrzny,zdać egzamin (kurs i egzamin powtarzany co roku)
        a do wypłaty dodatek - połowa zaoszczędzonych kosztów paliwa. Polonezy (na
        kurierce - trasy)bez większych kłopotów zaliczały po 450-500 tys.km Zwracam
        jednak uwagę na to, że LPG to nie tylko przyjemność, to także obowiązek
        dokonywania corocznych przeglądów, to też większa dbałość o materiały
        eksploatacyjne, to większe koszty obsługi serwisowej o dodatkowe elementy
        zamontowane w wozie.Do plusów należy zaliczyć niewątpliwie bezwzględnie niższe
        koszty eksploatacji, mniejsze zanieczyszczanie środowiska spalinami, większa
        elsstyczność silnika. Przy przebiegach rocznych ponad 20 000km warto jeździć na
        dwóch gazach - tym trakcyjnym i LPG. Pozdrawiam dwupaliwowców.
    • Gość: tade22 Re: Gazowa ulga IP: *.gdynia.mm.pl 24.05.04, 19:33
      Na swoimfiacie 125p zamontowałewm gazi odrazu odczulem różnicę 20l.gazu 33zł a
      paliwa 20l.79zł koszt założenia gazu 1200zł.O czym gadać.

• Gość: vito Re: Gazowa ulga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.04, 23:07
        Gaz jest za TANI!! Powinien kosztować 2,50 ludzie też by kupowali, a ile kasy
        do budżetu ;-))
        • Gość: kefasik Re: Gazowa ulga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.04, 23:37
          zwariowałeś!!!!!!!!!
        • Gość: Ryszard Re: Gazowa ulga IP: *.wskiz.poznan.pl 26.05.04, 10:01
          Instalacja LPG obiża funkcjonalność wykorzystania wozu, wymaga dodatkowych
          czynności serwisowych, trzeba ponosić dodatkowe koszty przeglądów - uważam, że
          LPG, gaz ziemny powinien być tani - cena powinna stanowić swoisty ekwiwalent za
          ochronę środowiska i nieuchronne uciążliwości/zmniejszenie efektywnej
          ładowności wozu/. Chcę żyć i jeździć tak aby w jak najmniejszym stopniu
          zanieczyszczać środowisko! Mniej zanieczyszczam, mniejsza funkcjonalność mniej
          płacę!
    • Gość: chwand Re: Gazowa ulga IP: 195.150.162.* 25.05.04, 19:31
      Jeżdżę na auto gazie już kilka lat i w całości zgadzam się z tym
      artykułem.Pisał go człowiek fachowiec. Obawiam się tylko, że długo fiskus nie
      da nam jeździć taniej.
      chwand
      • Gość: lektor KW PZPR Re: Gazowa ulga IP: 80.55.199.* 26.05.04, 12:00
        nie fiskus tylko czerwoni
    • Gość: Endriu Re: Gazowa ulga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 19:41
      wlasnie planuje zalozenie instalacji (poszaleli z ta benzyna) ale mam
      mechaniczny wtrysk (wielopunktowy) i kazdy "fachowiec" mowi cos innego. Czy na
      pewno wszystko bedzie OK?
      • Gość: ab Re: Gazowa ulga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.04, 08:29
        najłatwiej poszukać ofert sprzedaży lub recenzji użytkowników takiego samochodu
        i korzystać z doświadczenia innych. znałem kilku z instalacją w audi 80/90 2.3,
        bardzo sobie chwalili, choć w opinii fachowców gaz nigdy nie powinien się w
        takim samochodzie znaleźć.
    • Gość: Krzysztof Re: Gazowa "ulga" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.04, 11:08
      Jeżdżę na gazie i każdemu polecam. Tylko spać mi nie daje obawa, że polska
      bezinteresowna zawiść opodatkuje nam domiarem ten „luksus” w imię
      sprawiedliwości społecznej. Zamiast wspierać ekologię i zagospodarować nadmiar
      zamówionego gazu, uniezależnić się od ropy, jakiś KołoBelkoHausner może
      wyliczyć doraźny zysk z kolejnej akcyzy.
      • darr.darek Re: Gazowa "ulga" 26.05.04, 12:16
        Gość portalu: Krzysztof napisał(a):
        >Jeżdżę na gazie i każdemu polecam. Tylko spać mi nie daje obawa, że polska
        >bezinteresowna zawiść opodatkuje nam domiarem ten „luksus” w imię
        >sprawiedliwości społecznej. Zamiast wspierać ekologię i zagospodarować nadmiar
        >zamówionego gazu, uniezależnić się od ropy

Też jeżdżę na gazie, też obawiam się pazernych, czerwonych poborców.
        Jednak warto, abyś wiedział na jakim gazie jeździsz a jaki kupujemy z
        rurociągu !
        Ten pierwszy to mieszanka propanu i butanu. Ten drugi to metan. Jeden i drugi
        to zupełnie różne substancje. Ten drugi rzeczywiście zamawiano TAJNYMI,
        czerwonymi umowami. Głowę daję, że 10% ceny zebrała czerwona hołota do podziału
        miedzy sobą - na szczeście wartość zamówionego gazu ziemnego to "tylko" ok.
        2mld PLN rocznie.
    • staruch5 Re: Gazowa ulga 26.05.04, 15:32
      ten kalkulator (tu zamieszczony, na temat:kiedy zwroci sie koszt instalacji
      gazowej) jest baaaaaaaaaaaaardzo prymitywny. W zyciu jest znacznie mniej
      optymistycznie.
      Polecam kalkulator

www.autocentrum.pl/?FF=147&fid=16f400a86dbe7728bc5c4bb76954f7c6
      jest o wiele madrzejszy a i tak tutaj sie zaklada, ze na gazie sie jezdzi non-
      stop i ze tylko w Polsce...
      • Gość: amber Re: Gazowa ulga IP: *.konstancin-jeziorna.sdi.tpnet.pl 26.05.04, 21:30
        Trzeba uzywac najtanszych zrodel energii z szacunku do swojej kieszeni.
        Ja mam turbodiesla mondeo w poprzedniej budzie i wychodze na 7,5 litra z
        uzywaniem klimy, szosa/miasto 50/50.
        To gorzej finansowo niz gaz ale lepiej niz benzyna. Wszystko tylko nie benzyna -
        chyba ze jezdzimy sluzbowym albo mamy za duzo kasiory i szpanujemy startem z
        pod swiatel.
    • Gość: lem Re: Gazowa ulga IP: *.hbz.pl 26.05.04, 22:39
      Mam okazje kupic uzywane Volvo V70 4WD benzyna 193KM w b. dobrym stanie i z
      malym przebiegiem (ok. 50000km). Powstrzymuja mnie dwie rzeczy: koszty serwisu
      oraz paliwa. Mysle o instalcji gazowej. Czy w takim samochodzie nie uszkodze
      silnka?
    • Gość: Włodek Rada dla posiadaczy dobrych aut np.VW Passat B5 IP: *.bialogard.sdi.tpnet.pl 09.06.04, 16:08
      Około rok temu zmieniałem samochód , miałem dwie mozliwości , albo dizel , albo
      zwykłe paliwko i przerobienie na GAZ . Jako że boje sie dizli /widze codzienne
      problemy sąsiada , głośny silnik itd./ zdecydowałem sie na zakup samochodu i
      wmontowanie sobie instalacji gazowej . W Auto Giełdzie akurat trafiła mi się
      okazja VW Passat B5 z 1999r , salonowy itd. UWAGA !!..z instalacją gazową , nie
      znając tematu gazu , byłem w niebo wzięty , pomyślałem ża za jednym zamachem
      mam dwa problemy zgłowy , kupiłem to auto , no i się zaczeło . Okazało sie ,
      że "burak" jeden w ramach oszczędności wpakował jakieś tanie dziadostwo ,
      rozpoczeła się prawie roczna walka po warsztatach , dokładanie zabezpieczeń ,
      dokładanie jakiś czujników , filtrów itd . Wystrzały były nagminne , co
      doprowadziło do konieczności wymiany kolektora platikowego na metalowy , nie
      jestem w stamnie teraz powiedzieć ile pieniedzy utopiłem żeby odratować tą
      instalacje , powiem tak , ostani wsytrzał kosztował mnie po wizycie w servisie
      VW 1500zł , a takich wizyt było więcej . Dwa razy po wystrzale padł czujnik
      przepływu powietrz /nawet przy zabezpieczeniu/ , sztuka kosztuje 850zł . W tej
      chwili mam instalacje , której wcale nie włanczam , mam juz dość . W następnym
      tygodniu jestem umówiony na założenie instalacji Sekwencyjnej za 5000zł i do
      końca nie jestem przekonany czy dobrze robie . Wiem ze napewno tyle samo
      włożyłem w utrzymanie istniejącej instalacji . Przyżekłem sobie że jak po
      instalacji sekwencyjnej , coś nie bedzie tak , to zepchne tą kupe złomu z
      mostu . Oczywiście z okrzykiem ostrzegawczym dla kompiących
      się .....UWAGA..!!!!!!!!!!! :-)
    • Gość: Wlodek Chcesz stracić pieniadz ? zainstaluj dziadostwo IP: *.bialogard.sdi.tpnet.pl 09.06.04, 16:10
      Około rok temu zmieniałem samochód , miałem dwie mozliwości , albo dizel , albo
      zwykłe paliwko i przerobienie na GAZ . Jako że boje sie dizli /widze codzienne
      problemy sąsiada , głośny silnik itd./ zdecydowałem sie na zakup samochodu i
      wmontowanie sobie instalacji gazowej . W Auto Giełdzie akurat trafiła mi się
      okazja VW Passat B5 z 1999r , salonowy itd. UWAGA !!..z instalacją gazową , nie
      znając tematu gazu , byłem w niebo wzięty , pomyślałem ża za jednym zamachem
      mam dwa problemy zgłowy , kupiłem to auto , no i się zaczeło . Okazało sie ,
      że "burak" jeden w ramach oszczędności wpakował jakieś tanie dziadostwo ,
      rozpoczeła się prawie roczna walka po warsztatach , dokładanie zabezpieczeń ,
      dokładanie jakiś czujników , filtrów itd . Wystrzały były nagminne , co
      doprowadziło do konieczności wymiany kolektora platikowego na metalowy , nie
      jestem w stamnie teraz powiedzieć ile pieniedzy utopiłem żeby odratować tą
      instalacje , powiem tak , ostani wsytrzał kosztował mnie po wizycie w servisie
      VW 1500zł , a takich wizyt było więcej . Dwa razy po wystrzale padł czujnik
      przepływu powietrz /nawet przy zabezpieczeniu/ , sztuka kosztuje 850zł . W tej
      chwili mam instalacje , której wcale nie włanczam , mam juz dość . W następnym
      tygodniu jestem umówiony na założenie instalacji Sekwencyjnej za 5000zł i do
      końca nie jestem przekonany czy dobrze robie . Wiem ze napewno tyle samo
      włożyłem w utrzymanie istniejącej instalacji . Przyżekłem sobie że jak po
      instalacji sekwencyjnej , coś nie bedzie tak , to zepchne tą kupe złomu z
      mostu . Oczywiście z okrzykiem ostrzegawczym dla kompiących
      się .....UWAGA..!!!!!!!!!!! :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka