Gość: GRAMMSC IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 24.05.04, 10:44 MALA UWAGA HOLENDERSKA FIRMA VIALLE PRODUKUJE INSTALACJE WTYRYSKU GAZU W FAZIE CIEKŁEJ. MAM TAKĄ W P-406. SEKWENCYJNY WTRYSK GAZU JEST W FAZIE LOTNEJ I TEŻ PRODUKUJE FIRMA HOLENDERSKA PRINS Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Clarus Gazowa ulga??? IP: *.bud.pcz.czest.pl 24.05.04, 14:18 Co to za ulga? Jeszcze rok temu można było zatankować za 1.29 zł/litr gazu, a teraz 1.70-1.80. To są tzw. działania pro-ekologiczne SLD-owców: zamiast oniżać akcyzę i cieszyć się bardziej czystym powietrzem, to ją podnoszą - HAŃBA!!! TO BLISKO 40% DROŻEJ. W tym czasie benzyna zdrożała tylko (albo aż) o ok. 30% z tzw przyczyn niezależnych od producenta. Pomykanie na gazie staje się więc mniej opłacalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: Gazowa ulga??? IP: *.udn.pl 24.05.04, 17:50 jeszcze rok temu, mozna bylo i zatankowac za 0,99 na mazowszu. teraz 1,60 ( na nierenomowanej stacji ). Auto gazu mi pali w miescie 14, na trasie 10-12. chujowo z cena gazu. Ale fakt ze jest to taniej niz na benzynie.. ale w zwiazku z tym o wiele wiecej robie kilometrow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szy Diesel - koszty eksploatacji takie same,jak gazowy IP: *.icpnet.pl 08.06.04, 00:24 Jakoś nikt nie porównuje kosztów diesla do gazu. Cena paliwa dieslowskiego stanowi około 75% ceny benzyny bezołowiowej. Silnik diesla spala około 30% mniej paliwa, co benzynowy. W rezultacie koszt jazdy samochodem z silnikiem diesla wynosi 75% x 70% = 52,5%, czyli różnica w kosztach zużycia paliwa jest podobna, jak między gazem i benzyną. Zarówno na dieslu jak i na gazie jeździ się za połowę kosztów jazdy na benzynie. Jedyny minus, to koszt zakupu diesla w porównaniu do benzynowego jest wyższy, niż przeróbka samochodu benzynowego na gaz... ale za to mamy bezpieczniejszy samochód (jak wspomniano w artykule - gaz jest wybuchowy)... mamy do dyspozycji cały bagażnik, bez kompromisów i co najważniejsze - bez problemów z odsprzedażą!! Teraz jeżdżę na benzynie, ale następnym pojezdem będzie pewnie diesel!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek.69 Popieram gaz IP: *.gdynia.mm.pl 24.05.04, 18:11 Jeżdżę na gazie Fiatem Brava 1.6 16V od lipca 2003r i chyba już bym nie przesiadł się na benzynę. Ceny paliw są szokujące; ja za ok 65 zł robię latem około 400 km. Następne auto też bedzie na gaz. Pozdrawiam wszystkich "gazowców". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryszard Re: Popieram gaz IP: *.wskiz.poznan.pl 26.05.04, 09:43 Ja jeżdżę autami i instalacją dwupaliwową od 1992r tj. od momentu, kiedy na rynku pojawiły się nowe, homologowane instalacje gazowe. Do LPG przekonał mnie kolega, który miał w swojej firmie transportowej ok.setki wozów dostawczych i osobowych z instalacją dwupaliwową. Jest zwolennikiem ochrony środowiska i robi to wszędzie, gdzie tylko może. Wszyscy kierowcy, którzy chcieli więcej zarabiać musieli przejść kurs wewnętrzny,zdać egzamin (kurs i egzamin powtarzany co roku) a do wypłaty dodatek - połowa zaoszczędzonych kosztów paliwa. Polonezy (na kurierce - trasy)bez większych kłopotów zaliczały po 450-500 tys.km Zwracam jednak uwagę na to, że LPG to nie tylko przyjemność, to także obowiązek dokonywania corocznych przeglądów, to też większa dbałość o materiały eksploatacyjne, to większe koszty obsługi serwisowej o dodatkowe elementy zamontowane w wozie.Do plusów należy zaliczyć niewątpliwie bezwzględnie niższe koszty eksploatacji, mniejsze zanieczyszczanie środowiska spalinami, większa elsstyczność silnika. Przy przebiegach rocznych ponad 20 000km warto jeździć na dwóch gazach - tym trakcyjnym i LPG. Pozdrawiam dwupaliwowców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tade22 Re: Gazowa ulga IP: *.gdynia.mm.pl 24.05.04, 19:33 Na swoimfiacie 125p zamontowałewm gazi odrazu odczulem różnicę 20l.gazu 33zł a paliwa 20l.79zł koszt założenia gazu 1200zł.O czym gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vito Re: Gazowa ulga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.04, 23:07 Gaz jest za TANI!! Powinien kosztować 2,50 ludzie też by kupowali, a ile kasy do budżetu ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kefasik Re: Gazowa ulga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.04, 23:37 zwariowałeś!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryszard Re: Gazowa ulga IP: *.wskiz.poznan.pl 26.05.04, 10:01 Instalacja LPG obiża funkcjonalność wykorzystania wozu, wymaga dodatkowych czynności serwisowych, trzeba ponosić dodatkowe koszty przeglądów - uważam, że LPG, gaz ziemny powinien być tani - cena powinna stanowić swoisty ekwiwalent za ochronę środowiska i nieuchronne uciążliwości/zmniejszenie efektywnej ładowności wozu/. Chcę żyć i jeździć tak aby w jak najmniejszym stopniu zanieczyszczać środowisko! Mniej zanieczyszczam, mniejsza funkcjonalność mniej płacę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chwand Re: Gazowa ulga IP: 195.150.162.* 25.05.04, 19:31 Jeżdżę na auto gazie już kilka lat i w całości zgadzam się z tym artykułem.Pisał go człowiek fachowiec. Obawiam się tylko, że długo fiskus nie da nam jeździć taniej. chwand Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lektor KW PZPR Re: Gazowa ulga IP: 80.55.199.* 26.05.04, 12:00 nie fiskus tylko czerwoni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Endriu Re: Gazowa ulga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 19:41 wlasnie planuje zalozenie instalacji (poszaleli z ta benzyna) ale mam mechaniczny wtrysk (wielopunktowy) i kazdy "fachowiec" mowi cos innego. Czy na pewno wszystko bedzie OK? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: Gazowa ulga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.04, 08:29 najłatwiej poszukać ofert sprzedaży lub recenzji użytkowników takiego samochodu i korzystać z doświadczenia innych. znałem kilku z instalacją w audi 80/90 2.3, bardzo sobie chwalili, choć w opinii fachowców gaz nigdy nie powinien się w takim samochodzie znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Gazowa "ulga" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.04, 11:08 Jeżdżę na gazie i każdemu polecam. Tylko spać mi nie daje obawa, że polska bezinteresowna zawiść opodatkuje nam domiarem ten „luksus” w imię sprawiedliwości społecznej. Zamiast wspierać ekologię i zagospodarować nadmiar zamówionego gazu, uniezależnić się od ropy, jakiś KołoBelkoHausner może wyliczyć doraźny zysk z kolejnej akcyzy. Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: Gazowa "ulga" 26.05.04, 12:16 Gość portalu: Krzysztof napisał(a): >Jeżdżę na gazie i każdemu polecam. Tylko spać mi nie daje obawa, że polska >bezinteresowna zawiść opodatkuje nam domiarem ten „luksus” w imię >sprawiedliwości społecznej. Zamiast wspierać ekologię i zagospodarować nadmiar >zamówionego gazu, uniezależnić się od ropy Też jeżdżę na gazie, też obawiam się pazernych, czerwonych poborców. Jednak warto, abyś wiedział na jakim gazie jeździsz a jaki kupujemy z rurociągu ! Ten pierwszy to mieszanka propanu i butanu. Ten drugi to metan. Jeden i drugi to zupełnie różne substancje. Ten drugi rzeczywiście zamawiano TAJNYMI, czerwonymi umowami. Głowę daję, że 10% ceny zebrała czerwona hołota do podziału miedzy sobą - na szczeście wartość zamówionego gazu ziemnego to "tylko" ok. 2mld PLN rocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
staruch5 Re: Gazowa ulga 26.05.04, 15:32 ten kalkulator (tu zamieszczony, na temat:kiedy zwroci sie koszt instalacji gazowej) jest baaaaaaaaaaaaardzo prymitywny. W zyciu jest znacznie mniej optymistycznie. Polecam kalkulator www.autocentrum.pl/?FF=147&fid=16f400a86dbe7728bc5c4bb76954f7c6 jest o wiele madrzejszy a i tak tutaj sie zaklada, ze na gazie sie jezdzi non- stop i ze tylko w Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amber Re: Gazowa ulga IP: *.konstancin-jeziorna.sdi.tpnet.pl 26.05.04, 21:30 Trzeba uzywac najtanszych zrodel energii z szacunku do swojej kieszeni. Ja mam turbodiesla mondeo w poprzedniej budzie i wychodze na 7,5 litra z uzywaniem klimy, szosa/miasto 50/50. To gorzej finansowo niz gaz ale lepiej niz benzyna. Wszystko tylko nie benzyna - chyba ze jezdzimy sluzbowym albo mamy za duzo kasiory i szpanujemy startem z pod swiatel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lem Re: Gazowa ulga IP: *.hbz.pl 26.05.04, 22:39 Mam okazje kupic uzywane Volvo V70 4WD benzyna 193KM w b. dobrym stanie i z malym przebiegiem (ok. 50000km). Powstrzymuja mnie dwie rzeczy: koszty serwisu oraz paliwa. Mysle o instalcji gazowej. Czy w takim samochodzie nie uszkodze silnka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek Rada dla posiadaczy dobrych aut np.VW Passat B5 IP: *.bialogard.sdi.tpnet.pl 09.06.04, 16:08 Około rok temu zmieniałem samochód , miałem dwie mozliwości , albo dizel , albo zwykłe paliwko i przerobienie na GAZ . Jako że boje sie dizli /widze codzienne problemy sąsiada , głośny silnik itd./ zdecydowałem sie na zakup samochodu i wmontowanie sobie instalacji gazowej . W Auto Giełdzie akurat trafiła mi się okazja VW Passat B5 z 1999r , salonowy itd. UWAGA !!..z instalacją gazową , nie znając tematu gazu , byłem w niebo wzięty , pomyślałem ża za jednym zamachem mam dwa problemy zgłowy , kupiłem to auto , no i się zaczeło . Okazało sie , że "burak" jeden w ramach oszczędności wpakował jakieś tanie dziadostwo , rozpoczeła się prawie roczna walka po warsztatach , dokładanie zabezpieczeń , dokładanie jakiś czujników , filtrów itd . Wystrzały były nagminne , co doprowadziło do konieczności wymiany kolektora platikowego na metalowy , nie jestem w stamnie teraz powiedzieć ile pieniedzy utopiłem żeby odratować tą instalacje , powiem tak , ostani wsytrzał kosztował mnie po wizycie w servisie VW 1500zł , a takich wizyt było więcej . Dwa razy po wystrzale padł czujnik przepływu powietrz /nawet przy zabezpieczeniu/ , sztuka kosztuje 850zł . W tej chwili mam instalacje , której wcale nie włanczam , mam juz dość . W następnym tygodniu jestem umówiony na założenie instalacji Sekwencyjnej za 5000zł i do końca nie jestem przekonany czy dobrze robie . Wiem ze napewno tyle samo włożyłem w utrzymanie istniejącej instalacji . Przyżekłem sobie że jak po instalacji sekwencyjnej , coś nie bedzie tak , to zepchne tą kupe złomu z mostu . Oczywiście z okrzykiem ostrzegawczym dla kompiących się .....UWAGA..!!!!!!!!!!! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Chcesz stracić pieniadz ? zainstaluj dziadostwo IP: *.bialogard.sdi.tpnet.pl 09.06.04, 16:10 Około rok temu zmieniałem samochód , miałem dwie mozliwości , albo dizel , albo zwykłe paliwko i przerobienie na GAZ . Jako że boje sie dizli /widze codzienne problemy sąsiada , głośny silnik itd./ zdecydowałem sie na zakup samochodu i wmontowanie sobie instalacji gazowej . W Auto Giełdzie akurat trafiła mi się okazja VW Passat B5 z 1999r , salonowy itd. UWAGA !!..z instalacją gazową , nie znając tematu gazu , byłem w niebo wzięty , pomyślałem ża za jednym zamachem mam dwa problemy zgłowy , kupiłem to auto , no i się zaczeło . Okazało sie , że "burak" jeden w ramach oszczędności wpakował jakieś tanie dziadostwo , rozpoczeła się prawie roczna walka po warsztatach , dokładanie zabezpieczeń , dokładanie jakiś czujników , filtrów itd . Wystrzały były nagminne , co doprowadziło do konieczności wymiany kolektora platikowego na metalowy , nie jestem w stamnie teraz powiedzieć ile pieniedzy utopiłem żeby odratować tą instalacje , powiem tak , ostani wsytrzał kosztował mnie po wizycie w servisie VW 1500zł , a takich wizyt było więcej . Dwa razy po wystrzale padł czujnik przepływu powietrz /nawet przy zabezpieczeniu/ , sztuka kosztuje 850zł . W tej chwili mam instalacje , której wcale nie włanczam , mam juz dość . W następnym tygodniu jestem umówiony na założenie instalacji Sekwencyjnej za 5000zł i do końca nie jestem przekonany czy dobrze robie . Wiem ze napewno tyle samo włożyłem w utrzymanie istniejącej instalacji . Przyżekłem sobie że jak po instalacji sekwencyjnej , coś nie bedzie tak , to zepchne tą kupe złomu z mostu . Oczywiście z okrzykiem ostrzegawczym dla kompiących się .....UWAGA..!!!!!!!!!!! :-) Odpowiedz Link Zgłoś