Dodaj do ulubionych

Literatura związana z GPW

IP: *.dynamic.chello.pl 19.09.11, 12:49
Znacie jakieś ciekawe lektury związane z Giełdą Papierów Wartościowych? Korzystaliście kiedyś z takiej literatury? Uważam, że jest ona na pewno przydatna, zarówno osobom, które dopiero zaczynają przygodę z giełdą, jak i bardziej wytrawnym graczom. Sam osobiście od niedawna szukam i mam parę pozycji:

Allen J. Baird - "Rynek opcji"
M. Biegański, A. Janc - "Hedging i nowoczesne usługi finansowe"
Charles E.Babin, William J.Donovan - "Sekrety mistrzów inwestycji - Zastosowanie klasycznych teorii inwestycji w odniesieniu do współczesnych zmiennych warunków rynkowych"
Edwin J. Elton, Martin J. Gruber - "Nowoczesna teoria portfelowa i analiza papierów wartościowych"

Nie napiszę, że to coś od czego powinniśmy zacząć. To po prostu wpadło mi w ręce i powoli się do tego zabieram. Polecam oczywiście dodawanie kolejnych tytułów, oraz dzielenie się opiniami na temat poszczególnych pozycji.
Obserwuj wątek
    • Gość: to.jak? Re: Literatura związana z GPW IP: *.dynamic.chello.pl 21.09.11, 10:02
      To prawda, takimi książkami można zapełnić księgarnię. Mi ostatnio wpadły dwa tytuły:
      "Inwestycje w papiery wartościowe" - Płuciennik J., Zarzecki D.
      "Metody ograniczania ryzyka na rynku instrumentów pochodnych" - Kliber P.
      Finanse spółek Jajuga T., Słoński T.

ale nie mogę się jeszcze do tego zabrać z braku czasu.

• Gość: astateofmind Re: Literatura związana z GPW IP: *.dynamic.chello.pl 22.09.11, 14:58
      A nie lepiej śledzić tego, co dzieje się na giełdzie na bieżąco? Artykuły w internecie, gazety itd.? Czy niektóre książki nie stają się jakby "przeterminowane" przez zmieniające się warunki i zasady na giełdzie? Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi.
      • Gość: yahim Re: Literatura związana z GPW IP: *.dynamic.chello.pl 22.09.11, 21:04
        Artykuł w internecie nie zastąpi Ci paruset stron książki. Bądźmy poważni.
      • Gość: biurek Re: Literatura związana z GPW IP: *.acn.waw.pl 02.10.11, 13:01
        nazabawniejsze jest to, ze czyta sie starocie (zwlaszcza o krachach i bankach) i okazuje sie, ze nic sie nie zmienia.
        Ludzie są ludzmi i reaguja tak samo
      • Gość: Reo Re: Literatura związana z GPW IP: *.dynamic.chello.pl 03.10.11, 14:26
        Zupełnie się nie zgadzam. Wiadomo, że trzeba być na bieżąco ale na czymś trzeba opierać swoją wiedzę, a tematy poruszane w książkach, nawet tych starszych są cały czas aktualne.
    • liberalna_zydowska_masoneria Sztuka spekulacji 22.09.11, 21:03
      Albo "Sztuka spekulacji po latach" wydana ostatnio. Obydwie przez Zenona Komara. Świetna. Właściwie nie powinni otwierać kont w domach maklerskich przed przeczytaniem tej książki ;)
      • mr.shooz Re: Sztuka spekulacji 06.10.11, 14:47
        Właśnie przymierzam się do kupna tej książki. Polecasz coś jeszcze dla początkujących?
        Pozdrawiam
    • ejren Re: Literatura związana z GPW 24.10.11, 19:22
      A polecicie coś do Forexu?
      • stillo2 Re: Literatura związana z GPW 05.12.11, 12:50
        Kilka propozycji:
        www.abc-inwestora.pl/index.php?p=p_10&sName=forex
        generalnie na tej stronie jest sporo literatury giełdowej.
    • chips04 Re: Literatura związana z GPW 14.11.11, 12:35
      Możecie polecić coś do forexu? Coś dla zielonych;)
      • Gość: Mirassss Re: Literatura związana z GPW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.12, 12:30
        Na poczatku polecam, czytac wszystko co zwiazane z dana waluta i patrzec na wykres. Jakbys chcial strone z aktualnymi kursami polecam www.kursy-walut.pieniadz.pl/
        • Gość: Mateusz Re: Literatura związana z GPW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.12, 00:16
          Jeżeli chodzi o forex to polecam książkę Grzegorza Zalewskiego - "Kontrakty terminowe i forex. Teoria i praktyka" oraz "ABC kontraktów terminowych na giełdzie" - naprawdę warto przeczytać.
          Tu jest stronka na której można kupić: maklerska.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka