szatek100 30.09.11, 12:47 Jakoś nie chce mi się wierzyć, że roczne zarobki netto w UK to 38 tys Funtów. Kwota ta jest bliższa 20 tysiącom. Inna sprawa, że to wciąż ponad 3 razy więcej, niż u nas. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ciekawy Teraz Brytyjczycy przenoszą się do Polski? Mają... IP: *.access.telenet.be 30.09.11, 12:48 Ile Ci Brytyjczycy piją że wydaje im się że JAKOŚĆ ŻYCIA w Polsce jest wyższa niż w Anglii ? Anglik w Polsce to zginie bo kombinować nie umie.... A Najlepsze hasło: że w Polsce jest BezPłatna służba zdrowia.... -)))) spadłem z krzesła ... Jak się mam wujka lub tatę lekarza to może i ona bezpłatna.... a termin wizyty za 1 lub 2 miesiące... Cioci zaproponowali operacje na zaćmę za 2 lata .... za 2 lata to lekarz powiedział że już nie będzie widzieć, prywatnie za 2 miesiące ale trzeba płacić.... PARANOJA>>>> Odpowiedz Link Zgłoś
na100procent jaja sobie z nas robią 30.09.11, 17:48 no i szwedzi masowo opuszczają sztokholm, aby przenieść się do warszawy <rotfl> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ku... mać gdzie moge sie zatrudnic jako native speaker ? IP: *.dynamic.chello.pl 30.09.11, 18:59 te kilka milionow btytyjczykow z pierwszej fali emigracji pewnie bedzie musialo sie dogadac w urzedach polskich chetnie ich bede uczył jako nativespeaker, a raczej NASZOGADACZ Odpowiedz Link Zgłoś
karol9968 Re: gdzie moge sie zatrudnic jako native speaker 30.09.11, 19:08 Najpierw powinienes skonczyc jakas szkole, potem radze uniwersytet - na razie raczej nie masz szans. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śmiacz kutasiński nie znasz sie szkoła niepotrzebna IP: *.dynamic.chello.pl 30.09.11, 19:37 ważne, zeby mowic po polsku jak Polak to jest idea po co mi ta szkoła a ty kim jestes, że tak z wyższoscia sie wypowiadasz o zmywaku w Krakowie ? absolwentem jakiejs elitarnej politologii albo socjologii z pensją 20 000 na miesiac, bo po tak dobrych studiach na pewno conajmniej tyle wyciagasz ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wodieblumensind spotkałem IP: *.play-internet.pl 30.09.11, 20:19 spotkałem Brytyjczyków planujących emigrację do Polski. Po iluś piwach i w krzyżowym ogniu pytań z reguły się okazywało że dziadek, lub pradziadek miał geszeft w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z USA Re: spotkałem IP: *.torservers.net 01.10.11, 00:01 "Atrakcyjnosc" ANGOLI z UK wystepuje TYLKO wsrod glupiutkich dukajacych po angilesku idiotek w bloku wschodnim. Ktos kto mieszkal w USA, np w Californii i zna jezyk perfect lub sie wychowal w USA jak ja, wie, ze 95% ludzi jakich spotkacie na ulicach w Polsce co przylecieli z UK/Ilrandii to ludzie o podstawowym wyksztlaceniu, najtansze łory i menele. Ich jezyk wydaje sie TAAAAKI piekny i SEXY tylko glupiutkim dukajacym po angilesku lolitkom z boku wschodniego. Wyksztalcony czlowiek, ktory np skonczyl prawo w USA natychmiast potrafi oszacowac watpliwy poziom inteligencji i erudycji tego typu elementow. Zobaczcie co oni wyprawiaja na ulicach w krakowie. wiekszosc z nich to menele czesto w dlugach po uszy, zyjacy latami na kreche. WSZYSTKIE mlode glupie Polki jakie znam ktore ZAUROCZYLY sie ich wdziekami, a raczej ZUPELNA NIEWIEDZA o tym kto co reprezentuje (zwiazana z brakiem znajomosci jezykowych tych lolitek i uwarunkowan kulturalnych) , rozwiodla sie po gora 3 latach. Jest cos w kulturze - ktos kto sie wychowal w Polsce bedzie za tym tesknil mimo iz PANSTWO POLSKIE samo w sobie nadaje sie do KASACJI (PO PIS SLD PSL)... Dodatkow POLKI ulegaja OGROMNEJ presji ze strony MENELI z UK by BYC WYZWOLONE... Niedawno slyszalem jak menel z UK naciagał swoja Polke by byla tak wyzwolona ze przelatuje ja kilku kolesiow ! i Ona sie TAK STARALA by pokazac jaka to ona nie jest zakompleksiona! Wszystkie Polski jakie znam chcialy BRYLOWAC we wsiach z jakich byly tym ze zlapaly OBCOKRAJOWCA, skonczylo sie to SMUTNIE dla kazdej z nich, siedza dalej poza Polska, wstyd im wracac, gowno maja(najczesceij bachora), i z tego co slysze nie jedna teskni za BUROKIEM zwyklym chlopakiem z POLSKI bo BUROK z POLSKI to ksiaze w porownaniu z BUROKIEM Z UK czy Irlandii. Tyle, ze oszacowanie tego jak sie duka po angilesku, w zyciu nie znalo dobrze kultury anglosaskiej to TRUDNA sprawa. Mowiac krotko, nie wiem czy te co wyszly za maz jako KOZY do haremow w arabii Saudyjskiej nie sa w podobniej sytuacji jak te co wyszly za angoli. Ogolnie, poziom zycia w UK jest SMUTNY i NIKT z wyzszym wyksztalceniem i dorbym zawodem, lekarza, chirurga itp nie pojedzie do UK zadawac sie z hinudasmi w sandalach itp. UK to afryka, tylko CI co maja NIC do stracenia i nie maja HARD PROFESSIONS tylko jakies tam szkolki typu KUP SE SZKOLE powinni jechac do UK. UK to kraj gdzie mozna funkcjonowac bez dobrego wyksztalcenia jako ŁOR robotniczy i lepiej zyc niz w Polsce, ba KUPIC SOBIE AUTO! tylko ze na zachodzie auto to zadne symbol statusu, a ze na szkoly nie bede renomowane wydawac ani chodzic codzinnie do teatru to zycie w UK i kupowanie w TESCO to prawdziwa super opkazja zyciowa. Dobra rada...niech Kada Polka czy Polak szuka kogos kogo kulture i jezyk zna dobrze. W Polsce zaraz poznasz kto jest burokiem kto nie, wystarczy porzmawiac odrobine po polsku i zaraz wiesz kto CHLOPO ROBOTNIK a kto jest wyksztalconym czlowiekiem a kto menelem czy bylym przestepcą. dla 99% Polek i Polakow tego typu determinacja jak sie zna slabo kjezyk jest niemozliwa spotykajac Angola. W Californii jest BARDZO ZLA opinia o Angolach i ciagle sie slyszy jak to probuja nielegalnie pracowac w high-tech, dodam, ze maja BARDZO chamskie nastawienie do Polakow, Polki to by chetnie dupcyli to wiemy, ale ogolnie zachowuja sie do nas jak bylo w 1939r i w Jalcie. Polacy, trzymacjie sie razem, dobra rada. Amerykanin ale polskiego pochodzenia po dziadkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elo Re: spotkałem IP: 218.242.159.* 01.10.11, 01:44 sporo racji w tym co piszesz - tyle ze forma troche kuleje - no ale jest to do wybaczenia jesli urodziles sie i wychowales na emigracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Re: spotkałem IP: 46.165.196.* 01.10.11, 02:13 > sporo racji w tym co piszesz - tyle ze forma troche kuleje - no ale jest to do > wybaczenia jesli urodziles sie i wychowales na emigracji. przykro mi ze troche slabo pisze, w domu tylko mowilismy po polsku, mniej mieli rodzice czasu mnie uczuc pisac bo tak samo slabiej pisza, ale staram sie czytac polskie ksiazki. Polacy szanujce sie nawzajem i nie badzcie zakompleksieni. Zabory, rozbiory, wojna to wrodzilo w nas Polakach kompleksy. Ale to nie najbardziej robili Ci co nas napadali ale Ci co POLSKE ZOSTAWIALI jak ANGOLE i tchiorze Francuzi najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OBS Re: spotkałem IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.10.11, 03:58 To ktos piszacy z basement-u w Chicago, w dziurawym podkoszulku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eh Re: spotkałem IP: *.oska.nt.ngn.ppp.infoweb.ne.jp 01.10.11, 08:31 a ty co, emigrant w pierwzsym pokoleniu? bo mimo zagranicznego IP, zawisc taka jak w kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polish-crap Re: spotkałem IP: *.fbx.proxad.net 01.10.11, 09:20 BULLSHIT!!! Brytyjczycy wyjezdzaja (emigruja) do takich krajow jak Kanada, Australia czy Nowa Zelandia. Do Polski to chyba tylko po to aby sie tanio nachlac i zadupczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ezomir Uwagi ogolne IP: *.sdn-bng-11.adsl.virginmedia.com 01.10.11, 16:22 Po pierwsze moze i 38tysiecy funtow ale brutto, czyli jakies 29tysiecy na reke. W mojej firmie (branza farmaceutyczna, wiec ze wzgledu na wymagane kwalifikacje pensje sa raczej wyzsze; z drugiej strony ze wzgledu na lokalizacje raczej nie musza wydawac tyle co w Londynie, Birmingham czy Manchesterze) srednia na pracownika to 33tysiace brutto. Po drugie w UK ludzi z wyzszym wyksztalceniem jest malo - o wiele mniej niz w Polsce. Poza tym zazwyczaj koncza edukacje juz na licencjacie. Takich co maja odpowiednie kwalifikacje nie jest za duzo. Po trzecie, owszem, w Polsce zarabia sie mniej ale zyje sie taniej; owszem pogoda o wiele lepsza, sklepy otwarte w normalnych porach, kawiarnie i puby tez otwarte w normalnych porach, ALE gdy w Polsce oszczedzasz 1000zlotych na miesciac, to jest to mniej niz oszczedzone 1000funtow. Bo jednak samochody i elektronika kosztuja mniej wiecej tyle samo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ele to jeszcze raz ja IP: *.cableplus.com.cn 01.10.11, 16:54 ogolnie - swietnie mowisz po polsku - duzy zasob slownictwa, ale po prostu brakuje ci ekspozycji na jezyk polski codzienny, zywy. Popelniasz drobne bledy gramatyczne i skladniowe - no ale tak czy siak - gratuluje. Ciekaw jestem w jakich latach Twoi rodzice wyemigrowali? Kiedys pracowalem z 60 letnim anglikiem polskiego pochodzenia, ktorego rodzice brali udzial w powstaniu warszawskim i poznali sie w obozie w UK po wojnie - on mowi piekna przedwojenna polszczyzna - uwielbialem go sluchac - bylo to dla mnie jakbym mial szanse poznac i rozmawiac z kims kto zyl przed wojna... Natomiast wracajac do tematu - sam pracowalem przez wiele lat dla firm z Sillicon Valley i oczywiscie niestety szefami na Europe zazwyczaj byli angole - nie mam o nich najlepszego zdania. Dziwie sie ze Amerykanie tak postepuja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: spotkałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.11, 02:18 Spory wydatek energii w list. Pozytywnie go oceniam. Powaznie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ROTFL Re: spotkałem IP: *.Red-83-52-40.dynamicIP.rima-tde.net 01.10.11, 10:28 Jak na "Amerykanina" to trochę za dużo żółci się wylewa. Nie chciały ci "polskie idiotki" dwać dupy, palancie? Wracaj zapie...c przy azbeście, ćwoku spod Wołomina! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polocek Re: gdzie moge sie zatrudnic jako native speaker IP: *.kwidzyn.mm.pl 02.10.11, 22:15 Uniwełsytet powiadasz:)))) Uhahahahah. Jak Angol zobaczy POziom naszy juniverrrsiti to padnie ze śmiechu uuuuułłłłłłłahahhaha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: br00net Ale mieszkania jak podrożeją!!! IP: *.pruszcz.mm.pl 30.09.11, 19:18 Kilka milonów Brytyjczyków będzie chciało teraz kupić zaje... apartament 40m2!! teraz metr będzie kosztował milion pięćset sto dziewięćset!! Odpowiedz Link Zgłoś
karol9968 Re: gdzie moge sie zatrudnic jako native speaker 30.09.11, 19:25 Jeszcze raz napisze, gdyz ktos skasowal moj post: mozesz sie zatrudnic jako "native speaker" np. w Krakowie na zmywaku. Zycze powodzenia w poszukiwaniu zajecia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żydomason te paranoik, posta skasował ci spisek światowy IP: *.dynamic.chello.pl 30.09.11, 19:43 ja jestem agentem tego spisku i zadzwoniłem gdzie trzeba, zeby skasowali jutro rano uwazaj jak bedziesz pił kawe rano światowy spisek ci nie daruje tych wpisow na forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzywa luneta Re: te paranoik, posta skasował ci spisek światow IP: *.b-ras2.cld.dublin.eircom.net 30.09.11, 20:14 Ja tez jeZtem agentka tego spisku i jak trzeba bedzie skasuje mu wpis jeszcze jeden i jeszcze raz!!! Niech żyje ŚWIAT! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naiwny Re: te paranoik, posta skasował ci spisek światow IP: *.zanet.pl 30.09.11, 20:55 Dlatego trzeba głosować na PO, żeby PiS nie wygrało! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: gdzie moge sie zatrudnic jako native speaker IP: *.254.64.15.manx.net 01.10.11, 00:06 głupiś jak but...smutne i prawdziwe.... Odpowiedz Link Zgłoś
karol9968 Re: gdzie moge sie zatrudnic jako native speaker 30.09.11, 19:31 Na zmywaku w Krakowie:) Odpowiedz Link Zgłoś
karol9968 Re: gdzie moge sie zatrudnic jako native speaker 30.09.11, 19:34 W Polsce na zatrudnienie nie masz szans. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zelig Jakież to nieznane u nas biznesy IP: *.ostnet.pl 30.09.11, 19:18 otwiera opisany w artykule Anglik? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student akademii oparte na marketingu w zarzadzaniu IP: *.dynamic.chello.pl 30.09.11, 19:40 albo zarządzaniu marketingiem to poważna działka, u nas tego jeszcze nie ma jesteśmy ciągle w lesie z tymi sprawami Odpowiedz Link Zgłoś
senseiek Re: Teraz Brytyjczycy przenoszą się do Polski? Ma 30.09.11, 18:41 > Ile Ci Brytyjczycy piją że wydaje im się że JAKOŚĆ ŻYCIA w Polsce jest wyższa n > iż w Anglii ? No to sobie porownaj np. ilosc morderstw rocznie w Polsce, a ile w UK.. Piwo - 0,40 funta Wodka - 3,5 funta Dla kogos kto jest przyzwyczajony do cen brytyjskich to jest jak raj na ziemi. > Anglik w Polsce to zginie bo kombinować nie umie.... Mowa jest o ludziach ktorzy nie pracuja fizycznie, tylko umyslowo.. > A Najlepsze hasło: że w Polsce jest BezPłatna służba zdrowia.... -)))) spadłem > z krzesła ... > Jak się mam wujka lub tatę lekarza to może i ona bezpłatna.... a termin wizyty > za 1 lub 2 miesiące... Cioci zaproponowali operacje na zaćmę za 2 lata .... za > 2 lata to lekarz powiedział że już nie będzie widzieć, prywatnie za 2 miesiące > ale trzeba płacić.... PARANOJA>>>> Mowa o brytyjczyku ktory przyjezdza do Polski - to mu sie wydaje ze wszystko jest u nas takie tanie, ze az nie do uwierzenia. 28 funtow kosztuje borowanie i wypelnianie zeba (150 zl/ 5,2 zl/ukp) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fd Re: Teraz Brytyjczycy przenoszą się do Polski? Ma IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 30.09.11, 18:47 > No to sobie porownaj np. ilosc morderstw rocznie w Polsce, a ile w UK.. Jest prawie taka sama. O to ci chodzilo? > st u nas takie tanie, ze az nie do uwierzenia. 28 funtow kosztuje borowanie i w > ypelnianie zeba (150 zl/ 5,2 zl/ukp) Chyba u jakiegos konowala. Ciezko znalezc dobrego dentyste w polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
senseiek Re: Teraz Brytyjczycy przenoszą się do Polski? Ma 30.09.11, 19:01 > > st u nas takie tanie, ze az nie do uwierzenia. 28 funtow kosztuje borowan > ie i w > > ypelnianie zeba (150 zl/ 5,2 zl/ukp) > > Chyba u jakiegos konowala. Ciezko znalezc dobrego dentyste w polsce. To zwykla cena w Krakowie. U dentysty ktorego mozesz widziec w reklamie sensodyne w TV.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Teraz Brytyjczycy przenoszą się do Polski? Ma IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 01.10.11, 01:59 o co chodzi z tym porownywaniem dentysty? rozumiem ze ludzie w polsce musza co tydzien isc do dentysty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrant Re: Teraz Brytyjczycy przenoszą się do Polski? Ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.11, 21:53 Chce Ciocia widzieć szybko musi zapłacić. Nikt nie gwarantuje, że w ramach NFZ taka usługa jest od razu. Podobnie jest w całej EU. Od razu znaczy prywatnie i skończmy z mitem o bezpłatnej natychmiastowej medycynie dla przypadków planowych. Czy brytyjczycy jadą do Polski na pewno ale nie do pracy a na libacje przed zawarciem związków małżeńskich a Anglii- wieczór kawalerski. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nannek Re: Teraz Brytyjczycy przenoszą się do Polski? Ma 30.09.11, 23:46 Gość portalu: Ciekawy napisał(a): >A Najlepsze hasło: że w Polsce jest BezPłatna służba zdrowia. Ha ha propaganda się już gubi w zeznaniach. Niedawno podali dane ze już ponad 70% mimo teoretycznej darmowej służby zdrowia NIE STAĆ NA LECZENIE wyborcza.biz/biznes/1,101562,10289802,Pacjenci_nie_maja_pieniedzy_na_leczenie.html 50% dzieci w Polsce jest niedożywionych ( TO WIĘCEJ JAK W KOREI PÓŁNOCNEJ) 70% żyje poniżej totalnie-oszukanego-zaniżonego5x do Anglii, minimum socjalnego. 170 funtów(A BIEDĘ LICZĄ W POLSCE poniżej60 FUNTÓW MIESIĘCZNIE) ---- PROPAGANDA innych słów brak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Re: Teraz Brytyjczycy przenoszą się do Polski? Ma IP: *.torservers.net 01.10.11, 00:00 "Atrakcyjnosc" ANGOLI z UK wystepuje TYLKO wsrod glupiutkich dukajacych po angilesku idiotek w bloku wschodnim. Ktos kto mieszkal w USA, np w Californii i zna jezyk perfect lub sie wychowal w USA jak ja, wie, ze 95% ludzi jakich spotkacie na ulicach w Polsce co przylecieli z UK/Ilrandii to ludzie o podstawowym wyksztlaceniu, najtansze łory i menele. Ich jezyk wydaje sie TAAAAKI piekny i SEXY tylko glupiutkim dukajacym po angilesku lolitkom z boku wschodniego. Wyksztalcony czlowiek, ktory np skonczyl prawo w USA natychmiast potrafi oszacowac watpliwy poziom inteligencji i erudycji tego typu elementow. Zobaczcie co oni wyprawiaja na ulicach w krakowie. wiekszosc z nich to menele czesto w dlugach po uszy, zyjacy latami na kreche. WSZYSTKIE mlode glupie Polki jakie znam ktore ZAUROCZYLY sie ich wdziekami, a raczej ZUPELNA NIEWIEDZA o tym kto co reprezentuje (zwiazana z brakiem znajomosci jezykowych tych lolitek i uwarunkowan kulturalnych) , rozwiodla sie po gora 3 latach. Jest cos w kulturze - ktos kto sie wychowal w Polsce bedzie za tym tesknil mimo iz PANSTWO POLSKIE samo w sobie nadaje sie do KASACJI (PO PIS SLD PSL)... Dodatkow POLKI ulegaja OGROMNEJ presji ze strony MENELI z UK by BYC WYZWOLONE... Niedawno slyszalem jak menel z UK naciagał swoja Polke by byla tak wyzwolona ze przelatuje ja kilku kolesiow ! i Ona sie TAK STARALA by pokazac jaka to ona nie jest zakompleksiona! Wszystkie Polski jakie znam chcialy BRYLOWAC we wsiach z jakich byly tym ze zlapaly OBCOKRAJOWCA, skonczylo sie to SMUTNIE dla kazdej z nich, siedza dalej poza Polska, wstyd im wracac, gowno maja(najczesceij bachora), i z tego co slysze nie jedna teskni za BUROKIEM zwyklym chlopakiem z POLSKI bo BUROK z POLSKI to ksiaze w porownaniu z BUROKIEM Z UK czy Irlandii. Tyle, ze oszacowanie tego jak sie duka po angilesku, w zyciu nie znalo dobrze kultury anglosaskiej to TRUDNA sprawa. Mowiac krotko, nie wiem czy te co wyszly za maz jako KOZY do haremow w arabii Saudyjskiej nie sa w podobniej sytuacji jak te co wyszly za angoli. Ogolnie, poziom zycia w UK jest SMUTNY i NIKT z wyzszym wyksztalceniem i dorbym zawodem, lekarza, chirurga itp nie pojedzie do UK zadawac sie z hinudasmi w sandalach itp. UK to afryka, tylko CI co maja NIC do stracenia i nie maja HARD PROFESSIONS tylko jakies tam szkolki typu KUP SE SZKOLE powinni jechac do UK. UK to kraj gdzie mozna funkcjonowac bez dobrego wyksztalcenia jako ŁOR robotniczy i lepiej zyc niz w Polsce, ba KUPIC SOBIE AUTO! tylko ze na zachodzie auto to zadne symbol statusu, a ze na szkoly nie bede renomowane wydawac ani chodzic codzinnie do teatru to zycie w UK i kupowanie w TESCO to prawdziwa super opkazja zyciowa. Dobra rada...niech Kada Polka czy Polak szuka kogos kogo kulture i jezyk zna dobrze. W Polsce zaraz poznasz kto jest burokiem kto nie, wystarczy porzmawiac odrobine po polsku i zaraz wiesz kto CHLOPO ROBOTNIK a kto jest wyksztalconym czlowiekiem a kto menelem czy bylym przestepcą. dla 99% Polek i Polakow tego typu determinacja jak sie zna slabo kjezyk jest niemozliwa spotykajac Angola. W Californii jest BARDZO ZLA opinia o Angolach i ciagle sie slyszy jak to probuja nielegalnie pracowac w high-tech, dodam, ze maja BARDZO chamskie nastawienie do Polakow, Polki to by chetnie dupcyli to wiemy, ale ogolnie zachowuja sie do nas jak bylo w 1939r i w Jalcie. Polacy, trzymacjie sie razem, dobra rada. Amerykanin ale polskiego pochodzenia po dziadkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rentier Re: Teraz Brytyjczycy przenoszą się do Polski? Ma IP: 79.97.19.* 01.10.11, 08:27 @Ciekawy Jak ktos ma kase to jakosc zycia w Polsce jest fenomenalna. Zauwaz, ze wypowiadaja sie biznesmeni, wlasciciele kilku firm. Ja osobiscie mam kolege Irlandczyka, ktory przeprowadzil sie do Krakowa. Jest tam nauczycielem angielskiego, gra w zespole rockowym. Nie wiem ile zarabia ale chyba niezle a do tego jest tam szczesliwy. Jedyne czego mu brakuje to porzadnej herbaty Lions i dobrego cheddaru Dubliner Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flojdek Teraz Brytyjczycy przenoszą się do Polski? Mają... IP: 195.116.30.* 30.09.11, 13:04 Hmm, na dodatek artykuł wspomina o ludziach wykwalifikowanych, którzy się do nas przenoszą... no nie ma się co dziwić, jak taki informatyk pracował tam kilkanaście lat, uzbierał na koncie mnóstwo funtów, to na jego miejscu też bym się do Polski przeniósł... a publiczna służba zdrowia? Hmmm... jasne, ja mam prywatną opiekę w pracy i z niej korzystam, bo jakość w publicznej to dokładnie, jak się ma rodzinę gdzieś, to jest dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ahk4iePaiv8u dokładnie, tak samo jak Amerykanie IP: *.net.autocom.pl 30.09.11, 17:42 Zarabiać tam - wydawać tu. Na zarabianie to się jeszcze Polska nie kwalifikuje, ale na wydawanie tego co zarobione gdzie indziej to i owszem. Informatyka szczególnie - zakładasz firmę w PL, masz klientów w UK czy w USA, a pracowników za 1/3 ceny w PL, różnicę chowasz do kieszeni. Po angielsku mówi praktycznie każdy informatyk, w serwer w Londynie/NY poklikasz z PL tak samo dobrze jak w Londynie/NY, a na pracowników wydasz znacznie mniej, nawet wliczając lokalne podatki.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Just Curious Wydawac ale na co ? IP: 83.142.230.* 30.09.11, 18:36 Przeciez Tusku mowiol, ze na zakupy do Londynu a moze i 5 Ave ? I troche racji mial, bo taniej, przynajmniej w USA. To jak to? Zarabic w Anglii bo zarabia sie OK ale wydawc w PL ? Chyba zeby szybciej wydac, to ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: dokładnie, tak samo jak Amerykanie IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 30.09.11, 18:54 >>Zarabiać tam - wydawać tu. Na zarabianie to się jeszcze Polska nie kwalifikuje, ale na wydawanie tego co zarobione gdzie indziej to i owszem. A coz takiego ten informatyk na kupi w tej polsce taniej? Samochody? Markowe ciuchy? a moze elektronika? No bo chyba nie masz na mysli zakupow w biedronce to owszem nakupi wiecej niz w uk. Odpowiedz Link Zgłoś
m2rket Re: dokładnie, tak samo jak Amerykanie 30.09.11, 19:21 mieszkania i generalnie uslugi. el. to moze sobie sciagnac z uk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaWi Re: dokładnie, tak samo jak Amerykanie IP: *.play-internet.pl 30.09.11, 19:23 > A coz takiego ten informatyk na kupi w tej polsce taniej? 3 miliony mieszkań jak MaWi przepowiadał :) idzie Euro, angole wykupują każdy po 2 mieszkania i cenki tylko w górę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ahk4iePa8vu zastanów się IP: *.net.autocom.pl 30.09.11, 20:05 Jesteś Brytyjczykiem, jesteś właścicielem, powiedzmy, portalu monster jobs, albo serwerowni na tysiąc maszyn fizycznych. Klienci - w rodzaju, bo ja wiem, BBC, albo partii politycznej, albo, no nie wiem, związku zawodowego płacą ci, powiedzmy, milion funtów netto miesięcznie. Żeby utrzymać tę serwerownię potrzebujesz dwudziestu informatyków - może zapłacić im po 3500 funtów w UK, albo 3500 zł w PL. Wynajmujesz więc informatyków w PL, a różnicę pomiędzy 3500GBP w przeliczeniu na PLN, a 3500 PLN ( netto ), zostaje ci w kieszeni. Oczywiście możesz zapłacić 10 000 GBP za czynsz za superkomfortowe mieszkanie w City, ale możesz też zapłacić 10 000 PLN (miesięcznie), za superkomfortowe mieszkanie w centrum warszawy. Ceny wziąłem znikąd, ale mniej więcej tak to działa. Jeżeli zarabiasz w walucie tamtejszej, bo twoim klientem jest firma która z natury rzeczy nie może się przenieść do PL i musi płacić za usługi tamtejsze lokalne ceny - no to niewątpliwie w podobnych warunkach pomieszkasz taniej w Wawie niż w Londynie. Oczywiście można twierdzić, że w Warszawie nie jest tak fajowo i cywilizowanie jak w Londynie, bo np. Tesco jest bardziej obleśne powiedzmy. Ale z mieszkania na górnym piętrze jakiegoś warszawskiego business tower różnica nie wygląda aż tak tragicznie, zwłaszcza, jeżeli możesz klepać się po kieszeni która przyjemnie puchnie ;-) Na tej samej zasadzie Polak mógłby przenieść się na Ukrainę i wynająć wysokiej klasy mieszkanie we Lwowie, a do obsługi onetu powiedzmy, zatrudnić dwudziestu łosiów - Ukraińców. Brytyjczycy czy Amerykanie Ukrainy jeszcze się boją, nie mówiąc o Białorusi czy Rosji, tam są przecież inne literki ;-) Nabijam się, ale mniej więcej tak to wygląda.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ahk4iePaiv8u ! IP: *.net.autocom.pl 30.09.11, 20:08 Krótko mówiąc, nie przenoszą się tutaj, ponieważ tutaj jest raj na ziemi, tylko dlatego, że o ile dla szeregowego pracownika, powiedzmy programisty, zatrudnienie się w UK już powoli traci sens, różnice przestały być tak ogromne - to dla kogoś, kto u siebie w firmie zatrudnia dziesięciu programistów, nadal jest opłacalne zatrudnić ich tutaj, zwłaszcza jeżeli charakter biznesu, czyli w szczególności IT - to umożliwia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: zastanów się IP: *.static.sitel.net.pl 30.09.11, 23:27 Na tej zasadzie lepiej niż do Polski przenieść się do Azji, jest jeszcze taniej i kobiety jeszcze fajniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: zastanów się IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 01.10.11, 02:02 Oczywiście możesz zapłacić 10 000 GBP za czynsz za superkomfortowe mieszkanie w City, ale możesz też zapłacić 10 000 PLN (miesięcznie), za superkomfortowe mieszkanie w centrum warszawy. ==== Sorrry ale to nie bedzie to samo To tak jakby powiedziec ze mozna miec super wille w somalii za prawie darmo i myslec ze wybor jest oczywisty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadzio Re: Teraz Brytyjczycy przenoszą się do Polski? Ma IP: *.as13285.net 30.09.11, 17:59 Gość portalu: flojdek napisał(a): > Hmm, na dodatek artykuł wspomina o ludziach wykwalifikowanych, którzy się do na > s przenoszą... no nie ma się co dziwić, jak taki informatyk pracował tam kilkan > aście lat, uzbierał na koncie mnóstwo funtów, to na jego miejscu też bym się do > Polski przeniósł... a publiczna służba zdrowia? Hmmm... jasne, ja mam prywatną > opiekę w pracy i z niej korzystam, bo jakość w publicznej to dokładnie, jak si > ę ma rodzinę gdzieś, to jest dobra. Gdybys porownal panstwowa sluzbe zdrowia w UK do polskiej, to szczeka by ci po jaja opadla i przestal bys moze plakac, jak ci w tej Polsce zle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: Teraz Brytyjczycy przenoszą się do Polski? Ma IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 30.09.11, 18:21 > Gdybys porownal panstwowa sluzbe zdrowia w UK do polskiej, to szczeka by ci po > jaja opadla i przestal bys moze plakac, jak ci w tej Polsce zle. Taak? A co takiego jest niesamowitego w polskiej sluzbie zdrowia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasia Re: Teraz Brytyjczycy przenoszą się do Polski? Ma IP: *.3-1.cable.virginmedia.com 30.09.11, 20:33 Polscy lekarze w większości są niedouczeni. Korupcja jest wszechobecna. Generalnie wszyscy są bardzo marnie opłacani. Wymagania rosną tak jak i ceny w sklepach. W UK jest lepiej ale oczywiście nie idealnie. Generalnie normalny człowiek czuje się bezpieczniej tutaj i tak powinien się czuć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orient Teraz Brytyjczycy przenoszą się do Polski? Mają... IP: *.ichf.edu.pl 30.09.11, 14:38 "Przedstawiciele klasy średniej dość mają [...] imigracji " Niemożliwe. Mają dość multi-kulti? Gazeto, ty to widzisz i nie grzmisz, że nie podobają im się stada czarnych na ulicach miast? Toż to rasizm! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hubert100 Re: Teraz Brytyjczycy przenoszą się do Polski? Ma IP: *.bchsia.telus.net 30.09.11, 15:11 Chyba lepiej sie przeniesc do Costa Rica lub do Panamy.Sluzba zdrowia dobra i za grosze. O klimacie nie mowie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polk Re: Teraz Brytyjczycy przenoszą się do Polski? Ma IP: *.dynamic.chello.pl 30.09.11, 20:10 eeee, to już bym wolał do Nowej Zelandii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turbojaszczur Re: Teraz Brytyjczycy przenoszą się do Polski? Ma IP: 188.141.67.* 01.10.11, 01:07 oni wola dzicz, kiedys Indie teraz Polska Odpowiedz Link Zgłoś
antobojar Opieranie się na INFO z DailyMail, rynsztokowej, 30.09.11, 15:48 antypolskiej szmaty, zawsze jest niebezpieczne.. gdyż w następnym wydaniu mogą zażądać żeby odebrać Polakom co zarobili i odesłać ich do kraju, skoro jest tam tak dobrze.. I wtedy komentarz GW już nie byłby tak entuzjastyczny.. "WZGLĘDNOŚĆ MA ZASTOSOWANIE W FIZYCE.... NIE W ETYCE.." "Relativity applies to physics, not ethics" Albert Einstein Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Teraz Brytyjczycy przenoszą się do Polski? Mają... IP: *.dsl.telepac.pt 30.09.11, 17:29 "Ze względu na wyższy wiek emerytalny, większą liczbę godzin pracy i mniejszą opiekę zdrowotną ze strony państwa to Polakom żyje się lepiej"? Co to za bzdury??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomala Hahaha IP: 195.8.220.* 30.09.11, 17:33 "Daily Mail" to taki Superekspres z lepszą porcją humoru. Ktoś napisał satyryczny artykuł, a inni kolportują to na poważnie. Niedługo jeszcze przeczytamy w zachodnich gazetach, że mamy wspaniałe drogi i zarobki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Takisobiegosc Re: Hahaha IP: *.static.virginmedia.net 30.09.11, 17:44 Tak to jest jak 'dzienikarze' gazety pisza artykuly opierajas sie na bezplatnej gazecie Metro. W ktorej wczoraj mozna bylo przeczytac, ze 38tys to jest dochod przypadajacy na domostwo a nie na osobe. Sam sie dziwilem, ze taka srednia byla podana w tamtym artykule, ale pod dokladniejszym doczytaniu bylo tam jak byk napisane 'household net income' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rikitiki bzdurna pisanina i propaganda GW IP: *.range86-182.btcentralplus.com 30.09.11, 17:44 zyje sie lepiej? komu k...a zuje sie lepiej w polsce? na pewno nie tym zwyklym ludziom, drobnym biznesmenom. w Polsce - kraju szalejacej zdziczalej biurokracji, wszechwladzy sluzb specjalnych (3 RAZY WIECJE PODSLUCHOW NIZ W 2 RAZY WIEKSZYCHNIEMCZECH!!!!!) Kraju niestabilnego, sprzecznego , irracjonalnego "prawa" kupowanego za 8mln $ w Sejmie? Polska jakos ciagnie dzieki temu ze ma to pokolenie glodnych sukcesu trzydziestolatkow, pracowitych i upartych by mimo syfu jeszcze zostac w kraju 20 miliardow pln przysylanych co roku przez emigrantow i 5-8 miliardow z UE to jaki to procent PKB? To z ekraj sie rozwija dzieki owym pracowitym 30latkom z pokolenia wyzu nie bedzie trwalo wiecznie - popatrzcie na polska demografie i na to co stanie sie za 10 lat. Ile dzieci rodzi przecietnie Polka w UK a ile Polka w Polsce? Kto mi tu jeszcze bedzie pieprzyl o lepszym zyciu w Polsce? stek bzdur pisanych przez debili albo cynicznych gnojkow pioracych ludziom berety kasy z unii nie nie bedzie juz za lat kilka, demografia pograzy kraj nad wisla a politycy bed adalej pieprzyc o aborcji, religii, kto byl z akomuny agentem a kto nie, dalej 4 partyjki-mafie beda dymaly 36 milionow ludzi na setki milionow pln rocznie i marnotrwily dalsze miliardy polacy dalej beda splacac 36 milardow pln rocznie samych odsetek od rzadowych dlugow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stiopa Mosz recht. IP: *.3-1.cable.virginmedia.com 30.09.11, 20:07 Jak się z daleka patrzy na Polskę to widać kupę buraków. Odpowiedz Link Zgłoś
karol9968 Mnostwo pieknych kobiet i brak konkurencji.. 30.09.11, 17:45 ...ze strony mezczyzn w Polsce (ktorzy uwazani sa za wyjatkowo malo atrakcyjnych,aby nie uzywac dosadnych slow- zwroccie uwage, ze zawsze mowi sie o cudzoziemcach bioracych za zony Polki, o cudzoziemkach zainteresowanych Polakami nigdy sie nie slyszy) - to jest chyba ten najwiekszy magnes przyciagajacych Anglikow do naszego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomala Re: Mnostwo pieknych kobiet i brak konkurencji.. IP: 195.8.220.* 30.09.11, 20:16 Akurat jest sporo kobiet ze wschodu, które wychodzą za Polaków. Ale faktem jest, że Polacy na starcie przegrywają z cudzoziemcami z powodów: dresiarze, nie potrafią się wysłowić, zaniedbani, bez dystansu do siebie, zwykle łyse pały - w sensie fryzury. No i z niskim poczuciem wartości wspieranym zresztą przez kobiety, które im ciągle powtarzają jacy to są be, a one super. Zauważcie, że w Polsce kobiety można tylko chwalić, a mężczyzn wypada krytykować. Społeczeństwo to naczynia połączone i te "wspaniałe" kobiety i tak wychodzą za nieciekawych kolesi, bo one nie są wcale takie super (są po prostu normalne jak to żywe kobiety) i mają wdrukowany schemat związku "ja wspaniała, on fatalny". Ich matki i ojcowie żyli w podobnym układzie, ale za granicą to nie działa i rozpada się chyba większość mieszanych małżeństw, także tych, które nie służyły wyłącznie do zdobycia paszportu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarny-doktor Tez parskalem ze smiechu czytajac te bzdury IP: 94.31.32.* 30.09.11, 18:26 Naprawde liczba kretynizmow w tym artykuliku przekracza mase krytyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Troche optymizmu i nawet Polska sie podoba 30.09.11, 17:44 szczegolnie, ze wiele prac wymaga angielskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Troche optymizmu i nawet Polska sie podoba 30.09.11, 17:49 ta jakosc zycia mnie zaskakuje w uk za rok pracy mozna miec 4 samochody klasy B w polsce 1 i tak ze wszystkim oprocz wody i fajek wiec szczerze mowiac nie wiem co o tym sadzic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takitam Re: Troche optymizmu i nawet Polska sie podoba IP: *.demon.co.uk 30.09.11, 19:33 możesz kupić cztery samochody w rok pracy - zwłaszcza używane, ale za ubezpieczenie średniego auta zapłacisz 1500 funtów rocznie - pomysl jaki pożytek z posiadania czterech samochodów jeśli musisz zapłacić 27 000 pln ubezpieczenia co roku nawet jeśli trzy pozostale samochody wyjeżdzają z garażu sporadycznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stiopa Re: Troche optymizmu i nawet Polska sie podoba IP: *.3-1.cable.virginmedia.com 30.09.11, 20:14 Pieprzysz. Kupiłem drogi samochód w zeszłym roku, kumpel kupił jeszcze droższy miesiąc temu i obaj zapłaciliśmy 400-600 za rok. Po co ty siejesz dezinformację? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co? Re: Troche optymizmu i nawet Polska sie podoba IP: 46.165.196.* 01.10.11, 02:18 ubezpieczenie ubezpieczniu nie rowne. czasem KWOTA gwarancyjna jest TAK NISKA (stad tanie ubezpieczneie) ze jak potracisz dziecko to pokryje dla Ciebie smieszne wydatki, reszte sad zabierze konfiskujac Ci dom, wszystko co masz by placic odszkodowanie i jeszcze bedziesz robil cale zycie na cudza rente. wiec nie PIER DOL Odpowiedz Link Zgłoś
pikpok25 co to za herezje? 30.09.11, 17:57 ten art. to stek bzdur, wygląda jak propaganda prl'u, Polska najlepszy kraj na świecie hehe. Prawda jest bardzo smutna, pensje netto wynoszą: - UK - 22.000 euro - PL - 5400 euro Są to dane eurostat za 2010 rok, tutaj link: appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=earn_nt_net&lang=en Poza tym najpierw napisane jest że brytyjczycy się przeprowadzają do PL a później że nie wiadomo ile ich jest, może przeprowadziło się dwóch, może pięciu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: huuhu Re: co to za herezje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.11, 18:11 do mojej wioski (miasto powiatowe w polsce b) przeprowadziło się przynajmniej 7 w ciągu ostatnich paru lat. tych młodszych spotykam często w barze. dwóch robi w szkole językowej i mieszkają pod miastem, młodzi w większości za narzeczonymi przyjechali. nie narzekają, bo podobno u nas bezpieczniej, a o służbie zdrowia nie słyszałem ani jednego złego słowa. krytyka podąża w rejony nieco inne, włączając drogi. jak to podsumował jeden z nich, woli żyć w miejscu, które się rozwija, a nie zwija, a jak coś pójdzie nie tak, to granice otwarte. sąsiada mam z toronto, wrócił z emigracji (lata 80.) i otworzył firmę. jakaś tam imigracja jest, ale artykuł z dm przesadzony jak zwykle. mimo to jest u nas sporo plusów w porównaniu z uk, minusy to głównie mniejsze pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
konichiwabitches nie mozesz patrzec na cala 30.09.11, 18:28 emigracje przez pryzmac kilku mieszkancow Podkarpacia czy Podlaskiego .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as podaj nazwe miejscowosci IP: 94.75.122.* 30.09.11, 19:03 Gość portalu: huuhu napisał(a): > do mojej wioski (miasto powiatowe w polsce b) przeprowadziło się przynajmniej 7 > w ciągu ostatnich paru lat. tych młodszych spotykam często w barze. dwóch robi > w szkole językowej i mieszkają pod miastem, młodzi w większości za narzeczonym > i przyjechali. nie narzekają, bo podobno u nas bezpieczniej, a o służbie zdrowi > a nie słyszałem ani jednego złego słowa. krytyka podąża w rejony nieco inne, wł > ączając drogi. jak to podsumował jeden z nich, woli żyć w miejscu, które się ro > zwija, a nie zwija, a jak coś pójdzie nie tak, to granice otwarte. sąsiada mam > z toronto, wrócił z emigracji (lata 80.) i otworzył firmę. jakaś tam imigracja > jest, ale artykuł z dm przesadzony jak zwykle. mimo to jest u nas sporo plusów > w porównaniu z uk, minusy to głównie mniejsze pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stiopa Chory jesteś IP: *.3-1.cable.virginmedia.com 30.09.11, 20:27 Lecz się. W WB Polska jest postrzegana jako kraj gdzie dinozaury biegają bez smyczy. Po części mają rację. Nikt normalny nie wyprowadza się do Polski. Ludzie jadą do Kanady, Australii, Nowej Zelandii. Odpowiedz Link Zgłoś
karol9968 Niezadowoleni z artykulu ci, ktorzy 30.09.11, 18:12 wyemigrowali na Wyspy- to podwaza sens ich pobytu na emigracji. Po prostu czysta zawisc - musi ich zalewac krew. Wiem jak to jest, bo sam kiedys emigrantem byle i obserwowalem polonijne srodowiska. Ich zawsze trafial szlag, jak w Polsce dzialo sie lepiej. Nie tak jak kiedys, gdy za kilka dolarow zarobionych na zmywaku w Chicago czy Toronto, mozna bylo zgrywac w kraju "wielkiego pana". Te czasy sie na szczescie skonczyly, ale zazdrosc w sercach tych ludzi pozostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as tak karolku zaglosuje na donalda IP: 94.75.122.* 30.09.11, 19:04 tylko juz nie pisz głupotek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc gdyby nie te "kilka" dolarow nie mialbys co w Polsce IP: *.opera-mini.net 30.09.11, 20:00 jesc, nie byloby lepiej, tak ze moze troche szacunku nawet nie znasz tych ludzi, a opowiesci o zmywaku to pewnie z wlasnych doswiadczen, wylazla z lemminga hipokryzja bo tak to podobno zadna praca wyksztalciucha nie hanbi nawet czyszczenie kominow. Poza tym to nie jest zawisc tylko poczucie oszukania, w Polsce jest lepiej glownie funkcjonariuszom SB i PO reszta to biedaki Odpowiedz Link Zgłoś
karol9968 Re: gdyby nie te "kilka" dolarow nie mialbys co w 30.09.11, 20:08 Nie prawda. W Polsce tez mozna godziwie zyc. Troche wiary w siebie tylko trzeba. Standard zycia wyraznie sie poprawia z roku na rok i nie wypisuj bzdur, ze tylko UBecy maja lepiej. Poczytaj troche z niezaleznych zrodel, to dowiesz sie wielu pozytywnych rzezczy o naszym kraju. PS. Czemu ci tak zalezy na tym, aby w Polsce bylo zle? W imie zasady "czy gorzej, tym lepiej"? Radze odwiedzic swiatynie i sie nieco pomodlic - moze to cie natchnie? Odpowiedz Link Zgłoś
nannek Re: gdyby nie te "kilka" dolarow nie mialbys co w 30.09.11, 23:03 karol9968 napisał: > Nie prawda. W Polsce tez mozna godziwie zyc. Troche wiary w siebie tylko trzeba > . Standard zycia wyraznie sie poprawia z roku na rok i Pojeb..ałojo karolka czy jak? W Polsce w roku 1980R żyło poniżej minimum socjalnego pomijalne 5%. W roku 1989-90 tylko 15% Dziś większość 70%.. Mało tego propaganda ostatnio podała : W ROSJI 14,9% żyje za mniej jak 5EU , 22,20 zł dziennie Tyle ze podać zapomnieli: Ze Polsce ustawowa granica ubóstwa jest 2X NIŻSZA 11,70 zł dziennie a żyje w niej już 19,4% pl.wikipedia.org/wiki/Bieda Za 5Eu żyje w Polsce jakieś 45% czyli ponad 3x więcej. ALBO PROPAGANDĘ SIEJESZ ALBO PROPAGANDA MÓZG CI WYPRAŁA. Za 5 Eu dienie żyje dziś polowa Polaków. Bieda dzieci i rozwarstwienie bije rekordy OECD. Najnowsze badania niezalezna.pl/11011-polacy-bez-oszczednosci-ale-i-bez-mieszkania-i-warunkow-do-przyzwoitego-zycia Prawie 5,5 tys. rodzin przebadanych to już dość reprezentatywny materiał, a jego treść przyćmiewa swoją wymową wszystko inne, co się pisze i ogląda na temat sytuacji w Polsce. Jeżeli dokładniej przyjrzeć się kilku suchym liczbom to wnioski są porażające: okazuje się, że przy dwojgu dzieciach przychód rodzinny na jedną osobę wynosi około 700 zł. miesięcznie, przy trojgu – 500, a przy czworgu niewiele ponad 300 zł. Chciałoby się zapytać – czy ktoś z wielkiej masy biurokratów na eksponowanych stanowiskach otrzymujących za swoje nieróbstwo i szkodnictwo wielotysięczne pensje zdaje sobie sprawę z tej sytuacji. A przecież żeby naród mógł żyć i rozwijać się to przeciętna rodzina powinna mieć więcej niż dwoje dzieci, czyli w naszych warunkach skazywać się na biedę, a przy większej ilości dzieci na skrajną nędzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ikkkk Re: gdyby nie te "kilka" dolarow nie mialbys co w IP: *.home.aster.pl 01.10.11, 00:08 > Nie prawda. W Polsce tez mozna godziwie zyc. To proszę spróbuj chociaż założyć np. firmę jeśli nie masz oszczędności, a dochody na poziomie minimalnej. Zeżre cię ZUS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zelig Re: co to za herezje? IP: *.ostnet.pl 30.09.11, 19:34 Pieniądze to tylko jeden ze składników jakości życia. Gdyby były jedynym to jedną z najwyższych jakości życia miałaby np Arabia Saudyjska. A nie chciałbyś się tam przenieść. Na jakość życia składa się wiele drobnych składników. Dla mnie np niezwykle cenna w Polsce jest swoboda wstępu do wszystkich lasów. W GB nie zejdziesz 1 m od ścieżki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pampers Re: co to za herezje? IP: *.bb.sky.com 30.09.11, 20:12 dobrze piszesz o tych lasach - ich jest tu w ogóle bardzo mało. Za to różnorodnych wybrzeży morskich, piaszczystych, wapiennych, kredowych czy granitowych - do wyboru, do koloru. Ale druga prawda jest też taka, że Huggies czy Pampersy kosztują praktycznie tyle samo w UK, w Polsce czy w Niemczech. Jeśli w Polsce będzie zapaść demograficzna, to nie z powodu jakiejś tam aborcji, ale cholernie wysokich kosztów utrzymania i wychowania dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: co to za herezje? IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 01.10.11, 02:05 Dla mnie > np niezwykle cenna w Polsce jest swoboda wstępu do wszystkich lasów. W GB nie z > ejdziesz 1 m od ścieżki. ==== Glupoty Lasow moze nie jest duzo w GB ale krajobrazow i parkow ogolno dostepnych mnostwo Wyprowadz sie do amazonii albo kongo tam bedziesz mial same lasy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrant Re: co to za herezje? IP: 141.228.106.* 01.10.11, 17:59 Ale jaja, niezly zart, parkuw duzo w uk, cheche, dopisz jeszcze ze w srodku pola trzeba zaplacic za parking dla samochodu pomimo tego ze pelno miejsca wszendzie (mowa o wioskach) ale nie ;tylko tam gdzie parking mozna sie zatrzymac no i oczywiscie zaplacic za postoj. jajca normalnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: co to za herezje? IP: *.noisetor.net 30.09.11, 23:51 "Atrakcyjnosc" ANGOLI z UK wystepuje TYLKO wsrod glupiutkich dukajacych po angilesku idiotek w bloku wcchodnim. Ktos kto mieszkal w USA, np w Californii i zna jezyk perfect lub sie wychowal w USA jak ja, wie, ze 95% ludzi jakich spotkacie na ulicach w Polsce co przylecieli z UK/Ilrandii to ludzie o podstawowym wyksztlaceniu. Ich jezyk wydaje sie TAAAAKI piekny tylko glupiutkim dukajacym po angilesku lolitkom z boku wschodniego. Wyksztalcony czlowiek ktory np skonczyl prawo w USA natychmiast potrafi oszacowac watpliwy poziom inteligencji i erudycji tego typu elementow. Zobaczcie co oni wyprawiaja na ulicach w krakowie. wiekszosc z nich to menele czesto w dlugach po uszy, zyjacy latami na kreche. WSZYSTKIE mlode glupie Polki jakie znam ktore ZAUROCZYLY sie ich wdziekami, a raczej ZUPELNA NIEWIEDZA o tym kto co reprezentuje zwiazana z brakiem znajomosci jezykowych i uwarunkowan kulturalnych , rozwiodla sie po gora 3 latach. Jest cos w kulturze - ktos kto sie wychowal w Polsce bedzie za tym tesknil mimo iz PANSTWO POLSKIE samo w sobie nadaje sie do KASACJI (PO PIS SLD PSL)... Wszystkie Polski jakie znam chcialy BRYLOWAC we wsiach z jakich byly tym ze zlapaly OBCOKRAJOWCA, skonczylo sie to SMUTNIE dla kazdej z nich, siedza dalej poza Polska, wstyd im wracac, gowno maja, i z tego co slysze nie jedna teskni za BUROKIEM zwyklym chlopakiem z POLSKI bo BUROK z POLSKI to ksiaze w porownaniu z BUROKIEM Z UK. Tyle, ze oszacowanie tego jak sie duka po angilesku, w zyciu nie znalo dobrze kultury anglosaskiej to TRUDNA sprawa. Mowiac krotko, nie wiem czy te co wyszly za maz jako KOZY do haremow w arabii Saudyjskiej nie sa w podobniej sytuacji jak te co wyszly za angoli. Ogolnie, poziom zycia w UK jest SMUTNY i NIKT z wyzszym wyksztalceniem i dorbym zawodem, lekarza, chirurga itp nie pojedzie do UK zadawac sie z hinudasmi w sandalach itp. UK to afryka, tylko CI co maja NIC do stracenia i nie maja HARD PROFESSIONS tylko jakies tam szkolki typu KUP SE SZKOLE powinni jechac do UK. UK to kraj gdzie mozna funkcjonowac bez dobrego wyksztalcenia jako ŁOR robotniczy i lepiej zyc niz w Polsce, ba KUPIC SOBIE AUTO! tylko ze na zachodzie auto to zadne symbol statusu, a ze na szkoly nie bede renomowane wydawac ani chodzic codzinnie do teatru to zycie w UK i kupowanie w TESCO to prawdziwa super opkazja zyciowa. Odpowiedz Link Zgłoś
hollowcat hahaahhaahahhahaahahahahaahahhahaahha 30.09.11, 18:09 hahahaahahahaahahaahahahahahahahahaahah Nawet nie chciało mi się czytać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel30 Teraz Brytyjczycy przenoszą się do Polski? Mają... IP: *.nsk.net.pl 30.09.11, 18:11 Zapraszamy do nas bedziecie robic za 1200 zeta hehehhe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kallistrate Teraz Brytyjczycy przenoszą się do Polski? Mają... IP: 147.252.184.* 30.09.11, 18:13 Chyba autor tego artykulu pomienial sie z kims na glowki albo zyje w jakims nie realnym swiecie. Moze i sa jednostki ktore przyjechaly do pracy do Polski i sa to osoby od delegowane do pracy w Polsce a pensja ich jest taka jaka by byla w Wielkiej Brytanii - i faktycznie sa to osoby wysoko wykwalifikowane ktorych w Polsce niema bo my mamy tylko rolnikow i gornikow. A druga sprawa jak jest to juz napisane w artykule to sa osoby stanu wolnego a nie cale rodziny bo jak na razie socjal w Wielkiej Brytanii jest taki ze dziwie sie ze polacy nie jada aby dostac tylko socjal ktory od 1 maja 2011 nalezy sie kazdemu obywatelowi UE i wynosi 120 funtowe tygodniowo - co daje bez mala 500 funtow miesieczne za chec wyrazenia ochoty podjecia pracy. Kallistrate Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miro&Co Re: Teraz Brytyjczycy przenoszą się do Polski? Ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.11, 18:26 Autor nie pozamieniał sięz kimś na główki, tylko musi uprawiać propagandę słoneczka Peru Tuskoszenki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tte Re: Teraz Brytyjczycy przenoszą się do Polski? Ma IP: *.demon.co.uk 30.09.11, 19:37 spoko, wynajmij mieszkanie za 120 funtów tygodniowo dla rodziny. życzę powodzenia. jak masz własny dom albo council flat (o które wcale nie jest łatwo) to na jedzenie może wystarczy, jak będziesz kupować tesco value. samotna matka z dzieckiem moze jakos przezyje z dodatkiem na dziecko ale jak komus sie wydaje że to jest dużo pieniędzy to zapraszam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Teraz Brytyjczycy przenoszą się do Polski? Ma IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 01.10.11, 09:54 a w polsce to niby wynajem jest za darmo? nie mowiac o darmowych mieszkaniach dla biednych tych to jest dopiero pelno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrant Re: Teraz Brytyjczycy przenoszą się do Polski? Ma IP: 141.228.106.* 01.10.11, 18:04 "socjal w Wielkiej Brytanii jest taki ze dziwie sie ze polacy nie jada aby dostac tylko socjal ktory od 1 maja 2011 nalezy sie kazdemu obywatelowi UE i wynosi 120 funtowe tygodniowo - co daje bez mala 500 funtow miesieczne za chec wyrazenia ochoty podjecia pracy." no taki i mieszkac pod mostem Odpowiedz Link Zgłoś
konichiwabitches Ministerstwo Propagandy RP przeszo 30.09.11, 18:17 samych siebie!!! Co oni im dodaja do porannej kawy? Prozak?!?!? Anglicy bardzo chetnie pracuja poza granicami UK ze wzgledu na podatek, ktorego nie musza placi pracuja w kraju. Dodajac do tego kolosalne dodatki takie jak firmowe mieszkanie, bilety lotnicze, kieszonkowe itd... czyni to swietna okazje do powiekszenia swoich dochodow. Niech przyjezdzaja - naprawde sypatyczni ludzi (jak sie ich blizej pozna) Odpowiedz Link Zgłoś
konichiwabitches Re: Ministerstwo Propagandy RP przeszo 30.09.11, 18:20 Zapomniale dodac, ze zjawisko wystepuje na skale mikro-mikro...i dotyczy praktycznie wyzszego managementu..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr.zlywilk Re: Teraz Brytyjczycy przenoszą się do Polski? Ma IP: *.dynamic.chello.pl 30.09.11, 18:20 Tak. Tylko, że Brytyjczycy nie przyjeżdżają do Polski na zmywak, a obsadzają stanowiska Top Managmet. Koszty utrzymania mają nieporównywalnie niższe (Polska wciąż jest jednym z najtańszych krajów Europy), a na zarobki nie narzekają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Teraz Brytyjczycy przenoszą się do Polski? Ma IP: *.dynamic.chello.pl 30.09.11, 20:16 Otoz to, majac kilkadziesiat tysiecy menedzerskiej pensji mozna sobie pożyć. Artykul to jakas zupełna kpina, ilu Anglikow rocznie do nas przyjezdza? 400-500? Jak to sie ma do milionow ktore wyjechały w przeciwnym kierunku, z Polski do Anglii? Tam bezrobotny czy pracownik fizyczny ma lepiej niz u nas wiekszosc pracujacych (mediana zarobkow w Polsce to jakies 1900 na reke) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qba Re: Teraz Brytyjczycy przenoszą się do Polski? Ma IP: *.compnet.com.pl 30.09.11, 18:22 Ja bym przyjechal do Polski jakbym byl angielskim, niemieckim czy innym emerytem. Dziwie sie ze oni tak nie robia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Teraz Brytyjczycy przenoszą się do Polski? Ma IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 30.09.11, 18:42 bo wola zyc w normalnym kraju a nie w syfie w polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tw52 Re: Teraz Brytyjczycy przenoszą się do Polski? Ma IP: *.range81-154.btcentralplus.com 30.09.11, 23:01 pracuje w UK od 1990, jestem obywatelem UK. kilka lat temu wpadlem na pomysl, zeby przeprowadzic sie do Polski gdy przejde na emeryture. w tym kierunku poszly moje inwestycje zyciowe. teraz sie mocno zastanawiam czy podjalem dobra decyzje: w przeciwienstwie do ludzi mlodych i zdrowych bede zapewne potrzebowal uslug sluzby zdrowia - w UK jest solidna, darmowa (takze lekarstwa sa darmowe w Szkocji i Walii, a w Anglii dostepne za niewielka stala oplata niezalezna od faktycznej ceny medykamentu). w Polsce tez mozna sie leczyc, ale raczej niezbyt tanio, zeby miec przyzwoity poziom. gdy skoncze 60 lat w UK zyskuje tez prawo do wielu bezplatnych uslug, nie zeby mnie osobiscie to interesowalo np darmowy wstep na basen albo darmowe przejazdy autobusem (i tak planuje jezdzic samochodem) - ale dla wielu emerytow sa to dodatkowe korzysci. dla dzieci i mlodziezy, emerytow, osob niepelnosprawnych, samotnych matek UK jest rajem w porownaniu z Polska. dla ludzi mlodych i energicznych - ktorzy nie moga zdobyc pracy w UK (bo faktycznie z tym jest fatalnie) - Polska moze byc jednym z ciekawych miejsc do sprobowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrant Re: Teraz Brytyjczycy przenoszą się do Polski? Ma IP: 141.228.106.* 01.10.11, 18:11 "dla dzieci i mlodziezy, emerytow, osob niepelnosprawnych, samotnych matek UK jest rajem w porownaniu z Polska." tak rajem; w szczegulnosci dla samotnych (falszysie) matek, albo dzewek rozkladajacych nogi dla ciapatych i itp. to prawda to niestety czrna prwda. A to wszystko za pieniadze z moich podatkow i uczciwie pracujacych ludzi. porazka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miro&Co Ja rozumiem .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.11, 18:22 że PO traci w sondażach i trzeba ich ratować ...ale panowie dziennikarze no nie taką tanią propagandą :) Jakoś nie widzę tych milionów emigrantów z UK w Pl ... Odpowiedz Link Zgłoś
tanczacy.z.myslami To oni tu są bez meldunku? Zgroza! 30.09.11, 18:24 Nie wiadomo dokładnie, ilu Brytyjczyków mieszka obecnie w Polsce, ponieważ żadne prawo nie wymaga rejestracji. Jak to? To oni tu mieszkają i pracują bez meldunku? Zameldować ich! Natychmiast! Zameldować, o-ni-pować, o-zus-ować i o-us-ować! Krus-ować niekoniecznie... I dopiero wtedy niech się wypowiadają o różnicach życia w UK i PL... Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 mialo byc "i kobiety, ktore nikomu sie nie opieraj 30.09.11, 18:28 reszty bredni nie ma co komentowac - opowiesci z mchu i paproci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azyt armagiedon IP: *.fbx.proxad.net 30.09.11, 18:40 podobno wszystkie loty do Polski na rok do przodu juz sa zarezerwowane przez rodowitych Brytyjczykow przez Niemcy przewala sie fala angielskich lizmuzyn, wszystkie pra w strone Polski, korki sa niesamowite, jedzie sie minimum tydzien na stacjach benzynowych zaczyna brakowac paliwa, papieru toaletowego w wc nie widziano juz od dawna w Polsce, pod lotniskami i dworcami koczuje tysiace Brytyjczykow, chleb w okolicach dochodzi do 100 zlotych, butelka wody -dycha zapelniaja sie szkoly, schroniska i koscioly, sluzby porzadkowe nie potrafia ogarnac sytuacji polski rzad apeluje do brytyjskiego o ograniczenie zjawiska i zapewnienie swoim obywatelom godnych warunkow bytowania, by nie byli zmuszeni do emigracji co bedzie dalej-czas pokaze, ale perspektywy sa raczej nieciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
stereotyp76 Re: armagiedon 01.10.11, 01:21 wymiatasz:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Teraz Brytyjczycy przenoszą się do Polski? Mają... IP: *.15-3.cable.virginmedia.com 30.09.11, 18:43 Dzis na silowni wzialem gazete i nie moglem uwierzyc w to co czytam. Gazeta, ktora nienawidzi polakow pisze taki art. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trelemorele Re: Teraz Brytyjczycy przenoszą się do Polski? Ma IP: *.pg.com 30.09.11, 18:43 to jest srednia oparta na statystykach. Przeciatni ludzie zarabiaja tutaj okolo 20K na reke. Odpowiedz Link Zgłoś
zenon444 Wszystko tłumaczy Teoria Pieniądza Negatywnego 30.09.11, 18:44 Teoria Pieniądza Negatywnego Odpowiedz Link Zgłoś
maly_obibok we wybiórczej och...eli kompletnie od tych kłamstw 30.09.11, 18:45 nie odróżniają już nawet czystej kpiny od prawdy. Daily Mail zażartował sobie a wy to łykneliście. Jesteście teraz ''taken in'' jak to sie mówi o takich . Po pierwsze bezpłatna służba zdrowia to u nas nawet za komuny nie byla. Polkom oprzec sie można, to raczej Polki sciągają majtki przez głowę na widok rudych pasażerów Ryanair'a, w nadzieji, że po stosunku rudzielec da numer do kumpla - supervizora sprzątaczek w Leeds i będzie mozna stąd uciec. Gdyby tylko byla jakas robota w UK to i z 10 milionów by stąd zwiało. Przede wszystkim przed złodziejami, którzy nakradli sie w latach 89-91 i teraz tworzą ekonomiczna elyte, a wybiórcza tylko ich interesy reprezentuje w swych wstrętnych kłamstwach i manipulacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luckybuster "krótka piłka".....np ile litrów paliwa kupisz .. IP: *.wlms-broadband.com 30.09.11, 18:49 za godzine pracy (podtawowa pensja) w Polsce? PL- 7PLN 1,5 litra . UK -6 Funta = 4 litry. Przykłady można by mnożyć .Z jedzeniem tak samo:))Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
karol9968 Sami Polonusi z UK tu sie wypowiadaja 30.09.11, 19:06 Zadnej pozytywnej wypowiedzi na temat ewentualnych brytyjskich emigrantow w Polsce. Ludzie! Powinnismy byc dumni z tego, ze sa ludzie, ktorzy pragna sie w Polscwe osiedlac. Nasz kraj byl w przeszlosci silny, bo przyciagal ludzi z calej Europy. Wiem, ze chcielibyscie wrocic do ojczyzny, ale nie mozecie gdyz: 1) Nie uzbieraliscie na tyle kasy, aby stac was bylo na powrot 2) Nie macie do czego wracac- wyzbyliscie sie swoich mieszkan, gospodarstw za "psie grosze" - teraz koszt odkupienie przewyzsza wasze oszczednosci (o ile w ogole takie macie) 3) Wstyd przed znajomymi w kraju ojczystym, ze nie udalo sie i na emigracji Po prostu wstyd i zenada- zal mi was wszystkich, ale...kazdy jest kowalem swego losu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! a ty kim jestes krezusie ? IP: *.dynamic.chello.pl 30.09.11, 19:38 pochwal się dojebiesz ostatecznie emigranckiej chołocie Odpowiedz Link Zgłoś
karol9968 Re: a ty kim jestes krezusie ? 30.09.11, 19:42 Jestem optymista, nie wiecznie niezadowolonym ze wszystkiego "looser"-em. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e znam takich jak ty IP: *.dynamic.chello.pl 30.09.11, 19:47 pewnie pracujesz w urzedzie gminy bo cie ciotka zatrudniła za 1500 miesiecznie, ale mieszkanie po babci, a ciotka podwozi do pracy wiec zajebiscie ci sie zyje godz 16 do domu i mozesz do wieczora ogladac w TVN24 seriale o zajebistych ludziach i ich zajebistym kraju , zielonej wyspie przy kazdej okazji obsrywasz ludzi ktory wg ciebie maja gorzej, zeby sie dowartosiowac bo tak naprawde jestes ZEREM nikim ścierwem i nic nie możesz w życiu Odpowiedz Link Zgłoś
karol9968 Re: znam takich jak ty 30.09.11, 19:56 Ja swoj kraj kocham, ty natomiast ziejesz nienawiscia. Ja nikogo nie obrazam, staram sie po prostu widziec sprawy inaczej. Jak nie czujesz sie patriota i nie nawidzisz tego kraju, nie zabieraj glosu - siedz tam jesli jest ci naprawde dobrze i nie ".raj we wlasne gniazdo". Tyle w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: znam takich jak ty IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 01.10.11, 09:57 napisales: Wiem, ze chcielibyscie wrocic do ojczyzny, ale nie mozecie gdyz: 1) Nie uzbieraliscie na tyle kasy, aby stac was bylo na powrot 2) Nie macie do czego wracac- wyzbyliscie sie swoich mieszkan, gospodarstw za "psie grosze" - teraz koszt odkupienie przewyzsza wasze oszczednosci (o ile w ogole takie macie) 3) Wstyd przed znajomymi w kraju ojczystym, ze nie udalo sie i na emigracji Po prostu wstyd i zenada- zal mi was wszystkich, ale...kazdy jest kowalem swego losu. ===== a potem: > Ja swoj kraj kocham, ty natomiast ziejesz nienawiscia. Zastanow sie chlopie bo ta nienawiscia to wlasnie ty ziejesz Odpowiedz Link Zgłoś
banjanti Re: znam takich jak ty 01.10.11, 12:56 Dokladnie, plujacy jadem nieudacznik z pl, ktory zazdrosci ze innym na swiecie sie udalo powielajac stereotypy. 80% pierwszej falii emigracji to byla holota, ale teraz ci co sie nie wykruszyli sa normalnymi czlonkami spoleczenstwa, chco do dzis zdarzaja sie ananaski spiace po kiblach i robiacy nam wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrant Re: znam takich jak ty IP: 141.228.106.* 01.10.11, 18:19 "Ja swoj kraj kocham, ty natomiast ziejesz nienawiscia. Ja nikogo nie obrazam, staram sie po prostu widziec sprawy inaczej. Jak nie czujesz sie patriota i nie nawidzisz tego kraju, nie zabieraj glosu - siedz tam jesli jest ci naprawde dobrze i nie ".raj we wlasne gniazdo". Tyle w temacie. " Racja, swieta racia, pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tereeeeee Re: znam takich jak ty IP: *.kwidzyn.mm.pl 02.10.11, 22:52 Tyś chooj a nie patriota cepie. Nawet nie wiesz co to znaczy być patriotą:)))) Jesteś pewnie zwykłym parobkiem i tyrasz u jakiegoś parweniusza ale w swej ciemnocie nie zdajesz sobie sprawy z tego że jesteś nikim. No chyba że mamusia załatwiła posadke to inna bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bank Komercyjny SA "Looser" to zapewne "poluzowujący", "poluź- IP: *.dynamic.chello.pl 01.10.11, 21:28 niający", "ten, który rozluźnia, rozpuszcza"... Tak przynajmniej wynika ze słownikowego znaczenia przymiotnika LOOSE oraz czasownika to LOOSEN (double o). Odpowiedz Link Zgłoś
banjanti Re: Sami Polonusi z UK tu sie wypowiadaja 01.10.11, 12:53 Sam jestes zanujacy. Jezeli chodzi o mnie mieszkalem w wielu krajach europejskich, Azji i Australii, wiec mam wyzsza skale porownawcza. UK po prostu ma najnizsze ceny w stosunku do zarobkow jakie gdziekolwiek widzialem. Jedyne na co mozna narzekac na jakosc budownictwa i infrastrukture, ale mowienie o wyzszym poziomie zycia w PL to zwykle brednie. Odpowiedz Link Zgłoś
m2rket Re: "krótka piłka".....np ile litrów paliwa kupis 30.09.11, 19:38 ile dzieci wyslesz do przeczkola w PL za tysisc funtow? bo w UK jedno. Odpowiedz Link Zgłoś
banjanti Re: "krótka piłka".....np ile litrów paliwa kupis 01.10.11, 13:05 Podstawa imigracji hahahah, ile browarow mozna wysaczyc :D Ale to fakt, spoko wino z sansibury kosztuje 5f, naprawde dobre u jakiegos wine merchant 10-15 - takie samo w pl 1,5-2 razy wiecej. Nie mowiac juz o tym ze nie ma problemu z dostepnoscia, piwa nie pije wiec mnie to slabo obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jać Ciekawe co napiszecie... IP: *.fdk.abpl.pl 30.09.11, 18:58 Jak Tusk przerżnie wybory? Macie już gotowy artykuł o zacofanej Polsce? :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś