Dodaj do ulubionych

120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy

08.10.11, 07:58
hahahahah.Czy to naprawde i tak przekonywujaco to zostalo napisane?"Na nich w Polsce praca nie czeka, bo czas płynie, a oni nie zdobywają umiejętności, na które liczą pracodawcy. I emigracja, i demografia będą więc potężnym wyzwaniem dla kolejnych rządów ".
1.Od 89 roku Polacy musza emigrowac gdyz pensje(praca)dochody sa w Polsce niewolnicze w porownaniu z EU zachodnia.Exodus trwa a podane dane statystyczne sa nierealne.Polacy i ich rodziny wraz z dziecmi maja "umiejetnosci"w EU,USA,Kanada ale jesli maja dzieci,pozostaja aby zapewnic dzieciom lepsze wykszalcenie i podstawy dla odpowiedniej ich perspektywy.

Przeciez w Polsce "prominenci" wysylaja i
tak swoje dzieci do szkol czy uczelnii w EU czy tez USA.

To wyzwanie trwa od 89 roku.Czy to sie zmieni?Czy zmiany i to radykalne sa mozliwe?
Tak ale na to potrzeba odwagii a finansowanie nie stanowi problemu.

Dodam ze Exodus ma miejsce w calej Europie i wszystkie narodowosci....wedruja a Polacy nie
sa wyjatkiem.Bardzo dobrze.Mam nadzieje na jedna EU,z jednym rzadem,z przepisami prawnymi.
Obserwuj wątek
    • tomekjot 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy 08.10.11, 08:01
      Hmmm.... coś mam wrażenie że nasze statystyki są lekko podrasowane, skoro jest tak dobrze, to dlaczego mamy takie bezrobocie i mimo zlagodzenia kryteriów jakoś nie przyjeżdzają do nas robotnicy zza wschodniej granicy.
      • Gość: Mirwisz Ucieka to sie z Alcatraz! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.10.11, 17:59
        Kto daje prawo jakiemuś pismakowi nazywać emigranta uciekinierem? Kto, k-mać?
        • lmblmb Uciekłem przed chamstwem 08.10.11, 18:27
          Gość portalu: Mirwisz napisał(a):

> Kto daje prawo jakiemuś pismakowi nazywać emigranta uciekinierem? Kto, k-mać?

Przestań się rzucać - uciekło wielu, ja np. uciekłem przed polskim chamstwem i bezczelnym wykorzystywaniem mnie przez państwo polskie: darmowa praca zamiast wojska, ciągłe oszustwa na podatkach (a bo tu nie zapłacił pan 40 złotych, będzie kara 400 zł), i podobne. Do tego chamstwo i brak kultury miejscowych, niegrzeczne zachowanie, ciągłe poczucie krzywdy, że trzeba pracować, wpychanie się bez kolejki itp.

W Niemczech państwo mnie nie traktuje jak drobnego złodziejaszka, a miejscowi są bardziej uprzejmi.
          • Gość: Mirwisz [...] IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.10.11, 18:29
            Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
            • Gość: latko Re: Uciekłem przed chamstwem IP: *.dynamic.chello.pl 08.10.11, 19:56

> Ty się przestań rzucać, palancie - prawo do emigracji ma każdy, a uciekają to p
              > rzestępcy - tyle w temacie!

Emigracja jest szansą nie tylko dla szukających zarobku ale przede wszystkim dla tych, którym nie odpowiada polska selekcja negatywna, ciasnota umysłowa, mentalność kumoterska, chamstwo pospolite codzienne i ponure oblicza. Wielu emigrantów woli żyć w krajach, w których odsetek Mirwiszów jest niższy niż w Polsce. Tacy, którzy tego zasmakują, do Polski nigdy nie wrócą. Bo lepiej być wolnym dziadem ale obywatelem niż bogatym ale nieustannie poniewieranym przez rodaków i instytucje niewolnikiem.
              • Gość: gosc po co harowac na przestepcza organizacje IP: *.opera-mini.net 09.10.11, 02:16
                i zeby GWno z tego miec .....
                no bez sensu mnie sie wydaje ......
                • Gość: mo morda w kubeł lemingi i idzcie do glosowania IP: *.dynamic.chello.pl 09.10.11, 17:12
                  mozecie sobie wybrac ktora z 5 koncesjonowanych partii bedzie was rznac w dupsko
              • Gość: zzz zdziwienie gw jest niesmaczne IP: 195.82.180.* 09.10.11, 11:17
                Wow, zdziwieni? Przecież to było od dawna do przewidzenia, bo w tym kraju pomimo propagandy sukcesu kolejnych rządów i mediów (z gw na czele). Słupki i wykresy bardzo ładnie wyglądają może na rzutniku/ekranie ale z życiem mają niewiele wspólnego.

Nietrudno się dziwić skoro:
                -znalezienie jakiejkolwiek pracy w Polsce nada wymaga nadludzkiego wysiłku (szczególnie jak się jest osobą młodą bez doświadczenia)
                -płace mamy kilkakrotnie mniejsze niże w reszcie krajów UE, natomiast ceny porównywalne albo tylko nieznacznie niższe
                -ceny mieszkań są tragiczne
                -dostanie kredytu mieszkaniowego w Polsce graniczy z cudem szczególnie jak jest się osobą młodą
                -kredyt w Polsce==lichwa

Na domiar złego nic nie wskazuje na to, że w najbliższym czasie raczej niewiele się zmieni. Śmiem wręcz twierdzić, że będzie tylko gorzej. Czeka nas w najbliżej latach katastrofa demograficzna bo niby kto z tego 'straconego pokolenia' zdecyduje się na założenie rodziny? Biorąc pod uwagę koszty posiadania dziecka, wykluczenie na parę lat z rynku pracy i to, że jeden pracujący małżonek rzadko jest w stanie utrzymać 3-4 osoby, raczej niewiele.
                • Gość: Mirwisz Re: zdziwienie gw jest niesmaczne IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.10.11, 12:19
                • Gość: Mirwisz Re: zdziwienie gw jest niesmaczne IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.10.11, 12:24
                  Gość portalu: zzz napisał(a):

> płace mamy kilkakrotnie mniejsze niż w reszcie krajów UE, natomiast ceny
                  > porównywalne albo tylko nieznacznie niższe

Płace w PL są gdzieś w środku unijnych, tzn. wyższe niż w Bułgarii, Rumunii czy na Litwie, ale niższe niż w krajach stojących cywilizacyjnie znacznie wyżej. Czy to kogoś może dziwić?

> Czeka nas w najbliżej latach katastrofa demograficzna bo niby kto z tego 'straconego
                  > pokolenia' zdecyduje się na założenie rodziny?

Źle to dla emerytów, ale dobrze dla następnego pokolenia, bo oznacza to mniejszą liczbę poszukujących pracy ...

Blondynki no need to think? Si, seńor!
                  • Gość: tom Re: zdziwienie gw jest niesmaczne IP: *.play-internet.pl 09.10.11, 14:13
                    Możesz dokładniej ? Płace są wyższe niż w Bułgarii, Rumunii, ale to jeszcze nie znaczy, że są w środku unijnej stawki !!! Pamiętaj także, że w gospodarce miejsca pracy nie są tworzone przez Marsjan, nie ma także ustalonej, stałej ilości miejsc pracy, jeśli młodych jest mniej to nie znaczy, że będą mieli większy wybór miejsc pracy . W krajach starzejących się talkich jak Japonia, czy Włochy to właśnie młodzi są ofiarami. Gostpodarka nie tworzy nowych miejsc pracy, nie ma możliwości szybkiego awansu nawet dla zdolnych ...
              • Gość: docent-drwal to co ty jeszcze robisz w Polsce? IP: *.euro-net.pl 11.10.11, 17:53
                zakompleksiony człowieczku??? Czy jesteś zbyt tchórzliwy by wyjechać? Nie masz jaj? A może jesteś mentalnym masochistą i wolisz być zniewolonym dziadem, który kocha "ciasnotę umysłową, mentalność kumoterską, pospolite chamstwo"?.

Przy okazji - gratuluję znajomych i przyjaciół...
            • Gość: sfsd Re: Uciekłem przed chamstwem IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.10.11, 22:50
              Mirwisz, emigracja zarobkowa, a o takiej mówimy, jest UCIECZKĄ.

Ucieczką od biedy i syfu.

• Gość: Mirwisz Re: Uciekłem przed chamstwem IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.10.11, 05:02
                Pierd.olisz jak potłuczony - to emigracja zarobkowa. Zresztą nie wszyscy wyjeżdżają z tego zacofanego kraju dla kasy. Część emigrujących jest zmęczona kołtuństwem Wolaków i pasożytnictwem kleru!
                • Gość: gosc Re: Uciekłem przed chamstwem IP: *.opera-mini.net 09.10.11, 07:34
                  uciekli przed PO naucz sie czytac kretynie
                • samanade Re: Uciekłem przed chamstwem 09.10.11, 07:54
                  W treści merytorycznej częściowo masz rację, ale mógłbyś podarować sobie te wulgaryzmy, bo twój przekaz robi się niestrawny. jeśli natomiast nie potrafisz swoje negatywne emocje wziąść w karby to nie pisz. Powiem wprost to mnie osobiście obraża.
                  • Gość: Mirwisz Re: Uciekłem przed chamstwem IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.10.11, 08:54
                    To tak jak i mnie - pasożyci w czarnych kieckach ustawicznie próbują nawet dyktować Wolakom jak żyć ... NIEPYTANI ... paniał? Dla wielu to jest ponad ludzie siły!
          • Gość: Zet Re: Uciekłem przed chamstwem IP: *.111.178.26.static.crowley.pl 09.10.11, 08:38
            Zgadzam sie!! Chamstwo i niekompetencja sa w Polsce przerazajaca. I "ucieczka" przed tym jest rzeczywiscie jedynym skutecznym sposobem. A przy okazji: co za biadolenie o masowej emigracji, skoro kazdy urzedniczyna na dobrej posadce i tak pcha swoje dzieci do zagranicznych szkol. Taki Saryusz-Wolski, dla przykladu, jedyna coreczke urzadzil za granica. Nawet za meza wziela sobie Wlocha, poznanego TAM na uczelni. Wiec co? Zwykly narod ma wam budowac przyszlosc tu, wsrod chamstwa i waszej niekompetencji??!!
        • Gość: chyzy ruj Re: Ucieka to sie z Alcatraz! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.10.11, 20:46
          dziwne tylko, że Polaków mieszkających w UK nazywa się immigrants, ale już Brytoli żyjących np. w Hiszpanii nazywa się expats...
          • Gość: uciekajcie ! Re: Ucieka to sie z Alcatraz! IP: *.adsl.alicedsl.de 08.10.11, 21:39
            bo my jesteśmy imigrants, uciekliśmy przed biedą i wyzyskiem, a oni są expats, wyjechali najczęściej na emeryturę
          • Gość: Mirwisz Re: Ucieka to sie z Alcatraz! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.10.11, 05:06
            Kolejny wolski leming: wyjeżdżając z Wolski emigrujesz, wjeżdżając np. do UK jesteś dla nich imigrantem, a co do Brytoli poza granicami to tak się lubią nazywać, nic więcej - nie ma czegoś takiego jak status expata, ale za to jest statu emigranta/imigranta.

Do jakich szkół Wy dzisiaj Wolacy chodzicie?
        • olias Re: Ucieka to sie z Alcatraz! 08.10.11, 21:57
          nie wiń pismaka. raz - że mało wykształcony (dziś wystarczy mieć ciotkę na stanowisku i już masz etat dziennikarza), dwa - pisze co mu kazali i za co mu płacą ... wiesz jak jest zona smuczy o nowy wóz, kredyty za apartamenty nie spłacone ... nie jest mu lekko. A może i kompleksy, bo inni odwazyli się, a on tu siedzi na krótkiej smyczy?
          • Gość: Mirwisz Re: Ucieka to sie z Alcatraz! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.10.11, 05:42
            Nie wiń pismaka ... może i nie powinienem, ale to wkó...a jak się widzi taką ignorancję. Te giertysie matury i lekcje religii produkują masowo idiotów, a z tego Wolska może się już nigdy nie podnieść :)
            • olias Re: Ucieka to sie z Alcatraz! 09.10.11, 11:53
              ja jestez z c.k. austro-węgier i jakby co to płakał po Księstwie warszawskim nie będę. zresztą w obecnym kształcie RP III jest gorsza od PRL.
              • Gość: Mirwisz Re: Ucieka to sie z Alcatraz! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.10.11, 12:34
                W mojej ocenie, Gorbaczow wprowadził zmiany w "obozie socjalistycznym" zbyt raptownie i ludzie nie byli na to nawet przygotowani. Skorzystał jedynie kler i garstka cwaniaków, którzy postawili na dobre konie w tej pomagdaleńskiej gonitwie. Zresztą podobny bajzel wytworzył się niemal w każdym dawnym demoludzie z wyjątkiem tych najlepiej cywilizowanych jak Czechy czy NRD. Śmieszy mnie jak dzisiaj pewne osoby przypisują sobie zasługi za to "historyczne zwycięstwo nad komunizmem" ... to bardzo polskie i w charakterze :)
        • Gość: TJ Re: Ucieka to sie z Alcatraz! IP: *.evv.wideopenwest.com 09.10.11, 03:40
          Nie uciekinierem tylko wygnancem.
          Moja historia:
          Absolwent AM w Warszawie 1996 .
          Mimo bardzo dobrych wynikow brak mozliwosci specjalizacji.
          Bez specjalizacji lekarz jest tak jak bez zawodu.
          Koniecznosc wyjazdu zagranice na specjalizacje.
          W trakcie mojej specjalizacji gmina Warszawa Srodmiecsie szczodrze obdarza moim (i nie tylko) mieszkaniem komunalnym w powojennej kamienicy sasiadke.
          W trakcie specjalizacji umiera moja Babcia, glowna lokatorka.
          Wspaniale poprawione nowe pro-rodzinne polskie prawo pozbawia mnie prawa do lokalu.
          Nie mamy dokad wrocic, wiec zostajemy za granica. Kupujemy dom, rodzi nam sie trojka dzieci.
          Teraz mam wiedze i pieniadze, zeby wrocic do kraju, tylko po co.
          Sprzedac wille z basenem, zeby odkupic M-4 w Warszawie.
          Narazic dzieci na ukonczenie polskiej uczelni, po ktorej beda mialy cale zycie pod gorke.
          • Gość: loool Re: Ucieka to sie z Alcatraz! IP: 175.179.56.* 09.10.11, 10:33
            że ty miałeś pod górkę, bo byłeś po polskiej uczelni, i inni to już po 5 willi z basenem mają? :>
            • Gość: DNA Re: Ucieka to sie z Alcatraz! IP: *.bb.dnainternet.fi 09.10.11, 16:03
              Mnie wkurza polska krótkowzroczność - ZERO myślenia i planowania rozwoju państwa na 10 lat do przodu, wszystko robione łatane i załatwiane na bieżąco...No chyba że wybory to wtedy działanie "pod publiczkę". Do tego ludzie idący głosować nie "na kogoś" tylko przeciwko "komuś innemu".
              W ten sposób polska zawsze będzie w tyle.
              Brak kultury na ulicach, w urzędach, za kierownicą, nieustannie gdzieś się wszystkim spieszy...
              I czego się dziwić że ludzie wyjeżdżają? Dobrze że wyjeżdżają - myślą o swojej emeryturze i dzieciach. Jeśli wrócić do polski to za 30-40 lat (ewentualnie) - wg ekonomistów polska osiągnie dzisiejszy poziom pkb hiszpanii.
              Ja będę miał wtedy 65-70lat. Ani mi się śni tyle wlec w ogonie europejskim i być tym "ubogim krewnym"...
              To nie jest tchórzostwo - to myślenie o swojej przyszłości.

Życie ma się jedno.
    • Gość: Kagan Re: 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: *.dsl.telepac.pt 08.10.11, 10:00
      Nic dzownego, skoro np. w Szwajcarii przecietny zasilek dla bezrobotnych to ponad 14 tys. zl na miesiac, a stopa bezrobobocia wynosi 2.9%.
      • Gość: Ezekiel 25 : 17 Re: 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: *.washdc.fios.verizon.net 08.10.11, 10:45
        Bedac kilka miesiecy temu w Pollsce widzialem w TV film o wlascicielu restauracji , ktory zniewazal pracownikow , wrzeszczal, straszyl zwolnieniem......... Jezeli w Polsce pracodawcy tak traktuja podwladnych - wyjezdzajcie z tego syfu ! To przykre, ze w Polsce widac tylu zastraszonych pracownikow : kelnerow , recepcjonistki , ekspedientki. I odnosi sie wrazenie, ze kazdy pracownik rozpoczal prace przed tygodniem. Prosze, podaj srubokret.... Czy bylbys tak uprzejmy zrobic kopie tych wykresow ? Czy moglbys, prosze, zostac w pracy godzine dluzej ? Sadze, ze ci co wyjada nigdy nie wroca do kraju , w ktorym gnojenie podwladnych jest powszechne w kazdym biznesie.
        • Gość: kagan Re: 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: *.dsl.telepac.pt 08.10.11, 18:03
          No coz, polski burzuj byl zawsze chamem...
        • Gość: jasio Re: 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: *.bchsia.telus.net 09.10.11, 04:27
          I odnosi sie wrazenie, ze kazdy pracownik rozpoczal
          > prace przed tygodniem. Prosze, podaj srubokret.... Czy bylbys tak uprzejmy zrob
          > ic kopie tych wykresow ? Czy moglbys, prosze, zostac w pracy godzine dluzej ?

Widzisz, za granica pracownika nie musisz prosic o oczywiste rzeczy. On sam to robi bez proszenia. Na tym polega roznica.
        • Gość: jasio Re: 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: *.bchsia.telus.net 09.10.11, 04:27
          I odnosi sie wrazenie, ze kazdy pracownik rozpoczal
          > prace przed tygodniem. Prosze, podaj srubokret.... Czy bylbys tak uprzejmy zrob
          > ic kopie tych wykresow ? Czy moglbys, prosze, zostac w pracy godzine dluzej ?

Widzisz, za granica pracownika nie musisz prosic o oczywiste rzeczy. On sam to robi bez proszenia. Na tym polega roznica.
          • Gość: ktos_z_netu Re: 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: *.as13285.net 09.10.11, 09:00
            bo na ogół za granicą stawki masz podane godzinowo, a jak ktoś prosi o zostanie godzinę czy dwie dłużej to oznacza co najmniej tę stawkę więcej (albo stawka plus 50%).
            Tak to jest - coś chcesz to zapłać, chcesz za darmo to idź żebrać.
            • Gość: Mirwisz Re: 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.10.11, 09:26
              Czasami stawki są podawane jako pensja roczna ... tylko robolom ("na ogół") podaje się stawki na godzinę!
            • Gość: Jasio Re: 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: *.bchsia.telus.net 10.10.11, 13:24
              To zalezy od rodzaju wykonywanej pracy. Jednym placi sie w/g stawki godzinowej innym wynagrodzenie roczne. Te dane zawsze sa podawane brutto czyli przed potraceniem podatkow.
            • Gość: Jasio Re: 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: *.bchsia.telus.net 10.10.11, 13:24
              To zalezy od rodzaju wykonywanej pracy. Jednym placi sie w/g stawki godzinowej innym wynagrodzenie roczne. Te dane zawsze sa podawane brutto czyli przed potraceniem podatkow.
          • Gość: gostek Re: 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: *.Red-83-46-94.dynamicIP.rima-tde.net 09.10.11, 14:53
            Wydaje mi sie ze podajecie zbyt uproszczona i wyidealizowana wizje zycia na tzw. "zachodzie". Mieszkalem w wielu zachodnich krajach, w kazdym przez dluzszy czas, i wszedzie spotyka sie buractwo, leniwych (rowniez miejscowych) pracownikow, niekompetentnych ekspertow, urzednikow i pracodawcow, korupcje, etc. Moim zdaniem roznica na korzysc zachodnich, a szczegolnie anglosaskich, spoleczenstw jest taka ze system (szeroko pojety) jest bardziej dopracowany i ten system jest przez wiekszosc respektowany, na skutek czego patologiczne sytuacje jak powyzej wystepuja na znacznie mniejsza skale. Ale jest inny haczyk: na tzw. zachodzie "system" nie doi spoleczenstwa przez np. nizsza place, ale przez masowe i sprytne wciskanie pozyczek.

Wydaje mi sie ze Polska rowniez dryfuje w te strone i za kilkanascie lat nie bedzie duzej roznicy miedzy nia a krajami z pierwszej dziesiatki EU. Co niekoniecznie oznacza ze bedzie dobrze.
            • Gość: Kagan Re: 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: *.dsl.telepac.pt 09.10.11, 18:39
              Polska nigdy nie dogoni Zachodu, jesli bedzie dalej opierac swa gospodarke na taniej sile roboczej!
              • Gość: Jasio Re: 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: *.bchsia.telus.net 11.10.11, 06:27
                Tania sila robocza jest w Azji Poludniowo-Wschodniej ,Chinach i Indii, a nie w Polsce.
                • Gość: Kagan Re: 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: *.dsl.telepac.pt 11.10.11, 11:29
                  W Polsce jest dzis ona tansza niz w Chinach.
                  • Gość: Jasio Re: 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: *.bchsia.telus.net 13.10.11, 08:35
                    Nie koniecznie. Z reszta zalezy jak na to patrzysz. W Chinach jest bardzo rozbudowana "szara strefa". I dzieki niej pewne grupy maja tam duze dochody. W przypadku naszej dyskusji piszemy o zarobkach robotnikow, a ci raczej do "miodu" nie maja dojscia.
                    • Gość: Kagan Re: 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 12:12
                      Tyle, ze Chiny sie rozwijaja, a Polska zwija... :(
                      • Gość: Jasio Re: 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: *.bchsia.telus.net 14.10.11, 15:17
                        Cos w tym jest, ale dla przecietnego rodaka Polska nadal pozostaje "center of universe", albo jak kto woli "pepkiem swiata". Stereotypowa wizja Chin przetrwa jeszcze pokolenia.
                        • Gość: Mojito Re: 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.10.11, 15:52
                          Centre of the universe? Si, seńor!
                        • Gość: Kagan Re: 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: *.dsl.telepac.pt 14.10.11, 17:15
                          Winna tu jest tez rasitowska propaganda Michnika i ski... Chiny, Japonia, Korea i Singapur to jest zupelnie inna Azja niz ta, ktora istnieje na lamach Wybiorczej...
      • nannek Przypominała raczej oazę nędzy 08.10.11, 13:35
        ""Kiedy trzy lata temu nadeszła pierwsza fala kryzysu światowego, wydawało się, że ten trend się załamał. Część emigrantów wróciła do kraju i próbowała zapuścić tu korzenie. Nic dziwnego - w Irlandii, Wielkiej Brytanii czy w USA upadały banki, załamał się rynek nieruchomości i szybko rosło bezrobocie, a nasza gospodarka na tym tle przypominała spokojną wyspę""""

Z bezrobociem wyższym jak tam , pensjami 5x niższymi i cenami zachodnimi.
        Dziś z Polski opłaca się uciec choćby na parę miesięcy pracować choć 1/4 etatu za 500EU.
        Dzięki temu będzie żył lepiej jak większość w kraju pracując prawie najdłużej na swiecie za 350eu.

Ale co najważniejsze , będzie mógł się wyleczyć!!!!! gdyż dziś w Polsce to niemożliwe.
        Dziś ponad 70% CHORYCH NIEMA ZA CO SIĘ LECZYĆ. (choć niby powinno to być darmowe)
        Ludzie umierają w karetkach ,poczekalniach czekają w kolejce do specjalisty do śmierci.
        wyborcza.biz/biznes/1,101562,10289802,Pacjenci_nie_maja_pieniedzy_na_leczenie.html

"""Z czego wynika nagły powrót Polaków do wyjazdów za granicę do pracy? Dla Pawła Strzeleckiego, ekonomisty zajmującego się rynkiem pracy w Instytucie Ekonomicznym NBP i w Instytucie Statystyki i Demografii SGH, to zaskakujące dane. """""

Co w tym jest zaskakującego? pensje stoją w miejscu a realna inflacja obecnie ponad 15%.

Kiedy wyjeżdżali w 2004-5 roku koszt podstawowego utrzymania w Polsce był 3x niższy, pensje tylko nieznacznie niższe.

Dziś zarobki 4-5x niższe a ceny już jak tam.

Czyli ogólne b.szybkie zubożenie.
        • Gość: Kagan Re: Przypominała raczej oazę nędzy IP: *.dsl.telepac.pt 08.10.11, 18:06
          Co tu gadac. W Szwajcarii zasilek dla bezrobotnych wynoszacy 10 tys. zl na miesiac uwazany jest za ponizej przecietnego, a w Polsce przecietny dochod na osobe (mowa o medianie) jest w okolicach 1 tys. zl na miesiac... :(
          • Gość: lllau Re: Przypominała raczej oazę nędzy IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.10.11, 22:54
            Kagan, żal czytać twoje głupie lewackie popierdywanie. Przeciętnego Szwajcara nie stać na kupno jakiegokolwiek mieszkania w tym kraju. A co do realnej siły nabywczej przeciętnych zarobków w Polsce i w Szwajcarii , to owszem Szwajcar jest bogatszy, ale circa 5-6 razy, a nie kilkanaście razy jak raczysz sugerować kierując się prymitywnym przeliczaniem franków na złotówki.
            • Gość: Kagan Re: Przypominała raczej oazę nędzy IP: *.dsl.telepac.pt 08.10.11, 23:05
              Znow tylko ad personam? I odkad to dzis mamy dzis w Polsce jakis czarnorynkowy, bardziej realny kurs franka? I bedni ci Szwajcarzy. W Zurychu tylu bezdomnych Szwajcarow koczuje na dworcu kolejowym (Hauptbahnhof), ze sie nie da dojsc do pociagu! A jak zobacza Polaka, to prosza o wstawiennictwo w polskiej ambasadzie, aby zdobycte upragniona polska wize!
              • Gość: lllau Re: Przypominała raczej oazę nędzy IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.10.11, 23:13
                Nie ad personam, tylko ad meritum. Chrzanisz po prostu. A do tego nie zrozumiałeś nawet, co ci napisałem. EOT
                • Gość: kagan Re: Przypominała raczej oazę nędzy IP: *.dsl.telepac.pt 09.10.11, 12:27
                  Ad personam...
            • nannek Re: Przypominała raczej oazę nędzy 08.10.11, 23:17
              On pisał o zasiłku nie o zarobkach i sile nabywczej.
              W Polsce zasiłek wynosi 135eu ,i otrzymuje go pomijalne 10% bezrobotnych.
              III świat.

lllau a zdajesz sobie sprawę ze już 2x więcej to jest już równica niewyobrażalna?
              Ty piszesz o różnicy 6x
              Polce zostaje ci 0zł-100zł (LUB ZABRAKNIE) na koniec miesiąca po opłatach i koszcie utrzymania , tam jeszcze 6 twych pensji czyli jakieś 160x więcej

Przy zarobkach tylko 2x wyższych, zostaje ci kilkanaście razy więcej.

• Gość: Kagan Re: Przypominała raczej oazę nędzy IP: *.dsl.telepac.pt 09.10.11, 12:31
                Otoz to. Zasilek dla bezrobotnych w Szwajcarii to jest srednio 14 tys. zl na miesiac, i tu lezy pies pogrzebany - mimo tak wysokich zasilkow, w Szwajcarii stopa bezrobocia jest 2.9%, czyli ze praktycznie nie ma tam bezrobotnych, jako iz w Szwajcarii warto pracowac, gdyz pracujac zarabia sie tam srednio okolo 20 tys. zl na miesiac...
                • Gość: Czlowiek Re: Przypominała raczej oazę nędzy IP: *.adsl.alicedsl.de 09.10.11, 13:08
                  Sorry, ale chyba na glowe upadles. Te 14 000 to owszem dostaniesz ale nie zasilku, tylko pomocy spolecznej jak zona tez nie pracuje i masz na utrzymaniu 4 dzieci, a przy tym placisz czynszu 3 000 zlotych. Wtedy wyjdziesz moze na niecale 14 000.
                  • Gość: Kagan Re: Przypominała raczej oazę nędzy IP: *.dsl.telepac.pt 09.10.11, 14:06
                    Znow chamski atak ad personam? Zasilki dla bezrobotnych w Szwajcarii sa proporcjonalne do zarobkow, a wiec i skladek na fundusz, z ktorego te zasilki sa wyplacane.
                    Patrza: tinyurl.com/6xz2yl7
                    • Gość: Czlowiek Re: Przypominała raczej oazę nędzy IP: *.adsl.alicedsl.de 09.10.11, 23:17
                      Tzn. ze bezrobotny dostaje twoim zdaniem 20000 czyli 5000 Euro. Chamska twoja wypowiedz moze nie jest, ale szalona juz tak. 5823 CHF zarabia sie BRUTTO w szwajcarii. Czyli mniej niz 5000 Euro. Wiec jak jest mozliwe, ze bezrobotny dostaje wiecej netto, niz pracujacy brutto???

Nie zna granic tylko glupota
                      • nannek Re: Przypominała raczej oazę nędzy 09.10.11, 23:44
                        Gość portalu: Czlowiek napisał(a):

> Tzn. ze bezrobotny dostaje twoim zdaniem 20000 czyli 5000 Euro. Chamska twoja w
                        > ypowiedz moze nie jest, ale szalona juz tak. 5823 CHF zarabia sie BRUTTO w szwa
                        > jcarii. Czyli mniej niz 5000 Euro. Wiec jak jest mozliwe, ze bezrobotny dostaje
                        > wiecej netto, niz pracujacy brutto???
                        >
                        > Nie zna granic tylko glupota

Głupota to jak widać twa dziedzina.
                        Powiesz skąd wytrzasnąłeś idioto 5000 EU?

Jeśli polski zasiłek wynosi 135 Eu a pomnożony x 11 daje 1460eu
                        Dodatkowo w Polsce zasiłek dostaje nikły procent bezrobotnych 10% , więc jeśli policzyć by średnia dochodów bezrobotnych wyszło by 60x mniej.
                        Tym samym Polskie bezrobocie na poziomie 13% to fikcja , jeśli 90% nawet zasiłku nie otrzymuje 135EU.
                        TO ZLEWA TO MOCZEM, URZĄD OCZYWIŚCIE WALCZĄC Z BEZROBOCIEM PO PROSTU ICH WYREJESTROWUJE JAKO BEZROBOTNYCH.

• Gość: Kagan Re: Przypominała raczej oazę nędzy IP: *.dsl.telepac.pt 10.10.11, 01:49
                        Znow ad personam? Gdybys umial czytac, to bys wiedzial, ze bezrobotny w Szwajcarii dostaje srednio ok. 14 tys. zlotych, a nie ponad 20 tys.
                        • Gość: Czlowiek Re: Przypominała raczej oazę nędzy IP: *.adsl.alicedsl.de 10.10.11, 14:12
                          masz racje
                          • Gość: Jasio Re: Przypominała raczej oazę nędzy IP: *.bchsia.telus.net 12.10.11, 03:52
                            I nalezy wyciagnac z tego wniosek. Np., gdyby wypowiedziec wojne Szwajcarii, a potem szybko sie jej poddac, u nas takze moglby zapanowac identyczny dobrobyt.
                            • Gość: Kagan Re: Przypominała raczej oazę nędzy IP: *.dsl.telepac.pt 12.10.11, 11:30
                              Juz conajmniej raz zmarnowalismy szanse zostania Szwecja i kilka razy bardzo relane szanse zostania Niemcami badz Austria...
                              • Gość: Sagan Re: Przypominała raczej oazę nędzy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.10.11, 17:37
                                conajmniej ... co najmniej
                              • Gość: Jasio Re: Przypominała raczej oazę nędzy IP: *.bchsia.telus.net 14.10.11, 15:24
                                Kagan, zapomniales wymienic tu rowniez Rosje.
          • dexterek011 Re: Przypominała raczej oazę nędzy 09.10.11, 00:42
            Tyle że w Szwajcarii za głupią pizzę płacisz 60- 70 CHF
            • nannek Re: Przypominała raczej oazę nędzy 09.10.11, 08:45
              dexterek011 napisał:
              > Tyle że w Szwajcarii za głupią pizzę płacisz 60- 70 CHF

Po jaki chu.. wypisujesz brednie?
              To ze można znaleźć pizze za 70 CHF nie znaczy ze ona tyle kosztuje.

Spokojnie zjesz za mniej jak 10CHF

Tu pierwsza lepsza restauracja ceny od 7eu
              www.romitaggiomontecarasso.ch/menu/la-carta/pizze-2/

I ceny spadają

www.migros.ch/it/servizi/servizio-clienti-contatto/modifiche-di-prezzi-e-prodotti/modifiche-di-prezzi-e-prodotti-2010/27-09-2010.html
              ""27.09.2010 - Mangiare la pizza....
              M-Classic Margherita Duo: vecchio prezzo fr. 7.30, nuovo prezzo fr.6.90
              M-Classic Toscana (con peperoni, carne di tacchino e hampignon): vecchio prezzo fr.4.50, nuovo prezzo fr.3.80
              M-Classic Favorita (con funghi porcini, champignons e carne di tacchino): vecchio prezzo fr. 3.80, nuovo prezzo fr.3.60
              M-ClassicHawaii (con ananas e carne di tacchino): vecchio prezzo fr. 3.80, nuovo prezzo fr.3.60""
            • Gość: Kagan Re: Przypominała raczej oazę nędzy IP: *.dsl.telepac.pt 09.10.11, 12:32
              Mozesz sie stolowac w domu a zakupy robic np. w Niemczech, raz na tydzien badz dwa.
        • Gość: TJ Re: Przypominała raczej oazę nędzy IP: *.evv.wideopenwest.com 09.10.11, 03:59
          Moja Babcia czekala 17 dni na operacje zlamanej szyjki kosci udowej w Klinice AM w Warszawie.
          Telefon kliniki podany na stronie internetowej nigdy nie byl odbierany. Nikt nigdy nie probowal sie ze mna skontaktowac chos bylem prawnym pelnomocnikikem.
          Lekarz zbyl moja siostre. Jego telefon nigdy nie byl odbierany, nie mial tez automatycznej sekretarki. Nie bylo zadnej mozliwosci skontaktowania sie z lekarzem, poza proba zlapania na korytarzu.
          Po operacji noga byla nadal skrocona i obrocona.
          Babcia zmarla na skutek odlezyn.
          Rodzina zostala pod precja zmuszona do odmowy sekcji zwlok.

W moim amerykanskim szpitalu ortopeda zooperowalby na drugi dzien zanim uplynelo by 12-24 godzinod zlamania, bo takie mamy przepisy.
          Nie mielismy od wielu lat przypadku aby pacjent zmarl bezposrednio po zlamaniu szyjki kosci udowej.
          • Gość: Kagan Re: Przypominała raczej oazę nędzy IP: *.dsl.telepac.pt 09.10.11, 12:34
            Pod warunkiem, ze babcia miala by pieniadze na operacje w amerykanskim szpitalu... I pamietaj, ze smiertelnosc niemowlat jest w USA znacznie wyzsza niz na Kubie!
            • Gość: Sagan Re: Przypominała raczej oazę nędzy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.10.11, 16:22
              Kagan: smiertelnosc niemowlat jest w USA znacznie wyzsza niz na Kubie
              -------
              Tak mówią oficjalne statystyki podawane przez mundurowych w Hawanie. Ponadto aborcja jest traktowana przez Kubańczyków podobnie jak usunięcie zęba w innych krajach :)
              • Gość: Kagan Re: Przypominała raczej oazę nędzy IP: *.dsl.telepac.pt 09.10.11, 18:41
                To sa dane zweryfikowane przez CIA, a brzuch kobiety jest na Kubie wlasnoscia kobiety, a nie panstwa czy kosciola jak w Pomrocznej...
                • Gość: Mirwisz Re: Przypominała raczej oazę nędzy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.10.11, 15:47
                  Mówisz jak byś tam był ... ej Kagan, najlepiej miałeś na Monash!
                  • Gość: Kagan Re: Przypominała raczej oazę nędzy IP: *.dsl.telepac.pt 10.10.11, 16:25
                    Na Monash bylo fajnie, dopoki do wladzy nie doszedl w Australii aferal Howard i nie obcial wydatkow na nauke...
                    • Gość: Mirwisz Re: Przypominała raczej oazę nędzy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.10.11, 21:06
                      Ale mam nadzieję, że dalej możesz wrócić do Ozzielandu? Poza dużymi miastami, w których żyje zbyt wielu Azjatów, to tam jest bardzo fajne życie.

Co do Kuby to mam wrażenie, że wiesz tyle o tej wyspie co świnia o gwiazdach :)
                      • Gość: Kagan Re: Przypominała raczej oazę nędzy IP: *.dsl.telepac.pt 10.10.11, 21:23
                        Jezdze do Oz co roku. I do Azjatow nic nie mam. Prawdziwa plaga to Cyganie i Murzyni a nie Azjaci...
                        • Gość: Mirwisz Re: Przypominała raczej oazę nędzy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.10.11, 17:41
                          Cyganie w Ozzieland? Z jakich krajów?
                          • Gość: Kagan Re: Przypominała raczej oazę nędzy IP: *.dsl.telepac.pt 11.10.11, 17:58
                            Na razie jeszcze nie za duzo, ale w przyszlosci to kto wie...
                            www.joshuaproject.net/people-profile.php?peo3=10330&rog3=AS
                            • Gość: Mirwisz Re: Przypominała raczej oazę nędzy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.10.11, 20:53
                              Cyganów irlandzkich powinni przymusowo osiedlać w Darwin :)
                              • Gość: Kagan Re: Przypominała raczej oazę nędzy IP: *.dsl.telepac.pt 12.10.11, 01:03
                                Tam by tez cyganili!
        • Gość: hejka Re: Przypominała raczej oazę nędzy IP: *.internetia.net.pl 09.10.11, 18:32
          ja tam kasy nie mam, jeśli zachoruję to zdechnę, trudno, nawet jeśli doczekam sie w jakijś ew. kolejce to przecież nie wykupię recepty.
      • romad2447 Re: 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy 09.10.11, 10:34

Kagan,
        chwalisz kapitalizm ?
        Znowu cos Ci sie popieprzylo.
        • Gość: kagan Re: 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: *.dsl.telepac.pt 09.10.11, 12:35
          W Szwajcarii to dla obywateli tego panstwa jest socjalizm...
    • Gość: uciekajcie ! 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: *.adsl.alicedsl.de 08.10.11, 10:46
      wyjechałem do UK, pracowałem niby poniżej kwalifikacji, ale te moje kwalifikacje g znaczyły w Polsce, tu liczą się tylko znajomości, ludzie zabijają się, żeby wcisnąć swojego pociotka do roboty. gdy zaczęło się to całe gadanie o kryzysie w UK i ta całą bezsensowna propaganda, że polska nowym tygrysem to wróciłem. wiedziałem że te głupie 4 % to nic wielkiego, że i tak trzeba 20 lat żeby dogonić najbiedniejsze kraje zachodu w wynagrodzeniach. wróciłem i.. koszmar, potężny zawód nie tylko co do pracy, ale co do mentalności Polaczków.w PL jest jak na jakimś froncie wojennym, zawiść, wojna i krzyki. Polska to w skrócie kraj, w którym biedni za głodowe pensje pracują na bogatych, a ci potem w różnych polskich i zachodnich mediach opowiadają o rzekomym sukcesie. takie coś jak normalne życie normalnej rodziny w tym kraju nie istnieje. wszyscy się szarpią, walczą, wykonują po 5 prac naraz. pracodawca oferował mi jako spedytorowi(co prawda bez zawodowego doświadczenia) z trzema językami w Szczecinie 1.200 zl przez pierwsze 6 miesięcy a potem zobaczymy !!! ku..., myślałem że mu przypie... na miejscu, śmieciowi. szukałem pół roku i jestem teraz w niemczech. wykonuje proste rzeczy budowlane ale robie kurs na operatora i będę normalnie żył a polski dyplom wyląduje w koszu.młodzi uciekajcie - im szybciej tym lepiej !
      • Gość: gf Re: 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: *.dynamic.chello.pl 08.10.11, 21:16
        to juz nie te czasy co za 3 jezyki płacili krocie. do większosci prac w PL potrzebny jest wyłacznie jezyk polski wiec sie nie spinaj
        • Gość: uciekajcie ! Re: 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: *.adsl.alicedsl.de 08.10.11, 21:35
          a kto tu mówi o krociach ? nie mówiię też, że jestem jakimś wybitnym poliglotą, ale w czasie studiów pracowałem w wakacje w różnych krajach i znam te języki po prostu komunikatywnie, według ciebie 1.200 zł to odpowiednia stawka ?
          • Gość: uciekajcie ! Re: 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: *.adsl.alicedsl.de 08.10.11, 21:36
            a akurat do pracy w spedycji języki obce się przydają
            • Gość: Kagan Re: 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: *.dsl.telepac.pt 09.10.11, 12:37
              W spedycji miedzynarodowej sa one wrecz NIEZBEDNE!
          • Gość: podatnik Re: 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: *.uznam.net.pl 08.10.11, 22:15
            Tak, dla Polaka w Polsce wszystko powyżej tysiąc dwieście to "krocie". Witaj w polskim piekle.
        • samanade Re: 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy 09.10.11, 08:05
          W spedycji międzynarodowej tylko język polski: pomyśl co piszesz to nie boli, a może...?
      • Gość: fis Re: 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: *.6-85.cust.bluewin.ch 09.10.11, 09:55
        mam dokladnie takie samo zdanie i podobne doswiadczenia . To jest koszmar ten narod chamstwo cwaniactwo kumoterstwo . ZNAJOMOSCI to wszystko
    • Gość: Aspa 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: 89.204.206.* 08.10.11, 11:10
      Pani Krystyna Iglicka raczy pieprzyć głupoty - w dziesięć lat po wyjeździe z Polski po studiach zdołełem się raz przekwalifikować a teraz kończę następne studia, zdobywając kolejne, nowe kwalifikacje. Mówię biegle po angielsku, nauczyłem się pracować w międzynarodowym środowisku, złapałem masę użytecznych kontaktów na całym świecie. Nie jestem jedyny - na roku na 50 osób jest jeszcze troje Polaków, rok niżej kolejnych dwoje, na uczelni znam kilkunastu rodaków.
      W te dziesięć lat zarobiłem na dom, wspierałem rodzinę w Polsce, żyję wraz z rodziną wygodnie i bezpiecznie pomimo kryzysu. Czy miałbym to samo w Polsce? Moi znajomi, którzy zostali, pracują ciężej i żyją na niższym poziomie. Do tego wciąż towarzyszy im strach ("na twoje miejsce czeka dziesięciu"), mobbing ("na Zachodzie tak się pracuje, więc cicho siedź") i upodlenie. Ci, którzy byli tu i wrócili, coraz częściej piszą i dzwonią - chcą wracać, tym razem na emigrację.
      • nbs_r Re: 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy 08.10.11, 18:25
        Aspa, trudno mi sobie wyobrazic kogokolwiek kto siedzi za granica juz od kilku lat i wciaz pracuje "na zmywaku" (chyba, ze takie sa jego faktyczne kwalifikacje).

Owszem, niektorzy wyjezdzali bez przygotowania, lapiac sie jakichkolwiek fuch po to by jakos przezyc pierwsze pol roku. Ale znakomita wiekszosc albo daje za wygrana i wraca do kraju albo zaczyna robic kariere. W koncu na Zachodzie jest latwiej o ciekawa prace niz w Polsce. Podobnie jest ze studiami i innymi mozliwosciami rozwoju.
        • Gość: Ezekiel 25 : 17 Re: 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: *.washdc.fios.verizon.net 08.10.11, 18:38
          W Polsce stado jeleni zostalo przetrzebione. Zostalo jeszcze kilka jelonkow , ktorzy kupia mieszkanie za 10-letni zarobek czy samochod za 24 wyplaty. A kiedy juz nie bedzie jeleni , kryzys uderzy w oligarchie i elity. Spowoduje to gwaltowny wzrost pracownikow w administracji panstwowej i znaczne zwiekszenie podatkow. Skorumpowany rzad utworzy dziesiatki tysiecy miejsc pracy w administracji dla bankrutujacych elit i oligarchii.
          • Gość: Lucfer Re: 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: *.adsl.inetia.pl 08.10.11, 22:03
            heeh a wiesz , że tak będzie. A potem polish Greece huhhha. Uciekać, uciekać. Ja byłem w UK i durny wróciłem. Teraz szukam jelenia na moją chałupę i dyla stąd. A urzędasy niech jebią sami na siebie. Buhahaha
    • art.usa Kiedy Polaków w Polsce zabraknie, trza ściągać Ukraińców i Białorusów. 08.10.11, 11:31
      Ród Kaczyńskich to za mało,
      i te dziewczyny przy drogach to też nie to.
      Od Rumunów bym ręce zabrał precz,
      bo ci Cyganie to tak nie specjalnie za pracą.

Polskie biura pośrednictwa pracy powinni wkroczyć,
      na rynki wschodnie.
      To są dobrzy i wykwalifikowani pracownicy.

(Głupio Polacy za granicą, a korzystać będą z gazu łupkowego,
      tylko Cyganie i narody wschodnie.)
    • Gość: Czlowiek Panie dziennikarzu - pisz pan dokladniej IP: *.adsl.alicedsl.de 08.10.11, 13:02
      "Masowa emigracja za chlebem to pieśń ostatnich ośmiu lat". A co z emigracja do Niemiec miedzy 1989 a 1992, gdzie 550 000 Polakow opuscilo Polske i zamieszkalo w Niemczech (Niemieckie statystyki). Polska byla zawsze krajem emigracji masowej - szczegolnie w ostatnich 200 latach stracilismy bezpowrotnie dziesiatki milionow ludzi.
      • Gość: Chris Re: Panie dziennikarzu - pisz pan dokladniej IP: *.hsd1.nj.comcast.net 08.10.11, 21:34
        Oczywiscie. W stanie wojennym i rok przed nim (pierwsza Solidarnosc) z Polski wyjechal milion osob. I to na stale. Strate permanetna.
    • Gość: klasyk 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: *.nyc.res.rr.com 08.10.11, 13:09
      "Go West young man" - Horace Greeley
      • Gość: Mirwisz Re: 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.10.11, 18:05
        To czemu siedzisz na Wschodnim Wybrzeżu :)

Tak jak Iza z Gdyni, która przed laty z mężem Zbyszkiem dorywczo pracowała w Wielkiej Brytanii. Później próbowali układać sobie życie w kraju, ale w końcu Zbyszek znów wyjechał. Gdy skończył studia w Aberdeen i znalazł lepszą pracę, dołączyły do niego żona z córką. Za dwa miesiące urodzi się im drugie dziecko.

Ciekawe z kim miała to dziecko, skoro mąż "uciekł" do Szkocji?
        • Gość: eggerger Re: 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: *.a1.net 09.10.11, 06:47

> (...) ale w końcu
          > Zbyszek znów wyjechał.
          >
          > Ciekawe z kim miała to dziecko, skoro mąż "uciekł" do Szkocji?

Czy przypadkiem nie czepiasz się?
          Nad Europą lata parę samolotów.

Tak słyszałem.
          • eggerger Re: 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy 09.10.11, 06:48
            Sorry.
            Wylogowało mnie.
    • Gość: Czlowiek Czarne czasy dla Polski - niestety IP: *.adsl.alicedsl.de 08.10.11, 13:12
      Ja i moja siostra wyjechalismy do Niemiec. Trojka rodzenstwa zostala w Polsce. My we dwojke z siostra mamy razem 6 dzieci (ja trojke i ona trojke).Moje rodzenstwo w Polsce ma tylko jedna corke. A jest tak bo ich po prostu nie stac na dzieci. Mojej zony dwie siostry, ktore tez wyjechaly do Niemiec maja razem 5 dzieci. Takze 11 dzieci pozegnalo na zawsze nasz kraj, jedno zostalo w Polsce. Kiedy zaczna ci Politycy myslec o Polsce a nie o sobie. Polska traci najlepszych i traci ich dzieci, a politycy tylko pieprza o jakis sukcesach, ktore nic nie zmieniaja.
      • Gość: Mirwisz Re: Czarne czasy dla Polski - niestety IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.10.11, 18:06
        A ilu masz kuzynów? ... tak się tylko pytam :)
      • Gość: Ambasada Prusakow Re: Czarne czasy dla Polski - niestety IP: *.dip.t-dialin.net 08.10.11, 21:03
        A co bys proponowal polski wladzom zeby zrobili aby zatrzymac w Polsce Polakow przed emigracja na Zachod? Przeciez oni tam w rzadzie nie maja juz praktycznie zadnych mozliwosci gdyz tworzyc miejsca pracy to oga tylko w podleglej sobie administracji ale to sa niewielkie ilosci etatow a Polacy i tak dra japy, ze mamy przerosty administracyjne. To prywatni biznesmeni tworza miejsca pracy na co rzady nie maja zadnego wplywu gdyz ani nie moga ich zachecic np. zwalniajac na 15 lat z podatkow i doplacajac do kazdego nowego miejsca pracy np. po 100 000,- PLN-ow. Kapitalisc kieruja sie wlasnym rozeznaniem i ida tam gdzie mja zyski a nikt nie bedzie sie przejmowal bezrobotnymi bo od tego sa instytucje charytatywne. To tylko komuna decydowala o wszystkim i miala cala pelnie wszelkich mozliwosci, dzis rzady w Polsce kazdego roku maja coraz mniej mozliwosci. Tak wiec nie jest to wina wladzy a sa to procesy obiektywne gdzie POlaka jako slaby i zacofany pod kazdym wzgledem kraj zosztala juz dawno spozycjonowana jako zaplecze taniej sily roboczej dla Zachodu, montowni i odbiorca zachodnich produktow. Czy umialbys nawowic jakiegos polskiego bynzesmena zeby zamiast Mercedesa-Sprintera kupil polskiego Zuka dostawczaka? Albo zeby zamiast BMW wozil sie POldkiem? Zapewniuam cie, ze nie dalbys trady nikogo na to namowic a szanse na namowienie mialbys wtedy gdybys wyplacil kazdemu kto przuci te niemieckie auta po 1,- milionie Euro. I dokladnie takie same szanse ma poski rzad jaki by on nie byl czyli zerowe a czasami mniejsze nize zerowe.
        • olias Re: Czarne czasy dla Polski - niestety 08.10.11, 22:11
          wystarczy TYLKO jedna jedyna rzecz - by o pracy i awansie w instytucjach państwa decydowały wzgledy merytoryczne. I tylko one. reszta - uwierz - zrobi się sama. Dosłownie - sam z siebie pojawi się normalne, szybko bogacące się państwo z zadowolonymi obywatelami.
          Nikt nigdy nie policzy strat jakie w PL zostały spowodowane przez brak tej jednej jedynej rzeczy.
          Widziałem nawet firmy prywatne gdzie wicek-prezesami zostawała dziatwa z rodzin własciciela. Oczywiście właścicielowi (który często całe życie harował w tej firmie i dla niej) wolno wierzyć że dziecko zmądrzeje po tak gwałtownym eee - "awansie".jego firma - jego koń.
          Ale ... to doskonale obrazuje gnicie społeczeństwa.
        • Gość: gnago Re: Czarne czasy dla Polski - niestety IP: *.adsl.inetia.pl 08.10.11, 22:43
          Nie likwidując firm narzucając "kompetentnych" manago. Oprócz stoczni świeży przykład to LOT i "stratny" kurs Kraków Chicago ten ze 100% obłożeniem miejsc.

Obiektywnie pracodawca w Polsce ma o wiele niższe koszty pracy ,podatki też od np Niemiec.

Tam firmie opłaca się uczciwie płacić , u nas nie.

A poza tym odbiorca zachodnich towarów to Polacy nie są, chyba że za takie uważasz chińskie czy inne dalekowschodnie
        • asmok6 Re: Czarne czasy dla Polski - niestety 09.10.11, 16:14
          Gość portalu: Ambasada Prusakow napisał(a):

> A co bys proponowal polski wladzom zeby zrobili aby zatrzymac w Polsce Polakow
          > przed emigracja na Zachod? Przeciez oni tam w rzadzie nie maja juz praktycznie
          > zadnych mozliwosci gdyz tworzyc miejsca pracy to oga tylko w podleglej sobie ad
          > ministracji ale to sa niewielkie ilosci etatow a Polacy i tak dra japy, ze mamy
          > przerosty administracyjne. To prywatni biznesmeni tworza miejsca pracy na co r
          > zady nie maja zadnego wplywu

Ależ mają wpływ. Rządy tworzą przepisy i ściągają podatki. Zdajesz sobie sprawę jaka jest obecnie różnica pomiędzy zarobkiem netto pracownika a rzeczywistym kosztem jego wynagrodzenia? Pracownik dostaje maksymalnie 40% tego co znika z konta pracodawcy. Reszta idzie do budżetu. Żeby pracownik dostał 2 tyś zł musi wypracować _dochód_ powyżej 5 tyś zł.
          Do tego dochodzi przeładowanie przepisami, często bzdurnymi i sprzecznymi. To też zwiększa koszty a czasem uniemożliwia działalność.
          No i kolejna rzecz - administracja publiczna często sama tworzy konkurencję dla lokalnych firm tworząc korzystniejsze warunki dla "zagranicznych inwestorów" lub w ramach tzw. partnerstwa publiczno-prywatnego umożliwiając jednej firmie eliminację konkurencji. Trudno konkurować z kimś kto zawsze będzie miał cenę niższą niż koszty, bo koszty państwo mu opłaci z publicznych pieniędzy.

Efekt - w Polsce się po prostu nie opłaca prowadzić działalności gospodarczej czyli zostać pracodawcą. Nie zapominajmy o tym że miejsca pracy nie biorą się od żadnych tajemniczych "ONYCH". Tworzymy je my. Ci sami ludzi którzy szukają pracy zakładają także firmy i dają pracę innym.
    • Gość: ChcęUciecZPolski ChcęUciecZPolski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.11, 13:17
      Od 3 lat próbuję bezskutecznie dostać pracę w Polsce :/
      Nie mam niestety pieniędzy na wyjazd(sam bilet to nie wszystko).
      Marzę, że któregoś dnia porzucę ten kraj i nigdy tu nie wróce.
      Chcę też zmienić imię i nazwisko by nigdy więcej nie mieć z Polską nic wspólnego.

Bezrobotny od 3 lat.
      Po dwóch kierunkach studiów,
      Ze znajomością dwóch obcych języków.
      Pracy nie ma.
      • Gość: ma-ryja Re: ChcęUciecZPolski IP: *.dip.t-dialin.net 08.10.11, 22:28
        > Od 3 lat próbuję bezskutecznie dostać pracę w Polsce :/ Nie mam niestety pieniędzy na wyjazd(sam bilet to nie wszystko).
        > Marzę, że któregoś dnia porzucę ten kraj i nigdy tu nie wróce. Chcę też zmienić imię i nazwisko by nigdy więcej nie mieć z Polską nic wspólnego.

To ci powiem szczerze, nie wyjedziesz z kraju, bo cie nie bedzie nigdy stac na wyjazd przy takim nastawieniu/ szacunku do siebie i do kraju.
        Pierwszym twoim problemem jest to, ze szukasz pracy - to znaczy nie szukasz wyzwania, w ktorym sie zrealizujesz, lecz posadki, ktora ci umozliwi przezycie do nastepnego pierwszego bez zbytniego wysilku. Ponarzekac, ze malo placa zawsze mozna. Pomysl nad tym, co bys chcial robic, gdzie jestes dobry, co jest twoja pasja itd, bo sredniakow jest wszedzie najwiecej. Nie jest w interesie pracodawcow umozliwic przypadkowym ludziom i ich rodzinom przezycie. Pracodawca daje prace - jak sama nazwa wskazuje - ale i ma prawo wymagac. A jak ty szukasz pracy i upajasz sie swoimi kierunkami studiow w jej poszukiwaniu, to dostaniesz kiedys najwyzej byle co lub nic. Nie wazne jest, ile kierunkow skonczyles, lecz co potrafisz - czyli sama wiedza niewiele znaczy. Pomysl, ze Steve Jobs zaczynal w garazu, a ze byl pasjonatem, wiec daleko zaszedl. A co ty mozesz zaoferowac otoczeniu poza narzekaniem i czekaniem na manne z nieba?
        Jest takie madre powiedzenie - bez korzeni nie ma skrzydel. Jezeli nie masz szacunku do nory i rodziny z ktorej wyszedles, to jakim prawem oczekujesz szacunku dla siebie. Nie mowie tu o mysleniu historycznym, lecz o uszanowaniu wlasnych korzeni. Mieszkam za granica od wielu lat, mam pracy w brod, bo to moja pasja, ciagle sie rozwijam, ludzi nie traktuje z perspektywy rasy czy religii i wszystkim mowie dookola, ze pochodze z Polski - przez szacunek dla moich korzeni, bo to mi daje sile, ale potafie docenic wartosci spoleczenstwa, w ktorym zyje. I pomyslec, ze wyjechalam z 150 dolarami, bo tylko na tylw bylo stac mnie i moich rodzicow. Dzis jestem dumna z siebie, ze tak wiele sie nauczylam od innych. Do odwaznych swiat nalezy, a siedziec i marudzic potrafia niedolegi.
        • Gość: gnago Re: ChcęUciecZPolski IP: *.adsl.inetia.pl 08.10.11, 22:49
          Bełkot, praca ma dostarczać środki utrzymania !!!! Inne atrakcje posady typu wyzwania ,ambicje itp są wtórne. Co do wysokości to teoretyku wydaj miesięcznie tą najniższą krajową.

A ludzie w Polsce faktycznie szacunku nie mają dla siebie pracując za marną pensję.
        • Gość: uciekajcie ! Re: ChcęUciecZPolski IP: *.adsl.alicedsl.de 08.10.11, 22:52
          ma-ryja - mógłbyś wystąpić w programie Grażyny Dobroń, tam też różni psychologowie poszukują swojej drogi i radzą, żeby być oryginalnym, znaleźć swoją dorgę itd itp te same bzdury. jakby wszyscy tak zrobili to byśmy mieli samych astronautów, aktorów i piłkarzy bo wszyscy o tym marzą.jak masz ochotę to szukaj sobie wyzwań, takich jak ty jest parę procent. właśnie nie chodzi o to żeby szukać pieprzonych wyzwań jak się nie ma ochoty, ale żeby pracować, dobrze wykonywać tą nudną pracę i godziwie przy tym zarabiać. na zachodzie ludzie wcale nie szukają wyzwań jeden przez drugiego, Stevów Jobsów wcale nie ma tak dużo, za to ludzie dużo częściej wykonują proste nawet zawody swoich rodziców. i społeczeństwo dobrze na tym wychodzi, a ci ludzie godnie zarabiają i są zadowoleni. więc nie siej swojej propagandy, potem ludzie robią po 10 kursów i g z tego mają, bo za każdym razem dostają grosze
          "Nie jest w interesie pracodawco w umozliwic przypadkowym ludziom i ich rodzinom przezycie" - piszesz. a szkoda, bo to nie tylko powinno być w jego interesie, to jest zreszta jego pie...ny obowiązek, płacić tak, żeby pracownik utrzymał rodzinę.
          może w usa ludzie mogą sobie pozwolić na robienie tego co naprawdę lubią, ale na pewno nie wszyscy, raczej niewielka mniejszość, zresztą takie gadki w twoim stylu to w usa były 150 lat temu jak podbijano dziki zachód
          • Gość: kompozytor Re: ChcęUciecZPolski IP: *.nyc.res.rr.com 08.10.11, 23:19
            No no, to nie jest tak. Pracodawca pracuje na swoje utrzymanie, a pracownik na swoje. Jesli pracodawca dba o pracownikow, to zostaja przy nim najlepsi, o ktorych warto dbac we wlasnym interesie. Jesli nie dba, to kazdy kto ma cos do zaoferowania szuka sobie lepszej pracy.
            Mieszkam w NY 15 lat i bywalem w roznych sytuacjach finansowych i gospodarczych. Imigranci wala tutaj drzwiami i oknami, zyja nielegalnie, zakladaja biznesy, zdobywaja wyksztalcenie, kupuja domy i samochody, sciagaja rodziny i tylko wyjechac nie moga poki sie nie zalegalizuja, bo nie mogliby tu wrocic.
            Jest tez srodowisko ludzi, ktorzy znalezli sie tu chyba przez pomylke. Pracuja ciezko, za nedzne wynagrodzenie, przeklinaja pracodawcow - wyzyskiwaczy i Ameryke, ale nie ucza sie jezyka, nie szukaja lepszej pracy, nie probuja sie przekwalifikowac, zyja z dnia na dzien marzac, ze kiedys wroca do kraju z kupa kasy.
            Ciekawe, co ich czeka po powrocie...
      • tia666 Re: ChcęUciecZPolski 09.10.11, 00:36
        do kompletu zmien plec i twarz a przede wszystkim zrob sobie lobotomie ....
        "marze", "ja pragne", "rozmyslam".... stajac po kostki we wlasnym goownie.
      • Gość: Grzesiek Re: ChcęUciecZPolski IP: *.w90-2.abo.wanadoo.fr 09.10.11, 12:58
        Wygląda to na marną prowokacje.....
    • Gość: Ktos Polskie statystyki nie sa prawdziwe IP: *.adsl.alicedsl.de 08.10.11, 13:27
      Znam kilka osob zagranica, ktore juz nigdy nie wroca do Polski a dalej sa tam zameldowane, bo maja jakies konto w banku, albo mieszkanie, albo inne sprawy i nie chca sie wymeldowac, bo to przynosi pewne korzysci. Moim zdaniem w Polsce nie mieszka wiecej jak 34 miliony ludzi i to jest pewnie zawyzona liczba. A propos gadania o pracy o nizej kwalifikowanej zagranica, to musze powiedziec, ze w Polsce 80% ludzi po studiach tez wykonuje taka prace. Wiec o co chodzi?
      • Gość: uciekajcie ! Re: Polskie statystyki nie sa prawdziwe IP: *.adsl.alicedsl.de 08.10.11, 15:16
        zgadza się, a ile mieszka w Polsce, a tak naprawdę cały czas pracuje za granicą ? ich dzieci już wyjadą na stałe, to kwestia czasu jak liczba Polaków spadnie do 30 mln. chyba że pseudobiznesmeni zaczną masowo sprowadzać imigrantów do swoich prac za 2 euro/h.
        jedziemy na oparach środków z UE, jak to się skończy, zacznie się kolejna fala emigracji. w Polsce żyje po prostu za dużo ludzi, nasza ekonomia jest za słaba, żeby zapewnić im godne życie.
        • Gość: Czlowiek Re: Polskie statystyki nie sa prawdziwe IP: *.adsl.alicedsl.de 09.10.11, 11:30

"jedziemy na oparach środków z UE"

Taak. Ale jeszcze wieksza role maja pieniadze z emigracji. Szczegolnie te nieujawnione. Te miliony Polakow wspomaga rodzine, remontuje, buduje domy, trzymaja w polskich bankach. To widac na przykladzie kursu euro, ktory chociazby w lipcu i sierpniu (czas urlopow) powinien sie znacznie oslabic poprzez wyjazdy Polakow na zagraniczne urlopy tzn. zapotrzebowanie na euro. A co sie dzieje, Euro sie znacznie umacnia w tych miesiacach, bo Polacy wracaja do kraju i te kase wymieniaja na zlotowki. Nie wspomnie juz o tym, ze chociazby z mojego ostatniego urlopu w Polsce, gdzie kupuje dla dzieci i siebie rzeczy na caly rok, na sama benzyne wydalem ponad 1000 zl. tzn. ok. 700 zl skasowal polski fiskus. Beze mnie tej kasy w Polsce by nie bylo. A takich jak ja sa miliony i miliony Polakow w Polsce dzieki temu moze egzystowac.
          • Gość: Czlowiek Re: Polskie statystyki nie sa prawdziwe IP: *.adsl.alicedsl.de 09.10.11, 11:32
            " a co sie dzieje, Euro sie
            znacznie umacnia"
            sorry przejezyczylem sie, mialo byc, zloty sie znacznie umacnia.

• Gość: Mao Re: 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.11, 14:18
      "Na nich w Polsce praca nie czeka, bo czas płynie, a oni nie zdobywają umiejętności, na które liczą pracodawcy."

Bezczelność "pracodawców" jest porażająca!
    • turysta_z_izraela Komoropter byłby lepszy 08.10.11, 14:44
      Ciekawe co by było gdyby komoropter runął na glebę? Czy może to byłby kontrargument dla Kaczystów?
      • Gość: Ahk4iePaiv8u a ja mam pytanie IP: *.net.autocom.pl 08.10.11, 15:44
        "Stracone pokolenie" ? DLA KOGO, że tak zapytam, stracone?
        Dla jakiego rodzaju ludzi "stracone" ? Bo chyba nie dla tych, co wyjechali, co? :)
        • Gość: kk Re: a ja mam pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.11, 21:13
          "Stracone" według państwa ekspertów, bo pracują poniżej swoich kwalifikacji. Tylko że ci, którzy pozostali, też pracują poniżej swoich kwalifikacji, ale w przeciwieństwie do emigrantów z pensji z trudem wiążą koniec z końcem. I też nie mają wielkich widoków na poprawę swojej sytuacji. Dodatkowo stale zagrożeni są dwucyfrowym bezrobociem.
          • Gość: lulu Re: a ja mam pytanie IP: *.connect.netcom.no 08.10.11, 21:38
            Skąd właściwie mit, że Polacy za granicą pracują poniżej kwalifikacji? Większość Polaków których znam pracuje jak najbardziej w zgodzie ze swoimi kwalifikacjami, wielu innych szybko do tego zmierza (głównie kwestia podciągnięcia się w języku).
            • Gość: dd Re: a ja mam pytanie IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 08.10.11, 22:28
              dokladnie
              tak jakby w polsce wszyscy byli profesorami i kierownikami
              • Gość: KT4D Re: a ja mam pytanie IP: *.bb.sky.com 09.10.11, 10:35
                Wielu ludzi w Polsce ma po prostu zal do tych, co wyemigrowali o to, ze na Zachodzie maja szanse na jakikolwiek awans czy perspektywy na lepsze zarobki nawet, jezeli faktycznie zaczynaja na zmywaku, od sprzatania, itp. Dlatego jak mantre powtarzaja, ze Polacy na Zachodzie pracuja wylacznie w upokarzajacych ich zawodach i ponizej kwalifikacji.

Co - mieszkajac od 4 lat w Londynie - moim zdaniem jest kompletna bzdura. Owszem, wielokrotnie za lada czy za barem slysze polski akcent (badz widze polskie imie na identyfikatorze), ale wiekszosc moich znajomych to zdecydowanie "biale kolnierzyki".

A co do okreslenia "stracone pokolenie" - ci ludzie sa straceni z polskiego punktu widzenia - beda w koncu swoja praca wzbogacac i rozwijac inne kraje.
                • Gość: eh Re: a ja mam pytanie IP: *.dynamic.chello.pl 09.10.11, 11:53
                  te biale kolnierzyki to chyba sanitariusze w szpitalu psychiatrycznym
                • Gość: kiki Re: a ja mam pytanie IP: *.connect.netcom.no 09.10.11, 17:13
                  Norwegia - jest tu wielu polskich lekarzy pracujących jako lekarze, stolarzy z Polski pracujących jako stolarze, znam budowlańców którzy założyli firmy budowlane i zatrudniają Norwegów jako podwykonawców, informatyków piszących programy, humanistów którzy dorobili sobie psychologię i zostali terapeutami, nauczycieli uczących w norweskich szkołach za wielokrotnie wyższą pensję niż w Polsce, itd. Słowem normalny świat, z normalnymi perspektywami i możliwością robienia tego, co się umie i lubi.
        • Gość: Chris Re: a ja mam pytanie IP: *.hsd1.nj.comcast.net 08.10.11, 21:47
          Jak najbardziej stracone. I to wlasnie dla tych co wyjechali. Mieszkam w USA od wielu lat. Ciezka praca, nauka i przy duzym szczesciu jestem czlonkiem klasy sredniej. Ale gdybym mial to wszystko robic od poczatku to bym sie bardzo zastanawial. Jestem jedynakiem. Rozpieszczonym. W Polsce mialem dobrze. Wyjechalem z rodzicami jako bardzo mlody czlowiek w stanie wojennym. Moja mlodosc w USA to ustawiczna walka. Rowniez walka z kompleksami. Bedadz z Wroclawia, nie wiedzialem ze jest cos takiego jak Lomza czy Bialystok. Chodzi mi oczywiscie o mentalnosci i stan kultury materialnej. Sprzataczki, azbestowcy, kontraktorzy budowlani czyli Polska wies. Spoleczenstwo Amerykanskie z kolei to gigantyczna drabina o niesamowitej stratyfikacji spoleczno-etniczno-kukturowej. Nalezy je najpierw poznac, zrozumiec, pokochac i poszukac w nim dla siebie miejsca. Pod wzgledem zawodowym odnioslem sukces. Osobistym tak sobie. Ale tak jak napisalem poprzednio. Gdybem mial to zrobic jeszce raz.....
          • Gość: werwe Re: a ja mam pytanie IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 09.10.11, 08:46
            taaak jasne bo najlepsze jest to czego sie nie zna
            w twoim wypadku kompletnie nie masz pojecia o zyciu w polsce, utrzymaniu rodziny itd...
          • Gość: ktos_z_netu Re: a ja mam pytanie IP: *.as13285.net 09.10.11, 09:20
            a Wrocław to nie potrzebuje niżej wykwalifikowanych? albo nie ma jakiegoś jelcza, św katarzyny czy innych wiosek?
            • Gość: Mirwisz Ja też mam pytanie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.10.11, 09:24
              Co wczoraj piłeś ... bez zakąski? Gdzie się uczyłeś polskiego?
    • Gość: Dzidek Ja wyjechalem z Polski to USA z racji klimatu IP: *.dsl.stl2mo.sbcglobal.net 08.10.11, 14:48
      Pogoda w Polsce jest paskudna. Praktycznie przez pol roku jest zimno i deszczowo. Pisze o tym, gdyz nie zawsze o wyjezdzie decyduja czynniki ekonomiczne. Pieniedzy brakowalo mi w Polsce, a teraz brakuje ich w USA. Grunt, ze slonce swieci i nie trzeba sluchac ani ogladac obludnych polskich politykow, ktorzy kieruja sie przede wszystkim swoimi interesami, a nie dobrem Polski. Pozornie martwia sie wyjazdem rzeszy mlodych Polakow i tym, ze biedni beda musieli pracowac ponizej swoich kwalifikacji. A tak naprawde chodzi o to, ze coraz trudniej bedzie znalezc ludzi, ktory zgodza sie na pozalowania godne stawki. Nie bedzie mozna ich juz tak lupic.
      • Gość: p Re: Ja wyjechalem z Polski to USA z racji klimatu IP: *.ajc.com.pl 08.10.11, 15:39
        Co racja to racja, i nowi się nie rodzą. I prawidłowo bo po co? Jak będzie w Polsce 10 mln to i będzie luźniej i problemy z pracą oraz niskimi zarobkami się skończą.

To dość prosty mechanizm popyt-podaż. Mało pracowników to są cenni.

Może w końcu ciemny lud to załapie choć długo mu to zajmuje.
      • Gość: TJ Re: Ja wyjechalem z Polski to USA z racji klimatu IP: *.evv.wideopenwest.com 09.10.11, 04:25
        Wysoki VAT jest super do lupienia.
        Nie ucieknie od niego szara i czarna strefa.
        Nawet Usa zazdrosci Europie tego podatku.
        • Gość: gosc Re: Ja wyjechalem z Polski to USA z racji klimatu IP: *.opera-mini.net 09.10.11, 07:49
          mozliwosci okradania na VAT powoli sie koncza teraz bardziej oplaty za uzytkowanie wieczyste (wzrosty po kilka tysiecy procent) a za pare lat kastrowanie podatkiem od nieruchomosci sie zacznie ...
    • josif47 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy 08.10.11, 15:04
      jest takie powiedzenie....lepszy biedny kraj zachodni jak bogata polska...tam jeszcze smierdzi komuna...
      • Gość: podatnik Re: 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: *.uznam.net.pl 08.10.11, 22:23
        Śmierdzi, śmierdzi, ale nie "komuną". PRL to był jedyny sensowny czas w ciągu ostatnich 400 lat. Teraz wróciła sarmacja. Jaśniepaństwo, władza kleru i liczne rzesze poddanych... To, co obesrwujemy w obecnej Polsce i co niewykształceni prostaczkowie nazywają "komuną", to I RP w całej swej podłej okazałości. Finał też będzie podobny: rozpad państwa. O ile Polakom ktoś nie pomoże. Sami, naćpani religią i pogrążeni w ciemnocie - nie są w stanie nic zrobić.
    • Gość: uciekajcie ! Re: 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: *.adsl.alicedsl.de 08.10.11, 15:05
      póki co poznałem tu więcej Niemców niż Anglików w Anglii, i naprawde czuję się barddzo dobrze. jestem ze Szczecina więc miałem trochę inne, pozytywne zdanie o Niemcach już wcześniej. Ty pewni jesteś gdzieś ze wschodu Polski, Niemca na oczy nie widziałeś i żyjesz stereotypami. a może masz nawet jakiś powód żeby ich nienawidzić, tak czy inaczej jesteś w błędzie. postawa Niemców wobec nas jest wg nas dużo lesza niż Anglików, Niemcy po prostu nas znają. Anglicy nic o nas nie wiedzieli, po prostu nagle przyjechało milion Polaków, w tym tzw margines, więc pojawiło się sporo negatywnych komentarzy. Niemcy nas znają, bardzo wielu, prawie wszyscy z berlina byli w Polsce, wiedzą że mamy swoje zalety i wady, z których wspólnie się śmiejemy. mają też coś co bym nazwał wyrzutem sumienia. na pewno są dobrzy i źli ludzie, poza tym niemcy są bardziej zamknięci w sobie niż anglicy, więc może wydawać się że są gburowaci, ale są dużo bardziej słowni i konkretni. polecam ten kraj, kulturowo dużo bardziej podobny do Polski niż Anglia. w sumie oba sa fajne - tu i tu pracodawca traktuje Cię jak człowieka, a nie niewolnika do swojego szemranego interesu
    • Gość: stracone pokolenie 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: *.pool.mediaWays.net 08.10.11, 15:15
      Ponad 30 lat temu wyemigrowalem, powodzi mi sie swietnie. Emigracja to moja najlepsza decyzja w zyciu.
    • rockville Re: 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy 08.10.11, 15:22
      marek-lipski napisał:

.Mam nadzieje na jedna EU,z jednym rzadem,z przepisam
      > i prawnymi.
      ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Bo juz nie jestes Polakiem , tylko Europejczykiem polskiego pochodzenia , kolejnym sukcesem propagandy Eurokolchozu. Ale obecny Eurokolchoz to Tobie za malo , Ty bys zrobil z niego jeden Europejski Soviet...............
      • Gość: pongau Re: 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: *.a1.net 08.10.11, 20:43
        Częściowo masz rację.

Czasy >walk plemiennych/zagrodowych<
        podobają się Tobie?

Ja też lubię "Samych swoich", ale nie wiem,
        co masz na myśli.
    • Gość: barbaan 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: *.dip.t-dialin.net 08.10.11, 15:35
      Halo!

Uwazam, ze w swietle generalnego nizu demograficznego (i to w Europie), Polski rzad powinien ubiegac sie o pozostanie mlodych ludzi w Polsce.

W Niemczech wystepuje juz od lat „polowanie na mloda kadre“ z zagranicy, tylko kontrowersyjnosc politykow "wmawia spoleczenstwu odwrotnosc“ oraz zimny klimat (szereg utrudnien, zahamowan) niesprzyjajacych warunkow integracji odstrasza mlodych kandydatow pozostania w Niemczech.
    • Gość: butapren Re: 120 tysięcy "uciekło", czy "wyjechalo"? IP: *.hsd1.tn.comcast.net 08.10.11, 15:37
      "Prawdę mówiąc nikogo w Polsce nie obchodzą szczury wyjeżdzające do pracy na zmywaku"

Nikogo? Mow za siebie "Piotrze"... Nie kazdy musi nosic w sobie tyle pogardy co ty. Trzeba byc wyjatkowym szmaciarzem, aby pisac w ten (jak powyzej) sposob!
    • kartownik Europa Środkowa raczej skazana na klęskę. 08.10.11, 15:45
      Prawdziwy problem dopiero przed nami. Kraje zachodnie wkraczają w okres ostrego niżu demograficznego. Wkrótce zacznie się więc agresywny werbunek pracowników z biednych krajów UE. A ponieważ nasze zasoby ludnościowe też się gwałtownie kurczą to już niedługo będzie prawdziwy dramat. Ten trend nieco złagodnieje bo w bogatszych krajach północy zaczną się licznie pojawiać emigranci z bankrutując ego południa co nieco zahamuje drenaż ludzi z Polski. Ale Polacy są gotowi pracować na początek za mniejsze pieniądze i ciężej niż Włosi, Grecy czy Hiszpanie, więc znajdą więcej miejsc pracy. Rządy kleru i solidarności doprowadziły Polskę na skraj przepaści i chyba nie ma już odwrotu. Nieliczne młode pokolenie nie utrzyma siebie, swoich dzieci i milionowych rzesz emerytów. A im jeszcze przyjdzie płacić raty za spekulacyjnie wywindowane mieszkania i spłacać długi zaciągnięte przez 20 lat nieodpowiedzialnych rządów. W związku z tym spakują manatki i też wyjadą.
      • Gość: OSTPREUSSEN. Re: Europa Środkowa raczej skazana na klęskę. IP: *.dip.t-dialin.net 08.10.11, 21:18
        Dlaczego uwazasz, ze to rzady Solidarnosci i kleru doprowadzily Polske na skraj przepasci i zapasci? Oni nie mieli praktycznie na nic zadnego wplywu. Przypominam, ze w 1992 roku na zamowienie owczesnego Ministra Przeksztalcen Wlasnosciowych DR. nauk ekonomicznych Janusza Lewandowskiego wowczas adiunkta na Universytecie Gdanskim i Ministra w jednym Angielscy experci opracowali za kilka milionow owczesnych USD Raport o perspektywach polskiej gospodarki i stwierdzili co nastepuje: Polska za 30 do 40 lat stanie sie krajem rolniczo-przemyslowym ( za komuny bylo na odwrot) gdyz nie ma teoreetycznych nawet szuans na pogon za oszalalaym zachodnim kapitalizmem i dlatego powinna poniechac gonitwy za wiatrem a skupic sie na rozwoju rolnictwa w tym ekologicznego ( krowki mleczne chowane na swiezym powietrzu i trawce) i i turystyki. Jak czytalem omowienia tegoz raportu to najbardziej zaskoczyla mnie diagnoza expertow aby stawiac na turystyke gdyz Polska jest malo atrakcyjnym turystycznie krajem na tle innych krajow Europy ( zimno, mokro, plucha i mgly przez 7 miesiecy w roku, Baltyk zimny a Gory sa wszedzie). I to sie wypalnia. Pomysl dlaczego zaden z polskich miliarderow nie kupil upadlych stoczni polskich ktore byly do kiupienia za kieszinkowe jak dla nich ? Przeciez byla kadra, politechniki i naukowcy a jednak nie kupili a zajmuja sie jeden telefonia komorkowa i to nie produkcja i wymyslaniem telefonow a tym co najprymitywniejsze czylki exploatacja drugi drogami i handlem oraz benzyna trzeci szukaniem wody na pustyni a Polska nawet wlasnych kosiarek spalinowych do trawy nie produkuje, wlasnych rowerow INO SIERPY I KOSY I CHYBA BRONY:
        • Gość: uciekajcie ! Re: Europa Środkowa raczej skazana na klęskę. IP: *.adsl.alicedsl.de 08.10.11, 21:53
          zgadzam się, nasz czas po prostu spędziliśmy w komunie, potem rządy pewnie były nieudolne (choć wzrost i tak był najwyższy w regionie) ale to w sumie wszystko jedno. w tym kraju żyje za dużo ludzi jak na tak zacofaną gospodarkę i mentalność. ku... w tym kraju jesteśmy biedni a utrzymujemy religię i cały kościół, przywileje, nieprzywileje, pozwalamy się pseudohołocie biznesmeńskiej wykorzystywać za grosze. po prostu jesteśmy skazani na bycie biednym bo jak inni się bogacili i zdobyli pozycje to my nie mieliśmy tej szansy. dobrze, że chociaż dali nam szansę skorzystać z ich bogactwa. musiałaby nastapić kolejna wojna, żeby była możliwość rozdania kart od nowa, kiedyś jeszcze myślałem, że nadrobimy to młodym społeczeństwem, ale młode społeczeństo ucieka, a jeszcze młodsze po prostu się nie rodzi. pani Iglicka zamiast od wielu lat powtarzać te same oczywistości, lepiej niech wyliczy do ilu jeszcze musi spaść liczba naszego kraju, żeby starczyło dla wszystkich na w miarę godne życie. wg mnie musimy zejść do 30 mln. i to szybko bo niedługo, za kilkanascie lat zostaną sami starzy ludzie w tym kraju i ich pociotki, takie jest życie, nasz historyczny pech, uciekajcie póki możecie !
        • Gość: gnago Re: Europa Środkowa raczej skazana na klęskę. IP: *.adsl.inetia.pl 08.10.11, 22:55
          Pomysl dlaczego zaden z polskich miliarderow nie kupil upadlych stoczni polskich ktore byly do kiupienia za kieszinkowe jak dla nich ?

Były próby wykupu blokowane odgórnie, ostatnio Szczecińskiej, A polscy nababowie to sitwa szemrana po co inwestycje . Wystarczą koncesje i inne układy
        • Gość: Mirwisz Re: Europa Środkowa raczej skazana na klęskę. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.10.11, 05:39
          > Pomysl dlaczego zaden z polskich miliarderow nie kupil upadlych stoczni polskich ktore byly > do kiupienia za kieszinkowe jak dla nich ? Przeciez byla kadra, politechniki i naukowcy a
          > jednak nie kupili a zajmuja sie jeden telefonia komorkowa i to nie produkcja i wymyslaniem > telefonow a tym co najprymitywniejsze czylki exploatacja drugi drogami i handlem oraz
          > benzyna trzeci szukaniem wody na pustyni a Polska nawet wlasnych kosiarek spalinowych do
          > trawy nie produkuje, wlasnych rowerow

Piszesz podobnie jak James Joyce, ale dobry tekst!
    • art.usa Re: 120 tysięcy Polaków; Kobiety z Afryki. 08.10.11, 15:55
      Gość portalu: gosc napisał(a):

> "i ci co dolaczyli do rodzin"
      > hahaha, co za frajerzy!!
      > ja wyjechalem i mam dziewczyne z afryki.
      > tylko idiota sciaga kobiete z polski.

W jakim języku z nią rozmawiasz?
      uuuuuu hohoho.
      Przy seksie jest wszystko jedno ( może lepiej?)
      ale kolorowe dzieci które w Polsce będą nie użyczone.
      Tam nawet na odwiedziny nie pojedziesz,
      bo jak matka te kolorowe Bambo zobaczy pomyśli że zabrudzone i skóre z nich zszoruje.
      A ksiądz cię jako przykład rozpusty,
      i seksu z zwierzęciem o buczy.
      Znam taki przypadek, starszy gość sprowadzał młode kakao żony z Brazylii.
      musiał je prawie przy nodze wiązać z zazdrości.
      • 1zorro-bis A kto sie na "Dzikim Zachodzie" zaczepi to........ 08.10.11, 16:00
        nie wroci. Bo do czego? Do durnych urzedasow? Do dziadowskich drog? Do tragicznej sluzby zdrowia? Zycia szkoda.....
    • Gość: Daniel Hackiewicz pewnie z 5 milionów w 30lat uciekło z polski IP: *.tel.tkb.net.pl 08.10.11, 16:08
      Nie każdego stać niestety na wyjazd z polski i ucieczkę przed biedą i bezrobociem. Rodzina, żona, dziecko, dzieci ? W biedzie i przy zerowych perspektywach to i po dwóch kierunkach studiów w polsce to marzenie. A i samo studiowanie może być w polsce problemem, zwłaszcza na dwóch kierunkach czy robienie podyplomowych studiów czy doktoratu; podobnie jak znalezienie samemu pracy, drugie, trzeciej, czwartej, piątej, oraz szukanie kolejnych. Lub działalność w ruchu amatorskim, studenckim i własna. Nie piszę już o groźbach, linczach, straszeniu, zastraszaniu, utrudnianiu i niszczeniu, także więzieniem i pozbawieniem życia w więzieniu, torturach i gwałtach oraz wymuszaniu obciążających zeznań i obiecywaniu pominięcia dróg i procedur prawnych oraz nieprzestrzeganiu praw człowieka i obywatela. Czy tzw "urabianiu" psychiki człowieka któremu nie przedstawiono nawet zarzutów i nawet nie aresztowało.
      Chętnie by się wyjechało. Trzeba mieć za co.
    • Gość: wolny 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: *.dynamic.caiway.nl 08.10.11, 16:28
      no bo sa jakies granice jak dlugo polak ma byc dziadem w polsce za grosze nikt nie bedzie pracowal nabijal kasy nowobogackim to pruboja za granica
    • Gość: nina loska 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: 62.173.23.* 08.10.11, 16:35
      Studia kończyłam za granicą, ale po ich ukończeniu wróciłam do Polski, bo tam chciałam układać sobie życie. W Polsce wytrzymałam dwa lata. Najpierw bardzo długo szukałam pracy, gdy ją w końcu dostałam byłam wniebowzięta, ale euforia trwała krótko. Szybko awansowałam, ale mój awans oznaczał nawał obowiązków, ogromne oczekiwania od pracodawców i duży stres, a gratyfikacja pieniężna prawie żadna. Większość pensji pochłaniał wynajem mieszkania i utrzymanie. Dodam, że moja sytuacja była o tyle łatwiejsza że jestem z dużego miasta gdzie mam całą rodzinę, znajomych i teoretycznie powinno mi być łatwiej. Wyjechałam. Bardzo chciałabym wrócić, bo życie (poza karierą) mam w Polsce fajne, ale niestety nie mam do czego wracać. Tu
      pracuję kilka szczebli niżej niż w Polsce, ale zarabiam prawie dwa razy tyle i mam fantastyczną atmosferę w pracy. Stać mnie na wynajęcie kilkupokojowego mieszkania w dobrej dzielnicy, hobby, wyjścia, po prostu na normalne życie. Nie wiem czemu u nas jest taka dysproporcja cen do zarobków. Czemu prywatna wizyta u lekarza w Polsce kosztuje 100-150 zł a tu gdzie mieszkam 10 euro? Ja wydawałam prawie wszystko na wynajem mieszkania, rachunki, jedzenie, wizytu u lekarzy. Na wszystko dodatkowe musiałam odkładać, zbierać. W tym miesiącu spodnie i buty, kurtka juz w następnym. Tak żyje większośc moich znajomych która została, szczegónie ci którzy przejechali z innych miast i zmuszeni do wynajmmowania mieszkania. Ale czy to jest życie? Z kolei znajomi z miasta często mieszkają z rodzicami. Kiedyś myslałam że trzeba być strasznym maminsynkiem żeby mieszkać z rodzicami do 30, ale niestety takie są realia. Trzeba wybierać, niezależność oznacza raczej wegetację niż normalne życie.

Ludzie w Polsce przyzwyczaili się już do tego że jest ciężko i to jest norma że zycie kręci się wokół zaspokojenia podstawowych potrzeb, wokól pracy, pieniędzy, rozmów na temat tego co ile kosztuje i gdzie można przyoszczędzić.

Moim zdaniem stąd biorą się wszystkie nasze negatywne cechy, z tego że życie w Polsce to jest raczej walka i ludzie są nią zmęczeni i sfrustrowani. Zachodni sąsiedzi wydają się nam jacyś tacy nieżyciowi, mamy ich za lekkoduchów przychodzi ochota zdzielenia ich liścia za ten ich wieczny uśmieszek przyklejony do twarzy. A oni po prostu podstawowe potrzeby mają zaspokojone i mogą żyć i się spełniać.

Przy okazji mam wielką prośbę do Was, proszę nigdy nie używajcie słów Polactwo i Polaczki. Myslę że większośc negatywnych cech Polaków, które chcecie w ten sposób podkreślić wynika z pewnego rodzaju upodlenia i represji w jakim przyszło żyć wielu pokoleniom Polaków, z tej frustracji i walki. Sami musimy się szanować, bo inaczej skonczymy jak w tym kawale: „Naziści urządzili konkurs- zbiera 10 Żydów i idą na plac, na nim wysoki pal- i mowią do Żydów kto pierwszy sie wespnie na sama gore tego pala, stanie sie prawowitym Żydem. Żydzi sie pchaja deptaja nawzajem nagle jeden sie wspiąl a drugi do niego mowi; PODAJ RĘKĘ bracie: Sp.i.e.dralaj Żydzie!”

P.S. Mam 27 lat i chciałabym do Polski wrócić przed 30.
      • Gość: omegadom Re: 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: *.kalisz.mm.pl 08.10.11, 19:06
        Dobry wyważony post. Pozdrawiam.
        • Gość: Supeł Re: 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.11, 21:01
          ... laska jak loska po prostu boska :)
          Wróć po 60.
          Polaczki, polactwo... postaram się tak nie myśleć.
          To nie boli!

• Gość: OSTPREUSSEN. Re: 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: *.dip.t-dialin.net 08.10.11, 21:35
        Mysle, ze mieszkasz w Niemczech bo tam wlasnie placi sie za wizyte u lekarza domowego 10,- Euro raz na 3 miesiace kalendarzowe a wizyty u specjalistow sa oczywiscie darmowe. Jesli konczylas studia w Niemczech to poza bardzo dobra znajomoscia jezyka niemieckiego i pewnie angielskiego nie masz , jako obcokrajowiec raczej wiekszych szans na kariere gdyz zawsze blizsi sa Tubylcy i trzeba miec wyjatkowo poszukiwany zawod aby konkourowac z Niemcami jak rowny z rownym. Zauwaz, ze jednak w Polsce tez nie masz zadnych szans na wykorzystanmie swoich kwalifikacji zwlaszcza jezykowych gdyz sa one w Polsce po prostu nikomu niepotrzebne. Osobiscie znam dziewczyne, ktora ukonczyla w Gdansku prawo, wyjechala do USA tam w Nowym Jorku zrobila jakies kolejne studia, miala doskonala prace i okolicznosci zyciowe zmusily ja do powrotu do Polski i zaczely sie schody. Gdzie sie nie zglosila to robila poploch w zalodze i okazywalo sie, ze jej wybitne kwalifikacje sa zbyt wysokie a wiec roboty nie moze dostac choc w duchu to szlo o to, ze bylaby powazna konkurencja dla starych gamoni na stanowiskach. Kazdy ja splawial. Byl to rok 1995 i dalszych losow jej nie znam choc dziewczyna byla wyjatkowo atrakcyjna. W kraju gdzie najbardziej skomplikowana robota to ciecie zyta i mlocka oraz mielenie i pakowanie do workow i torebek profesorowie atomistyki i nie sa przydatni. Natomiast jesli Niemcy wyczuja, ze planusjesz powrot do Polski to juz naprawde nie masz tam zadnych szans na kariere gdyz w ostatnich latach ok. 600 000,- Polakow powrocilo z Niemeic do Polski, co Niemcy nazwali Drang nach Osten w wykonaniu Polakow.
        • Gość: olo Re: 120 tysięcy Polaków uciekło z zielonej wyspy IP: *.51-151.net24.it 08.10.11, 22:14
          Gość portalu: OSTPREUSSEN. napisał(a):

> Mysle, ze mieszkasz w Niemczech bo tam wlasnie placi sie za wizyte u lekarza do
          > mowego 10,- Euro raz na 3 miesiace kalendarzowe a wizyty u specjalistow sa oczy
          > wiscie darmowe.

Mieszka na Malcie, w Niemczech zarabiała by 4-5x więcej jak w Polsce.
          A nie tylko 2x, choć już 2x więcej to jest jest diametralna druzgocąca różnica.
          W Polsce po opłatach, życiu zostaje 0-100zł, tam cała pensja czyli xx RAZY WIĘCEJ.

Jak widać taka Malta zapewnia jakość życia, nierealną w Polsce.
          I śmiem wątpić czy dorówna kiedykolwiek , jeśli w Polsce inflacja jest kosmiczna a bieda z roku na rok wzrasta, większość co roku biednieje.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka