Dodaj do ulubionych

Absurdalne przepisy doprowadzają do bankructw p...

IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 13:15
Raczej brak zbytu, ze wzgledu na niskie place i wysokie bezrobocie...
Obserwuj wątek
    • Gość: pytek Re: Absurdalne przepisy doprowadzają do bankructw IP: *.aster.pl 13.10.11, 13:26
      A w czyim interesie jest obecny stan rzeczy?
      Szukajcie , kto skorzystał.
    • gandalph Proste rozwiązanie... 13.10.11, 13:37
      o którym wspomniał, częściowo, jest z gości w studio.
      1. Obowiązek podatkowy, tak względem VAT, jak i dochodowego, powstaje w momencie otrzymania zapłaty, a nie wystawienia faktury.
      2. Fakturę można sobie wliczyć w koszty dopiero po jej zapłaceniu, nie wcześniej.
      Ale to za trudne dla głupoli z min.-fin.
      • Gość: Kagan Re: Proste rozwiązanie? IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 15:01
        Wtedy by firmy udawlay, ze nie wiedza o tym, ze otrzymaly pieniadze...
        • gandalph Re: Proste rozwiązanie? 13.10.11, 15:36
          Gość portalu: Kagan napisał(a):

> Wtedy by firmy udawlay, ze nie wiedza o tym, ze otrzymaly pieniadze...

Bzdura!
          Rozumując w ten sposób, to teraz mogłyby udawać, że nie wystawiły faktury! (A przy okazji, fiskus może sprawdzić także konto bankowe, a jak ktoś jest płatnikiem VAT, to konto mieć musi!).
          Nie rozumiesz tego, że w sytuacji obecnie obowiązującej tworzą się tzw. "zatory płatnicze"? Firma X jest winna firmie Y 100.000 zł (dla przykładu) + VAT; sama oczywiście zaliczyła sobie fakturę w koszty. W związku z tym firma Y nie ma z czego zapłacić podatku a także swojemu poddostawcy, firmie Z, bo nie ma pieniędzy. Itd. Wreszcie kółko może gdzieś się zamknąć, bo firma AAA jest winna firmie X.... (Ale na każdym etapie fiskus wyciąga swoją łapę). W związku z tym bankructwo którejś z firm w łańcuszku uruchamia "efekt domina".
          Poprowadź sobie jakąkolwiek działalność gospodarczą przez rok-dwa, to może coś zrozumiesz.
          • Gość: Kagan Re: Proste rozwiązanie? IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 16:06
            Zlej baletnicy... Podobnie zli biznesmeni zwalaja swe niepowodzenia na rzad i na urzedy, mimo iz prawdziwym zrodlem ich problemow jest brak kapitalu oraz talentu do prowadzenia firmy. Poza ty, to nikt nie musi zajmowac sie biznesem, szczegolnie, gdy nie ma ku temu talentu albo tez brak mu kapitalu...
            • Gość: piasek Re: Proste rozwiązanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.11, 16:21
              Dokładnie. Prowadzenie firmy to jedno, a rozmowy przedsiębiorców-teoretyków na antenie to drugie. Jest takie coś, co się nazywa faktura pro-forma, która nie ma skutków podatkowych. Dopiero po wpłaceniu kasy wystawia się fakturę VAT, od której można już swobodnie płacić podatki.
              Z drugiej strony może to i dobrze, że eliminowani z rynku są naiwni przedsiębiorcy, których podstawą działalności jest chciejstwo. Nie popieram, broń Boże, oszustw i braku płatności, bo jak ktoś nie będzie chciał zapłacić, to nie zapłaci ani pro-formy, ani FV, ale trzeba myśleć, co się robi.
              • Gość: Kagan Re: Proste rozwiązanie? IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 16:27
                Nie masz kapitalu, to sie nie bierz za dzialanosc gospodarcza. Ale tego nie wytlumaczysz biznesmenom-teoretykom...
          • stan123 W niektorych krajach liczy sie faktura a nie 13.10.11, 17:26
            zaplata. N.p. we Francji, o ile dobrze pamietam, nawet wycofanie faktury nie zwalnia z VATu.
            Tak ze w Polsce moze nie jest az tak zle...?
            • Gość: Kagan Re: W niektorych krajach liczy sie faktura IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 17:39
              I jakos Francuzom sie zyje o wiele lepiej niz POlakom...
        • mariusz2010 Re: Proste rozwiązanie? 13.10.11, 22:06
          > Wtedy by firmy udawlay, ze nie wiedza o tym, ze otrzymaly pieniadze...
          Obecne przepisy traktują firmy jak złodziei.Tłumaczenie, ze firmy udawały by, że nie otrzymały pieniędzy jest kuriozalne.
          Sam straciłem firmę, po zapłaceniu "podatków" od poniesionej straty, na które musiałem wziąć wysoko oprocentowana pożyczkę. Złodziej zaś, zgodnie z Polskim "prawem" odpisał je sobie.
          Po czymś takim ręce mi opadły i ponieważ z racji podeszłego wieku nie mogę zatrudnić się jestem dziadem. Nawet emerytury nie otrzymam, mimo, że pracuję (pracowałem) od szesnastego roku życia. Wystarczyło przez pół roku nie wpłacić, gdy jeszcze liczyłem na to, że firma się podniesie.
          Trudno żyć w państwie, które popierając rzeczywistych złodziei, karze uczciwych, czyli tych którzy wg niego mogą złodziejami być. Takie traktowanie ludzi samodzielnie tworzących miejsca pracy dla siebie i dla innych, można porównać tylko z dowalaniem tzw. domiaru w czasach stalinowskich.
          • Gość: Kagan Re: Proste rozwiązanie? IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 23:36
            I slusznie ze tak traktuja, znajac mentalnosc polskich "ludzi interesow"... I marny byl z ciebie biznesmen, skoro nie poradziles sobie z Urzedem Skarbowym. Pewnie zal ci bylo tam dac lapowke... A przeciez lapowki to jest normalny koszt prowadzenia firmy!
            I zamiast pracowac od 16 roku zycia, trzeba bylo sie uczyc, i to w dobrych szkolach i uczelniach! I trzeba bylo tez uczciwie placic na ZUS!
    • gandalph Re: Absurdalne przepisy doprowadzają do bankructw 13.10.11, 13:37

> Raczej brak zbytu, ze wzgledu na niskie place i wysokie bezrobocie...
      Mylisz, Kagan, skutki z przyczynami. Ale to zwyczajne lewicowców.
      • Gość: Kagan Re: Absurdalne przepisy doprowadzają do bankructw IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 14:59
        Nie, nie myle. Nskie place i wysokie bezrobocie to sa przyczyny niskiego popytu, a wiec i wiekszosci bankructw w biednych krajach, takich jak np. Polska. I daruj sobie te chamskie ataki ad personam!
        • luni8 Re: Absurdalne przepisy doprowadzają do bankructw 13.10.11, 15:08
          > Nie, nie myle. Nskie place i wysokie bezrobocie to sa przyczyny niskiego popytu
          >, a wiec i wiekszosci bankructw w biednych krajach, takich jak np. Polska
          .

Ja tu czegoś nie rozumiem. Skoro płace są niskie to czemu koszty niskie niskie nie są. I nie mów mi o mercedesach, willach i wakacjach na szeszelach bo żaden myślący przedsiębiorca nie wyda pieniędzy na zbytki w sytuacji gdy firma kiepsko przędzie.

A co do pensji to zauważ że mając umowę na 2300 brutto (ok. 1600 netto) szef tak naprawdę płaci ok. 3000 obowiązkowych kosztów (1600 na rękę, 700 zł podatków po stronie pracownika i 700 zł po stronie pracodawcy o których pracownik nawet nie wie). czyli prawie połowa twojej pensji idzie do państwa.
          • Gość: Kagan Re: Absurdalne przepisy doprowadzają do bankructw? IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 16:12
            Koszta pracy w POLsce sa dzis smiesznie niskie. A ci, ktorzy mysla, ze zostali by milionerami, gdyby nie musieli placic ZUSu, sa wrecz smieszni. POza tym, to POlscy przedsiebiorcy zyja POnad stan, i zamiast inwestowac w firme i placic uczciwie swym pracownikom, wydaja pieniadze na ostentacyjna konsumpcje. I co to jest te 700 zlotych na miesiac? To tylko nieco ponad 100 euro - toz to sa smieszne wrecz pieniadze! Po prostu jak nie masz kapitalu, to sie nie bierz za biznes!
            • Gość: bufetowa Re: Absurdalne przepisy doprowadzają do bankructw IP: *.play-internet.pl 13.10.11, 17:12
              jeżeli dla ciebie koszty pracy są śmieszne to może mi co miesiąc płacić te "śmieszne" pieniądze na konto, wystarczy mi tyle samo ile moja firma odprowadza za mnie podatko-haraczy, czyli kilka tyś miesięcznie,
              wtedy mógłbym pożyć:)

Prawda jest taka, że do prowadzenia uczciwych interesów nie jest potrzebne nawet ministerstwo finansów. Wystarczą jasne, uczciwe zasady jakimi kierują się kontrahenci (mogą być przekazywane ustnie)i jakiś prosty sąd który będzie rozstrzygał spory. Tylko niestety nasi urzędnicy lubią wszystko kontrolować, bo przecież ludzie to oszuści.
              • Gość: Mirwisz Re: Absurdalne przepisy doprowadzają do bankructw IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.10.11, 17:29
                > Prawda jest taka, że do prowadzenia uczciwych interesów nie jest potrzebne nawet
                > ministerstwo finansów. Wystarczą jasne, uczciwe zasady jakimi kierują się kontrahenci
                > (mogą być przekazywane ustnie)i jakiś prosty sąd który będzie rozstrzygał spory.
                > Tylko niestety nasi urzędnicy lubią wszystko kontrolować, bo przecież ludzie to oszuści.

Tak to działa w krajach, w których poziom świadomości społeczeństwa, jego uczciwości, podejścia do państwa jest na znacznie innym poziomie. Wolska to kraj, w którym ostentacyjne okradanie państwa (czyli współobywateli) jest powodem do dumy. Czy wyobrażasz sobie co by było, gdyby urzędnicy zaczęli Wolakom wierzyć na słowo? Kler już dał wielokrotnie przykład jak kręcić lody na VAT, a co dopiero mali, szarzy (wydawałoby się) ludzie ... 200 lat zanim będzie normalnie!
              • Gość: Kagan Re: Absurdalne przepisy doprowadzają do bankructw IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 17:42
                Jesli dla kogos 100 euro na miesiac to sa duze pieniadze, to nie POwinien sie brac za biznes...
                A prosty sąd to jest sprzecznosc sama w sobie! POslowie to sa glownie prawnicy, a oni nie POzwola, aby sądy byly proste...
                • Gość: eLeM Re: Absurdalne przepisy doprowadzają do bankructw IP: *.piekary.net 13.10.11, 18:11
                  Czlowieku ale co Ty masz do powiedzenia w tym temacie wlasciwie? Ja prowadze biznes, zarabiam jestem zadowolony z poziomu swojego zycia. Nie oplaca mi sie zatrudnic kogos bez pracy tak zeby i on i ja byl zadowolony wiec nie zatrudniam. I kropka. Skoro tak jest Twoim zdaniem lepiej?
                  • Gość: Kagan Re: Absurdalne przepisy doprowadzają do bankructw IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 18:41
                    Alez ja sie nie dziwie, ze nie zatrudniasz. PO prostu kapitalizm=bezrobocie, szczegolnie zas w POlsce!
                    • Gość: Sagan Re: Absurdalne przepisy doprowadzają do bankructw IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.10.11, 18:58
                      Jeśli tak lubiłeś poprzedni system to czemu wyj.ebałeś z PL już w 1981 roku?
                      • Gość: Kagan Re: Absurdalne przepisy doprowadzają do bankructw IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 20:28
                        Nie lubilem PRLu, ale byla to o wiele lepsza Polska niz ta dzisiejsza...
                        • Gość: Sagan Re: Absurdalne przepisy doprowadzają do bankructw IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.10.11, 21:52
                          Pewnie, dała Ci darmowe wykształcenie, a Ty czmychnąłeś do Kangurów ... czy Ty chociaż kiedykolwiek pracowałeś czy tak jak Kaczyński?
                          • Gość: Kagan Re: Absurdalne przepisy doprowadzają do bankructw IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 23:28
                            Znow ad personam? A moje CV jest TU:
                            www.pigswillfly.com.au/cms/wp-content/uploads/2011/02/CVAcadEngl09.pdf
                            Jak wiec widac, pracuje od lat, takze w POlsce...
            • mariusz2010 Re: Absurdalne przepisy doprowadzają do bankructw 13.10.11, 22:16
              Gdyby we władzach było jeszcze więcej takich jak Ty, Kagan, bezrobocie sięgało by 50 %, albo i gorzej. Sam widać nieźle sobie w mętnej wodzie radzisz, ale wtedy musiałbyś wiać do Argentyny.
              Wiesz dobrze, ze nie masz racji, i nie wiem po co drwisz tutaj i prowokujesz.
              • Gość: Kagan Re: Absurdalne przepisy doprowadzają do bankructw IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 23:29
                Raczej byloby gora 5%...
        • gandalph Re: Absurdalne przepisy doprowadzają do bankructw 13.10.11, 15:42

> Nie, nie myle. Nskie place i wysokie bezrobocie to sa przyczyny niskiego pop
          > ytu, a wiec i wiekszosci bankructw w biednych krajach, takich jak np. Polska

> ]. I daruj sobie te chamskie ataki ad personam!

Może takich głupot uczyli na ekonomii w PRL. Tymczasem kolejność jest dokładnie odwrotna: wysokie bezrobocie jest m.in. prostą pochodną niechęci pracodawców do zatrudniania. Zwiększenie zatrudnienia zawsze wiąże się z inwestycjami, a na inwestycje jest potrzebny kapitał, którego nie ma, bo fiskus równo strzyże, to z czego ma się tworzyć? Ponieważ nie ma bodźców do zatrudnienia, a wręcz przeciwnie, bo podatki to nie jedyny problem, to 1. bezrobocie jest większe niż mogłoby być, 2. popyt jest mniejszy niż mógłby być i jest to, co jest. Mówiąc krótko, w kraju na dorobku, jak Polska, w którym kapitał zaczął się tworzyć od zera, nie można sobie pozwolić na opodatkowanie na poziomie Szwecji czy nawet W. Brytanii. Tamte kraje miały 200-300 lat na rozwój kapitalizmu, w Polsce kapitalizm (kulawy) jest od 20 lat.
          • Gość: Kagan Re: Absurdalne przepisy doprowadzają do bankructw? IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 16:18
            Tego ucza np. na The University of Melbourne. POza tym, to jaki jest sens odtwarzac kapitalizm w POlsce, skoro mielismy juz kapitalizm przed II WS, i wszystko sie bardzo zle skonczylo.
            Zas wysokie bezrobocie to wynik niskich plac, a wiec i niskiego POpytu, stad tez w POLsce nie oplaca sie produkowac na slaby rynek wewnetrzny, zas konkurencja na rynkach zagranicznych jest, jak wiadomo, spora. POdatki w POlsce sa zas za niskie, stad tez mamy dekapitalizacje infrastruktury. Niedlugo elektrownie pobudowane w czasach PRLu zaczna sie sypac, i gospodarka POlska sie rozlozy...
        • stan123 Masz absolutna racje Kagan 13.10.11, 17:30
          Ale najgorsze dopiero nadchodzi za okolo 18 miesiecy!
          • Gość: Kagan Re: Masz absolutna racje Kagan IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 17:44
            Nie wiem czy za 8, 18 czy tez za 28 miesiecy, ale TO musi nadejsc, gdyz tylko panstwo ma wystarczajaco daleki horyzont czasowy aby inwestowac np. w energetyke...
    • Gość: MacQ Absurdalne przepisy doprowadzają do bankructw p... IP: *.home.aster.pl 13.10.11, 13:49
      Dlaczego tak mało się mówi na ten temat? Dla czego tak mało się ciśnie ustawodawców do zmiany. Co roku firma mojego ojca ma po kilkanaście takich sytuacji. Tracimy dziesiątki, jeśli nie setki tysięcy złotych...
      • Gość: Kagan Re: Absurdalne przepisy doprowadzają do bankructw? IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 15:00
        Nikt was nie zmusza do prowadzenia firmy!
        • luni8 Re: Absurdalne przepisy doprowadzają do bankructw 13.10.11, 15:12
          > Nikt was nie zmusza do prowadzenia firmy!

Bajer w tym że na średnich i drobnych przedsiębiorstwach stoi większa część PKB w normalnych krajach.
          To samo z bezrobociem. Wszyscy robią sobie zdjęcia i włażą bez wazeliny gdy duża firma obiecuje zatrudnić 100 osób w zamian za 2 milionową dotację (czyli dostaje po 20 k za zatrudnienie pracownika) tymczasem zatrudnienie w dużych firmach to ułamek procenta miejsc pracy w PL.
          • Gość: Kagan Re: Absurdalne przepisy doprowadzają do bankructw? IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 16:20
            Bzdura! Gospodarke ciagna tylko i wylacznie duze i wielkie firmy, ktore maja kapital i ktore stac jest na prace B+R (R&D). I tylko duze firmy stac jest na uczciwe oplacanie swych pracownikow.
        • gandalph Re: Absurdalne przepisy doprowadzają do bankructw 13.10.11, 15:44

> Nikt was nie zmusza do prowadzenia firmy!

Oto odpowiedź godna prawdziwego lewicowca! Gdyby wszyscy zastosowali się do tego pomysłu, to mielibyśmy w Polsce 90-95% bezrobocia. Chwała tym pracodawcom, którym jeszcze coś się chce!
          • Gość: Kagan Re: Absurdalne przepisy doprowadzają do bankructw? IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 16:25
            PO prostu panstwo POwinno sie zajac dzialalnocia gospodarcza w kluczowych galeziach gospodarki, takich jak np. energetyka, gornictwo czy tez przemysl ciezki. Sektor prywatny w POlsce POniosl kleske - PO POnad 20 latach kapitalizmu mamy dzis w POlsce tylko wysokie bezrobocie, a poza tym niski PKB, slaby wzrost gospodarczy, zapasc nauki, edukacji i sluzby zdrowia oraz kleske demograficzna i masowa emigracje...
        • Gość: eeLeM Re: Absurdalne przepisy doprowadzają do bankructw IP: *.piekary.net 13.10.11, 17:00
          Ze tez po kleskach gospodarczych wszystkich socjalistycznych i komunistycznych ustrojow takie czerwone malpy jeszcze zyja...
          • Gość: kagan Re: Absurdalne przepisy doprowadzają do bankructw? IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 17:05
            Stac cie tylko na chamski atak ad personam?
            • Gość: eLeM Re: Absurdalne przepisy doprowadzają do bankructw IP: *.piekary.net 13.10.11, 17:38
              Z takimi jak Ty sie nie dyskutuje, Ciebie trzeba izolowac od gospodarki i wolnego rynku. Mylisz kapital z pieniedzmi do wyrzucenia - ja prowadze firme, zarabiam ale pieniedzy do worka zwanego Budzet Panstwa staram sie wyrzucac jak najmniej. Dopoki nie bedzie mi sie oplacalo zatrudniac to w kraju bedzie o kilku bezrobotnych wiecej. A nie mam zamiaru szarpac sobie zdrowia i nerwow po to zeby dac komus prace. Zalozmy ze aby oplacalo mi sie zatrudnic kogos kto potrzebuje pracy moge dac mu max 2500zl. Ale po oplaceniu kosztow, skladek itd dla niego zostanie mi tylko 1300zl. On takiej pracy nie chce, ja wiecej nie dam bo mi przestanie sie oplacac. Kto na tym traci? Jak myslisz? Ja najwyzej nie zarobie wiecej niz mam, a on dalej bedzie bez pracy. Chce dac komus prace zeby na tym zarobic i tak dziala zdrowy rynek. Im wiecej zarobie ja tym wiecej zarobi moj pracownik a nie na odwrot. . Wskaz mi gospodarke w ktorej sprawdza sie podwyzszanie podaktow i rozbudowa panstwowych galezi gospodarki.... a poza tym nienawidze czerwonego - od pokolen!
              • Gość: Kagan Re: Absurdalne przepisy doprowadzają do bankructw? IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 17:50
                Znow tylko ad personam i pochwala metod POlicyjnych? I nie moja to wina, zes -d u p a- a nie biznesmen, ze nie potrafisz tak zorganizowac swej firmy i znalezc takie miejsce na rynku, abys mogl placic uczciwie swym praownikom... I POjedz do Skandynawii, a zobaczysz, ze wysokie place netto i wysokie podatki to jedyny sposob na sukces.
                I PS: Od POkolen nienawidze burzujow, czyli osobnikow zyjacych z cudzej pracy.
                • Gość: eLeM Re: Absurdalne przepisy doprowadzają do bankructw IP: *.piekary.net 13.10.11, 18:21
                  Stosujac Twoja siermiezna retoryke - jak zes -d u p a- to ktos zyje z Twojej pracy. I nie kieruj w moja strone tych wszystkich PO i PO i PO bo jak wspomnialem nienawidze czerwonego - pod kazda POstacia.
                  • Gość: Kagan Re: Absurdalne przepisy doprowadzają do bankructw? IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 18:44
                    Pasozytnictwo POwinno byc zabronione, a pasozyty zyjace z cudzej pracy POwinny byc skierowane do reedukacji i rehabilitacji spolecznej w obozach pracy, aby POznali na wlasnej skorze jak to milo jest byc wyzyskiwanym...
                    A PO to przeciez partia pasozytow!
                    • Gość: Sagan Re: Absurdalne przepisy doprowadzają do bankructw IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.10.11, 18:59
                      A co Ty chłopie całe życie robisz poza pieprzeniem trzy-po-trzy jak za przeproszeniem Kaczyński bez proszków :)
                      • Gość: Kagan Re: Absurdalne przepisy doprowadzają do bankructw IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 20:27
                        Znow tylko ad personam???
                    • Gość: eLeM Re: Absurdalne przepisy doprowadzają do bankructw IP: *.piekary.net 13.10.11, 18:59
                      Ty masz ze sobą jakiś problem? Czlowieku w pracy chodzi o to zeby osiagac z nie jak najwieksze korzysci a nie zeby po prostu pracowac. Ta epoka wedlug niektorych sie juz skonczyla choc ja uwazam ze dopiero sie konczy. Pracowalem dla kogos, odlozylem, zaczalem pracowac na wlasny rachunek, pozniej kogos zatrudnilem a teraz zycze temu kogo zatrudniam by udalo mu sie to co mnie. Dla ciebie to pasozytnictwo ale widocznie tobie praca kojarzy sie tylko z kilofem, wzglednie z sierpem i mlotem.
                      • Gość: Kagan Re: Absurdalne przepisy doprowadzają do bankructw IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 20:30
                        Nie wazne, czy wykorzystujesz pracownika 'blue' czy 'white' collar. Wazne jest, ze zyjesz z cudej pracy, a wiec jestes zlodziejem i pasozytem...
                    • Gość: eLeM Re: Absurdalne przepisy doprowadzają do bankructw IP: *.piekary.net 13.10.11, 19:25
                      Wiedzialem ze w koncu dojedziemy w tej rozmowie do obozow pracy... masz racje - tam miejsce kułaków i obszarników, oraz szpiegów i wrogów ludu hehe. Oby to nie wrocilo...
                      • Gość: Syn biskupa Re: Absurdalne przepisy doprowadzają do bankructw IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.10.11, 19:39
                        Dyskutując z dr Kellerem o ekonomii należy pamiętać, że to podobny eksperyment jak rozmowa z dr Kaczyńskim o rajdach samochodowych lub otwieraniu dobrego konta bankowego :)
                        • Gość: Kagan Re: Absurdalne przepisy doprowadzają do bankructw IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 20:32
                          Znow tylko ad personam?
                      • Gość: Kagan Re: Absurdalne przepisy doprowadzają do bankructw IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 20:31
                        Wroci, i to szybciej niz myslisz...
    • jkredman jakie to przepisy - to jyuż pan żurnalista nie wie 13.10.11, 15:06
      albo nie zrozumiał wykładu ekonomisty
    • jkredman i będą szczęśliwi, jak nie będzie podatków, opłat 13.10.11, 15:10
      i składek, jak będzie można płacić co łaska pracownikom albo i nie płacić, a dzień pracy się wydłuży do 12 godzin [drzewiej przecież tak bywało]

tylko że potem przyjdą i ich wyłomocą, aż pasibrzuchy na drzewach załopocą
      • gandalph Re: i będą szczęśliwi, jak nie będzie podatków, o 13.10.11, 15:45
        jkredman napisał:

> i składek, jak będzie można płacić co łaska pracownikom albo i nie płacić, a dz
        > ień pracy się wydłuży do 12 godzin [drzewiej przecież tak bywało]
        >
        > tylko że potem przyjdą i ich wyłomocą, aż pasibrzuchy na drzewach załopocą

... i od razu zrobi się dobrobyt!
        • Gość: Kagan Re: i będą szczęśliwi, jak nie będzie podatków, o IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 16:29
          Dobrobytu powszechnego to moze od razu nie bedzie, ale samopoczucue ludzi pracy bedzie super od pierwszych chwil rewolucji!
      • Gość: Kagan Re: i będą szczęśliwi, jak nie będzie podatków, o IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 16:28
        A na drzewach, zamiast lisci, beda wisiec finansisci, zas trotuary beda wybrukowane tepymi, burzujskimi lbami...
    • Gość: pytalski Absurdalne przepisy doprowadzają do bankructw p... IP: *.nyc.res.rr.com 13.10.11, 15:57
      Dyrektor Brytyjsko-Polskiej Izby Handlowej ... Czy Polacy wyglądają na hindusów ?
      • Gość: Pradip Gupta Re: Absurdalne przepisy doprowadzają do bankructw IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 16:30
        I am polish(ing) and Indian too!
    • Gość: bufetowa Wystarczy zlikwidować odliczenia vat IP: *.play-internet.pl 13.10.11, 17:05
      Wystarczy prosta reforma finansów, która likwiduje stare zasady podatku vat, a wprowadza jeden podatek niski vat np 5% (to by trzeba dokładnie przemyśleć), którego nikt nie mógłby sobie odliczyć.
      Wtedy zaoszczędzilibyśmy na urzędnikach, którzy zajmują się dzisiaj rozliczeniami vat,
      firmy by zaoszczędziły na czasie i kosztach potrzebnych do rozliczenia vatu.

Tylko niestety proste rozwiązania są dla naszych politykierów nie możliwe do wprowadzenia, bo to unia bo żadne inne państwo czegoś takiego nie stosuje itd...
      • Gość: kagan Re: Wystarczy zlikwidować VAT! IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 17:07
        Oraz podatek od wynagrodzen z tytulu pracy (tzw. PIT), a za to wysoko opodatkowac bogatych, a szczegolnie dochody nie pochodzace z wlasnej pracy.
        • Gość: działalność gosp Re: Wystarczy zlikwidować VAT! IP: *.ip.netia.com.pl 13.10.11, 17:45
          Przeczytałem Twoje wpisy i stwierdzam,że:masz 15 lat,albo kompletnie nie rozumiesz mechanizmów gospodarki rynkowej(zwanej kapitalizmem).Twoja aktywność na tym forum jest wprost proporcjonalna do nieznajomości materii.
          • Gość: Kagan Re: Wystarczy zlikwidować VAT! IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 17:52
            Znow tylko ad personam? I co zlego jest w tym, jak ktos ma 15 lat?
            PS: w kapitalizmie zyje od roku 1981.
            • Gość: Sagan Re: Wystarczy zlikwidować VAT! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.10.11, 18:55
              Podobno już w Traiskirchen przed wyjazdem do Australii miałeś odchyłki?
              • Gość: Kagan Re: Wystarczy zlikwidować VAT! IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 20:33
                Znow ad personam? A do Australii przylecialem za wlasne pieniadze z RPA, zas w Traiskirchen nigdy w zyciu nie bylem.
                • Gość: Sagan Re: Wystarczy zlikwidować VAT! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.10.11, 21:55
                  A w RPA oczywiście byłeś na safari ... Tow. Keller, ludzie z Melbern Cię znają!
                  • Gość: Kagan Re: Wystarczy zlikwidować VAT! IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 23:32
                    Miedzy inymi na safari, ale glownie pracowalem tam w fimie Anglo American.
                    Mowi ci cos ta nazwa?
                    • Gość: Sagan Re: Wystarczy zlikwidować VAT! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.10.11, 10:01
                      Jak zwykle Jewreje robiący w złocie i diamentach ... aj, waj, Keller z takim nazwiskiem drzwi były tam dla Ciebie oczywiście otwarte :)
                      • Gość: Kagan Re: Wystarczy zlikwidować VAT! IP: *.dsl.telepac.pt 14.10.11, 11:31
                        Nie w zlocie, a w platynie...
    • mariusz2010 Ot i Kagany nas urządziły... 13.10.11, 22:38
      Taki Kagan na forum, może tylko zdenerwować, lub rozśmieszyć.
      Gorzej, że inne Kagany zdołały uraczyć nas w 1991 przepisami niszczącymi ludzi tworzących ciężką pracą swoje i innych stanowiska pracy. Zastanawia mnie, dlaczego dotąd tych przepisów nie poprawiono. Wygląda na to, że Kagany maja wciąż bardzo duży wpływ na polską gospodarkę, co oznacza, że z biedy dłuuuuugo jeszcze nie wyjdziemy.
      • Gość: Kagan Re: Ot i Kagany nas urządziły? IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 23:41
        Z biedy nie wyjdziemy, jesli bedziemy miec wciaz tak smiesznie niskie place i zasilki, powodujace, ze POlacy nie maja pieniedzy, a wiec nie ma wystarczajacego POpytu na wytworzone dobra i uslugi, co POwoduje ograniczenie produkcji, a wiec tez dalszy wzrost bezrobocia, a wiec takze i spadek POpytu itd.
    • gandalph Wchodzę na wątek, patrzę - ... 14.10.11, 13:36
      ... co drugi wpis - Kagan. Nie warto kłapać dziobem po próżnicy, oops, kopać się z koniem. Zatem adiu, Fruziu!
      • Gość: Sagan Re: Wchodzę na wątek, patrzę - ... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.10.11, 15:50
        Co najzabawniejsze, to ten gostek twierdzi, że pracuje naukowo w Portugalii na jakiejś uczelni :)
        • Gość: kagan Re: Wchodzę na wątek, patrzę - ... IP: *.dsl.telepac.pt 14.10.11, 17:18
          Znow tylko ad personam?
      • Gość: Kagan Re: Wchodzę na wątek, patrzę - ... IP: *.dsl.telepac.pt 14.10.11, 17:17
        I co z tego? To przeciez "moj" watek!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka