Dodaj do ulubionych

3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeżdż...

IP: *.lublin.mm.pl 25.10.11, 13:16
No dokładnie. Mój samochód ma 15 lat i 3/4 innych samochodów na ulicy mojego miasta jest nowsza, więc to niemożliwe, żeby średnia wynosiła 15.
Obserwuj wątek
    • lang-uage też się dziwię że tak bogaty naród 25.10.11, 13:57
      (w kościoły, kretyńskie idee solidarności, setki tysięcy pasożytów urzędniczych na utrzymaniu) nie stać na samochody prosto z salonów
      • Gość: Mirwisz Re: też się dziwię że tak bogaty naród IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.10.11, 14:21
        A ja mam 1966 Pontiac GTO i w związku z tym poważnie zawyżam statystyki :)
        • Gość: FM Re: też się dziwię że tak bogaty naród IP: *.rzeszow.vectranet.pl 25.10.11, 15:34
          a ja mam Forda Mustanga z 1966r i również zawyżam statystyki ;)
        • Gość: filip Re: też się dziwię że tak bogaty naród IP: *.ip.jarsat.pl 25.10.11, 16:25
          samochodów z plakatu w pokoju nikt do statystyki nie bierze
      • aqwertz Re: też się dziwię że tak bogaty naród 25.10.11, 14:22
        Dyżurny debil forów nawet w temacie motoryzacyjnym będzie bredził coś o kościołach
        • Gość: TEZ Re: też się dziwię że tak bogaty naród IP: *.pool.mediaWays.net 25.10.11, 14:34
          A dyzurny ksiadz jaki czujny dzisiaj!
        • lang-uage Re: co bredzisz obrońco pedofilów? 25.10.11, 14:59
        • Gość: mzb Ksiądz go skrzywdził jak był ministrantem IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 25.10.11, 15:16
          Więc teraz się nie dziw :)
          • przechrztaimason Nie wybolcował 25.10.11, 15:29
            go jak innych i do dziś zazdrość go zżera :)
            • Gość: BOLUŚ Re: Nie wybolcował IP: *.jd.exarnet.net 25.10.11, 16:05
              Ułomny typ "przechrztaimason " znów syfi po forach.
              Znany DUREŃ TROL FORUMOWY , który w każdym temacie robi syf a z siebie debila

Precz idioto...
            • lang-uage Re: Nie zapomnij oddać swoich dzieci 26.10.11, 09:43
              pod "opiekę" plebana będą wybolcowane jak ty
          • lang-uage od urodzenia jestem ateistą 26.10.11, 09:42
            czyli normalnym człowiekiem debilku
    • Gość: gość 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeżdż... IP: 178.73.49.* 25.10.11, 14:00
      Mój samochód też ma 15 lat, ma polisę OC i AC, niestety z powodu braku gotówki (kredyt mieszkaniowy) nie mogę mieć nowszego, dbam o niego i jeżdżę. Pozdrawiam włąścicieli kilkuletnich aut.
      • Gość: k Re: 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.11, 14:04
        mój ma 24 lata i zamierzam go użytkować do 1 000 000 km
      • des4 Re: 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeż 25.10.11, 14:12
        napisz jeszcz która firma chciała ubezpieczyć AC 15-letniego samochódu za 5 tyś....
        • Gość: k Re: 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.11, 14:20
          AC nie wykupuje z zasady samochód jest wyceniany na 15 k
          • des4 Re: 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeż 25.10.11, 14:22
            pytanie było do "gościa" powyżej
            • aqwertz Re: 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeż 25.10.11, 14:24
              Myślisz, że nie można ubezpieczyć zabytkowego pojazdu? Liczy się wartość a nie wiek.
              • des4 Re: 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeż 25.10.11, 14:30
                Zabytkowe? niech ci będzie, że zabytkowe :)
                • Gość: Marek Re: 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.11, 14:40
                  ja mam w rodzinie Lanosa, z OC+AC, auto ubezpieczone na chyba 4,5 tys. zł... auto ma ponad 10 lat...
                • Gość: kixx Re: 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeż IP: *.acn.waw.pl 25.10.11, 14:46
                  tesc ubezpiecza 15 letnia mazde w Warcie na oc/ac

mniejsza o sens takiego ubezpieczenia-ale jednak Warta ubezpiecza
            • Gość: dd Re: 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeż IP: 195.158.247.* 25.10.11, 14:51
              jak ma kontynuację ubezpieczenia to można wykupywać AC i do 15letnich aut. Pytanie brzmi tylko po co?
        • Gość: mzb Warta ubezpiecza IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 25.10.11, 15:18
        • Gość: kalmar1967 Re: 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.11, 16:07
          gdyby kto szukał:
          w każdej firmie jako kontynuacja
          w Warcie bez problemu.
          Z PZU odeszłem bo byli za drodzy - Warta bez problemu przyjęła AC
      • lehoo Re: 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeż 25.10.11, 15:25
        20-letni Mitsubishi Lancer. Pojedynczy wtrysk, katalizator, 1500 ccm. Nie tłuczony, drugi właściciel. Przez przeglądy przechodzi jak przeciąg. Po co mi nowszy ?
        • forumowiecgwna Re: 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeż 25.10.11, 16:24
          Bo:
          - konstrukcja auta jest z kilku epok wczesniej i w momencie powazniejszego wypadku nie masz zadnych szans z nowszym autem. Albo inaczej - byle Clio, Lanos, badz Golf (nowszy) w takim samym wypadku zapewne wyjdzie bez szwanku dla pasazerow (za to zmasakrowane na zewnatrz), a Ty bedziesz mial auto w lepszym stanie za to stan kierowcy/pasazera bedzie koszmarny).
          - parametry hamowania zapewne nieporownywalne - mam Polo z 2004 roku i Vectre z 98, Polo hamuje w miejscu, doslownie, Vectra choc to auto wyzszej klasy i z hamulcami na klocki nie ma zadnych szans
          - stan techniczny na przegladzie to jedno - stan faktyczny to drugie. Nie wmowisz nikomu ze auto 20letnie jest w lepszym stanie niz nowe. Auto 20 letnie ma ciagle jakies problemy - a to wydech, a to blachy, a to kiera, a to jakis wyciek, a to chlodnica - nie ma innej mozliwosci i nie jest to wina auta - to po prostu eksploatacja.

Ja nie mowie o tym czy rachunek ekonomiczny jest wazniejszy, czy przyjemnosc jest wieksza - sam jak napisalem mialem rozne auta w zyciu i nowe, i na gwarancji i strupiale. Teraz mam dwa autka od dluzszego czasu - nowe i stare, i mam w nosie opinie forumowe, po prostu takie auta sa mi akurat w tym momencie zycia potrzebne. Ale to nie zmienia faktu ze rozumiem fakt ze Vectra jest choler*nie tania w eksploatacji, ma w miare tanie czesci, kazdy zaklad przyjmuje auto do naprawy bez sciemy, jezdzi wygodnie i przyjemnie - co nie zmienia rzeczywistosci :).
          Wolalbym nowe auto z 2.0 tdi CR, bo uwazam ze to auta genialne, albo forestera na CR, albo suv-a na CR - trzeba byc ostro przygniecionym zyciem zeby twierdzic ze stare 10-12, badz 21latki sa lepsze od takiego golfa z 170 CR-em pod maska :)
          • Gość: Soze74 Do:forumowiecgwna IP: *.ibd.gtsenergis.pl 25.10.11, 22:17
            Opiszę osobiste doświadczenia: żona ma służbówkę-nowy kompakt na ON, ja 12 japana klasy średniej. Materiały użyte do wykończenia wnętrza - poza wszelką dyskusją. Awaryjność u niej niska z racji wieku, u mnie zbliżona z racji marki. Koszty eksploatacji - u niej kosmiczne gdy u mnie umiarkowane
          • lehoo Re: 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeż 09.08.12, 15:26
            Misiek skończył 21. Przegląd przeszedł i dalej dzielnie pozostaje w służbie. POzdrawiam :-)
    • Gość: teduyk 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeżdż... IP: *.aster.pl 25.10.11, 14:00
      sprawa jest oczywista, bo przeciez ci ktorzy postuluja o zmiany w systemie nie sa wielbicielami statystyk. kiedy szeroki ogol bedzie otrzymywal jasny sygnal z mediow,ze cala reszta jego pobratymcow posiada lub kupuje auta duzo mlodsze to i on sam bedzie sklonny nowsze kupic, a ze sprzedaz nowych auto drastycznie spada(nic dziwnego skoro wszedzie poza polska sa duzo tansze) to trzeba na nowo kreowac rzeczywistosc, wyznaczac nowe standardy na przyklad taki, ze wypada zmieniac samochod co dwa lata.
    • Gość: JJ 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeżdż... IP: 91.220.164.* 25.10.11, 14:06
      Moje autko ma 14 lat i chwilowo świetnie mi służy. Planuję go użytkować jeszcze dwa - trzy lata. Po co zmieniać coś co działa i problemów nie sprawia?
    • te_rence 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeżdż... 25.10.11, 14:07
      podli ci ludzie że tak starymi jeżdżą! a powinni jeździć nówkami z salonu i zmieniać na nowe po 5 latach jak na zachodzie! a tak to pewnie z przyzwyczajenia jeżdżą starymi, no bo nie dlatego że ich nie stać, przecież mamy najtańsze paliwo w Europie najtańsze OC w Europie (tak słyszałem z mediunów różnych) i... najtańsze pensje w Europie!
      ja osobiście zaniżam mój ma 11 i parę latek jeszcze pojeździ... VW Bora 1,9 TDI 115 kucy dobrze ciągnie :)
      • Gość: lol Re: 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeż IP: *.zone14.bethere.co.uk 25.10.11, 16:03
        Może to śmiesznie zabrzmi pajacu, ale paliwo mamy jedne z najtańszych w Europie. Więc nie narzekaj i sprawdź ceny w innych krajach w przeliczeniu na złotówki.
        • Gość: Olek Re: 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.11, 16:24
          Groszowe różnice nieistotne.Nawet gdyby było 2/1 to i tak w przeliczeniu do realnej (nie "średniej") pensji - wychodzimy na nadroższy kraj w UE
          • Gość: gtw Re: 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeż IP: *.223.64.210.static.sl-net.pl 25.10.11, 18:04
            czyli zarabiamy mniej niż w BG, RO, LT, LV czy SK?
        • Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx Kolejny debil, który przelicza swoją pensję na IP: *.jmdi.pl 25.10.11, 19:11
          złotówki i podnieca się, jak to dobrze w uk zarabia. Przestań, pajacu, przeliczać wszystko na tą śmieszną walutę, tylko przelicz sobie na średnią pensję w danym kraju. Wtedy się ku... mocno zdziwisz!
    • Gość: An. Re: 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeż IP: 194.165.48.* 25.10.11, 14:07
      I co na to pan Kublik??

Się pytam .....

:D
      • Gość: Morel Re: 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeż IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.10.11, 14:24
        Możesz se gadać jak chłop do obrazu, hehe ...
      • hrin Re: 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeż 25.10.11, 15:18
        Ja tez chce wiedziec co pan Kublik na to....
      • Gość: homer Re: 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.11, 21:22
        Oj będzie się Kublik gęsto tłumaczył na dywaniku u Farysia, że taki artykuł u niego w gazecie poszedł :)
    • Gość: vv No a potem władza trąbi, że stare samochody to ... IP: *.ip.netia.com.pl 25.10.11, 14:09
      takie zagrożenie, trzeba obostrzeń, a tu się okazuje, że jak zwykle urzędy mają nieaktualne dane:/
    • jakbukda Re: 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeż 25.10.11, 14:10
      Jeśli samochód przechodzi badania techniczne nawet mając ponad 10 czy 20 lat, to w jaki sposób ujemnie wpływa na bezpieczeństwo ruchu drogowego?
      Pomijam sytuacje przechodzenia badań technicznych na podstawie ustnej deklaracji użytkownika o sprawności pojazdu.
      • des4 Re: 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeż 25.10.11, 14:13
        wsyzscy wiemy jak te samochody przechodza badania techniczne :)

jakbukda napisał:

> Jeśli samochód przechodzi badania techniczne nawet mając ponad 10 czy 20 lat, t
        > o w jaki sposób ujemnie wpływa na bezpieczeństwo ruchu drogowego?
        > Pomijam sytuacje przechodzenia badań technicznych na podstawie ustnej deklaracj
        > i użytkownika o sprawności pojazdu.
        • jakbukda Re: 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeż 25.10.11, 14:20
          des4 napisał:

> wsyzscy wiemy jak te samochody przechodza badania techniczne :)

Kwestia odpowiedzialności właściciela.
          Inna sprawa, że jak nieraz widzę zakurzonego golfa II z tylnym zderzakiem 3cm nad asfaltem i czterema czy pięcioma chłopami w środku, a do tego ciągnącego przyczepkę z cementem albo betoniarkę, to omijam szerokim łukiem.
          • Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx Odpowiedzialność?! U polaczka?! IP: *.jmdi.pl 25.10.11, 19:21
            Zwłaszcza jak może parę groszy zaoszczędzić?! Nie rozśmieszaj mnie!
        • Gość: elo Re: 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeż IP: *.156.115.240.mortin.pl 25.10.11, 14:22
          niektórzy rzetelnie przeprowadzają badanie auta.
          A to, że ktoś woli podbić przegląd rozpadającemu się autu to jego błąd.

Musi jednak jeszcze trochę minąć nim takie praktyki będą na coraz mniejszą skalę.
          • Gość: chemik Re: 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeż IP: *.core.lanet.net.pl 25.10.11, 16:20
            Z przeglądami to jest tak: nawet najbardziej zaufany znajomy diagnosta nie podbije przeglądu w samochodzie, który ma widoczną rdzę. Nawet jeśli reszta jest w 200% sprawna... Boją się, bo każdy gliniarz może się do tego przyczepić. Ale to działa także w drugą stronę - jeśli z zewnątrz jest wszystko ok, zawsze można się dogadać. Czy to ma sens? Nie zawsze to, co najbardziej widoczne, jest też najniebezpieczniejsze...
      • Gość: gość Re: 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeż IP: *.gadu-gadu.pl 25.10.11, 14:18
        Co stacja to inna ocena, w moim starym citroenie jeden nie chciał puścić bo próg zardzewiały a drugi 'ekspert' nawet nie zauważył tylko nadmienił że amortyzatorów z tyłu już nie mam a i tak podbił. Także wybacz, ale opinia stacji kontroli pojazdów to żadna opinia
        • rock73 Re: 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeż 25.10.11, 16:38
          Lepsza opinia pana redaktora, że każdy stary samochód jest zepsuty?
          • Gość: gość Re: 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeż IP: *.gadu-gadu.pl 26.10.11, 07:45
            nie każdy, ja swoje usterki usunąłem, nie jestem fachowcem i od tego co mam zrobić i naprawić są mechanicy oraz stacje diagnostyczne, ale trochę przesada że podbijają wierząc że naprawię, bo są tacy którzy mają to w d***
      • Gość: gosia Re: 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeż IP: *.emea.ibm.com 25.10.11, 14:53
        > Jeśli samochód przechodzi badania techniczne nawet mając ponad 10 czy 20 lat, t
        > o w jaki sposób ujemnie wpływa na bezpieczeństwo ruchu drogowego?
        Są normy zależne od rocznika, np. emisja spalin.
        Podstawowa zasada "prawo nie działa wstecz": ktoś wyprodukował samochód w roku 1990-tym i był on dopuszczony do ruchu, to nie można go nie dopuścić w 2011 jeżeli badane parametry się nie pogorszyły.
    • Gość: satyron polskie kombinacje. IP: *.play-internet.pl 25.10.11, 14:11
      przyjechalem z Francji ...jezdzac po glownych (gowniancych )drogach szczerze przyznam ze moim 8 letnim Golfem IV , wydaje mi sie byc biedakiem ............wiec nie opowiadajcie glupot na temat tej sredniej . Chyba ze znowu jest to jakis chwyt na wyudzenie unijnych pieniedzy, domenie w ktorej raczej zaliczamy sie do liderow
      • forumowiecgwna Re: polskie kombinacje. 25.10.11, 16:39
        To takie same wirtualne swiaty jak swiat progow podatkowych - wg danych kilka procent przekracza drugi prog. W rzeczywistosci jest to kilkadziesiat procent, tyle ze kazdy kto ma troche rozumu kombinuje jak kon pod gore zeby nie zalapac sie na kolejny prog.
        Ale potem tysiace narzekaczy bedzie mendzic o biedzie w polsce....

Mnie rozsmieszyl ten artykul - choc w dalszym ciagu nie bardzo rozumiem gdzie tu jest ta rozbieznosc. Wcale nie jest tak latwo "uciec" z systemu OC i rejestracji, przynajmniej dla amatora. Wiem wiem, sprzedac "ruskiemu" - tylko ze to chyba nie takie proste... Z tego co wiem, UK potrafia w przypadku zorientowania sie po kilku latach ze auto zniknelo wrocic do poprzedniego wlasciicela i od niego wymagac dalszego placenia.
        Nie wiem wiec do konca jak te auta "gina" w tej polskiej rzeczywistosci. ale sam fakt ze jest w tych statystykach sciema jest dla mnie calkiem jasna - pracuje w DE i uwazam ze wcale nie jest z naszymi autami tak zle, nie wchodzac tu w temat rozbitkow i aut ktore technicznie nie powinny jezdzic po jakichkolwiek drogach.
    • arkonastrasse Lepiej mieć auto "zarejestrowane" w Niemczech 25.10.11, 14:15
      Najlepsze są samochody "zarejestrowane" w Niemczech. Jazda z tablicami wytłoczonymi u zaprzyjaźnionego turka z namalowanymi urzędowymi naklejkami albo i bez, badź tablice warsztatowe nieważne od roku to w Polsce normalka. Zabawne jest to, że policja nigdy za to nie ukarze, bo auto akurat nie porusza się po drodze. Oficjanla rejestracja samochodu w Polsce i opłata OC to w takim świetle zwyczajne frajerstwo.
      • Gość: adam A jak jeb... takim samochodem w inny? IP: *.ip.netia.com.pl 25.10.11, 14:17
        to ładnie zabulisz. Zresztą równie dobrze można ryzykować jazdę wyrejestrowanym samochodem.
        • arkonastrasse Aby wyrejestrować musisz zezłomować 25.10.11, 14:29
          Aby wyrejestrować samochód musisz przedstawić potwierdzenie zezłomowania kompletnego pojazdu i oddać tablice.
        • Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx Takie to polskie frajerskie cwaniactwo. IP: *.jmdi.pl 25.10.11, 19:34
          Zakombinować na krótką metę, zaoszczędzić parę złotych, a jak przyjdzie co do czego i zrobi taki szkodę- płakać, bo komornik wszedł na pensję/auto/dom. Jazda bez prawa jazdy na motocyklu, bo "nie opłaca się robić" (tak! są debile, którzy tak rozumują!), jazda po kielichu "bo nie złapią" (nie wiedzą nawet, że OC pijanego nie obejmuje- nie czytają, co podpisują) itp.
          Polska- kraj frajerów, którzy sami siebie dymają.
    • Gość: olek Mam 11letniego forda mondeo IP: *.ip.netia.com.pl 25.10.11, 14:15
      Od nowości w rodzinie, świetnie utrzymany, mały przebieg, regularne remonty. Pali ok 8l ale nie opłaca mi się go zmieniać. Dzisiaj dostałbym za niego 6-8tys, za takie pieniądze to nic nadającego się do jazdy nie kupię.
    • Gość: ass Re: 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeż IP: *.dynamic.chello.pl 25.10.11, 14:22
      Samochód 10letni. 110tys km przebiegu. Od nowości w jednej rodzinie z pełnym serwisem.
      Duży, wygodny, dość oszczędny a jego wartość 12-14k.

Może ma i 10 lat ale zdecydowanie lepszy od wielu młodszych, które jeżdżą po polskich ulicach :)
      • des4 Re: 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeż 25.10.11, 14:23
        no na pewno lepszy...
    • konsument-1 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeżdż... 25.10.11, 14:30
      Niech straż miejska czy policja przejdzie się po starych osiedlach/ z płyty w miastach ile stoi trupów i zabiera miejsca parkingowe.
    • Gość: ciotka a co to jest "fikcja z procedur"? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.11, 14:35
      bo "niekumatym" a ciekaw jestem, jakąż to "koncepcyję" mała "nasza przyszłość"
    • hooligan1414 brat ma BMW 635 CSi rocznik 1985 - stan muzeum 25.10.11, 14:38
      stara się jeździć jak najwięcej, choć zimą oszczędza. nie ma przy tym tygodnia, żeby nie znalazł na parkingu za wycieraczką karteczki od chętnego kupca. Nie macie pojęcia jakie kwoty proponują. Oczywiście auto w idealnym stanie, nieźle wyposażone nawe jak dzisiejsze standardy - mocny 6-cyl silnik, dyfer ze szperą, piękna skóra, klima, el. szyby etc. Czekam, aż ktos napisze, że jeździ starym, niebezpiecznym złomem. W czasach, kiedy wasze plastikowe bolidy stacja demontaży będzie kupowała od was na kilogramy, do brata będzie stała długa kolejka kupców proszących, by sprzedał im swoją bawarę... :))))
      • Gość: Autor Re: brat ma BMW 635 CSi rocznik 1985 - stan muzeu IP: *.szczecin.mm.pl 25.10.11, 17:22
        chyba Cię chłopie wyobraźnia poniosła :)
      • mpp29 Re: brat ma BMW 635 CSi rocznik 1985 - stan muzeu 25.10.11, 19:43
        hooligan - moj motor tez juz w 2/3 odrestaurowany. Silnik juz przemowil po ponad 30 latach przerwy, poza przerywaczem - wszystkie czesci epokowe, oryginalne :) Niestety - dalej brak jednego oryginalnego elementu gaznika...
        Co do checi "odkupienia" - podczas samego lakierowania kupcow bylo dwoch. Motocykl ma ponad 80% oryginalnego lakieru... :) Kwoty proponowane tez sa ciekawe, z tym ze wartosc ustrojstwa wieksza ze wzgledu na sentymenty rodzinne.
    • yacek67 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeżdż... 25.10.11, 14:40
      Sprawę by załatwiło umieszczenie w dowodzie rejestracyjnym danych ubezpieczenia OC tj. firma i numer polisy. Ktoś nie przedłużył ubezpieczenia? Ubezpieczyciel zawiadamia wydział komunikacji odpowiedzialny za numer rejestracyjny. I tablice nalezy zwrócić w czasie tygodnia.
      Samochód jest wyrejestrowany. I policja przy kontroli miała by ułatwione zadanie. Nie wiem dlaczego w Polsce tak często łapiemy sie lewą ręką za prawe ucho, powyższe jest stosowane w szeregu krajów.
      • Gość: trash Re: 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeż IP: 195.158.247.* 25.10.11, 14:58
        to byłoby dobre gdyby można było wyrejestrować pojazd (przy możliwości powtórnej rejestracji) czego jestem zwolennikiem. Byłoby to dobre na przykład dla tych co sezonowo używają samochodu. Niestety polskie prawo mija się tu ze zdrowym rozsądkiem i nie ma aktualnie takiej możliwości.
    • Gość: eLeM To prawda i to przesmieszna IP: *.piekary.net 25.10.11, 14:41
      Kumpel miał kiedyś jakąś sprawę u komornika. Jeździł starym kilkunastoletnim gratem, wczesniej miał ze cztery inne ale każde w ciągu kilku lat musiał zezłomować. Tymczasem komornik otrzymał informację że ów kolega posiada... 5 samochodów :)
    • Gość: kierowca 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeżdż... IP: *.ib.pwr.wroc.pl 25.10.11, 14:47
      Wszystkie auta powyżej 10 lat powinny być zezłomowane!
      • Gość: realista Re: 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeż IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 25.10.11, 14:58
        Mam w ewidencji na siebie pojazd 25 letni , niestety fizycznie go już nie posiadam (stał pod szopą 10 lat i się rozleciał jeden sąsiad wziął koła na wózek ,drugi fotele do stodoły itp. reszte zabrała rdza i złomiarze . Niestety żeby go wycofać z ewidencji muszę go zezłomować tylko ze fizyczni pojazdu już nie mam , tak więc statystyka będzie troszke kulała , znam kilka osób które też mają taki problem .
    • serwis.tk 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeżdż... 25.10.11, 14:48
      Od paru lat ,podczas corocznego przeglądu technicznego popierana jest jakas dodatkowa opłata (chyba 1 pln) Podobno jest to opłata ewidencyjna.
      Żeby auto starsze niż 3 lata miało prawo jeżdzic po drogach ,raz na rok musi odbyć przegląd. Stacje kontroli prowadzą ewidencję. Więc jaki problem ???
    • Gość: docent-drwal ekolodzy to głupcy IP: *.euro-net.pl 25.10.11, 14:51
      Im będzie więcej bzdurnych przepisów ekologicznych, tym nowe samochody będą bardziej skomplikowane, drogie, awaryjne. Im bardziej samochody będą drogie, tym starsze roczniki ludzie będą kupowali, bo na takie będzie ich stać. Im starszy samochód, tym bardziej zanieczyszcza środowisko i koło się zamyka.
      • markus119 A jam 19 letnie 25.10.11, 15:05
        A ja mam 19 letnie clio i nie zamierzam go zmieniać do póki sam się nie rozleci. Po pierwsze nigdy nie zwiódł a mam go 6 lat, po drugie boję się, że nowsze auto mi ukradną, po trzecie jestem miłośnikiem jazdy motocyklem, wiec od wiosny dopóki nie ma śniegu auto stoi.
        • Gość: docent-drwal Re: A jam 19 letnie IP: *.euro-net.pl 25.10.11, 15:40
          Mało które z obecnie produkowanych aut dożyje 19 lat. Większość posypie się po 10 latach a ekolodzy tak ustawią podatek ekologiczny, by nie opłaciło się jeździć autem starszym niż 12 lat. Już koncerny o to zadbają, bo wiedzą, że ekolodzy i pierdzistołki z Brukseli to sprzedajne dziwki...

Przecież huty, fabryki samochodów muszą coś robić, a że przy okazji zużywają mnóstwo energii, emitowane są olbrzymie ilości CO2 i innych świństw? Ekolodzy udają, że nie widzą..
      • odchudzacz Re: ekolodzy to głupcy 25.10.11, 15:32
        Gość portalu: docent-drwal napisał(a):

> Im starszy samochód, tym bardziej zanieczyszcza środowisko i koło się zamyka.

Moj samochod ma 14 lat. Gdy badana jest czystosc spalin, to sobie diagnosci pokazuja wynik z niedowierzaniem
        • Gość: docent-drwal Re: ekolodzy to głupcy IP: *.euro-net.pl 25.10.11, 15:46
          Źle mnie zrozumiałeś. Nie ze względu na ekologię chciałbym, by Polacy jeździli nowszymi samochodami, bo produkcja nowych samochodów plus utylizacja starych jest jeszcze bardziej nieekologiczna. Zużywa się przy tym mnóstwo surowców i energii. Chodzi mi o bezpieczeństwo, wygodę, niezawodność
          • hooligan1414 starsze auta są wygodniejsze 25.10.11, 15:53
            proponuję rzecznikom plastikowej współczesności - jedna jazda Mercedesem W124 lub 126, Citroenem CX, Lancia Kappa i porzucicie swe plastikowe toczydełka. dotyczy to tylko także aut niższych klas - pod warunkiem, że nie są wytłuczone.
            Z bezpieczeństwem się zgodzę - ale zostało okupione wieksza masą i większym skomplikowaniem
            • Gość: docent-drwal Re: starsze auta są wygodniejsze IP: *.euro-net.pl 25.10.11, 17:05
              Jeżeli chodzi o bezpieczeństwo, to jestem gotów zapłacić więcej, oczywiście w granicach rozsądku, ale np normy emisji Euro 5, wbrew pozorom bardziej szkodzą środowisku, niż mu pomagają. Zostały wprowadzone, by faworyzować na unijnym rynku europejskich producentów.

Co do samochodów klasyków, to podziwiam ich właścicieli. Sam jednak jeżdżę 3-letnim autem, które ma mi służyć, by bezproblemowo przemieścić się z punktu A do punktu B. Dopóki nie będzie sprawiać kłopotów, będę nim jeździł. Gdy jednak zacznie coś się psuć, sprzedam natychmiast, niezależnie od tego czy to będzie za rok czy za 10 lat.
              • Gość: gtw Re: starsze auta są wygodniejsze IP: *.223.64.210.static.sl-net.pl 25.10.11, 18:08
                ciekawe jakby wszyscy zaczęli jeździć klasykami

no bo jak wiadomo każdy klasyk to od od dziadka z Bawarii co to tylko w niedzielę do kościoła, a emisja spalin 10x poniżej normy :)
    • Gość: ddd-trash Re: 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeż IP: 195.158.247.* 25.10.11, 14:54
      Jakby można byłoby normalnie pójść i wyrejestrować auto (jak nakazuje zdrowy rozsądek) to nie byłoby tej całej fikcji. teraz jedyne co można zrobić z nieużywanym autem to go zezłomować. Polacy nie są jednak durniami - nawet 20 letni samochód, nieużywany, lepiej żeby stał (i w zależności od marki nabierał wartości historycznej) niż żeby go tak po prostu zezłomować. Nikt normalny też nie wykupi OC dla auta które stoi w stodole. Więc Polacy robią to co nakazuje rozum - olewają nieżyciowe przepisy.
      • Gość: swoboda_t Chore przepisy o wyrejestrowaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.11, 15:39
        Propozycja dla Ruchu Papilota (co robił w komisji Przyjazne Państwo?) - może by tak zmienić idiotyczne, nieżyciowe przepisy o wyrejestrowaniu pojazdu? Kilkanaście lat temu była możliwość czasowego wyrejestrowania, potem zniknęła. Zmusza to wielu ludzi do opłacania OC za nieużywany samochód (sam tak teraz mam - auto służbowe i dwa prywatne, z których jednego w zasadzie nie używam, ale sprzedać się nie opłaca) lub łamania prawa (brak opłat). I powoduje, że bezpowrotnie znika wiele samochodów, które w przyszłości mogły zasilić grono klasyków. Przepisy o całkowitym wyrejestrowaniu też są bez sensu, stąd powszechne złomowanie "na czarno" i samochody-widma w statystykach. Właściciel wyrejestrowanego na dobre samochodu powinien być zobligowany do zdania i rozliczenia substancji trujących (płyny, akumulator itp.), a z resztą niech robi wedle uznania. Chce sprzedać na części? Proszę bardzo. Postawić w ogrodzie? Nie ma sprawy. Porąbać siekierą i usypać kupkę na placu? Śmiało.
        • ppo Co to znaczy "nie opłaca się sprzedać"? 30.10.11, 10:29
          Rozumiem, że według ciebie bardziej opłaca się bulić OC za auto, które stoi i niszczeje? Wyjaśnij mi to, bo mnie w tej sytuacji bardziej opłacałoby się nawet oddać za darmo (lepiej mieć zero niż minus).
          A przepisy o wyrejestrowywaniu właśnie takie są po to, aby wraki nie zaśmiecały ogródków, podwórek, lasów itp. Tak jak to miało miejsce w czasach, kiedy te przepisy nie obowiązywały.
    • walasia1 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeżdż... 25.10.11, 14:56
      Jestem posiadaczem samochodu widma!
      Auto z 92 roku zezłomowane w UK, niestety polskie urzędy uważają, że w UK wydaja unijne papierki (ha ha ha). Urząd nie chce wyrejestrować, a ja płacę ubezpieczenie za nieistniejące auto od trzech lat! Ubezpieczyciel chce zaświadczenie o wyrejestrowaniu. Oszukuje w majestacie prawa. Przyjdzie mi fikcyjna umowę zrobić, bo inaczej będę płacić za auto do końca moich dni.
      Nie mam kiedy jechać do Polski, by to załatwić (spróbować chociaż).
    • jim19 3 miliony samochodów-widm. Jak stare auta jeżdż... 25.10.11, 15:08
      Przy okazji wprowadzania nowego systemu zapomniano o tzw czarnych tablicach. To jest po prostu śmieszne, iż w dalszym ciągu można je używać. Dla wyjaśnienia mniej zorientowanym czarne tablice są poza systemem ścisłej kontroli.
    • spieprzajacy_dziad nareszcie ktoś to dostrzegł! 25.10.11, 15:09
      podaje się bzdurne statystyki nic nie mające wspólnego z rzeczywistością. najbardziej mnie rozbawia opowiadanie, że mamy wskaźnik motoryzacji na poziomie 500 poj/1000 mieszkańców. bzdura wyssana z palca i statystyk przytoczonych w artykule.
      podam przykład Gdańska. w roku 2009 robione było szczegółowe badanie podróży w mieście. proszę sobie wyobrazić, że ledwie 43% gospodarstw domowych ma conajmniej 1 samochód (dwa i więcej posiada 13% gospodarstw). daje to wskaźnik motoryzacji na poziomie ok. 290 poj/1000 mieszkańców. daleko nam do tych 500!.

PS. badania było robione przez poważną firmę i bardzo dokładnie weryfikowane.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka