Dodaj do ulubionych

Kupno-sprzedaż akcji

IP: *.net.pbthawe.eu 27.04.12, 22:48
Witam serdecznie,
Czy zakup lub sprzedaż akcji będzie możliwy również po zamknięciu sesji na GPW? Chodzi o to, że nieraz będzie trudno komitetom zorganizować się, by dokonać transakcji w godzinach otwarcia sesji. Często jest to czas kiedy jesteśmy w szkole. Czy wówczas możemy dokonać wieczorem transakcji? Jeżeli tak to po jakiej cenie? Tym samym, czy można dokonać zmian portfela w weekend?
Obserwuj wątek
    • k.malczewski Re: Kupno-sprzedaż akcji 29.04.12, 00:20
      Dziś lub jutro ukaże się na stronie konkursowej tekst, który dokładnie tłumaczy, jak działa mechanizm zakupu/sprzedaży papierów wartościowych w konkursie.
      • k.malczewski Re: Kupno-sprzedaż akcji 29.04.12, 13:36
        Tekst o akcjach dostępny jest już na stronie konkursu. Jakby dalej coś było nie jasne, to służę pomocą :-)
        • Gość: Ten Typ Re: Kupno-sprzedaż akcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.12, 09:12
          Czy można w tej grze modyfikować zlecenia?
          • Gość: Honey-Money Re: Kupno-sprzedaż akcji IP: *.net.pbthawe.eu 30.04.12, 22:08
            Niestety nie znalazłam informacji na temat czy można składać zlecenia na akcje poza godzinami otwarcia sesji? Jeżeli tak, to przy wyborze, np. PKC po jakiej cenie byłyby wówczas kupowane/sprzedawane (np. cena otwarcia, czy cena otwarcia + 30 min, czy nie ma takiej opcji)?
            • Gość: ja Re: Kupno-sprzedaż akcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.12, 08:29
              Czy Nasze konkursowe GPW jest tak samo czynne jak Zwykłe? Chodzi mi tutaj o weekendy : Soboty i niedziele?
              • k.malczewski Re: Kupno-sprzedaż akcji 01.05.12, 14:05
                Tak samo jak GPW. Handel akcjami wygląda tak, że po półgodzinnym "zamrożeniu" zlecenia system zaczyna szukać nowej ceny, która pojawiła się na GPW. Czyli w okresie kiedy GPW śpi, system nie może ściągnąć nowej ceny i zrealizować zlecenia.
                • Gość: Honey-Money Re: Kupno-sprzedaż akcji IP: *.net.pbthawe.eu 01.05.12, 16:53
                  A co jeśli zlecenie zostanie złożone np. 10 minut przed końcem sesji? Uczniowie zgłaszają mi, że jest (będzie) dla nich problemem składanie zleceń w godzinach otwarcia sesji, bo wówczas często mają inne zajęcia w szkole i poza nią. Nie są to do końca "równe szanse". Ogranicza im to możliwość uczestniczenia w zabawie. W poprzedniej edycji, już dokładnie nie pamiętam, ale zdaje się, że było tak, że składano zlecenia w ciągu całego dnia a brany był kurs otwarcia następnego dnia. Może warto by połączyć obie opcje...choć nie wiem czy to nie już za późno na takie zmiany...Pozdrawiam.
                  • k.malczewski Re: Kupno-sprzedaż akcji 01.05.12, 17:42
                    Takie zlecenie powinno być zrealizowane dopiero następnego dnia.

W tej wersji konkursu staraliśmy się oddać trochę bardziej rzeczywiste warunki panujące na giełdzie niż w poprzedniej i uczynić ją trochę bardziej emocjonującą. Nie ma chyba rozwiązania, które wszystkich by zadowoliło...
                    • Gość: inwestor Re: Kupno-sprzedaż akcji IP: *.iwacom.net.pl 01.05.12, 18:15
                      "W tej wersji konkursu staraliśmy się oddać trochę bardziej rzeczywiste warunki panujące na giełdzie niż w poprzedniej i uczynić ją trochę bardziej emocjonującą."

I dlatego zabraliście połowę dostępnych możliwości? A mechanizmy zostały tak ograniczone, że są praktycznie bezużyteczne? To jest absurd.

Wszystkie Wasze działania jedynie odebrały rzeczywiste warunki panujące na giełdzie.
                      Przy tak ograniczonych opcjach etap inwestycyjny staje się fikcją. Jeśli zauważają to uczniowie, dla których konkurs był tworzony, to coś poszło nie tak z Państwa założeniami.
                      • k.malczewski Re: Kupno-sprzedaż akcji 01.05.12, 18:39
                        To jest Pana perspektywa i nie dopuszcza Pan żadnej innej. Zapomina Pan, że to jest konkurs ekonomiczny - a nie symulator - w którym biorą udział również osoby, dla których oprocentowanie lokaty jest nowością. Proszę przeczytać post nauczyciela, który pisał chwilę przed moją poprzednią odpowiedzią, i proszę porównać jego perspektywę ze swoją.
                        • Gość: Gość. Re: Kupno-sprzedaż akcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.12, 19:25
                          A może Pan wyjaśnić, jakim cudem, skoro zlecenie zostało złożone w odpowiednich godzinach nie zostało zrealizowane i po po dobrych kilku godzinach nie zostało zrealizowane...
                          • k.malczewski Re: Kupno-sprzedaż akcji 01.05.12, 19:37
                            Takie pytania proszę kierować do opiekunów wojewódzkich i podać im login komitetu oraz dokładne szczegóły.
                        • Gość: inwestor Re: Kupno-sprzedaż akcji IP: *.iwacom.net.pl 01.05.12, 19:26
                          Dopuszczam każdą inną perspektywę, która jest logiczna i nie zaprzecza prawą ekonomii.

Z wypowiedzi nauczyciela, o której pan wspomniał wynika, że problemy biorą się z ograniczeń platformy, więc zarówno źródło moich i problemów innych uczestników leży w tym samym.

Starałem się wytłumaczyć podstawy rynku, ale widać nie każdy jest je w stanie zrozumieć. Niestety pomoc nie jest potrzebna uczestnikom konkursu a jego organizatorom.

Jeszcze raz proszę o kontakt do kogoś odpowiedzialnego za formę konkursu.

• k.malczewski Re: Kupno-sprzedaż akcji 01.05.12, 19:56
                            Problem wspomnianego nauczyciela nie leży w ograniczeniach platformy, lecz zupełnie odwrotnej sytuacji. Nie wszyscy uczestnicy żyją w dużych miastach i mają dostęp do Internetu przez 24 godziny na dobę, stąd ich szanse są nierówne, bo nie mogą siedzieć cały czas przed komputerem śledząc aktualne notowania, stąd dla takich osób system, w którym inwestuje się raz dziennie, a zlecenia są realizowane w dniu następnym po kursach otwarcia wydaje się bardziej sprawiedliwy. A przecież taki system tym bardziej by Pan kwestionował ponieważ jeszcze w mniejszym stopniu oddaje realia.

W każdym razie przekazałem Pana uwagi.
                            • Gość: Honey-Money Re: Kupno-sprzedaż akcji IP: *.net.pbthawe.eu 01.05.12, 22:35
                              Z odpowiedzią Pana Krzysztofa zgodzę się i nie zgodzę jednocześnie :) W pewnym sensie są to ograniczenia platformy, ale w przeciwnym kierunku niż to sugeruje "inwestor", tzn. zabrakło tej formy inwestowania, która umożliwia składania zleceń po godzinach otwarcia sesji. Oczywiście popieram formę rozbudowania zbliżającą do warunków rzeczywistych, niewątpliwie jest to krok w stronę uczestników bardziej wymagających, szkoda tylko, że jednocześnie zrezygnowano całkowicie z poprzedniej opcji i nie udało się tego połączyć. Problem zaś nie leży w wielkości miasta, bo pewnie stały dostęp do internetu w większości jest, ale ze względu na godziny lekcji i zajęć, które nierzadko kończą się po godzinach otwarcia sesji, o czym już wspomniałam., więc nie mają już możliwości złożenia zleceń po dotarciu do domów.
                              Co do budowy platformy to myślę, że Organizatorzy zrobili już bardzo wiele w kierunku przybliżenia warunków konkursu do realiów. Nie zapominajmy jednak, że jest to konkurs dla uczniów i większość z nich nie posiada tak rozbudowanej wiedzy ekonomicznej. Ogarnięcie tego teraz i tak jest dla nich nie lada wyzwaniem. W większości gimnazjów nie ma w ogóle ekonomii i przedsiębiorczości (nad czym ubolewam). Gratuluję umiejętności tych uczniów, którzy domagają się więcej, ale myślę, że te ograniczenia, które, jak sugerują uczniowie i nauczyciele, występują w konkursie nie odbiorą im satysfakcji z zabawy. Pozdrawiam.
                              • Gość: Honey-Money Re: Kupno-sprzedaż akcji IP: *.net.pbthawe.eu 01.05.12, 22:42
                                Do "Gościa": może złożyliście zlecenie z limitem ceny a takiej oferty na rynku po prostu nie było? Pozdrawiam.
                              • Gość: Uczeń / X Re: Kupno-sprzedaż akcji IP: *.free.aero2.net.pl 02.05.12, 14:42
                                Tu się zgodzę - teraz jest długi weekend t omożna tu grać cały dzień, ale potem się zaczyna szkoła i co?
                                Zazwyczaj lekcje trwają od 8:00 i w najlepszym wypadku kończą o 13:30 → uczniowi zostaje jakieś 2,5h sesji na giełdzie... -_- Ale tak dobrze nie ma i nie raz to jest niewykonalne - jak sobie policzyłem - raz w tygodniu trafię po lekcjach na JESZCZE otwartą sesję... Druga rzecz to brak możliwości zawierania pozycji krótkich! Sam trochę programuję i domyślam się że nie łatwo takie coś zrobić, Ale proszę wtedy nie nazywać tego etapem inwestycyjnym! OBECNIE BARDZIEJ SYSTEM PRZYPOMINA GRĘ W RULETKĘ NIŻ GIEŁDĘ...
                                Mamy fundusze - co z tego jak w najlepszym razie można na nich zarobić 0,20% przez 6 tygodni?
                                Mamy WIG20 - CO z tego jak można grać w jedną stronę???
                                No i NAJWIĘKSZY ABSURD - "FOREX"
                                Mamy 4 pary walutowe... Gramy tylko na osłabienie złotówki... W ogóle - czy to można jakkolwiek nazwać FOREXem?
                                Rozumiem - poziom wiedzy uczniów... etc.
                                Ale w mojej grupie ja tylko jako tako się znam na giełdzie - pozostałe 2 osoby to zupełni laicy... I ta aplikacja po prostu MYLI, niby mamy sięgać po wiedzę etc... CO Z TEGO? Jak nawet w znikomym stopniu nie oddaje realiów panujących na giełdzie?
                                • Gość: inwestor Re: Kupno-sprzedaż akcji IP: *.iwacom.net.pl 02.05.12, 14:54
                                  Cześć rzeczy opisałem już na początku, z resztą zgadzam się w 100 %. Nazwanie tego ruletką jest właściwym określeniem.
                                  • Gość: Patrycja Re: Kupno-sprzedaż akcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.12, 19:41
                                    Nie zgodzę się iż kończąc lekcje (załóżmy) o godzinie 13,30 możesz inwestować tylko przez około 2,5 godziny... Chyba że na GPW, ok. Ale pozostaje przecież forex. Więc w czym problem? Ja np. robię sobie przerwę w nauce i składam zlecenia na forexie.
                                    W czasie przerwy w szkole idę do biblioteki i składam zlecenia z limitem i czekam. W domu tak samo.
                                    Po dłuższych rozważaniach, nie widzę żadnych przeszkód. Można grać długoterminowo. Nikt nie każe przecież składać nie wiem ile zleceń... Inwestuj długoterminowo i po sprawie albo graj pod informacje w krótkim terminie...
                                    Proste...
                                    • Gość: Uczeń / X Re: Kupno-sprzedaż akcji IP: *.free.aero2.net.pl 02.05.12, 20:45
                                      FOREX? Gdzie ty mas takie coś... Tu masz mini-kantorek.... w nim 4 pary walutowe, na których trudno zainwestować
                                      • Gość: Patrycja Re: Kupno-sprzedaż akcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.12, 23:06
                                        Przepraszam - "forex" - pasuje???
                                        Są zespoły które zarabiają więc w czym problem?
                                        Wiadomym jest iż głosy będą podnosić się od tych, którzy nie zarabiają... normalne na tego typu grach. Nie mówię przez to żeby nie alarmować o błędach w grze, bo jak najbardziej jestem za tym aby były one rozwiązywane.
                                        Ja ze swoim zespołem byłam na minusie ale powoli wychodzimy na plusa. Odpowiednie dopasowanie aktywów robi swoje.
                                        • Gość: Patrycja Re: Kupno-sprzedaż akcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.12, 23:07
                                          W tym "kantorku" można również zarobić - dziś nawet sporo ;)
                                          • Gość: Uczeń / X Re: Kupno-sprzedaż akcji IP: *.free.aero2.net.pl 03.05.12, 06:56
                                            Nie mówię że się nie da bo ponad 1500zł strat odrobiłem w 1 dzień -_-
                                            Acz zdecydowanie aplikacja mogła być lepsza...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka