Gość: Kierowca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.04, 19:17 Eldorado? Niezła mi kraina szczęśliwości kiedy nie stać mnie na samochód w kraju i przez to muszę jeździć złomem z importu... phi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Greg W czerwcu sprowadziliśmy aż 113 tys. starych aut! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.07.04, 19:18 Jeden sprowadzony rozbity skladak, to jedno auto skradzione na ulicy. Proporcja jest prosta. Ile jeszcze mozna czekac, az ktos ukroci ten proceder? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: there Jedne przepisy dla uzywanych krajowych i sprowadzo IP: *.lodz.msk.pl / 80.51.224.* 20.07.04, 23:13 Przepisy uniemożliwjające eksploatację "samochodów zużytych na skutek długoletniej eksploatacji, uszkodzonych w wyniku zdarzeń losowych czy też na skutek poważnych wypadków w ruchu drogowym" są potrzebne. Ale powinny dotyczyć na równi wszystkich eksploatowanych w Polsce aut. Jesteśmy w Unii. Musimy tak samo traktować auta kupione od Polaka np. typu FSO Polonez, jak te kupione od obywatela innego państwa członkowskiego. Dlaczego GW popiera dealerów nowych samochodów. Taki dziennikarz to złodziej. Dostaje łapówkę za którą płącą Ci którzy później będą kupowali droższe samochody. Czyli ten dziennikarz kradnie innym konsumentom. Jest takim paserem, który pomaga innym złodziejom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DO THERE THERE ZŁAMASIE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.07.04, 00:51 Jak bym mógł to bym cię dorwał i zgnębił. Jeżdżę już od wielu lat POLONEZAMI w sumie miałem 3 Każdym z nich zrobiłem ponad 250 tyś. kilometrów (z remontami) I wiem żę na kieszen polaka i na polskie wspaniałe unijne drogi, jest to jeden z najlepszych samochodów. A jak stać cię na nowy to sobie kup i zostwam w spokoju ludzi mniej zamożnych !!!! Ot szlachic się odezwał hahahha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fafik Re: THERE ZŁAMASIE IP: 193.24.24.* 21.07.04, 08:55 taki głupi jesteś i nie zrozumiałeś poprzedniej wypowiedzi czy po prostu jak to burak zawsze masz chamskie odzywki?? Co to kogo obchodzi ile km przejździłeś tymi zafajdanymi polonezami?? Wciskanie kitu że polonez kilkuletni jest tak samo dobry (bezawaryjny) i bezpieczny (dla wszystkich użytkowników dróg) możesz darować sobie ew. sprzedawać swojej babci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BR a diagnostyka???? IP: *.euv / *.euv-frankfurt-o.de 21.07.04, 09:24 Przepisy sa. Jedne dla wszystkich kierowcow i wszystkich diagnostow! Jesli diagnostyka bedzie rzetelna, to nie bedzie sie sprowadzac mocno uszkodzonych lub starych aut! Bo po prostu nie bedzie sie to oplacac! I zlikwidujcie w koncu poznanska gielde. Albo co najmniej niech dzialajace tam firmy zlomiarskie maja obowiazek dokumentacji pochodzenia uzywanych czesci! To wystarczy w zupelnosci. Stosujmy prawo, ktore mamy, a nie probujmy bic po glowie Kowalskiego, ktry chce sobie przywiezc Golfa, bo mu sie Lanos (nawet nowy) nie podoba... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznanska gielda Re: a diagnostyka???? IP: *.icpnet.pl 21.07.04, 18:06 a co ci jebana niemiecka kurwo przeszkadza poznanska gielga...???? zakasuj rekawy i podcieraj dalej dupy faszystowskim staruchom a nie politykuj mi tu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Do 'poznanskiej gieldy' IP: 195.28.224.* 22.07.04, 12:41 Morde w kubel polski brudasie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznanska gielda Re: Do 'poznanskiej gieldy' IP: *.icpnet.pl 24.07.04, 15:57 nie bede powtarzal !!! zamiatac ulice bys mogl odlozyc pare euro na wyporzyczenie auta ktorym sie bedziesz wozil przez tydzien po okolicach malborka elblaga badz olsztyna tam ziomalom bedzioesz opowiadal jaki to jestes bogaty he he he nie oszukuj sie buraku zawsze juz pozostaniesz SWINIA w niemczech polska a w polsce niemiecka he he he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POLAK Re: a diagnostyka???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 12:52 Ale ty głupi jesteś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: THERE ZŁAMASIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.04, 18:24 Nie ma bezawaryjnych samochodów, a bezpieczeństwo na drodze w większym stopniu zależy od mentalności i uwagi kierowcy, niż od głębokości bieżnika w oponach, czy wieku samochodu. Dlatego, niech każdy liczy, jakim samochodem może jeździć, nowym mercedesem, czy 30 letnim 125p, a jak spowoduje wypadek, to niech się nie wykręca, że miał za szybki mercedes, czy za bardzo zniszczony maluch. Znam człowieka, który jeździ od lat nowiutkimi BMW i żyje tylko dlatego, że te auta mają solidne zabezpieczenia, bo solidne wypadki ma kilka razy w roku, i jakoś go prokuratura nie wyeliminowała z ruchu... i znam wiele osób, które jeżdzą od lat bezwypadkowo pojazdami, które zgodnie z prawami fizyki już nie powinny jeździć, nie mówiąc o diagnostyce, która powinna te pojazdy wyeliminować z ruchu, podobnie, jak prokuratura, wcale tego nie czyni ... Po wypadku do więzienia powinien iśc w każdym przypadku kierowca, a nigdy samochód, nie czepiajmy się starych samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
bajbek Re: THERE ZŁAMASIE 21.07.04, 11:24 Gratuluję samozaparcia! Moja 14 letnia audi ma przejechane więcej kilometrów bez remontu niż te twoje trzy poldki razem wzięte... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: men-el Re: THERE ZŁAMASIE IP: *.biblos.pk.edu.pl 21.07.04, 12:54 Polonez to super autko swoim zrobiłem około 370.000 i to bez remontów niestety blacha zanikła i to był jego koniec ale nie do końca śilnik hula jeszcze w innym także odpieprzcie się od poloneza każdy jeżdzi czym może Odpowiedz Link Zgłoś
rodzina_adamsow W pewnym stopniu popieram :) 21.07.04, 16:57 Myślę że Polonez nie jest złym autem (zresztą nigdy nie był). Jako bliźniak Lancii Delta (projektu młodego w tedy Giugiaro) aouto na swoje czasy było dojżałą, przemyślaną konstrukcją. Niestety FSO pokpiło sprawę z regularnymi modernizacjami auta. Polonez doczekał sie wielu doskonałych usprawnien i ulepszeń. Niestety te pomysły były raczej tylko jednostkowe i wielu z nich fabryka nie wprowadziła do produkcji. Gdyby FSO uwaznie słuchało opinii użytkowników tych samochodów i wprowadzało regularnie unowoczesnienia auta to ten samochód mógłby być konstrukcją, która jeszcze wiele lat moŋła by być produkowana. Polonez byłby w tedy takim odpowiednikiem Golfa albo nawet Omegi. Ale cóż, taniej było opylić fabrykę Daewoo, która teraz zdycha niż promować rodzima myśl techniczną. RA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http://pamietamy.t Re: troche logiki durniu IP: *.cegs.itesm.mx 20.07.04, 23:31 pamietamy.tripod.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: von Re: W czerwcu sprowadziliśmy aż 113 tys. starych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 07:57 Kupiłeś już na raty ciole jakiś nowy złom i tu piszesz głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.k. Jacek Kuroń miał rację IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.04, 14:46 Jacek Kuroń miał jednak trochę racji - nawijal, że przez 10 lat trzeba będzie zaciskać pasa, a potem będzie nam dobrze. Trwało to trochę dłużej, ale jednak reforma Leszka B. przyniosła rezultaty. Niedługo wszystkie niemieckie auta będą jeździć w Polsce, a Niemcy cóż...Na piechotkę...:) Ciekawe kto w Nimcach będzie robił teraz pogadanki ku pokrzepieniu serc? Nasz Kuroń już nie żyje, a Balcerowicza nie chcieli (nie wiadomo dlaczego - toż to geniusz) i teraz niech żałują - nie mają tak pięknie jak Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.k. Re: Jacek Kuroń miał rację IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.04, 14:52 sory, że czepiam się nieżyjącej osoby - tego nie wypada robić - ale skoro jego nieśmiertelna głupota do dziś daje nam się we znaki, to warto o tym wspomnieć. Gomułka też nie żyje i Gierek też, a jednak świętymi - nietykalnymi nie stali się. Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: W czerwcu sprowadziliśmy aż 113 tys. starych 22.07.04, 17:18 Gość portalu: Greg napisał(a): > Jeden sprowadzony rozbity skladak, to jedno auto skradzione na ulicy. > Proporcja jest prosta. Ile jeszcze mozna czekac, az ktos ukroci ten proceder? Kiedyś ty oddał legitymację partyjną? Chciałbyś wszystko regulować, ureguluj swój mocz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zib Re: W czerwcu sprowadziliśmy aż 113 tys. starych IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.04, 19:44 Widoczny przykład,jeden z wielu,do czego jesteśmy potrzebni UE-tak wygląda kolonializm we współczesnym wydaniu.Kto jaszcze nie widzi zobaczy jak sobie zbilansujemy koszty z "zyskami.Są tacy co nie bedą widziec nawet spraw oczywistych,ludzie spod znaku kwacha,lesia,bronka czy januszka,dziwne,tak rózni a coś ich jednak łączy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Co ty pieprzysz Zib IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 20:00 Zawsze jeździłem używanymi Fordami i wole je niż nowe Polonezy, Wolgi, Fiaty (nawet te nowe) i inne konstrukcje im podobne jakich pełno na naszych drogach. Owszem trzeba pilnowac Stacji robiących przeglądy, by za łapówke nie puszczały złomu na drogi, ale to dotyczy wzystkich bez wyjatku samochodów. To że w Polsce zarabiamy mniej niz w Niemczech jest oczywiste i dlatego możemy miec tylko tańsze lub używane samochody. Ale sam popatrz ile osób teraz stać na samochód, a ile było stać w socjalizmie. Mnie się to podoba i widze w tym zmiane na lepsze. Z twojej wypowiedzi zrozumiałem że abys zaakceptował nasze bycie w UE to powinienes zaraz dostać za małe pieniądze nowy , dobry samochód. Niech ludzie zwożą to co się innym podoba , panowie z Sejmu jeżdżący dobrymi samochodami niech sie nie mądrzą i nie utrudniają życia mniej zamożnym, którzy chcą zarobić, albo jeździć używanymi samochodami!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wit Re: Co ty pieprzysz Zib IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 20:08 To pewnie ci sami którzy chca mi zabronić kupowac w niedziele dla mojego dobra. A nie umieja sklecic dobrej ustawy o służbie zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zib Re: Co ty pieprzysz Zib IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.04, 00:11 Drogi Franku,zrozumiałes mnie odrobinę opatrznie,moim zdaniem ruchem w dobrym kierunku będzie to gdy pracując 10 godz.dziennie jako np. fryzjer zarabial bedziesz tyle samo co twój odpowiednik w Niemczech,a wtedy nie będziemy musieli płacić Niemcom za złom,który powinni sami sobie złomować i za to płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TReneR Re: Co ty pieprzysz Zib IP: *.austriamicrosystems.com 21.07.04, 09:42 A niby dlaczego ma placic za zlomowanie samochodu; przeciez to surowce wtorne, za ktore mozna duzo kasy dostac; nastepna chora sytuacja wytworzona przez chore prawo! TReneR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le grueyere Re: Co ty pieprzysz Zib IP: 80.55.199.* 21.07.04, 13:05 Zib Ty matole, nie chodzi o kupowanie złomu od Niemców ale o prawo do kupowania np. używanych samochodów od Papuasów z Nowej Gwinei i bananów od Eskimosów ze względu na ich wyjątkowy smak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Co ty pieprzysz Zib IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.04, 18:36 W ogóle nie jeżdżę do stacji diagnostyki, szkoda czasu. To jest biurokratyczny nonsens, bowiem wcale nie załatwia sprawności technicznej pojazdu, jest tylko metodą ściągania forsy. Wysyłam przez znajomych dowód z przypiętym spinaczem banknotem i następnego dnia dostaję dowód ze stosownym stempelkiem, potwierdzającym - zgodnie z prawdą właściwy stan techniczny mojego pojazdu. W tym czasie mogę sobie podjechać np do serwisu i coś ponaprawiać w samochodzie. Sądzę, że to najlepsza metoda zapewnienia sprawności samochodu. Fakt, że "uprawniony diagnosta" będzie mi szarpał kierownicą, ostukiwał błotniki i wytrząsał samochód, nic na nim na korzyść nie zmieni, obawiam się, że wręcz przeciwnie. Żeby jeździć bezpiecznie i niezawodnie, muszę mieć sprawny samochód i tego za mnie nikt nie dopilnuje, nawet stacja diagnostyki... Jak sam nie zadbam, to nikt nie zadba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kj Re: Co ty pieprzysz Zib IP: *.rkcsbcfs.le.ac.uk 21.07.04, 23:34 jak bys tak o ten samochodzik dbal to nie musialbys wysylac banknotow kolego :) a tak pozatym to kradniesz i nosisz dresiki? :) - fajny tekst na forum pusciles Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziggy Re: BEDZIE WIELKIE ZDZIWKO, DLACZEGO PRODUCENCI IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.04, 21:39 BEDZIE WIELKIE ZDZIWKO, DLACZEGO PRODUCENCI NOWYCH samochodow omijaja inwestowanie w Polsce. a istniejacy producenci samochodow zaczna wycofywac sie z Polski.Polska jest juz zlomowiskiem i to nie z winy UE tylko tych " naszych profesorkow" ktorym prace naukowe robili za pieniadze technicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luc Re: BEDZIE WIELKIE ZDZIWKO, DLACZEGO PRODUCENCI IP: *.inter-i.wohnheim.uni-mainz.de 20.07.04, 22:57 producenci juz wczesniej omijali Polske, nowe przepisy nie maja z tym nic wspolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XKX Re: BEDZIE WIELKIE ZDZIWKO, DLACZEGO PRODUCENCI IP: *.org / *.org 21.07.04, 22:37 Sprawa jest prosta jak nasze zarobki beda na poziomie UE to bedziemy mogli dyskutowac nad problemem nowych pojazdów w tej chwili dla Polaka Problemem jest wygospodarowac kwote potrzebna na zakup pojazdu uzywanego w sensownym wieku i stanie. Ceny podstawowych artykułów i usług zblizają sie do unijnych problem w tym iz nasze dochody to 30 - 40% przecietnych dochodów Niemca, Austryjaka czy Francuza pracujacego na podobnym stanowisku. "Poza tym u nas mamy kapitalizm a'la 2 połowa XIX wieku a nie XXI wiek z tad taka a nie inna sytuacja. Z tad złom jeżdzący na polskich drogach bo czesto gesto i tak jest lepszy niz zdezelowany maluch czy Polonez. Gdyby Polaka było stac na samochód z prawdziwego zdarzena to by go kupil a jak go niestac to mamy to co mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: men-el Re: W czerwcu sprowadziliśmy aż 113 tys. starych IP: *.biblos.pk.edu.pl 21.07.04, 12:57 nie zrozumiałem nic z tego co piszesz. To po Polsku?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: W czerwcu sprowadziliśmy aż 113 tys. starych IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.04, 14:55 Kolonializm???? Ale powiedz mi kolego, czy ktoś w Polsce, jakiś polski ekonom lub politykier policzył to co mowisz? Ile strat ile zyskow? NIKT tego nie zrobił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robi Re: W czerwcu sprowadziliśmy aż 113 tys. starych IP: *.artnet.com.pl 20.07.04, 19:45 Lobby dealerow nowych samochodow juz dziala ciekawe i ministerek wzial w lape Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa W czerwcu sprowadziliśmy aż 113 tys. starych aut! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 19:47 no i niech sptowadzają , co im żałować .A te leciwe jeżdżace po naszych drogach w lepszym stanie są????/ Dajcie ludziom ,pracę i odpowiednie zarobki to każdy będzie wolał nowym autem pojeździć , jak bym miał na reke z 20,000zł to bym też kupił nowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziadek Ja chcę taniego, używanego mercedesa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 20:03 Niech mi tu nikt nie robi dobrze wbrew mojej woli bo mi to śmierdzi socjalizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej A ja się cieszę! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.04, 08:49 Od zawsze mój ojciec jeździł używanymi, zachodnimi samochodami, nawet w latach 80tych. Właśnie kupiłem 12letnią Astrę ze 120 tys. przebiegu za śmieszne jak na polskie ceny pieniądze i BARDZO SIĘ Z TEGO CIESZĘ!! Nie stać mnie na inny samochód, a ten wygląda w środku jak nowy i technicznie jest w świetnej kondycji. Nikt mnie nie przekona, że nowa Panda za 5 razy więcej pieniędzy jest lepsza, o Polonezach i Seicento nawet się nie zająknę!! Tą Astrą pojeżdżę dłużej niż nową Pandą, jest przy tym szybsza i bezpieczniejesza! Cała ta gadka i straszenie złomami to gadanie pod producentów nowych aut. Wystarczą porządne badania techniczne i problem niebezpiecznych aut zniknie. Nikt mnie nie przekona,że 12letni Opel (nota bene spełnia normę Euro2), a tym bardziej Audi czy Mercedes to wraki. Kto miał takiego, wie, że to absurd. Pozdrawiam wszystkich!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciekkk Re: A ja się cieszę! IP: *.idea.pl 21.07.04, 21:27 popieram w 100% !!! nie mogę już słuchać bredni o zalewie wraków z za zachodniej granicy. Wystarczy postawić koło siebie dwa egzemplarze tego samego modelu - jeden używany za granica , drugi na naszych drogach. Wnioski sa oczywiste... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaxa Re: A ja się cieszę! IP: *.acn.waw.pl 21.07.04, 21:31 "Właśnie kupiłem 12letnią Astrę ze 120 tys. przebiegu za śmieszne jak na polskie ceny pieniądze i BARDZO SIĘ Z TEGO CIESZĘ!! " 12-letnie auto ze 120-tys. przebiegiem? Poprzedni właściciele robili dziennie po góra 30 km? 10 tys. km rocznie? ;-)))) To licznik się chyba już piąty raz przewinął. ;-)))) Ja robię tyle w czasie czterech- pięciu miesięcy sezonu letniego motocyklem po mieście, a wyjeżdżam co drugi dzień. I to jest opel astra classic? To już musi być kompletna ruina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HANSS KLOSS TO WEŻ SIE DO ROBOTY CHŁOPIE IP: 62.233.169.* 20.07.04, 20:02 TO WEŻ SIE DO ROBOTY CHŁOPIE WEŻSTER ZCIE W SWIE JRĘCE ZAŁOŻ FIRMY ROB I ZARABIAJ A NIE PIEPRZ ZE NIC NIE MOZNA Odpowiedz Link Zgłoś
bajbek Re: TO WEŻ SIE DO ROBOTY CHŁOPIE 20.07.04, 22:23 Koleś, na wszystko trzeba mieć kasę. Na ładną buzię bank nie pożyczy. Ponadto trzeba wiedzieć komu i gdzie smarować co by zlecenia załapać. Zwykły szary obywatel, który nawet chciałby coś sam zacząć to zjedzą go albo urzędnicy albo konurencja z większym bużdetem na łapówki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: men-el Re: TO WEŻ SIE DO ROBOTY CHŁOPIE IP: *.biblos.pk.edu.pl 21.07.04, 13:02 TO WEŻ SIE DO ROBOTY CHŁOPIE i do szkoły analfabeto jak ci sprawia problem skecenie jednego zdania po Polsku MATOŁY DO SZKOŁY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz oba rozporzadzenia obejdzie LAPOWKA w serwisie:) IP: *.wp.mil.pl 20.07.04, 20:11 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meerkat Teraz KAZDY bedzie mogl jezdzic MAYBACHEM!!! :-))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 21:22 Stare, wyranzerowane Ople, VW, Fordy i Renault? Maluchy nadal na ulicach polskich miast? A czym przepraszam jezdzi slubujacy ubostwo redemptorysta o. Rydzyk? A co zamierza kupic pralat Jankowski? Audi 8 specjalnie mnie nie zachwyca (wole Lincoln TownCar czy Lexus 400), ale MAYBACH??? Choc moze ten Maybach jest powypadkowy, GPS przeklamuje, espresso w barku nie robi wystarcajaco gestej piany, a na liczniku jest ponad 200 000 km? ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miro044 Re: Teraz KAZDY bedzie mogl jezdzic MAYBACHEM!!! IP: *.biaman.pl / *.elpos.net 20.07.04, 21:45 Gadasz nie na temat ofermo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Wójcik Re: Teraz KAZDY bedzie mogl jezdzic MAYBACHEM!!! IP: *.t15.ds.pwr.wroc.pl 20.07.04, 22:15 A tam Maybachem. Ja wiedziałem że jak Golf 5 wyjdzie na rynek polski to najlepsza wersja bedzie od razu u nas na wiosce. U księdza... I tak jest, i tak samo było z Golfem 4. (miał 2 bo I-szy był za słaby). Ot. takie życie z koszyczka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: icek Re: Teraz KAZDY bedzie mogl jezdzic MAYBACHEM!!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.07.04, 09:51 Trza bylo uczyc sie i zostac ksiedzem ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le grueyere Re: Teraz KAZDY bedzie mogl jezdzic MAYBACHEM!!! IP: 80.55.199.* 22.07.04, 00:01 a g...o Cię obchodzi czym jeździ o. Rydzyk wsiowy matole, weź się do roboty tak jak On i też sobie kup Maybacha jak Ci gul skacze z zazdrości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rydz. Re: Teraz KAZDY bedzie mogl jezdzic MAYBACHEM!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 10:46 Jakbym stał się tak jak on zdrajcą Polskiego Narodu i tak jak on przeszedł na służbę obcego mocarstwa to pewnie bym miał na Maybacha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob Re: Teraz KAZDY bedzie mogl jezdzic MAYBACHEM!!! IP: 217.153.6.* 22.07.04, 13:11 Od kiedy wyciąganie pieniędzy od ciemnych staruszek jest pracą. Przecież to zwykłe złodziejstwo. I jeszcze wodę z mózgu robi tym biednym ludziom. O. Rydzyka i jemu podobnych ktoś pewnie rozliczy (na tamtym świecie) oby tylko sprawiedliwie diabeł podkładał pod kocioł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: nowe rozporządzenia ministra infrastruktury IP: *.petrus.com.pl 20.07.04, 21:15 Przepisy uniemożliwjające eksploatację "samochodów zużytych na skutek długoletniej eksploatacji, uszkodzonych w wyniku zdarzeń losowych czy też na skutek poważnych wypadków w ruchu drogowym" są potrzebne. Ale powinny dotyczyć na równi wszystkich eksploatowanych w Polsce aut. Jesteśmy w Unii. Musimy tak samo traktować auta kupione od Polaka np. typu FSO Polonez, jak te kupione od obywatela innego państwa członkowskiego. Różne (i dyskryminujące dla aut "unijnych")warunki przeglądu technicznego dla aut "krajowych" i "unijnych" to oczywiste naruszenenie przepisów Traktatu założycielskiego WE. Odpowiedz Link Zgłoś
baba2 Re: nowe rozporządzenia ministra infrastruktury 20.07.04, 21:32 Wlasni mi tu mówia ze nie chca robić przeglądu jak nie ma katalizatora?Wi ktoś coś na ten temat jak zalatwic zarejestrowanie sprowadzonego samochodu z 1989 Golf 1,6 wlasnie skończył mi sie Daewoo Leganza i nie mam na inny nowy a ten golf calkiem sobie pogrywa na drodze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot Re: nowe rozporządzenia ministra infrastruktury IP: 62.121.73.* 20.07.04, 23:14 Tam Polonez... starsze od 3/4 tu piszących Żuczki zbieraczy złomu jeżdżące już chyba tylko z przyzwyczajenia, Nysy aprowizujące pobliskie targowiska a przy okazji gubiące dorodne główki kapusty przez dziury w podłodze, powiązane kilometrami drutu fi 5 Stary czyli flota lokalnych biznesmenów branży energetycznej (węgiel wożą), w których ostatnia świecąca żarówka wyzionęła ducha równo tydzień po awarii w Czernobylu, hasające stadami w okolicach większych budów wywrotki marki Tatra wyglądające jakby były ulepione z błota, w których paka podnosi się sama podczas jazdy pomimo trzech zabezpieczeń... I jeszcze dłuuuga lista podobnych wynalazków przemierzających Polskę wzdłuż i wszerz. Może by tak od nich zacząć porządki? Ale komu by się chciało... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JoeT Stare samochody osobowe versus stare ciezarowki IP: 5.5R* / *.ext.ti.com 21.07.04, 00:35 Gość portalu: jot napisał(a): > ... Nysy aprowizujące pobliskie targowiska a przy > okazji gubiące dorodne główki kapusty przez dziury w podłodze Moim zdaniem stare samochody osobowe powinny byc inaczej traktowane niz stare ciezarowki, Nysy i Żuczki. Problem ze starymi samochodami widze glownie w zanieczyszczeniu powietrza i zatloczeniem ulic. W Polsce komunikacja publiczna jest dobra w porownaniu z zachodem Europy czy USA. Czyli wygodnie jest miec samochod osobowy ale bez niego mozna zyc. Natomiast główki kapusty i inne zopatrzenie jest potrzebne wielu ludziom. Te stare ciezarowki zaopatruja ludzi, ktorych moze byc nie stac na zywnosc z supermarketow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot Re: Stare samochody osobowe versus stare ciezarow IP: 213.17.165.* 21.07.04, 11:05 Gość portalu: JoeT napisał(a): > [...]Czyli wygodnie jest miec > samochod osobowy ale bez niego mozna zyc. Natomiast główki kapusty i inne > zopatrzenie jest potrzebne wielu ludziom. Te stare ciezarowki zaopatruja ludzi, > > ktorych moze byc nie stac na zywnosc z supermarketow. Kiedy ja zupełnie o czymś innym piszę. Lubię kapustę;), ale niechże ona na to targowisko dojedzie czymś, co nikogo po drodze nie zabije. Przykłady? Proszę bardzo. 1. Przede mną pomyka Żuczek. Raźno, sześćdziesiątką mniej więcej. Na prostej, równej drodze gubi kawałek pióra resoru. Dziura w przedniej szybie, żelastwo wbite w przegrodę za fotelem pasażera (to był bus). Na szczęście jechałem sam... A Żuczek w chmurze niebieskiego olejowego dymu pojechał dalej. 2. Urwane koło jakiejś Tatry dosłownie zmiażdżyło znajomą Micrę. Ludzie przeżyli, ale mało brakowało... 3. Wypadek na Pomorzu, niemal 20 lat temu: wąska droga, z jednej strony jedzie Autosan, z drugiej ciężarówka z przyczepą wioząca piasek. Na jakiejś dziurze przyczepa sie wypina, za sekundę 1/3 Autosana przestaje istnieć. Zginęło bodaj 14 osób... Dlaczego? Dzień wcześniej pan fachowiec spawał pękniętą wajchę rozłączjącą sprzęg. W środku była (podkreślę: była przed spawaniem!) sprężyna... Wystarczy? Skóra mi cierpnie jak sobie pomyślę o tym całym złomie mocno na wyrost nazywanym samochodami. Spora część powinna natychmiast zawrócić i podjechać do najbliższej huty. A osobowe? Moje auto ma 11 lat. Było kupione w Polsce, nowe, u dealera. Powiedz proszę, czym się różni od _takiego_samego_ przywiezionego z zagranicy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Journeyman Re: Stare samochody osobowe versus stare ciezarow IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.04, 15:30 A osobowe? Moje auto ma 11 lat. Było kupione w Polsce, nowe, u dealera. Powiedz > > proszę, czym się różni od _takiego_samego_ przywiezionego z zagranicy? Prawdopodobnie tym, ze ma bardziej rozpieprzone zawieszenie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot Re: Stare samochody osobowe versus stare ciezarow IP: 62.121.73.* 21.07.04, 19:36 I o to chodzi. Tyle, że oszczędzać to ja mogę na nowych dywanikach, nigdy na bezpieczeństwie. Lubię życie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOpek. Re: Stare samochody osobowe versus stare ciezarow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 10:51 Jeszcze tym,że oprócz gorszego stanu technicznego było droższe, bo diler musiał zarobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: men-el Re: nowe rozporządzenia ministra infrastruktury IP: *.biblos.pk.edu.pl 21.07.04, 13:08 Nikt nie jeździ złomem dla przyjemności tylo z przymusu i jak tobie jest lepiej to się ciesz a tym co wiążą koniec z końcem za pomocą złomu chwała że jeszcze potrafią jakoś utrzymać się na powierzchni w tym bagnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Na Zachodzie samochód można kupić za 1/2 darmo IP: *.pie.warszawa.sint.pl 20.07.04, 21:24 I nie musi to być wcale złom. Używane samochody są po prostu dużo tańsze i każdego na nie stać. Wiem, byłem, kupiłem sprowadziłem do Polski i uzywałem. A z tego co wiem, to jakoś nie ma tam więcej wypadków niż w Polsce. A i ubezpieczenia są tańsze i pomoc drogowa za 1/2 darmo ... . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kierowca Jakieś państwo musi składować złom IP: *.web.thalamus.se 20.07.04, 21:27 Dlaczego nie Polska a podobno Polak potrafi i jest taki sprytny - znowu zachód wali palantów w rogi. Chcesz pozbyć się złomu otwórz granice Polak ci pomoże Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Jakieś państwo musi składować złom IP: *.240.62.81.cust.bluewin.ch 21.07.04, 08:35 O ile sie nie myle to zlom (zwlaszcza zardzewialy) to bardzo poszukiwany towar. Proces hutniczny potrzebuje dodatku zlomu. Gość portalu: Kierowca napisał(a): > Dlaczego nie Polska a podobno Polak potrafi i jest taki sprytny - znowu zachód > wali palantów w rogi. Chcesz pozbyć się złomu otwórz granice Polak ci pomoże Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mts-milicz Re: Jakieś państwo musi składować złom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.04, 16:26 ludzie-wolicie jezdzic 20 letnim maluchem z ledwo migajacymi kierunkami czy chociazby 10-11 letnim oplem lub forde? zastanówcie sie wy wsztyscy wielcy przeciwnicy sprowadznia aut z zachodu - przeciez jak nie mozna bylo ich sciagac to i tak kupowaliscie jeszcze wiekszy zlom na polskich gieldach typu lubin czy slomczyn- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Jakieś państwo musi składować złom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.04, 18:49 Do malucha wszystko, nawet pełny bak paliwa kosztuje poniżej 100 złotych. Nie da się tego powiedzieć o żadnym z zakupionych na zachodzie używanych samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lod Re: Jakieś państwo musi składować złom IP: *.biblos.pk.edu.pl 21.07.04, 13:14 Niemądry jesteś (mówiąc delikatnie) każdy chce żyć i każdy dąży do zaspokojenia swoich potrzeb w taki sposób na jaki go stać a żą stać go tylko na używane to co z tego ty pewnie spisz na forsie więc dla ciebie te auta to złom a złom to masz w głowie jeżeli nie możesz choćby spróbować zrozumieć innych Odpowiedz Link Zgłoś
baba2 Czy Maybach jest złomem? 21.07.04, 15:06 Czytając ten stek bzdur mam wrażenie że jestem w PRL-u i kazdy będzie decydował o tym czym mam jeżdzić i za ile.Ten samochód jest super a ten be.Ta marka jest dobra a ta gorsza .Samochodow na swiecie produkuje sie rocznie miliony i dziesiątki milionów jest eksploatowanych.Każdy samochód ten za 100 Euro i ten za milion Euro jest tak dobry i tak sprawny jak jest eksploatowany i daleko ma do servisu.Dzielenie samochodu na złomy, że ma stary rocznik ,mogą tylko zabierać głos ludzie o niskiej kulturze technicznej.Samochod w przeciwieństwie do telewizora czy innych urządzeń zużywa sie wprost proporcjonalnie do przejechanych kilometrow i kwadratu prędkości.Brak serwisu samochodu bez wzgledu na marke i typ spowoduje uszkodzenie samochodu. Każdy samochód można tez przywrócić do stanu pierwotnego!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meerkat Czy Maybach jest złomem? Za 20 lat- moze, ALE..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 11:51 ... ale w miedzyczasie! :-))) "Każdy samochód można tez przywrócić do stanu pierwotnego!!!!!!!!!!!!!!!!!!" Tak, ale JAKIM KOSZTEM?!!! Znajomy od lat "konczy" przywracanie do stanu pierwotnego Bugati z 31go roku. Wedlug jego zony, mogliby za koszt napraw kupic nowy, 2x wiekszy DOM!!!!!! Wedlug doswiadczen amerykanskich samochod nalezy trzymac, albo TRZY lata, albo DZIESIEC! Przy pierwszej opcji jezdzimy tylko tak dlugo, jak dlugo wazna jest gwarancja producenta na WSZYSTKIE podzespoly (bumper-to-bumper)- z reg. 36 miesiecy. Po trzech, max.czterech latach kazdy amerykanski samochod jest juz z reguly splacony (NIKT w USA nie kupuje za gotowke, chyba ze jest idiota). Natomiast nie warto sprzedawac dobrego auta po 5-6 latach, bo zawsze sie na tym straci. Nalezy natomiast sprzedac czesto uzywany pojazd po 10 latach, poniewaz jego koszt jest juz wowczas w pelni ZAMORTYZOWANY, a nadal jest jeszcze pare tys.$$$ wart.Powyzej- inwestuje sie juz tylko w naprawy! Nie warto tez trzymac samochodu, ktory przejechal wiecej niz 150 tys. mil (ok. 250 000 km) chyba ze ma dla nas duza wartosc sentymentalna. Jesli ktos nie chce kupic samochodu amerykanskiego, to najwyzsze notowania Consumer Guide pod wzgledem niezawodnosci i rentownosci maja (w kat. srednich) 1.Honda Accord 2.Toyota Camry 3.VW Passat Combi 4.Nissan Maxima 5. Honda Civic Osobiscie bardzo tez lubie Mazde RX-8, choc to swiezy woz z podwojnym Wanklem. Jesli bedzie tak niezawodny jak RX-7 to jest to kupa zabawy za relatywnie niska cene. Jesli ktos szuka duzego komfortowego samochodu z mocnym silnikiem (np. do ciagniecia przyczepy mieszkalnej) to polecam amerykanskie: 1.Lincoln TownCar Limited Edition 2. Cadillac Eldorado V-32 3. Lincoln Mark V 4. Buick Regal 5. Chevrolet Marquis Ostrzezenie: Nie nalezy od aut wyposazonych w silniki 4 litrowe i wieksze oczekiwac zawrotnego milazu. Przecietna dla 4l V-32 - to 12 mil z galona! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek I bardzo dobrze. IP: *.ztpnet.pl 20.07.04, 21:27 A resort infrastruktury niech zajmie się infrastrukturą. Aby zabezpieczyć nasze drogi przed złomem wystarczy kontrola techniczna, i na uczciwość tej instytucji należy zwrócić uwagę. A sprowadzone samochody to dla naszej gospodarki niezły interes. Wystarczy sprawdzić ile "narzutu" jest na litrze benzyny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stachu44 113 tys. aut, 23 mln but. piwa, 468 basenow wodki, IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.07.04, 21:43 kilkaset wagonow pieluszek, bananow, ortalionu, wegla, stali i cholera wie czego, bo chyba oto chodzi. Jedynie GW narzeka, ale dla czego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elo Re: 113 tys. aut, 23 mln but. piwa, 468 basenow w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 22:20 Nie czarujmy sie. 20 letni Golf jest 100 razy bezpieczniejszy niż 20, ba! 5 letni "maluch". Najtańsze nowe auto to wydatek rzędu 25-30 srednich krajowych. Używane w Niemcyech cyz Francji 10 letnie auto sredniej klasy mona kupic już za 3-4 średnie krajowe, które dzieki lepszym drogom i serwisowaniu są w o wiele lepszy stanie niż "polskie" pięciolatki. Odpowiedz Link Zgłoś
bajbek Re: 113 tys. aut, 23 mln but. piwa, 468 basenow w 20.07.04, 22:26 Ja już nie czytam w GW takich artykułów bo szkoda na to czasu. Dziennikarz ma prawo wypisywać co chce. Taki jest jego zawód. Mnie nigdy nie będzie stać na nowy samochód bo połowę pensji tracę na dojazd do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vasc Re: W czerwcu sprowadziliśmy aż 113 tys. starych IP: *.strong / 213.186.71.* 20.07.04, 22:10 Po pierwsze, czemu od razu starych. Przecież są także sprowadzane samochody używane ale nie STARE!!! Często (zawsze) z lepszym wyposażeniem, zapewniającym bezpieczeństwo niż zwykle posiadają nowe samochody kupowane w Polsce. Po drugie gdyby nie akcyza oplacalne byloby przywożenie samochodów o średnim wieku 4-6 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ffff Re: W czerwcu sprowadziliśmy aż 113 tys. starych IP: *.devs.futuro.pl 20.07.04, 22:59 mam 7 letnią carinę, nigdy nie zmieniłbym jej na nowią sienię czy jakąś inną pandę, a nawet lanosa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mochris Re: W czerwcu sprowadziliśmy aż 113 tys. starych IP: *.petrus.com.pl 20.07.04, 23:02 I tak trzymać! A ministerstwo infrastruktury niech lepiej się zajmie tym, czym powinno - czyli infrastrukturą. Chociaż nie jestem przekonany biorą pod uwagę "wyczyny" ministra Pola który jest o dwa metry dłuższy od zbudowanych przez siebie autostrad. Można oczywiście przypuszczać, że ktoś komu zblokuje się kupno samochodu zza granicy kupi sobie używanego w Polsce lepszego malucha lub poloneza albo pojdzie do salonu po nowiutką Astrę III za jedyne 80 tys zł. Tylko kto tak zrobi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: W czerwcu sprowadziliśmy aż 113 tys. starych IP: 199.60.107.* 20.07.04, 23:17 Czas wreszcie na zrozumienie iz bezpieczenstwo na drogach nie zalezy od tego czy urzednik dopusci samochod do ruchu czy tez nie. To sprawa indywidualna kazdego uzytkownika. Urzedasy o dziwo chcieliby decydowac o tym jaki samochod jest bezpieczny, a jaki nie, a tak na prawde to nie ma nic niebezpieczniejszego jak przechodzien, rower, motocykl i furmanka. Czy ten system urzedniczy zamierza w przyszlosci dopuszczac do ruchu tez pieszych? W wolnej Polsce powinno sie zaczac traktowac wolnosc tak jak to wyglada w na przyklad Kanadzie. Sprawa indywidualna kazdego jest jaki chce kupic samochod. Chcesz jezdzic 50 letnim antykiem, prosze bardzo. Jezeli nim kogos przejedziesz poniesiesz te same konsekwencje jak bys przejechal go najnowszym mercedesem. Czy tak byc powinno w Polsce? Oczywiscie. Dzieki temu mozna byloby w Polsce odrestaurowywac najlepsze samochody swiata i robic na tym kokosy. Czy przyglupy w rzadzie maja na tyle wyobrazni aby to pojac? Bardzo w to watpie. A przeciez restauracja antycznych samochodow tylko tak sie oplaca, gdzie sa niskie koszty robocizny. Ludzie, ja wam gwarantuje ze na starych samochodach dzisiaj robi sie wielkie pieniadze. Przekonajcie przyglupow w rzadzie ze ja mam racje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Kiedy koniec akcyzy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 23:06 Dlaczego po wejciu do Unii nadal obowiazuje tak wysoka akzyca ? Dlaczego Niemcy czy inni Holendrzy maja dwa razy tansze uzywane samochody ? Glosowalem za wejsciem do Unii, bo chcialem dostepu do tanich samochodow, a rzad utzrymuje nadal wysoka akcyze na uzywane samochody. CHCE TZNIESIENIA AKCYZY. Rownego prawa dla wszystkich czlonkow Unii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Baca To nie akcyza, to clo. Komisja sprawdza juz IP: 62.181.161.* 21.07.04, 09:27 to bezprawie i najprawdopodobniej skieruje ta lapowkarska, bandycka polska ustawe o akcyzie do Europ. Trybunalu Sprawiedliwosci. Wszyscy, ktorzy ja zaplacili w kwocie powyzej 3,1% otrzymaja zwrot wraz z ekstra odsetkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: comitu Re: myślenie jest trudniejsze niż sądzimy IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 21.07.04, 00:13 Chciałbym usłyszeć "posłów zaniepokojonych coraz większym importem" starych samochodów czy należy wykluczyć wszystkie starsze niż 10 lat samochody z ruchu drogowego. Myślę,że należy również zlikwidować wszystkie zakłady pracy zatrudniające mniej niż 100 ludzi i nie posiadające komórki socjalnej jak i partyjnej. To one głównie oraz samodzielnie próbujący żałosnej działalności gospodarczej podmioty -a raczej pomioty -są nabywcami tych rupieci. Wszystkich na bruk i jazda do UE pracować a zarobione euro przysyłać do banków w kraju by rząd mógł rozsądnie korzystać z pozyskanych "środków". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: west Akcyza? IP: *.proxy.aol.com 21.07.04, 00:45 Stosowana w Polsce akcyza na sprowadzane samochody powinna zostać zaskarżona do Trybunału Europejskiego. Jest niezgodna z obowiązującymi w Unii przepisami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kidon1970 Re: Akcyza? IP: *.MAN.atcom.net.pl 21.07.04, 10:00 dokładnie tak i mam nadzieję, dla ich własnego dobra (Min. Fin.), że uwiną sie z tym szybko, bo zwrot nienależnie pobranego podatku (cła) kilkuset tysiącom obywateli to będzie nie lada zadyma - z dugiej strony można taką akcyzę potraktować jako nieźle oprocentowaną lokatę, o trochę większym poziomie ryzyka niż ta zwyczajna bankowa. Problem z tym że odsetki będziemy płacic wszyscy, a nie tylko j.p. Min Fin. i jego gang. Z drugiej strony od jakiegoś czasu śledze ogłoszenia dot używanych sam. w Niemczech i za cenę nowego Focusa (np 1.6 5 dr.) można kupić 4-letnie audi A6 2,5 TDi, czy BMW 5'kę też diesla, z przebiegiem mniej niż 80 tys. - taki samochód to chyba nie jest złom i wytrzyma dłużej niż dwa nowe Ford'y, Seat'y, Citroen'y i inne tego typu wynalazki, że o komforcie i bezpieczeństwie podróżowania nie wspomnę. I co, Niemiec zapłaci za takie auto 13 - 15K Euro, a my do tego jeszcze ponad 60% cła, no to ja się potam: to jest ten swobodny przepływ kapitału czy nie, jest wspólny obszar celny czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pio Re: Akcyza? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.04, 13:56 Jest na nią sposób. Spisać z Niemcem albo Holendrem na kolanie umowę kupna- sprzedaży na 50 lub 100 Euro i wtedy akcyza wyniesie max. 300 złotych od jekiegokolwiek samochodu. (i tylko niech mnie nie straszą weryfikacją bo od śmiechu robią mi się zajady) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk pewnie znów piekne słowa kryją łapówki IP: *.138.udn.pl 21.07.04, 00:48 Przecież to oczywiste że za nowymi regulacjami stoi lobby producentów. Może wreszcie dowiemy się ile naprawdę kosztuje w Polsce ustawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starycynik Pytanie IP: *.dhcp.uno.edu 21.07.04, 00:53 Czegos niestety nie zrozumialem. Z artykulu wynika ze im samochod starszy tym akcyza wieksza. Czy to oznacza ze stary samochod jest wiekszym luksusem niz nowy? Czy o co tu chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komar Re: W czerwcu sprowadziliśmy aż 113 tys. starych IP: 80.119.152.* 21.07.04, 01:13 Dokladnie, akcyza jest nielegalna, tylko czekac jak laweciarze zwruca sie do Brukseli o pomoc. Ciekawe czy BMW 318 , 97r, w dobrym stanie, po przejechaniu 180 tys. km, za 6 tys euro mozna uznac za zlom? Odpowiedz Link Zgłoś
bajbek Re: W czerwcu sprowadziliśmy aż 113 tys. starych 21.07.04, 07:56 Dla tych żałosnych urzędasów złom to każde auto inne niż Lanos i Polonez ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sava Re: W czerwcu sprowadziliśmy aż 113 tys. starych IP: 156.17.79.* 21.07.04, 08:00 Kto to kupi????? Biednych Polakow nie stac na zakup aut!!Wszedzie slysze ze tylko bieda, bieda i bieda!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PW Starszy zachodni - lepszy niż nowszy krajowy... IP: 195.245.217.* 21.07.04, 09:10 Stan techniczny aut zachodnich jest zawsze lepszy od tych eksploatowanych w kraju. Ma na to wpływ przede wszystkim stan dróg - układy jezdne naszych aut zużywają się znacznie szybciej. Poza tym samochody są terminowo serwisowane w autoryzowanych stacjach obsługi, nie przekręca się masowo liczników, nie jeździ się łomami złożonymi z kilku powypadkowych wraków itd... Mówiąc krótko - wolę 10-latka z Niemiec niż 5-latka z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BR Starszy zachodni - lepszy niż NOWY krajowy. IP: *.euv / *.euv-frankfurt-o.de 21.07.04, 09:27 a ja wole 10-latka z Niemiec, niz nowe Deu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hen Re: W czerwcu sprowadziliśmy aż 113 tys. starych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.04, 09:33 Niech red. Michnik zainteresuje się kto bierze pieniądze i od kogo,bo tylko gazeta wyborcza wypisuje takie głupoty.5-letni fiat to złom gorszy od 12- letniego opla czy golfa. Wprowadzenie akcyzy na samochody sprowadzane z zagranicy powinno być zaskarżone i tym powinna zająć się gazeta.Gdyby nie było akcyzy sprowadzano by auta 2-5 letnie.Wprowadzając akcyze zmuszono ludzi by kupowali auta starsze niż 10-letnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mendoza Re: zobacz, kto kupuje reklamy w wyborczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.04, 09:48 > Niech red. Michnik zainteresuje się kto bierze pieniądze i od kogo,bo tylko > gazeta wyborcza wypisuje takie głupoty. Weź gazetę do ręki, zobacz, kto wykupuje drogie, całostronicowe ogłoszenia i będziesz wiedział, kto, zupełnie oficjalnie i na fakturę komu płaci i dlaczego nie stać ich na pisanie prawdy, czyli tego, że jesteśmy jedynym krajem w UE z akcyzą, która jest nielegalna. Odpowiedz Link Zgłoś
bajbek "... sprowadziliśmy z Unii .." 21.07.04, 10:05 Nie rozumiem za bardzo sensu fragmentu tytułu "sprowadziliśmy z Unii". Przepraszam bardzo, ale nie po to głosowałem w referendum na "TAK" żeby teraz jakieś nędzne urzędasy izolowały nasz kraj od reszty takimi durnymi przepisami. Ale widocznie są w naszym kraju obywatele równi i równiejsi wobec UE. Już widzę ten 100-tysięczny tłum jak szturmuje salony samochodowe po wprowadzeniu tych idiotycznych przepisów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pesymista Re: W czerwcu sprowadziliśmy aż 113 tys. starych IP: 217.153.16.* 21.07.04, 10:06 Czy to jest artykuł sponsorowany, pochwalny o spółkach sprzedających części InterCars i JC Auto , i to już kolejny dzień, w sobotę wychwalano ich w "Rzeczpospolitej". Kto z posiadaczy tych starych samochodów kupi części nowe w sklepach, kupią po prostu używane na szrotach lub w Słomczynie za 5-10 razy taniej. Odpowiedz Link Zgłoś