Dodaj do ulubionych

Microsoft wprowadza odchudzone Windows XP

IP: *.acn.waw.pl 11.08.04, 17:13
Dziwi mnie tylko ta Malezja. Tam ludzie żyją na o wiele wyższym poziomie niż w Polsce, a za Windows zapłacą mniej. Bez sensu. Przecież Polska jest krajem rowijającym się. Ale to i tak bez znaczenia.
Ja tam czasem używam Win 98 jak trzeba a na codzień i tak jadę na Linuxie, bo jest 100 razy lepszy i tyle, a ściągnąłem go za darmo z netu.

Poza tym ciekawostka - koleżanka z Tajlandii powiedziała mi, że nie pisała maili przez miesiąc, bo wymieniała komputer.
Ale do rzeczy: do komputera kupiła całkowicie oddzielnie Windows 2000 Personal czy jakoś tak...
Zaciekawiło mnie to, bo my niby jesteśmy rozwinięci, a oni biedni, więc spytałem ile kosztowały te Windowsy, a ona, że za 6 USD.
Ja na to, gdzie je kupiła. A ona, że w sklepie w centrum Bangkoku.
Ciekawe... hihi....

NO to po co jej odchudzone XP za 35USD? Bez sensu.
Obserwuj wątek
    • Gość: kill bill Re: Microsoft wprowadza odchudzone Windows XP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 17:19
      "Znaczący spadek ceny wersji SE wiążę się z ograniczeniem funkcji programu.
      System pozwala m.in. na uruchamianie jednocześnie tylko trzech programów, pracę
      tylko w niskiej rozdzielczości, uniemożliwia łączenie komputerów w sieć domową
      i tworzenie kont więcej niż jednego użytkownika. "

No to juz widze te tlumy ktore kupia taki szajs.
      • Gość: . precz z microsoftem niech żyje linux IP: *.crowley.pl 11.08.04, 18:27
        dziwi mnie jak ewidentny monopolista jakim jest microsoft skutecznie radzi sobie
        z prawem antymonopolowym
      • Gość: ja Re: Microsoft wprowadza odchudzone Windows XP IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 13.08.04, 12:01
        Ma to samo wrażenie, że ta oferta może raczej zachęcić ludzi do przechodzenia na
        Linux'a, który jest przynajmniej pełnowartościowy, a nie poobcinany jak ta
        wprowadzana wersja.
      • Gość: MaDeR Re: Microsoft wprowadza odchudzone Windows XP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 14:32
        Windows 95 wróć?? To ma być konkurencja dla Linuxa?? To, co trzyma ludzi przy
        Windowsie to:
        1. Pierwsze spojrzenie, tzn ogromna wiekszość zaczyna przygodę z Win właśnie
        2. Bariera przejścia - czyli trudnosci ze zmianą nawyków i rpzyzwyczajeń
        3. Trudność systemu - wymaga on IQ wyższego, niż rpzecietny, co oznacza, ze na
        wiecznosć można zapomnieć o masowym użytkowniku - gdyż ludzie zasadniczo to
        banda idiotów. Wiem, bo jestem człowiekiem.

Takie rzeczy jak cena nie ma znaczenia, bo i tak 99% korzysta z Windows Stadion
        Edition.

A w ogóle jak oni sobie wyobrażają te ograniczenia? Co to znaczy 3 programy
        naraz uruchomione? No chyba nie wątki? ;) Sieć domowa, to nznaczy co? a do netu
        w ogóle bedzie można się podłączyć? A co do użytkownika to akurat na win95 i 98
        była normalka.
    • Gość: WanKuwer W Malezji na wyzszym poziomie? IP: *.sympatico.ca 11.08.04, 17:35
      W Malezji nie zyja na wyzszym poziomie, to nieprawda. Dochod na glowe
      mieszkanca jest o jakies 25% wyzszy w Polsce. W Malezji jest wieksze
      rozwarstwienie dochodow i wieksza skala nedzy. Analfabetyzm jest rzedu 15%, a
      smiertelnosc niemowlat co najmniej dwa razy wyzsza niz w Polsce.

Windows XP Professional mozna kupic na Stadionie X-lecia za 50 zlotych. Za
      stowe dokladaja cale Office.

Nastepna aktualizacja do XP, Microsoft ServicePack 2, ma uniemozliwiac
      dzialanie pirackich kopii.

Gość portalu: Rybinka napisał(a):

> Dziwi mnie tylko ta Malezja. Tam ludzie żyją na o wiele wyższym poziomie niż
      w
      > Polsce
      • Gość: Q Re: W Malezji na wyzszym poziomie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 11:19
        Ta? Stadion X-lecia?
        Można mieć też za darmo nie ruszając się z domu... I nie tylko Winodws XP.
    • Gość: dziadek997 Microsoft wprowadza odchudzone Windows XP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 17:37
      No tak, tylko z takimi ograniczeniami w tym systemie trudno tu mówić o jakimś
      postępie Micro$oftu. A kto wie, co jeszcze cikawego tam wymyślą. Moim zdaniem
      taka polityka M$ tylko sprzyjać będzie rozwojowi piractwa w tych krajach,
      gdyż pewnego dnia komuś może nie wystarczyć tak ograniczony system, a
      przecież nie kupi sobie oryginalnego za cene komputera :(
      A co do Linuxa, to musze przyznać, iż z biegiem czasu staje się to system
      coraz bardziej przyjazny dla użytkownika, nie tylko zresztą zaawansowanego.
      Zatem wcale nie dziwię się strachu Micro$oftu, a tym bardziej nie zdziwię
      się, gdy systemy OpenSource zaczną wypierac drogie i niepozbawione błedów
      produkty monopolisty z Redmond.
      • Gość: ____ Re: Microsoft wprowadza odchudzone Windows XP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.04, 14:48
        Nie ma bezbłędnych programów. Osobiście mysle że możliwe jest że Windows
        pozostanie dobrym systemem dla początkujących, a ci którym nie bedzię wystarczał
        będą się przesiadać po pewnym czasie na linuxa i podobne systemy - w ten sposób
        ludzie zamiast kupowac nowy soft beda korzystać z rynku wtórnego. Też dobry
        scenariusz ;)
    • Gość: monika Re: Microsoft wprowadza odchudzone Windows XP IP: *.wrzos.wroc.pl 12.08.04, 11:54
      polecam serwis www.linuxdlafirm.pl
    • Gość: Marcin Re: Microsoft wprowadza odchudzone Windows XP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 17:59
      Hahahaha, oni z byka spadli... a dlaczego mam płacić 130 zł za jakieś chyba
      demo, skoro za parę złotych można mieć w pełni funkcjonalnego Linuxa bez
      żadnych ograniczeń? Jak oni sobie wyobrażają konkurencje? :) Może nie wiedzą
      tak naprawdę co się dzieje w świecie systemów operacyjnych? Panowie z
      Microsoftu, aby się poduczyć radzę zobaczyć co może przeciętny Linux i zobaczyć
      ile kosztuje. To może naprawdę dać wam do myślenia.
    • Gość: ragefly sux IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.04, 15:26
      ok, ale po co ta niska rozdzielczosc? Pomysl nice, ale tych ograniczen o wiele
      za duzo. jelopy
      • combinator Re: sux 14.08.04, 21:29
        zgadzam się z wami wiara...
        Dystrybucje linuksa są coraz bariej przyjazne zwykłym użytkownikom, a stereotyp, że linux jest tylko dla profesjonalistów, itp został już jakiś czas temu przełamany... przykładem może być dystrybucja Mandrake, której rozwój już jakiś czas śledzę i widzę, że z każdym kolejnym wydaniem staje się tak prosta w użytkowaniu, że nawet moja siostra (informatyczna analfabetka:]) z przyzwyczajeniami łindołsowymi nie ma problemów z wykorzystaniem najważniejszych funkcji..
        Co do windy to trzymam ten syf na dysku tylko dlatego, że póki co nie mogę zemulować na linie niektórych programów, np flash mx 2004.. ale słyszałem, że niedługo ma się to zmienic..:]
        Niech tylko uruchomie flasha na linuxie to sejonara łindołs XP..:]

Ponadto podobno w produktach Micro$oft w plikach systemowych są zawarte wersy z bibli szatana..hehe.:]
    • Gość: viru Re: Microsoft wprowadza odchudzone Windows XP IP: 213.155.191.* 16.08.04, 23:25
      I jak oni chcą niby konkurować z Linuksem z rozdzielczością 640x480 i maks.
      trzema programami odpalonymi na raz? Przecież oni sami pod sobą kopią grób w
      ten sposób, zaleją rynek tanim gównem i staną się firmą sprzedającą tanie
      łajno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka