Gość: bez radia Czy 1 prg PR nadal molestuje słuchaczy biosteronem IP: 207.68.79.* 29.09.04, 22:26 wypieprzyć te radyjka, po chu.. słuchać tego badziewia, niech te "kontrolery se słuchają" - płacić za to gówno i reklamy - w życiu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rys A w TAXI - też trzeba płacić ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 22:26 Czy taxówkarze muszą równize wymątować radia z aut ? A inni kierowcy, przecież moga kogoś wziąć na stopa ? też ?????? jakis absurd !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w...q zwykła mafia, ochraniana przez bandyckie prawo IP: *.dronet.gliwice.pl 29.09.04, 22:30 czym się rózni łysy dresiarz domagający się opłat za ochronę od takiego gnoja w krawacie ? niczym tylko dlaczego za moje pieniądze? "artystom" i ich ochraniarzom na pohybel. w...q Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek do dyskoteki nie pojdzie bo dostanie w pierd.. od IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 22:35 lysego karka. cwaniaczek bedzie nachodzil babcie w osiedlowym sklepie, ciekawe jak muzyka ma mi umilac zycie w osiedlowym warzywniaku. Kuuuur....a w tym pieprzonym kraju same cwaniaczki. dymac artystow i ich pacholkow to lenie smierdzace Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: do dyskoteki nie pojdzie bo dostanie w pierd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 22:43 Jedna dobra rada: kontroler, nieważne czy z Zaiksu czy z tego czegoś o czym piszą w artykule musi udokumentować, że posiada umocowanie do występowania w interesie konkretnego artysty oraz udokumentować ochronę konkretnego utworu prawami autorskimi. Po 2, co jest ważne w przypadku postępowania sądowego, musi nam udowodnić, że odtwarzanie muzyki ma wpływ na zwiększenie dochodów, ma nam udowodnić naruszenie praw autorskich konkretnego artysty. Kolega DJ, kontrolowany raz i drugi, zażądał od kontrolera listy utworów podlegających ochronie prawnej na co kontroler stwierdził, że nie musi mieć nic takiego i wezwał sobie policjantów. Kolega DJ (przy okazji student prawa) wyjaśnił panom policjantom, o co biega, kontrolerowi szczena upadła z brzękiem na ziemię i tyle go widzieli. Poza tym opłata ryczłtowa to tak jakby pseudo abonament. Kontroler nie wie jakiego radia słuchamy i nigdy tego nie udowodni. Jest wielu artystów, którzy nie zastrzegają praw do swoich utworów, jak też są stacje radiowe nadające ich muzykę. Opłata w formie ryczałtu jest de facto opłatą za posiadanie rradioodbiornika. A to jest sprawa dla Rzecznika Praw Obywatelskich i Trybunału Konstytucyjnego. W artykule uderzyła mnie jeszcze jedna rzecz, co za sąd nałożył grzywne na osobę słuchającą radia w pracy i na jakiej podstawie, biorąc pod uwagę moje powyższe wywody. Wielkie rotfl dla wysokiego sądu! I jeszcze informacja dla kontrolerów: jestem urzędnikiem samorządowym, często przychodzą do mnie interesanci w celu złozenia wyjaśnień itp. W tym czasie w kąciku brzdąka sobie radio. Rozumiem, ZE UPRZYJEMNIAM PETENTOWI WYJASNIANIE PROBLEMU PRZEZ CO CZUJE SIE ON LEPIEJ GDYZ MOZE SIE "UZERAC" Z URZEDNIKIEM W MIŁEJ ATMOSFERZE PRZY GARJĄCEJ MUZIE. cZEKAM WIEC NA KONTROLERA I WRAZ Z KOLEGAMI PRAWNIKAMI URZĘDU CZEKAMY NA POZEW. ALE BEDZIEMY MIELI UBAW!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radiotechnik Re: Słuchasz radia w sklepiku, płać artystom IP: *.elsat.net.pl / *.elsat.net.pl 29.09.04, 22:48 i bardzo dobrze, że się biorą za tych wszystkich geszefciarzy, każdy by chciał posłuchać muzyki i nie zapłacić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meloman Re: Słuchasz radia w sklepiku, płać artystom IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.04, 22:48 Nie znoszę tych jęków i kociej muzyki lecącej z głośników w sklepach, knajpach, poczekalniach itp. itd. Jeżeli ktoś (tzw. artyści!) dopominają się aby im jeszcze płacić za te "odpady fizjologiczne" to jest to chyba przegięcie. Powinni mi jeszcze płacić odzszkodowanie za poddawanie mnie tym torturom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pap Re: Słuchasz radia w sklepiku, płać artystom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.04, 22:52 a moze jakis "artysta"sie wypowie i poda nam, czy kiedykolwiek w zyciu dostal jakis przelewik oz ZAIKS-u, czy nie - mysle ze to stanowi dobra podstawe do dalszej dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eugen Bezpieczeństwo kraju sprzedane za 22.60 zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 22:58 Scenariusz. Właściciele sklepików ,żeby nie płacić haraczu HIENOM pozbywają się radioodbiorników.Załóżmy,że terroryści dokonują zamachu biologiczno- chemicznego.Sztab kryzysowy podaje komunikaty do środków masowego przekazu ,czyli też do stacji radiowych.Chodzący po ulicy radia raczej nie słuchają.Komunikaty pozostają bez echa,bo je mało kto odbiera.Sklepikarze nie mogą nikogo ostrzec,bo nic nie wiedzą nie mając radioodbiorników.Rośnie liczba ofiar bo brak informacji.HORROR. HIENY mają się dobrze ,bo mają kasę.Pozostaje liczyć tylko na sprawiedliwość boską,że i oni będą ofiarami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radiotechnik Re: Bezpieczeństwo kraju sprzedane za 22.60 zł IP: *.elsat.net.pl / *.elsat.net.pl 29.09.04, 23:10 idąc dalej Twoim tokiem rozumowania powinno się również nie uiszczać abonamentu, bo jeśli jest trzeba go płacić to ktoś może zrezygnować z TV, radia i nie zostać w porę powiadomiony. Idąc jeszcze dalej, należałoby umożliwić bezpłatne korzystanie z innych środków komunikacji, np Internetu, stamtąd też można dowiedzieć się o różnych zagrożeniach (i o wielu innych rzeczach o których przeciętny obywatel wiedzieć nie musi ani nie powinien, ale to inna historia). Brnąc dalej, telefonia też powinna być bezpłetna, bo ktoś może zadzwonić i Cię ostrzec itd, itd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: technik bez radia Re: Bezpieczeństwo kraju sprzedane za 22.60 zł IP: *.waw.pl / *.merinet.pl 30.09.04, 11:27 do radiotechnik : stuknij się w łeb lutownicą albo glośnikiem albo zgłos się do poradni zdrowia . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a psik Re: Słuchasz radia w sklepiku, płać artystom IP: *.zrpa.com 29.09.04, 23:02 ciekawae czy jak se bede spiewal na glos jakas piosenke to takie kurduple tez do mnie przyjda zebym zaplacil ? - przecie zbede publicznie wykonywal utwor.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wróg Re: Słuchasz radia w sklepiku, płać artystom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.04, 23:05 Jak wszystko w tym kraju i to jest chore.Jam mam to w d...pie i dalej słucham swojej muzyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Re: Słuchasz radia w sklepiku, płać artystom IP: *.wroclaw.mm.pl 30.09.04, 01:27 hmmm...Mam pytanie - a jak te organizacje udowodnia mi wzrost obrotow dzieki muzyce? Odpowiedz Link Zgłoś
plopli Re: Słuchasz radia w sklepiku, płać artystom 30.09.04, 01:34 Dobre pytanie, ale w tej sprawie trzeba dokonac analizy orzeczen sadowych, byly juz takie sprawy. Z tego co wiem decydujace znaczenie miala w tamtych przypadkach opinia bieglego, chyba psychologa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guciek Re: Słuchasz radia w sklepiku, płać artystom IP: *.autocom.pl 29.09.04, 23:08 juz bym zaplacil tym zdziertusom... ciekawe jakby sie poczul taki kontroler jakby wyszedł z zakladu z poszarpanymi przez psa portkami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sero Re: Słuchasz radia w sklepiku, płać artystom IP: *.icpnet.pl 29.09.04, 23:10 Te, gieroje-kontrolerzy! Spróbujcie skontrolować agencje towarzyskie, zobaczycie jak wam sie uda (jeśli przeżyjecie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adi Re: Słuchasz radia w sklepiku, płać artystom IP: *.telia.com 29.09.04, 23:11 proponuje suchac muzyki kupionej na zachodzie, bez polskich hologramow i znakow zaiksu itp. albo mp3, a w razie czego powiedziec ze klienci sa glusi i nic nie slysza a radio wlasnie przestalo nadawac wiadomosci i nie zdazylem wylaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a psik Re: Słuchasz radia w sklepiku, płać artystom IP: *.zrpa.com 29.09.04, 23:15 >wyliczył, że muszę zapłacić prawie 400 zł za rok. A jeśli tego nie zrobię, to... pożałuję. Tak powiedział - wspomina pani Barbara. Nie wie co zrobić. Kontroler straszył też Agnieszkę Spałę, właścicielkę sklepu odzieżowego przy ul. Armii Krajowej. - Mówił, że przyjedzie z policją i fiskusa na mnie naśle - żali się.< ciekawe czy tez z kijami bejsbolowymi beda chodzic tak jak ich protoplasci co to ochrone oferowali.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: expat Polska to dziwna kraj IP: *.as1.clm.clonmel.eircom.net 29.09.04, 23:34 Mieszkam w jednym z krajow EU, tej starej. W halach produkcyjnych i magazynach firmy sa wlaczone radia caly dzien. Pytalem kierownika, czy sa jakies oplaty. "ZADNYCH OPLAT NIE MA". Placa dyskoteki, hotele, i puby za muzyke odtwarzana z CD, lub filmy DVD. Oplat za sluchanie radia w miejscu pracy NIE MA ! Ciekawe, gdyby ta sprawa Polski trafila do trybunalu unijnego ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PiKo Re: Genialny pomysł ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 23:17 Niedługo strach będzie wyjść na ulicę - żeby natychmiast nie wnosić jakichś opłat - za cokolwiek. Ja jako architekt - twórca budynków - chyba zacznę niedługo pobierać tantiemy - za codzienne korzystanie przez ludzi z wymyślonych przeze mnie i wybudowanych obiektów, ich fotografowanie, wykorzystywanie jako tła do zdjęć filmowych, reklam, ich dotykanie, a także mówienie o nich. A niech ktoś spróbuje w takim zaprojektowanym przeze mnie biurowcu lub fabryce - bezczelnie zarabiać pieniądze pracując lub świadczyć usługi - wtedy dopiero dorwę się do jego portfela. Od jutra zaczynam werbować kontrolerów. W ten sposób zarobię na opłaty za puszczanie muzyki w mojej pracowni. Perpetuum mobile - że też wcześniej na to nie wpadłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a psik Re: Genialny pomysł ! IP: *.zrpa.com 29.09.04, 23:27 spoznil sie pan - o to juz SARP zadbal pare miesiecy temu byla nawet na ten temat wiadomosc :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
plopli Re: Genialny pomysł ! 29.09.04, 23:33 Nie musisz robic tego sam, stosowne zezwolenie ma SARP! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gwozdziu Re: Słuchasz radia w sklepiku, płać artystom IP: 195.150.117.* 29.09.04, 23:20 "Bo wszyscy artyści to prostytutki" ;-> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bp Re: Słuchasz radia w sklepiku, płać artystom IP: *.olesnica.sdi.tpnet.pl 29.09.04, 23:23 Dlaczego od razu przypuszczenie, że kierowca taksówki słuchając radia umila klientowi czas podróży? Przecież klientowi (np. muzykowi z orkiestry symfonicznej) wcale nie musi odpowiadać słuchana przez kierowcę muzyka (chociażby rap)... Gdy jadę samochodem radio pozwala mi nie usnąć za kierownicą. dlaczego przypuszczenie, że tej roli nie pełni w przypadku kierowcy autobusu z wycieczką szkolną? To nie jest 22zł tantiemy. To trzeba pomnożyć x 4. Coś mi się zdaje, że nasi artyści znaleźli nowe źródło dochodu, już wcale nie trzeba tworzyć nowych DOBRYCH utworów nie mówiąc już o całych płytach. Zresztą przez dwa ostatnie lata zadna DOBRA płyta nie wyszła, no bo i po co... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siker Re: Słuchasz radia w sklepiku, płać artystom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 23:33 To jakaś bzdura.Przecież posiadanie radia w lokalu nie jest równoznaczne z uprawnieniem do żądania tantiem.Trzeba by udowodnić,że tyle to a tyle razy cos ,co jest chronione prawami autorskimi jest puszczane.Rozliczanie ryczałtowe jest bardzo wygodne dla tych rozmaitych zaiksow spatifów i śmaxów.Nie godzić sie na to,niech ci kontrolerzy ,te psy węszące lataja po lokalach i rejestrują, co jest publicznie odtwarzane.To co robią te spatafiany to bezprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Słuchasz radia w sklepiku, płać artystom IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 29.09.04, 23:52 nic, trzeba wiec zaczac puszczac starocie z zeszlego wieku, do ktorych wygasly juz prawa autorskie albo utwory, ktorych autorzy zrzekaja sie wszelkich praw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sklepikarzyk Re: Słuchasz radia w sklepiku, płać artystom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 00:34 U mnie w sklepiku gościu chciał sprzedać mi radyjko, ale zanim wziął pieniądze to wyszedł. Czekam na niego bo wróci na pewno. A radyjko gra i gra i gra i gra. Nie chcę wyłączyć żeby nie popsuć. Czy od cudzego radyjka też mam płacic podatek /tantiemy/. Pytanie do experta plopli Odpowiedz Link Zgłoś
plopli Dowcipnis 30.09.04, 00:48 Nie aspiruje do rangi eksperta, po prostu wiem o czym jest mowa w artykule. Twoj post traktuje bardziej jako zart niz problem, ale skoro pytasz... Nie ma znaczenia, czy radio jest kupione, darowane, wypozyczone, leasingowane, czy cokolwiek innego, bo nie placisz za radio, tylko za odtwarzanie muzyki. Musisz wiec zaplacic, jezeli fakt, ze ktos u ciebie w sklepie zostwil radio i ono caly czas gra ma wplyw na twoja sprzedaz. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sklepikarzyk Re: Dowcipnis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 01:10 Czyli muszę płacić od każdego radia klienta który wejdzie do mojego sklepu??????????? Chyba Cię pokręciło. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
plopli Re: Dowcipnis 30.09.04, 01:18 Nie ma powodow do zdenerwowania, wystarczy dokladnie przeczytac artykul i mojego posta. Nie placisz za kazdego klienta, tylko miesieczny ryczalt (a dokladnie 4 ryczalty :-( ). A placisz, jezeli odtwarzanie muzyki prowadzi do osiagniecia korzysci majatkowych. Mozesz wiec nie godzic sie na placenie, a potem przed sadem spierac sie, czy to ze puszczasz radio powoduje wzrost obrotow twojego sklepu. Jesli wygrasz - zaoszczedzisz, jesli przegrasz - obciaza cie kosztami postepowania i trzykrotnoscia oplat od chwili otwarcia sklepu lub od 1995 r. (jesli zaplacisz za przyzwoitego prawnika to moze tylko za ostatnie 3 lata). Wybor nalezy do ciebie ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ooooo Re: Dowcipnis IP: *.wroclaw.mm.pl 30.09.04, 01:32 ale to te organizacje maja mi udowodnic wzrost obrotow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elwer Re: Dowcipnis IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.04, 20:41 Chcesz komus zrobić dowcip?Podrzuć mu radio pod drzwi i wezwij tego h.ja z kontroli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof K. Re: Słuchasz radia w sklepiku, płać artystom IP: *.fema.pl / *.cyf-kr.edu.pl 30.09.04, 00:31 Właściwie to powinni płacić klienci, bo to oni słuchają muzyki. Kontrolerzy STOART powinni mieć stopery i mierzyć czas słuchania muzyczki w danym zakładzie a potem kasować opłatę. Oczywiście kontrolerzy powinni mieć przy sobie kasy fiskalne. Niech żyje STOART! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kola Re: Słuchasz radia w sklepiku, płać artystom IP: *.nfosigw.gov.pl / *.nfosigw.gov.pl 30.09.04, 11:07 A - i jeszcze jedno! Jak jest z kinami wykupującymi kopie filmów do wyświetlania? Płacą za każdy seans czy za wypożyczoną kopię ??? Hę? Odpowiedz Link Zgłoś
aale Re: Słuchasz radia w sklepiku, płać artystom 30.09.04, 01:04 Od jutra nie słucham radia w pracy.Przestaję płacić abonament."Muzyka" mnie nie interesuje,informacje mogę mieć z netu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Głuchy i ślepy Podatek na artyste IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 30.09.04, 01:19 To jest następny podatek, który będę musiał zapłacić. Przecież właściciel geszeftu doliczy mi to do knyszy czy skarpetek. A obrazki i reprodukcje? Wiszą w knajpie cały czas, a artysta wiziął kasę tylko raz. Kombinujemy dalej - kompozycje zapachowe. Na pewno wrócę do knajpy, której staff używa ciekawych kosmetyków. No to sru podatek (w cenie pizzy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poslanka Beger polski rzad to terrorysci IP: *.client.comcast.net 30.09.04, 05:05 daja sie terroryzowac polaczki czerwonej cholocie, ale oddaliscie im wladze z wlasnej woli, czy widzicie jakis zwiazek miedzy wlasna glupota a obecnym stanem kraju, gdzie zomzowcow przekwalfikowali na "urzednikow" egzekwujacych prawo, nie trzeba gumowych pal zeby was lac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STOLARZ Re: Słuchasz radia w sklepiku, płać artystom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.04, 05:15 "By legalnie puszczać muzykę w sklepie czy zakładzie fryzjerskim, właściciel musi mieć podpisane umowy z czterema organizacjami. Oprócz wspomnianego STOART- u są to: " z czterema jednocześnie, czy z jedną z nich ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szlachcic2004 Re: Słuchasz radia w sklepiku, płać artystom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.04, 07:54 A jak przedmiotowy kontroler zachowa się, zgodnie z literą praw, kiedy go poinformuję - jako właściciel baru, że grające radio jest własnościa np barmana, a ten słucha muzyki jako Jan Kowalski. Przecież ma prawo słuchać muzyki z własnego odbiornika radiowego tak głośno jak to tylko lubi..... Czasami idąc ulicą słysztmy głośno puszczone radio - bardzo głośną muzykę, która dobiega z prywatnego mieszkania, co wówczas ????? czy to jest prywatne, czy też publiczne odtwarzanie ???? Odpowiedz Link Zgłoś
beor Tantiemy za żarcie 30.09.04, 09:28 A mnie zastanawia, czy artyści, producenci i cała ta banda obiboków i cwaniaków placi rolnikom i innym producentom żywności tantiemy za to co w ciągu życia zżarli. Przecież nie wszystko co zejedzą, zostawiają w ustronnym miejscu, nie? Więc taki chłop, czy plantator ma udział w takiej piosnce o cyckach Baśki, albo du.ie Maryny. A jaki udział w procesie tworzenia przebojow maja plantatorzy chmielu! Niech artysci placa! I kontrolerzy, bo jakby nie sniadanka nie zjedli, to by nigdzie nie doszli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Słuchasz radia w sklepiku, płać artystom IP: *.zoltytelefon.pl / *.9494.pl 30.09.04, 09:44 A czy stacje radiowe nie płacą tantiemów?Przecież to chyba logiczne ze radio słuchaja tysiące ludzi! Czy jak robie w domu imprezę to też muszę płacić?Nawet jeśli wcześniej zapłaciłam za płytę legalną oczywiście, TO JEST CHORE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Studio Re: Słuchasz radia w sklepiku, płać artystom IP: 62.233.204.* 30.09.04, 10:31 Sadowski: - Nie będziemy przeprowadzać śledztwa. Gdy właściciel sklepu czy lokalu napisze oświadczenie, że odbiornika nie miał, to nie będzie płacił. Dziwny kraj - Musimy udowadniać niewinność. Coś się komuś poje...ało Odpowiedz Link Zgłoś