Dodaj do ulubionych

Kto płaci stopy procentowe?

12.11.04, 00:26
Tak sobie siedzę i myślę, kto naprawdę płaci i z czego te stopy procentowe,
co je ustala rada polityki pieniężnej z prezesem NBP.

No bo Panowie i Panie z rady ustalają, że podstawowe stopy mają wzrosnąć o
załóżmy 200 pkt. procentowych. I w konsekwencji banki podnoszą oprocentowanie
lokat i kredytów. Muszą to zrobić, żeby wyrobić się z daniną dla NBP, czy
jak? Nie bardzo to rozumiem. Tylko w miarę przystępnie poproszę. Baworowska
Obserwuj wątek
    • andrzej.rzonca_nbp Re: Kto płaci stopy procentowe? 16.11.04, 15:57
      Banki zmieniają stopy procentowe w ślad za zmianami stóp procentowych NBP nie
      dlatego, że płacą NBP jakąś daninę, ale dlatego, że zmiany stóp procentowych
      NBP są równoznaczne ze zmianami ceny, po której bank centralny godzi się
      odpowiednio przyjmować lub dostarczać płynne środki od/do banków komercyjnych.
      Jeżeli zmieniają się stopy procentowe NBP, musi również się zmienić cena
      alternatywnych sposobów pozyskiwania/lokowania płynnych środków przez banki
      komercyjne.
      • pani_baworowska Re: Kto płaci stopy procentowe? 17.11.04, 23:55
        Czy to oznacza, że każdy bank komercyjny "przyjmuje lub dostarcza płynne środki
        do/z NBP" ?

Wydawało mi się, że nie każdy bank prowadzi interesy z NBP
        • andrzej.rzonca_nbp Re: Kto płaci stopy procentowe? 18.11.04, 17:43
          Nie każdy bank musi "prowadzić interesy" z bankiem centralnym bezpośrednio. Ale
          to nic nie zmienia. Bank centralny będzie miał wpływ na decyzje banku, który
          nie "prowadzi z nim interesów" nezpośrednio, bo stanowi dla niego (a także dla
          części jego klientów) swego rodzaju konkurencję.
          • pani_baworowska Re: Kto płaci stopy procentowe? 24.11.04, 22:35
            Proszę mi bliżej wytłumaczyć, jaką to konkurencję stanowi bank centralny dla
            banku spółdzielczego w mieście X., czy nawet dla w miarę dużego banku
            detalicznego, opartego na portfelu klientów indywidualnych.

Bank centralny jako instytucja dla klienta detalicznego raczej nie istnieje (no
            chyba że ktoś chce wymienić zagraniczny bilon albo stare banknoty), a jego
            domeną działalnia poza emisją pieniądza jest chyba obsługa długów państwowych?
            • pstrys Re: Kto płaci stopy procentowe? 29.11.04, 15:18
              Slusznie napisal(a) Pan(i), ze NBP pelni funkcje emisyjne i obsluguje
              rachunki 'panstwowe'. Poza tym jednak NBP pelni jeszcze trzecia wazna funkcje -
              jest tzw. "bankiem bankow". Pozwole sobie zacytowac naszego eksperta: "bank
              centralny godzi się odpowiednio przyjmować lub dostarczać płynne środki od/do
              banków komercyjnych".

Kazdy bank komercyjny ma zatem do wyboru:
              - albo wziac pieniadze od Pana Kowalskiego (przyjac od niego lokate) albo
              pozyczyc z NBP (jesli potrzbuje "płynnych środkow")
              - albo dac kredyt Panu Kowalskiemu albo ulokowac w NBP (jesli ma
              nadmiar "płynnych środkow")

W ten sposob istotnie mozna powiedziec ze Pan Kowalski i NBP konkuruja ze soba.
              Ponadto NBP ma te przewage, ze lokata w nim jest praktycznie wolna od ryzyka,
              podczas gdy kredyt dany Panu Kowalskiemu juz nie.

Dodajmy, ze celem takiej dzialalnosci NBP nie jest zlosliwe tlumienie potrzeb
              Pana Kowalskiego, ale utrzymywanie stabilnosci zlotego polskiego poprzez
              kontrolowanie masy pieniadza na rynku.
              • andrzej.rzonca_nbp Re: Kto płaci stopy procentowe? 02.12.04, 07:50
                Dziękuję za pomoc. Po raz kolejny wyręczył mnie Pan .
                • pstrys Re: Kto płaci stopy procentowe? 03.12.04, 10:27
                  cała przyjemność po mojej stronie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka