Gość: IRKIEL IP: *.riz.pl / 195.94.202.* 22.11.04, 15:37 WIADOMO ZE TRZEBA ROBIC DOKLADNIE ODWROTNIE NIZ TO CO MOWI MFW, WTEDY GOSPODARKI SZYBKO SIE ROZWIJAJA A JEZELI SIE SLUCHA MFW TO SIE KONCZY JAK ARGENTYNA Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: indis Trzeba podniesć stopy procentowe, IP: *.lubin.dialog.net.pl 22.11.04, 15:55 jak zawsze. Panaceum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borek Re: niech IMF zostawi te rady dla siebie IP: *.cable.mindspring.com 22.11.04, 16:21 nie ma na swiecie kraju, .ktoremu IMF nie doradza lub nie doradzal. dzila sie te kraje na dwie grupy. pierwsza to ta ktora sluchala i sa w wiecznych tarapatach i nie moze sie wydostac z nedzy tak jak kraje Ameryki Lacinskiej i Afryki. sa tez tacy, ktorzy maja IMF za nic tak jak Chiny i inne kraje azji i oni sie rozwijaja najszybciej. w polsce nie mozna dalej liberalizowac i prywatyzowac pod dyktando IMF bo w kraju nie ma zdolnych do przprowadzenia takich reform. skutek liberalizacji i prywatyzacji w stylu IMF to bankructwa, spadek sily produkcyjnej i wzrost bezrobocia. na takie zmiany i dalszy ciag gospodarczego szoku nie mozemy sobie pozwolic. zamiast sluchac rad z Waszyngtonu powinnismy przygladac sie Chinom i tam odbierac lekcje i dobrze na tym wyjdziemy. Caly ten IMF to jeden wielki przekret i sprzyja glownie zlodziejom i ich kolaborantom. Swietny pzryklad to Rosja, gdzie bogactwo naturalne, ktore nalezalo do Rosjan zostalo wykradzine w drodze tzw. "akcje za dlugi". gdzie premieer w rzadzie Jelcyna prywatyzowal co sie dalo i wszystko trzfialo w rece nowobogackich, przy udziale kapitalu wpompowanego przez IMF. Rosja zaciagala dlugi, gospodarka przestawala produkowac, ludzie tracili prace i kontrole nad wlasnoscia. IMF kontynulowal swoje doradztwo i ignorowal tragiczne w skutkach reformy. Rezultat jest taki, ze nowobogaccy przertansferowali gigantyczne sumy na swoje konta w zachodnich bankach, kontroluja przemysl ciezki, a placic beda zwykli obywatele. Ale IMF ma w dupie zwyklych obywateli i martwi sie tylko o zlodzieji. niech IMF doradza administracji Busha jak poradzic sobie z deficytem i niech sie nie martwi o Polske i inne rozwijajace sie kraje bo na tych ich radach to mozna sobie kark skrecic. Dzisiejszy wrost gospodarczy nie byl osiagniety dzieki wypelnianiu zalecen IMF i nadal trzeba IMF traktowac bardzo z dystansem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp Co za kretyn napisal 1. komentarz... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.04, 16:21 I co? Mamy wszystko z powrotem upaństwowić i podnieść podatki? Przecież to oczywiste, że niezbędna jest naprawa systemu fiskalnego i (jak dla mnie) liberalizacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borek Re: zanim kogos zwymyslasz IP: *.cable.mindspring.com 22.11.04, 16:33 zanim kogos nazwiesz kretynem to pomysl troche. dlczego Chiny nie liberalizuja swojego rynku finansowego i nie uwalniaja kursu jena. To by bylo mazenie kazdego doradcy z IMF. Chiny tego nie robia i rozwijaja sie najszybciej na swiecie. Nie robia tego bo nie sa gotowi, dzisiaj skonczylo by sie to ogolnym rozgrabieniem i rozbrojeniem gospodarki Chinskiej i Chinczycy na to nie pozwola bo nie sa tacy naiwni. zlecialy by sie jak na darmowe zarcie wszystkie giganty finansowe i opanowaly by rynek chinski. zyski transferowane by byly na zachod itd. itd. ja wiem, ze IMF krytykuje chiny i dalej im zaleca. to jest juz jednak tylko arogancja. ktos kto nie potrafil nikomu pomoc, krytykuje tych ktorzy sami sobie pomogli. to trzeba bych z IMF. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borek Re: zwolennikom IMF polecam IP: *.cable.mindspring.com 22.11.04, 16:49 nawet jesli jestes zatwardzialym zwolennikiem liberalizacji i prywatyzacji w stylu IMF to zawsze warto znac poglady drugiej strony. A jeszcze lepiej znac fakty. Ja osobiscie jestem zwolennikiem wolnego rynku i przywatnej wlasnosci jako fundamentow gospodarki. Jednak nie popieram metod dzialanie zalecanych przez IMF. Lepsze skutki mozna uzystac innymi metodami. Dla wszystkich zainteresowanych tematem polecam ksiazke: "Globalization and Its Discontents" napisana przez profesora uniwersytetu Columbia w Nowym Jorku, wieloletniego dyrektora Banku Swiatowego i laureata nagrody Nobla w dziedzinie ekkonomii Jossepha E. Stiglitza. Jesli po tym co napisalem myslisz, ze ja jestem krytyczny w stosunku do IMF to przeczytaj co ma do powiedzenia profesor Stiglitz. Niestety nie wiem czy pozycja byla tlumczona na polski. W angielskim zostala wydana przez oficyne wydawnicza Norton. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: indis Stiglitz IP: *.lubin.dialog.net.pl 24.11.04, 11:52 a raczej jego książka, został przetłumaczony na polski pt. "Globalizacja". Nie ma w niej a jednego słowa o L.Balcerowiczu, jak by nie istniał. Kołodko jest wymieniony - oto co znaczy kreowanie swojego wizerunku. Odpowiedz Link Zgłoś