Dodaj do ulubionych

Sejm ustalił 22% VAT na internet

IP: *.tvp.pl 16.12.04, 10:57
Brawo, brawo, brawo, brawo!!!
Potwierdza to teorię, że jedynym pomysłem tego bezjajecznego Marka B. na
gospodarkę jest podniesienie wszelkich podatków. Czyli zarżnąć kurę...
Obserwuj wątek
    • Gość: zdzislawa cościska BRAWO PREMIERZE BRAWO BRAWOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO IP: *.outsourcing.atman.pl 16.12.04, 11:03
      nie dosyć , ze rząd obciął dotacje na naukę to jeszcze rzuca belki pod nogi
      jezeli chodzi o dostęp do informacji (internet).
      jak tak dalej pojdzie to niedługo w postępie technicznym dogoni nas Albania lub
      Burkina Faso
      • Gość: Bolek W. Re: BRAWO PREMIERZE BRAWO BRAWOOOOOOOOOOOOOOOOOOO IP: *.mad.east.verizon.net 16.12.04, 14:02
        To wy wybraliscie sobioe tych kretynow to teraz macie A MOZE TAK DOSTOSOWAC
        PLACE OPIEKE ZDROWOTNA I WIELE INNYCH ZECZY DO UNII EURO???
        PODLA BANDA SKUNKSOW I DEBILI ZASIADA W LAWACH SEIMOWYCH
        • Gość: Malpa Pociągnijcie mi druta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 19:30
          Moj apel do rządu: Pociągnijcie mi druta! (kabel, żebym mógł z internetu
          korzystać).
          • Gość: Prezidium Pociągnijcie mi druta! IP: *.tnt5.dial.mtl1.uunet.ca 16.12.04, 19:58
            I taki komentarz mi sie podoba! Bravo malpa!
            • Gość: ja A może poczytać uważnie? IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 17.12.04, 01:20
              760PLN/rok to 63PLN/mc, czyli vat od internetu za 286PLN/mc netto.
              W artykule nie ma jednak ani słowa o tym, co znaczy DO 760pln.
              Bo jeśli od kwoty podatku można odliczyć całą kwotę VATu, w wysokości
              do 760PLN rocznie, to w rzeczywistości wszyscy mający internet tańszy,
              niż 286 miesięcznie na tym nie stracą. Ale krzyk już jest ogromny.
      • Gość: maciej., Re: BRAWO PREMIERZE BRAWO BRAWOOOOOOOOOOOOOOOOOOO IP: *.z064220066.okc-ok.dsl.cnc.net 16.12.04, 14:27
        Media polskie sa wlasnoscia kapitalu niemieckiego lub innych tajemniczych
        udzialowcow i do tego internet z 22 % VAT . To skandal.
        Polska jest w niewoli UE.
        • Gość: wyborca z wyboru Tu mozna wyslac list do Komisji Finansow IP: *.ruh / 212.138.47.* 16.12.04, 20:28
          Tu mozna wyslac list do Sejmowej Komisji Finansow Publicznych:

orka.sejm.gov.pl/ListydoS.nsf/K1?OpenForm&FPB
      • Gość: ro duck zakaz pracy bez wynagrodzenia też szkodzi Polsce IP: *.betanet.pl 16.12.04, 18:28
        bo przecież bylibyśmy bardziej konkurencyjni, gdyby firmy w dowolnej ilości
        mogłyby się wysługiwać darmowymi "stażystami" ;)

niestety, UE ustala, jesteśmy w UE, i kropka...

inna sprawa, że osobiście kompletnie nie rozumiem dlaczego stawka VAT na
        internet ma być taka sama w całej UE ...
      • Gość: dostawca Re: BRAWO PREMIERZE BRAWO BRAWOOOOOOOOOOOOOOOOOOO IP: 213.155.169.* 16.12.04, 21:45
        widac kolego ze jestes zupelnie niezorientowany
        to co zrobil w tym roku rzad czyli wprowadzenie stawki zwolnionej na internet
        to byl zamach na prywatnych przedsiebiorcow
        pokazane na obrazku statystyki klientow DSL w Polsce sa bardzo mocno
        przeklamane nie jestem pewien czy sa to nawet klienci tpsa a trzeba pamietac ze
        inne firmy tez stosuja uslugi analogiczne do neostrady
        tymczasem dzialaja preznie firmy tworzace sieci osiedlowe i na przyklad w takim
        Szczecinie i okolicach 5 najwiekszych firm ma szacunkowo podlaczone do siebie
        jakies 15 tys abonentow ktorzy nigdzie nie sa uwzgledniani w zadnych
        statystykach mysle ze kolejne 2-4 tys sa podlaczone do wielu malych firemek i
        sieci. dzialaja takze dosc preznie kawiarenki internetowe. tak wiec
        informowanie jak to Polska jest zacofana pod wzgledem internetu to blaga i
        manipulowanie informacjami. ale wracajac do sedna sprawy. firma ktora sie
        rozwija inwestuje. inwestowac to nie znaczy tylko wydawac wszystkie zarobione
        pieniadze ale przedewszystkim zainwestowac oszczednosci, kredyty itd. Latwo
        sobie wyobrazic ze taka firma przez pierwsze lata rozwoju wiecej wydaje jak
        zarabia. od kazdej wydanej na rozwoj czyli sprzet, materialy itp zlotowki mogla
        odliczyc sobie 22% VAT-u. W momencie kiedy weszla stawka ZWOLNIONA a nie ZEROWA
        firma ktora prowadzi sprzedaz zwolniona z VAT-u nie ma prawa sobie tegoz VAT-u
        ktory placi przy zakupach odliczyc. Efekt jest taki ze jak byla stawka na
        internet 7% to bylo super. Rzad laskawie podarowal te 7% a pozyskal 22% i to od
        wydatkow ktore jak wspomnialem sa wyzsze czesto niz przychody. Taka sytuacja
        byla dla rozwijajacych sie firm zaproszeniem do zaprzestania inwestycji a to
        jest juz czysta patologia. TPSA oczywiscie na tym nie stracila gdyz zdecydowana
        wiekszosc jej klientow to firmy a te obowiazywala od razu stawka 22% a nie
        zwolniona gdyz ta ostatni byla tylko dla odbiorcow indywidualnych. Tak wiec
        TPSA mogla odliczyc sobie VAT w wiekszosci. Tak o to Miller i kolesie pokroju
        Hausnera upiekli trzy pieczenie na jednym ogniu. Nie dosc ze uchodza jako
        internetowi dobroczyncy to jeszcze powiekszyli wplywy do budzetu i nakrecili
        koniunkture dla naszego "monopolisty TPSA".
      • Gość: Gosc Re: BRAWO PREMIERZE BRAWO BRAWOOOOOOOOOOOOOOOOOOO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 00:03
        Zgadzam sie z odczuciami wszystkich.
      • Gość: okrim Panowie Ministrowie! IP: 217.153.90.* 17.12.04, 08:17
        Panowie Ministrowie!
        Tych podatków mamy w kraju już naprawdę dość ich ilością moglibyśmy się
        podzielić z innymi państwami należącymi do UE. Unia żąda od nas raz tego innym
        razem, czego innego a czemu nie żąda od naszego państwa podniesienia poborów do
        takich, jakie są w Unii.
        Wiadomo! Już teraz mamy najazd obcokrajowców po towary z naszego kraju, bo są o
        wiele tańsze niż u nich. Chcecie powtórki ze stanu wojennego, kiedy to na
        pułkach sklepowych był tylko ocet i chrzan?
        Pobory w naszym kraju są jednymi z najniższych w Europie, jeśli nie
        najniższymi, jak mamy wytrzymać wasze ciągłe podwyżki? Chyba, że uchwalacie je
        tylko dla ludzi o waszym uposażeniu. Dla wielu ludzi w tym inwalidów, jedynym
        kontaktem ze światem i znajomymi jest Internet. Dotychczas dostępny był dla
        wielu z nas, teraz po waszych decyzjach nie jeden będzie się głęboko
        zastanawiał czy płacić czy zrezygnować z Internetu.
        Dodatkowe 22% dla nie jednego to już ponad jego możliwości.
        Jeśli już tak koniecznie chcecie słuchać UE to posłuchajcie większości narodu i
        wreszcie podnieście nasze pobory, bo w większości zakładów nie będzie
        trzynastek a wam chyba Mikołaj przyniesie po te 100.000 Zł za dobrze spełniane
        obowiązki.
    • Gość: boro 0f green 12 Re: Sejm ustalił 22% VAT na internet IP: 212.160.138.* 16.12.04, 11:04
      Tępaku, Unia kazali!!
      wielkimi literami ci to napisać.

MB nie mial tu nic do gadania. Zreszta i tak mozesz sobie to odliczyc od
      podatku. Ok-e?
      • Gość: EMILjo Re: Sejm ustalił 22% VAT na internet IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 16.12.04, 11:16
        Chcieliście do EUROPY? to ja mamy! :D
        ...zastanawia mnie tylko ta skromność... czemu TYLKO 22%? może od razu przywalić
        50% żeby tylko duże korporacje mogły korzystać z Internetu!
        a 760 to niech sobie wsadzą głęboko... bo to jest chyba dla tych co maja
        neostrade... przy "poważnych" łączach (które czasem posiadają osoby prywatne) to
        te 760 zwraca tylko jakieś 50-70% "kosztów" związanych z VATem...
        Może od razu nauczyć wszystkich posługiwania się tamtamami i znakami dymnymi...
        bo i tak wszystkie mniejsze firmy trudniące się składaniem komputerów upadły...

A co do przedmówcy... nie mów do kogoś "tępaku" jak sam nie umiesz odmienić
        słowa "kazać"... gdyby nas tak nie pchali do UE to nie było by takiego
        "kibla"... obiecywali dużo a okazuje się że nic nie potrafią załatwić - jedzie
        komisja z super planami a wracają z tym co UE im rzuciła!
      • Gość: Aga Re: Sejm ustalił 22% VAT na internet IP: *.resetnet.pl 16.12.04, 11:18
        Nie każdy ma od czego sobie to odliczyć...
      • Gość: zdzisalwa cościska Re: Sejm ustalił 22% VAT na internet IP: *.outsourcing.atman.pl 16.12.04, 11:50
        przeczytaj sobie obszczymurku troche gazet (i ponizszych wypowiedzi) na ten
        temat, a potem zabieraj głos
      • Gość: WooYek Re: Sejm ustalił 22% VAT na internet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.04, 11:55
        Co sobie odliczysz?
        Załozmy ze placisz teraz 150 zł za internet:
        1800zł (zeby to zarobic zaplaciles 19% podatku PIT 422zł)
        Plus VAT to bedzie:
        2196zł (zeby to zarobic zaplaciles 19% podatku PIT 515zł)
        Ale mozesz sobie odliczyc, wiec placisz tylko podatek od:
        1436zł czyli 336zł

O niby zaoszczedziles 422 - 336 = 86zł... zjebisice.
        A zaraz a VAT to niby kto zapłacicł?

Teraz internet kosztował Cię:
        1800 plus PIT 19% = 1800 + 422 = 2222zł (tyle musiałeś brutto zartobic ni
        elicząc zus, ech)

A bedziesz musiał zapłacic:
        2196 plus PIT 19% po odliczeniu= 2196 + 336zł = 2532zł.

No ladnie jestesmy do tylu: 310 zł.

A jeszcze zapłac księgowemu zeby ci to wszytko odliczył, trac czas na liczenie
        tego... a jak sie pomyslisz to ci przywala taką karę ze sie nie pozbierasz.

Podatki powinny byc jasne i przejrzyste -> Jeden liniowy podatek dla każdego be
        odliczeń i kombinatorstwa!
        • Gość: chmm Re: Sejm ustalił 22% VAT na internet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.04, 20:35
          Podatki NIGDY w Polsce nie beda jasne i przejrzyste - wlasnie dlatego ze trzeba
          krzewic kombinatorstwo wsrod obywateli :)
      • Gość: Eon Re: Sejm ustalił 22% VAT na internet IP: *.broker.com.pl / *.broker.com.pl 16.12.04, 12:02
        Ty jestes tepakiem w unii zarabiaja na poziomie takim ze tego nikt nie odczuwa
        a w polsce kazdy zbiera po groszu na ten net !!!!!!!!!
        • Gość: werK Re: Sejm ustalił 22% VAT na internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 20:56
          no i ma dowalili
          a mieało być tak pieknie juz człowiek myślał ze stanieją usługi a tu lipa nic
          tylko sie powieśic a ci któży sie cieszą to jacyś nienormalni
      • Gość: esen Re: Sejm ustalił 22% VAT na internet IP: *.tvp.pl 16.12.04, 12:15
        No to nie trzeba było podpisywać kwitów, które zobowiązują nas do wprowadzania
        przepisów niekorzystnych w polskich warunkach. Coś, co może być stymulujące w
        Holandii i w Niemczech, może być rujnujące w Polsce albo na Litwie. Jeżeli
        świetną, super nowoczesną część z telewizopra plazmowego włoży się do
        radzieckiego elektrona z roku 1970, to coś nie zatrybi - a może i wybuchnie.
        Belka i w ogóle cała ta ekipa ma pomysł na gospodarkę polegający głównie na
        podniesieniu podatków, a więc na zmniejszeniu opłacalności racjonalnych
        zachowań gospodarczych (podatek Belki, ostatnio 50% od najbogatszych, ZUS-y w
        górę). Ten "przykry, pochodzący z unii, nakaz opodatkowania dostępu do
        informacji" jest zaskakująco zbieżny z krótkowzroczną i rabunkową polityką tego
        człowieka... Tępaku...
      • inaww Re: Sejm ustalił 22% VAT na internet 16.12.04, 12:19
        "Zreszta i tak mozesz sobie to odliczyc od podatku. Ok-e?"... Tjaaa... A co z
        nieszczęśnikami którzy mieli (dotychczas!) szczęście, ale wkrótce może się
        okazać, że - nieszczęście - należeć do małych, lokalnych stowarzyszeń
        użyteczności publicznej, dostarczających swoim członkom usługi internetowe
        razem z programami telewizyjnymi - kablem? Gdzie problem? - ci użytkownicy
        NIEKOMERCYJNEGO internetu nie otrzymują potwierdzeń opłat za internet, bo to
        wymagało by istnienia i opłacania BIURA i KSIĘGOWOŚCI. A to są SPOŁECZNE
        STOWARZYSZENIA i nie mają na działalność biurową żadnych funduszy...
        Może jest nas niewielka garstka, ale dlaczego mamy być traktowani jako druga (a
        może trzecia?) kategoria obywateli? Za karę, że znależli się wśród nas
        społecznicy??? Może p. Minister pomyśli i o nas?
      • Gość: Ver Re: Sejm ustalił 22% VAT na internet IP: *.de.ibm.com 16.12.04, 12:37
        Nic sobie nie odpisze od podatku, jesli wynajmuje mieszkanie. Za to wlasciciel
        mieszkania bedzie mial prezent.
      • Gość: rob ja nie moge odliczyc, bo mieszkam w wynajmowanym IP: *.icpnet.pl 16.12.04, 13:08
        mieszkaniu i umowa jest na właściciela no i dupa zbita - będę miał drogo @$%wa mać!
      • Gość: f_ Re: Sejm ustalił 22% VAT na internet IP: *.net 16.12.04, 18:18
        moze dochody tez dostosują do dochodów w UE?
        • Gość: gość_x Re: Sejm ustalił 22% VAT na internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 01:30
          ...pensje radzieckie - ceny europejskie...
      • Gość: kloo Re: Sejm ustalił 22% VAT na internet IP: 217.153.29.* 16.12.04, 18:57
        najpierw nalicza stawke 22% a pozniej moge sobie to odliczyc
        kompletna bzdura
    • Gość: rozwiązać sejm Re: Sejm ustalił 22% VAT na internet IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.12.04, 11:08
      Ten sejm nadaje się tylko do natychmiastowego rozwiązania. Rzygać się chce, jak
      się słyszy o absolutnej konieczności dostosowania się do przepisów unijnych.
      Niech może najpierw zapewnią razem z rządem, by taki sam procent ludności jak
      na zachodzie miał u nas dostęp do internetu. I dopiero wtedy niech unifikują
      stawkę VAT.
    • Gość: maruda Re: Sejm ustalił 22% VAT na internet IP: *.gdynia.mm.pl 16.12.04, 11:08

Bo ustawa o podatku dochodowym PIT wprowadza ulgę pozwalającą na odliczenie od
      podatku PIT do 760 zł z tytułu korzystania z internetu.

Co przeszkadzało wprowadzić takie rozwiązanie (ulga) od razu, bez całego tego
      zamieszania? Głupota?
      Stanowisko UE było nie uległo przecież zmianie.
    • Gość: Jaro Biurokracja+podatki = Unia Europejska IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.12.04, 11:10
    • Gość: Lucash Re: Sejm ustalił 22% VAT na internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 11:16
      No i sie potwierdza, iz jednym z glownym problemow Polakow, jest czytanie ze
      zrozumieniem... Smutne :-(
      Pozdr.
    • ndziorlg Re: Sejm ustalił 22% VAT na internet 16.12.04, 11:20
      Jestem studentem żyjącym na garnuszku rodziców. Na pracę nie mam szans, jeśli
      chcę poświęcać dalej tyle samo czasu nauce -
      • Gość: ppp Re: Sejm ustalił 22% VAT na internet IP: *.ngt-wise.pl 16.12.04, 11:45
        a nie zastanowiles sie, ze Twoi rodzice moga sobie odliczyc ten Internet, skoro
        za niego placa? roszerzajac - jesli ktos za internet PLACI to znaczy ze na niego
        ZARABIA a to znaczy z placi PODATKI, i moze sobie ODLICZYC. Bo ilu znasz
        bezrobotnych , ktorych stac na internet (pomijajac sam komputer)? a ilu z nich
        to bezrobotni z musu, ktorzy ledwo wiaza koniec z koncem? Chyba nie oczekujesz,
        ze jesli ktos zyje z szarej strefy, to jeszcze bedzie mial prawo do odliczen
        podatkowych?
        • ndziorlg Re: Sejm ustalił 22% VAT na internet 16.12.04, 18:19
          Umowa na Internet jest podpisana na mnie.

A co program pierwsza praca ma stronę w Internecie czy na drzwiach do kibla
          jakiegoś urzędu może? Ludzie bezrobotni istnieją, jak wiemy, i przeważnie (jeśli
          nie pracują na czarno) utrzymuje ich rodzina. Jeśli internet ma im pomóc w
          szukaniu pracy to chyba normalne, że chcą skorzystać z szansy (nawet za nie
          swoje pieniądze).
      • Gość: Nie wypełniono nie chodzi o VAT a o podstawę od której ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 12:26
        od której ten VAT jest liczony.
        Zastanów się.

Chyba wolałbyś płacić np. za NEO 512: 50 zł z VAT niż 99 bez?

Dostawcy internetowi to zdziercy i tyle.
        Po prostu brak konkurencji. Jedyne małe zajawki konkurencji są w dużych miastach. A i tam jest ciężko, bo np. osiedla podpisują umowy na wyłączność z jednym dostawcą (np. Aster City) i możesz sobie tylko Tepse...
      • Gość: kuba Re: Sejm ustalił 22% VAT na internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 14:52
        >> Dópę mogę odliczyć!

Tak, jak widać za mało czasu poświęcasz na naukę albo trudno idzie ci jej
        przyswajanie. Po drugie wymówka, że podczas studiów nie ma czasu na pracę
        świadczy tylko o twoim nieróbstwie i tyle. Ja przez 5 lat studiowania (i to nie
        jakiegoś łatwego kierunku) pracowałem i jakoś udało mi się studia skończyć.
        • ndziorlg Re: Sejm ustalił 22% VAT na internet 16.12.04, 18:24
          Nie sądzę żebyś obrażaniem mnie dodał jakikolwiek nowy argument. Wierz lub nie,
          ale jestem na dwóch niełatwych kierunkach, jestem w szkole od rana do wieczora i
          nie jestem nierobem. Trochę kultury! Też nie jestem nią przepełniony i czasem
          wybucham ale nie jestem tak chamski aby obcych obrażać.
    • Gość: maciek DZIEKUJEMY!!!! IP: *.pwsz.elblag.pl / *.pwsz.elblag.pl 16.12.04, 11:21
      Dziękujemy za kolejne ograniczenia w rozwoju internetu w POLSCE.
    • Gość: Nie w tym, rzecz Re: Sejm ustalił 22% VAT na internet IP: *.lodz.dialog.net.pl 16.12.04, 11:42
      Nie w tym rzecz. Cały problem to to, że w Unii na Internet obowiązuje
      stawka "podstawowa" VAT-u, a u Nas ta stawka to 22%, a gdybyśmy tak mieli
      stawkę podstawową na poziomie np 15 %, bo tyle mieć możemy?
      No i co? Niegłupie. Tylko trzeba by tę stawkę podstawową zastosować też do
      inych rzeczy np do budownictwa. A czy nie byłoby większego popytu i wpływy do
      budżetu być może byłyby na podobnym poziomie? To chyba jest koło zamachowe
      gospodarki - cóż że inflacja, myślę że raczej NIE hiperinflancja, ale jak ktoś
      ma obsesję jak Belka i Balcerowicz to krzyżyk na drogę i do WIDZENIA.
      Monetaryzm w Polsce kiepsko się sprawdza. Chyba nie czas na taką doktrynę
      ekonomiczną, są też inne. Litości.
    • Gość: MAREK Re: Sejm ustalił 22% VAT na internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 11:43
      SZKODA WIELKA ZE GLUPOTA NIE BOLI BO W CZASIE TRANSMISJI Z OBRAD SEJMU SLYCHAC
      BY BYLO JEDEN WIELKI JEK!!!!!!!
    • Gość: z Brukseli Re: Sejm ustalił 22% VAT na internet IP: *.cec.eu.int 16.12.04, 11:43
      Czy nie lepiej dostac nagane na papierze od urzednikow w Brukseli (eventualnie
      wyrok i kare) i nie zmuszac kilka milionow do placenia podatku.
      Francja co chile dostaje kary - ktorych nie placi i nawet juz "nauczyla
      Bruksele" aby dala sobie spokoj lub wrecz zmienila polityke w niektorych
      sprawach. Czy musimy byc tacy poprawni wobec Brukseli?? Nous sommes plus royale
      que le Roi.

• Gość: maniek Re: Sejm ustalił 22% VAT na internet IP: *.k5.pl 16.12.04, 11:43
      Tak.Czyli wszystko po staremu.Mam 32 lata i odkąd przestałem wierzyć w Świętego co Mikołaj imię jego,koniec roku i styczeń następnego kojarzy mi się tylko z podwyżkami.W poprzednim systemie moi rodzice musieli sobie z tym radzić - teraz ja ,już dorosły,czekam nie Wigilii,nie imprezy sylwestrowej,tylko wiadomości ile wyciągną z mojej kieszeni ci" co robią nam dobrze".Zawsze jest jakieś wytłumaczenie - paliwko zdrożało,dolar droższy,euro tańsze,przejściowe trudności,nowe przepisy...Nasze pensyjki,przeciętne pensyjki, rosną o 3-4% rocznie(i to nie zawsze),a opłaty,podatki,ceny,zusy itd kilkanaście.Przecież od 15 lat mamy ciągłe zmiany,idzie ku lepszemu... I GDZIE TO LEPSZE?!I DLA KOGO?!
      • wasniewski Re: Kto zlikwiduje akcyzę na energię elektryczną? 16.12.04, 11:49
        Kiedy nasze przepisy dostosujemy do UE, likwidując bandycką akcyzę do energii
        elektrycznej. Miller wiecznie żywy.
        • Gość: brut Re: Kto zlikwiduje akcyzę na energię elektryczną? IP: *.aster.pl 16.12.04, 13:51
          przeciez akcyza to podatek od luksusu. Otoz chamstwo z pana wylazlo i
          drobnomieszczanstwo. Pan to by chcial miec ciepla wode osobno i zimne osobno
      • Gość: gość_x Re: Sejm ustalił 22% VAT na internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 01:36
        właśnie dostałem podwyżkę czynszu, a to "lepsze" dla kogo ? - wiadomo ...
    • matmi Re: Sejm ustalił 22% VAT na internet 16.12.04, 11:53
      No pieknie! oszoŁomy
      • Gość: ghost Re: Sejm ustalił 22% VAT na internet IP: 194.203.128.* 16.12.04, 12:07
        Ciekawe, kiedy wreszcie ta Unia kaze placic Polakom za prace tyle, co w Unii,
        czy tez dostosowac koszty zycia do zarobkow tak, jak jest w Unii. Jakos to, co
        karze ta Unia dziwnie pasuje naszym rzadzacym. Rzucil nam prezydent Belke,
        pardon, klode pod nogi...
        • Gość: coala Re: Sejm ustalił 22% VAT na internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 17:12
          Chciałabym mieć emeryturę jak w UE!
          Dlaczego UE nie martwi się , ze mamy za niskie pensje, emerytury a tak
          martwią ich zaniskie VAT`y ? Może Panowie władza należy zastanowić się co
          zrobić żeby ludzie mieli czym opłacić pomysły Unijne!
          I proszę mi nie mówić, że to moja wina,że mam niską emerytureę
    • Gość: tig glos rozsadku IP: *.wroc.bauer.pl / 195.94.215.* 16.12.04, 12:06
      hmmmm ... jednak ludzie daja sie zmanipulowac..
      zacznijmy od pierwszego porabanego pomyslu sejmy, czyli zwolnienie z podadku
      vat. porabanego, bo to nie to samo co zerowa stawka vat. Efekt byl taki, ze nikt
      nie obnizyl cen, bo providerom wzrosly koszty, ktore przerzucili na klientow.
      Zazwyczaj wygladalo to tak, ze przez zniesieniem vat placilo sie 107 zl (100 +
      7%), a po 107 zl bez VAT (albo czasem wiecej). tylko tpsa zachowala sie dosc
      porzadnie jak na nich jednak obnizajac ceny, ale oni mogli, bo odbili sobie
      gdzie indziej. Teraz dojdzie podatek, wiec prowiderzy pewnie nie wroca do stawek
      przes zwolnieniem z Vatu, ale dowala to tego co jest..

Dochodzimy wiec do sedna, czyli podstawy podatku. W Szwecji maja 25% Vat i co? I
      bardzo tani internet, bo to nie wina podatku, a wlasnie podstawym od ktorej
      podatek sie placi. 10 zl + 22%? Prosze bardzo zaplace chetnie. Jednak zeby
      obnizyc ceny potrzebna jet konkurencja.
      • Gość: tag do tego ulga od podatku PIT do 760zł. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 12:18
        co w praktyce wygląda tak, że cały podatek zostanie nam zwrócony...
        • Gość: brut Re: do tego ulga od podatku PIT do 760zł. IP: *.aster.pl 16.12.04, 13:55
          "Arytmetyka to taki trudny przedmiot, poza tym procenty do zadania wstawili, a
          ja tego jesze w szkole nie mialem. Zdecydowanie wole wf." Tez tak mialem dlatego
          czytam to co napisales ze zrozumieniem i lekkim politowaniem
    • Gość: emeryt Re: Sejm ustalił 22% VAT na internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 12:17
      A może UE wymusi na rządzie podwyżki dla najuboższych
    • Gość: Zdzisio Co ze studentami? IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.04, 12:21
      • Gość: rybak. Co "co ze studentami?" ? A co z rybakami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 12:29
        Niech student nie bierze internetu na siebie tylko na rodziców,
        którzy sobie skorzystają z ulgi PIT na internet i wszystko im oddadzą.

Chyba, że student też ma dochód i sam sobie może skorzystać z ulgi.

Ale co to za student, który nie myśli samodzielnie.
      • Gość: białogwardzista Re: Co ze studentami? IP: *.chello.pl 17.12.04, 03:16
        Do lepianek
    • Gość: optymista Zawsze jest metoda IP: *.tpnets.com 16.12.04, 12:21
      Trzeba zapłacić za internet z góry na np. 6 lub 12 miesięcy.

Jeśli zrobimy to w tym roku, to faktura będzie z tego roku i będzie podlegała
      pod starą stawkę podatku. Czysty zysk. A do tego mój ISP daje rabat 10%.

Nie jestem doradcą podatkowym, więc tylko tak mi się wydaje :-)
    • Gość: madmenda najbogatszy naród- najwiekszy vat IP: *.elpos.net 16.12.04, 12:27
      gratuluje poraz kolejny trafnej decyzji. ciekawe czego to jeszcze sld(kgb)nie
      wymysli. a swoja droga to mam nadzieje ze na wszystkie interesy na których
      brudne łapska trzymaja bosowie jakże zasłużonej dla Polski s(k)l(g)d(b)
      zostanie nałożony również taki podatek. jeszcze raz chyle sie do pasa. BRAWOOOOO
      • Gość: gość I tak będzie 3% wplecy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 12:42
        Ulga w podatkach jest 19%, prawda? Więc nawet jak odliczy się koszty Internetu
        czyli 19% to (22% - 19%= 3%) trzeba te 3% więcej mimo wszystko zapłacić.
    • Gość: jerry czemu w USA stawka VAT na Internet to 0%? IP: 82.148.37.* 16.12.04, 12:29
      moze dlatego ze USA inwestuja w rozwoj cywilizacyjny?
      • Gość: jerry A dlaczego w Chinach wszystko jest tańsze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 12:31
      • Gość: jerry A czemu w Danii małe piwko kosztuje 20 złotych? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 12:31
        • Gość: jaroslaw Re: A czemu w Danii małe piwko kosztuje 20 złotyc IP: *.eurocolor.com.pl / *.eurocolor.com.pl 16.12.04, 15:21
          w danii kolego piwko jest tanie , to w norwegii jest 20 zeta za male
      • Gość: PolskiJankes W USA nie istnieje VAT IP: *.190.90.232.mad.wi.charter.com 17.12.04, 04:29
    • Gość: Zdzisio2 Co ze studentami?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.04, 12:31
      Co ze studentami? Nie mieszkam w akademiku. Dojezdzam na uczelnie. Studiuje
      informatyke i wzrost podatku do 22% moze spowodowac, ze nie bede mial dluzej
      dostepu do internetu a co za tym idzie dalsze studiowanie staje pod znakiem
      zapytania -juz chocby przy szybkiej nauce jezykow programowania- srednio przy
      jednym na semestr [asm 8080, asm 8086, C#, C++, Tp, Delphi, SQL za mna a to
      dopiero III semestr] dostep do zasobow sieci jest niezbedny o pozostalych
      przedmiotach nie wspominajac. Nie place podatkow- od czego mam sobie oplaty od
      neta odliczyc [rodzic zyje z renty; nie mowcie mi tylko ze trzeba znalezc prace,
      bo praca+studia dzienne na uniwerq to niestety abstrakcja- kto studiowal ten
      wie]?? Podziekujmy Unii i zastanowmy sie nad sensem projektu wspierania nauki na
      zachodzie kosztem wrecz degradacji tejze w krajach nowo przyjetych.
      • Gość: twrg Podziękuj dostawcom, że tak dużo sobie liczą... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 12:38
        Na pewno byś wolał płacić 20zł z VAT 22% niż 99zł z VAT 0%, co?
        Jestesteś informatykiem, więc sobie policz.

Z Twojego tekstu wynika, że nie masz za dużo kasy.
        Więc załóżmy, że masz internet w opcji 128 w TPSA, płacisz teraz 59zł (żeby było taniej, podpisałeś umowę na 12 mies.)

Zapłacisz teraz 13zł/mies. więcej. Czyli średnio niecałe 50gr dziennie.
        1/3 Baaaaaardzo taniego piwa. A jak tak bardzo ci zależy na kasie, to możesz nawet sprzątnąć 2 butelki po piwie dziennie, które walają się w akademiku (wiem, mieszkałem 4 lata) i je sprzedać....

A jak znasz te wszystkie asmy i C... to głupi nie jesteś.

• Gość: brut Re: Podziękuj dostawcom, że tak dużo sobie liczą. IP: *.aster.pl 16.12.04, 14:12
          a to dobre jest co napisales.
          Podejrzewam ze nastepna uchwala sejmu bedzie szla twoim tokiem rozumowania.
          Wprowadza akcyze od wody tak zeby miesiecznie przecietnego studenta to wynosilo
          13 zl/mies. czyli dziennie 1/3 taniego piwa, a jak sie zwroci butelke to jest
          sie do przodu
          Potem wzrost akcyzy od benzyny, i za litr zamiat 4 zl placic 4,5zl, i jesli
          samochod spala 5l na 100km, to podwyzka na km wynosi tylko 2,5 gr no to coz to
          za podwyzka to smiech na sali jest nie, to 1 butelka po piwie pokryje 16 km
          podwyzki.
          itd itd

ps . butelki po piwie nie sa gratisowo dodawane do piwa , za nie sie placi, ale
          tobie to przeciez nie przeszkadza

A jesli chodzi o czesc pierwsze to pewnie ze bym wolal 22% + 20 zeta niz 99zeta
          +0% vat, ale jeszcze bardziej bym wolal 20 zl z VAT 15%
          • Gość: twrg Re: Podziękuj dostawcom, że tak dużo sobie liczą. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 14:51
            No ale są dziedziny w których jest konkurencja i stawki są 'żyłowane' na maksa.
            I są takie, jak np. internet w Polsce, gdzie stawki są brane z sufitu albo na podstawie badań, ile jesteś w stanie zapłacić.

Przykład który podałem dotyczył bezpośrednio 'wiecznie narzekającego studenta informatyki'. Internet w akademiku zwykle jest wliczony w cenę pokoju (jeżeli w ogóle jest). Butelki w akademiku są za darmo, każdy ma pełno tego w pokoju i jeszcze będzie szczęśliwy jak mu to wyniesiesz. (ale przykład był raczej dla tak zdeterminowanego studenta informatyki który to pisał tu wcześniej).

Porządni dostawcy nie powinni zwiększyć cen. I tyle.
            Bo idąc tą logiką, Sejm nie będzie znosił VAT'u bo zarabiają na tym tylko firmy, którym zwiększa się dochód. (bo cen o ten VAT nie obniżają).
        • Gość: Szczescik Re: Podziękuj dostawcom, że tak dużo sobie liczą. IP: 62.87.131.* 16.12.04, 14:40
          Gdybys mieszkal w akademiku - wiedzialbys,ze jest tam inny net niz od Tego Psa.
          A przeciw kazdej podwyzce trzeba sie buntowac.13 zl w szerszej masowej skali to
          druzgocaca podwyzka. Buntowac nalezy sie za kazde podwyzki w serach, w ktorych
          i tak juz mamy deficyt. Net na swiecie tanieje- a u nas na odwrot. Bez
          upowszechnienia dostepu do sieci nie ma mowy o uciwilizowaniu. Wladza jest
          krotkowzroczna, ale przeciez dla nic 13 zl to tylko % ich poselskiej
          diety.Pozdrawiam polskich parlamentarzystow. Ja i tak dawno zdecydowalem sie
          opuscic kraj- nie moglem zniesc tych idiotow w krawatach. Morda Millera
          beszczelnie drwiacego ze spoleczenstwa powoduje we mnie chec zakupu broni i
          odstrzelenia tej wrednej klamliwej pały.
          • Gość: LENIN Re: Podziękuj dostawcom, że tak dużo sobie liczą. IP: *.dip.t-dialin.net 16.12.04, 14:44
            CHOLERNE CZERWONE PIJAWKI!!!ZAPCHAJMY SEJMOWA SKRZYNKE EMAILOWA
            BELKI Z PODZIEKOWANIAMI ZA MAKSYMALNA STAWKE VAT NA USLUGI INTERNETOWE
          • Gość: twrg No ale internet nie 'nie tanieje' przez VAT.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 14:44
            tylko przez brak konkurencji.
    • Gość: tom Re: Sejm ustalił 22% VAT na internet IP: *.zax.pl / *.zax.pl 16.12.04, 12:48
      LPR była przeciwko podatkowi WAT. chwala im za to, jedyna polska pratia
      • Gość: Michał Re: Sejm ustalił 22% VAT na internet IP: 212.244.249.* 16.12.04, 15:59
        Pewnie byli przeciw bo wszyscy byli za więc i tak by nic nie zmienili.
        Ale niektórzy zobaczą w nich obrońców uciśnionych.
    • Gość: tom Re: JEDYNIE LPR BYŁ PRZECIWKO WATOWI IP: *.zax.pl / *.zax.pl 16.12.04, 12:49
      jedyna polska pratia
      • Gość: Michał Re: JEDYNIE LPR BYŁ PRZECIWKO WATOWI IP: 212.244.249.* 16.12.04, 16:00
        Znaczy się chcą zminić jednostkę mocy?
    • Gość: senq Re: Sejm ustalił 22% VAT na internet IP: *.acn.waw.pl 16.12.04, 12:52
      ZŁODZIEJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: akuku Re: Sejm ustalił 22% VAT na internet IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 16.12.04, 12:58
      No i wyszło!
      Sejm znosząc VAT na internet zrobił nam wszystkim niedźwiedzią przysługę, bo
      internet nie staniał, a zdrożał właśnie - o tę kwotę VAT, której nasz ISP nie
      mógł sobie rozliczyć.
      Teraz VAT wraca i ceny podskoczą jeszcze bardziej, bo VAT będzie zapewne
      naliczany od obecnej kwoty, która płacimy co miesiąc za internet.
      I po co było kombinować?
      Jak jest napisane, że skoro idziemy do Unii, to przyjmujemy stawkę podstawową
      VAT to się mówi sorry... a nie robi na przekór wszystkim. Bo Unia zagroziła
      karami i wiadomo już było, że VAT trzeba będzie przywrócic.
      Albo nie trzeba było wstępowac do Unii, albo obniżamy stawkę podatku VAT na np.
      15%, albo się wreszcie telekomowcy opanują i staną się mniej pazerni.
      • Gość: sceptyk No ale ceny ustala ISP a nie Sejm... więc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 13:00
        Kto jest winny?
        • Gość: akuku Re: No ale ceny ustala ISP a nie Sejm... więc? IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 16.12.04, 13:09
          Kto winny?
          Sejm - bo zakombinował z Vatem, najpierw go znosząc, a teraz przywracając.
          ISP - bo podwyższył ceny po zniesieniu VATU i na pewno nie obniży po jego
          ponownym wprowadzeniu.

My jako klienci docelowo zapłacimy o niemal 49% więcej (po zniesieniu vatu ceny
          poszły w górę o 22%, teraz pójdą o kolejne 22%).
          No i bajer!

Gdyby posłowie byli rozsądni, zostawiliby VAT jako taki, a obniżyli jego stawke
          podstawową. ISP swoich cen by nie ruszył, internet dla klienta by staniał i
          byłoby ogólnie OK. No ale tutaj trzeba mysleć, a ilu posłów to potrafi?
          • Gość: to znowu ja No ale ceny ustala ISP a nie Sejm... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 14:41
            Więc nie Sejm jest odpowiedzialny za to ile płacisz, a dostawca.
            Bo nawet przy 50% VAT można tak ustawić cenę za internet, żeby
            było taniej niż przy 0%.

Ale dostawcy się nie boją, bo konkurencja to dopiero raczkuje w tym biznesie.
        • Gość: Internauta Re: A dlaczego nie 50 %. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 19:55
          Wtedy być może ,rozwiązałoby to sytuację dalszych dotacji na remont rezydencji
          Kwaśniewskiego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka