Dodaj do ulubionych

Turystyka - wraca moda na Polskę

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 01:13
Nigdzie w Polsce poza sezonem nie widzialem tylu obcokrajowcow w calym
miescie (poza centrum) jak we Wroclawiu :) bardzo fajne miasto
Obserwuj wątek
    • Gość: P. Od zarąbania Holendrów IP: *.provider.pl / *.provider.pl 29.12.04, 01:25
      Fakt, od zarąbania Holendrów przyjechało - chyba na Sylwestra :-) Sporo jest
      też samochodów na francuskich numerach. Głównie terenowych - pewnie nasłuchali
      się o jakości polskich dróg :-)

P.
      • Gość: wroclawiak Re: Od zarąbania Holendrów IP: 195.245.222.* 29.12.04, 21:00
        i mają racje, bo ja juz dwie felgi zniszczylem jezdzac po wrocku
        • Gość: deutch POLAND IS TRENDY WARSAW THE BEST IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 21:09
          • Gość: nat from Australia POLAND ROCKS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dyn.iinet.net.au 31.12.04, 06:30
            2005 will be another year for tourism to Poland. Guess what?
            Tourists from around the globe are beginning to see the natural beauty
            of Poland and this is showing in the figures.
            If only LOT opened new nonstop flights to Asia (Tokyo/Bangkok/Singapore), the
            tourist numbers would be even higher!!
            Ah, and I could also mention. The nightclubs in Poland ROCK....so does POLAND!
            Nathan, Sydney, Australia.
    • Gość: Homer J Czy te statystyki biora pod uwage gosci polskiego. IP: *.ipt.aol.com 29.12.04, 02:32
      ... pochodzenia. Ja tez lece do polski jako obywatel obcego kraju ale w sumie
      jestem polakiem.
    • Gość: JGA Re: Turystyka - wraca moda na Polskę IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.12.04, 03:24
      Jesli silna zlotowka sie utrzyma to ten turystyczny boom szybko sie skonczy.
      Natomiast silna zlotowka nie zniecheci ludzi do inwestowania w nieruchomosci
      rekreacyjne, co jest pozytywnym zjawiskiem. Moze Polacy przestana wywozic
      ciezko zarobione pieniadze za granice ???
    • Gość: 2 Re: Turystyka - wraca moda na Polskę IP: *.rivrw1.nsw.optusnet.com.au 29.12.04, 03:47
      moze przydaloby sie wreszcie rozbudowac okecie? zeby mozna bylo przyleciec
      miedzykontynentalnym jumbo jetem prosto do warszawy a nie z przesiadka w
      londynie czy innym miescie
      • Gość: KATO28 Re: Turystyka - wraca moda na Polskę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 11:57
        To nie kwestia rozbudowy lotniska. Od czasu do czasu w Warszawie a i na innych
        polskich lotniskach lądują Boeingi 747. A przy okazji międzykontynentalne
        samoloty lądują w Warszawie dosyć często zwłaszcza że LOT posiada takowe w
        swojej flocie (B767).
    • Gość: tadeo Re: Turystyka - wraca moda na Polskę IP: 156.17.122.* 29.12.04, 08:41
      MIESZKAM W TYM MIEŚCIE JUŻ KILKADZIESIĄT LAT, NIESTETY CHYBA JEST TO JEDNO
      Z NAJBRUDNIEJSZYCH I NAJBARDZIEJ ZANIEDBANYCH DUŻYCH MIAST W POLSCE. DOSŁOWNIE
      100 METRÓW OD PIĘTRZĄ SIĘ STOSY ŚMIECI !!! OCZYWIŚCIE PERYFERIA WROCŁAWIA -
      MOŻNA SIĘ TYLKO DOMYŚLIĆ. JAKA WŁADZA TAKI PORZĄDEK.
      • Gość: wrocek Re: IP: 138.227.189.* 29.12.04, 09:07
        Tadziu, Ty chyba slepy jestes i ciagle sie potykasz o kubly na smieci.
        rusz sie poza Wroclaw to zobaczysz miasta czysciejsze, ale rowniez wiele
        brudniejszych. Proponuje zaczac od Londynu....
        • sportif Re: 29.12.04, 10:08
          Tia, zapraszam do Londynu - syf, kiła i mogiła.
          • Gość: Tom Londyn jest super IP: *.in-addr.btopenworld.com 29.12.04, 10:44
            Jak sie mieszka na Hackney, Dalston czy w jakiejs dziurze to wam brudno w
            Londynie. Ja mysle ze prawdziwego Londynu to wy nawet nie widzieliscie. Tak
            duze miasto w Polsce juz byloby zdewastowane, zasypane calkowicie smieciami i
            niebezpieczne. Wiadomo ze sa dzielnice brudne, chloporobotnicze ale tak jest
            we wszystkich duzych miastach. Tam sie po prostu nie przebywa. Dla mnie Londyn
            to miasto numer 1 na swiecie, zadne nie moze sie z nim rownac. Myslicie ze te
            wszystkie gwiazdy show biznesu i biznesmeni przeprowadzaliby sie do brudnego
            Londynu? Tak poza tym w Londynie czuje sie bezpieczniej niz Polsce. Ale musze
            przyznac ze Krakow to ma klimacik, to miasto ma cos w sobie.
            • Gość: Lidka Paryz, Londyn, Rzym, Wenecja, Barcelona, Lizbona.. IP: *.cybernet.ch 29.12.04, 15:22
              Paryz, Londyn, Rzym, Wenecja, Barcelona, Lizbona, Praga, Amsterdam,
              Wieden, St. Petersburg...itp. itd.

Ocean Atlantycki, Morze Srodziemne itp. itd...

Olbrzymie Alpy, dzikie Pireneje, lasy i jeziora Skandynawii itp. itd...

Europa robi wrazenie !!!

P. S.
              Jezeli chodzi o Wschod: to jest moda na Wegry, Bulgarie, czy Czechy !

Teraz moze dojdzie pelna temperamentu Ukraina ?

O modzie na Polske jeszcze nie slyszalam !!!

• Gość: X GDYBY NIE II WOJNA I NIEMCY... IP: *.crowley.pl 29.12.04, 15:36
                Gdyby nie druga wojna swiatowa wsrod tych miast wymieniano by Warszawe.
                Przed 1914r byla najszybciej rozwijajacym sie miastem Europy nazwywanym
                "Paryzem Wschodu"

Polecam STARA WARSZAWE:
                www.starawarszawa.pl/index.html
                • Gość: Lidka A w "prawdziwym" Paryzu byles ?!... IP: *.cybernet.ch 29.12.04, 16:09
                  A w "prawdziwym" Paryzu byles,

by wypisywac takie rzeczy ?!...
                  • Gość: X Lidziu poczytaj troszke o minionym swiecie IP: *.crowley.pl 29.12.04, 16:13
                    Nie pisze o dzisiejszej Warszawie tylko o tej sprzed wojny!!!
                    Jesli ty bylas w przedwojennym Paryzu i przedwojennej Warszawie to
                    winszuje zdrowia i dlugowiecznosci

Polecam tez ksiazke(niedawno wyszla):
                    "Warszawa Nieodbudowana" Jerzy S. Majewski

...lub :
                    • Gość: Lidka najpierw jedzie sie do "prawdziwego" Paryza !!! IP: *.cybernet.ch 29.12.04, 16:18
                      a potem porozmawiamy...
                      • Gość: X Widze, ze jestes bardzo "nieprzemakalna" IP: *.crowley.pl 29.12.04, 16:30
                        Jeszcze raz powtarzam, ze nie pisze o obecnym stanie rzeczy tylko o tym,
                        ze przed wojna Warszawa byla bardzo pieknym miastem i nazywana byla
                        "Paryzem Wschodu" czyli nie poronywana ja do Paryza, ale z miast
                        Europy Srodkowo_Wschodniej najbardziej Paryz przypominala ze wzgledu na
                        architekture i zycie nocne.
                        Rozumiesz troszke??

Ostatni oprowadzalem po Warszawie przyjaciol z Paryza i mniej wiecej w okolicach
                        Klasztoru Wizytek powiedzieli: "...wiesz wyobrazam sobie jakgdyby spacerowal
                        tutaj Pascal..."

Wiesz kto to byl Pascal?
                        Daruj ale mysle ze Twoje kompleksy biora sie z braku wiedzy i kulturalnego
                        obycia.
                        • Gość: Lidka Widocznie kazdy ma taki Paryz, na jaki zasluzyl... IP: *.cybernet.ch 29.12.04, 18:23
                          ???

W Paryzu bylam 2 tygodnie temu !!!

Warszawa ma(miala...) tyle wspolnego z Paryzem,
                          co Wersalka z Wersalem !

Widocznie kazdy ma taki Paryz na jaki zasluzyl...

P. S.
                          Macie konkurencje:
                          Bukareszt i Budapeszt uwazaly sie rowniez za "Paryze Wschodu" !!!

• Gość: X ucz sie IP: *.crowley.pl 29.12.04, 18:36
                            Dyskusja z toba jest ponizej mojej godnosci. Ty po prostu nie rozumiesz
                            pisanego tekstu i masz straszny kompleks nizszosci spowodowany chyba brakiem
                            odopowiedniego wyksztalcenia i znajomosci historii
                            • Gość: Lidka Brawo !!! Otworz Agencje ANTY-Reklamy Polski !!! IP: *.cybernet.ch 29.12.04, 19:12
                              Brawo !!! Otworz Agencje ANTY-Reklamy Polski !!!

W tym jestes rzeczywiscie dobry !!!

Ostentacyjny jak Miller,
                              Nachalny jak Giertych,
                              Pretensjonalny jak Rokita,
                              Prowincjonalny jak Kaczynski,

zero zdrowego dystansu !!!

P. S.
                              Magiczna Lodz jest na topie !!!

• Gość: X Dziewczyno tobie naprawde odbilo! IP: *.crowley.pl 29.12.04, 19:17
                                To nie brak inteligencji...to cos powazniejszego.
                                • Gość: Lidka Prawda w oczy kole ?! IP: *.cybernet.ch 29.12.04, 20:05
                                  Warszawa to zdecydowanie nie Paryz.

Wiecej realizmu !!!

Polska to zdecydowanie nie Francja.

Wiecej skromnosci !!!

P. S.
                                  ignorancja + arogancja + pasywna agresja !!!

ANTY-Reklama !!!

• Gość: X Dziewczyno przestan juz epataowac swoja glupota! IP: *.crowley.pl 29.12.04, 20:24
                                    Jestes skonczona kretynka nie rozumiejaca pisanego tekstu.
                                    Nikt nie porownywal Paryza do Warszawy, ani Polski do tej dziwki-Francji.

naucz sie czytac imbecylu (bez obrazy to termin medyczny opisujacy zdolnosci
                                    twojego umyslu)
                                    • Gość: Lidka Super-Reklama ! Budzi wylacznie niechec i odraze ! IP: *.cybernet.ch 30.12.04, 16:14
                                      Turystyczna Super-Reklama !!!

Pasywna agresja (:wyrachowane robienie sie na ofiare losu)
                                      budzi wylacznie niechec i odraze !
                    • Gość: Zaratustra Fantastycznta strona .... wszystkim polecam IP: 5.5R5D* / 167.127.24.* 29.12.04, 17:06
                      Ale mnie trzache na mysl of dewastacji dokonanej przez niemiecka patologie
              • Gość: Londynczyk z milos Do Lidki IP: *.crowley.pl 29.12.04, 15:42
                ...bo pewnie jak wielu naszych rodakow za granica uwazasz ze lepiej
                "wejdziesz w nowe srodwisko" jesli bedziesz pluc na Polske..., a jest dokladnie
                odwrotnie.
              • Gość: Lidka Moim zdecydowanym fawortytem jest (?) Lodz !!! IP: *.cybernet.ch 29.12.04, 15:49
                Dodajmy jeszcze Berlin !

Po odwiedzeniu wyzej wymnienionych metropolii...

( konkretnie: Paryz, Londyn, Rzym, Wenecja, Berlin,
                Barcelona, Bruksela, Lizbona, Praga, Amsterdam, Wieden )

Trojmiasto + Krakow jest OK, moze byc...

Moim zdecydowanym "polskim" fawortytem jest Lodz !!!

Drugiego takiego miasta w Europie nie znajdziecie !!!

Nie liczy sie "polski" syf, brud i zaniedbanie + nowa polska pretensjonalnosc
                - liczy sie niepowtarzalny klimat i wyjatkowosc miejsca !!!

• Gość: Ryba Lidka, wyjdź z za tego pieca IP: 194.205.123.* 30.12.04, 08:47
                i przestań już oglądać te pocztówki.
              • masz99 Re: Paryz, Londyn, Rzym, Wenecja, Barcelona, Lizb 30.12.04, 21:33
                Nie masz racji, jest moda na przyjazdy do Polski. Dziś wróciłem z krótkiego
                wyjazdu do Krakowa, wszędzie tłujmy turystów: Amerykanie, Niemcy, Anglicy,
                Hiszpanie. Co ciekawe, widać, że wielu z nich przyjeżdza w małych, towarzyskich
                lub rodzinnych grupach.
                Istotnie jest moda w Europie Zach. na Czechy, ale skąd Ci przyszły do głowy
                Węgry i Bułgaria????
                Mam wielu znajomych obcokrajowców, do naszej części Europy przyjeżdżają
                wyłacznie do Czech i Polski.

Pozdrawiam,
                M
        • Gość: gerth Moj subiektywny ranking miast(papierki & elewacje) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 11:18
          Hey
          Tak sie zlozylo ze w ostatnich paru latach mieszkalem w kilku miastach... (!00% to bardzo bardzo dobrze)

1. Poznan vel Pozek - 90%
          naprawde czysto chociaz mogloby byc jeszcze lepiej, na uwage zasluguje niezwykla harmonia i PORZADEK ARCHITEKTONICZNY miasta (jak ma moje laickie oko i w porown. do innych PL miast). Wiekszosc nowych budynkow jest wkomponowywanych w te istniejace. Poza tym miasto ma doskonala harmonie przestrzenna - centralny Rynek, Kaponiere, Sw.Marcin i osiedla i ciagi komunikacyjne rozwijajace sie proporcjonalnie od centrum

2. Torun vel Toronto - 75% -
          jest w miare. Boska dla turysty starowka b.dobrze utrzymywana

3. Bydgoszcz vel Bydzia- 70%
          - mogloby byc lepiej

4. Warszawa - 20% a moze i 10%
          syf i brzydota nieprawdopodobna :(((, nadal miasto nie doklada staran do porzadku (prosze nie mowic ze duze. Wieksze miasto= wiecej smieci. Ale gdyby bylo proporcjonalnie wiecej sprzatajacyh nie byloby tego porazajacego brudu) co gorsza b.duzo elewacji (poza Nowym Swiatem, Chmielna itp) jest nieodnowionych - czarno-burych :((. Warszawa NIE ZMIENILA sie od 10 lat. Przybywa duzo szklanych drapaczy chmur ale - poki co - tylko uwydatniaja szarosc tla. Wygladaja jak diamenty w g... :(( Szkoda.
          Miasto jest TOTALNIE NIEHARMONIJNE - poza NOwym Swiatem to nad ladem przestrzennym chyba nikt nie panuje :(((

5. Wroclaw vel Wrocek - 75% -
          jeszcze troche brakuje. Co do drog - nie znam gorszych w zadnym z duzych miast PL - sa tragiczne - zapadniete kocie lby - jak masz niskopodwoziowe autko musisz naprawde uwazac. Miasto ma zachowana duza czesc b.ladnej starowki stad ten stan drog. Przydaloby sie odnowic czesc zabytkow (vide Torun)

6. Gdansk 70% (centrum i starowka 80%)
          - niestety nie jest jeszcze tak dobrze jak powinno. Budynki czyste, odnowione ale wiekszy nacisk (jeszcze) polozylbym na czystosc
          7. Sopot - 80%
          duzo lepiej, rowniez "na obrzezach"

8. Chojnice - 90%
          moze nie pasuje do tej listy ale jest tam b.czysto - zwlaszcza w centrum - ze musialem wpisac -naprawde to miasto to wzor do nasladowania. Klasa europejska

W innych miastach bylem za krotko by wystawic jakas bardziej wiarygodna opinie ale miło mieszka sie (ze wzgledu na lasy i jeziorka w miescie) w Olsztynie

Poz all
        • Gość: KATO28 Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 12:00
          Niech jedzie do Paryża. Po powrocie stwierdzi że mieszka w sterylnym wręcz
          miejscu. Takiego syfu jak tam nie widziałem nigdzie indziej. No może jeszcze w
          Grecji.
      • Gość: wrr chyba nie widziałeś warszawy IP: *.nat.tvk.wroc.pl 29.12.04, 12:42
        jw
      • Gość: Wrocławianka Re: Turystyka - wraca moda na Polskę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.12.04, 12:55
        Ja tez mieszkam w tym miescie. Gdzie dokladnie mieszkasz? Jakos ja nie widze
        tych stsow smieci, a poruszam sie po Wrocławiu często i w różnych miejscach..
        Zgadzam sie z Poznaniakiem, że to piękne miasto.. a rynek....m m m m :)
        najpiękniejszy w Polsce
        • Gość: panwojtek. Re: Turystyka - wraca moda na Polskę IP: *.netcologne.de 29.12.04, 15:36
          pewnie, taki z niego Wroclawiak jak zemnie warsiawiak. Pewnie lajza mieszka pod
          Katami Wr. i marudzi teraz
        • Gość: H Re: Turystyka - wraca moda na Polskę IP: *.fastdatatech.com / 209.245.22.* 29.12.04, 20:00
          Dla mnie Wroclaw to najpiekniejsze miasto na swiecie. A moze tylko dla tego ze
          urodzilem sie w nim, spedzilem mlodosc i pamietam, choc jak przez mgle lata
          przedwojenne. To bylo piekne miasto, calkowicie zniszczone i olbzymim wysilkiem
          odbudowane, Jestem w nim 3 razy w roku i cieszy mnie kazda zmiana. To prwada ze
          ulice sa fatalne, chyba najgorsze, ale przepiekny rynek, Ostrow Tumski i park
          szczytnicki wszystko wynagradzaja.
          Co do turystyki to wydaje mi sie ze podskoczyla ilosc przyjezdzajacych ale
          Polakow ktorzy wyjechali kilka lat temu i uzyskali juz obywatelstwo kraju w
          ktorym sie osiedlili. Silna zlotowka nie rokuje dobrych nadziei na przyszly rok.
          Pozdrawiam wszystkich Wroclawiakow.
      • Gość: szwd Re: Turystyka - wraca moda na Polskę IP: *.sll.se 29.12.04, 13:08
        co z tego ze mam sterylnie czysto w sztokholmie. Ja kocham wroclaw
    • Gość: BP Słyszymy to juz od ponad roku... IP: 217.17.35.* 29.12.04, 08:48
      A poza tym efekty wzrostu gospodarczego przeciętni konsumenci czują zwykle z
      opóźnieniem.
      • Gość: Grze jak to wyglada w Krakowie-Balicach IP: *.de 29.12.04, 09:09
        A ja czasowo mieszkam w Niemczech i co jakies dwa miesiace latam easyjet-em do
        Krakowa. Rzeczywiscie duzo ludzi podrozuje, nie tylko Polakow z niemieckim
        paszportem ale i rdzennych Niemcow. Sama podroz jest wygodna, niestety
        organizacja na lotnisku w Balicach nie najlepsza. Trzeba 3 razy dawac paszport
        do kontroli (przy oddaniu bagazu, przy kontroli i przed wejsciem do autobusu)
        stoi sie bez sensu w kolejkach, za dlugo. Terminal za maly, wystarczy miejsc
        siedzacych na pasazerow jednego samolotu. Mam nadzieje , ze wkrotce obsluga sie
        poprawi.pozdrawiam
        • Gość: Belgia Linie Belgia - Gdansk IP: *.wol.be.prserv.net 29.12.04, 09:27
          Kiedy znow bedzie to mozliwe ? Dlaczego Polska nic nie dzala zeby mozna jechac
          prosto z Belgii do Gdanska - Sopotu ?
          • Gość: Toja Szczecin IP: *.lodimex.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 10:06
            Najwięcej ludzi z zagranicy jest na pewno w Szczecinie. Właśnie tu jestem to
            chyba jedyne miasto w Polsce gdzie wszędzie można zapłacić Euro. Myślałem, że
            tu będą sami Niemcy, a jest tu jeszcze od cholery Skandynawów, Angoli, Czechów,
            a w moim hotelu coś dużo "skośnych". Przecież tu są sklepy i knajpy gdzie po
            Polsku nie ma z kim pogadać. Jestem z Krakowa i myślałem, że u nas jest dużo
            turystów, ale tutaj się człowiek czuje jak na wieży Babel.
            • Gość: Nieszka Re: Szczecin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 20:48
              To prawda. Od Niemców zaroiło się jakiś rok temu (kiedy Euro tak zdrożało).
              Nagle do Szcecina oprócz starych zamożnych Niemców (takich nigdy nie brkowało)
              pojawiło się mnóstwo niemieckich lumpów i biedaków. Ale teraz jest dużo więcej.
              Okupują jedno centrum handlowe, w którym jest ich więcej niż Polaków. Dla nich
              wydaje się w Szczecinie bezpłatne gazety i informatory, których nie można już
              dostać po polsku. Ale tak w sumie to się cieszymy. Powstaje coraz więcej knajp,
              hoteli i sklepów. Co do innych narodowości to faktycznie też zauważam dużo
              Szwedów i Holendrów. Nie można zapomnieć o duńczykach, gdyż w Szczecinie jest
              siedziba Korpusu Północno-Atlantyckiego NATO.
    • Gość: facio Re: Troche w tym przesady IP: *.dip.t-dialin.net 29.12.04, 11:26
      Polska nie jest jednak tak bardzo interesujacym turystycznie krajem.
      Owszem Gdansk czy Krakow, dla Niemcow Wroclaw z wiadomych wzgledow.
      Ale takich miast jest w Europie na peczki, a Krakow z sasiadujaca Praga nie ma
      szans.Gory? Male i slabo zagospodarowane.Jeziora - b. krotko w lipcu i sierpniu
      i te komary!Atutem jest morze i plaze.Ale w Polsce pogoda jest kaprysna a
      Baltyk brudny i zimny.
      Najbardziej zastanawia mnie jednak stwierdzenie, ze Polska jest tania.
      Otoz, jak przejrzymy oferty w zachodnich biurach podrozy, sa b.skromne.
      Niestety ale poziom zakwaterowan i ich ilosc jest niewystarczajaca.
      A ceny nieco lepszych (jak na warunki polskie) zakwaterowan sa porazajace.
      Te oferty, ktore sa w zachodnich katalogach lub prasie, sa cenowo porownywalne
      z najciekawszymi miejscami w Europie i hotelami powyzej 3 gwiazdek.
      Zgadzam sie z jednym. Taniej jest w polskich knajpach, choc juz nie zawsze i
      smacznie.dlatego wybrac sie do Polski z biurem podrozy to wyrzcenie pieniedzy.
      Lepiej na wlasna reke.

• Gość: m Re: Troche w tym przesady IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 11:36
        Polska moze byc dobrym miejscem dla turystów lubiących chodzenie po górach
        (tylko ktoś musi ich ostrzec, zeby nie nocowali w schroniskach!), jeżdżących na
        rowerze, zwiedzających zamki itp. n.p. na Dolnym Sląsku albo na Jurze.
        ale nie mogą być zbyt wybredni, bo w wielu ładnych miasteczkach nie ma
        eleganckich noclegów i nie ma gdzie zjeść.
        • Gość: Kir Dużo przesady IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 30.12.04, 15:05
          Co do chodzenia po górach to zdecydowanie lepiej mają choćby Słowacy czy Czesi -
          lepsza infrastruktura, więcej hoteli ceny niższe. W Alpach to dopiero są
          szlaki, można chodzić cały dzień i prawie nikogo nie spotkać.
          Co do rowerów - u nas jest mało tras tak przygotowanych jak choćby we Francji.
          W sumie rowery ok tylko trochę dzicz
          Zamków to mamy mało i w kiepskim stanie - porównując sie z Hiszpanią czy
          Francja nie mamy szns.
          Główny atut Polski to dzika przyroda i historia bo ani morze ani góry nie są na
          poziomie nawet średnim w Europie. Niestety dzika przyroda super ale spróbuj
          odwiedzić jakiś motel na prowicnji - pokój 2 osobowy kosztuje co najmniej 30
          euro (zazwyczaj 50) a jakość noclegu jest do bani, motel mordownia, śniadanie
          może śmierdzieć a regionalnych przysmaków nie uświadczysz a w takiej Francji
          ceny są nieco wyższe - nocleg np 37 euro dla 2 osób ale jest czysto śniadane
          świeże nawet w zapadłej dziurze choć czasem bardzo skromne. Wszędzie możesz
          kupić miejscowe sery czy szuszoną szynkę.
      • Gość: KATO28 Re: Troche w tym przesady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 12:12
        Facio, takich jak ty za tak ciekawą reklamę własnego kraju powinno się brać na
        jakieś wyrafinowane tortury. Baran i idiota!
        • Gość: facio Re: Troche w tym przesady IP: *.dip.t-dialin.net 29.12.04, 12:20
          Czy poza epitetami i brakiem konkretow potrafisz mowic innym jezykiem?
      • Gość: wali7 Re: Troche w tym przesady IP: *.ifr-pan.krakow.pl 29.12.04, 13:24
        Hmmm, częściowo może masz i rację. Ale te wszystkie wywody po konfrontacji z 20% wzrostem turystyki brzmią cokolwiek dziwnie.
        • Gość: facio Re: Troche w tym przesady IP: *.dip.t-dialin.net 29.12.04, 14:34
          20% wzrost cieszy, ale nie mozna uznac, ze taka passa trwac bedzie wiecznie.
          Dlaczego taki wzrost?
          Otoz wplyw ma kilka czynnikow i tak:
          1)Strach przed udawaniem sie w rejony atrakcyjne turystycznie, ale zagrozone
          dzialalnoscia terrorystow - kraje arabskie,Indonezja, Malezja, a Izrael to juz
          totalna klapa.
          2)Wejscie Polski do Unii i ulatwienia graniczne, wreszcie zwykla ciekawosc
          wobec nowego kraju czlonkowskiego.
          3)Mieszkam w Niemczech i musze powiedziec, ze praktycznie dopiero w tym roku w
          katalogach wielkich biur turystycznych mozna zobaczyc kilka ofert wyjazdow do
          Polski.Ofert jest jednak b. malo.Te, ktore sa, sa potwornie drogie. Cena 2
          tygodniowego pobytu nad polskim morzem z wyzywieniem to wydatk min. 700,00 EUR
          od osoby. Sa to np. Kolobrzeg, Jurata, Miedzydroje.Znam te hotele czy
          pensjonaty.Standart jak na warunki zachodnie czy chocby chorwackie przecietny.
          Pobyt w 3 lub 4 gwiazdkowym hotelu w Chorwacji, Hiszpanii lub Wloch (nie
          wszystkie regiony) nad tamtejszym morzem to porownywalna absolutnie cena, lub
          nizsza.A dodatkowo murowana pogoda no i okolice do zwiedzania, wiele zabytkow.
          Co by nie mowic, u nas poza rejonem Trojmiasta, pobyt nad morzem to tylko plaza
          i ew. dyskoteka, lub podroz statkiem.
          Wezmy tez pod uwage, ze znaczna czesc tych turystow to Polacy osiedli na
          Zachodzie, ktorzy z ciekawosci i sentymentu odwiedzaja nasz kraj.
          Pozdrowienia
      • Gość: Gosc Re: Troche w tym przesady IP: 213.53.223.* 29.12.04, 14:35
        Krakow właśnie ma szansę z Pragą. Oczywiście nie jest to takie duże miasto jak
        Praga ale Praga jest b. droga. Mówi się że Kraków to następna 'Praga' w
        Centralnej Europie.
        Mi się ten artykuł spodobał. Bardzo dobrze prognozy dla naszej firmy.
        • Gość: facio Re: Troche w tym przesady IP: *.dip.t-dialin.net 29.12.04, 14:44
          Artykul OK.Ja nie krytykuje, jak uwazaja niektorzy, tylko staram sie przekazac
          jak widze to jako Polak zamieszkaly od dluzszego czasu za granica i majacy
          porownanie jak to jest w innych krajach i co pisza tamtejsze gazety.
          Otoz w Niemczech Polska jest szeroko propagowana jako kraj turystyczny.
          Pisze sie naprawde zyczliwie.Wiele mowi sie o polskiej goscinnosci, dobrej i
          smacznej kuchni, piwie w knajpach za 1-1,5 EUR za pol litra, a o takich cenach
          na Zachodzie mozna tylko pomarzyc.O w miare dobrze funkconujacej kolei, choc
          archaicznej. Ale niestety, atrakcji turystycznych tak wiele nie mamy.Zabytkami,
          pogoda nie zrownamy sie z Wlochami, Hiszpania, Francja.
          Infrastruktura turystyczna, pogoda nie zrownamy sie z Chorwacja.
          Zabytkami, urozmaiceniem krajobrazu nie zrownamy sie z w/w krajami czy chocby
          Austria i Szwajcaria.
          Dlatego szansy nalezy upatrywac w gospodarstwach ekologicznych,
          sanatoriach,dzikich rejonach Puszczy Bialowieskie i okolic, troche Mazury.
      • Gość: CLinCH Re: Wiecej niz 'Troche w tym przesady' IP: *.zurich.com 29.12.04, 15:38
        W zeszlym roku bylem 2x w PL, w tym 3x - statystycznie przybylo 50% ...
        A bylem tylko w jednym miejscu i w wiadomym celu nie majacym nic z turystyka
        wspolnego.
        Generalnie "facio" ma racje.
        Moim zdaniem Polska w odniesieniu do jej "j a k o s c i" jest o wiele za droga
        i nieatrakcyjna (infrastruktura w ogole, przede wszystkim drogi (ich
        katastrofalne syfiaste pobocza, albo ich brak), b.mierne hotele (wylaczajac te
        wielogwiazdkowe), dziurawe chodniki, ohydne fasady, transport publiczny (brudne
        i ryzykowne (bandytyzm) pociagi, kolejki co krok, itd. itd.
        Kalkulujac ostro z uwzglednieneim pogody zdecydowalbym sie na urlop wylacznie
        gdzies nad Biebrza, lub jakims innym miejscem w "naturze".
        W miastach wyremontowano rynki i ev. kilka uliczek do nich prowadzacych -
        reszta to okropienstwo. Typowe Piotrkowska w Lodzi: na zewnatrz pomalowana, a
        wejsc do bramy to zobaczysz rozpacz ...
        • Gość: H Re: Wiecej niz 'Troche w tym przesady' IP: *.fastdatatech.com / 209.245.22.* 29.12.04, 20:17
          Poruszyles problem komunikacji. Turystyka to w wiekszosci emeryci. Ci ludzie
          maja pieniadze i czas, ale tez z wielu wzgledow nie podrozuja wlasnym autem. W
          Polsce z tego co widzialem to komunikacja jest fatalna. Pociagi wolne,
          niebezpieczne i brudne. Wiele atrakcyjnych turystycznie lini zlikwidowano,
          chocby w Susetach. Pociag z Wroclawia do Desden jedzie do granicy prawie 4
          godziny. Takich przykladow jest wiele. O hotelach juz nie wspomne.
          Jednak ciagle przyjezdzam do Wroclawia. Jak juz pisalem mam sentyment do tego
          miasta
      • Gość: panwojtek Re: Troche w tym przesady IP: *.netcologne.de 29.12.04, 15:43
        Zgadza sie, w prasie niemieckiej jest malo ofert z Polski, z Holandii, Belgii,
        Wloch a nawet Czech jest wiecej. A Polska? biedniutko i skromniutko. PO co sami
        przyjada jak zechca, taki rozumowanie gospodarzy polskich gmin i osrodkow
        wypoczynkowych jest co najmniej bledne i traci PRL-em.
      • Gość: ex Re: Troche w tym przesady IP: 217.98.64.* 29.12.04, 16:24
        do facia: śmieszne jest z tymi komarami,to co mają je wymordować? dla
        niektórych to też atrakcja
        • Gość: facio Re: Troche w tym przesady IP: *.proxy.aol.com 29.12.04, 19:57
          Otoz komary mozna zwalczac, tylko to kosztuje!
          Przykladowo w Niemczech, nad Renem, w miejscach legowych rozpyla sie specjalne
          substancje i naprawde jest znosnie.U nas, po poludniu, na Mazurach lepiej do
          lasu nie wchodzic.
    • Gość: lolek Re: Turystyka - wraca moda na Polskę IP: *.1.15.vie.surfer.at 29.12.04, 12:21
      wroclaw jest ladnym miastem ale tam duzo zlodzieji!
    • Gość: falafel u nas nie ma tsunami i tajfunów ale sa za to inne IP: *.wesola.sdi.tpnet.pl 29.12.04, 12:31
      u nas mamy nas czyli polskie społeczeństwo bardzo charakterystyczne. Pazerne,
      zawistne, nietolerancyjne jestb też troche złodziei i różnych kombinatorów,
      którzy oszukują tak bardzo nieładnie skrycie, choc akurat tak robią dokładnie
      wswzyscy: włosi, grecy, hiszpanie itd. Polega to np. na tym że podadza stare
      żarcie, czegoś tam dosypią troche podsmażą i rzucą na stół, ale zaoszczędzą
      kilka euro. ja widze że w polskiej turystyce troche drgnęło na dobre czyli
      właściciel;om pensjonatów, hotelików zaczyna sie opłacać byc uczciwym i dawac
      dobrą ofertę. czystość i świeże żarło i miła atmosfera. Inaczej będą mieli
      pusto i będą musieli się cmoknąc w tyłek w swoim pustym pensjonacie. ja jak
      czegos szukam nowego, gdzieś w polsce to czasem lubie sobie pozwiedzać jakieś
      pensjonaty, cos tam zamówić do żarcia, poprosic o ofertę, zabaczyc pokój,
      serwis. I jeżeli żarcie jest dupa lub smierdzi i wokół umywalki jest grzybek
      lub jakieś żółte zacieki to rezygnuję i kieruję się do wyjścia bardzo szybko.
    • Gość: Lippoman Polecam Podlasie, najprawdziwsze safari caly rok w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 12:39
      www.bialowieza.com.pl
    • Gość: szwed Re:wroclaw IP: *.sll.se 29.12.04, 13:05
      Taz chetnie przyjade do wroclawia ze sztokholmu jak rayanair zacznie latac w
      marcu. pozdrowienia dla wroclawia ze sztokholmu
      • Gość: > Krytycznie < WIELKIE ZASKOCZENIE: TURYSTYKA PO POLSKU IP: 195.116.86.* 29.12.04, 14:26
        Polecam krytyczny tekst Adam Fularza na forum Zielonych 2004
        pt. "WIELKIE ZASKOCZENIE: TURYSTYKA PO POLSKU":

www.zieloni.org.pl/forum.php?page=&cmd=show&id=7084&category=19
        • Gość: vvv TO m.in. WINA WLASNIE ZIELONYCH!!! IP: *.crowley.pl 29.12.04, 19:25
          Jakikolwiek sygnal proby zbudowania czegokolwiek natrafia na protesty
          pseudo-intelektualnych piskaltek przypietych do galezi!!!!!!!
          VIA-BALTICA, ZARNOWIEC, ZLOTE TARASY, mozna by wymieniac w nieskonczonosc
          dzialanosc tych zielonych debili!!!!!!!!
    • Gość: Tomek Re: Turystyka - wraca moda na Polskę IP: *.robbo.pl / *.robbo.pl 29.12.04, 14:26
      W Polsce jest co zwiedzac. Wystarczy zajrec na:
      www.trekearth.com/gallery/Europe/Poland/, zeby to stwierdzic. Ale z baza
      noclegowa, a zwlaszca z sensownym jedzeniem (a jeszcze w sensownej cenie) jest
      znacznie gorzej, niz np. na Wegrzech. Mamy do nadrobienia.
    • Gość: Lukasz Zasobniejsi??Dolar z 4 zlotych spadl do 3 to i nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 15:12
      dziwne ze w przeliczeniu wiecej zostawiaja:)
    • Gość: X GDYBY NIE II WOJNA I NIEMCY... IP: *.crowley.pl 29.12.04, 15:38
      Gdyby nie druga wojna swiatowa wsrod najpeikniejszych miast Europy wymieniano
      by dzis rowniez Warszawe.
      Przed 1914r byla najszybciej rozwijajacym sie miastem Europy nazwywanym
      "Paryzem Wschodu"

Polecam STARA WARSZAWE:
      • Gość: facio Re: GDYBY NIE II WOJNA I NIEMCY... IP: *.dip.t-dialin.net 29.12.04, 16:03
        No nie wiem. Nie zylem w tamtych czasach.Sam jestem warszawiakiem, ale Warszawa
        nie jest ladna, poza odbudowana starowka, ale takich miejsc i to cikawszych
        jest w Europie bez liku.Jak sie zastanowic, nie ma co w Warszawie
        pokazac.Lazienki? To moge podac kilkanascie przykladow z innych miast gdzie sa
        podobne parki.Wilanow? Bylem 2 lata temu i zlapalem sie za glowe.
        Biedniutko i brudno, zaniedbany park.
        Wbrew pozorom zainteresowanie wzbudza zas Palac Kultury.
        Proponuje przeczytac np "Wichry wojny" Hermana Wouka, ktory jakos nie poddal
        sie urokowi przedwojennej Warszawy, a nie mozna mu odmowic sympatii do
        Warszawiakow i Polakow wogole.
        • Gość: X Re: GDYBY NIE II WOJNA I NIEMCY... IP: *.crowley.pl 29.12.04, 16:09
          A ogladles ta strone ktora podalem?

Polecam tez ksiazke(niedawno wyszla):
          "Warszawa Nieodbudowana" Jerzy S. Majewski
          • cbacba Rowniez polecam 29.12.04, 16:40
            www.stalus.iq.pl/show.php/idc/1
      • Gość: Boryna Re: GDYBY NIE II WOJNA I NIEMCY... IP: 83.233.227.* 29.12.04, 18:43
        Gdyby nie druga wojna swiatowa wsrod najpeikniejszych miast Europy wymieniano
        > by dzis rowniez Warszawe.
        > Przed 1914r byla najszybciej rozwijajacym sie miastem Europy nazwywanym
        > "Paryzem Wschodu"
        Chory człowieku Warszawa to najbrzydsze miasto na świecie Nigdy do pięt nie
        dorastała Krakowowi czy nawet Kościerzynie .
        Napisz może jeszcze, że cała winę ponoszą USA bo biją murzynów i to przyczyniło
        się do szpetoty tego miejsca nad Wisełką
        • Gość: X Re: GDYBY NIE II WOJNA I NIEMCY... IP: *.crowley.pl 29.12.04, 18:51
          czy ty umiesz czytac i rozumiesz co czytasz????

Pisalem o tym ze Warszawa BYLA (czas przeszly)...
          A IIwojna i Niemcy sopwodowala ze juz NIE JEST...

Rozumiesz troszke??
          • Gość: facio Re: GDYBY NIE II WOJNA I NIEMCY... IP: *.proxy.aol.com 29.12.04, 20:11
            Jeszcze krociutko o wojnie.
            To prawda, ze Niemcom zawdzieczamy zniszczenie stolicy w 80% pomijajac Prage.
            Ale, niemieckie miasta, niemal wszystkie wazniejsze, tez legly w gruzach.Taka
            Kolonia, czy Hamburg, Berlin, Hannover itd. byly zniszczone tak samo jak
            Warszawa. Ogladalem w Kolonii kolo katedry (polecam!)wystawe zdjec z czasow
            wojny i odbudowy.Morze ruin i tylko katedra ocalala (dzieki Bogu).A jednak
            Niemcy odbudowali te miasta, wysilkiem glownie kobiet i dzieci, bo mezczyzni
            byli w niewoli w obozach, lub kalekami wojennymi.Jak jedzie sie przez Europe,
            to jedno trzeba powiedziec, ze Niemcy (pomijajac byle NRD)maja bardzo zadbane
            miasta i to nie tylko od fasady. Nie nalezy tego mylic z atrakcyjnoscia
            turystyczna.W tym wzgledzie moga sie im rownac chyba tylko Skandynawowie i
            Szwajcarzy, ale tam nie bylo takich dzialan wojennych.
            Dlatego zwalanie winy na obecny widok Warszawy skutkami wojny to chyba jednak
            przesada.Ile bylo przed wojna dzielnic biedoty i zamieszkalych przez
            Zydow.Rynsztoki itp wynalazki rodem z sredniowiecza. Kazdy zas widzi tylko
            Starowke i Zoliborz urzedniczy, centrum.To troche jak z tym twierdzeniem jak
            kiedys dobrze zylo sie Polakom i jacy byli wspaniali. Owszem, 10% pochodzenia
            szlacheckiego tak, ale reszta zyla w nedzy.Kazdy z nas uwaza jednak, ze
            przynalezal by do owych 10%, nieprawdaz?
            • Gość: X Re: GDYBY NIE II WOJNA I NIEMCY... IP: *.crowley.pl 29.12.04, 20:21
              Niemcy nie zyly 60lat pod butem komunistycznego ZSRR tylko pod protektoratem
              USA ktore zaszczepiajac tam konsumpcjonizm chcialy zniwelowac odwieczny problem
              europejski-Niemcy.

Sam zreszta oddzielasz NRD ktore tez bylo pod ZSRR jak my.
              • Gość: facio Re: GDYBY NIE II WOJNA I NIEMCY... IP: *.proxy.aol.com 29.12.04, 20:40
                Jasne, ze nasz byly zwierzchnik nie przyczynil sie do rozwoju.
                Ale z drugiej strony, NRD nie bylo az tak zaniedbane,tyle ze w porownaniu do
                RFN to jednak byl inny swiat.
                Przed wojna Polske w stosunku do Niemiec dzielila jednak przepasc.Dochod
                narodowy globalny i na jednego mieszkanca, produkcja przemyslowa, poziom zycia.
                Tak i nasza stolica, miejscami piekna, ale w wiekszosci dzielnice biedy.Dzis
                tez poziomem zycia odbiegamy od Niemcow.
                Jesli chodzi zas o czystosc i dbalosc to jednak duzo nam jeszcze brakuje do
                sasiadow.Juz gen. Patton w swoich pamietnikach wojennych wyrazal poglad, ze
                Niemcy to jedyny znany mu narod na swiecie, gdzie ledwo przetoczyl sie front,
                jeszcze slychac strzaly, a mieszkancy juz mobilizuja sie, sprzataja gruzy i
                swoje obejscia.A o jakis podziw dla rasy germanskiej trudno Pattona
                podejrzewac, bo np. o wojsku niemieckim mial kiepskie zdanie.
                Tak zostalo do dzisiaj, pomijajac dzielnice tureckie.Te sobotnie gremialne
                sprzatania, mycia parapetow, sprzatanie chodnikow, pielenie ogrodkow,zawody o
                najbardzie zadbany ogrodek itp. rzeczy rodem niemal z socjalizmu. Ale to trzeba
                miec we krwi.A u nas, za drzwiami, czy plotem czai sie swojski balaganik, no bo
                to nie moje.
                Troche odbieglismy od turystyki, ale wlasnie powinnismy sobie zdac sprawe, ze
                taki chocby porzadek czy czystosc b. rzutuje na ocene turystow i moze ich
                zniechecic lub nie do danego kraju.
                • roox_2000 Re: GDYBY NIE II WOJNA I NIEMCY... 30.12.04, 13:11
                  Powojenny wyglad Warszawy to nie tylko wina Niemiec choc oczywiscie w duzym stopniu tak
                  jest. Warto poczytac sobie o powojennych planach Biura Odbudowy Stolicy i pomyslach takich
                  niszczycieli jak chociazby Sigalin. Jak sie to czyta wlos sie jezy na glowie do czego zdolna nyla
                  wladza ludowa i jakie pomysly chciala wprowadzic w zycie. Wyburzano cale kwartaly
                  zachowanej zabudowy by pozbyc sie problemu przedwojennych wlascicieli (chyba najbardziej
                  jaskrawy i rzucajacy sie woczy przyklad to kwadrat pomiedzy Marszalkowska, Al. Jerozolimskimi,
                  E.Plater i Swietokrzyska) badz zaspokoic pyche i proznosc komunistow (wyburzono np. swietnie
                  zachowana i nowoczesna oddana w 1938 roku szkole podstawowa na tylach dawnego Domu
                  Partii dlatego ze zaslanielaby ww budynek-dopiero w latach 90-tych wybudowano tam gmach
                  gieldy. Zreszta planowano z podobnych powodow wyburzenie calej wschodniej pierzei Pl. Trzech
                  Krzyzy i pobliskiego odcinka Nowego Swiatu). Takich przykladow jest w Warszawie setki i mozna
                  je przytaczac w nieskonczonosc. To tyle moich dywagacji historycznych-jesli sie Warszawe
                  krytykuje warto najpierw poznac jej historie. Oczywiscie historia nie usprawiedliwia calego syfu w
                  obecnej Warszawie.
    • Gość: Hans Re: Turystyka - wraca moda na Polskę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 16:33
      >>Nigdzie w Polsce poza sezonem nie widzialem tylu obcokrajowcow w calym
      >>miescie (poza centrum) jak we Wroclawiu :) bardzo fajne miasto

Ja wohl Herr Poznaniak, my tu przyjedzamy i swoje kamienice ogladamy.
      Poza tym, duzo z nas tu mieszka od lat, tylko teraz - po wejsciu Polski
      do Unii- mozemy sobie po niemiecku szwargotac.....

Chlopcy z Powiernictwa Pruskiego
    • Gość: o! jeszcze ZAMOSC, KAZIMIERZ n Wisla, SANDOMIERZ IP: *.crowley.pl 29.12.04, 16:54
    • baba_w_oknie Re: Turystyka - wraca moda na Polskę 29.12.04, 17:05
      Przyjezdzaja zobaczyc rozhisteryzowana bande zdemoralizowanych i
      zbolszewizowanych katolakow w swoim naturalnym habitacie; brud, bieda i
      menelstwo zmieszane z klerem na ulicach pospolu.
    • Gość: Travel Polityka PKP to sabotaż!!! IP: *.acn.waw.pl 29.12.04, 17:07
      Po tanich liniach lotniczych kolej na...tanie koleje.
      Taryfa TCV to rozbój i celowe odstraszanie pasażerów.
      Dotyczy to zwłaszcza turystyki przyjazdowej z Czech, Węgier, Słowacji i Litwy.
      Uderza ubogość połączeń, a i te co są jeżdżą puste.
      Znawcy oczywiście kombinują z taryfą łączoną, co zwłaszcza w przypadku Czech
      sie opłaca, bo Czeskie Koleje nie pobierają haraczu za wystawienie biletu w
      pociagu (symboliczny priplatek 20 Kc) i jeszcze proponują różne zniżki.

Ponadto wartoby wpuścić do Polski składy ICE z Niemiec i Pendolino z Czech i
      Austrii. Linia CMK oraz wschód zachod spełniaja europejskie parametry.
      Przeszkodą tutaj jest ponoć brak zgody ze strony PTK ( Polskie Tory Kolejowe )
      z obawy, że nowoczesne składy ICE i Pendolino...ZNISZCZĄ WSPANIAŁĄ POLSKĄ
      INFRASTRUKTURĘ KOLEJOWĄ...(!!!!!!!).

Z podobnych względów słowackie szynobusy nie mogą wjeżdżać na polskie tory, co
      kładzie komunikacje przygraniczną w rejonie południowym.
      Tutaj wyjście jest proste: sprzedać albo oddać ZA DARMO Słowakom i Czechom
      niechciane linie kolejowe, zamiast zostawiac je na pastwę zbieraczy (
      złodziei ) złomu. Nasi południowi sąsiedzi, w przeciwieństwie do nas, potrafią
      zorganizować dobra i tanią kolej z rozkładem przyjaznym pasażerom ( a nie
      urzędnikom).

Sprawa ślimaczacego "otwierania się" stacji Głuchołazy dla ruchu osobowego z
      Czech ( choć pociagi CD od dawna jeżdżą przez Głuchołazy tranzytem z Krnova do
      Jesenika!) jest tez absurdalna. Ponoć to kto ma sprawdzać dowody osobiste
      (granica, hihi, wewnętrzna UE) jest przedmiotem debat na szczeblach dyplomatów.
      Prostym rozwiązaniem byłoby zatrudnienie SG-ków w charakterze konduktorów. DWA
      W JEDNYM. Sprawdzajac bilety sprawdzaliby dowody osobiste jednocześnie i
      problem z główki. Ponadto po ratyfikacji Schengen nie musieliby oni jechać na
      wschód ( ci co załapaliby się do pracy w pociagach), choć i tak juz teraz ich
      obecnosc w tej ilości na tej polsko czeskiej granicy jest dyskusyjna, kiedy na
      wschodniej potrzeby sa duze i pożytecznej pracy nie brakuje.
    • Gość: A::: Re: Turystyka - wraca moda na Polskę IP: 83.233.227.* 29.12.04, 18:37
      Po pijku pisane, Polska jest omijana jak zaraza.
    • Gość: X GLOWNY PROBLEM POLAKOW!!! IP: *.crowley.pl 29.12.04, 19:12
      Glowny problem Polakow to kompleks nizszosci.
      Polak gdy slyszy od obcokrajowca cos pozytywnego o Polsce mowi:
      "Nie, nie ten kraj to syf" myslac ze w ten sposb przypodoba sie obcokrajaowcowi.
      A obcokrajowiec uwaza go za wariata idiote i dupka, bo jak inaczej traktowac
      cymabala ktory tak wyraza sie o swoim kraju.
      Jest to naturalna reakcja bo wszyscy na swiecie szanuja swoj kraj-oprocz
      pseudo-intelektualnych polaczkow.
      • Gość: grzes Re: GLOWNY PROBLEM POLAKOW!!! IP: *.microsoft.com 29.12.04, 20:01
        Zgadzam się z tobą w całej rozciągłości. Ci wieczni krytykanci narzękający na
        Polske chca być szanowani przez inne nacje a sami nie maja szacunku do swego
        kraju. Co za bzdurne myślenie. Fakt ze w Polsce jest trudno żyć ale określanie
        kraju syfem to już przesada.
        • Gość: X Re: GLOWNY PROBLEM POLAKOW!!! IP: *.crowley.pl 29.12.04, 20:17
          Polecam moja dyskusje z Lidka (u gory forum). To chyba jedna z takich
          wlasnie osob. Piszac o Lodzi uzywa sformuowan:
          "...pomijajac "polski" syf..."
          • Gość: al Re: GLOWNY PROBLEM POLAKOW!!! IP: *.retsat1.com.pl / *.retsat1.com.pl 29.12.04, 20:42
            Lidka ma niepotrzebne kompleksy albo nisko ceni swój kraj, co pewnie na jedno
            wychodzi. Lubię Warszawę, uwielbiam Kraków i Wrocław, a po Gdańsku to mogę
            chodzić godzinami. Ale to co wyłania się z łódzkich kamienic po remontach po
            prostu poraża. Mieszkam w Łodzi od urodzenia i nigdy nie dostrzegałam piękna
            tego miasta. Od zawsze było ono przykryte brudem, tynki odłupane, secesyjne
            kamienice zniszczone. Dla władz miasta liczyła się tylko Piotrkowska. To się
            powoli zmienia. I w jednym Lidka ma rację - jeśli znajda sie pieniądze na
            remont łódzkich kamienic i przeszło 100 pałacy i willi fabrykanckich, tych
            niesamowitych koronkowych elewacji, okien, zegarów i licho wie czego tam
            jeszcze, to faktycznie właśnie Łódź stanie sie turystycznym hitem Polski. Bo
            jest niepowtarzalna, chyba jedyna taka w Europie. A atmosfera Pietryny z jej
            pubami, sklepami, rikszami i starym tramwajem .... palce lizać. Jeszcze dwa,
            trzy lata temu nie uwierzyłabym w taką metamorfozę. Zapraszam do Łodzi, bo
            nareszcie to miasto odzyskuje swój dawny styl, a do tego zyskuje całkiem nowy
            szlif. Oczywiście mamy i slumsy, ale tak chyba jest w każdym mieście?!
            Pozdrawiam wszystkich dyskutantów na forum.
    • Gość: fred Re: Turystyka - wraca moda na Polskę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 20:53
      to perzejedz sie koles do Krakowa i zobaczysz tłumy. wrocek to dziura.
      • Gość: Jacek Re: Turystyka - wraca moda na Polskę IP: *.w82-121.abo.wanadoo.fr 29.12.04, 22:06
        Przy takim kursie zlotowki - z pewnoscia turystow bedzie nie tak duzo !!!
    • Gość: Jan Kowalski Najładniejsze są Katowice IP: *.k1.pl 29.12.04, 23:45
      W Katowicach jest piękny rynek, wspaniałe uliczki ze starymi kamienicami,
      kilkanascie ładnych parków, wiele dobrych restauracji i mnóstwo knajp, barów,
      pabów, są świetne dyskoteki - po prostu jest co robić
      • Gość: Kazimirz A gdzie jest rynek w Katowicach ? IP: *.ipt.aol.com 30.12.04, 17:52
        ???
    • Gość: Neron Re: Turystyka - wraca moda na Polskę IP: *.k1.pl 29.12.04, 23:45
      W Katowicach jest piękny rynek, wspaniałe uliczki ze starymi kamienicami,
      kilkanascie ładnych parków, wiele dobrych restauracji i mnóstwo knajp, barów,
      pabów, są świetne dyskoteki - po prostu jest co robić
    • Gość: majtek a Paryz to Warszawa zachodniej Europy! IP: *.proxy.aol.com 30.12.04, 00:22
      dobrze brzmi? Co? tylko ze w Paryzu jest tyle brzydkich grubych wypudrowanych
      smierdzacych grubych francuzek, ze jeszcze im duzo brakuje do Warszawy!!
      Wierzcie lub nie ale piekno miasta nie polega na jakis tam murach, kamienicach
      czy muzeach ale NA LUDZIACH a Warszawa ma NAJPIEKNIEJSZE kobiety na Swiecie!!
      Tylko nie wpuszczac mi tutaj zagranicznych turystow bo je wywioza)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka