Gość: Poznaniak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 01:13 Nigdzie w Polsce poza sezonem nie widzialem tylu obcokrajowcow w calym miescie (poza centrum) jak we Wroclawiu :) bardzo fajne miasto Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: P. Od zarąbania Holendrów IP: *.provider.pl / *.provider.pl 29.12.04, 01:25 Fakt, od zarąbania Holendrów przyjechało - chyba na Sylwestra :-) Sporo jest też samochodów na francuskich numerach. Głównie terenowych - pewnie nasłuchali się o jakości polskich dróg :-) P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclawiak Re: Od zarąbania Holendrów IP: 195.245.222.* 29.12.04, 21:00 i mają racje, bo ja juz dwie felgi zniszczylem jezdzac po wrocku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deutch POLAND IS TRENDY WARSAW THE BEST IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 21:09 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nat from Australia POLAND ROCKS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dyn.iinet.net.au 31.12.04, 06:30 2005 will be another year for tourism to Poland. Guess what? Tourists from around the globe are beginning to see the natural beauty of Poland and this is showing in the figures. If only LOT opened new nonstop flights to Asia (Tokyo/Bangkok/Singapore), the tourist numbers would be even higher!! Ah, and I could also mention. The nightclubs in Poland ROCK....so does POLAND! Nathan, Sydney, Australia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Homer J Czy te statystyki biora pod uwage gosci polskiego. IP: *.ipt.aol.com 29.12.04, 02:32 ... pochodzenia. Ja tez lece do polski jako obywatel obcego kraju ale w sumie jestem polakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JGA Re: Turystyka - wraca moda na Polskę IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.12.04, 03:24 Jesli silna zlotowka sie utrzyma to ten turystyczny boom szybko sie skonczy. Natomiast silna zlotowka nie zniecheci ludzi do inwestowania w nieruchomosci rekreacyjne, co jest pozytywnym zjawiskiem. Moze Polacy przestana wywozic ciezko zarobione pieniadze za granice ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2 Re: Turystyka - wraca moda na Polskę IP: *.rivrw1.nsw.optusnet.com.au 29.12.04, 03:47 moze przydaloby sie wreszcie rozbudowac okecie? zeby mozna bylo przyleciec miedzykontynentalnym jumbo jetem prosto do warszawy a nie z przesiadka w londynie czy innym miescie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KATO28 Re: Turystyka - wraca moda na Polskę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 11:57 To nie kwestia rozbudowy lotniska. Od czasu do czasu w Warszawie a i na innych polskich lotniskach lądują Boeingi 747. A przy okazji międzykontynentalne samoloty lądują w Warszawie dosyć często zwłaszcza że LOT posiada takowe w swojej flocie (B767). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadeo Re: Turystyka - wraca moda na Polskę IP: 156.17.122.* 29.12.04, 08:41 MIESZKAM W TYM MIEŚCIE JUŻ KILKADZIESIĄT LAT, NIESTETY CHYBA JEST TO JEDNO Z NAJBRUDNIEJSZYCH I NAJBARDZIEJ ZANIEDBANYCH DUŻYCH MIAST W POLSCE. DOSŁOWNIE 100 METRÓW OD PIĘTRZĄ SIĘ STOSY ŚMIECI !!! OCZYWIŚCIE PERYFERIA WROCŁAWIA - MOŻNA SIĘ TYLKO DOMYŚLIĆ. JAKA WŁADZA TAKI PORZĄDEK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocek Re: IP: 138.227.189.* 29.12.04, 09:07 Tadziu, Ty chyba slepy jestes i ciagle sie potykasz o kubly na smieci. rusz sie poza Wroclaw to zobaczysz miasta czysciejsze, ale rowniez wiele brudniejszych. Proponuje zaczac od Londynu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Londyn jest super IP: *.in-addr.btopenworld.com 29.12.04, 10:44 Jak sie mieszka na Hackney, Dalston czy w jakiejs dziurze to wam brudno w Londynie. Ja mysle ze prawdziwego Londynu to wy nawet nie widzieliscie. Tak duze miasto w Polsce juz byloby zdewastowane, zasypane calkowicie smieciami i niebezpieczne. Wiadomo ze sa dzielnice brudne, chloporobotnicze ale tak jest we wszystkich duzych miastach. Tam sie po prostu nie przebywa. Dla mnie Londyn to miasto numer 1 na swiecie, zadne nie moze sie z nim rownac. Myslicie ze te wszystkie gwiazdy show biznesu i biznesmeni przeprowadzaliby sie do brudnego Londynu? Tak poza tym w Londynie czuje sie bezpieczniej niz Polsce. Ale musze przyznac ze Krakow to ma klimacik, to miasto ma cos w sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Paryz, Londyn, Rzym, Wenecja, Barcelona, Lizbona.. IP: *.cybernet.ch 29.12.04, 15:22 Paryz, Londyn, Rzym, Wenecja, Barcelona, Lizbona, Praga, Amsterdam, Wieden, St. Petersburg...itp. itd. Ocean Atlantycki, Morze Srodziemne itp. itd... Olbrzymie Alpy, dzikie Pireneje, lasy i jeziora Skandynawii itp. itd... Europa robi wrazenie !!! P. S. Jezeli chodzi o Wschod: to jest moda na Wegry, Bulgarie, czy Czechy ! Teraz moze dojdzie pelna temperamentu Ukraina ? O modzie na Polske jeszcze nie slyszalam !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X GDYBY NIE II WOJNA I NIEMCY... IP: *.crowley.pl 29.12.04, 15:36 Gdyby nie druga wojna swiatowa wsrod tych miast wymieniano by Warszawe. Przed 1914r byla najszybciej rozwijajacym sie miastem Europy nazwywanym "Paryzem Wschodu" Polecam STARA WARSZAWE: www.starawarszawa.pl/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka A w "prawdziwym" Paryzu byles ?!... IP: *.cybernet.ch 29.12.04, 16:09 A w "prawdziwym" Paryzu byles, by wypisywac takie rzeczy ?!... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Lidziu poczytaj troszke o minionym swiecie IP: *.crowley.pl 29.12.04, 16:13 Nie pisze o dzisiejszej Warszawie tylko o tej sprzed wojny!!! Jesli ty bylas w przedwojennym Paryzu i przedwojennej Warszawie to winszuje zdrowia i dlugowiecznosci Polecam tez ksiazke(niedawno wyszla): "Warszawa Nieodbudowana" Jerzy S. Majewski ...lub : www.starawarszawa.pl/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka najpierw jedzie sie do "prawdziwego" Paryza !!! IP: *.cybernet.ch 29.12.04, 16:18 a potem porozmawiamy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Widze, ze jestes bardzo "nieprzemakalna" IP: *.crowley.pl 29.12.04, 16:30 Jeszcze raz powtarzam, ze nie pisze o obecnym stanie rzeczy tylko o tym, ze przed wojna Warszawa byla bardzo pieknym miastem i nazywana byla "Paryzem Wschodu" czyli nie poronywana ja do Paryza, ale z miast Europy Srodkowo_Wschodniej najbardziej Paryz przypominala ze wzgledu na architekture i zycie nocne. Rozumiesz troszke?? Ostatni oprowadzalem po Warszawie przyjaciol z Paryza i mniej wiecej w okolicach Klasztoru Wizytek powiedzieli: "...wiesz wyobrazam sobie jakgdyby spacerowal tutaj Pascal..." Wiesz kto to byl Pascal? Daruj ale mysle ze Twoje kompleksy biora sie z braku wiedzy i kulturalnego obycia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Widocznie kazdy ma taki Paryz, na jaki zasluzyl... IP: *.cybernet.ch 29.12.04, 18:23 ??? W Paryzu bylam 2 tygodnie temu !!! Warszawa ma(miala...) tyle wspolnego z Paryzem, co Wersalka z Wersalem ! Widocznie kazdy ma taki Paryz na jaki zasluzyl... P. S. Macie konkurencje: Bukareszt i Budapeszt uwazaly sie rowniez za "Paryze Wschodu" !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X ucz sie IP: *.crowley.pl 29.12.04, 18:36 Dyskusja z toba jest ponizej mojej godnosci. Ty po prostu nie rozumiesz pisanego tekstu i masz straszny kompleks nizszosci spowodowany chyba brakiem odopowiedniego wyksztalcenia i znajomosci historii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Brawo !!! Otworz Agencje ANTY-Reklamy Polski !!! IP: *.cybernet.ch 29.12.04, 19:12 Brawo !!! Otworz Agencje ANTY-Reklamy Polski !!! W tym jestes rzeczywiscie dobry !!! Ostentacyjny jak Miller, Nachalny jak Giertych, Pretensjonalny jak Rokita, Prowincjonalny jak Kaczynski, zero zdrowego dystansu !!! P. S. Magiczna Lodz jest na topie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Dziewczyno tobie naprawde odbilo! IP: *.crowley.pl 29.12.04, 19:17 To nie brak inteligencji...to cos powazniejszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Prawda w oczy kole ?! IP: *.cybernet.ch 29.12.04, 20:05 Warszawa to zdecydowanie nie Paryz. Wiecej realizmu !!! Polska to zdecydowanie nie Francja. Wiecej skromnosci !!! P. S. ignorancja + arogancja + pasywna agresja !!! ANTY-Reklama !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Dziewczyno przestan juz epataowac swoja glupota! IP: *.crowley.pl 29.12.04, 20:24 Jestes skonczona kretynka nie rozumiejaca pisanego tekstu. Nikt nie porownywal Paryza do Warszawy, ani Polski do tej dziwki-Francji. naucz sie czytac imbecylu (bez obrazy to termin medyczny opisujacy zdolnosci twojego umyslu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Super-Reklama ! Budzi wylacznie niechec i odraze ! IP: *.cybernet.ch 30.12.04, 16:14 Turystyczna Super-Reklama !!! Pasywna agresja (:wyrachowane robienie sie na ofiare losu) budzi wylacznie niechec i odraze ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zaratustra Fantastycznta strona .... wszystkim polecam IP: 5.5R5D* / 167.127.24.* 29.12.04, 17:06 Ale mnie trzache na mysl of dewastacji dokonanej przez niemiecka patologie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Londynczyk z milos Do Lidki IP: *.crowley.pl 29.12.04, 15:42 ...bo pewnie jak wielu naszych rodakow za granica uwazasz ze lepiej "wejdziesz w nowe srodwisko" jesli bedziesz pluc na Polske..., a jest dokladnie odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Moim zdecydowanym fawortytem jest (?) Lodz !!! IP: *.cybernet.ch 29.12.04, 15:49 Dodajmy jeszcze Berlin ! Po odwiedzeniu wyzej wymnienionych metropolii... ( konkretnie: Paryz, Londyn, Rzym, Wenecja, Berlin, Barcelona, Bruksela, Lizbona, Praga, Amsterdam, Wieden ) Trojmiasto + Krakow jest OK, moze byc... Moim zdecydowanym "polskim" fawortytem jest Lodz !!! Drugiego takiego miasta w Europie nie znajdziecie !!! Nie liczy sie "polski" syf, brud i zaniedbanie + nowa polska pretensjonalnosc - liczy sie niepowtarzalny klimat i wyjatkowosc miejsca !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryba Lidka, wyjdź z za tego pieca IP: 194.205.123.* 30.12.04, 08:47 i przestań już oglądać te pocztówki. Odpowiedz Link Zgłoś
masz99 Re: Paryz, Londyn, Rzym, Wenecja, Barcelona, Lizb 30.12.04, 21:33 Nie masz racji, jest moda na przyjazdy do Polski. Dziś wróciłem z krótkiego wyjazdu do Krakowa, wszędzie tłujmy turystów: Amerykanie, Niemcy, Anglicy, Hiszpanie. Co ciekawe, widać, że wielu z nich przyjeżdza w małych, towarzyskich lub rodzinnych grupach. Istotnie jest moda w Europie Zach. na Czechy, ale skąd Ci przyszły do głowy Węgry i Bułgaria???? Mam wielu znajomych obcokrajowców, do naszej części Europy przyjeżdżają wyłacznie do Czech i Polski. Pozdrawiam, M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gerth Moj subiektywny ranking miast(papierki & elewacje) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 11:18 Hey Tak sie zlozylo ze w ostatnich paru latach mieszkalem w kilku miastach... (!00% to bardzo bardzo dobrze) 1. Poznan vel Pozek - 90% naprawde czysto chociaz mogloby byc jeszcze lepiej, na uwage zasluguje niezwykla harmonia i PORZADEK ARCHITEKTONICZNY miasta (jak ma moje laickie oko i w porown. do innych PL miast). Wiekszosc nowych budynkow jest wkomponowywanych w te istniejace. Poza tym miasto ma doskonala harmonie przestrzenna - centralny Rynek, Kaponiere, Sw.Marcin i osiedla i ciagi komunikacyjne rozwijajace sie proporcjonalnie od centrum 2. Torun vel Toronto - 75% - jest w miare. Boska dla turysty starowka b.dobrze utrzymywana 3. Bydgoszcz vel Bydzia- 70% - mogloby byc lepiej 4. Warszawa - 20% a moze i 10% syf i brzydota nieprawdopodobna :(((, nadal miasto nie doklada staran do porzadku (prosze nie mowic ze duze. Wieksze miasto= wiecej smieci. Ale gdyby bylo proporcjonalnie wiecej sprzatajacyh nie byloby tego porazajacego brudu) co gorsza b.duzo elewacji (poza Nowym Swiatem, Chmielna itp) jest nieodnowionych - czarno-burych :((. Warszawa NIE ZMIENILA sie od 10 lat. Przybywa duzo szklanych drapaczy chmur ale - poki co - tylko uwydatniaja szarosc tla. Wygladaja jak diamenty w g... :(( Szkoda. Miasto jest TOTALNIE NIEHARMONIJNE - poza NOwym Swiatem to nad ladem przestrzennym chyba nikt nie panuje :((( 5. Wroclaw vel Wrocek - 75% - jeszcze troche brakuje. Co do drog - nie znam gorszych w zadnym z duzych miast PL - sa tragiczne - zapadniete kocie lby - jak masz niskopodwoziowe autko musisz naprawde uwazac. Miasto ma zachowana duza czesc b.ladnej starowki stad ten stan drog. Przydaloby sie odnowic czesc zabytkow (vide Torun) 6. Gdansk 70% (centrum i starowka 80%) - niestety nie jest jeszcze tak dobrze jak powinno. Budynki czyste, odnowione ale wiekszy nacisk (jeszcze) polozylbym na czystosc 7. Sopot - 80% duzo lepiej, rowniez "na obrzezach" 8. Chojnice - 90% moze nie pasuje do tej listy ale jest tam b.czysto - zwlaszcza w centrum - ze musialem wpisac -naprawde to miasto to wzor do nasladowania. Klasa europejska W innych miastach bylem za krotko by wystawic jakas bardziej wiarygodna opinie ale miło mieszka sie (ze wzgledu na lasy i jeziorka w miescie) w Olsztynie Poz all Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KATO28 Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 12:00 Niech jedzie do Paryża. Po powrocie stwierdzi że mieszka w sterylnym wręcz miejscu. Takiego syfu jak tam nie widziałem nigdzie indziej. No może jeszcze w Grecji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianka Re: Turystyka - wraca moda na Polskę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.12.04, 12:55 Ja tez mieszkam w tym miescie. Gdzie dokladnie mieszkasz? Jakos ja nie widze tych stsow smieci, a poruszam sie po Wrocławiu często i w różnych miejscach.. Zgadzam sie z Poznaniakiem, że to piękne miasto.. a rynek....m m m m :) najpiękniejszy w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panwojtek. Re: Turystyka - wraca moda na Polskę IP: *.netcologne.de 29.12.04, 15:36 pewnie, taki z niego Wroclawiak jak zemnie warsiawiak. Pewnie lajza mieszka pod Katami Wr. i marudzi teraz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Turystyka - wraca moda na Polskę IP: *.fastdatatech.com / 209.245.22.* 29.12.04, 20:00 Dla mnie Wroclaw to najpiekniejsze miasto na swiecie. A moze tylko dla tego ze urodzilem sie w nim, spedzilem mlodosc i pamietam, choc jak przez mgle lata przedwojenne. To bylo piekne miasto, calkowicie zniszczone i olbzymim wysilkiem odbudowane, Jestem w nim 3 razy w roku i cieszy mnie kazda zmiana. To prwada ze ulice sa fatalne, chyba najgorsze, ale przepiekny rynek, Ostrow Tumski i park szczytnicki wszystko wynagradzaja. Co do turystyki to wydaje mi sie ze podskoczyla ilosc przyjezdzajacych ale Polakow ktorzy wyjechali kilka lat temu i uzyskali juz obywatelstwo kraju w ktorym sie osiedlili. Silna zlotowka nie rokuje dobrych nadziei na przyszly rok. Pozdrawiam wszystkich Wroclawiakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwd Re: Turystyka - wraca moda na Polskę IP: *.sll.se 29.12.04, 13:08 co z tego ze mam sterylnie czysto w sztokholmie. Ja kocham wroclaw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BP Słyszymy to juz od ponad roku... IP: 217.17.35.* 29.12.04, 08:48 A poza tym efekty wzrostu gospodarczego przeciętni konsumenci czują zwykle z opóźnieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grze jak to wyglada w Krakowie-Balicach IP: *.de 29.12.04, 09:09 A ja czasowo mieszkam w Niemczech i co jakies dwa miesiace latam easyjet-em do Krakowa. Rzeczywiscie duzo ludzi podrozuje, nie tylko Polakow z niemieckim paszportem ale i rdzennych Niemcow. Sama podroz jest wygodna, niestety organizacja na lotnisku w Balicach nie najlepsza. Trzeba 3 razy dawac paszport do kontroli (przy oddaniu bagazu, przy kontroli i przed wejsciem do autobusu) stoi sie bez sensu w kolejkach, za dlugo. Terminal za maly, wystarczy miejsc siedzacych na pasazerow jednego samolotu. Mam nadzieje , ze wkrotce obsluga sie poprawi.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belgia Linie Belgia - Gdansk IP: *.wol.be.prserv.net 29.12.04, 09:27 Kiedy znow bedzie to mozliwe ? Dlaczego Polska nic nie dzala zeby mozna jechac prosto z Belgii do Gdanska - Sopotu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toja Szczecin IP: *.lodimex.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 10:06 Najwięcej ludzi z zagranicy jest na pewno w Szczecinie. Właśnie tu jestem to chyba jedyne miasto w Polsce gdzie wszędzie można zapłacić Euro. Myślałem, że tu będą sami Niemcy, a jest tu jeszcze od cholery Skandynawów, Angoli, Czechów, a w moim hotelu coś dużo "skośnych". Przecież tu są sklepy i knajpy gdzie po Polsku nie ma z kim pogadać. Jestem z Krakowa i myślałem, że u nas jest dużo turystów, ale tutaj się człowiek czuje jak na wieży Babel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nieszka Re: Szczecin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 20:48 To prawda. Od Niemców zaroiło się jakiś rok temu (kiedy Euro tak zdrożało). Nagle do Szcecina oprócz starych zamożnych Niemców (takich nigdy nie brkowało) pojawiło się mnóstwo niemieckich lumpów i biedaków. Ale teraz jest dużo więcej. Okupują jedno centrum handlowe, w którym jest ich więcej niż Polaków. Dla nich wydaje się w Szczecinie bezpłatne gazety i informatory, których nie można już dostać po polsku. Ale tak w sumie to się cieszymy. Powstaje coraz więcej knajp, hoteli i sklepów. Co do innych narodowości to faktycznie też zauważam dużo Szwedów i Holendrów. Nie można zapomnieć o duńczykach, gdyż w Szczecinie jest siedziba Korpusu Północno-Atlantyckiego NATO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: facio Re: Troche w tym przesady IP: *.dip.t-dialin.net 29.12.04, 11:26 Polska nie jest jednak tak bardzo interesujacym turystycznie krajem. Owszem Gdansk czy Krakow, dla Niemcow Wroclaw z wiadomych wzgledow. Ale takich miast jest w Europie na peczki, a Krakow z sasiadujaca Praga nie ma szans.Gory? Male i slabo zagospodarowane.Jeziora - b. krotko w lipcu i sierpniu i te komary!Atutem jest morze i plaze.Ale w Polsce pogoda jest kaprysna a Baltyk brudny i zimny. Najbardziej zastanawia mnie jednak stwierdzenie, ze Polska jest tania. Otoz, jak przejrzymy oferty w zachodnich biurach podrozy, sa b.skromne. Niestety ale poziom zakwaterowan i ich ilosc jest niewystarczajaca. A ceny nieco lepszych (jak na warunki polskie) zakwaterowan sa porazajace. Te oferty, ktore sa w zachodnich katalogach lub prasie, sa cenowo porownywalne z najciekawszymi miejscami w Europie i hotelami powyzej 3 gwiazdek. Zgadzam sie z jednym. Taniej jest w polskich knajpach, choc juz nie zawsze i smacznie.dlatego wybrac sie do Polski z biurem podrozy to wyrzcenie pieniedzy. Lepiej na wlasna reke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Troche w tym przesady IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 11:36 Polska moze byc dobrym miejscem dla turystów lubiących chodzenie po górach (tylko ktoś musi ich ostrzec, zeby nie nocowali w schroniskach!), jeżdżących na rowerze, zwiedzających zamki itp. n.p. na Dolnym Sląsku albo na Jurze. ale nie mogą być zbyt wybredni, bo w wielu ładnych miasteczkach nie ma eleganckich noclegów i nie ma gdzie zjeść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kir Dużo przesady IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 30.12.04, 15:05 Co do chodzenia po górach to zdecydowanie lepiej mają choćby Słowacy czy Czesi - lepsza infrastruktura, więcej hoteli ceny niższe. W Alpach to dopiero są szlaki, można chodzić cały dzień i prawie nikogo nie spotkać. Co do rowerów - u nas jest mało tras tak przygotowanych jak choćby we Francji. W sumie rowery ok tylko trochę dzicz Zamków to mamy mało i w kiepskim stanie - porównując sie z Hiszpanią czy Francja nie mamy szns. Główny atut Polski to dzika przyroda i historia bo ani morze ani góry nie są na poziomie nawet średnim w Europie. Niestety dzika przyroda super ale spróbuj odwiedzić jakiś motel na prowicnji - pokój 2 osobowy kosztuje co najmniej 30 euro (zazwyczaj 50) a jakość noclegu jest do bani, motel mordownia, śniadanie może śmierdzieć a regionalnych przysmaków nie uświadczysz a w takiej Francji ceny są nieco wyższe - nocleg np 37 euro dla 2 osób ale jest czysto śniadane świeże nawet w zapadłej dziurze choć czasem bardzo skromne. Wszędzie możesz kupić miejscowe sery czy szuszoną szynkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KATO28 Re: Troche w tym przesady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 12:12 Facio, takich jak ty za tak ciekawą reklamę własnego kraju powinno się brać na jakieś wyrafinowane tortury. Baran i idiota! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: facio Re: Troche w tym przesady IP: *.dip.t-dialin.net 29.12.04, 12:20 Czy poza epitetami i brakiem konkretow potrafisz mowic innym jezykiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wali7 Re: Troche w tym przesady IP: *.ifr-pan.krakow.pl 29.12.04, 13:24 Hmmm, częściowo może masz i rację. Ale te wszystkie wywody po konfrontacji z 20% wzrostem turystyki brzmią cokolwiek dziwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: facio Re: Troche w tym przesady IP: *.dip.t-dialin.net 29.12.04, 14:34 20% wzrost cieszy, ale nie mozna uznac, ze taka passa trwac bedzie wiecznie. Dlaczego taki wzrost? Otoz wplyw ma kilka czynnikow i tak: 1)Strach przed udawaniem sie w rejony atrakcyjne turystycznie, ale zagrozone dzialalnoscia terrorystow - kraje arabskie,Indonezja, Malezja, a Izrael to juz totalna klapa. 2)Wejscie Polski do Unii i ulatwienia graniczne, wreszcie zwykla ciekawosc wobec nowego kraju czlonkowskiego. 3)Mieszkam w Niemczech i musze powiedziec, ze praktycznie dopiero w tym roku w katalogach wielkich biur turystycznych mozna zobaczyc kilka ofert wyjazdow do Polski.Ofert jest jednak b. malo.Te, ktore sa, sa potwornie drogie. Cena 2 tygodniowego pobytu nad polskim morzem z wyzywieniem to wydatk min. 700,00 EUR od osoby. Sa to np. Kolobrzeg, Jurata, Miedzydroje.Znam te hotele czy pensjonaty.Standart jak na warunki zachodnie czy chocby chorwackie przecietny. Pobyt w 3 lub 4 gwiazdkowym hotelu w Chorwacji, Hiszpanii lub Wloch (nie wszystkie regiony) nad tamtejszym morzem to porownywalna absolutnie cena, lub nizsza.A dodatkowo murowana pogoda no i okolice do zwiedzania, wiele zabytkow. Co by nie mowic, u nas poza rejonem Trojmiasta, pobyt nad morzem to tylko plaza i ew. dyskoteka, lub podroz statkiem. Wezmy tez pod uwage, ze znaczna czesc tych turystow to Polacy osiedli na Zachodzie, ktorzy z ciekawosci i sentymentu odwiedzaja nasz kraj. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Troche w tym przesady IP: 213.53.223.* 29.12.04, 14:35 Krakow właśnie ma szansę z Pragą. Oczywiście nie jest to takie duże miasto jak Praga ale Praga jest b. droga. Mówi się że Kraków to następna 'Praga' w Centralnej Europie. Mi się ten artykuł spodobał. Bardzo dobrze prognozy dla naszej firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: facio Re: Troche w tym przesady IP: *.dip.t-dialin.net 29.12.04, 14:44 Artykul OK.Ja nie krytykuje, jak uwazaja niektorzy, tylko staram sie przekazac jak widze to jako Polak zamieszkaly od dluzszego czasu za granica i majacy porownanie jak to jest w innych krajach i co pisza tamtejsze gazety. Otoz w Niemczech Polska jest szeroko propagowana jako kraj turystyczny. Pisze sie naprawde zyczliwie.Wiele mowi sie o polskiej goscinnosci, dobrej i smacznej kuchni, piwie w knajpach za 1-1,5 EUR za pol litra, a o takich cenach na Zachodzie mozna tylko pomarzyc.O w miare dobrze funkconujacej kolei, choc archaicznej. Ale niestety, atrakcji turystycznych tak wiele nie mamy.Zabytkami, pogoda nie zrownamy sie z Wlochami, Hiszpania, Francja. Infrastruktura turystyczna, pogoda nie zrownamy sie z Chorwacja. Zabytkami, urozmaiceniem krajobrazu nie zrownamy sie z w/w krajami czy chocby Austria i Szwajcaria. Dlatego szansy nalezy upatrywac w gospodarstwach ekologicznych, sanatoriach,dzikich rejonach Puszczy Bialowieskie i okolic, troche Mazury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CLinCH Re: Wiecej niz 'Troche w tym przesady' IP: *.zurich.com 29.12.04, 15:38 W zeszlym roku bylem 2x w PL, w tym 3x - statystycznie przybylo 50% ... A bylem tylko w jednym miejscu i w wiadomym celu nie majacym nic z turystyka wspolnego. Generalnie "facio" ma racje. Moim zdaniem Polska w odniesieniu do jej "j a k o s c i" jest o wiele za droga i nieatrakcyjna (infrastruktura w ogole, przede wszystkim drogi (ich katastrofalne syfiaste pobocza, albo ich brak), b.mierne hotele (wylaczajac te wielogwiazdkowe), dziurawe chodniki, ohydne fasady, transport publiczny (brudne i ryzykowne (bandytyzm) pociagi, kolejki co krok, itd. itd. Kalkulujac ostro z uwzglednieneim pogody zdecydowalbym sie na urlop wylacznie gdzies nad Biebrza, lub jakims innym miejscem w "naturze". W miastach wyremontowano rynki i ev. kilka uliczek do nich prowadzacych - reszta to okropienstwo. Typowe Piotrkowska w Lodzi: na zewnatrz pomalowana, a wejsc do bramy to zobaczysz rozpacz ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Wiecej niz 'Troche w tym przesady' IP: *.fastdatatech.com / 209.245.22.* 29.12.04, 20:17 Poruszyles problem komunikacji. Turystyka to w wiekszosci emeryci. Ci ludzie maja pieniadze i czas, ale tez z wielu wzgledow nie podrozuja wlasnym autem. W Polsce z tego co widzialem to komunikacja jest fatalna. Pociagi wolne, niebezpieczne i brudne. Wiele atrakcyjnych turystycznie lini zlikwidowano, chocby w Susetach. Pociag z Wroclawia do Desden jedzie do granicy prawie 4 godziny. Takich przykladow jest wiele. O hotelach juz nie wspomne. Jednak ciagle przyjezdzam do Wroclawia. Jak juz pisalem mam sentyment do tego miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panwojtek Re: Troche w tym przesady IP: *.netcologne.de 29.12.04, 15:43 Zgadza sie, w prasie niemieckiej jest malo ofert z Polski, z Holandii, Belgii, Wloch a nawet Czech jest wiecej. A Polska? biedniutko i skromniutko. PO co sami przyjada jak zechca, taki rozumowanie gospodarzy polskich gmin i osrodkow wypoczynkowych jest co najmniej bledne i traci PRL-em. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex Re: Troche w tym przesady IP: 217.98.64.* 29.12.04, 16:24 do facia: śmieszne jest z tymi komarami,to co mają je wymordować? dla niektórych to też atrakcja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: facio Re: Troche w tym przesady IP: *.proxy.aol.com 29.12.04, 19:57 Otoz komary mozna zwalczac, tylko to kosztuje! Przykladowo w Niemczech, nad Renem, w miejscach legowych rozpyla sie specjalne substancje i naprawde jest znosnie.U nas, po poludniu, na Mazurach lepiej do lasu nie wchodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Turystyka - wraca moda na Polskę IP: *.1.15.vie.surfer.at 29.12.04, 12:21 wroclaw jest ladnym miastem ale tam duzo zlodzieji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: falafel u nas nie ma tsunami i tajfunów ale sa za to inne IP: *.wesola.sdi.tpnet.pl 29.12.04, 12:31 u nas mamy nas czyli polskie społeczeństwo bardzo charakterystyczne. Pazerne, zawistne, nietolerancyjne jestb też troche złodziei i różnych kombinatorów, którzy oszukują tak bardzo nieładnie skrycie, choc akurat tak robią dokładnie wswzyscy: włosi, grecy, hiszpanie itd. Polega to np. na tym że podadza stare żarcie, czegoś tam dosypią troche podsmażą i rzucą na stół, ale zaoszczędzą kilka euro. ja widze że w polskiej turystyce troche drgnęło na dobre czyli właściciel;om pensjonatów, hotelików zaczyna sie opłacać byc uczciwym i dawac dobrą ofertę. czystość i świeże żarło i miła atmosfera. Inaczej będą mieli pusto i będą musieli się cmoknąc w tyłek w swoim pustym pensjonacie. ja jak czegos szukam nowego, gdzieś w polsce to czasem lubie sobie pozwiedzać jakieś pensjonaty, cos tam zamówić do żarcia, poprosic o ofertę, zabaczyc pokój, serwis. I jeżeli żarcie jest dupa lub smierdzi i wokół umywalki jest grzybek lub jakieś żółte zacieki to rezygnuję i kieruję się do wyjścia bardzo szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lippoman Polecam Podlasie, najprawdziwsze safari caly rok w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 12:39 www.bialowieza.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwed Re:wroclaw IP: *.sll.se 29.12.04, 13:05 Taz chetnie przyjade do wroclawia ze sztokholmu jak rayanair zacznie latac w marcu. pozdrowienia dla wroclawia ze sztokholmu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: > Krytycznie < WIELKIE ZASKOCZENIE: TURYSTYKA PO POLSKU IP: 195.116.86.* 29.12.04, 14:26 Polecam krytyczny tekst Adam Fularza na forum Zielonych 2004 pt. "WIELKIE ZASKOCZENIE: TURYSTYKA PO POLSKU": www.zieloni.org.pl/forum.php?page=&cmd=show&id=7084&category=19 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv TO m.in. WINA WLASNIE ZIELONYCH!!! IP: *.crowley.pl 29.12.04, 19:25 Jakikolwiek sygnal proby zbudowania czegokolwiek natrafia na protesty pseudo-intelektualnych piskaltek przypietych do galezi!!!!!!! VIA-BALTICA, ZARNOWIEC, ZLOTE TARASY, mozna by wymieniac w nieskonczonosc dzialanosc tych zielonych debili!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Turystyka - wraca moda na Polskę IP: *.robbo.pl / *.robbo.pl 29.12.04, 14:26 W Polsce jest co zwiedzac. Wystarczy zajrec na: www.trekearth.com/gallery/Europe/Poland/, zeby to stwierdzic. Ale z baza noclegowa, a zwlaszca z sensownym jedzeniem (a jeszcze w sensownej cenie) jest znacznie gorzej, niz np. na Wegrzech. Mamy do nadrobienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Zasobniejsi??Dolar z 4 zlotych spadl do 3 to i nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 15:12 dziwne ze w przeliczeniu wiecej zostawiaja:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X GDYBY NIE II WOJNA I NIEMCY... IP: *.crowley.pl 29.12.04, 15:38 Gdyby nie druga wojna swiatowa wsrod najpeikniejszych miast Europy wymieniano by dzis rowniez Warszawe. Przed 1914r byla najszybciej rozwijajacym sie miastem Europy nazwywanym "Paryzem Wschodu" Polecam STARA WARSZAWE: www.starawarszawa.pl/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: facio Re: GDYBY NIE II WOJNA I NIEMCY... IP: *.dip.t-dialin.net 29.12.04, 16:03 No nie wiem. Nie zylem w tamtych czasach.Sam jestem warszawiakiem, ale Warszawa nie jest ladna, poza odbudowana starowka, ale takich miejsc i to cikawszych jest w Europie bez liku.Jak sie zastanowic, nie ma co w Warszawie pokazac.Lazienki? To moge podac kilkanascie przykladow z innych miast gdzie sa podobne parki.Wilanow? Bylem 2 lata temu i zlapalem sie za glowe. Biedniutko i brudno, zaniedbany park. Wbrew pozorom zainteresowanie wzbudza zas Palac Kultury. Proponuje przeczytac np "Wichry wojny" Hermana Wouka, ktory jakos nie poddal sie urokowi przedwojennej Warszawy, a nie mozna mu odmowic sympatii do Warszawiakow i Polakow wogole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: GDYBY NIE II WOJNA I NIEMCY... IP: *.crowley.pl 29.12.04, 16:09 A ogladles ta strone ktora podalem? Polecam tez ksiazke(niedawno wyszla): "Warszawa Nieodbudowana" Jerzy S. Majewski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boryna Re: GDYBY NIE II WOJNA I NIEMCY... IP: 83.233.227.* 29.12.04, 18:43 Gdyby nie druga wojna swiatowa wsrod najpeikniejszych miast Europy wymieniano > by dzis rowniez Warszawe. > Przed 1914r byla najszybciej rozwijajacym sie miastem Europy nazwywanym > "Paryzem Wschodu" Chory człowieku Warszawa to najbrzydsze miasto na świecie Nigdy do pięt nie dorastała Krakowowi czy nawet Kościerzynie . Napisz może jeszcze, że cała winę ponoszą USA bo biją murzynów i to przyczyniło się do szpetoty tego miejsca nad Wisełką Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: GDYBY NIE II WOJNA I NIEMCY... IP: *.crowley.pl 29.12.04, 18:51 czy ty umiesz czytac i rozumiesz co czytasz???? Pisalem o tym ze Warszawa BYLA (czas przeszly)... A IIwojna i Niemcy sopwodowala ze juz NIE JEST... Rozumiesz troszke?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: facio Re: GDYBY NIE II WOJNA I NIEMCY... IP: *.proxy.aol.com 29.12.04, 20:11 Jeszcze krociutko o wojnie. To prawda, ze Niemcom zawdzieczamy zniszczenie stolicy w 80% pomijajac Prage. Ale, niemieckie miasta, niemal wszystkie wazniejsze, tez legly w gruzach.Taka Kolonia, czy Hamburg, Berlin, Hannover itd. byly zniszczone tak samo jak Warszawa. Ogladalem w Kolonii kolo katedry (polecam!)wystawe zdjec z czasow wojny i odbudowy.Morze ruin i tylko katedra ocalala (dzieki Bogu).A jednak Niemcy odbudowali te miasta, wysilkiem glownie kobiet i dzieci, bo mezczyzni byli w niewoli w obozach, lub kalekami wojennymi.Jak jedzie sie przez Europe, to jedno trzeba powiedziec, ze Niemcy (pomijajac byle NRD)maja bardzo zadbane miasta i to nie tylko od fasady. Nie nalezy tego mylic z atrakcyjnoscia turystyczna.W tym wzgledzie moga sie im rownac chyba tylko Skandynawowie i Szwajcarzy, ale tam nie bylo takich dzialan wojennych. Dlatego zwalanie winy na obecny widok Warszawy skutkami wojny to chyba jednak przesada.Ile bylo przed wojna dzielnic biedoty i zamieszkalych przez Zydow.Rynsztoki itp wynalazki rodem z sredniowiecza. Kazdy zas widzi tylko Starowke i Zoliborz urzedniczy, centrum.To troche jak z tym twierdzeniem jak kiedys dobrze zylo sie Polakom i jacy byli wspaniali. Owszem, 10% pochodzenia szlacheckiego tak, ale reszta zyla w nedzy.Kazdy z nas uwaza jednak, ze przynalezal by do owych 10%, nieprawdaz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: GDYBY NIE II WOJNA I NIEMCY... IP: *.crowley.pl 29.12.04, 20:21 Niemcy nie zyly 60lat pod butem komunistycznego ZSRR tylko pod protektoratem USA ktore zaszczepiajac tam konsumpcjonizm chcialy zniwelowac odwieczny problem europejski-Niemcy. Sam zreszta oddzielasz NRD ktore tez bylo pod ZSRR jak my. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: facio Re: GDYBY NIE II WOJNA I NIEMCY... IP: *.proxy.aol.com 29.12.04, 20:40 Jasne, ze nasz byly zwierzchnik nie przyczynil sie do rozwoju. Ale z drugiej strony, NRD nie bylo az tak zaniedbane,tyle ze w porownaniu do RFN to jednak byl inny swiat. Przed wojna Polske w stosunku do Niemiec dzielila jednak przepasc.Dochod narodowy globalny i na jednego mieszkanca, produkcja przemyslowa, poziom zycia. Tak i nasza stolica, miejscami piekna, ale w wiekszosci dzielnice biedy.Dzis tez poziomem zycia odbiegamy od Niemcow. Jesli chodzi zas o czystosc i dbalosc to jednak duzo nam jeszcze brakuje do sasiadow.Juz gen. Patton w swoich pamietnikach wojennych wyrazal poglad, ze Niemcy to jedyny znany mu narod na swiecie, gdzie ledwo przetoczyl sie front, jeszcze slychac strzaly, a mieszkancy juz mobilizuja sie, sprzataja gruzy i swoje obejscia.A o jakis podziw dla rasy germanskiej trudno Pattona podejrzewac, bo np. o wojsku niemieckim mial kiepskie zdanie. Tak zostalo do dzisiaj, pomijajac dzielnice tureckie.Te sobotnie gremialne sprzatania, mycia parapetow, sprzatanie chodnikow, pielenie ogrodkow,zawody o najbardzie zadbany ogrodek itp. rzeczy rodem niemal z socjalizmu. Ale to trzeba miec we krwi.A u nas, za drzwiami, czy plotem czai sie swojski balaganik, no bo to nie moje. Troche odbieglismy od turystyki, ale wlasnie powinnismy sobie zdac sprawe, ze taki chocby porzadek czy czystosc b. rzutuje na ocene turystow i moze ich zniechecic lub nie do danego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
roox_2000 Re: GDYBY NIE II WOJNA I NIEMCY... 30.12.04, 13:11 Powojenny wyglad Warszawy to nie tylko wina Niemiec choc oczywiscie w duzym stopniu tak jest. Warto poczytac sobie o powojennych planach Biura Odbudowy Stolicy i pomyslach takich niszczycieli jak chociazby Sigalin. Jak sie to czyta wlos sie jezy na glowie do czego zdolna nyla wladza ludowa i jakie pomysly chciala wprowadzic w zycie. Wyburzano cale kwartaly zachowanej zabudowy by pozbyc sie problemu przedwojennych wlascicieli (chyba najbardziej jaskrawy i rzucajacy sie woczy przyklad to kwadrat pomiedzy Marszalkowska, Al. Jerozolimskimi, E.Plater i Swietokrzyska) badz zaspokoic pyche i proznosc komunistow (wyburzono np. swietnie zachowana i nowoczesna oddana w 1938 roku szkole podstawowa na tylach dawnego Domu Partii dlatego ze zaslanielaby ww budynek-dopiero w latach 90-tych wybudowano tam gmach gieldy. Zreszta planowano z podobnych powodow wyburzenie calej wschodniej pierzei Pl. Trzech Krzyzy i pobliskiego odcinka Nowego Swiatu). Takich przykladow jest w Warszawie setki i mozna je przytaczac w nieskonczonosc. To tyle moich dywagacji historycznych-jesli sie Warszawe krytykuje warto najpierw poznac jej historie. Oczywiscie historia nie usprawiedliwia calego syfu w obecnej Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Re: Turystyka - wraca moda na Polskę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 16:33 >>Nigdzie w Polsce poza sezonem nie widzialem tylu obcokrajowcow w calym >>miescie (poza centrum) jak we Wroclawiu :) bardzo fajne miasto Ja wohl Herr Poznaniak, my tu przyjedzamy i swoje kamienice ogladamy. Poza tym, duzo z nas tu mieszka od lat, tylko teraz - po wejsciu Polski do Unii- mozemy sobie po niemiecku szwargotac..... Chlopcy z Powiernictwa Pruskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o! jeszcze ZAMOSC, KAZIMIERZ n Wisla, SANDOMIERZ IP: *.crowley.pl 29.12.04, 16:54 Odpowiedz Link Zgłoś
baba_w_oknie Re: Turystyka - wraca moda na Polskę 29.12.04, 17:05 Przyjezdzaja zobaczyc rozhisteryzowana bande zdemoralizowanych i zbolszewizowanych katolakow w swoim naturalnym habitacie; brud, bieda i menelstwo zmieszane z klerem na ulicach pospolu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Travel Polityka PKP to sabotaż!!! IP: *.acn.waw.pl 29.12.04, 17:07 Po tanich liniach lotniczych kolej na...tanie koleje. Taryfa TCV to rozbój i celowe odstraszanie pasażerów. Dotyczy to zwłaszcza turystyki przyjazdowej z Czech, Węgier, Słowacji i Litwy. Uderza ubogość połączeń, a i te co są jeżdżą puste. Znawcy oczywiście kombinują z taryfą łączoną, co zwłaszcza w przypadku Czech sie opłaca, bo Czeskie Koleje nie pobierają haraczu za wystawienie biletu w pociagu (symboliczny priplatek 20 Kc) i jeszcze proponują różne zniżki. Ponadto wartoby wpuścić do Polski składy ICE z Niemiec i Pendolino z Czech i Austrii. Linia CMK oraz wschód zachod spełniaja europejskie parametry. Przeszkodą tutaj jest ponoć brak zgody ze strony PTK ( Polskie Tory Kolejowe ) z obawy, że nowoczesne składy ICE i Pendolino...ZNISZCZĄ WSPANIAŁĄ POLSKĄ INFRASTRUKTURĘ KOLEJOWĄ...(!!!!!!!). Z podobnych względów słowackie szynobusy nie mogą wjeżdżać na polskie tory, co kładzie komunikacje przygraniczną w rejonie południowym. Tutaj wyjście jest proste: sprzedać albo oddać ZA DARMO Słowakom i Czechom niechciane linie kolejowe, zamiast zostawiac je na pastwę zbieraczy ( złodziei ) złomu. Nasi południowi sąsiedzi, w przeciwieństwie do nas, potrafią zorganizować dobra i tanią kolej z rozkładem przyjaznym pasażerom ( a nie urzędnikom). Sprawa ślimaczacego "otwierania się" stacji Głuchołazy dla ruchu osobowego z Czech ( choć pociagi CD od dawna jeżdżą przez Głuchołazy tranzytem z Krnova do Jesenika!) jest tez absurdalna. Ponoć to kto ma sprawdzać dowody osobiste (granica, hihi, wewnętrzna UE) jest przedmiotem debat na szczeblach dyplomatów. Prostym rozwiązaniem byłoby zatrudnienie SG-ków w charakterze konduktorów. DWA W JEDNYM. Sprawdzajac bilety sprawdzaliby dowody osobiste jednocześnie i problem z główki. Ponadto po ratyfikacji Schengen nie musieliby oni jechać na wschód ( ci co załapaliby się do pracy w pociagach), choć i tak juz teraz ich obecnosc w tej ilości na tej polsko czeskiej granicy jest dyskusyjna, kiedy na wschodniej potrzeby sa duze i pożytecznej pracy nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A::: Re: Turystyka - wraca moda na Polskę IP: 83.233.227.* 29.12.04, 18:37 Po pijku pisane, Polska jest omijana jak zaraza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X GLOWNY PROBLEM POLAKOW!!! IP: *.crowley.pl 29.12.04, 19:12 Glowny problem Polakow to kompleks nizszosci. Polak gdy slyszy od obcokrajowca cos pozytywnego o Polsce mowi: "Nie, nie ten kraj to syf" myslac ze w ten sposb przypodoba sie obcokrajaowcowi. A obcokrajowiec uwaza go za wariata idiote i dupka, bo jak inaczej traktowac cymabala ktory tak wyraza sie o swoim kraju. Jest to naturalna reakcja bo wszyscy na swiecie szanuja swoj kraj-oprocz pseudo-intelektualnych polaczkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzes Re: GLOWNY PROBLEM POLAKOW!!! IP: *.microsoft.com 29.12.04, 20:01 Zgadzam się z tobą w całej rozciągłości. Ci wieczni krytykanci narzękający na Polske chca być szanowani przez inne nacje a sami nie maja szacunku do swego kraju. Co za bzdurne myślenie. Fakt ze w Polsce jest trudno żyć ale określanie kraju syfem to już przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: GLOWNY PROBLEM POLAKOW!!! IP: *.crowley.pl 29.12.04, 20:17 Polecam moja dyskusje z Lidka (u gory forum). To chyba jedna z takich wlasnie osob. Piszac o Lodzi uzywa sformuowan: "...pomijajac "polski" syf..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Re: GLOWNY PROBLEM POLAKOW!!! IP: *.retsat1.com.pl / *.retsat1.com.pl 29.12.04, 20:42 Lidka ma niepotrzebne kompleksy albo nisko ceni swój kraj, co pewnie na jedno wychodzi. Lubię Warszawę, uwielbiam Kraków i Wrocław, a po Gdańsku to mogę chodzić godzinami. Ale to co wyłania się z łódzkich kamienic po remontach po prostu poraża. Mieszkam w Łodzi od urodzenia i nigdy nie dostrzegałam piękna tego miasta. Od zawsze było ono przykryte brudem, tynki odłupane, secesyjne kamienice zniszczone. Dla władz miasta liczyła się tylko Piotrkowska. To się powoli zmienia. I w jednym Lidka ma rację - jeśli znajda sie pieniądze na remont łódzkich kamienic i przeszło 100 pałacy i willi fabrykanckich, tych niesamowitych koronkowych elewacji, okien, zegarów i licho wie czego tam jeszcze, to faktycznie właśnie Łódź stanie sie turystycznym hitem Polski. Bo jest niepowtarzalna, chyba jedyna taka w Europie. A atmosfera Pietryny z jej pubami, sklepami, rikszami i starym tramwajem .... palce lizać. Jeszcze dwa, trzy lata temu nie uwierzyłabym w taką metamorfozę. Zapraszam do Łodzi, bo nareszcie to miasto odzyskuje swój dawny styl, a do tego zyskuje całkiem nowy szlif. Oczywiście mamy i slumsy, ale tak chyba jest w każdym mieście?! Pozdrawiam wszystkich dyskutantów na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fred Re: Turystyka - wraca moda na Polskę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 20:53 to perzejedz sie koles do Krakowa i zobaczysz tłumy. wrocek to dziura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Turystyka - wraca moda na Polskę IP: *.w82-121.abo.wanadoo.fr 29.12.04, 22:06 Przy takim kursie zlotowki - z pewnoscia turystow bedzie nie tak duzo !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Kowalski Najładniejsze są Katowice IP: *.k1.pl 29.12.04, 23:45 W Katowicach jest piękny rynek, wspaniałe uliczki ze starymi kamienicami, kilkanascie ładnych parków, wiele dobrych restauracji i mnóstwo knajp, barów, pabów, są świetne dyskoteki - po prostu jest co robić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazimirz A gdzie jest rynek w Katowicach ? IP: *.ipt.aol.com 30.12.04, 17:52 ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neron Re: Turystyka - wraca moda na Polskę IP: *.k1.pl 29.12.04, 23:45 W Katowicach jest piękny rynek, wspaniałe uliczki ze starymi kamienicami, kilkanascie ładnych parków, wiele dobrych restauracji i mnóstwo knajp, barów, pabów, są świetne dyskoteki - po prostu jest co robić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majtek a Paryz to Warszawa zachodniej Europy! IP: *.proxy.aol.com 30.12.04, 00:22 dobrze brzmi? Co? tylko ze w Paryzu jest tyle brzydkich grubych wypudrowanych smierdzacych grubych francuzek, ze jeszcze im duzo brakuje do Warszawy!! Wierzcie lub nie ale piekno miasta nie polega na jakis tam murach, kamienicach czy muzeach ale NA LUDZIACH a Warszawa ma NAJPIEKNIEJSZE kobiety na Swiecie!! Tylko nie wpuszczac mi tutaj zagranicznych turystow bo je wywioza))) Odpowiedz Link Zgłoś