Dodaj do ulubionych

Gaz z Norwegii

IP: *.sorco.no 30.08.01, 07:48
Wyglada na to ze bedzie jednak gaz z Norwegii w Polsce. Ciekawe co mysli o tym
p. Guzowaty i jego kumple. Mnie sie ten pomysl podoba: po pierwsze pamietam
ostatnie 40 lat uzaleznienia od ZSRR, po drugie znam Statoil jako ze mieszkam w
Norwegii od 16 lat i wlasnie w tej branzy pracuje.
A co mysliscie wy , przyszli konsumenci?
Obserwuj wątek
    • Gość: szczepik Re: Gaz z Norwegii IP: 195.116.62.* 30.08.01, 11:52
      A mnie nadal nurtuje pytanie - dlaczego mamy płacić tak drogo za norweski gaz ?
      Istnieją tańsze metody dywersyfikacji dostawców tego paliwa.
      • Gość: Greg Re: Gaz z Norwegii IP: 212.187.240.* 30.08.01, 12:01
        Ciekawe jakie sa te zrodla?
        Kontrakt wg. norweskiej prasy jest wart ok 100 mld koron, czyli jakies 48 mld
        zlotych.
        Przy dostawie 74 mld metrow szesciennych daje to cene gazu ok. 65 groszy za
        metr szescienny.
    • Gość: ObcyII Re: Gaz z Norwegii IP: *.au.poznan.pl 30.08.01, 11:59
      Dla mnie liczy się przede wszystkim cena LPG na stacjach paliwowych. Jesli gaz
      z Norwegii bedzie tani, to wszystko jest OK. Obecnie LPG w Polsce jest 50 -
      110% tańsze niż w pozostałych krajach europejskich. Nie byłoby dobrze, gdyby
      nowe (korzystne?) kontrakty spowodowały zmianę tego stanu rzeczy.
      • Gość: Greg Re: Gaz z Norwegii IP: 212.187.240.* 30.08.01, 12:04
        LPG to nie gaz, ktory jest importowany z Norwegii. LPG to gaz plynny - propan-
        butan, a nie gaz naturalny. Tak wiec cena gazu norweskiego nie bedzie maila
        wplywu na cene LPG.
      • Gość: SZCZUPY Re: Gaz z Norwegii IP: *.acn.waw.pl 30.08.01, 15:03
        Gość portalu: ObcyII napisał(a):

> Dla mnie liczy się przede wszystkim cena LPG na stacjach paliwowych. Jesli gaz
        > z Norwegii bedzie tani, to wszystko jest OK. Obecnie LPG w Polsce jest 50 -
        > 110% tańsze niż w pozostałych krajach europejskich. Nie byłoby dobrze, gdyby
        > nowe (korzystne?) kontrakty spowodowały zmianę tego stanu rzeczy.

Różnica wynika z obciążeń podatkowych(akcyzy, Vaty, i inne takie) w UE i w
        Polsce, cena gazu wzrosnie gdy bedziemy kontynuować dostosowywanie, nie ma to nic
        wspólnego z norweskim gazem.
        P.S. Co znaczy 110 % tańsze, nie jestem mocny z matmy, ale tu jest coś nie tak.
        • Gość: Obcy Re: Gaz z Norwegii IP: *.sorco.no 31.08.01, 08:44
          Podpisanie umowy przez premierow obydwu panstw odbedzie sie na lotnisku w
          rejonie Oslo 03.09.01. Norweska prasa podkresla ze bedzie to min. argument dla
          partii, ktore ci panowie reprezentuja, w toczacej sie kampanii wyborczej.
          Przypadkowo, zarowno w Norwegii jak i w Polsce trwaja przygotowania do wyborow
          we wrzesniu.
        • Gość: Obcy II Re: Gaz z Norwegii IP: 150.254.217.* 31.08.01, 12:28
          Wg przelicznika walut, np. w Austrii za 1 litr LPG trzeba zapłacić 2,4 PLN
          (cena w Polsce 0,99 - 1,30 PLN /sierpień/). Np na Litwie średnio 1,6 PLN,
          Niemcy 2,2 PLN, Czechy 1,65, Słowenia 1,7 PLN, Chorwacja 1,6 PLN. Jak wynika z
          powyższego, cena LPG w Austrii jest ponad 2 razy wyższa niż w Polsce, czyli o
          110 - 140% (w zależności do jakiej ceny w Polsce ją porównujemy). Dotyczy to
          oczywiście cen na stacjach paliwowych, z pkt. widzenia przeciętnego polskiego
          zjadacza chleba, jeżdżącego trochę po Europie.
          • Gość: Greg Co cena LPG ma wspolnego z kontraktem na dostawy gazu??? IP: 212.187.240.* 31.08.01, 13:24
            Nic, bo jak pisalem juz jest to zupelnie inny gaz. Panowie nie mieszajcie
            watkow!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka