Dodaj do ulubionych

kontyngent na zboże

IP: *.t15.ds.pwr.wroc.pl 07.06.02, 00:35
Cytat:
"Na domiar złego polskim rynku ma się pojawić zboże z bezcłowego kontyngentu z
Unii Europejskiej - zgodnie z zawartą w lipcu ubiegłego roku umową o tzw.
podwójnym zerze (ma ona przygotować polskich rolników do konkurencji na unijnym
rynku".
Pytanie: Jak ten kontyngent ma przygotowac polskich rolnikow do konkurencji na
unijnym rynku skoro nie maja takich doplat jak rolnicy unijni? Co za głupek
podpisywał te umowe?
Obserwuj wątek
    • Gość: Rycho Re: kontyngent na zboże IP: *.acn.pl / 10.133.128.* 07.06.02, 08:50
      Jeżeli na pierwszy rzut oka wydaje Ci się,że coś jest głupie to prawdopodobnie
      nie znasz szczegółów.Ja też nie znam szczegółów,ale wiem że wszelkie umowy
      polegają na kompromisach.Nie da się osiągnąć samych korzyści bez ustępstw,takie
      jest życie i twarde interesy.
      • Gość: emilian Re: kontyngent na zboże IP: *.radom.net / 192.168.200.* 10.06.02, 13:18
        Gość portalu: Rycho napisał(a):

> Jeżeli na pierwszy rzut oka wydaje Ci się,że coś jest głupie to prawdopodobnie
        > nie znasz szczegółów.

Jezeli uwazasz ze jest to bardzo madre i korzystne to moze wytlumaczysz nam
        ciemniakom o co w tym chodzi ....

> Ja też nie znam szczegółów,

No tak. Ale z gory zakladasz ignorancje swego rozmowcy.

> ale wiem że wszelkie umowy
        > polegają na kompromisach.

Ktorych jednak nie ma przymusu zawierac jezeli sa dla nas niekozystne.
        Oczywiscie jest jeszcze inne wytlumaczenie; te uklady moga byc niekozystne dla
        polski ale za to kozystne dla UE oraz naszych negocjatorow lub posla PSL Z.
        Komorowskiego ..... ale to juz ma znamiona przestepstwa.
        • Gość: Rycho Re: Do Emiliana IP: *.acn.pl / 10.133.128.* 10.06.02, 18:08
          Nikogo nie uwazam za ciemniaka.Mowisz jakie mam poglady,a potem z nimi
          dyskutujesz.Tym sposobem mozna zrobic idiota kazdego.Napisalem to co
          napisalem ,ale Twoje zrozumienie tego jest dziwne.Nikogo nie uwazam za
          ciemniaka.Kompromisy mozna zawierac lub nie.Czy to korzystne to trzeba znac
          szczegoly.Czy calym pomyslem na dyskusje jest chec dowalenia drugiemu? Chyba
          nie o to chodzi.Pozdr.
    • Gość: Yao Re: kontyngent na zboże IP: 213.25.164.* 10.06.02, 12:01
      Otóż polskie rolnictwo może być konkurencyjne, a nawet znacznie tańsze od tego z
      eurokołchozu, ale pod jednym warunkiem, że towarzysze
      z PSLDUP-y nie beda mu "pomagać". Wystarczy przeliczyc, ile w cenie żywności
      stanowi koszt transportu - gdyby tak akcyze zlikwidować? Oczywiście nie tylko dla
      rolników, ale dla wszystkich obywateli... A jeśli cos jest strzeżone przed
      zagraniczną konkrencją to po prostu nigdy nie będzie konkurencyjne. No chyba ze
      ktos tu zna jakikolwiek dowód na to ze jest inaczej?

Gość portalu: wojciech napisał(a):

> Cytat:
      > "Na domiar złego polskim rynku ma się pojawić zboże z bezcłowego kontyngentu z
      > Unii Europejskiej - zgodnie z zawartą w lipcu ubiegłego roku umową o tzw.
      > podwójnym zerze (ma ona przygotować polskich rolników do konkurencji na unijnym
      >
      > rynku".
      > Pytanie: Jak ten kontyngent ma przygotowac polskich rolnikow do konkurencji na
      > unijnym rynku skoro nie maja takich doplat jak rolnicy unijni? Co za głupek
      > podpisywał te umowe?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka