Gość: Marek Re: Autopodatkometr - licznik zużycia drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 19:01 Czyzby za malo placimy podatkow. Ten Rzad powinien sie juz dzis podac do dymisji ktora powinien przyjac niby nasz Prezydent.Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Autopodatkometr - licznik zużycia drogi IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.03.05, 19:29 oni chyba już całkiem powariowali, co za kretyński pomysł - wysłać tych baranów, któzy to wymyślili w kosmos, bez prawa powrotu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojecich Z. Re: Autopodatkometr - licznik zużycia drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 19:33 Uwazam ze jest to dobry pomysl. Kazdy bedzie placil proporcjonalnie, sprawiedliwe. Innowacyjne, ale mysle, ze sie sprawdzi. To dobry pomysl! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lech Imbec Też sądzę , że to dobry pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 20:26 Mam znajomych co instalują kasy fiskalne.Obecnie w branży jest posucha , ostatnia akcja z taksówkami była ponad rok temu i muszą zwalniać ludzi. Wiele polskich firm , co robią kasy fiskalne przestawiają się na inną produkcję np. klimatyzatory , a całe zespoły inżynierów , programistów , serwisantów - ludzi wykształconych i zdolnych mogą iść na bezrobocie.Takie liczniki zapobiegłyby zwolnieniom w firmach.A jak pomysł w Polsce się sprawdzi , to może zostanie wprowadzony w Unii i będzie szansa na korzystny eksport polskiej myśli technicznej i szansa na zmniejszenie bezrobocia w kraju ? Sądzę , że warto go zastosować , może najpierw na taksówkach - bo najłatwiej połączyć z taksometrem i kasą fiskalną ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lech Imbec Miałem rację - z uzasadnienia ustawy wynika .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 20:50 że rzeczywiście przyniesie ona korzyści dla kraju : Wejscie w życie przepisów ustawy zwiekszy zapotrzebowanie na nowe etaty, m.in. w Ministerstwie Infrastruktury oraz w organach kontrolnych (Policja, Inspekcja Transportu Drogowego, Panstwowa Inspekcja Pracy). Przysporzy to nowych miejsc pracy, zarówno w administracji centralnej, jak i samorzadowej. Przewiduje si wzrost zapotrzebowania na nowe stanowiska pracy w przedsiebiorstwach (m.in. w zakresie zarzadzania, programowania, konsultingu, promocji) w zwiazku z koniecznoscia wdrozenia w sektorze transportu drogowego rozwiazan techniczno-organizacyjnych zapewniajacych wlasciwe i bezpieczne gromadzenie i przechowywanie danych z tachografów cyfrowych oraz kart, a takze analiz , interpretacje i wykorzystywanie wyników do poprawy organizacji pracy kierowców i przedsiebiorstwa oraz zarzadzania taborem samochodowym. Przewiduje sie takze koniecznosc zwiekszenia zatrudnienia kierowców w sektorze transportu drogowego (zaostrzenie kontroli na drogach i w przedsie biorstwach wykonujacych transport drogowy, jak i niezarobkowe przewozy drogowe z pewnosci wplynie na zmniejszenie ponadnormatywnej pracy kierowców; bedzie to rezultatem skuteczniejszego egzekwowania przestrzegania przez kierowców maksymalnych norm czasu prowadzenia pojazdu i gwarantowanych okresów odpoczynku). Zwiekszenie zatrudnienia przewidywane jest takze w warsztatach zajmuja cych sie obsluga tachografów cyfrowych.(...) Wszystko to można znaleźć w uzasadnieniu projektu ustawy na stronie www.mi.gov.pl/moduly/projekty/projekty.php?id_projektu=59&opcja=pokaz Może jednak to nie jest takie bezsensowne ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden Re: Też sądzę , że to dobry pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 00:19 To o czym piszesz to jest moze dobre dla ciezarowek. Ale w osobowych nie przejdzie... Norwich Union testuje w Anglii takie rozwiazanie. Placisz za tyle ile jezdzisz - oparte wlasnie o GPS. Kierowca dostaje czarna skrzynke. Nikt nie majstruje przy elektronice samochodu (no bo i po co ?). Co do prywatnosci to trzeba zbudowac po prostu dobry system i tyle. Ale to wymaga czasu a nie hop siup hurra optymizmu Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi jasn proponuję wszystkich bezrobotnych zatrudnić.. 17.03.05, 07:50 w urezędach i problem bezrobocia mamy rozwiązany, do kadr przesłać jpg z wzorem banknotów i niech drukują (może być nawet na igłówce) to nie będzie problemów z wypłatą, W jakie jeszcze bzdury polacy są w stanie uwierzyć? Zamiast autostrad czy chociażby wmiarę płaskich dróg, będziemy mieli kolejny projekt/kolejną ustawę podatkową , która kosztowała nas juz pewnie kilkaset tysięcy zł, a jeszcze są [..], którzy jej przyklasną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 Re: Autopodatkometr - licznik zużycia drogi IP: 217.173.203.* 16.03.05, 19:43 przepraszam do prima aprilis to chyba jeszcze trochę czasu niech panowie z ministerstwa infrastruktury nie robią takich podłych żartów :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Autopodatkometr - licznik zużycia drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 20:08 to jakaś kpina ze zdrowego rozsądku, im chyba już władza odbiła od sufitu i zmierzają w ekstra tempie do podłogi... Polacy, dosyć już rządów takich ludzi w naszym kraju ! Odpowiedz Link Zgłoś
mudshark Re: Autopodatkometr - licznik zużycia drogi 16.03.05, 20:29 no nie - ludzie! co to za wariat wymyślił? jeszcze może zaproponować obuwiopodatkometr (na reperowanie dziur w chodnikach), może forumowicze dorzucą kilka propozycji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: licznik a kto udowodni ze licznik nie krecil sie za..... IP: *.access.telenet.be 16.03.05, 20:31 granica. a jezeli bedzie go mozna wylaczyc to kto do ch..a ebdzie sprawdzal czy kierowca jak jedzie polsce to czy ma wlaczony????!! wszyscy poupadali na leb w tych ministerstwach. znowu brat ministraz zarobi na monatzu licznikiow a na koncu okaze sie ze to jest nic nie warte. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi a co ze skradzionym samochodem? 17.03.05, 07:53 czu trzeba bedzie płacic podatki za to co przejechał złodziej? Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: a co z objazdami? 17.03.05, 07:55 Dlaczego mam płacic za jazdę objazdem? czy będa specjalne zmiszki? czy opłata napewno będzie pobierana tak samo jakby objazdu nie było? Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: a co z błędnymi oznaczeniami?? 17.03.05, 07:57 Wielokrotnie sam błądziłem i pomagałem zznaleźć właściwą drogę innym kierowcom, bo często oznaczenia są niekompletne lub błedne, czy za "nadrobione" km będziemy dostawać zwrot z podatku? Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Czy od podatku będzie można naliczyc koszty napraw 17.03.05, 07:58 zawiedszenia i/lub podwozia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i hate Re: Autopodatkometr - licznik zużycia drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 20:44 nie nawidze tego kraju bez komentarza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re: Autopodatkometr - licznik zużycia drogi IP: *.man.rsk.pl 16.03.05, 21:29 gdzie idą pieniądze w paliwie na drogi,który to kolejny podatek nam się wymyśla- wyślijcie szybko tych cwaniaków na Marsa,tam trzeba szybko myśleć,inaczej zamarzną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewamalgorzata Re: Autopodatkometr - licznik zużycia drogi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.05, 22:04 Coś mi umknęło i dziś 1 kwietnia..? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Autopodatkometr - licznik zużycia drogi IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 16.03.05, 22:45 A ja bym proponował jeszcze dodatkowy licznik kroków. Moze chodniki sie porawią. Ja jeszcze tak bardzo sie nie nudziłem, aby głupoty tego formatu wymyslać. Pomysłodawców do psychiatry wysłać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś Re: Autopodatkometr - licznik zużycia drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 22:50 DEBILE, kurcze w naszym rządzie są SAME DEBILE!!! Do mojeggo auta żadna Świnia nic nie założy!!!Pędzej bym go wysadził w powietrze!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hiltek !!!!0A NAPRAWIANIE DRÓG TO KŁAMSTWO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 23:04 to maksymalna głupota/najpierw czy licznik automatycznie uruachamia się np. w garażu lub na drogach prywatnych/ NIE WIERZCIE W TO !!!!! MAREK POL NIC DLA NASZYCH DRÓG NIE ZROBIŁ/ zobaczcie sobie sobie stronę www.mi.gov.pl i poszukajcie waszego regionu. Otóż bardzo mało terenów w Polsce będzie miało nowe drogi. Zazwyczaj tylko te drogi będą naprawiane gdzie posłowie jeżdżą na wakacje (do włoch i austrii na narty itd) LUDZIE TO SĄ NASZE PIENIĄDZE (NAWET W GŁUPIM BATONIKU ZA VAT) PATRZMY POLITYKOM NA RĘCE (ONI WYKORZYSTUJĄ NASZĄ DEMOKRACJĘ) - SZKODA GADAĆ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kit@ Re: Autopodatkometr - licznik zużycia drogi IP: *.chello.pl 17.03.05, 08:00 Jakby to był 1.IV. To bym się śmiał z dobrego kawału. A tak aż oczy ze zdziwienia otwieram nad głupotą polityków.... auuuuć... a myślałem, że można być apolitycznym. :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoni Re: Autopodatkometr - licznik zużycia drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 08:25 Czy w tym kraju sa normalni ludzie? Bo coraz czesciej mam wrazenie ze w tym rzadzie zanjduja sie sami kretyni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Autopodatkometr - licznik zużycia drogi IP: *.tadmar.com.pl 17.03.05, 08:30 Panu profesorowi ale odbiło. Naukowiec z nosem w książkach- to cały mój komentarz. Poza tym niech idzie do operatora i kupi telefon za 1 zł. Owszem, ale musi podpisać lojalke na dwa lata, a operator mniej więcej przez 1,5 roku zwraca sobie faktyczny koszt nabycia aparatu, by przez pozostałe 0,5 roku zarabiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peter Re: Autopodatkometr - licznik zużycia drogi IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.05, 09:22 Ja wymiękam....To się kwalifikuje do leczenia psychiatrycznego w warunkach klinicznych. Za co Ci ludzie biorą kasę to ja naprawdę nie wiem. Ręce opadają - nie po raz pierwszy zresztą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sliwka Re: Autopodatkometr - licznik zużycia drogi IP: 62.87.185.* 17.03.05, 09:46 Wstyd mi za naszych rzadzacych! Zachowuja sie tak jakgdyby nie bylo pilniejszych spraw. Jeżeli taki pomysł przejdzie pod obrady Sejmu to znaczy, że rządzą nami IDIOCI! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j00zef Re: Autopodatkometr - licznik zużycia drogi IP: *.ratol.fi / *.ratol.fi 17.03.05, 18:31 mamy chyba plage glupoty w MI , czemam tylko na plage szaranczy , zab , ciemnosci i czego tam nie bylo w Egipcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skołowany człowiek Re: Autopodatkometr - licznik zużycia drogi IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 17.03.05, 22:19 tutaj: www.mi.gov.pl/sprostowania/90.html jest sprostowanie, ale czy sprzedający paliwo zechcą obnizyć jego cenę? kto ich do tego zmusi? i jakie bedą tego koszty itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grassian1 Re: Autopodatkometr - licznik zużycia drogi IP: *.sti.net.pl / 83.238.81.* 18.03.05, 01:17 Czytalem kiedys,ze jeden zaladowany 'do pelna' ciagnik z naczepa (tir:) niszczy nawierzchnie asfaltowa w tym samym stopniu co 200.000 (dwiescie tysiecy) samochodow osobowych przejezdzajacych ta sama droga. To oplata tez bedzie proporcjonalna? ;) Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PiT Re: Autopodatkometr - licznik zużycia drogi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.05, 12:44 Nosz [samocenzura] ! Na drogi placimy juz w cenie benzyny, wiec za uzytkowanie drog (bo jak by nie bylo ile kupisz benzyny tyle sobie pojezdzisz) bedziemy placic podwojnie ?! A koniowi w powozie tez moze zalozymy ?? ..heh .....az strach sie bac czego oni jeszcze nie wymysla... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Autopodatkometr - licznik zużycia drogi IP: *.devs.futuro.pl 31.03.05, 23:24 Ich chyba do konca poje.... Co oni znowu wymyslaja, niech sie kazdy z nich 2 razy w leb pier...... A jak ktos wyjezdza za granice to tez musi placic podatek ale po polskich drogach nie jedzie. Ale glupota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leonprzepieron Re: Autopodatkometr - licznik zużycia drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 15:04 Osłabnę zaraz. To już... raz, dwa... trzy, czwarty podatek placony po to, zeby przewiezc sie po poligonie (nasze "autobany"). Firmy transportowe płacą: - podatek od śroków transportowych (część w teorii idzie na drogi) - akcyzę w paliwie ( część w teorii idzie na drogi) - winieta (w teorii w całości idzie na drogi) - jesli ktos sie pomyli i skreci w Koninie na autostrade placi 4 raz, za wszystkie 3 bramki 130 zł:). I mamy placic cos jeszcze? Byl bym w stanie to zrozumiec gdyby ta lista zostala zastapiona przez 1 podatek, ale ona tylko sie wydluzy o kolejna pozycje. Pozatym ktos kto doprowadzil do spadku kursu euro o 0,90zl w ciagu roku powienien dostac antynobla z ekonomii, bo polozyl tym samym nie tylko firmy transportowe, ale rowniez kazdego kto cokolwiek exportuje. Gratuluje Panie Szacowny Magistrze Ekonomii. Kolega ma racje, pewnie jakis byly minister czy posel kupil z 10 milionow plastikowych pudelek do mierzenia "zuzycia drogi" po 0,99zł/szt. i teraz opchnie je nam po 299zł/szt w promocji. Jego nie rusza kurs euro...:) Odpowiedz Link Zgłoś