Dodaj do ulubionych

Cenowa rzeź na polskim niebie

21.05.05, 01:15
NARESZCIE!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: obserwator chyba nieprawda IP: *.ventca.adelphia.net 21.05.05, 01:17
      otoz sprawdzalem najtansze ceny z wawy do salonikw w lipcu -775 zl w obie
      strony, i co na to dziennikarz
      • Gość: IGLICA Re: chyba nieprawda IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 21.05.05, 01:32
        Przeciez Saloniki nie sa wymienione jako miasta do ktorych bilety sa objete
        promocja....
        SkyEurope jest rzeczywiscie tansza od Wizzair, ktory ma duze doplaty paliwowe.
        SkyEurope do Rzymu cala cena (z podatkami) ok. 240 zl.
        • Gość: M&M Pamiętajcie, że opłaty lotniskowe to ok 200-250 zł IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.05.05, 22:40
          więc nawet jak bilet kosztuje 1 zł to i tak zapłacicie ponad 200 zł za przelot
          w jedną stronę
          • Gość: DEDER Główny problem leży w czymś innym... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 08:01
            Myślę, że problem nie jest tani bilet z Polski w świat, bo tych mamy co nie co -
            może nie wszędzie, ale wystarczająco aby sie dostać w dowolny zakątek świata
            po rozsądnej cenie. Myślę że oferują to juz linie takie jak Air France,
            Lufthansa itp.
            Moim zdaniem największą potrzebą dla polaków jest komunikacja wewnątrz kraju.
            Brak autostrad i tory kolejowe w większości w opłakanym stanie to stan
            faktyczny i dobrze polakom znany. To powoduje że podróż z jednego miasta do
            drugiego to całodniowa wyprawa, można zapomnieć o powrocie tego samego dnia :-(
            Jeszcze z Warszawy to jako tako można się dostać za pomocą PKP w miarę krótko
            do Krakowa, Poznania itp, ale już do Wrocławia to wyprawa pół dnia.
            Jak była Air polonia to można było lecieć tanio (także lotem - jakieś 350PLN)
            teraz koszt podróży z W-wy 900PLN. Jest to koszmar. Nie wspominam nic już o
            komunikacji Szczecin - Rzeszów itp
            Więc myślę że rewolucja to by była gdyby pojawiła się alternatywa dla Lotu na
            trasach krajowych, bo na europejskich to już konkurencja jest i nie sądzę, żeby
            diametralnie coś się zmieniło.
            • Gość: Siwy Re: Główny problem leży w czymś innym... IP: *.dll.se 22.05.05, 21:20
              W uzupelnieniu przypomne, ze za Gierka powstala wspaniala idea na papierze: z
              kazdego zakatka Polski do kazdego innego podroz nie moze przekraczac 3 godzin.
              W planach byla oczywiscie gesta siec lotnicza i nie tylko. Ah, jakiez to
              byly "piekne" dni, i jeszcze piekniejsze idee.
          • Gość: Lukasz A w jakich tanich liniach to 200zl???Raczej ok 100 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.05.05, 18:28
            jak nie wiesz to nie dezinformuj!Byc moze w locie czy innych nielotach to 200zl
            w tanich to ok 100zl.
          • Gość: bajarz ile do Rzymu Wizzairem? IP: *.lodz.dialog.net.pl 22.05.05, 22:15
            To np. do Rzymu kosztuje jak za najtanszy bilet autokarowy, bardziej interesuje
            mnie za co jeszcze kasują linie lub inne podmioty, bo ja do Paryża miałem
            naliczone np. za transport z taniego terminala do głównego, w którym odbywała
            się odprawa. Moze ktos lecial do Rzymu np. Wizzair- ile kosztuje przyjemność od
            Katowic do centrum, czyli z transportem z Ciampoli.
          • Gość: Kajka Re: Pamiętajcie, że opłaty lotniskowe to ok 200-2 IP: *.rybnet.pl 22.05.05, 23:32
            Coś ty!!!Opłaty lotniskowe mieszczą się w 100-120 złotych!!!Latam dość często do Rzymu i do Londynu więc wiem!Pozdawiam niedouczonych a pouczających! A także całą obsługę samolotów firmy Wizzair i LOT!!Buziaki dziewczyny!
      • Gość: kckm Re: chyba nieprawda IP: *.jjs.pl 21.05.05, 03:19
        Racja. Ceny, które powymyślał sobie autor zaproponowano mu chyba spod lady.
        Supertanie SkyEurope do Rzymu (za 7.37 niby) to tak naprawdę 420 plz za osobę.
        Wizzair podobnie.

Ale reklama jest, gadżety firmowe i koszulka z prasowanką 'Lataj z nami' też -
        a że głupki się nabiorą ? Nic nowego.

• Gość: latajacyklient Re: chyba nieprawda - jest to BZDURA IP: 62.37.220.* 21.05.05, 11:19
          Chcialem poleciec do Barcelony za te 3 zl.

Bilet 30 dniowy kosztuje 420zl.

Artykul, jest klamstwem - obawiam sie, ze autor dostal duzy szmalec, za
          propagande.
          • Gość: gienio Re: chyba nieprawda - jest to BZDURA IP: *.fbx.proxad.net 21.05.05, 11:59

W czerwcu latamy za 1 zł!
            Lizbona, Rzym, Barcelona, Bolonia Praga, Kolonia, Norymberga, Hanower za ZŁOTÓWKĘ!

Tylko teraz za lot tam zapłacisz nam 1 zł. Do tego jeszcze tylko opłaty
            lotniskowe, które trafią do portów i gotowe!

rzeczywiscie bez oplat lotniskowych!!!!!!!!!!!!!

dostalem te reklame mailem
            • Gość: piotr Ale awantura!!! IP: *.aster.pl 21.05.05, 12:06
              ...Czy ktoś jest w stanie odszyfrować strukturę kapitałową tych tanich linii?
              Każdej. Ja szukam, ale może mi się trochę zajść.. Takie odkrycie wiele
              wyjaśni;) Wspólnie napiszemy dobry text. pozdrawiam
            • Gość: latajacyklient Re: chyba nieprawda - jest to BZDURA, BZDURA IP: 62.37.220.* 21.05.05, 13:12
              Genio, wlasnie sprawdzilem na internecie:
              Taryfa na sierpien 2005
              Centralwings.com - Warszawa-Malaga-Warszawa - Euro 280.05 lata tylko w
              poniedzialki i bilet musi byc na 2 tygodnie , a ja chcez jeden tydzien
              Skyeurope.com - lata gdzie indziej
              Rynar - nie lata z Warszawy tylko Krakow-Barcelona

LOT - nie lata do Malagi, tylko Madryt, cena biletu kombinowana z LOT jest
              526.45 Euro
              Iberia - Euro 615.45

Airfrance Euro 381.05 (lata codziennie przez Paryz)

WNIOSEK: Zarezerwowalem przez AirFrance.

Pozdrowienia
              • Gość: latajacyklient Re: chyba nieprawda - jest to BZDURA, BZDURA IP: 62.37.220.* 21.05.05, 13:24
                Unijny ma racje.
                Obecnie najtansza linia regularna w Europie jest AirFrance.
                Nie jestem zwolennikiem zabojadow, ale ceny lotnicze maja dostepne, samoloty
                wygodne, dobra obsluga.

Nie posadzajcie mnie, ze mi dali lapowke za moja wypowiedz. Nie. Nawet bylem
                zly kiedy we styczniu lecialem do Malagi i mialem bagaz 45 kg (mialem ksiazki
                podarowane przez obozowych kolegow). Po targach, dali mi tylko 5kg rabatu.
                Zaplacilem Euro 180 nadwage. Bylem wsciekly, takie jest zycie.

Jednak ich oferty cenowe sa najtansaze w Europie - zaznaczam linie regularne.
                • meerkat1 Kolejny wielki sukces Boeinga! 21.05.05, 13:44
                  RyanAir- najwieksza tania linia lotnicza w Europie zakupila 70 najnowszch
                  Boeingow 737-800 (189 miejsc) za sume $4,600,000,000.00 i zamowila dlasze
                  70 za identyczna sume.

RyanAir zakupil wczesniej u Boeinga 225 sztuk sredniodystansowego 737-800.

[Otrzymal 82, czeka na pozostale 143 z dostawa do konca 2007.]

• meerkat1 Tanie=tandetne! 21.05.05, 14:29
                    Moja sp. babka zawsze mi powtarzala kidy bylem maly:
                    "Wnusiu, jestesmy za biedni, zeby kupowac tanie rzeczy!"

Kieruje sie cale zycie ta zasada i zle na tym nie wyszedlem (nie latam discount
                    airlines, nie kupuje samochodow marki Hyundai, Daewoo i Fiat, nie jadam w KFC i
                    McDonalds,itd).
                    Ilekroc, ze skapstwa, odstapilem do tej zasady- zawsze gorzko tego zalowalem.

Latam wiele sluzbowo, ostatnio czesto na wlasny koszt. Terminowy dolot jest dla
                    mnie rzecza pierwszorzednej wagi. Unikam wiec wielkich, zatloczonych lotnisk,
                    na ktorych opoznienia sa najwieksze (JFK, O'Hare, Narita, de Gaulle) oraz
                    tanich linii ktore odwoluja loty, kiedy im sie nie oplacaja( np.WizzAir-
                    latajace z K-c do skadinad praktycznego Luton, skad tylko 20' do Heathrow)

Do Europy latam niemal wylacznie Lufthansa/United ( w przypadku Polski : z
                    Waszyngtonu do K-c przez Frankfurt), czasem KLM - dobre i niezawodne.

Na Daleki Wschod (tez z Waszyngtonu-IAD, obecnie non stop do Tokio, Singapuru i
                    Hong-Kongu)- Singapoor Airlines (najlepsza obsluga i VIP terminal!) ANA i
                    Cathay Airlines (tez swietny lounge w HK).

Do Poludniowej Afryki: South African Airlines i United.

Poludniowy Pacyfik: Air New Zealand (najlepsze), Quantas i United.

Chocby sie walilo i kasa byla super- moja noga nie postanie wiecej w samolocie
                    LOT-u i AEROF-LOT-u.

[Ladnych pare lat temu lecialem LOT-owskim Tu-154 z Warszawy do Frankfurtu, a
                    ubieglego lata trafilem na LOT-owski ATR (niestety: Star Alliance!) z
                    Frankfurtu do Pyrzowic.
                    Never again! If no Boeing, I ain't going!]

• meerkat1 Re: Tanie=tandetne! Post scriptum! 21.05.05, 14:38
                      Europejczykom odradzam zdecydowanie linie Iberia (kiepska obsluga techniczna
                      maszyn, "zrelaksowani" piloci) oraz Alitalia.

Te drugie glownie dlatego, ze jeszcze czesciej niz Air France strajkuja!
                      [w przypadku strajkow nie zwracaja pieniedzy!; grozi im tez plajta!]

Nie wiem, czy wielu czytelnikom przyda sie ta informacja, ale najlepsze linie
                      latajace z USA do Ameryki Poludniowej, to w mojej opinii: Air Chilean i LANA
                      (obie chilijskie). Mozna nimi doleciec bezproblemowo przez Santiago do Buenos
                      Aires, zamiast ryzykowac Aerolinas Argentinas! :-(((
                      Co wiecej Air Chilean i Lana oferuja niemal natychmiastowe bezposrednie
                      polaczenia z Santiago do Punta Arena!
                      • Gość: borek wow IP: *.cable.mindspring.com 21.05.05, 15:52
                        z santiago do ku.. juz zapomialem gdzie. koles kogo to, chcesz sie pochwalic
                        jaki ty swiatowy czy co.

i jeszcze jedno jesli ain't to nie I.
                        • Gość: wow wow Re: wow IP: *.cable.ubr01.azte.blueyonder.co.uk 21.05.05, 19:51

> z santiago do ku.. juz zapomialem gdzie. koles kogo to, chcesz sie pochwalic
                          > jaki ty swiatowy czy co.

a co cie to k*** obchodzi kim on jest i gdzie lata

> i jeszcze jedno jesli ain't to nie I.

Fakt, gramatycznie to niepoprawne. Jednak k*** powszechne w mowionym angielskim.
                          Nie ma sie czego czepiac.
                          • meerkat1 Gramatyczni ignoranci! ;-((((((((((((((((((((((((( 22.05.05, 10:38
                            I ain't to po prostu kolokwializm.

Ain't nie ma NIC wspolnego z <I> czy jakimkolwiek innym zaimkiem: mozna go uzyc
                            z kazdym.

Ain't jest po prostu potocznym skrotem od <am/are/is not>.

Nieukom polecam klasyczny przeboj Elli Fitzgerald:
                            "It don't mean a thing, if it ain't got that swing"!
                            [NB wlasnie "It don't", a nie "it doesn't"!
                            podobnie jak w przeboju The Beatles: "She's got a ticket to ride
                            and she DON'T care!":-)))]
                            -------------------------------------------------------------------------------
                            "UCZYC SIE, UCZYC SIE, UCZYC SIE!" (Lenin)

• nocnylot Re: Tanie=tandetne! Post scriptum! 22.05.05, 16:43
                        Sorry ale nie zdzierzylem... Ignorantem to Ty jestes. I naprawde zyczynam sie
                        zastanawiac, czy ty kiedykolwiek gdziekolwiek jeciales jakimkolwiek samolotem.
                        Bo NIGDY nie istniala kompania nazywajaca sie Air Chilean i NIGDY nie istniala
                        kompania LANA. Bylo i jest Lan Chile. (ktora, tak na marginesie, ma w swojej
                        flocie tak znienawidzone przez Ciebie airbusy). Co wiecej nie ma tez w Chile
                        miasta nazywajacego sie Punta Arena.
                        Pozy tym ciekawe na jakiej podstawie uwazasz ze Iberia ma kiepska obluge
                        techniczna. Gdybys choc troche znal sie na lotnictwie to wiedzialbys ze
                        kompanie amerykanskie mialy zancznie wieksza ilosc niz europejskie wypadkow
                        spowodowanych zla obsluga techniczna samolotow. W przypadku Iberii jakos nie
                        moge sobie takiego zdarzenia przypomniec.
                        KLAMSTWEM jest rowniez mowienie, ze Alitalia nie zwraca za bilety w przypadku
                        strajkow. Jak kazdy przewoznik zrzeszony w IATA ma obowiazek zwrocic forse badz
                        przebookowac pasazera na inne loty...
                        Nie gadaj wiec chlopie glupot!
                        nl
                        • meerkat1 Re: Tanie=tandetne! Post scriptum! 22.05.05, 17:57
                          Coz Nocny Lot...Saint-Exupery to ty nie jestes. Ale mniejsza z tym....

Jakie Alitalia ma obowiazki z racji przynaleznosci do IATA w przypadku
                          odwolania lotow z powodu strajku wiem, podobnie jak wiem jakie obowiazki ma
                          LOT w przypadku zagubienia bagazu w mysl Konwencji Warszawskiej.

Tylko sprobuj od nich WYDOSTAC de facto te pieniadze!!! :-(((

Ciesze sie, ze nie mozesz sobie przypomniec wypadkow Iberii.
                          Ja zreszta nie pisalem o liczbie katastrof (tak jak nigdy nie pisalem ze
                          Airbusy to ZLE samoloty, a jedynie, ze szereg typow Boeinga jest lepszych-pewna
                          roznica!), a o uslugach , puktualnosci, a takze "dryfowaniu" na trasie
                          zmuszajacego do odnotowania tego przez kapitanow innych linii jako tzw. "near-
                          miss". Masz watpliwosi-sprawdz sam [dane FAA]!

I nie insynuuj mi prosze jakiego patriotyzmu lokalnego. Nie jestem Azjata, ani
                          Kiwi, ani Aussie, a jednak, jesli przeczytasz uwaznie, na okreslonych trasach
                          wyraznie przelozylem pod wzgledem jakosci uslug linie australijskie (Qantas),
                          nowozelandzkie (Air NewZealand) chinskie (Cathay Pacific), singapurskie
                          (Singapoor Airlines) nad amerykanskie. Wole tez osobiscie serwis Lufthansy od
                          United na trasach d i z Europy (mimo, ze czesto nie mam wyboru-code sharing).

Na temat ignorancji wypowiadal sie nie bede. Punta Arenas (najdalej na poludnie
                          wysuniete misto na kuli ziemskiej) jest od wielu lat WAZNYM i
                          OGOLNIE ZNANYM portem lotniczym, niezbednym zwlaszcza w podrozach na Antarktyde.
                          Poniewaz zakladam, ze potrafisz znalezc na mapie Ameryki Poludniowej Chile, w
                          nim Patagonie, zas w niej Tierra del Fuego (po polsku: Ziemia Ognista) - podaje
                          szerokosc geograficzna: 53 stopnie, 9 minut S.

Gdybys nie potrafil ustalic szerokosci geograficznej- poszukaj po prostu
                          prowincji Magellanes- moze tak bedzie ci latwiej.
                          Powodzenia w kwerendach! :-)
                          • nocnylot Re: Tanie=tandetne! Post scriptum! 22.05.05, 18:29
                            No i znowu madralo pudlo. Punta Arenas (a nie jak wczesniej pisales Punta
                            Arena) nie jest najdalej na poludnie wysunietym miastem. Jest nim argentynskie
                            Ushuaia. A co do Twoich wczesnieszych "rewelacji" na temat chilijskich linii
                            lotniczych sie nie ustosunkujesz?
                            nl
                            • meerkat1 Re: Tanie=tandetne! Post scriptum! 22.05.05, 18:32
                              Nie dopier..laj sie do literowki, bo to po prostu smieszne.

Jedno jest pewne, w Puta Arenas nigdy nie byles, a w Chile najprawdopodobniej
                              rowniez nie, "nocniku"!

Przyjemnego wieczoru! :-)))
                              • chilijczyk Re: Tanie=tandetne! Post scriptum! 22.05.05, 18:36
                                Oj kolego! To ty tu bzdury wypisujesz! Bo wszystko co nocnylot napisal jest
                                prawda. Nigdy tu nie bylo linii lotniczych o ktorych pisales. I Punta Arenas
                                nie jest najdalej wysunietym na poludnie miastem. Lo siento!
                                Zamiast przyznac sie do swojej ignorancji wolisz sie obrazic i powyzywac swych
                                rozmowcow. Jest to pewien sposob...
                                Pozdrowienia z Santiago!
                              • nocnylot Re: Tanie=tandetne! Post scriptum! 22.05.05, 18:45
                                Jasne. Najlepiej powyzywac jak sie zostanie przylapanym na pisaniu rzeczy o
                                ktorych najwyrazniej nie ma sie pojecia!
                                Moze madralo jasno odpowiesz na proste pytania:
                                1. Gdzie lata Air Chilean?
                                2. Gdzie lata LANA?
                                3. Jakie jest najbardziej wysuniete na poludnie miasto swiata?
                                nl

PS. Nie wiem czy kiedykolwiek byles w Chile. Po tym co napisales watpie... A co
                                do mnie to bylem nawet w Puerto Wiliams, czyli najbardziej na poludnie
                                wysunietej ludzkiej osadzie w Ameryce Lacinskiej (tez Chile).
                      • chilijczyk Re: Tanie=tandetne! Post scriptum! 22.05.05, 18:37
                        Niezle bzdury tu pan meerkat wypisuje... hehe
                    • Gość: pomyslec warto Re: Tanie=tandetne! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.05, 15:59
                      ech, ale Ty latasz na długie trasy i płaci Ci firma (ostatnio sam, ale pewnie
                      zarabiasz sześć figur, gratulacje!)

powinieneś zrozumieć, że wiekszość nie widzi ma sensu (i słusznie) płacić z
                      własnej kieszeni za lot z warszawy do londynu $400 lot-em czy ba, kiedy można
                      zapłacić $100 plus dojazd do centrum londynu. dwie godziny lotu nie wymaga
                      podania kanapki z orzeszkami za $300 ;-) to samo dotyczy każdego innego
                      połączenia w europie.

liczy się ekonomia i dzięki temu tanie latanie mogło się tak sprawnie rozwinąć w
                      europie. bez darmowej kanapki, niższy standard obsługi, ale DUŻO taniej i z
                      pewnym ryzykiem, że nie na czas. proste? klient wybiera nogami i zdaje się że
                      już wybrał.
                      • Gość: pasażer drogo tez kiepsko IP: w3cache.* / *.2-0.pl 21.05.05, 21:05
                        pociąg z Przemyśla do Szczecina jedzie 13.5-14.5h, nie podają tam kanapek a
                        ludzie jakoś jeżdżą i nikt nie narzeka ;)
                        A do samolotów LOTu to mam nadzieję, że nigdy nie będę musiał wsiadać. I z
                        całego serca życzę tej firemce szybki upadek, za jakość obsługi.
                      • meerkat1 Re: Tanie=tandetne! 22.05.05, 11:00
                        Do <pomyslec warto>...

Wszystko rozumiem, ale zgodzisz sie chyba, ze jesli ktos kupuje bilet miesiac
                        naprzod (zeby bylo tanio) i to bezzwrotny (zeby bylo jeszcze taniej!), to
                        chcialby odleciec w planowanym terminie.

A tymczasem przyjezdza na lotnisko z tobolami, czesto droga taksowka i dlugi
                        dystans, i tam dowiaduje sie, ze samolot(np. WizzAir) nie odleci, bo za malo
                        pasazerow.

W przypadku kogos z prowincji, nawet jesli wpakuja go na lot nastepnego dnia,
                        moze sie to wiazac z koniecznoscia zaplacenia za nocleg (plus posilki) w
                        hotelu w Warszawie, Krakowie, Katowicach, Wroclawiu, Gdansku itd.

Jesli sie to wszystko zsumuje... to taki bilet za paredziesiat PLN czy nawet
                        za symboliczna zlotowke wychodzi czesto drozej niz bilet na "normalne" linie
                        takie jak np. Lufthansa. Czy nie tak?

P.S. Nie rozumiem w jaki sposob ewentualny zakup Boeingow 787 czy Airbusow 330
                        (lub 350) ma pomoc LOT-owi na trasach europejskich.

Ani jedna, ani druga maszyna nie nadaje sie do ekonomicznej eksploatacji na
                        dystansach typu Katowice-Frankfurt/Monachium, Gdansk-Kopenhaga, Warszawa-Paryz
                        czy Wroclaw-Wieden.

Co innego Krakow-Seattle, Wroclaw-San Francisco, Warszawa-Johannesburg czy
                        Poznan-Singapur.

Jednak o ile wiem, z dlugich dystansow LOT obsluguje jedynie trasy do Nowego
                        Jorku i Chicago.

Czyby cos sie zmienilo, albo planowano ekspansje?

pozdr.
                    • lowelas2 panie meerkat niech pan nie klamie! 23.05.05, 00:04
                      Ale pan bzdury gada panie meerkat. Lecial pan kiedys samolotem? Pewnie liniami
                      Quantas... ha ha
                      Poza bzdurami ktore wypisuje pan na temat ameryki poludniowej i ktore juz
                      zostaly panu wytkniete ja ze swojej strony dodam, ze np. - wbrew temu co pan tu
                      probuje nam wmowic - United nie latal i nie lata do RPA. Oni wcale do Afryki
                      nie lataja...
                      nie dosc ze klamca to na dodatek ignorant!
                      • Gość: madox Re: panie meerkat niech pan nie klamie! IP: *.230.186.195.cust.bluewin.ch 23.05.05, 02:17
                        To ty dopiero teraz zauwazyles, ze ten meerkat to klamca i mitoman? pogrzeb
                        troche po forum to wiecej tego typu "kwiatkow" znajdziesz... To jakis frustrat.
                        Ciagle opowiada gdzie to nie podrozuje a gdy zobaczysz czestotliwosc jego jakze
                        blyskotliwych wypowiedzi to dojdziesz do zdania ze koles po prostu spod
                        komputera sie nie rusza...
                        Z drugiej strony spedzajac tyle czasu w sieci moglby sie chociaz czegos
                        nauczyc... najwyrazniej ze wszystkim jest ze "co za duzo to niezdrowo!".
                        madox
                        • Gość: nieomnibus Re: panie meerkat niech pan nie klamie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 06:41
                          Zgadza sie.Wiele razy widywalem jego posty.Wszystkie "madre,pouczajace....".Nie wiem po co on tak sie wysila na forach.Chyba chce sie uchodzic za faceta wszystkowiedzacego. Efekt zalosny.
                          • grzegorz.welizarowicz Re: panie meerkat niech pan nie klamie! 23.05.05, 14:16
                            Hmmmm... Ja musze przyznac, ze zazwyczaj z duzym zainteresowaniem czytalem
                            posty meerkata i wydawalo mi sie, ze choc prezentuje swe racje w sposob czesto
                            prowokacyjny, to jednak zazwyczaj ma racje. Jednak rzeczywiscie po tym co tutaj
                            przeczytalem, po bzdurach jakie mu wytknieto i z ktorych nawet nie probowal sie
                            tlumaczyc bede chyba musial zrewidowac swoj poglad na jego temat... Szkoda!
                            gw
                      • Gość: Maciej Meerkat to mitoman! IP: 217.169.133.* 23.05.05, 17:27
                        Ludzie, przestancie sie tak emocjonowac bzdurami meerkata. Nie pierwszy raz je
                        napisal i pewnie nie ostatni! Wystarczy choc troche pogrzebac w archiwum forum
                        aby przekonac sie jaki z niego "specjalista". Wypowiada sie na kazdy niemal
                        temat i z tych wypowiedzi wynika, ze na zadnym z nich tak naprawde sie nie zna.
                        Moim zdaniem on nie klamie, to po prostu mitoman - a to nie wada, to po prostu
                        psychiczna choroba!
                        Maciek
                        • Gość: . Re: Meerkat to mitoman! IP: *.108.78.83.cust.bluewin.ch 24.05.05, 00:11
            • Gość: M&M A MAŁO KTO WIE, ŻE IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.05.05, 22:53
              normalnymi liniami typu BA, KLM, czy Lufthansa można polecieć za podobną kasę
              co tzw. tanimi liniami, szczególnie na popularnych kierunkach typu Londyn,
              Paryż, Bruksela, Mediolan, Amsterdam
              zobaczcie np tutaj:
              www.epodroze.pl/auto_templates/promo_template.php?id=1406
        • Gość: Lukasz Informuje Cie ze jest to 214zl za bilet w obie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.05.05, 18:30
          strony oczywiscie terminy moga byc juz wykupione ale na tym tanie linie
          polegaja bukujesz wczesniej masz taniej NIKT CI NIMI LATAC NIE KAZE ALE NIE
          WPROWADZAJ INNYCH W BLAD
      • Gość: edvin Taki artykul to jeszcze PR czy juz ku..two? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 07:18
        Szanowny Panie Dziennikarzu, nie moge pojac jak GW puszcza taki tekst, w ktorym
        ciezko znalezc rzetelna informacje o prawdziwych cenach rzeczonych biletow
        promocyjnych - bilet za 1 zl Centralwings kosztuje tak naprawde 360 zl - Wawa -
        Rzym. Ryan lata od kilku miesiecy z Wroclawia. Wizz nie lata z Wawy do Rzymu. To
        brzmi jak tekst z ulotek dla seniorow - "Wycieczka do Lichenia za 29,90 zl - z
        obiadem i mozliwoscia zakupu atrakcyjnych towarow". Zenada, linia zaplacila
        biletami czy jak?
        • Gość: gosc Re: Taki artykul to jeszcze PR czy juz ku..two? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 15:14
          Bilet w promocji Centralwings kosztuje 1 zł przy wylocie z Polski do
          Rzymu /terminy 2,4,7,9,14,16,18,21,23/. W pozostałych terminach czerwcowych
          wynosi już więcej /11.06 - 298 zł; 25.06 - 498 zł;28.06 - 198zł;30.06 - 248zł/.
          Do cen trzeba doliczyć 99zł opłat /67 zł lotniskowe, oraz 32zł ubezpieczenie/.
          Bilet powrotny będzie kosztował więcej. Nie można zapomnieć, że im bliżej daty
          wylotu cen w tanich liniach rosną.
      • Gość: wujek Re: chyba nieprawda IP: 5.5R3D* / *.cache.pol.co.uk 21.05.05, 22:50
        Nie traba byc Einstein ani miec wiecej szarych komorek niz mrowka zeby
        wywnioskowac, ze za 1zl firma dugo nie bedzie latac, a nawet za 60zl. Wiec nie
        dawajmy sie wciagac w glupote slabego marketining, ktory tylko nabiera mocy w
        biednym kraju.
      • Gość: 500 Re: chyba nieprawda - nooo IP: 195.175.37.* 23.05.05, 02:40
        Przeważnie jest tak, że w TV, mediach mówią o biletach z "grosze", a jak
        przychodzi co do czego to z 500-800 zł za 2 strony :(

przydatne
        www.start24.pl/www/airlot.htm

lotnicze adresy
      • Gość: flavio100 najtansze połączenia?!?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 20:06
        witam,
        ceny biletow najlepiej sprawdzac samemu.. niby poloczenia za 1zł, a ja jeszcze
        nie znalazlem tanszego lotu niz za 250 w sumie!

znacie jeszcze jakies dobre serwisy procz bilety.lotnicze.net i
        tanie-przeloty.com ??
        interesuja mnie takie, ktore umozliwiaja rezerwacje biletów bez dodatkowcyh
        kosztow (bo te wyzej niezamawiaja biletyów w ogole)
        pzdr

• Gość: WROCŁAW f.u.c.k. Wlkp. IP: *.kom / *.kom-net.pl 21.05.05, 01:33
      Co za ignorant pisał ten artykuł!!!! "...Wejście Ryanaira wywołało panikę na
      polskim rynku tanich przelotów. Już w czwartek ceny u dotychczasowych
      przewoźników spadły na łeb na szyję." Rewiński jezeli nie wiesz to informuje
      Cię,że Ryanair lata nie od dzis ani od czwartku z Wrocławia do Londynu i z
      powrotem.
      • Gość: af bcn Re: trafne spostrzeZenie, ale tytuL ??? bez txtu IP: *.go.retevision.es 21.05.05, 01:41
        • Gość: Boom A kiedy nastapi rzez grupy trzymajacej wladze? IP: 202.59.23.* 21.05.05, 01:53
          + politykow/urzednikow lapowkarzy i zlodziei?
          Taki halas zrobil sie z jednej malej rzeczy, ze jeden maly fragment rynku
          zaczal normalnie funkcjonowac. Dlaczego do dzis jeszcze nie uporano sie z
          poczta i telefonami, kopalniami i stoczniami? Bo siedza ludzie, ktorzy przez
          monopol w duzych dziedzinach gospodarki robia pieniadze na szaraczkach-
          Polaczkach, ktorzy musza placic haracze za zmowe politykow +
          czerwonych "biznesmanow, + bylych SB-kow. Jak do tego dodac dziennikarstwo w
          rodzaju GW i Nie, to mamy niewesoly obraz i podloze sukcesow takich partii jak
          Samoobrona.
          Zastanawiam sie tylko, kiedy GW wprowadzi wymog odciskow papilarnych, zeby
          mozna bylo zabierac glos na forum (Rejestracja juz jest - to zmodyfikowana
          forma cenzury komunistycznej).
          • Gość: x TELEFONY NALEZA DO FRANCE TELECOM! IP: *.ramtel.com.pl 21.05.05, 02:05
            Zapewne wiesz ze TPSA nalezy do France Telecom, a tam socjalizm wiekszy niz
            za Gomulki, wiec w tym przypadku nie licz na poprawe.
            Jedynie na dojenie polskiego klienta i transfer zyskow do Francji.
            • Gość: Boom Re: TELEFONY NALEZA DO FRANCE TELECOM! IP: 202.59.23.* 21.05.05, 03:03
              Wiem o tym, ale przeciez nastepne duze firmy moga wejsc i przez konkurencje
              obnizyc ceny i zmusic do poprawy jakosci. Poza tym mozna przeciez kupowac akcje
              zeby France telecom mial mniej niz 50%. Rowniez nie zapominaj, ze Kulczyk przez
              swoje znajomosci ponad 10 lat rypal miliony na swoim udziale w TP SA. Jak
              monopol zaczal sie konczyc to odsprzedal.
              • Gość: f Re: TELEFONY NALEZA DO FRANCE TELECOM! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 18:45
                ale jak moze zaistniec konkurencja, skoro cala infrastruktura nalezy do tpsy?
                • Gość: Boom Re: TELEFONY NALEZA DO FRANCE TELECOM! IP: 202.59.23.* 23.05.05, 02:00
                  W Australii to rozwiazano tak: Monopolista musi odstapic konkurencji linie za
                  oplata, a konkurencja obnizajac ceny zmusza monopoliste do zmniejszenia kosztow
                  i obnizenia ceny.
              • Gość: Pablo Re: TELEFONY NALEZA DO FRANCE TELECOM! IP: *.inter / *.inter-c.pl 01.06.05, 22:14
                Zapraszam na www.tanietelefony.pl
          • Gość: micron Re: niektorym wszystko kojarzy sie z cenzura... IP: *.tulane.edu 21.05.05, 06:42
            Rejestracja (czy tez "logowanie") to nie jest
            li tylko wymysl "Gazety Wyborczej" - to samo
            czyni wiele internetowych wersji gazet,
            np. w USA... "Zmodyfikowana wersja
            cenzury komunistycznej"?
            • Gość: Madox Re: niektorym wszystko kojarzy sie z cenzura... IP: *.230.186.195.cust.bluewin.ch 23.05.05, 02:13
              Niektorzy po prostu nie pamietaja czym byla komunistyczna cenzura. Dlatego
              wypisuja takie bzdury... I tak pozy tym to wcale nie musialem sie logowac aby
              napisac to co pisze... Ale nawet gdybym musial wcale by mi to nie
              przeszkadzalo. Moze gdyby logowanie rzeczywiscie obowiazywaloby na wszystkich
              forach GW mniej byloby tu chamstwa i prostactwa...
              madox
    • Gość: X PIEPRZONY EASYJET!!!!!!!!! F'U'C'K EASYJET!!!!! IP: *.ramtel.com.pl 21.05.05, 02:02
      Wlasnie to mi sie nie podoba!!!
      Zabieranie Polakow do "centrow przesiadkowych" np. Berlin.

Maja latac z polskich miast, ktore wreszcie maja sie dzieki temu rozwijac, a nie zabierac Polakow do "centrow przesiadkowych"
      Za nasze pieniądze ma rozwijac sie Warszawa, Krakow, Poznan, Wroclaw, Gdansk
      a nie Berlin!!!!!!

• lowelas2 Re: PIEPRZONY EASYJET!!!!!!!!! F'U'C'K EASYJET!!! 21.05.05, 02:04
        Glupis strasznie!!!
        • Gość: x Re: PIEPRZONY EASYJET!!!!!!!!! F'U'C'K EASYJET!!! IP: *.ramtel.com.pl 21.05.05, 02:05
          Dlaczego?
          • Gość: e.m Ja Ci odpowiem IP: *.chello.pl 21.05.05, 11:19
            Dlaczego lowelas2 uważa, żeś głupi?
            Bo nie odróżniasz artykułu wyraźnie zamówionego przez dział PR Ryanaira od
            rzetelnej analizy. Artykuł skupia się wyłącznie na liniach, z którymi Ryanair,
            jak się jego szefostwu wydaje, może sobie poradzić. Jego głównego konkurenta w
            Europie pomija się lub przedstawia w złym świetle. Np. nie ma cen easyJeta w
            zestawieniu, czy tylko mimochodem wspomina się o jego bazie w Krakowie. Dlaczego
            dziennikarz nie pisze, że to władze samorządowe i zarząd lotniska nie potrafią
            znaleźć 1,5 ha terenu pod balicką bazę easyJeta, którą ten chce wybudować TERAZ?
            Jak to się ma do teorii jakoby easyJet chciał w Polsce rozwijać wyłącznie
            połączenia do Berlina i Londynu? Baza serwisowa z możliwością rozwinięcia w hub
            to przecież konkret na dziś, a nie ryanowskie gruszki na wierzbie za kilka lat.

Więcej krytycznego spojrzenia na słowo pisane życzę. Szczególnie, gdy artykuł
            jest ewidentnie jednostronny.
            • Gość: hej czemu sie dziwicie - tez bym tak napisal IP: *.server.ntli.net 21.05.05, 11:47
              jesli ktos komus oferuje troszke kaski albo jakis darmowy bilecik to powstaje
              artykul na zamowienie. Jak by mi ktos zaoferowal jakies darmowe bileciki pisze
              ze linia jest super i tyle
            • Gość: mama masz racje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 15:33
              Zobaczcie ile reklam jest w GW? Szczatkowe ilości. Wiekszosc "reklam" to
              reklamy dodoatkow GW...
              Gazeta nie jest juz tak chetnie kupowana (i to nie przez afere rywina, tylko
              przez glupote za starych redaktorow) i sprzedaje sie artykuly sponsorowane.
              Cos jak product placement w filmach.
              Ryanar reklamuje sie GŁÓWNIE w taki sposob.
              Liczy na plotki, rozmowy przy obiadkach itp. word-of-mouth-marketing.
              Niestety GW jest zwyklym brukowcem, gdzie rzetelnosc art. znaczy tyle co
              niewiele. W RP taki art. nie moglby miec miejsca.
              Jezeli juz to jest on wyraznie zaznaczony jako art powstaly przy wspolpracy z
              firma X czy Y.

Trzeba to przyjac do wiadomosci i pamietac o tym jak sie czyta takie art.
              A swoja droga to ryanair jest tani, ale nikt nie powiedzial ze jest tani ZAWSZE.

Czasem jest to easyjet czasem airberlin, czasem luftwaffe.
              Trzeba zawsze szukac i sprawdzac a znajdzie sie cos ciekawego.
              Zamiast latac z Hamburga sprobowac via Lubeka (8 € busem dalej), zamiast
              Heathrow Luton itp.

• lowelas2 Re: PIEPRZONY EASYJET!!!!!!!!! F'U'C'K EASYJET!!! 22.05.05, 23:52
            Dlaczego? Bo wszystko w swoim czasie. Poki co cieszyc sie trzeba, ze sa te loty
            do centrow przesiadkowych. I nie marzyc, ze kiedys bedziemy mieli lot do Paryza
            z kazdego miasta w Polsce. Ale dobrze byloby gdyby z kazdego miasta bylby
            wlasnie lot do jakiegos "centrum przesiadkowego". A jesli mam wybierac miedzy
            przesiadka w Warszawie lub Berlinie to wole wlasnie ten drugi. Tylko dlatego,
            ze obecnie jest tam wiecej interesujacych mnie polaczen.
        • Gość: X HEJ LOWELAS SPISZ???? IP: *.ramtel.com.pl 21.05.05, 02:14
          Dlaczgo to niby Polacy maja latac do "centrow przesiadkowych"
          Wytlumacz mi!!

Penie tez chialbys by Polacy zamiast z Krakowa, Warszawy, Wroclawia, Gdanska, Poznania latali to Nowego Jorku, Chicago z Berlina lub Frankfurtu tak???

TYLKO BOEING DREAMLINER!!!!!!!!!!
      • Gość: xx Re: PIEPRZONY EASYJET!!!!!!!!! F'U'C'K EASYJET!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.05, 09:29
        Powinni tylko ci co decydują to nie chcą!

Leciałeś może z Etiudy w Warszawie (terminala dla tanich linii, dawnego
        terminala międzynarodowego). Toż to wstyd i rozpacz. To na kurnik by się
        nadawało, a nie na obsługę pasażerów.

Dla porównania można sobie polecieć do Kolonii/Bonn - tam terminal dla tanich
        linii jest lepszy od naszego głównego terminala w Warszawie.

Jak samo lotnisko/władze regionalne nie widzą potrzeby rozwoju to tanie linie
        znajdą sobie kogoś kto "chce", np. Berlin.
        • Gość: x ALE CO TY CHCESZ POWIEDZIEC? IP: *.ramtel.com.pl 21.05.05, 15:14
          Chcesz mi powiedziec ze Niemcy sa o wiele bogatsze od Polski?
          Przeciez ja dobrze o tym wiem. Tylko zeby te "kurniki" zmodernizowac potrzebna
          jest kasa, a kase daj pasazerowie.
          Jesli beda oni latac z Berlina itp to sie nie dziw ze tak bedzie dalej.

Dlatego jestem za Boeingiem Dreamlinerem dla LOT, bo umozliwia latanie ekonomiczne w najdalesze trasy nawet z takich jak to nazywasz "kurnikow"
          Wole latac z Warszawy Krakowa, Wroclawia Poznania Gdanska do Chicago, Nowego Jorku, Bombaju bezposrednio, a nie z Berlina czy Kolonii.
          • Gość: xx Re: ALE CO TY CHCESZ POWIEDZIEC? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.05, 16:12
            kasę na rozwój powinna dać sama warszawa czy każdy inny region u siebie. więcej
            klientów to więcej kasy z turystyki, tak? budowa takiego terminala jak w kolonii
            (szkło, stal i beton) to zapewne nie więcej zachodu niż postawienie hipermarketu.

żeby było jasne: ja też wolę latać bezpośrednio z domu, ale jak to jest, że port
            lotniczy w warszawie (tak, akurat tu mieszkam) wywalił całą obsługę tanich linii
            do kurnika w którym są koszmarne warunki (np. brak miejsc siedzących jak ludzie
            czekają na dwa (słownie: dwa samoloty) nie mówiąc już o odbiorze bagażu po
            przylocie!

to NAM (regionom) powinno zależeć na satysfakcji klienta czyli tanich linii i
            nie ma co się dziwić, że rainair omija stolicę z daleka (pomiaj minimalne walory
            turystyczne).
    • franzmaurer zróbmy rzeź! 21.05.05, 02:55
      Moze ktos mi rozjasnic czy na linie lotnicza dzialającą w Polsce trzeba mieć
      oficjalną, ciężko opłacaną koncesję wydawaną przez pazernych bandytów
      pierdzących całymi dniami w stołki???
      No bo jakoś nie czytam że firma taka a taka czeka na koncesję żeby uruchomić
      przeloty tu i tam... No i skutek widać jak na dłoni...

Tymczasem takie np. telekomy które muszą zapłacić bandytom rządzącym tym naszym
      pseudopaństwem sporą kasę jeszcze przed postawieniem głupiego przekaźnika jakoś
      nie kwapią się do "rzezi" - nawet przeciwnie, tworzą swego rodzaju kartel w
      celu storpedowania wejścia jakiejkolwiek konkurencji...

A może tak zrobić rzeź pierdzistołkowych urzędniczyn??? I okaże się że nagle
      wszystko nam stanieje o kilkanaście procent bo nie będzie miał kto
      wydać "koncesyjki" na tamto i sratatamto, hę???
      • Gość: Boom Re: zróbmy rzeź! Przekupnych urzedasow i politykow IP: 202.59.23.* 21.05.05, 03:08
        + dziennikarzy, ktorzy popieraja nowa wydmuszke postkomunistow : - Partie
        Demokratyczna, gdzie postkomunisci za posrednictwem Belki i Hausnera chca
        kontynuowac swoje machlojki i nabijac konta w Szwajcarii.
        Precz z cenzurami i rejestracjami GW! Precz z powrotem postkomuny do wladzy!!
    • Gość: M Latawiec Re: Cenowa rzeź na polskim niebie IP: *.range217-44.btcentralplus.com 21.05.05, 03:11
      pracuje w "ryanie" i wstyd mi za tego imbecyla O'Learego.Tak poza tym to mało
      kto tu w Anglii jest w stanie wymówić nazwy polskich miast:) No ale niech się
      uczą!
    • Gość: Klient SKY EUROPE SUCKS!!! IP: *.ipt.aol.com 21.05.05, 04:00
      Sky Europe raz odwolali mi lot z Krakowa do Londynu(6.20 rano) bez
      wczesniejszego powiadomienia, musialem byc o 5 na lotnisku wstac o 3.30 zeby
      dojechac, oczywiscie jedyne co proponowali to zwrot za bilet (czyli grosze bo
      kupowalem wczesniej) albo lot w inny dzien....
      • Gość: wojtek Re: SKY EUROPE SUCKS!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.05, 14:41
        Mnie 27 maja lot z 12:40 przelozyli na 22:00. Skandal.
    • Gość: fanatyk_boeinga Dobrze ze nie kupują Chiracowskich Airbusow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.05, 06:50
      Dzieku temu moze tam firma uapdnie i razem ze sobą pociągnie na dno swoją twarz
      reklamową jaką jest Chirac.

A co do lotów to jest sporo minusów i czasem warto wydac 500zł i leciec inną
      linią niz 60zł.
    • jestes.idiota to przez to jest tyle wiśniaków na lotniskach:) 21.05.05, 06:58
      byłem wczoraj na lotniksu i własnie jacyś dziwni mi sie ci pasażerowie
      wydawali, takie "buroki" przysłowiowe bez kultury co widać było po zachowaniu.
      Najwieksze kolejki były własnie do jednej z wymionionych tutaj lini a do BA
      stały 10 osób.
      Po samej strukturze kolejki można sie odrazu domyślic kto czym lata, ubiór ,
      wyglad i zachowanie mówi samo za siebie.
      • Gość: supersonic Re: to przez to jest tyle wiśniaków na lotniskach IP: *.student.Princeton.EDU 21.05.05, 07:14
        dokladnie, ja nigdy nie latalem tanimi liniami i nie zamierzam, w stanach jest troszke inaczej, nie ma takich typowych tanich linii, a te troche tansze (w stylu Soutwest czy Airtran) maja praktycznie ta sama klientele co US Airways czy inne, wieksze linie. Zreszta w USA latanie jest taka codziennoscia jak w Polsce jezdzenie samochodem, ludzie lataja od dziecka i nikt sie tym tak bardzo nie emocjonuje
        • jestes.idiota Re: to przez to jest tyle wiśniaków na lotniskach 21.05.05, 07:27
          Ale widze tez duzy plus takich lini bo dzieki nim normalane linie lotnicze
          najpewniej potanieją. Niestety jak narazie podróz tanimi europejskimi sporo
          rózni sie od przecietnych lini amerykańskich bo bardzo czesto cie gdzies wywalą
          w takim miejscu ze jeszcze musisz sporo dopłacic aby znalesc sie tam gdzie
          doleciałbys normlanymi liniami.
          • Gość: unijny Re: Loty domestic w Ameryce IP: 62.37.220.* 21.05.05, 11:29
            Jestes.idiota- dobrze, ze sie ogladneles dokladnie w lustrze. To co wypisujesz,
            jest czystym idiotyzmem.

Linie "domowe" amerykanskie - nie zartuj. Ostatnio lecialem Frankfurt - N.York
            (Lufthansa) i potem z N.Yorku do Indianapolis, 2.5 godziny lotu, malym
            brazyliskim gownem, nie mialem nawet miejsca aby wlozyc na rack mojego
            kumputera (wymiar normalny). "Stuard" brudny, smierdzacy buldog, 1 na samolot z
            45 ludzmi na pokladzie, nawet nie zdazyl dojsc do mnie z "kawa". Wiele nie
            stracilem, bo byly to siki. Linia lotnicza DELTA AIRLINES. Jezli chcesz aby w
            Polsce byly tego rodzaju "loty" to widocznie masz male wymagania.
        • Gość: unijny Re: to przez to jest tyle wiśniaków na lotniskach IP: 62.37.220.* 21.05.05, 11:34
          Supersonic.
          Proponuje wez Delta Airlines z N.Yorku do Indianapolis. Napewno zmienisz zdanie.
          Brud, smrod, ubostwo. Lecialem w ub.miesiacu, bylem przerazony "standartem".
          Latam sporo, w Azji, Afryce, Europie - lot DELTA z N.Yorku do Indianapolis -
          bije wszystkie rekordy. Nawet terminal DELTY w N Yorku - jest godny krytyki.
          Dawno nie widzialem takiego brudu i balaganu.
          Cene, napewno znasz - w Europie za ta cene mam business clase miedzy W-wa i
          Paryzem!!!!!!!!! z Air Francem!!!!!!!
      • Gość: k800 Re: to przez to jest tyle wiśniaków na lotniskach IP: 195.146.33.* 22.05.05, 09:01
        To prawda, ale nie przejmuj się - porządne lotniska o wysokim standardzie i w
        dobrych lokalizacjach pozostaną dla normalnych linii, a reszta wyląduje (sic!)
        na podrzędnych, w Polsce to dopiero jeden terminal (Okęcie), ale wraz z
        ekspansją tanich linii powstaną nowe. Najwyżej się będziemy w locie mijali :)))

pzdr
      • Gość: piotr Re: "wieśniaki na lotniskach" IP: *.aster.pl 22.05.05, 12:23
        Ja też byłem i Cię widziałem. W prawdzie byłeś elegancki, ale od razu
        przypomniało mi się powiedzenie, że "garnitur leży dobrze dopiero w trzecim
        pokoleniu" . Zanim zaczniesz ludzi oceniać- kultury się naucz.
        • Gość: meerkat Re: "wieśniaki na lotniskach" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 12:42
          Osobiscie zalezaloby mi bardziej, zeby nie bylo "wiesniakow" wsrod obslugi
          pokladowej-a to w samolotach LOT czesto sie, sadzac z licznych komentarzy tu,
          zdarza- bo kazdego wspolpasazera pod warunkiem ze nie smierdzi zastarzalym
          potem, nie jest "napity", ani nie gledzi bez przerwy, mozna przez pare godzin
          lotu zniesc, a slubu przeciez od razu nikt z nim (nia) brac nie musi!

P.S. Poza tym nadal nie rozumiem, dlaczego LOT, jesli juz wykonczaja mu sie
          wyeksploatowane 767 rozwaza kupno Dremlinerow czy Airbusow 350, ktore beda
          dostepne dopiero za pare lat, skoro moga juz dzis bez trudu kupic
          zmodernizowane i wygodne Boeingi 777, ktore w dodatku zabieraja wiecej
          pasazerow niz 767. Czy ktos wie?
          • 1966p Re: "wieśniaki na lotniskach"777/ 330 22.05.05, 22:05
            Gość portalu: meerkat napisał(a):

> Osobiscie zalezaloby mi bardziej, zeby nie bylo "wiesniakow" wsrod obslugi
            > pokladowej-a to w samolotach LOT czesto sie, sadzac z licznych komentarzy tu,
            > zdarza- bo kazdego wspolpasazera pod warunkiem ze nie smierdzi zastarzalym
            > potem, nie jest "napity", ani nie gledzi bez przerwy, mozna przez pare godzin
            > lotu zniesc, a slubu przeciez od razu nikt z nim (nia) brac nie musi!
            >
            > P.S. Poza tym nadal nie rozumiem, dlaczego LOT, jesli juz wykonczaja mu sie
            > wyeksploatowane 767 rozwaza kupno Dremlinerow czy Airbusow 350, ktore beda
            > dostepne dopiero za pare lat, skoro moga juz dzis bez trudu kupic
            > zmodernizowane i wygodne Boeingi 777, ktore w dodatku zabieraja wiecej
            > pasazerow niz 767. Czy ktos wie?
            Zgadnij! Prezentacja 777 odbyła się na Okeciu jesienią 1995 roku.Wtedy ząrzad
            LOT-u deklarował,że chce kupić ten samolot. Uczestniczacy w pokazowym przelocie
            nad Polską Kpt. Pilot LOT ( instruktor na 767) był zachwycony. Boeing - jak
            mówił- stworzył super nowoczesną konstrukcje , która równoczesnie "szanuje
            przyzwyczajenia pilotów- klasyczny wolant itp....)" 777 spełnia wymagania LOT-
            u. Przeszkolenie personelu pokładowego z 767 to betka, dobre tradycje
            współpracy z Boeingiem utrzymane. Ale do biznesu wmieszała się polityka i
            wiosną 1998 na prezentacje do WAW przyleciał A 340 ( w barwach Iberii- to
            zagranie nie bez znaczenia) A 340 to cztero-silnikowa wersja 330/350. Wizyta
            Airbusa była jasnym sygnałem ze strony UE. Chcecie byc w klubie UE- pijcie wino
            francuskie a nie kalifornijskie. LOT ma problem. Załogi chcą Boeingów, wymiana
            floty na Airbusy to koszmarne koszty.Ale UE robi swoje. Wiele linii z Europy
            juz zostało postawione pod ścianą.Nawet tak wierni klienci Boeinga i ś/p MD jak
            Austrian, SAS, Alitalia, Iberia poddało się i uległo naciskom Airbusa.
            Mysle ,że 787 ( samolot jeszcze w fazie projektu) to LOT-owska zagrywka na
            czas. LOT nie jest decyzyjny...zwleka, nie wie co zrobić.Rozsadek mówi Boeing.
            Polityka - Airbus.
            • Gość: Madox Re: "wieśniaki na lotniskach"777/ 330 IP: *.230.186.195.cust.bluewin.ch 23.05.05, 02:23
              Hehehehehehehehehe! I pewnie amerykanscy przewoznicy majacy w swych flotach
              airbusy to takze "ofiary politycznego nacisku"??? Ludzie pomyslcie troche zanim
              cos napiszecie... Mozna lubic bardziej airbusa, badz boeinga ale prawda jest
              taka ze obie firmy produkuja bardzo dobre samoloty.
              A co do Iberii to zapewniam Cie ze niedawne przejscie tego przewoznika z 747 na
              340 na niektorych latynoamerykanskich trasach zostalo przyjete przez pasazerow
              ze spora ulga. Bo iberyjskie jumbo byly dosc wiekowe i bylo to "slychac, widac
              i czuc"...
              • 1966p Re: "wieśniaki na lotniskach"777/ 330 23.05.05, 08:42
                Gość portalu: Madox napisał(a):

> Hehehehehehehehehe! I pewnie amerykanscy przewoznicy majacy w swych flotach
                > airbusy to takze "ofiary politycznego nacisku"??? Ludzie pomyslcie troche
                zanim
                >
                > cos napiszecie... Mozna lubic bardziej airbusa, badz boeinga ale prawda jest
                > taka ze obie firmy produkuja bardzo dobre samoloty.

> A co do Iberii to zapewniam Cie ze niedawne przejscie tego przewoznika z 747
                na
                >
                > 340 na niektorych latynoamerykanskich trasach zostalo przyjete przez
                pasazerow
                > ze spora ulga. Bo iberyjskie jumbo byly dosc wiekowe i bylo to "slychac,
                widac
                > i czuc"...

No właśnie pomyślcie.;) . W USA nie, ale tam linie lotnicze mają większą
                swobodę - w co się ubrać;)Nie mówie ,że Airbus jest zły, tylko próbuje wyjaśnić
                poprzednikowi dlaczego we flocie LOT nie ma 777. Lądowanie A340 a WAW w barwach
                Iberii - to był pokaz czym ma latać UE.Sami to przyznawali. Ostatnie 5 747-200,
                to bardzo stare maszyny, ale Iberia nie zastąpiła ich 400-setkami , tylko A340,
                ponieważ elementy tego samolotu są produkowane w Hiszpanii. Polecam strony
                różnych Unijnych linii i analizę zmiany floty. A także przepychankę Boeing-
                Airbus w sprawie dotowania produkcji...i pozdrawiam.
                • Gość: meerkat Re:777/ 330 polityka vs. ekonomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 11:11
                  Poza tym nadal nie rozumiem, dlaczego LOT, jesli juz wykonczaja mu sie
                  > wyeksploatowane 767 rozwaza kupno Dremlinerow czy Airbusow 350, ktore beda
                  > dostepne dopiero za pare lat, skoro moga juz dzis bez trudu kupic
                  > zmodernizowane i wygodne Boeingi 777, ktore w dodatku zabieraja wiecej
                  > pasazerow niz 767. Czy ktos wie?
                  Zgadnij! Prezentacja 777 odbyła się na Okeciu jesienią 1995 roku.Wtedy ząrzad
                  LOT-u deklarował,że chce kupić ten samolot. Uczestniczacy w pokazowym przelocie
                  nad Polską Kpt. Pilot LOT ( instruktor na 767) był zachwycony. Boeing - jak
                  mówił- stworzył super nowoczesną konstrukcje , która równoczesnie "szanuje
                  przyzwyczajenia pilotów- klasyczny wolant itp....)" 777 spełnia wymagania LOT-
                  u. Przeszkolenie personelu pokładowego z 767 to betka, dobre tradycje
                  współpracy z Boeingiem utrzymane. Ale do biznesu wmieszała się polityka i
                  wiosną 1998 na prezentacje do WAW przyleciał A 340 ( w barwach Iberii- to
                  zagranie nie bez znaczenia) A 340 to cztero-silnikowa wersja 330/350. Wizyta
                  Airbusa była jasnym sygnałem ze strony UE. Chcecie byc w klubie UE- pijcie wino
                  francuskie a nie kalifornijskie. LOT ma problem. Załogi chcą Boeingów, wymiana
                  floty na Airbusy to koszmarne koszty.Ale UE robi swoje. Wiele linii z Europy
                  juz zostało postawione pod ścianą.Nawet tak wierni klienci Boeinga i ś/p MD jak
                  Austrian, SAS, Alitalia, Iberia poddało się i uległo naciskom Airbusa.
                  Mysle ,że 787 ( samolot jeszcze w fazie projektu) to LOT-owska zagrywka na
                  czas. LOT nie jest decyzyjny...zwleka, nie wie co zrobić.Rozsadek mówi Boeing.
                  Polityka - Airbus.

Dzieki za wyjasnienia!

Aaaa, jesli to wzgledy polityczne, a nie merytoryczne, to juz rozumiem.:-)

Dalej mam tylko pytanie: CZYM chce latac PLL LOT w MIEDZYCZASIE?

Bo pierwsze dostawy "Dreamlinerow" maja sie zaczac nie wczesniej niz w drugiej
                  polowie 2007 (moze nawet w pierwszej 2008), zas Airbus 350 mial byc gotowy
                  najwczesniej w 2008/9.

Pisze <mial>, bo w sasiednim artykulu czytam wlasnie ze Tuluza jest w
                  finansowych opalach i zada dodatkowych subwencji na R&D nad ta maszyna.
                  Jesli to prawda- to projekt A-350 oddala sie w czasie jeszcze bardziej.

Ciekawe, czy po dojsciu do wladzy w Niemeczech Chadekow, co ma nastapic juz na
                  jesieni (przespieszone wybory)CDU, ktora historycznie jest zwolenikiem
                  leseferyzmu a przeciwnikiem etatyzmu zgodzi sie na partycypowac dalej w tych
                  subsydiach, zwlaszcza ze Angela Merkel (prawdopodobnie przyszly kanclerz)
                  jest,w przeciwienstwie do Schroedera, gorocym zwolenniem scislej wspolpracy z
                  USA we wszystkich dziedzinach: od polityki po gospodarke.

pozdr.

• cocolinko NARESZCIE!!!! BRAWO!!!! 21.05.05, 08:27
      Dotychczas zdzierali z nas jakbyśmy byli Amerykańcami albo Japońcami tzn. mieli
      takie zarobki!!! To nareszcie nie będę musiał jeździć do Drezna lub Berlina na
      tanie latanie za 10 EUR !!!!!!! :)
      • Gość: monika Re: NARESZCIE!!!! BRAWO!!!! IP: *.idea.pl 21.05.05, 08:45
        Czy aby to bezpieczne latanie za takie grosze? Ja nie mam przekonania to takich
        firm i tyle.
    • paulhandyman Bzdury! Wielutne Bzdury i nieprawda z tymi cenami! 21.05.05, 09:11
      CO TO ZA BZDURY WYPISUJE WYBORCZA Z TYMI BILETAMI!!!!!! ZANIM SIE COS NAPISZE
      TO POWINNO SIE DOBRZE SPRAWDZIC CZY TO JEST PRAWDA!!!!
      WLASNIE SPRAWDZALEM CENY BILETOW U WSZYSTKICH "TANICH" OD SKY EUROPE DO
      CENTRALWINGS. TRASA, KTORA MNIE INTERESUJE TO LONDYN - WARSZAWA CZYLI TRASA NA
      KTOREJ LATA WIEKSZOSC LINII ORAZ JEST DUZE OBLOZENIE TYCH LOTOW!!!
      W GRUDNIU KUPOWALEM BILET NA TEJ TRASIE W EASY JECIE ZA 50 FUNCIAKOW, W LUTYM
      WYDAWALO MI SIE, ZE TROCHE PRZEPLACAM I ZAPLACILEM 80 FUNCIAKOW!!! BILETY TE
      KUPOWALEM ZAWSZE OKOLO 30 DNI PRZED PLANOWANYM ODLOTEM!
      TERAZ JESLI BYM CHCIAL ZAMOWIC TAKI SAM BILET Z MIESIECZNYM WYPRZEDZENIEM TO
      MUSZE ZAPLACIC MINIMUM £100 !!!!
      WNIOSEK JEST JEDEN - ALBO KTOS SPONSORUJE PISANIE TAKICH NIEPRAWDZIWYCH TEKSTOW
      ALBO TEN, KTORY JE PISZE JEST NIEKOMPETENTY I NIE POWINIEN ZAJMOWAC SIE
      DZIENNKIKARSTWEM - MOZE LEPIEJ BY BYLO, GDYBY WZIAL SIE ZA PIECZENIE BULEK ALBO
      EWENTUALNIE ZA GRABIENIE LISCI W PARKACH!!!!
      • Gość: Pio Re: Bzdury! Wielutne Bzdury i nieprawda z tymi ce IP: *.net81-66-140.noos.fr 21.05.05, 10:04
        prosze sie nie dziwic, ze ceny poszly w gore, niedlugo zaczyna sie wysoki sezon
        w przewozach lotniczych, to normalne ze ceny skacza! a artykul - no comment, po
        prostu porazka, mieszanka niekomptencji i wprowadzania ludzi w blad.
        • paulhandyman Re: Bzdury! Wielutne Bzdury i nieprawda z tymi ce 21.05.05, 13:06
          Wlasnie sprawdzilem ceny biletow do Londynu z wylotem 20 i powrotem 28
          czerwca!!! I co??
          Wszyscy tani przewoznicy byli drozsi od "nietaniego" British Airways ???? (BA w
          dwie strony 639 PLN, inni przewoznicy okolo 800 PLN za to samo)
          Sezon sezonem ale prawda jest taka, ze te tanie linie to wielkie oszustwo!!!
          Do tej pory zawsze kupowalem bilety do Londynu w "tanich" bo tak jakos uleglem
          propandzie, ze tanie linie sa tanie. Nigdy wiecej sie nie dam nabrac na te
          niby "tanie" EasyJety, Centralwingsy, skyeuropy czy inne wizzairy.
          TO JEST JEDNO WIELKIE OSZUSTWO CENOWE!!!
          • Gość: inkwizytor Re: Bzdury! Wielutne Bzdury i nieprawda z tymi ce IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 21.05.05, 18:11
            Bo to jest artykuł "sponsorowany"
            No, chyba ze autor nie zadał sobie odrobiny trudu sprawdzenia owych rewelacji.
            Tani przewonicy tak naprawde dopiero teraz zaczynaja doic rynek. Przyzwyczaili
            do siebie, a skołowanym klientom rzucaja od czasu do czasu jakis ochłap na
            zachete. Wszystko na zasadzie, ze info w prasie kosztowac dużo nie bedzie.
            A sezon sie zaczal. I moim zdaniem nie jest to rzeź na cenach tylko na klientach
    • Gość: wkurzony ryianair to zdziercy!!!! IP: *.server.ntli.net 21.05.05, 09:17
      od listopada 2004 roku latam z Londynu do Polski co2-3 tygodnie i moge
      powiedziec tylko tyle ze bilety sa drozsze . od marca latam z ryianair .
      wykupujac bilet z ponad miesiecznym wyprzedzeniem trzeba bylo zaplacic
      minimum 105 funtów w dwie strony obecnie minmum 130
      • Gość: ja bo latasz do Wroclawia pajacu IP: *.server.ntli.net 21.05.05, 11:40
        a tam nic nie lata no to zdzieraja
        • Gość: wkurzony Re: bo latasz do Wroclawia pajacu IP: *.server.ntli.net 21.05.05, 18:27
          chodzilo mi o porównanie cen .......wszedzie jest drozej. jaka jest dla mnie
          roznica czy lece do katowic czy doplace 20 funciakow i polece do wrocBawia?
          niewielka!!!

• raflik22 Re: Cenowa rzeź na polskim niebie 21.05.05, 11:44
      A co z Zurychem?
    • Gość: kato28 Re: Cenowa rzeź na polskim niebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 11:46
      Skyeurope chyba upadł na głowę! Wizz nie do Paryża a 80 kilosów od i nie do
      Krakowa a do Katowic. A może ja mam życzenie przylecieć do KATOWIC???? Przydało
      by się by ktoś w Sky... stuknął się w głowę i zaczął właśnie latać tam gdzie na
      kupie siedzi 2000000 potencjalnych Klientów.
      • Gość: wqqq niestety - nie masz racji IP: *.server.ntli.net 21.05.05, 11:49
        Niby dlaczego Wizz reklamuje swoje loty Krakow/Katowice a nie katowice bo to do
        Kraka zagranica chce latac
        • Gość: kato28 Re: niestety - nie masz racji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 11:52
          Nooo... kilka razy leciałem. Samolot prawie pełny a na pokładzie prawie sami
          Polacy. A potem wystarczyło popatrzeć gdzie są zarejestrowane bryki do których
          ludzie wsiadają. JAkiś obłęd z tym Krakowem.
    • mr.superlatywny Re: Cenowa rzeź na polskim niebie 21.05.05, 11:55
      > SkyEurope lata bezpośrednio z Krakowa,
      > Wizz - z Katowic, 70 km od Krakowa.

Czy tyn poznaniok, co pisol tyn artikel,
      to lon bol z Krakowa ?

Ale "argument" - szysko zalezy od perspektywy.......

---> Wizz lata bezpośrednio z Katowic,
      ---> SkyEurope - z Krakowa, 70 km od Katowic.
      • Gość: podróżnik Wybacz, ale nie zależy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.05, 15:44
        Wizz reklamował swoje loty jako Katowice/Kraków i jako takie były wyświetlane
        na lotniskach, a Sky Europe nic nie mówił o tym że lata do Katowic (lądując w
        Balicach), choć znacznie szybciej można dojechać z Balic do Katowic, niż z
        Pyrzowic do Krakowa. Pozdrawiam.
    • wicurpix Re: Cenowa rzeź na polskim niebie 21.05.05, 12:18
      Powiem krótko: mam w dupie to całe gadanie o tanim lataniu - nic nie jest prawda. Cały ten system tanich przewozów jest jakąś żydowską sztuczka i wolę kupić sobie bilet w normalnych regularnych liniach i nie byc związany cenowo i terminami z całym tym cyrkiem.
      • Gość: kato28 Re: Cenowa rzeź na polskim niebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 12:21
        Polecam El AL pajacu. Co do tego ma naród żydowski???
    • Gość: jas TO CZYSTE BZDURY IP: *.dip.t-dialin.net 21.05.05, 12:55
      bilety mozna kupic po minimum 500-1000zl i te wszystkie niby promocje to chwyta
      reklamowe ponizej pasa.
      • Gość: Maciej Re: TO CZYSTE BZDURY IP: 217.169.133.* 23.05.05, 17:28
        To fakt, ze autor tekstu wykazal sie wyjatkawa nieznajomoscia tematu...
    • nathandal A co LOT robi..........NIC!!!!!!!!!!!!!! 21.05.05, 12:59
      Jestem bardzo ciekawy w jakim stanie bedzie LOT przy konciu tego roku.
      Fakt jest taki:
      1. LOT (ani Central Wings)nie ma dobra siatke polaczen w Europie. LOT nie leci
      nonstop np na trasach, Bydgoszcz - Londyn(czy Frankfurt czy Paryz), Poznan-
      Londyn/Paryz itd. Ani LOT, ani CW nie leca do Liverpool, Birmingham, Bristol,
      Newcastle, Glasgow, Cork, Shannon,
      2. LOT I CW, maja stare Boeingi 737-300/400/500 a nie NOWE -700/800 albo nowe
      Airbusy A320. Jak dlugo LOT mysli te graty trzymac?

• Gość: piotr Re: A co LOT robi..........NIC!!!!!!!!!!!!!! IP: *.aster.pl 21.05.05, 13:14
        To Ty chyba starym samolotem nigdy nie leciałeś???
        • nathandal Re: A co LOT robi..........NIC!!!!!!!!!!!!!! 22.05.05, 00:54
          te samoloty "kiedys" byli nowe, poza tym, na wiele trasach LOT
          jest totalny MONOPOLISTA! (nawet na trasach gdzie jest druga linia i sa
          umowy "code share"). Dlatego czasamy nie ma wyboru i trzeba lecic starym
          samolotem.
          Latam LOTem tez dlatego ze miejsca pracy zostaja w Polsce, a nie ida do
          Londynu!
          • Gość: piotr Re: A co LOT robi..........NIC!!!!!!!!!!!!!!//???? IP: *.aster.pl 22.05.05, 23:49
            No pochyle sie nad tym Twoim textem, choć nie do końca wiem o co Ci chodzi. Lot
            jest linią lotniczą , która ma prawo do swojej strategii- czy to się komuś
            podoba - czy nie. Jesli Lot nie chce otwierac połaczenia Bydgoszcz Londyn- to
            jest to sprawa lotu, a nie nasza. Lot wymyślił sobie,że porty , szczególnie tak
            małe jak wspomniana przez Ciebie Bydgoszcz, bedą pełnić rolę portów krajowych
            dla Lotu i z takich portów połaczenia do WAW umożliwią pasażerom kontakt z
            Europą i Światem. To jest strategia tej firmy i nic nam do tego. Lot nie jest
            monopolistą , bo nikt nikomu nie broni latać z Bydgoszczy czy nawet z Piotrkowa
            Trybunalskiego do Londynu lub nawet do Los Angeles. Jakkolwiek groteskowo to
            by nie brzmiało. Ale nie nam zmuszać do tego Lotu. Tanie - tzn tzw tanie linie
            lotnicze, które powstały( zaistniały na rynku) po to,żeby przełamać na świecie
            strach przed lataniem - ( cenami) - po tragedii 11.09.2001. mają do spełnienia
            swoja rolę i prędzej czy później umrą śmiercią naturalną- lub zaczną stosować
            normalne taryfy za przeloty. W Polsce prowadzą niezłą kampanię, ponieważ grają
            na regionalnych ambicjach. Z tego forum nawet wynika,że niedługo powstanie
            roszczenie uruchomienia połaczenia- Radom-Tokio. Bardzo zabawna awersja do WAW,
            czy lotnisk zapasowych GDN, KRK - jest wykorzystywana przez te linie w sposób
            naprawdę mistrzowski. Ale niskie ceny to zwykła przynęta- koszt przelotu ,
            serwisu takiego samego samolotu na takiej samej trasie jest taki sam i
            oszczedzanie na darmowych kanapkach nic nie da.
            Jesli chodzi o wiek 737- rodziny 300,400,500- to istotnie te samoloty nie są
            najmłodsze- dostawa do Lot - od 1992, ale daj Boże zdrowie. Jesli pytałem
            Ciebie czy leciałeś naprawdę starym samolotem- to myslałem o np.727-200, DC9-
            30, Tu 134A, Il 62M, Tu 154M/B2- te maszyny cały czas latają i dostarczają
            prawdziwych emocji;)pozdrawiam.
            • Gość: Obserwator Re: A co LOT robi..........NIC!!!!!!!!!!!!!!//??? IP: *.acn.waw.pl 23.05.05, 16:23
              Teorie, ze tanie linie umra smiercia naturalna, wymyslilo BA, a powtarzali inni
              tradycyjni przewoznicy. Doswiadczenia ostatnich lat pokazuja, ze dobre tanie
              linie ni znikaja. Wrecz przeciwnie rozwiajaja sie szybciej niz inni. Patrz
              przyklady Southwest i JetBlue w USA, Esyjet i Ryan w Europie. Kapitalizacja
              gieldowa Ryana jest juz wieksza niz BA! Czy sie to komu podoba, czy nie, tanie
              linie doprowdzily do rewolucji na rynku lotniczym, rowniez na polskim rynku
              lotniczym. Za sprawa najpierw Air Polonii, a potem nastepnych, Bydgoszcz,
              Szczecin, Katowice, Wroclaw, Poznan,...doczekaly sie regularnych polaczen
              miedzynarodowych. Dlaczego bilety sa tak tanie? Przede wszystkim dlatego, ze
              poziom kosztow jednostkowych w Ryan stanowi 1/4 tych samych kosztow w PLL LOT.
              Dlatego LOT nie ma szans konkurowac z Ryanem na trasach z Bydgoszczy, Gdanska,
              Szczecina czy Rzeszowa do londynu. I zadna zmiana strategii tu nie pomoze.
              Niestety zle to wrozy LOT-owi, bo po zalozeniu przez Ryana bazy w Modlinie
              rowniez na wszystkich najwazniejszych trasach europejskich LOT stanie oko w oko
              z irlandzkim rywalem. Nie wrozy to tez dobrze malym tanim linion, takim jak
              SkyEurope czy Wizzair, ktore beda musialy zejsc z tras obslugiwanych przez
              Ryana.
      • Gość: x MYLISZ SIE IP: *.ramtel.com.pl 21.05.05, 15:02
        W zeszlym tygodniu LOT zakupil kilkanasicie/kilkadzisiat Embraerow 170 i na
        dniach ma oglosic czy kupuje 6nowiotkich Boeingow 787Dreamliner czy Airbusow330
        (Rzeczpospolita pisala ze beda to Boeingi - tylko trwaja straszne naciski ze strony Airbusa do tego stopnia ze Lufthansa chciala pare dni temu KUPIC caly LOT)
        • nathandal NIE LUFTHANSA! 22.05.05, 00:57
          Jesli Lufthansa kupi LOT, to bedzie naprawde wielka tragedia!
        • lowelas2 Re: MYLISZ SIE 22.05.05, 23:54
          No na pewno nie kilkadziesiat... A poza tym Lufthansa nigdy nie miala zamiaru
          kupowac Lotu i wielokrotnie to jej szefowie ostatnio powtarzali. Poza tym jaki
          mialby byc zwiazek miedzy ewentualnymi naciskami airbusa i Lufthansa??? Ktora
          jak niemal kazda duza kompania lata na samolotach roznych producentow???
    • 3gr "Rzez na niebie"???? Oj dolo moja dolo! 21.05.05, 15:01
      Hmmmm, ten kto dal taki tytul ma cos z glowa nie tak, albo problemy z polskim.
      Prosze czytac Orzeszkowa!
    • sidamo Niestety wiele z tych firm zalamie sie finansowo. 21.05.05, 16:22
      Oczywiscie tanie linie maja przyszlosc.
      Pamietac nalezy jednak ze zasoby finansowe wielu z nich sa wirtualne.
      Wystarczy dalsza podwyzka cen paliw, niemoznosc splaty lisingu czy naklady na
      reklame ktore to czynniki moga spowodowac zalamanie finansowe firm.
      Trzeba tez pamietac ze wydatki tych firm na przeglady techniczne samolotow tez
      sa sprowadzone do minimum...
    • Gość: hm brakuje jakoś IP: *.aster.pl 21.05.05, 16:50
      słowa wyjasnienia kto i po co funduje nam te bilety lotniecze po złotówce
      • Gość: kato28 Re: brakuje jakoś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 17:13
        A leciałeś kiedyś za zeta??? Ale dosłownie za zeta a nie za zeta+opłaty. Bo mnie
        przelot nigdy tak tanio nie kosztował. Z taniością tych linii to zwykłe pier...
        W WIZZ za mniej niż 400 zł nie polecisz. W innych minimalnie mniej. Analizując
        ceny najtańsze wydają się być CENTRALWINGS ale mowy o poleceniu gdziekolwiek za
        zeta nie ma.
        • Gość: obserwator Re: pytanie IP: *.ventca.adelphia.net 21.05.05, 17:14
          jak dojechac z lotniska Tegel Berlin do Lichtenberg stacja kolejowa w Berlinie
          • Gość: max Re: pytanie IP: *.server.ntli.net 21.05.05, 21:08
            Kazde berlinskie lotnisko jest polaczone koleja z miastem,
            polecam strone Deutsche Bahn reiseauskunft.bahn.de (jest wersja angielska)
            albo strone lotnisk berlinskich www.berlin-airport.de

Powodzenia :)

Max
          • Gość: mama odpowiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 15:56
            z lotnista TEGEL kursuje co 5-10 minut autobus łączący lotnisko z centrum
            miasta.
            www.bvg.de/plan/flughafen01.html informacje o autobusie TXL.

Najlepiej wysiąść na Aleksanderplatz i dalej znaleźc wejscie do metra U5.
            Jest to stacja poczatkowa i kierujesz nie na Honow.
            Kliknij na link i wydrukuj sobie mape przystankow na Alexanderpl. Wejsc do
            metra jest tam sporo i mozna sie zagubic za 1 razem:
            www.bvg.de/grafik/umgebungplan/alexanderplatz.pdf
            Warto tez wiedziec ze z Alexpl. co 10-30 minut odjezdzaja nieregularne busiki i
            taksowki do Szczecina roznych firm. Z tegel, bahnhof zoo, shoenefeld też. Za 50-
            75-100 pln mozna dojechac wygodnie do kraju.

A oto wyniki wyszukiwania trasy na stronie bvg.de:

Detailansicht - Abfahrt am 22.05.05 um 15:07

Karte Bahnhof/Haltestelle Linie/ Richtung Abf./Ank.
            Flughafen Tegel (Berlin) (Bus TXL)
            ab 15:07
            S+U Alexanderplatz Bhf Ri. Mollstr./Prenzlauer Allee
            an 15:35

S+U Alexanderplatz Bhf (Metro U5)
            ab 15:41
            S+U Lichtenberg Bhf Ri. U Hönow
            an 15:53
            22.05.05; Dauer 0:46; fährt So Tarifauskunft

Hope it helps ;)
            Oficjalna strona lotnisk berlinskich: www.berliner-flughafen.de (polecam link
            do low-cost airlines)
        • Gość: zoom Re: brakuje jakoś IP: *.dip.t-dialin.net 21.05.05, 20:44
          Gość portalu: kato28 napisał(a):
          Z taniością tych linii to zwykłe pier...W WIZZ za mniej niż 400 zł nie
          polecisz. W innych minimalnie mniej... mowy o poleceniu gdziekolwiek za zeta
          nie ma.

No to malo pan wiesz. Nie za zlotowka, ale za 19,90 € mozna czesto, z tym, ze
          trzeba wiedziec kiedy zamawiac bilet. jesli ktos raz w zyciu zajrzal na strone,
          to jak najbardziej moze sie zdarzyc, ze akurat nie ma promocji, albo jak ktos
          powyzej - chcialoby sie bilet 30 dniowy, albo na jakies zadupie - oczywiscie w
          dwie strony... itd. najpierw sprawdzic, potem pisac.
          • Gość: Obserwator uczciwa reklama + oplaty lotniskowe IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.05.05, 21:07
            Skonczy sie wprowadzanie w blad klientow kiedy linie lotnicze (i te tanie i te
            drogie) beda musialy pokazywac w reklamie cene brutto, czyli z oplatami
            lotniskowymi i innymi doplatami. Tak jest juz w niektorych krajach
            cywilizowanej Europy i tak reklamuje swoje taryfy w Polsce EasyJet. Inna sprawa
            to zasadnosc oplat i doplat ktorych wysokosc w przypadku SkyEurope czy Wizza
            nijak sie ma do oplat pobieranycn faktycznie przez lotniska. Ciekawe ze
            odpowiednie urzedy sie tym nie interesuja.
    • Gość: k800 WAW - Bruksela 1 zł ?? ROTFL IP: 195.146.33.* 22.05.05, 08:49
      Chciałem polecieć do Brukseli, ale okazało się że w obie strony ta przyjemność
      kosztuje.... 684 zł :))) Ja tam wolę jednak tradycyjne linie lotnicze, które
      lataja do porządnych lotnisk, zapewniają porządną obsługę zaś samoloty z reguły
      wylatują o określonej godzinie i w określonym dniu... Swoją drogą tanie linie
      mogłyby się zająć połączeniami wewnętrznymi, ale o tym coś nie słychać ;(
    • Gość: ania Kto lata do Wrocławia ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 09:00
      Szukam polaczenia z Kolonii,Dusseldorfu lub Dortmund do Wrocławia, ewentualnie
      do Poznania. tos może mi powiedzieć który przewoznik oferuje takie przeloty ?
      • Gość: Pio Re: Kto lata do Wrocławia ???? IP: *.net81-66-140.noos.fr 22.05.05, 09:22
        z Dortmundu do Poznania lata Dauair
        www.dauair.de
        nie jest to jakas powalajaca cenowo oferta, ale sa znizki dla studentow!
        • Gość: obserwator Re: przeloty do Polski sa tanie IP: *.ventca.adelphia.net 22.05.05, 09:43
          jezeli zaczynasz je w innym kraju Europy
    • Gość: Jerzy Cenowa rzeź na niebie z głupim szefem w tle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.05, 11:30
      Szef Ryanaira okazał się głąbem przeświadczonym o swej wspaniałej wiedzy.
      Ryanair może dobrze zarabiać w Polsce przewożąc tu turystów z całej Europy.
      Wystarczy dogadać się z dobrymi biurami turystycznymi w naszym kraju, które
      będą potrafiły zorganizować ciekawy pobyt grupom. Jesteśmy krajem nie odkrytym
      i czas na jego turystyczne odkrycie. Wielu ludzi z zachodu nadal myśli że
      jesteśmy zaściankiem wspaniałej europy. Tymczasem mamy ogrom wspaniałości.
      Pcząwszy od samej gościności poprzez wspaniałe naturalne jedzenie (które Unia
      chce podporządkować debilnym przepisom), wspaniałym zabytkom i równie świetną
      przyrodę. Kto zna pojezierze Poznańskie, kaszuby, Bieszczady, itd.
    • Gość: Piotr Re: Cenowa rzeź na polskim niebie IP: *.chello.pl 22.05.05, 11:32
      Za taki tekst dziennikarz powinien wyleciec z roboty. Z hukiem! Kazda szanujaca
      sie gazeta tak wlasnie by go potraktowala. A co zrobi "GW"?
      Kiedys te gazete lubilem, ale to co sie ostatnio z nia dzieje wola o pomste do
      nieba.
      Mimo wszystko licze na jakas reakcje kierownictwa "Wyborczej" i o publiczne
      oswiadczenie, ze taki to a taki dziennikarz zostal zawieszony (na poczatek) az
      do wyjasnienia sprawy.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka