Gość: "Boom Hit vol. 9" IP: 80.55.5.* 14.06.05, 01:11 jak zwykle ... Obcy sie bogaca naszym kosztem a Polacy musza w smietnikach grzebac ... O take Polske ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ol4 Re: UniCredito po fuzji z HVB zbuduje bank od mor IP: *.eranet.pl 14.06.05, 02:12 No coz znowu bedziemy importowac bezrobocie z Niemiec. Polaczony zysk BPH i Pekao jest wrecz olbrzymi - teraz pojdzie na utrzymanie tlustych dup we Frankfurcie:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: UniCredito po fuzji z HVB zbuduje bank od mor IP: 195.145.80.* 14.06.05, 08:23 A "tluste dupy we Frankfurcie" same boja sie o swoja przyszlosc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeni I BARDZO DOBRZE ! MOZE ZACZNA SZANOWAC KLIENTA ! IP: *.chello.pl 14.06.05, 09:21 a nie 10 kas w banku i 2 paniusie obslugujace !i 100 ludzi w kolejce - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc i tu sie mylisz IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.05, 10:39 ciecia beda w oddzialach, czyli pan bedzie jeszcze mniej w przeliczeniu na klienta. JA juz to widzialem u siebie w banku, zmniejszamy zatrudnienie, zeby miec na pensje dla prezesa i zyska dla akcjonariuszy, placa za to pracownicy obslugi klienta i w konsekwencji klienci. A dlaczego banki jeszcze nie ucierpialy, bo wszytskie to robia. Jakbyscie posiedzieli w niemczech to byscie kochali polskie banki za jakosc obslugu, ktora tu jest naprawde do dupy. PRzestncie wiec pie..c takie glodne kawalki, bo strzelacie sobie sami bramke. Klienci i proacownicy w Polsce straca, zeby krzywda nie stala sie chlopcom z Mediolanu i Frankfurtu, a wy jeszcze za tym glosujecie ciolki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koks Re: i tu sie mylisz IP: *.int.pl 14.06.05, 15:05 Daj spokoj o czym piszesz jak ide do obojetnie jakiego banku w polsce to mnie szlak trafia jak widze te zadufane w sobie postacie !!!!!!czysta paranoja mysleli ze maja prace dozywotnią a tu benc!!! i nie wmawiaj mi ze w niemczech czy gdzies tam jest gozej tam to chociaz usmiechnac sie umią a u nas? kompletne ingnoranctwo klienta !!!wkoncu sie cos zmienia i wiem na 100 pr. ze na lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc to zapraszam do niemieckiego banku, przekonaj sie IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.05, 18:37 sam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paniusia Re: i tu sie mylisz IP: 62.233.154.* 15.06.05, 07:38 Ciekawe co byś zrobił, geniuszu, pracując po 12 godzin na dobę tylko dlatego, ze ktos doszedl do wniosku, ze trzeba zredukowac zatrudnienie? I" jeszcze przy kazdej okazji straszyl cie ze na twoje miejsce jest 20 podan od innych osob? Po czym jak odejdzie kilku twich kolegow okazaloby sie, ze z tych 20 osob do niczego sie nie nadaje, wiec ty musisz przejac obowiazki tych co sie zwolnili? A jak sie nie podoba, to nikt ci krawata drzwiami nie przycisnal? Kadra w bankach wymienia sie w takim tempie, bo nikt nie szanuje starych dobrych racownikow, a nowi nie wytrzymuja i odchodza czesto jeszcze przed zakonczeniem okresu probnego. SIELANKA, co? Wierz mi, że BIEDRONKA to przy bankach "pryszcz" Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: I BARDZO DOBRZE ! MOZE ZACZNA SZANOWAC KLIENT 14.06.05, 14:27 2 tysiące w tę czy w tamtą, co za różnica przy kilkumilionowym bezrobociu (dobre odprawy dają w bankach przy takiej, częstej ostatnio, okazji - na pociechę) Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Re: UniCredito po fuzji z HVB zbuduje bank od mor 14.06.05, 11:10 Dobrze powiedziane. Teraz Perfumo kupi sobie najdroższe perfumy! Odpowiedz Link Zgłoś
tppiotr Re: UniCredito po fuzji z HVB zbuduje bank od mor 14.06.05, 02:16 A mój bank w skarpetce ma się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wito_ a co ma z tego Polak Szarak? IP: *.poczta.okay.pl 14.06.05, 07:38 a mnie interesuje czy wreszcie te laczone banki beda rzeczywisice jednym bankiem!, tzn.jako klient PKO SA bede mogl wyplacac gotowke z bankomatu w Roma czy Berlinie bez prowizji? czy nie beda mi przeliczac euro na pln biarac za to prowizje i stosujac niekorzystne przeliczniki? czy pracujac za granica bede mogl podac nr konta banku w Polsce i na to konto otrzymywac dutki i korzystac z nich natychmiast w Polsce? ino to mnie interesuje, reszta to sa wewnetrzne sprawy laczonych bankow i niech se lby pourywaja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc nie badz smieszny IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.05, 10:40 przeciez oni nie robia tego po to, zeby Tobie bylo dobrze, tylko po to, zeby oni mieli wieksze zyski. Moze i taki bank bedzie konkurencyjny globalnie i dla duzych firm, dla Ciebie szaraku oznacza to mniejsza konkurencje, wyzsze ceny i gorsza obsluge. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: a co ma z tego Polak Szarak? IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 03.07.05, 20:11 przeczytaj Konstytucje to sie dowiesz jaka mamy obowiązującą w tym kraju walute, i dopoki to sie nie zmieni zawsze beda przeliczac euro na złoówki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jatzenty Re: UniCredito po fuzji z HVB zbuduje bank od mor IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.06.05, 08:30 Jako były klient jednej z tych instytucji muszę przyznać, że się nawet cieszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domk PO CO NIEMCOM BAŁAGAN?ZWOLNI SIE POLACZKÓW. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 08:37 Numer ten przerobiła juz France Telecom. Zwolnienia bedą w Polsce, w TPSA - a we Francji tylko śladowe. W ten oto sposób skorumpowani Polacy sami siebie prowadzą do zguby. W końcu to polska tradycja, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mbishop To akurat dobrze dla nas, nie dla nich IP: *.attu.pl 14.06.05, 14:06 Sztuczne utrzymywanie zatrudnienia wcale im nie wyjdzie na zdrowie. A u nas im mniej socjalizmu, tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc sztucznie wysokie zatrudnienie w duzych bankach IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.05, 14:21 to sie skonczylo ta kolo 2002 roku po restrukturyzacjach, teraz to jes koncentracja dzialanosci w centralach za granica, to jest wojna o to czy jestesmy producentami instrumentow finansowych czy tylko ich dystrybutorami. A ograniczenia w kosztach ttez tu nie zostana, one w 95% pojada za granice, a w najlepszym razie zostana na rachunakch prezesow, ktorym zaplaci sie za to, ze ladnie potrafia lobbowac u politykow korzysten rozwiazania. To nie jest 95 rok, kiedy zagraniczne firmy motywowaly do konkurencji, tylko 2005, kiedy one kosza konkurencje. A my nie mam y zadnych mechanizmow obrony. Spojrzcie na regulacje bankowe w USA, czy oni sobie pozwalaja na takie nierone traktowanie roznych gorzej rozwinietych obszarow i mniejszych firm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam dokładnie IP: 83.238.200.* 14.06.05, 18:05 dla nas to lepiej! a u nich i tak za jakiś czas to jebnie bo nie można trzymać na stanowiskach ludzi którzy nie są potrzebni... w dobie informatyzacji banki powinny zwolnić dużo bab siedzących przy biurku i pijących kawkę Odpowiedz Link Zgłoś
strzygacz Re: UniCredito po fuzji z HVB zbuduje bank od mor 14.06.05, 08:51 Gość portalu: "Boom Hit vol. 9" napisał(a): > jak zwykle ... Obcy sie bogaca naszym kosztem a Polacy musza w smietnikach > grzebac ... O take Polske ... Byly pracownik banku grzebiacy po zwolnieniu w smietnikach!! Stary, normalnie geba mi sie taaaaak rozesmiala, juz dawno takiego fajnego abstrakcyjnego dowcipu nie slyszalem. A tak wogole, szanowni komentatorzy to czytajac was mam dwie propzycje: albo emigrujcie, albo popelnijcie wreszcie samobojstwo z rozpaczy, tylko przestancie jojczyc, bo juz sie nie da czytac. Co jakas informacja ekonomiczna to wpisy z potepienczymi jekami. Normalnie jak w Niemczech :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Hol Re: UniCredito po fuzji z HVB zbuduje bank od mor IP: 193.170.134.* 14.06.05, 09:10 Wiadomo, skoro coś nie jest zabronione, to jest dozwolone. Jak czytamy w artykule, w żadnym kraju fuzja tych banków nie stworzy banku o ponad 20% udziału w rynku. Ale zastanówmy się trochę: Jaki my w tym mamy interes? Ja osobiście nie widzę żadnego, tylko straty: wzrasta konsolodacja w Polsce, co zabija konkurencje. Zostaną zwolnieni pracownicy i jestem pewien, że nie skończy się na 2 tyś.. Pekao daje rade, ma zyski i BPH też, a HVB straty, czymś to trzeba pokryć. Siłą rzeczy forsa wypłynie za granicę. Myśląc logicznie, czy nie lepiej by było dla nas gdyby te banki działały osobno? Podajcie mi jeden pozytyw tej konsolidacji dla mnie jako obywatela. Odpowiedz Link Zgłoś
strzygacz Re: UniCredito po fuzji z HVB zbuduje bank od mor 14.06.05, 11:44 Zgadza sie, Max Hol. Ale fuzji nie robi sie dla dobra klientow, tylko zeby ich efektywniej strzyc. Innym pytaniem jest czy teraz masz w Polsce konkurencje miedzy bankami. Moim zdaniem nie. Ale to jeszcze nie powod zeby wpadac w histerie i plakac o tlustych tylkach we Frankufurcie i odgrzewac "grzebanie po smietnikach" (Copywright - L. Miller, 2001). Za emocjonalna reakcja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mimi Re: UniCredito po fuzji z HVB zbuduje bank od mor IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.06.05, 12:06 Taka fuzja wbrew pozorom jest korzystna dla potencjalnych klietow banku (i niestety niekorzystna dla jego pracownikow). Jakie korzysci? Chociazby takie, ze fuzja pomoze obnizyc koszty dzialania, polaczony bank bedzie mogl swiadczyc dotychczasowe uslugi po nizszych cenach, oferowac lepsze oprocentowanie lokat - na pewno bedzie staral sie w ten sposob przyciagnac klientow. Polski rynek bankowy jest bardzo specyficzny - jest bardzo rozdrobniony, wiec fuzja 2 duzych bankow paradoksalnie zwiekszy konkurencje - zmusi inne banki do zatrzymania swoich dotychczasowych klientow. W Polsce zywkle oplaty za prowadzenie konta sa gigantyczne, uslugi nieprzystosowane do potrzeb klientow, komputeryzacja na niskim poziomie... No i bankowcy to zwykli gangsterzy, jak mawial moj ulubiony wykladowca! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kloss Re: UniCredito po fuzji z HVB zbuduje bank od mor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 12:32 nie jest korzystna. monopolista zawsze dyktuje warunki. Ogromny bank ma ogromne pieniądze na reklamę i ogłupianie mas, by te w swej prostocie poszły i płaciły opłaty, marże, odsetki od kredytów na kolosalnych poziomach, bo nie wiedzą co czynią... Małe banki nie wytrzymają konkurencji, bo sprzedawanie po cenach poniżej rynku jest kosztowne... Duże na to stać. Najwyżej zwolni się jeszcze 500 osób, a reszta w strachu będzie siedziała po 2 zmiany... Te banały o komputeryzacji, o dbaniu o klienta :-) Trzeba czytac uważnie - zwłaszcza te fragmenty o zysku jaki zamierza osiągnąć właściciel... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mimi Re: UniCredito po fuzji z HVB zbuduje bank od mor IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.06.05, 19:40 Zgadzam sie ze monopolista dyktuje warunki, ale czy Pekao i BPH beda monopolista na polskim rynku po tej fuzji? A dbanie o klieta to zaden banal - mam doswiadczenia w roznych bankach. BPH akurat to mnostwo formalnosci i zawracania glowy, otwarcie konta trwa godzine nie mowiac o uruchomieniu bankowosci elektronicznej. Cale szczescie ostatnio to sie zmienia na lepsze. Jakis rok temu zakladalam konto w Deutsche Banku i co? 15 minut formalnosci, wszystko od reki, aktywacja bankowosci elektronicznej przez telefon. A wiec jednak mozna. A co do komputeryzacji, to nie rozpedzalabym sie zbytnio- sa specjalne stanowiska tylko do bezmyslnego klikania, bo nie ma odpowiednich programow, caly czas awarie systemu, wolna obsluga... W zeszlym roku mialam praktyke w firmie ktora zajmowala sie komputeryzacja PKO BP - wlos sie jezy!!! Nie uwierzylabym ze w takim duzym banku panuje az taki balagan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tidudidu Tak mi się właśnie wydawało. Studentka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 22:47 Piszesz: "... ale czy Pekao i BPH beda monopolista na polskim rynku po tej fuzji?" SA/BPH do spółki z BP będą mieć 40% rynku. Nie wiem, co musiałoby się zdarzyć, żeby nie próbowały zmowy. To naprawdę jest tańsze od konkurowania. I działa. I to jak pięknie - spójrz na operatorów telefonii komórkowej. Wprawdzie komentatorzy od czasu do czasu wykrywają "wojny cenowe" na tym rynku, ale jakoś tak się składa, że w relacji do dochodów klientów usługi polskich operatorów są wciąż piekielnie drogie. Wiem, w telefonii jest tylko trzech graczy. Ale w bankowości mniejsi będą musieli przyjąć warunki dyktowane przez tę parę wielkich, która powstanie. A nie odwrotnie (co sugerowałaś w innym poście). A "studentka" w tytule nie ma wydźwięku pejoratywnego. Po prostu nie mogę sie powstrzymać - to wpływ tego szczególnego, rozczulającego idealizmu, który prezentujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kloss Re: UniCredito po fuzji z HVB zbuduje bank od mor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 07:04 1. komputeryzacja = rachunek kosztów. Jeżeli się da jeszcze pracować tak jak teraz (czyt. papierki do kasy, papierowe rozliczenia na wydrukach i odpisywanie na nich operacji - jak 20 lat temu na przykład w pekao) no to ... Jeżeli system i wdrożenie go, zakupienie sprzętu, przeszkolenie ludzi, a to wszystko bez zamykania oddziałów będzie opłacalne - bank to robi. 2. Dba się o klienta, na którym się zarabia. Dlatego jest privet banking, doradcy VIP , internet i okienka bankowe ze sporymi opłatami od transakcji... żeby ludzie sami robili to, co do tej pory robili dla nich ludzie w okienkach. Ale przede wszystkim dba się o własny zysk. 3. Nie zawsze to co widzisz w reklamie - że świetne i za darmo takim jest. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc a byles kiedys klientem banku nie w Polsce??? IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.05, 13:43 bo jaj jestem, takim normalnym i wierz mi, ze to bzdury o zacofaniu polskich bankow. Moze one nie maja produktow jak w USA, ale maja lepsze niz w starej Europie i tansze, jesli chodzi o komputeryzacje to tez bys sie zdziwil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tidudidu Mimi, Kloss ma rację. Agentura wie, co mówi. ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 13:50 Piszesz: "polaczony bank bedzie mogl swiadczyc dotychczasowe uslugi po nizszych cenach, oferowac lepsze oprocentowanie lokat" To prawda - będzie mógł. Ale czy będzie musiał? To o czym piszesz, oznacza bardziej agresywną politykę i niższe zyski w krótkim okresie czasu. Problem w tym, że centrala nowego banku będzie potrzebować w krótkim okresie czasu WYSOKICH zysków. Żeby sanować HVB, a mówiąc precyzyjnie - żeby jakoś zapłacić za agresywną politykę prowadzoną przez HVB w przeszłości. HVB już za nią zapłacił - utratą niezależności. (Pamiętaj, że mniejszy łyknął większego.) "na pewno bedzie staral sie w ten sposob przyciagnac klientow" - a tu już mnie rozbroiłeś. Naprawdę. Takich rzeczy to nawet Jeff Sachs nie opowiadał w czasach, kiedy jeszcze nie nawrócił się na racjonalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Tak na poczatku moze i bedzie tanio IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.05, 14:00 kredyt bez odsetek przez pierwsze dwa lata, a potem, czy bank to jest non-profit organization??? Chyba powariowaliscie. Jak ktos kto ma firme zazdrosci, ze ktos tam moze i dobrze zarabial na posadzie to niech lepiej pomysli, ze jak ten z posady straci pracy to Ty z mety tracisz klienta. To jest konsolidacja sklepow osiedlowych. To jest konsolidacja organizacji globalnych. One posadza jeden oddzial w powiecie, moze bedzie drugi jakiegos innego banku i szybko sie zorientuja, ze nie warto konkurowac. Wyrywanie klientow bedzie trwalo rok, a potem ich dojenie. Czy sadzisz, ze ktos wyklada kase na kampanie marketingowa, zeby dolozyc. Czy myslisz, ze skala zwolnien w Polsce jest wieksza niz w Niemczech i Wloszech, bo ich banki sa efektywniejeze??? To bzdura, nie sa, maja gorsze wyniki i gorsza obsluge (ja sam na uruchomienie obslugi konta przez internet czekalem 2 tygodnie)? Nie to tylko dlatego, ze o takie ruchy tu bedzie wiekszy dym, a czesc klientow powie, ze ma w dupie taki bank. My niestety polecimy na niby nizsze oprocentowanie. Polecimy tam pracowac na stanowiska wywalonych, bo u nas nie sposob przezyc za 300 PLN zasilku, a tu za 1000 EUR juz sie da. Bo u nas zaden sad sie nie upomni o Ciebie chocby Cie dymali latami, a jak da odszkodowanie to 25 tys. Zadna strata dla duzej firmy. Oni to zorbia w Polsce bo my jestesmy frajerami, ktorzy uciesza, ze sasiad ktory zarabial 500 zeta wiecej stracil robote, zamiast martwic sie, ze jutro nie kupi u nas bulki w sklepie, czy innych gaci, za to kupi je Frau Bauer spod Kolonii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam ale nie rób tu wizji wielkiej zagłady IP: 83.238.200.* 14.06.05, 18:13 to nie chodzi o to że jacyś niemcy nas znowu robią od tyłu takie rzeczy dzieją się na całym świecie, także np. w Azji a w Niemczech to samo stanie się za 2, 3 lata tylko krok po kroczku, cicho bo tam bolszewickie związki zawodowe i inni zawodowi "pomagacze ludziom" głośniej szczekają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: Mimi, Kloss ma rację. Agentura wie, co mówi. IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.05, 14:15 Odpowiedz Link Zgłoś
vinogradoff Re: UniCredito po fuzji z HVB zbuduje bank od mor 14.06.05, 13:05 Fuzja bankow jest korzystna glownie dla zarzadu, rady nadzorczej i akcjonariuszy. Zarzad ia rada skorzysta na zachowaniu pensji, wzroscie, akcjonariusze zyski z akcji. Nic na tym nie zyskaja klienci, a zwolnieni pracownicy z dublujacych sie stanowisk oczywiscie tylko straca, moga bowiem predko, a nawet w ogole nia znalezc pracy w bankach. Przeciez prawie zawsze i prawie wszedzie klient jest tylko parawanem, narzedziem wykorzystywanym instrumentalnie przez spryciarzy i im wiecej i glosniej oni krzycza , ze idzie o dobro klienta tym mniej jest to wiarygodne. Ot taki wspolczesny marketing i przemyslowa pralnia mozgow. Pocieszajace jest to , ze za chwile ktos wiekszy ich wchlonie i niektorzy z dzisiejszych zarzadow ( po fuzji) tez straca prace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tidudidu "Podajcie mi jeden pozytyw tej konsolidacji ..." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 13:23 ... dla mnie jako obywatela. Kolego, problem w tym, że mówisz o prywatnej własności. CUDZEJ prywatnej własności. Legalnie nabytej cudzej prywatnej własności. Nabytej legalnie od prawomocnych, demokratycznie wybranych władz Rzeczpospolitej Polskiej. Mówisz o cudzej własności, która ma służyć WŁAŚCICIELOWI. Niezależnie od tego, jaki kraj wystawił jego paszport. Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Re: UniCredito po fuzji z HVB zbuduje bank od mor 14.06.05, 11:12 Co robisz, i z czego żyjesz, że cię śmietniki nie obchodzą? strzygacz napisał: > Gość portalu: "Boom Hit vol. 9" napisał(a): > > > jak zwykle ... Obcy sie bogaca naszym kosztem a Polacy musza w smietnikac > h > > grzebac ... O take Polske ... > > Byly pracownik banku grzebiacy po zwolnieniu w smietnikach!! Stary, normalnie > geba mi sie taaaaak rozesmiala, juz dawno takiego fajnego abstrakcyjnego dowcip > u > nie slyszalem. > > A tak wogole, szanowni komentatorzy to czytajac was mam dwie propzycje: albo > emigrujcie, albo popelnijcie wreszcie samobojstwo z rozpaczy, tylko przestancie > jojczyc, bo juz sie nie da czytac. Co jakas informacja ekonomiczna to wpisy z > potepienczymi jekami. Normalnie jak w Niemczech :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
tadeuszosinski48 Czy H.Bochniarz i CASE dostały już zlecenia tychże 14.06.05, 09:09 czy Heńka Bochniarz=prezes NicomConsulting i Ewka Balcerowicz=wiceprezes CASE dostały już wielomilionowe zlecenia od tychże banków,na ekspertyzy,analizy etc? Pewnie J.K.Bielecki b.nijaki premierIII RP,gdzie Heńka Bochniarz była chwilowym ministrem,a jej firma otrzymywała zlecenia rządowe-prezes PeakoSA i główny ekonomista BPH,Rysio PETRU,pupilek Balcerowicza Leszka,szefa NBP,męża wiceprezes CASE(CASE otrzymuje granty od NBP)już się postarają o zlecenia dla koleżanek.A sami co będą robić? Są wybitni,pewnie zostaną,ale na jakich posadach? A zwykłych pracowników nikt tam z zarządów się nie martwi.Zwalniani pracownicy już otrzymali darmowe akcje prywatyzowanych banków,nie mogą więc narzekać,po wtóre otrzymaja odprawy gotówkowe,mówi się o średniej 120 tyś,także i w tym przypadku nie mogą narzekać.Akcjonariusze zaś się ucieszą,bo zyski w perspektywie będą pewniejsze i wyższe.Wszyscy zatem,po krótki szumie będą zadowoleni.A że budżet państwa polskiego nic na tym nie zarobi - no cóz,już dawno zyski tych i nie tylko tych banków są wyprowadzane dalej niż jurysdykcja naszego państwa.Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mimikra Gdy Radio Maryja 10 lat temu mówiło że nienormalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 09:18 jest przekazywanie polskich banków w obce ręce, tzw. środowiska opinotwórcze waliły jeden tekst - oszołomy, ksenofoby. Teraz te same środowiska przyznają, że w innych krajach nie ma sytuacji, żeby 80 procent systemu bankowego było kontrolowane przez zagraniczne organizacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opiniotwórczy Re: Gdy Radio Maryja 10 lat temu mówiło że nienor IP: *.devs.futuro.pl 14.06.05, 09:22 W jakich krajach? Moze konkretnie Ty niedouczony ksenofobie i oszolomie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldek Re: Gdy Radio Maryja 10 lat temu mówiło że nienor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 09:37 np: we francji czy w niemczech więcej przykładów panie mądry ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: red Re: Gdy Radio Maryja 10 lat temu mówiło że nienor IP: 195.68.108.* 14.06.05, 10:08 Porownanie z Niemcami lub Francja to co najmniej niedorzecznosc. Przypuszczam, ze w takiej Slowacji czy na Wegrzech jest podobna sytuacja jak u nas, tj. wiekszosc bankow nalezy do obcego kapitalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mbishop do waldka IP: *.attu.pl 14.06.05, 14:09 Gość portalu: waldek napisał(a): > np: we francji czy w niemczech więcej przykładów panie mądry ? W Holandii, Belgii, Danii, Szwecji, etc etc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jazz Re: Gdy Radio Maryja 10 lat temu mówiło że nienor IP: 156.17.253.* 14.06.05, 10:05 Najbardziej nienormalne jest radio Ma Ryja i wszystkie świry od o. rydzyka,moherowe berety itd. W całym normalnym świecie różne instytucje , w tym banki tworzą fuzje. na tym m.innymi polega nowoczesna gospodarka. Poza tym kółka rózańcowe guzik mają do spraw, które należą do państwa i niech głupole nie zabierają głosu w sprawach, o których nie mają bladego pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mmikra Re: Gdy Radio Maryja 10 lat temu mówiło że nienor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 10:35 Akurat o fuzjach nie mówiłem. A Twoje uwagi Jazz są typowe. Zwolennicy Radia Maryja mają milczeć i głodując podziwiać, jak im się rzeźbi kraj na wzór republik bananowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc A co Ma Ryja do rzezcy IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.05, 10:48 To my zaplacimy ten rachunek. W Czechach i na Wegrzech oddane banki. OWszem, tylko poczytajcie czeskie gazety, tam rynek kontroluja trzy grupy bankowe i kazdy palci po 10-20 PLN (w przeliczeniu za przelew), cos takiego Ci sie marzy, w Polsce jest jeszcze raj, ale pare globalnych fuzji i konkurencja bedzie miedzynarodowa ... tylko nie w Twoim miesci, bo tu nie bedzie zadnej konkurencji i nie bedziesz mial wyboru. I nie mow mi, ze pojedziesz do innego wziac kredyt, bo zeby sprawdzic Twoja wiarygodnosc do kredytu na 7 czy 17 tys nikomu sie nie bedzie chcialo przyjezdzac, ani Tobie oplacalo jezdzic, to sie nazywa loklany monopol, bardzo skuteczny. Ale widac stac Cie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mimi Re: A co Ma Ryja do rzezcy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.06.05, 12:15 Hmmm, ciekawe skad Wy macie takie wiadomosci????? Tak sie sklada ze mieszkalam jakis czas w Czechach i mialam tam konto. Czy ktos uwuerzy ze bylo zupelnie bez jakichkolwiek oplat i ze przelewy i polecenia zaplaty kosztowaly gora 10 koron (czyli 1,4 PLN) a nie takie bandyckie stawki jak w Polsce! Czy ktos wie ile kosztuje przelw zagraniczny z polskiego banku? nie? to radze sie zapoznac z tabelami oplat a potem zabierac glos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc to bylo chyba pare lat temu IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.05, 13:49 ja mam znakjomyuch w Czechach, ktorzy teraz tam zyja i rwa wlosy z glowy z powodu oplat. Tam sie sporo zmienilo przez ostatnie trzy lata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tidudidu Mimikra, od kiedy bananowe republiki są be? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 13:55 Tam dopiero kler se żyje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mimikra Od kiedy banany podrożały, tidudidu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 16:15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tidudidu Oto przykład wiedzy ekonomicznej z Radyja rodem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 22:26 Banany nie podrożały z powodu podnoszenia cen przez republiki bananowe. Wzrost cen bananów jest skutkiem przyjęcia przez Polskę ceł po wejściu do UE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mbishop RM od lat powtarza te same bzdury, to fakt IP: *.attu.pl 14.06.05, 14:14 Gość portalu: Mmikra napisał(a): > Akurat o fuzjach nie mówiłem. A Twoje uwagi Jazz są typowe. Zwolennicy Radia > Maryja mają milczeć i głodując podziwiać, jak im się rzeźbi kraj na wzór > republik bananowych. Hmm, w republikach bananowych zaiste ludzie nie mają innych problemów jak tylko fuzje wielkich banków. Zadam pytanie retoryczne - czy winą banków zagranicznych jest to, że słuchacze radia M. są biedni i głupi? Niestety, po tylu latach nie nauczyliście się NICZEGO. Cały czas powtarzacie te same głupoty. I co gorsza - wcale wam się od tego nie poprawia budżet domowy ani zadowolenie z życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mimikra Ady problem nie dotyczy tylko banków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 16:21 Tylko charakteru całej tzw. transformacji. I to, że w jej wyniku wielu słuchaczy Radia Maryja jest biednych, a byli towarzysze wprost przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc 120??? IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.05, 10:44 moze i srednia taka bedzie tyle, ze prezes dostanie 10 mln a pani w kasie 3-m pensje, bedzie tego z 6 tysi, jak ktos pracuje w duzym miescie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość na forum Re: Czy H.Bochniarz i CASE dostały już zlecenia t IP: 80.53.81.* 14.06.05, 11:49 chyba przesadzasz z wysokością odpraw. Ja po 8 latach pracy w BPH dostałam 5,5 krotną pensję (która była poniżej średniej krajowej). Nie sa to żadne kokosy wiec nie przesadzaj. Aludzie chcą pracować. Tylko ktoś kto nie wie w jakim stresie pracują ludzie z perspektywa zwolnien niech się nie mądrzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość na forum jakie akcje IP: 80.53.81.* 14.06.05, 11:52 a jeśli chodzi o akcjue to ci którzy jue mają nie będą pewnie zwalniani, akcje były dawane dawno temu, większość młodych pracowników do zwolnienia nawet o nich nie słyszała Odpowiedz Link Zgłoś
widok9 Re: UniCredito po fuzji z HVB zbuduje bank od mor 14.06.05, 09:57 No cóż, niektórzy z forumowiczów zauważają, że obcy kapitaliści kolejny raz zwalniają polskich pracowników. Ale tak to właśnie wygląda przy połączeniach. Przypomnieć należy ilu pracowników innych banków i Towarzystw przejmowanych przez PEKAO SA było zwalnianych. Nie ma się co denerwować. Jako Klienci banków należy mieć tylko nadzieję, że będziemy lepiej obsługiwani i otrzymamy lepsze oferty. Kiedy Klient banku traci pracę, to bankowcy nie krzyczą na cały Kraj, że krzywda się w Polsce dzieje. A poza tym, jak mówił zadowolony Icek "jeżeli zwalniają - to niedługo znowu zaczną przyjmować". Życzymy Bankom miłego dnia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaxHol Re: UniCredito po fuzji z HVB zbuduje bank od mor IP: 193.170.134.* 14.06.05, 10:30 No ale mimo wszystko powiedz mi, skoro Pekao i BPH maja zyski, to czemu muszą zwolnić ludzi? Czemu trzeba będzie zrobić nową kampanie marketingową połączonych banków, skoro teraz BPH się trasznie promuje? Znowu kasa na nową markę, bo nie wierze, że nawet jeżeli zostaną przy którejś ze starych, to nie zrobią nowej super kampanii. Czemu znowu okazuje się, że jak jest dobrze, to jednak jest źle? Pomyśl sobie, pracujesz w banku, cały czas Ci mówią, że bank się rozwija, ma zyski, jest dobrze, a następnego dnia Cie wywalają. Coś mi tu nie gra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: \/incent \/ega Re: UniCredito po fuzji z HVB zbuduje bank od mor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 10:41 rura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: salmon Re: UniCredito po fuzji z HVB zbuduje bank od mor IP: *.tkchopin.pl / *.tkchopin.pl 14.06.05, 10:46 > No ale mimo wszystko powiedz mi, skoro Pekao i BPH maja zyski, to czemu muszą > zwolnić ludzi? wiele stanowisk w centrali bankow bedzie sie pokrywac, siec detaliczna tez sie pokrywa. to chyba oczywiste ze razem z fuzja ida w parze zwolnienia. > Czemu trzeba będzie zrobić nową kampanie marketingową połączonych > banków, skoro teraz BPH się trasznie promuje? bph teraz promuje sie dla siebie. 5ta kampania zostala zaplanowana duzo wczesniej, nie ma nic wspolnego z fuzja. a po fuzji bedzie to najwiekszy bank w polsce i nawet jesli teraz nie ma ponad 20% udzialu w rynku to efekt synergii spowoduje ze pewnie szybko go przekroczy - i nastepna kampania polaczonych bankow bedzie miala to na celu. > Znowu kasa na nową markę, bo nie wierze, że nawet jeżeli zostaną przy którejś ze starych, to nie zrobią nowej super kampanii. zrobia.. i zgarna spory kawalek rynku w dosyc szybkim czasie. > Czemu znowu okazuje się, że jak jest dobrze, to jednak jest źle? zycie jest dynamiczne, natura nie lubi przestojow. jesli nie lubisz zmian pojedz do...nie wiem.. afryki moze. > Pomyśl sobie, pracujesz w banku, cały czas Ci mówią, że bank się rozwija, ma > zyski, jest dobrze, a następnego dnia Cie wywalają. Coś mi tu nie gra. tak. i to jest najgorsze. oni nie bede tworzyc nowych miejsc pracy np. w spolkach zaleznych, nie beda zapewne pomagac w znajezieniu nowej pracy. po prostu dadza ci marne 120 tys zl (bo co to jest tak naprawde 120 tys. dla osoby tracacej prace - to taka przecietna kwota, a dla banku to juz wogle pikus)i radz sobie dalej sam, my o tobie zapominamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Hol Re: UniCredito po fuzji z HVB zbuduje bank od mor IP: 193.170.134.* 14.06.05, 10:57 A wierzysz w to, że będzie lepiej dzięki temu że BPH i Pekao się połączą, dla ciebie jako klienta? Bo ja jakoś nie jestem przekonany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Hol Re: UniCredito po fuzji z HVB zbuduje bank od mor IP: 193.170.134.* 14.06.05, 11:04 A wierzysz w to, że będzie lepiej dzięki temu że BPH i Pekao się połączą, dla ciebie jako klienta? Bo ja jakoś nie jestem przekonany. To jest trochę tak jak byś miał na osiedlu koło siebie dwa sklepy spożywcze, które mniej lub bardziej konkurują ze sobą cenowo, ale teraz szefowie dogadali się między sobą, że przecież można by nasze sklepy połączyć, zamknąć jeden sklep, zmniejszyć koszty i dzięki temu szefowie zarobią dwa razy więcej. Co z tego, że konkurencja zmalała, ludzie zostali zwolnieni, ale przecież tak funkcjonuje gospodarka, wolny rynek, nie? Pewnie z czasem ktoś otworzy tam nowy sklep, który bedzie z nim konkurował, ale bank to nie spożywczak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZosiaSamosia Re: UniCredito po fuzji z HVB zbuduje bank od mor IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.06.05, 12:24 Tak mysle, ze jakby na moim osiedlu bylo 20 sklepikow i wszystkie mailyby duza marze i 2 sie polaczyly i zaczelyby sprzedawac taniej to inne tez musialyby obnizyc ceny, inaczej wszyscy kupowaliby w tym polaczonym sklepie. No ale spozywczak to nie bank :) MaxHol, przeciez nie musisz byc klientem ani BPH ani Pekao, wiec o co sie martwisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Hol Re: UniCredito po fuzji z HVB zbuduje bank od mor IP: 193.170.134.* 14.06.05, 12:42 Ja się martiwę ogólnie. Odpowiedz Link Zgłoś
domk1 BĘDĄ CIĄĆ KOSZTY...HA, HA, HA.... 14.06.05, 10:47 Zwolnią kasjerki, zmniejszą ilość okienek - a stojącym w coraz dłuższych kolejkach powiedzą, że trzeba obniżać koszty. I oczywiście sobie podniosą kilkudziesięciotysięczne pencje na jeszcze wyższe. Przecież to supermenedżerowie są. Potem się okazuje, że dyrektor polskiego oddziału na pensję wyższą od swojego odpowiednika w Niemczech czy Francji. A płaci za to klient - oraz państwo polskie, które nieudaczni zarządcy zadłużają coraz bardziej emitując kolejny pakiet obligacji.... Obligacje oczywiście kupują banki - i trudno im się dziwić - pewny zysk - zapłaci podatnik... I karuzela się kręci - kasa jest coraz większa.... Tylko kiedy ten nadmuchany balon wreszcie pęknie? Szef (chyba to było Millenium) ma 500 tys na miesiąc. I mówi, że to mało. Przy jego wyjątkowych zdolnościach..... Koń by się uśmiał.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: UniCredito po fuzji z HVB zbuduje bank od mor IP: 195.116.119.* 14.06.05, 10:47 czy Polacy sa debilni ze nie potrafia zarzadzac polskimi pieniedzmi. popatrzcie wszyscy, ktorym wszystko bylo zle za komuny. jezeli tak ma wygladac Polska to dziekujemy panie Waleso.zostali ludzie, reszta ziemi, i to co ma sie rozpasc, reszta sprzedana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: UniCredito po fuzji z HVB zbuduje bank od mor IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 14.06.05, 11:06 Mam troche schadenfreude jak czytam skowyt warszawki po miedzynarodowej konsolidacji instytucji typu TPSA, Pekao SA. Przeciez one wszystkie mają już za sobą (często kilkakrotne) konsolidacje krajowe. TPSA w postaci np. restrukturyzacji i centralizacji wielu departamentów, Pekao w postaci połączenia 4 banków regionalnych. W każdym z tych przypadków tracone były przede wszystkim miejsca pracy na prowincji bo co się udało wyrywała warszawka. Panowała cisza, prowincja musiała to znieść a zwolnieni ludzie odnaleźć się na dramatycznie trudnym rynku pracy. Potem wkroczyli giganci międzynarodowi i miejsca pracy poszły za granicę. Wtedy dopiero zaczął się ryk w mediach ogólnopolskich i zrodziła się powszechna świadomość problemu. Warszawiacy, nasz naród ru..y jest w ten sposób od 15 lat, patrzyliście na to i w dupie mieliście. Więc teraz cierpicie, bo wszyscy już się zorientowali (choć było to wiadome od dawna), że z Polakami można zrobić wszystko i nie będą w stanie godnie zareagować. Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Jeden bank, jeden operator, jedna bieda! 14.06.05, 11:17 Jeden bank, jeden operator, jedna bieda! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ango Re: UniCredito po fuzji z HVB zbuduje bank od mor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 12:03 Kochani, pracowałem w Pomorskim Banku Kredytowym przez 10 lat. Poleciałem przy połączeniu 4 banków w PEKAO. Najpierw sam zwalniałem ludzi, potem mnie zwolniono. Teraz obawiam się, że poleci moja żona, która mając 50 lat jest najstarszym pracownikiem w Oddziale PEKAO. I nawet jakby dostała 120 tys. (w co wątpię)to co to zmieni. Klienci i tak będą olewać ten bank bo jest drogi i w oddziałach coraz mniej ludzi do obsługi. To jest chore. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: UniCredito po fuzji z HVB zbuduje bank od mor IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 14.06.05, 12:20 Haha, skąd to znam ? Moja małżonka pracowała w PBKS (potem Pekao) chyba z 7 lat po czym dostała z buta na fali reorganizacji wymuszanej przez włochów. Zapewniam, że poszukiwanie pracy w Szczecinie jest bardzo szczególnym przeżyciem. Zreszta równie osobliwym przeżyciem byłoby pozostanie w Pekao, który przestawił się był chyba na doprowadzenie możliwie wielu pracowników do spontanicznej rezygnacji. Dobrze, że sam nie mam z bankowością nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puk Re: UniCredito po fuzji z HVB zbuduje bank od mor IP: *.sinus.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 12:32 To trzeba było nie zwalniać. Dyrektor Półtorak z IV Oddziału PBKS w Szczecinie postawił się i odmówił zwalniania, więc sam musiał się przejść na wcześniejszą emeryturę. Gdybyśmy wszyscy się wtedy postawili może nie byłoby radosnej działalności warszawki i Włochów w okresie późniejszym. Wygląda na to, że lepiej nawet odejść niż dać się zgnoić. A spolegliwość wobec kierownictwa (na każdym szczeblu)nie gwarantuje bezpieczeństwa. Może to będzie jakaś nauka dla obecnych pracowników Pekao S.A. i BPH S.A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawka Re: UniCredito po fuzji z HVB zbuduje bank od mor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 12:40 W jak to nazywasz Warszawce króluje prowincja. Lublin, Białystok, a najwięcej drapieżnych managerów z Łodzi. Nieugiętych, rządnych sukcesu. :-) Wpadają tu na dwa lata, spalają się i na bruk. To przez taki motłoch dzieje sie to, co się dzieje, za złotówkę sprzedaje się swoich kolegów... Zwalnia, najlepiej w taki sposób, by zaoszczędzić i dostać bonus... Dla wycieczki, dla plecaczka... Gdybyście się postawili, to na Wasze miejsca był już gotów wskoczyć cały szereg innych szczurów. Gnojenie ludzi zawsze kończy się tym samym. Zostajecie sami ze swoim sumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mack Re: UniCredito po fuzji z HVB zbuduje bank od mor IP: 62.233.189.* 14.06.05, 21:25 ludzie z lublina jeżdżą po pracę do waraszawy, bo stolica zabrała stąd już 3 centrale bankowe, a teraz zabiera czwartą - ostatnią WBC SA. a warszawa też już jest prowincją np. decyzje w sprawie fuzji, o której mowa zapadają w mediolanie i monachium. prezes BPH j.Wancer i marionetkowy JK Bielecki z PEAKO nie mają nic do gadania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawka Re: UniCredito po fuzji z HVB zbuduje bank od mor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 22:00 nie denerwuj się, to nie jest wątek "przyjezdni... itp" To taka umowa - jest stolica i prowincja. tyle. Taka jest rzeczywistość. Okrutna, bolesna, zła. Negatywne nie jest to, że z Lublina, negatywne jest, że za wszelką ceną, że za tysiąc złotych ktoś kogoś poniża. Jakiś wredny "profesjonalista" bez sumienia. Taki, co to sumienie zamienił na bonus, a moralność na plan. A Wancer, Bielecki.. a co mnie to obchodzi? A Mediolan i Monachium mniejsze od Warszawy... ;) To na polskich oddziałach im zależy, bo zarabiają wyciskając ludzi jak cytryny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ango Re: UniCredito po fuzji z HVB zbuduje bank od mor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 12:52 Półtorak mógł sobie na to pozwolić, bo miał wiek, a ja miałem lat wtedy 45, nagrabione u PEKAO-wców bo powyciągałem im wczesniej klientów (dużych), to robilem to co mi przekazali w kopercie (do otwarcia w pociagu powrotnym z Warszawki). Trzeba było s...alać i zachaczyć się gdzieś, bo jeszcze wtedy było można. A ja do końca stałem na mostku. Idiota. Odpowiedz Link Zgłoś
gniewek.113 To w większości wysokiej klasy fachowcy 14.06.05, 12:07 i na pewno znajdą nową pracę. Życie to nie je bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik banku Re: To w większości wysokiej klasy fachowcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 12:28 zawiść, złość, nienawiść.. czego zazdrościsz? 1300 zł miesięcznie i zapi..po 10 godzin + rewelacyjne pomysły na weekendowe spotkania, szkolenia festyny, pikniki? Czy w Polsce trzeba urodzić się pięknym, genialnym i bogatym, by móc żyć? A jak się jest przeciętnym to śmierć? Idź się leczyć głupku. Odpowiedz Link Zgłoś
gniewek.113 Re: To w większości wysokiej klasy fachowcy 14.06.05, 13:39 > zawiść, złość, nienawiść.. czego zazdrościsz? Nie zadroszczę Ci niczego z wymienionych. Nie wiem, co w mojej wypowiedzi wzudziło w Tobie tyle agresji. No i ten "głupek"(?).. Czy Wy wszędzie musicie doszukiwac się niechęci i zawiści? Załóż i prowadź własną firmę i wtedy wrócimy do licytacji, kto ma bardziej przechlapane. Ja nawet nie wiem, co to weekend, a o urlopie mogę jedynie pomarzyć. Życzę powodzenia, utrzymania się na stołku i więcej życzliwości dla ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam bankowość to specyficzna branża IP: 83.238.200.* 14.06.05, 18:30 niby siedzi się w budynku cały dzień i wciska odwłok w fotel, ale dużo jest nerwów, stresów, presji, ciśnień itp dla ludzi którzy potrzebują takich emocji i lubią ciągnąć szlugi odpalając jedną od drugiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaroszewicz Wwa coz to biadloicie, to urok kapitalizmu IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.05, 12:31 i globalizacji, co na to polskie zwiazki zawodowe, czy beda walczyc o milionowe zabezpieczenia swoich czlonkow?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: coz to biadloicie, to urok kapitalizmu IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 14.06.05, 13:18 To nie urok, to krótkowzroczność. Poświęcanie innych w nadzei, że nam samym zdąży się uniknąć zapłacenia rachunku. Zachodnia EU poświęciła resztę w Jałcie, udało się na 45 lat. Pracujący poświęcają bezrobotnych. Udaje się na razie 15 lat. Jedne branże milczą gdy chinole wykańczają inne (ostatnio buty). W kolejce czeka motoryzacja, elektronika, IT. Jak długo się uda ? EU ignoruje załamanie demograficzne dobierając młodych, zdolnych z nowych członków. Kogo sprowadzimy my ? Globalizacja powoduje, że ta sekwencja przyspiesza. Nie da się już liczyć na to, że zdążymy przeżyć życie a rachunek zapłacą inni - zapłacimy go my, później ale z odsetkami. Nie wspominam o konsekwencjach internetu, bo trudno tu wskazać winnego albo środki obrony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drops na dno globalizacyjny traktat konstytucyjny IP: *.fbx.proxad.net 14.06.05, 14:32 Jak najbardziej, a bedzie tak w wielu dziedzinach. Globalizacja wlasnie na tym sie opiera!glosujmy za gwarantujaca i szanujaca prawa obywateli konstytucja europejska a nie za stekiem ekonomicznych frazesow i eksploatacji masy paracujacej(troche to komunistycznie brzmi, ale tak nas "zatrudnionych" sie nazywa)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yes Re: coz to biadloicie, to urok kapitalizmu IP: *.aster.pl 14.06.05, 14:32 Popieram Obserwatora. Ten wyścig zamienia się w szaleństwo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzik Re: coz to biadloicie, to urok kapitalizmu IP: *.fbx.proxad.net 14.06.05, 14:39 Jak milo to uslyszec! Kapitalizm, a raczej ultraliberalizm z pewnoscia nie bedzie sie bil o nasze prawa (np.do przyzwoitych odpraw, przyzwoitych zasilkow i przede wszystkim o prawo do pracy, a nie jak to widnieje w pieprzonej konstytucji europejskiej "prawa do szukania pracy" albo "pracowania"; nie mam nic przeciwko wolnemu rynkowi, ale podstawowe prawa nam sie naleza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam większość obywateli Polski nie dostanie żadnej IP: 83.238.200.* 14.06.05, 18:35 odprawy... NIGDY! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tylko podatnik No to zmieniamy bank..... IP: 80.72.196.* 14.06.05, 13:01 Znowy musimy się z tym PEKOA KONTAKTOWAĆ ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~K DOSYĆ !!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 14:28 Mozna by wreszcie powiedziec dosyc. Jesli nie potrafia tego zrobic organy rzadu i w tym przypadku NBP to moze bojkot konsumencki tych przedsiebiorstw i bankow, ktore zwalniaja pracownikow. Wtedy nikt nie bedzie lekcewazyl polskich pracownikow, bo bedzie ryzykowal utrata rynku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he he Re: DOSYĆ !!!!!!!!! IP: *.aster.pl 14.06.05, 14:30 a ty z pekao czy z tego drugiego? he he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~K Re: DOSYĆ !!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 15:44 Z zadnego... Nawet nie z bankowosci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc otoz wlasnie IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.05, 14:32 dobre odprawy??? Najlepsze o jakich slyszalem to 6 pensji, to przezyj za te 6 pensji, ciekawe czy uda Ci sie znalezc prace w 6 miesiecy, a jak zarabiasz troche wiecej i trafisz w koniec roku to jeszcze urzad skarbowy Ci przywali i wyjdzie gorzej nizbys siedzial na posadzie. Czy wy myslicie, ze wszyscy w banku zarabiaja tyle co slynny prezes kott??? A tego jak spuszcza do kibla to zeby nie narzekal na salonach dostanie pensyjke co najmniej za dwa lata i dalej bedzie zasaidal w radach nadzroczych. Czy wy myslicie, ze tu placa nie wiadomo jakie kokosy????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drops na psy traktat globalistyczny konstytucyjny IP: *.fbx.proxad.net 14.06.05, 14:34 Jak najbardziej, a bedzie tak w wielu dziedzinach. Globalizacja wlasnie na tym sie opiera!glosujmy za gwarantujaca i szanujaca prawa obywateli konstytucja europejska a nie za stekiem ekonomicznych frazesow i eksploatacji masy paracujacej(troche to komunistycznie brzmi, ale tak nas "zatrudnionych" sie nazywa)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzik Re: na psy traktat globalistyczny konstytucyjny IP: *.fbx.proxad.net 14.06.05, 14:40 Jak milo to uslyszec! Kapitalizm, a raczej ultraliberalizm z pewnoscia nie bedzie sie bil o nasze prawa (np.do przyzwoitych odpraw, przyzwoitych zasilkow i przede wszystkim o prawo do pracy, a nie jak to widnieje w pieprzonej konstytucji europejskiej "prawa do szukania pracy" albo "pracowania"; nie mam nic przeciwko wolnemu rynkowi, ale podstawowe prawa nam sie naleza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bella Re: otoz wlasnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 20:35 Nie mogę uwierzyć że ktoś przy zdrowych zmysłach pisze o 120 tysięcznych odprawach. Przestańcie siać plotki. Niby po co mieliby tyle dawać? Im się to po prostu nie opłaca - zgodnie z kodeksem dadzą 3 lub 6 krotność pensji i cześć pracy. A tych którzy piszą o spokojnej pracy w banku przy kawce - zapraszam z drugiej strony lady. Niewiele firm tak się zmieniło organizacyjne w ostatnich latach jak banki - w Pekao po kilkuletnim programie zwolnień z pewnością nie ma zbędnych pracowników. Po prostu będziemy teraz zasuwać jeszcze dłużej spoglądając na zdjęcia dzieci w portfelu żeby sobie przypomnieć jak wyglądają. Zacznijcie też odróżniać pensje pracowników w banku od pensji kadry kierowniczej. Bo to jest zdecydowana różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Re: DOSYĆ !!!!!!!!! 14.06.05, 17:46 Gość portalu: ~K napisał(a): > Mozna by wreszcie powiedziec dosyc. Jesli nie potrafia tego zrobic organy rzadu > > i w tym przypadku NBP to moze bojkot konsumencki tych przedsiebiorstw i bankow, > > ktore zwalniaja pracownikow. > Wtedy nikt nie bedzie lekcewazyl polskich pracownikow, bo bedzie ryzykowal > utrata rynku Tylko nie przesadzaj. Jeśli ci pracownicy są zbędni muszą zostać zwolnieni. Socjalistyczna gospodarka nauczyła niektórych, że należy zatrudniać dla samego zatrudnienia. Ja zamiast naburmuszonej panienki w bankowym okienku wolę samoobsługą w internecie. Bo taniej. A tą panienkę trzeba utrzymać. Kolejki przed okienkami to zacofanie. Dziś króluje bankomat, karta płatnicza i internet. Przykro mi, ale panienka musi poszukać sobie innej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: UniCredito po fuzji z HVB zbuduje bank od mor IP: 82.210.246.* 14.06.05, 17:35 Ciekawe kto za pare lat bedzie oszczedzal w tych bankach i bral kredyty - skoro wszyscy, poza nielicznymi wyjatkami, wyladuja na bezrobociu... Dzis windujemy zyski, jutro ratuj sie kto moze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: UniCredito po fuzji z HVB zbuduje bank od mor IP: *.fbx.proxad.net 14.06.05, 18:02 RACJA! Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Stracą też nieco klientów. 14.06.05, 17:39 Już szukam nowego banku. Nie pozwolę się przenieść jak przedmiot do PKO SA. Na szczęście dziś to żaden problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam im mniejsza biurokracja tym lepiej! IP: 83.238.200.* 14.06.05, 17:55 to dotyczy też firm prywatnych... zapewniam was że pracownicy z niemieckich i włoskich oddziałów tych banków też za max 2 lata stracą pracę... oczywiście jeśli siedzą na niepotrzebnym etacie i biorą kasę za półtorej godziny efektywnej pracy dziennie i 7 godzin wciskania dupy w krzesło to jest skandal do jakiego stopnia bolszewizm niszczy nas i naszą gospodarkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttt Re: UniCredito po fuzji z HVB zbuduje bank od mor IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.05, 18:36 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezradna Re: UniCredito po fuzji z HVB zbuduje bank od mor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 22:38 Dokąd zmierza nasza gospodarka po zwolnieniach w orbisie 1.500 osób teraz kolej na banki 2.500 co mają robic ludzie bez pracy, coraz większe bezrobocie i coraz większa bieda, czy ludzie mają wyjść na ulicę i domagać się pracy i chleba, teraz to napewno nie będą to demonstracje, bo rozgoryczenie jest coraz większe a człowiek głodny a za chwilę bez dachu nad głową doprowadzony jest do desperacji a takich ludzi jest z każdym dniem więcej, dlaczego jesteśmy bierni i pozwalamy rozkradać nasz majątek cwaniakom i złodziejom. Co to za kraj się zrobił i dla kogo? Wszysczy myślący powinni zbojkotować wybory bo ci co kandydują już nakradli i robią to dalej w imię dobrobytu tylko dla kogo? Odpowiedz Link Zgłoś