Gość: andy Re: Czy znosić obowiązkowe ubezpieczenia społeczn IP: 5.6.2D* / *.telekom.de 14.07.05, 13:42 >Lech Kaczyński, jego konkurent z PiS, ripostuje: Ludzie sami się nie >ubezpieczą, w końcu i tak trafią na garnuszek państwa Dzis panie Lechu sytuacja jest taka, ze ci co placa ubezpieczenie i tak w koncu sami zaplaca lekarzowi prywatnie za wizyte. Ten stan trwa od lat. Jesli placilismy panstwu przez lata za uslugi, ktorych nie pobieralismy, to niech nam teraz panstwo zapewni uslugi za ktore nie zaplacilismy. Czy czlonkowie parti majacej w nazwie prawo i sprawiedliwosc nie sa tego zdania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zwykły Re: Czy znosić obowiązkowe ubezpieczenia społeczn IP: 83.238.100.* 14.07.05, 14:34 Tak jak na co dzień poglądy Kaczyńskiego są mi mocno wbrew tak tym razem ma rację. Abstrahuję tu od praktyki systemu - chodzi o jego ideę. Na forum działa zaś grupa [.....], którym się wydaje że zawsze będą młodzi, piekni i bogaci. Jak Wy to sobie wyobrażacie ? Ok znosimy ubezpieczenia społeczne - rozumiem, że wszystkie i sa one od dziś dobrowolne. Państwo nie gwarantuje nic - ani pogotowia (oby nie łódzkiego) ani emerytur. No to jest nam lepiej - teoretycznie zarabiamy więcej. Ilu będzie opłacać ubezpieczenie ? 10, 20 % ? Reszcie będzie szkoda. A potem co ? Wypadek i - pozwalamy człowiekowi umrzeć na ulicy (no bo on nie ma ubezpieczenia...)- no bo JA za niego płacił nie będę !. Mamy osobę z nizin społecznych (lat 65), która nie odkładała na emeryturę bo jej brakowało na codzienne życie (tak zwykle będzie). Nie może już pracować lub nikt takiej osoby nie zatrudni - przez przypadek nie ma rodziny, na której, jak rozumiem, ciąży obowiązek jej utrzymywania (chyba, że obowiązek alimentacji też zniesiemy w takim przypadku - niech się sam martwi). No to albo pójdzie kraść albo umrze z głodu lub choroby (płatna słuzba zdrowia no i lekarstwa też nie powinny być refundowane). Chyba jednak pójdzie kraśc - jest szansa, że pójdzie do więzienia a tam będzie dach nad głową i jedzenie. No chyba, że w ramach cięcia kosztów (bo więzień musiałoby trochę być - kto za nie zapłaci ?)- każdego recydywistę pod mur. Brawo, brawo - oto świat jaki chcecie stworzyć. No ale JA zawsze będę na szczycie... Chyba, że nie będę... Powodzenia ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inna Re: do Zwykłego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.05, 15:05 nie masz racji, albo jesteś po sowiecku niesamodzielny, ubezpieczyć ma się każdy pracujący, sądzę że jakby nie było zusu to i tych na czarno zatrudnianych by nie było bo po co. nie wiesz co to są podatki? i na co mają być przeznaczane? nie nie na partie ich siedziby, wiece, masówki, festyny i inne bzdety. nie na rozbuchaną ponad wszelką miarę administrację. nie na dwór królewski. nie na wieczne przywileje mądrych inaczej (vide pOsłów). nie na szpiegowanie wszystkich przez wszystkich. nie na utrzymywanie zbędnych instytucji z budżetu państwa (np. instytut medycyny pracy - wiesz co robi? ja wiem). i takich przykładów jest cała masa. nasze podatki mają być wydawane na: szkolnictwo podstawowe, ratownictwo medyczne, obronę narodową bez fajerwerków wokół podobno sami przyjaciele), policję, administrację państwa w miarę jak najskromniejszą, kulturę narodową (czyli kulturę wyższą). a za niedojżałość społeczną i ekonomiczną niestety trzebabyłoby płacić na starość. no cóż życie jest brutalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zwykły Re: do Zwykłego IP: 83.238.100.* 14.07.05, 15:31 Przed chwilą była mowa nie o podatkach a o systemie ubezpieczeń społecznych - widzisz różnicę ? Jeśli by ze składek na ubezpieczenie społeczne zaczęto finansować partie to byłby prawdziwy dramat... A kwestia na co wydawać podatki: właściwie wszystko poza wojskiem i wymiarem sprawiedliwości dałoby się z tej listy skreslić: - w sumie po co szkolnictwo podstawowe - czy ktoś umie czytac czy nie to co MNIE to obchodzi..; - ratownictwo medyczne - po co - jak nie masz ubezpieczenia...; - policja - niech każdy zapłaci mafii (przepraszam: może być agencji ochroniarskiej) żeby go pilnowała. Dlaczego mam płacić podatki na policję w Pcimiu Średniowysokim. Zresztą może i mogliby pełnić funkcję wymiaru sprawiedliwości (rodzinna vendetta rulez! - każdemu kałacha i niech się broni)... A obelgi sobie daruj- wyjątkowo nietrafne. To, że mnie boli kiedy widzę jak znikaja w czarnej dziurze pieniądze z moich podatków (od zeszłego miesiąca jest 40 % wynagrodzenia) nie zmienia faktu, że mi się w głowie nie przewróciło od dotychczasowych życiowych sukcesów, na które zapracowałem ja, moje geny (czyli też i rodzina ;-), życzliwi ludzie po drodze i poparcie Pana Boga. Bo wiem, że nie upoważnia mnie to do powiedzenia: "Skoro Mi się udaje to niech inni zdychają". Powodzenia- do czasu aż powinie się noga- bo życie jest brutalne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tboy Re: Czy znosić obowiązkowe ubezpieczenia społeczn IP: 80.68.236.* 14.07.05, 13:51 Pytanie nie powinno być "CZY" tylko "KIEDY"? Ale przecież rządowa niania zawsze wie lepiej co dla nas dobre... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teddy Re: Czy znosić obowiązkowe ubezpieczenia społeczn IP: *.ingram.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.05, 14:09 Najpierw zwrócić składki potem można znosić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teddy Tak,ale najpierw zwrócić składki. IP: *.ingram.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.05, 14:14 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: graf Tusk - that's my boy :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 14:43 I o to chodzi, niech obywatel, w których madrość władza musi wierzyć sami wezmą los w swoje ręce. A gdzie W.Cimoszenko? Odpowiedz Link Zgłoś
franzmaurer No i nie będzie prezydenta Donalda Tuska :( 14.07.05, 14:37 No i nie będzie prezydenta Donalda Tuska :( Lewicowo wrażliwa hołota dostała prezent w kampanii wyborczej - Ciołkoszewicz, Pisiory i Wielki Ekonomista Religa będą walić jak w bęben że 'najbiedniejszym' chce się odebrać 'dorobek' III RP :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roro Brawo !!!! IP: 193.111.166.* 14.07.05, 15:17 wreszcie polityk ma mądry plan na wyjście z kryzysu - niech każdy będzie kowalem własnego losu - sam zdecyduje czy będzie oszczędzać i gdzie czy może woli całość przepić - koniec z upominaniem się czegoś "od Państwa".Bo państwowe to nasze wspolne tylko że jeden nic nie robiąc z tego tylko żyja a drugi nie kożysta ale całe życie placi składki by mógł kożystać inny. Niech Kaczyński nie przesadza i nie bawi się w dobrego troskliewego wujka - skończy z patologią, za pieniądze ze składek urzędnicy budują sobie rezydencje kupują nowoczesne samochody i ciągle słychać że to mało - w USA każdy wplaca znaczne kwoty swoich zarobków w fundusze i ma na starość kasę a u nas płać płac a na koniec, jak dozyjesz, dostajesz grosze, które na nic nie starczą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam G. Re: Czy znosić obowiązkowe ubezpieczenia społeczn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 15:45 Nie powinno znosić się obowiązkowego ubezpieczenia w ogóle, lecz obowiązkowe ubezpieczenie w ZUS-sie i wprowadzić na rynek ubezpieczeń społecznych konkurencję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIEPSKI Starzy niech zdychają bo dzieci ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 15:51 w wiekszości będą bezrobotne i im nie pomogą.Ale jest wyjście PROPONUJĘ PRZYMUSOIWĄ EUTANAZJĘ ,,KLASY POLITYCZNEJ RZĄDZĄCEJ 1989-2005.WTEDY I TYLKO WTEDY BĘDZIE LEPIEJ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blacky Re: Czy znosić obowiązkowe ubezpieczenia społeczn IP: 213.25.206.* 14.07.05, 16:19 To zbrodnia znosic obowiazkowe ubezpieczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Czy znosić obowiązkowe ubezpieczenia społeczn IP: *.allegro.pl 14.07.05, 17:08 Pan Kaczyński zapomniał że spadająca dzietność jest najistotniejszą przyczyną kryzysu ubezpieczeń społecznych. A wręcz śmiem twierdzić, że jest całkowicie na odwrót - to ubezpieczenia społeczne są przyczyną spadającej dzietności. Zwykłe dodatnie sprzężenie zwrotne. Po co dzieci jak państwo da emeryturę. W przyszłości mniej płatników składek - zatem składki się zwiększają. Wtedy tym bardziej brak pieniędzy na dzieci, itd., itd. - aż system zbankrutuje. Początkowe składki w bismarkowskich Niemczech były kilkuprocentowe, w latach 70 w Polsce 15%, teraz 45%, ostatnio 45% od kwot brutto. 25 lat temu rocznie rodziło się 700tys. dzieci rocznie, teraz ... 350 tys. dzieci rocznie. I nie ma zmiłuj się - to kwestia czasu aż to padnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gk Re: Czy znosić obowiązkowe ubezpieczenia społeczn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.05, 17:14 po co mają rodzić się dzieci, żeby chodziły głodne i bose, przecież młodzi ludzie nie maja pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Czy znosić obowiązkowe ubezpieczenia społeczn IP: 64.124.166.* 14.07.05, 18:33 A dlaczego nie mają pracy? Bo rosną koszty pracy. Twój przedmówca wymyslił całkiem intersującą zależność i chyba ma rację... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Czy znosić obowiązkowe ubezpieczenia społeczn IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.05, 17:25 ZLIKWIDOWAĆ ZUS !!! NATYCHMIAST !!! ZAMIAST ZŁODZIEJA WPROWADZIĆ UBEZPIECZENIA U PRYWATNYCH UBEZPIECZYCIELI Z DOWOLNĄ SUMĄ UBEZPIECZENIA KAŻDY SAM ZDECYDUJE ILE CHCE ODŁOŻYĆ. ZUS NAS OKRADA I PAŃSTWO POLSKIE JEST ZA TO ODPOWIEDZIALNE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cichy Re: Czy znosić obowiązkowe ubezpieczenia społeczn IP: *.ny325.east.verizon.net 14.07.05, 18:15 jestem jak najbardziej za zniesieniem obowiazku przymusowego ubezpieczenia sie,tak jak dzieje sie to w krajach prawdziwie demokratyczmych np. w USA.Panstwo nie powinno narzucac takiego przymusu na swoich obywateli,tak jak to sie dzieje w Polsce.Podnosi to nieslychanie koszty pracy a przy obecnej sytuacji jaka mamy w kraju na rynku ,sprawia ze sie nie bardzo oplaca zatrudniac pracownika i tym bardziej zajmowac sie drobna przedsiebiorczoscia.Od lat mieszkam i pracuje w USA tylko dlatego ze w Polsce przymusowe skladki na ubezpieczenie sa zabujcze.Tu ich nie ma i wszystko sie oplaca.Czy to nie moglo by posluzyc za wzordla polskich politykow,w koncu to jeden z czynnikow napedzajacych gospodarke w tym kraju,a w polsce wysokosc przymusowych skladek bardzo czesto przekracze miesieczne dochody!!! Odpowiedz Link Zgłoś
theedge Re: Czy znosić obowiązkowe ubezpieczenia społeczn 16.07.05, 07:29 A potem GW napisze ze PiS to prawica mimo ze tak lewicowy program a Kaczynski popiera ZUS jeden z najgorszych elementow socjalistycznego ucisku, niszczacy gospodarke zlodziejski i skrajnie niesprawiedliwy system tzw. ubezpieczen spolecznych :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klip uff,uff IP: *.dolsat.pl 16.07.05, 15:02 to sobie Tusk o liberalizmie przypomnial, a wczesniej jezyka w gebie nie mial ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Deenayd Dlaczego głosowanie na PO nie ma sensu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 00:34 Głosowanie na PO nie ma sensu, gdyż głosując na określone poglądy zawsze powinieneś pomyśleć co się stanie po wyborach. Czy jeśli otwierasz targowanie się o cenę i chciałbyś sprzedać coś za powiedzmy 100 zł, to zaczynasz licytację od 100 zł czy od 150 zł? Mój kolega Jacek mówi, że jeśli chcesz coś sprzedać za 100 zł to powinieneś zacząć licytację co najmniej od 150 zł. Jeśli zaczniesz licytować się od 100 zł to na pewno dostaniesz mniej, niż chciałeś. Myślisz, że on ma rację? Czy zauważyłeś już, że ta sama zasada dotyczy głosowania na partię polityczną? Jeśli zagłosujesz, jak inni zwolennicy PO, na PO, to PO dostanie powiedzmy 25- 30% - i tak nie będzie mogło rządzić samo, czyli wejdzie w koalicję. Będzie się musiało targować z koalicjantem o program koalicji, który będzie jakąś wypadkową programów dwóch lub więcej partii. Chyba nawet nie łudzisz się, że wyjdzie z tego program PO, hę? Pewnie wiesz już co powinieneś zrobić, jeśli chcesz, by realizowany był program podobny do programu PO - musisz, tak samo jak inni zwolennicy PO, wybrać partię bardziej od niej radykalną, aby podczas targowania się o program wyszedł program bliski programowi PO! Tak jak mówi Jacek - wniosek jest prosty jak budowa cepa! Jeśli chcesz by program PO był realizowany naprawdę musisz zagłosować na Platformę Janusza Koriwn Mikkego! Jeśli chcesz by program SLD był realizowany naprawdę musisz głosować na Unię Pracy. POLACY!!! NAUCZCIE SIĘ TARGOWAĆ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pioki 2 Systemy IP: *.hsd1.ca.comcast.net 17.07.05, 19:44 Na swiecie zawsze konkurowaly ze soba 2 systemy. Jeden ktory uwaza ze ludzie sa bydlem i jak sie ich nie bedzie dobrze dogladac i hodowac to pozdychaja z glodu. Drugi, uwaza ze czlowiek jest podmiotem, sam potrafi podejmowac decyzje i ponosic ich dobre i zle konsekwencje. Populizm i Socjalizm nie pozostawia nam watpliwosci ze traktuje nas jak material hodowlany. Odpowiedz Link Zgłoś