Gość: Tychik1 IP: *.237.225.183.Dial1.NewYork1.Level3.net 24.10.05, 03:13 Emerytury bardzo ciekawa sprawa ,wartotu tu poczytac opinie fachowcow. No i zaczyna sie rzadzenie, miejmy nadzieje ze idzie na lepsze. Gratulacje dla Pana Prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miguell PiS dłubie w OFE 24.10.05, 09:08 "Emerytury bardzo ciekawa sprawa", warto przy nich pogrzbać. Tu kilka nakazów, tam kilka zakazów, kilka zezwoleń, dokumentacji, urzędników do sprawdzania dokumentacji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxy Prywatna firma ma wypłacać ,a to ja dziękuje IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 24.10.05, 13:08 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: Prywatna firma ma wypłacać ,a to ja dziękuje IP: 157.25.31.* 24.10.05, 17:47 A kto jełopie wypracowuje teraz zyski w funduszach emerytalnych? ZUS, który ma wobec nich 18 mld długu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesiek Re: Prywatna firma ma wypłacać ,a to ja dziękuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 20:42 Ula nie denerwuj się!OFE jeszcze nie wypłaciły ani 1 złotówki tylko kasują.Pogadamy gdy przyjdzie do wypłat zdziwią się zwłaszcza kobiety.F-my które będą wypłacały także będą działały na nasz koszt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hip Re: PiS dłubie w OFE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.05, 17:55 proponuję do statutu OFE wpisać w obowiązkach "pobudzanie wzrostu gospodarczgo w 4 PRL", podobnie jak do Banku Centralnego a co! Odpowiedz Link Zgłoś
alkud Niech PIS zniesie haracz na ZUS 24.10.05, 09:20 będe im wdzięczny! 0000000000000 Z a p r a s z a m * na n a j l e p s z y * blog ś w i a t a animowanehistoryjki.blox.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
screwball Re: Niech PIS zniesie haracz na ZUS 24.10.05, 10:07 alkud napisał: > będe im wdzięczny! -niestety, tym sposobem Lech pozbawilby srodkow do zycia elektorat PIS Odpowiedz Link Zgłoś
mcov PIS podniesie haracz na ZUS > tzw. ubezpieczenie 24.10.05, 10:38 od bezrobocia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: germanik Re: Niech PIS zniesie haracz na ZUS IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 24.10.05, 11:02 ten haracz na zus to moze byc jedyne pewne zrodlo utrzymania na starosc. Bo prywatne fundusze emerytalne rozplyna sie gdzies, razem z Twoimi pieniedzmi, gdy tylko cash flow sie odwroci. Odpowiedz Link Zgłoś
screwball Re: Niech PIS zniesie haracz na ZUS 24.10.05, 11:29 Gość portalu: germanik napisał(a): > ten haracz na zus to moze byc jedyne pewne zrodlo utrzymania na starosc. Bo > prywatne fundusze emerytalne rozplyna sie gdzies, razem z Twoimi pieniedzmi, > gdy tylko cash flow sie odwroci. --watpie, zanim sie zestarzeje, to socjalna republika IV RP wykorkuje i zapewne nie ujrze zadnej emeryturki z zus (o ile zus bedzie istnial), duzo wieksze mam zaufanie do prywatnych inwestorw niz do tego panstwa, na szczescie zestarzeje sie poza granicami tej basniowej krainy. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piersi Masz zaufanie??? Tos frajer IP: *.dip.t-dialin.net 24.10.05, 14:57 Policz sobie ile distaniesz kasy z OFE za skalde wplacona w 2000 roku, a ile dostalbyc gdybys kupil wtedy obligacje piecioletnia, albo kupowal bony skarbowe. JA sprawdzilem. Stopa zwrotu OFE za 5 lat cos kolo 80%, z obligacji kolo 90% (ZUS inwestuje tylko w papiery rzadowe) i to naja byc fachowcy. Inwestuja na bardziej ryzykownym rynku, to stope zwrotu powinni miec wyzsza, a do tego mamy teraz hosse na gieldzie i nie zaplacilismy jeszcze nic agencji, ktora bedzie tymi srodkami zarzadzac (bo nie ma ustawy), w okresie wyplacania emerytur, no i oplata dystrybucyjna tez bedzie. Jak maja byc prywatne to niech beda dobrowolne, a jk obowiazkowe to niech prywatne spieprzaja, ja nie mam zamiaru byc zmuszony do bycia okradzionym przez prywatne firmy. OFE na drzewo, albo niech zostawia sobie "klientow takich co maja do nich zaufanie". o sa wlasnie eksperci z PO - specjalisci od owalenia nas z kasy Odpowiedz Link Zgłoś
screwball Re: Masz zaufanie??? Tos frajer 24.10.05, 16:34 Gość portalu: Piersi napisał(a): > Policz sobie ile distaniesz kasy z OFE za skalde wplacona w 2000 roku, a ile > dostalbyc gdybys kupil wtedy obligacje piecioletnia, albo kupowal bony skarbowe > . > JA sprawdzilem. Stopa zwrotu OFE za 5 lat cos kolo 80%, z obligacji kolo 90% > (ZUS inwestuje tylko w papiery rzadowe) i to naja byc fachowcy. Inwestuja na > bardziej ryzykownym rynku, to stope zwrotu powinni miec wyzsza, a do tego mamy > teraz hosse na gieldzie i nie zaplacilismy jeszcze nic agencji, ktora bedzie > tymi srodkami zarzadzac (bo nie ma ustawy), w okresie wyplacania emerytur, no i > oplata dystrybucyjna tez bedzie. Jak maja byc prywatne to niech beda dobrowolne > , > a jk obowiazkowe to niech prywatne spieprzaja, ja nie mam zamiaru byc zmuszony > do bycia okradzionym przez prywatne firmy. OFE na drzewo, albo niech zostawia > sobie "klientow takich co maja do nich zaufanie". o sa wlasnie eksperci z PO - > specjalisci od owalenia nas z kasy --frajerem jest ten, kto wierzy w emeryture z zusu za 30- lat. W ofe przynajmniej cos masz, co jest twoje, a zus to jest worek z dziura na spodzie i w nic nie inwestuje tylko zaciaga kredyty. Oczywiscie, ze wolalbym zeby w ogole nie bylo zadnych obowiazkowych ubezp., abym mogl sobie sam odkladac na swoja starosc. Co miesiac zostawaloby mi mnostwo ekstra srodkow finansowych, ktore obracane latami uczynilyby ze mnie bogatego emeryta. Tak sie jednak nie stanie, bo musze pakowac tysiace w worek zwany zusem, skad kasa idzie solidarnie dla "potrzebujacych". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziggi NOMINOWANY IP: 212.160.172.* 24.10.05, 16:42 Nominuje tekst "Piersi" do Tekstu roku, w którym przekonuje on siebie, że ZUS inwestując pomnaża nasze pieniądze w skali 90% na 5 lat. Proponuję aby nagrodę ufundowali mu emeryci (miesięczna emerytura 850 zł na rękę) Albo ZUS (wycieczka po jednym z wojewódzkich pałaców) Ja też jestem wyłącznie za państwowymi emeruturami, po co nam ubezpieczenia jak na zachodzie. Polakom od dobrobytu Panie to tylko w duupach się przewraca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piersi Re: NOMINOWANY IP: *.dip.t-dialin.net 24.10.05, 21:15 Dzieki, ja jednak wole placicn a wlasnych emerytow, ktorzy tu wydaja kase niz na wlasicieli towarzystw, ktore wytransferuja je za granice i gowno z tego bede mial. Zobacz jak sie ciesza a posbnego pomyslu amerykanie, ktorym Bush chce tez sprywatyzowac system emerytalny, albo jak zadowoleni sa Brytyjczycy, ktorzy zorbili to 20 lat temu, a wtedy bedziesz mogkl pogadac. Prywatyzacja TPSA tez miala zapewnic, ze bedzie nam lepiej. Tak dlugo jak dlugo system prawny bedzie kasowac element konkurencji miedzy dostawcami uslug, a rynki dla tych uslug beda monopolami, czy oligopolami niech juz lepiej pozostana panstwowe. Najpierw liberalizacja rynkow potem prywatyzacja jak odwrotnie to bedziemy mieli drugie TPSA, o OFE pogadamy jak zaczna wypalaca emerytury, wtedy porownamy osbie z ZUS, na razie ZUS jest efektywniejszy, ale jak ktos widzia palace, a nie umie liczyc to jego strata. Japalaco OFE nie widze, bo ich nie ma w Polsce i nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azb Re: Niech PIS zniesie haracz na ZUS IP: 213.25.97.* 24.10.05, 12:52 Ciekawa opinia. Możesz napisać jak niby to ma dokonać? Oczywiście przy uwzględnieniu minimalnej wymaganej stopy zwrotu, codziennej kontroli KNUiFE nad każdym ruchem zarządzających OFE oraz obowiązkiem banku depozytariusza, który jeśli dopusci do zdefraudowania środków, to bedzie musiał wybulić to co zmarnowano? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Re: Niech PIS zniesie haracz na ZUS IP: 212.160.138.* 24.10.05, 13:19 bo przecież każdy kapitalista to złodziej i Żyd albo na odwrót :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Re: Niech PIS zniesie haracz na ZUS IP: 212.160.138.* 24.10.05, 13:21 ZUS to jest piramidka finansowa i jako taka jego działalność powinna być zabroniona i jesli liczysz na to, że utrzyamsz się z emerytury zusowskiej to radza szybko zacząć oszczędzać bo możesz się przejechać ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www.multiofe.pl Re: Niech PIS zniesie haracz na ZUS IP: 81.15.200.* 24.10.05, 18:35 'haracz' na zus zalezy od ustawy (widzimisie ustawodawcy, niczym nie gwarantowane emerytury)- a OFE są objęte prawem własności i ochron a praw nabytych. www.multiofe.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www.multiofe.pl Re: Niech PIS zniesie haracz na ZUS IP: 81.15.200.* 24.10.05, 18:41 'haracz' na zus zalezy od ustawy (widzimisie ustawodawcy, niczym nie gwarantowane emerytury)- a OFE są objęte prawem własności i ochron a praw nabytych. www.multiofe.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www.multiofe.pl Re: Niech PIS zniesie haracz na ZUS IP: 81.15.200.* 24.10.05, 18:41 'haracz' na zus zalezy od ustawy (widzimisie ustawodawcy, niczym nie gwarantowane emerytury)- a OFE są objęte prawem własności i ochron a praw nabytych. www.multiofe.pl Odpowiedz Link Zgłoś
evald Re: Niech PIS zniesie haracz na ZUS 24.10.05, 14:33 Bylo uwazniej sluchac programow PO i PiS. Postawiles na nie tego konia (jesli glosowales na PiS i Kaczke. On zrobi wrecz przeciwnie, wszystko chce znowu wpychac w lapska panstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolanko Re: PiS dłubie w OFE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 09:55 ZAMKNIETE ! Nawet krotkoterminowo, ale zamkniete Fundusze Emerytalne. I zabezpieczajace - tzn. 100% gwarancja zwrotu zainwestowanego kapitalu. A pot of gold! Odpowiedz Link Zgłoś
diopsyd1 Re: PiS dłubie w OFE 24.10.05, 09:59 Ponad 500 komentarzy do wyników wyborów a tu tylko 3 (teraz już 4)... Widac myślenie nie jest naszą mocną stroną. PiS zaczyna od korupcjogennych pomysłów. Bravo chłopaki Odpowiedz Link Zgłoś
screwball Re: PiS dłubie w OFE 24.10.05, 10:10 Zeby czasem eksperci PIS nie doszli do wniosku, ze ofe w ogole nie sa potrzebne i trzeba siegnac po nasza kase, ktora obracaja, by nastepnie sfinansowac deficyt zus, zwlaszcza ze gornicy juz siedza w poczekalni po emeryturki. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komarek Re: PiS dłubie w OFE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 21:26 ty sie gnido odwal od górników , pracować to znaczy mieć emeryture, jak się leży to sie gó.. należy.........................wale Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x A co z KRUS IP: 217.8.161.* 24.10.05, 10:33 ... jeśli ma byś sprawiedliwie i solidarnie, to chyba trzeba zlikwidować KRUS, i rolnicy powinni solidarnie płacić ZUS. A jak nie to ja też chcę płacić KRUS. Odpowiedz Link Zgłoś
anvill Re: A co z KRUS 24.10.05, 10:50 no to kup sobie kawałek ziemi i uprawiaj ją i płać KRUS - żyjemy w wolnym kraju - mozesz tro zrobić :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: A co z KRUS IP: *.chello.pl 24.10.05, 11:11 Wolnym? W ktorym z mojej pracy oplacane sa skladki na malorolnych?:) Odpowiedz Link Zgłoś
tomcat21 Nie tylko KRUS 24.10.05, 12:31 Gość portalu: Zenek napisał(a): > Wolnym? W ktorym z mojej pracy oplacane sa skladki na malorolnych?:) Nie tylko emerytalne, bo rolnicy nie płacą też składek zdrowotnych. Z prostego powodu - składki są pobierane z podatku dochodowego, a tego podatku rolnicy nie płacą. Odpowiedz Link Zgłoś
gadery Re: Nie tylko KRUS 24.10.05, 12:56 Z jakiego dochodowego? Składki zdrowotne są częścią ZUSu o czym przekonuję się co miesiąc otrzymując pasek. Rolnicy płacą tzw. zdrowotne \, jest to część KRUSu. Oczywiście faktem pozostaje, że nie są to środki wystarczające. Odpowiedz Link Zgłoś
gadery Re: A co z KRUS 24.10.05, 12:12 Nie może. potrzebne jest odpowiednie pochodzenie lub wykszatłcenie. Odpowiedz Link Zgłoś
tomcat21 Re: A co z KRUS 24.10.05, 12:32 gadery napisał: > Nie może. potrzebne jest odpowiednie pochodzenie lub wykszatłcenie. Dokładnie. To się nazywa "wolność" ;P Odpowiedz Link Zgłoś
aekielski Re: PiS dłubie w OFE 24.10.05, 11:24 Ludzie!Fundusze trzeba jak najszybciej pozamykać.Za 30 lat może się okazać,że wszystko z nich wywiało bo były pootwierane.Najgorsze,że nie będzie można ustalić kto był winien za zaistniałe przeciągi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sara Re: PiS dłubie w OFE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 11:35 Masz racje. Fundusze do lamusa. Kilkanaście funduszy a tam prezesi, v-ice, sekretarki, autka, biura i cała rzesza darmozjadów. To się powinno skomasować, utworzyć jeden z kilkoma fachowcami najwyższej klasy za dobre pieniądze i patrzeć się im dokładnie na ręce. Ciekawe ile akcji zostało kupionych przez fundusze w celu podreperowania kasy zdychających firm kolesi prezesów funduszy. Niech PiS dłubie tylko z głową bo inaczej przyszli emeryci zasilą szeregi kubełkowców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bob_Arctor Re: PiS dłubie w OFE IP: 62.121.129.* 24.10.05, 11:47 Ależ oczywiście, stworzyc jeden podmiot, wszystko w nim skomasować, tak! Oczywiście, w takim urzędzie nie będzie prezesów i skretarek, nie mówiąc o autach i biurkach, prawda? Bedą tylko krystalicznie uczciwi fachowcy, którym będzie się patzrec na ręce. Do patrzenia na ręce stworzy się kolejny urząd, i jeszcze wyższy, do patrzenia temu niższemu na ręce. Te urzędy oczywiście obędą się także bez prezesów, sekretarek, aut i biurek. A jak nie wyjdzie, to się podniesie podatki najbogatszym i sfinansuje ewentualne deficyty. Jakież to prsote! Odpowiedz Link Zgłoś
tomcat21 Re: PiS dłubie w OFE 24.10.05, 12:35 Gość portalu: sara napisał(a): > Masz racje. Fundusze do lamusa. Kilkanaście funduszy a tam prezesi, v-ice, > sekretarki, autka, biura i cała rzesza darmozjadów. To się powinno skomasować, > utworzyć jeden z kilkoma fachowcami najwyższej klasy za dobre pieniądze i > patrzeć się im dokładnie na ręce. Masz taki jeden. Nazywa się... ZUS ;P Nie mają sekretarek, autek. Tylko całe rzesze urzedników, z których jeden zaprzecza drugiemu i okazałe pałace w większości polskich miast. > Niech PiS dłubie tylko z głową bo inaczej przyszli emeryci zasilą szeregi > kubełkowców. Jak PiS będzie dłubał, to niebawem sama je zasilisz. Odpowiedz Link Zgłoś
gadery Re: PiS dłubie w OFE 24.10.05, 12:11 Może mi ktoś wyjaśnić o co chodzi z tym wypłącaniem. Zakładałem, że ZUS będzie mi co miesiąc wypłacał swoją część a firma xxx swoją (obie przelewem na konto). Z mojego punktu widzenia tworzenie 3-ciej firmy zajmującej się samymi wypłatami to kolejna firma zabierająca jakiś procent z odkładanych pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
tomcat21 Re: PiS dłubie w OFE 24.10.05, 12:33 gadery napisał: > Z mojego punktu widzenia tworzenie 3-ciej firmy zajmującej się samymi wypłatami > to kolejna firma zabierająca jakiś procent z odkładanych pieniędzy. Dokładnie. Ale budujemy przecież IV RP solidarną. Musisz być solidarny z tymi z tej trzeciej firmy ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azb Re: PiS dłubie w OFE IP: 213.25.97.* 24.10.05, 12:48 OFE są przeznaczone do stabilnego pomnażania pobieranych srodków. Moga sobie pozwolić na przejściowe spadki wartości jednostek uczestnictwa. Emerytury to pewność, że w chwili comiesiecznej wypłaty świadczenia będą potrzebne pieniądze. Oznacza to różne limity inwestycyjne oraz wymagania kapitałowe podmiotów prowadzących daną działalność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leesior Re: PiS dłubie w OFE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 12:50 Jaka trzecia firma ??? Dwie (ZUS i OFE) to mało ??? Stołków dla kolesiów zabrakło ??? A może będą za darmo zarządzać wypłatami...? Jasna cholera !!! Płacimy do ZUS-u, ZUS przelewa (albo czasem nie) do OFE, to niech ZUS, albo OFE wypłacają kasę !!! Po cholerę trzecia firma ???!!! Znowu ktoś sobie prowizyjkę wziąć musi ? Co się w tym kraju wyprawia..... i to za nasze pieniądze.... Leesior Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: PiS dłubie w OFE 25.11.06, 22:25 Dlaczego nie ZUS i OFE ? ZUS - nie muszę tłumaczyć. Kapitał ma być inwestowany, ZUS zajuje się raczej czymś odwrotnym. Dlaczego nie OFE ? Prócz inwestowania wypłata emerytur to także kwestia właściwego obliczenia ryzyka - na ile lat GWARANTOWANA przecież emerytura wystarczy. Takimi możliwościami dysponują na dziś zakłady ubezpieczeń na życie i taka koncepcja byłaby w tej chwili kompromisowa. Tworzenie nowych , odrębnych instytucji nie będzie efektywne - w pierwszych latach wypłaty będą niewielkie, a koszty - znaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: in-west Re: PiS dłubie w OFE IP: *.unicity.pl / *.unicity.pl 24.10.05, 13:01 Niech wypłacają Fundusze albo ich wyodrębnione podmioty (to ostatnie analogia do biur maklerskich). To chyba oczywiste rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: PiS dłubie w OFE 25.11.06, 22:21 Dokładnie. Konepcja jeszcze z czasów Buzka była taka, by zwłaszcza w pierwszych latach wypłacały świadzcenia zakłady emerytalne, mające odpowiednie możliwości co do kwestii aktuarialnych. Całkiem niezła zresztą. ZUS z odpowiednim wyprzedzeniem wysyłałby ujednolicone informacje o osiąganych przez zakłady emerytalne wynikach, agitacja typu rok 1999 byłaby mocno ograniczona - i dzięki Bogu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antytusk [...] IP: *.aster.pl 24.10.05, 13:19 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
makabi Re: PiS dłubie w OFE 24.10.05, 13:56 No to się zaczyna... Przeciętny polak nie bardzo się łapie w zasadach działąnia i in westowania fundyszy emerytalnych, więć politykom, którzy musza spełnic populistyczne obietnice finsawe tym łątwiej będzie skarłowacić prywatny sektor emerytalny. Tam jest po prostu za dużó pienięzy, które nie sa w ZUS. Więć partia rzazaca, chce tych pienięzy trochę zabrac, może na pluszowe misie albo snickersy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Optimum Nieladne zdobycie wladzy prezydenta... IP: *.dyn.iinet.net.au 24.10.05, 14:11 ... zeby podlizywac sie Rydzykowi, Lepperowi itp. to nieladnie ze strony p. Kaczynskiego. Wspominac grzechy ojca Tuska tez nieladnie. Negatywna kampania mozna zdobyc wladze, ale rzadzic dlugo sie nie da. Chce przypomniec braciom blizniakom, ze w wypadk niedojscia do porozumienia z PO beda nowe wybory do parlamentu, albo trzeba bedzie dogadac sie z Leperem albo SLD. Niewesola perspektywa. Lepiej chyba schowac swoje wygorowane ambicje i dogadac sie z PO by wprowadzic chociaz kilka sensownych reform. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N:) Re: PiS dłubie w OFE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.05, 14:38 Niech PiSuary odczepią się od MOICH pieniędzy!!!! Składki przekazywane do OFE na moje konto należą do mnie i wara od nich!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antytusk [...] IP: *.aster.pl 24.10.05, 14:50 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: PiS dłubie w OFE 24.10.05, 15:07 Ja mam pytania: 1. Dlaczego ograniczać swpbodę inwestowania. Stopa zwrotu jest bardzo istotna dla przysżłych emerytów. 2. Dlaczego ograniczenia inwestowania za granicą? Polski rynek jest zbyt płytki do uzyskania wysokich stóp zwrotu. 3. Dlaczego ograniczeni pozyskiwania klientów przez fundusze o niskiej sotpie zwrotu? I tak będą miały kłopoty z pozyskaniem klientów. Ja raczejh bym ogrniczył możłiwośc pozyskiwania klientów przez najwięskkze fundusze, a nawet rozlosowywał nadwyżki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panmech Re: PiS dłubie w OFE IP: *.chello.pl 24.10.05, 17:26 W latach 60 i 70 składki z ZUS sfinansowały budowę PRL to teraz czas na likwidację OFE i sfinansowanie IV Rzeczpospolitej Ludowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uta Re: PiS dłubie w OFE IP: *.herby.sdi.tpnet.pl 24.10.05, 18:22 Czy ktoś wie jak długo statystyczy Polak przebywa w życiu na emeryturze, i odpowiednio jak długo płaci składkę na tą emeryturę. Nie pamietam dokładnie ale chyba w roku 1999 podała taką informację "Rzeczpospolita". Było to bardzo ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyfrowyJa zamiast psuć lepiej by o ludziach pomyśleli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 18:51 Mam kilka swoich przemyśleń : swiatowid.blox.pl/html/1310721,262146,13.html?558332 Odpowiedz Link Zgłoś
villac No to mamy juz początek AWS bis , to się raczej 24.10.05, 19:34 bardzo szybko skończy, szybciej niz zaczęło......... Przedterminowe wybory mamy GWARANTOWANE...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJ Re: PiS dłubie w OFE IP: *.chello.pl 24.10.05, 20:23 Łapy precz od OFE, normalny przejaw gospodarki wolnorynkowej już przeszkadza kaczorom. No to będziemy mieli 4 rzeszę pospolitą z centralnym planowaniem, gospodarką socjalistyczną i biedą każdemu po równo. Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: PiS dłubie w OFE 25.11.06, 22:11 Dokładnie, Kaczka myśli, że można zrobić IV PRL w stylu PRL, ale "niesocjalistyczną" i prawicową. Gó.. prawda. Liczę na powtórkę z PC i zniknięcie ze sceny politycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: THOR Re: PiS dłubie w OFE IP: *.77.classcom.pl 24.10.05, 20:33 Polska Solidarna w Okradaniu .... Chcielibysmy zeby Ci co pracuja tyle samo mieli tyle samo i konsekwentnie .... Teraz jest tak, ze im wiecej pracujesz tym mniej procentowo dostajesz a im jestes wiekszym nierobem, tym wiecej procentowo [THOR] dostajesz. Powtarzam dla glabow - pracujacy tyle samo i tak samo maja tyle samo. Zrozumieli ? Moge sie zalozyc, ze nie wszyscy - i tak naprawde to jest podstawowy problem tej umeczonej Rzeczpospolitej. Oto 4 rzeczpospolita (celowo z małej litery - to dla mniej bystrych) Odpowiedz Link Zgłoś
bzyk5 Re: PiS dłubie w OFE 24.10.05, 22:59 Zrobią z OFE to samo co onegdaj zrobili z FOZZ ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Se Re: PiS dłubie w OFE IP: *.itcomp.pl / *.itcomp.pl 24.10.05, 23:25 Zmieniajmy wszystko do góry nogami, niech powstanie jeszcze większy mętlik. Jeśli ludzie dożyją emerytury to może się już nie połapią w tym komu ile i na co płacili więc pozostanie im tylko umrzeć z głodu, bo niektórzy wymyślają aby ZUS'y też zlikwidować. (a te piękne biurowce przerobimy na dożywotki) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cynik9 tylko 5% za granica? IP: *.access.telenet.be 24.10.05, 23:50 Gdyby komus rzeczywiscie zalezalo na bezpieczenstwie funduszy przyszlych emerytow to by zaczal od rzeczy nadrzednej - pozwolenia na zainwestowanie nie 5% ale 95% zgromadzonych pieniedzy za granica. Do tego spora czesc w zlocie, a nie w papierach. Polska jest krajem 'emerging market", gdzie ryzyko inwestycyjne jest znacznie wieksze niz w ustabilizowanych ekonomiach i nikt majacy wolny wybor nie rozwazy pakowania znacznej czesci SWOICH oszczednosci w jeden niestabilny rynek i w jedna walute. Wystarczy jedno zawirowanie takie jak w 2001 w Argentynie i wszystko diabli wezma. Niestety, fundusze w OFE sa tylko nominalnie "swoje" bo nie mozna nimi ani swobodnie operowac ani przynajmniej przewalutowac. Rezultaty tego "inwestowania" sa calkowicie zalezne od widzimisie wladz, bo to one manipuluja wartoscia papierowego pieniadza. Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: tylko 5% za granica? 25.11.06, 22:07 Masz rację, tyle, że w kraju jest niewielu specjalistów od inwestowania za granicą - najlepiej obrazują to wyniki polskich TFI inwestujących za granicą. Ale - masz sporo racji. Ograniczenia były istotne w pierwszych latach, teraz raczej przeszkadzają i ograniczają możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś