Dodaj do ulubionych

Kampania "Sprawdź, jakie masz prawa"

22.12.05, 07:21
Prawo nie moze dyskryminowac przedsiebiorcow i znaczaco faworyzowac
konsumentow. Co prawda w Polsce robi sie wszystko by tlamsic
przedsiebiorczosc wszelkimi mozliwymi metodami... Ale w normalnej gospodarce
taka sytuacja nie powinna miec miejsca.
Obserwuj wątek
    • 80662270a firmy oszukują na masową skalę w umowach 22.12.05, 07:54
      biedaczki
    • Gość: park Formo, możesz zwinąć interes, ale nie oszukuj! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 12:11
      Jeśli niektórym firmom nie podoba się, że powinny szanować klienta - nie ma
      przeszkód, zwijajcie interes, po was przyjdą uczciwsi. Nie? W Polsce klient ma
      za mało formalnych praw. Na produktach brakuje właściwych opisów, nie podaje
      się pełnego składu produktów, umowy są trudne do zrozumienia i łatwe do
      interpretacji na korzyść firm. Klient czuje sie w tym wszystkimzagubiony i
      oszukiwany. A firmy? Przecież one też są klientami innych firm!!!
      • ybsen Re: Formo, możesz zwinąć interes, ale nie oszukuj 22.12.05, 14:43
        "Jeśli niektórym firmom nie podoba się, że powinny szanować klienta - nie ma
        przeszkód, zwijajcie interes, po was przyjdą uczciwsi. Nie? W Polsce klient ma
        za mało formalnych praw. Na produktach brakuje właściwych opisów, nie podaje
        się pełnego składu produktów, umowy są trudne do zrozumienia i łatwe do
        interpretacji na korzyść firm."
        hehe... Jak ci się nie podobają produkty jakichś firm, albo ich sposób
        działania, to nie korzystaj z ich usług ;)
        • Gość: park Re: Do ybsena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 17:50
          Staram się nie korzystać z badziewnych produktów i unikać niechlujnych,
          obrażających klientów firm. Zresztą takie firmy można załatwić Sanepidem,
          PiPem, sadem - a jeśli nie, ludzie i tak siena nich poznają, prędzej czy
          później. Dzisiaj jest się włascicielem firmy a jutro można być na więziennym
          garnuszku, ha, ha... :)
    • Gość: BuBu Re: Kampania "Sprawdź, jakie masz prawa" IP: 83.238.103.* 22.12.05, 12:37
      Tu nie chodzi o dyskryminację jedynie o uczciwe zasady. Klient płaci za towar -
      usługę więc wymaga. Kupuje mieszkanie a nie "dziurę w ziemi", wizje roztaczane
      przez developera i rendering na ekranie komputera. Gdzie tu uczciwość sprzedawcy ??
      Kupuję NOWY monitor a w opakowaniu raport serwisowy ponaprawczy. Sprzedawca
      wciska mi kit że jest to przegląd przedsprzedażny. (sic!)

PRZEDSIĘBIORCY !!!
      Opanujcie się !!! Dzięki Klientom żyjecie ! Idiotów nie brakuje ale podejdźmy do
      tematu uczciwie. 5 - 8 % nieuczciwych klientów to nie oznacza że każdy jest
      oszustem. Lepiej stracić 5% zysków ze względu na nieuczciwych klientów niż 50% z
      potencjalnych którzy nie przyszli bo za przedsiębiorcą snuje się opinia
      hochsztaplera.
      Wszędzie się uwidacznia "cięcie kosztów" w celu "zwiększenia zysków" oczywiście
      traci na tym Klient! a zyzskuje inwestor. Choć i on może stracić znacznie więcej
      jeśli firma straci klientów.
    • Gość: juhas Przedsiębiorco - klienta szanuj! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 12:44
      Co to jest "normalna" gospodarka? Taka, gdzie się ludzi wyzyskuje? A moż
      wczesny kapitalizm, który jużw historii przerabialiśmy? Chyba przedsiębiorcom
      coś się poprzestawiało.
    • Gość: Krakowiak Druga strona medalu IP: *.elbud.krakow.pl 22.12.05, 12:52
      Druga strona medalu jest taka, że wprowadziliśmy hurtem do polskiego prawa
      wiele zapisów wziętych z "zachodu", nie zastanawiając się do końca nad tym, że
      tam pewne rzeczy nie wzięły się z nieba tylko powstały w wyniku wielu lat
      rozwoju

że mówiąc wprost zachód jest na innym poziomie niż Polska

to na co tam może sobie firma pozwolić, na dopieszczanie klienta to wynika z
      tego że tam klient jest wielokrotnie bogatszy niż nasz rodzimy polski

w Polsce mamy za to obłędną sytuację, w której sporo klientów wprost "na żywca"
      oszukuje, a równocześnie dla polskiego klienta jedynym i najważniejszym
      parametrem towaru jest CENA, CENA i JESZCZE RAZ CENA

co powoduje że polski przedsiębiorca nie ma na czym zarabiać żeby móc
      spokojnie "dotować" te pare procent klientów którzy robią problemy

Gdybym miał bogatych klientów jak w Niemczech Francji czy USA - wtedy mogę im
      sprzedawać drogie markowe i mało awaryjne produkty, mogę osiągać na tym niezłą
      marżę i w rezultacie w razie wystąpienia kłopotów mogę stanąć na głowie by
      zadowolić klienta - nawet dopłacając bo każdy klient to skarb

W Polsce klient życzy sobie przede wszystkim taniochy, więc sprzedaje się mu
      tanie chińskie buble, po czym przy wystąpieniu problemów polski klient chce być
      traktowany i obsługiwany tak samo jak ten bogaty - bo polski klient jest
      świadomy swoich praw - widział przecież w TV i czytał w gazecie że mieszka w UE
      więc mu się należy,

Tak samo jest z usługami np turystycznymi - porównajcie najpierw rynek
      turystyczny w Niemczech, zobaczcie jaki jest gigantyczny, jak dużo Niemców
      wydaje kupe pieniedzy na wakacje, i wtedy porównujcie się z naszym rynkiem
      gdzie ludzie kupują najtańsze oferty w 2 gwiazdkowych greckich hotelach z
      przelotem razem za 900 zł a potem narzekaja że nie działa klima itd itd

w życiu zawsze jest coś za coś, nie ma nigdy nic za darmo

to samo jest z bankami - w Polsce klienci narzekają na opłaty bankowe
      porównując że w Angli są banki które mają 0 opłat, wszystko za darmo,
      prowadzenie konta, karta, wypłata z bankomatu, przelewy, czeki, wszystko gratis

tyle że tam średnio przeciętnie klient banku ma na koncie kilkadziesiat tysięcy
      funtów, w Polsce taka średnia wynosi ok 2 tyś złotych
      • Gość: Gall Anonim nie operuj mitami! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 12:59
      • Gość: Gall Anonim nie operuj mitami, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 13:04
        bardzo prosze!

Polecam zajrzec
        shop.o2.co.uk/3g
        Taryfa texter i talker UMTS

Abonament 18 miesiecy 35 Ł
        35 Ł * 6 zl = 210 zl

i dostajemy

texter = 750 minut do wszystkich sieci, 750 smsow, 1MB GPRS
        albo
        talker = 1000 minut do wszystkich sieci, 150 smsow, 1 MB GPRS

Jak dobrze licze to jest w przypadku taryfy talker 210 zl / 1000 minut = 0,21 zl!!

Dodatkowo do wyboru:
        Samsung Z320i Free
        Samsung Z500 Free
        Sony Ericsson K600i Free

I jeszcze mapka zasiegu UMTS
        www.webmap.o2.co.uk/map.asp
        Chyba o roznicach w zarobkach tu i tam wspominac tym razem nie trzeba :)

Przyklad drugi - tak sie sklada, ze do niedawna pracowalem naukowo w Niemczech, obecnie w Niemczech i UK. Juz wczesniej bylem zdziwiony, ze przecietna wkladu w Citi polskim i niemieckim jest porownywalna, a kultura, oplaty i generalnie "cala otoczka" nie (na polska niekorzysc). Podobnie jest w Wielkiej Brytanii - zapewniam, ze opowiadanie o wkladach bankowych to mit, bo na Zachodzie prawie nikt nie trzyma pieniadze w banku tylko na funduszach, b. czesto w bardzo luzny sposob zwiazanych z "konkretnym marmurem". Jakiez jest moje zdziwienie, jak wiele uslug bankowych za ktore w Polsce place i to niemalo, zarowno w Niemczech, jak UK jestza darmo (tj. faktycznie poniewaz nie ma free lunches, sa wliczone - bank w koncu nie dziala charytatywnie, tylko m.in. z obracania MOICH pieniedzy)
        • Gość: jaga Re: nie operuj mitami, IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.12.05, 16:19
          Ja mam w citi konto jak zepsuł się im system (na poczatku grudnia) i nie mozna
          było zrobić online przelewu to zadzwoniłam na infolinie, miły pan powiedział,że
          opłaty zostaną zdjęte bo to ich wina i on przyjmie ode mnie zlecenia kilkanastu
          przelewów. Na drugi dzień jak sprawdziłam to oczywiście jeszcze system tych
          opłat nie zdjął, a potem o tym zapomniałam. DZis dzwonie do citi i co ? A NO
          NIC ! DALEJ CITI NIE ODDaŁO MI MOICH PIENIEDZY A DOKLADNIE 26 zł. MAM JUTRo
          ZNOWU DZWONIĆ W TEJ SPRAWIE. TO SKANDAL! CZy to normalne ?
          ZAAAWSZE PRZEDSIĘBIORCY BĘDĄ GÓRĄ W STOSUNKU DO KLIENTA - ORZYNAJĄC GO NA
          KAŻDYM KROKU! Bo takich co znają swoje prawa jest niestety niewielu. A jak
          znają to nie mogą ( z braku czasu) lub nie chcą sobie szarpać nerwów dla kilku
          złotych.
      • Gość: Olek Re: Druga strona medalu IP: 217.116.98.* 22.12.05, 14:42
        No to po co ryzykujesz i sprzedajesz tanioche? Jak to dla ciebie zbyt
        ryzykowane to sprzedaj np. wczasy po 100 tys.

Połowa polskich firm świadczących kiepiskie usługi i towary nie powinna istnieć
        na tym rynku. Z Zachodem w ogóle nie ma się co porównywać bo nasze firmy to
        chamstwo i olewanie klienta. Nalepiej niech upadną i dadzą miejsce tym lepszym
        • Gość: Gość Re: Druga strona medalu IP: *.hands.com.pl / *.hands.com.pl 22.12.05, 15:42
          A znasz prawo Kopernika?
          Chyba będzie odwrotnie ... oszuści utrzymają się na rynku.
        • Gość: Krakowiak Re: Druga strona medalu IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 23.12.05, 00:21
          Ale cżłowieku mamy przecież wolność gospodarczą

skoro jesteś taki mądry to zacznij działać, nie siedź, nie pierdź w stołek
          tylko otwórz własny biznes, zacznij całować klientów po nogach, zrób najniższe
          ceny na markowy świetny towar, daj klientom prawo zwrotu komputera nawet w rok
          po zakupie jeśli znajdą gdzieś w miedzyczasie tańszy

czy to brzmi jak przepis na sukces ?
          wg mnie to bardzo prosta i krótka droga do bankructwa ale jeśli jesteś
          przekonany że jest inaczej to nie wiem na co czekasz,

Działaj zamiast opowiadać banialuki, a jak już poznasz tego świetnego polskiego
          klienta to sam zrozumiesz o co chodzi
      • Gość: anonim CO HURTEM Z ZACHODU? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 16:33
        Co wprowadzilismy hurtem do polskiego prawa z zachodu? Nic, dokladnie nic. Na
        zachodzie mam prawo zwrocic towar z metka i paragonem(bez znaku uzywania) w
        ciagu 30 dni,towar wadliwy mozna zwrocic nawet w dluzszym okresie, na kazdym
        opakowaniu zywnosci jest podane % ile i jakiego zawiera tluszczu, nie place
        zadnego abonamentu na energie elektryczna, wode czy gas, nie uzywam gazu nie
        mam oplat. na zachodzie nie mozna prowadzic warsztatu samochodowego czy hodowli
        kur wsrod zabudowy jednorodzinnej zobacz jak to wyglada w Polsce.Place za wywoz
        smieci ale za kubly juz nie. umowa zawarta na rok wygasa a nie jak w Polsce
        automatycznie zostaje przedluzona walac klienta po kieszeni. Nic nie wzielismy
        z zachodu, gdy by tak bylo Polska wygladala by lepiej.
        • arius5 Otoz to, na razie niewiele Polska wziela z zachodu 22.12.05, 22:24
          Prawa klienta w Polsce sa ponizej krytyki, a juz firmy placza, za jest im zle.
          Okres reklamacyjny na towar wadliwy zostal na przyklad przedluzony do 2 lat, a
          jak to jest w Polsce ?
          Do tego brak ochrony prawnej klienta przed roznego rodzaju oszustami, na
          przyklad oferujacy rozne bzdurne kredyty, wiecie o co chodzi.
          Jeszcze duzo czasu uplynie, zanim w Polsce zacznie sie przestrzegac praw
          unijnych, a tu juz jecza za wczasu.
      • Gość: konsument Re: Druga strona medalu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.12.05, 03:06
        Hej Krakowiaku przedsiebiorco marzacy o bogatych klientach -

czy reklamujac produkty lub uslugi, ktore sprzedajesz, piszesz, ze sprzedajesz bube?
        Bo jesli tak piszesz i klienci przychodza z reklamacjami to masz prawo tym
        kientom skopac cztery litery. A jesli zachwalasz swoje produkty jak
        -dobre-solidne-jakosciowe-i przy tym tanie- to jestes oszustem.
        OSZUSTEM
        i tyle.
        nie przedsiebiorca, nie biznesmenem tylko najzwyklejszym OSZUSTEM

-wredny konsument
    • nieprawomyslny Re: Kampania "Sprawdź, jakie masz prawa" 22.12.05, 12:55
      zwlaszcza operatorzy telekom. i firmy turystyczne sa szczegolnie uczciwe wobec
      klienta heheh.
      Przedsiebiorcy powinni sie nauczyc, ze to oni sa dla klienta, a nie na odwrot,
      jesli im sie nie podoba, moga sie zwijac. W stanach mozna kupic elektronike i
      oddac ja po miesiacu do sklepu nie podawajac przyczyn! (a komputer po 2 tyg.!),
      u nas zwrot czegokolwiek jest droga przez meke, a zwrot zakupionego twaru z
      powodu nizszych cen u konkurenta jest wciaz wybujala fantazja "zdegenerowanego"
      konsumenta. Za oceanem w Circuit City oferowali wyplate 110% roznicy w cenie,
      bo inaczej zwrocilbym im laptopa, ktory w Bestbuy'u byl tanszy o 50 dolcow
      (pokazalem im tylko xero cennika u konkurencji).
      I na koniec pytanie do polskich "przedsiebiorcow", wychowanych w komunizmie -
      Czy amerykanscy przedsiebiorcy plajtuja na potege?
      • Gość: no name Re: Kampania "Sprawdź, jakie masz prawa" IP: 82.139.35.* 22.12.05, 13:32
        Czy którykolwiek z forumowiczów pouczających przedsiębiorców sam jest
        przedsiębiorcą. Niech wobec tego sam się pochwali jak w swojej branży obsługuje
        klientów i jak ich rozpieszcza. A jak nie jest to może otworzy jakiś interes
        gdzie bedzie realizował swoje wizje jakościowe obsługi - sukces murowany,
        klienci beda walić drzwiami i oknami, a konkurencja zostanie wykoszona.
        A tak na marginesie to pamiętam, ze kiedyś PEWEX albo BALTONA przyjmowały
        zwroty zakupionej elektroniki bez podania przyczyn - ale zrezygnowały po tym
        jak czymś normalnym stało sie "kupowanie" magnetowidów na weekendowe maratony
        oglądania filmów albo kamer tylko po to by sfilmować komunię dziecka. Wydaje mi
        się że do pewnych rozwiązań nie dorośliśmy jeszcze.
        • Gość: no name bis argument IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 13:53
          "a u was Murzynow bija". LOL
        • Gość: andy Re: Kampania "Sprawdź, jakie masz prawa" IP: 84.5.223.* 22.12.05, 16:15
          dlugie lata pracowalem na wlasny rachunek- efektywnie ,szanowalem klienta i jego
          zyczenia, dziki kapitalizm stylu "al capone" to nieporozumienie .troche
          skromnosci nie zaszkodzi.pozdrawiam
    • Gość: pracownik CI BIEDNI CIEMIĘŻENI PRZEDSIEBIORCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 14:16
      Aż mi się łza w oku kręci, gdy tylko pomyślę o niedoli polskich biznesmenów...
      ktoś chce ich wpędzić do grobu, bo mają być uczciwi wobec klientów (a przecież
      wiadomo, że klienci to hołota i jelenie służące tylko do tego, by ich oskubać z
      kasy), bo mają płacić podatki (kto to widział, by państwo nas "okradało", po co
      w ogóle jakieś państwo, przecież ono nie przynosi zysku), bo mają płacić za
      pracę pracownikom (hołota nie dość, że dajemy im pracę, to jeszcze chce
      pieniędzy - w d.pach się im poprzewracało!), bo na nowego Jaguara
      muszą "pracować" aż 3 miesiące, a na nowy dom aż pół roku. Polscy "biznesmeni"
      są rozpuszczeni sytuacją z początku lat 90-tych, kiedy panowała anarchia,
      wszystko było można, ludzie dorabiali się błyskawicznie gigantycznych fortun i
      teraz, kiedy rynek powoli się cywilizuje, to dla nich kara boska. Jak wam się
      nie podoba cywilizacja, to otwierajcie firmy gdzie indziej. Całe szczęście UE
      wymusi tutaj pewne normy cywilizacyjne czy tego chcecie, czy nie. Wasz styl
      prowadznia interesów na Zachodzie nigdy by nie przeszedł!
      • Gość: tryper Re: CI BIEDNI CIEMIĘŻENI PRZEDSIEBIORCY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.05, 15:43
        Człowieku nie męcz się już, zostań biznesmenem. Jaguary czekają. A rynek mamy tak skutecznie "ucywilizowany", że wskaźniki bezrobocia nikogo już nie dziwią. Mylisz przyczyny ze skutkami i ewidentnie nie rozumiesz świata. Do nauki ! Ja też byłem kiedyś ciemniakiem na pograniczu socjalizmu, ale się wyleczyłem
        • Gość: pracownik Re: CI BIEDNI CIEMIĘŻENI PRZEDSIEBIORCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 16:08
          Nie myle przyczyn ze skutkami. Jestem za nie utrudnianiem przedsiebiorcom ich
          dzialanosci, za prostymi podatkami (co nie znaczy, ze zbyt niskimi!),
          rzetelnymi USami, ograniczeniem roznych bzdurnych koncesji, biurwokracji itp.
          itd. Natomiast rynek sam z siebie nie rozwiaze wszystkich problemow. Niektore
          aspekty trzeba wymuszac prawnie i to prawo egzekwowac. A polscy przedsiebiorcy
          pragna BEZPRAWIA, bo zasmakowali latwych pieniedzy, ktore mozna bylo zarobic w
          chaosie transformacji ustrojowej i teraz pomstuja na to wszystko, co w krajach
          Zachodu jest calkiem normalne. A bezrobocie w Polsce nie wynosi 18% tylko
          pewnie z 8%, reszta to szara strefa.
      • Gość: andy zgadzam sie Re: CI BIEDNI CIEMIĘŻENI PRZEDSIEBIORCY IP: 84.5.223.* 22.12.05, 16:04
      • Gość: Kraków Nie marnuj swojego talentu !! IP: *.kolornet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.05, 00:25
        Nie marnuj swojego talentu !!

Otwórz firmę, płać PIT, zus, cło , vat, czynsz, użeraj się z dostawcami,
        klientami i urzędami
        Oczywiście daj wysokie wynagrodzenie pracownikom i nie przejmuj się że jak
        tylko na moment wyjdziesz z firmy to nic nie robią lub w najlepszym razie
        czatują na onecie

I na koniec bądź oczywiście super miły dla każdego klienta, nawet tego który
        naciąga Cię w żywe oczy bo np kupił towar potrzebny mu na wakacje i chce go
        oddać we wrześniu bo akurat wtedy się zorientował że to nie jest to co chciał

Naprawdę nie wiem na co czekacie wszyscy skoro przepis na sukces jest taki
        prosty, do dzieła

• toja3003 np. takie linie lotnicze WizzAir mają za mało praw 22.12.05, 14:29
    • Gość: sklepikarz wąchock OsłkyŚrednio 5-8 proc. z nich tylko czeka, by firm IP: *.copyservice.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.05, 15:01
      Średnio 5-8 proc. z nich tylko czeka, by firmę naciągnąć, i szuka w
      regulaminach sposobu, jak zyskać coś jej kosztem.
      to cytat!!
      a wiecie kto to wprowadzil pierwszy??
      One same,te firmy
    • 28plk7b Re: Kampania "Sprawdź, jakie masz prawa" 22.12.05, 15:19
      W umowie Z TPSA na dostarczanie Neostrady w sposób oszukańczy naciągają
      klijenta na wyzszą opcję.Rachunki przychodzą z opóźnieniem tak aby klijent nie
      mógł sie za wcześnie połapac po 4,5 miesiącach każdy ruch jest
      niekorzystny.Złodzieje.
      • Gość: tryper Re: Kampania "Sprawdź, jakie masz prawa" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.05, 15:45
        A kto tych złodziei chroni przed konkurencją ? KOCHANE i TROSKLIWE PAŃSTWO !!!
    • Gość: revolver pełna zgoda pod jednym warunkiem: sądy będą IP: 195.8.101.* 22.12.05, 15:23
      działać jak w USA!!!!!!!!!
    • Gość: andy Re: Kampania "Sprawdź, jakie masz prawa" IP: 84.5.223.* 22.12.05, 15:59
      nie powinna ulec zmianie tresc przyslowia;-"klient nasz pan " pozdrawiam
    • Gość: Andrzej Re: Kampania "Sprawdź, jakie masz prawa" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.05, 16:19
      W mojej ocenie 95% firm handlowych i 90 % firm świadczących usługi (w tym
      również banki, firmy ubezpieczeniowe i fundusze emerytalne)to oszuści
    • Gość: KrzysztofPa Re: Kampania "Sprawdź, jakie masz prawa" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 16:40
      Pan Pluskwa ma rację, że to trudno pogodzić, szczególnie w sytuacji,gdzie jakby
      z urzędu, uznaje się sprzedawcę za potencjalnego kryminalistę,a konsumenta za
      niewinnego baranka.
      Każdy handlowiec wie, że jest stała grupa klientów naciągaczy - oczywiście w
      świetle tego chorego lobby konsumenckiego.
    • ksaw Re: Kampania "Sprawdź, jakie masz prawa" 22.12.05, 19:02
      "Średnio 5-8 proc. z knsumentów stara się oszukać firmę".
      Ciekaw jestem wyliczeń, ile % firm stara się oszukać klienta.
      Obawiam się, że porównanie nie będzie korzystne dla firm.
      • Gość: rye Re: Kampania "Sprawdź, jakie masz prawa" IP: *.chello.pl 22.12.05, 21:09
        Jakie znowu porównanie ? "Sto procent" nie ma do czego porównywać. Pokaż mi
        przedsiębiorcę, który nie stara się oszukać klienta. Dla mnie wyraz
        "przedsiębiorca" jest synonimem wyrazu "złodziej".
    • Gość: pil Re: Kampania "Sprawdź, jakie masz prawa" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 23:10
      Kamil Pluskwa, prawnik... jak to pięknie brzmi.
    • Gość: lichttrager Prawo konsumenckie nie jest przeciwko firmom IP: *.it-net.pl 23.12.05, 01:18
      Prawa konsumenckie wcale nie uniemożliwiają działalności firm. Co najwyżej ją
      podrażają (no przynajmniej tych uczciwych) ale jest to dla wszystkich
      działających zgodnie z normami jednakowa poprzeczka. Mają za to ogromną zaletę -
      wyznaczają standardy dla firm i pozwalają na walkę z nieuczciwą konkurencją.
      Oczywiście konsumenci również korzystają. Nie ma się co na nie skarżyć a trzeba
      te przepisy umiejętnie reklamować. Warto budować świadomość konsumentów a oni
      sami wytłuką działających nieuczciwie.
    • Gość: konsument Biedactwa. Az mi sie zal zrobilo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.12.05, 02:50
      biedne sa te firmy. Oj biedne. Zewszad czychaja ci wredni konsumenci ze sztabem
      prawnikow. klienci chca tylko omotac te banki, telekomy i korporacje. wredny
      "kowalski" tyko czycha na kazdy uciulany grosz bankierow.
      Prawo powinno zdecydowanie zabronic takiego wyzysku! kazda duza firma powinna
      miec prawo bronic sie przed kientami i powinna miec ustawowo zagwarantowany
      zakaz zawiarania jakichkolwiek umow z tymi wrednymi kientami.
      Ja dla przykldau moge zadeklarowac, ze nie bede wiecej wymuszac na bankach i
      firmach telekomunikacyjnych podpisywania jakichkolwiek umow. przepraszam tez za
      wszystkie dotychczasowe umowy i miesieczne haracze placone na podstawie
      wymuszonych umow. Postaram sie tak szybko jak bedzie to mozliwe rozwiazac
      wszelkie niekorzystne dla WAS drodzy operatorzy, bankierzy i przedsiebiorcy
      umowy. tak sie zwruszylem.
      -wredny konsument
      • Gość: piatek prosty wniosek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.05, 17:50
        sam fakt, że tak niewiele firm zgodziło się na weryfikację jest najlepszym
        świadectwem 'dobrych praktyk i zwyczajów' i to nie wymaga komentarza - a tak btw
        to pytanie czy trzeba było pytać o zgodę ?
    • z.potocki Re: Kampania "Sprawdź, jakie masz prawa" 26.12.05, 11:23
      Niestety życie pokazuje na codzień że uczciwy człowiek stoi na przegranej
      pozycji i takie zapisy prawa konsumentów jak istniejące ciągle nie wystarczają.
      Zakupiłem telewizor i pięciokrotnie odsyłałem do naprawy bo się sam włączał.
      Wymieniano softwere czyli uznano "awarię" za istniejącą, ale kiedy po raz 5
      odesłałem do Poznania to już wezwano na pomoc experta i po 24 godzinnej
      obserwacji stwierdzono autorytatywnie że wszystko jest OK a on się włącza raz
      na miesiąc - i co kto tu jest poszkodowany?
      Tpsa do dzisiaj podaje w swoich wyciągach z cennika dostarczanych do domu
      że "połączenie z numerem 020..." kosztuje tyle co lokalna, kiedy kilka lat temu
      uzyłem numeru 0203626 (poza granica mojego województwa-czego nie jestem w
      stanie ustalic bo jak widać nie ma tu kierunkowego) po 2 miesiącach
      poinformowano mnie że płacę jak za połączenie międzymiastowe i 2 rechunki na
      3000 zł musiałem uregulować. Na reklamacje odpisano że "sprawdzono sprawność
      techniczną i nie budzi ona zastrzeżeń!!!!!)
      Jak sie ma obywatel bronić, oni mają sztaby prawników i miliony zł na te cele a
      my co ? o czym w ogóle mowa?pomimo tych zmian jakie zaszły kilka lat temu
      ciągle jesteśmy daleko daleko w tyle bo pozostaje jeszcze coś takiego jak
      uczciwość handlowa o której większość prawdopobnie nigdy nie słyszała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka