Dodaj do ulubionych

Mapa gazowych podwyżek

IP: *.mandzur.pl / 83.238.209.* 30.12.05, 22:29
Obserwuj wątek
    • master_in_lunacy zlikwidować monopolistę i odzielić spółki wydobwcz 30.12.05, 23:01
      od dystrybucji bo to szkodzi krajowemu wydobyciu, gdyby nie
      te czerwone burżuje z PGNiGi uwłaszczajace się przez giełdę
      to może wydobycie byłoby w Polsce 3 razy więsze,
      a cena gazu nie zależałaby od kaprysów Moskwy

wiadomosci.o2.pl/?s=512&t=5340

''Dzięki prowadzonym w ostatnich latach nowoczesnym badaniom geologicznym
      okazało się, że pod nogami mamy ogromne pokłady gazu, szacowane ostrożnie na
      1,2 biliona metrów sześciennych - informuje "Trybuna".
      dalej »

Dla porównania, odkryte niedawno na Morzu Barentsa duże zasoby gazu
      znajdujące się pod dnem morskim, o których było ostatnio głośno w świecie,
      szacowane są na 600 miliardów metrów sześciennych. Polski gaz będzie,
      dodajmy, dwa razy tańszy od rosyjskiego. Nie znajduje się bowiem ani pod
      wieczną zmarzliną ani pod morzem, a transport jego będzie dzięki małym
      odległościom nieporównanie tańszy od gazu rosyjskiego.

W dokumencie opracowanym niedawno bo w 2004 roku w Ministerstwie Gospodarki i
      Pracy - kierowanym wówczas przez ministra Jerzego Hausnera - a uznanym przez
      Radę Ministrów w dniu 4 stycznia 2005 roku za dokument rządowy, mówi się o
      polityce energetycznej do roku 2025.

Jedną z przyczyn słabego dotychczas wykorzystania polskiego gazu była złożona
      do niedawna sytuacja gospodarcza PGNiG (Polskiego Górnictwa Nafty i Gazu) -
      monopolisty na krajowym rynku gazowym. Otóż firma ta, jak wiadomo, planowała
      od lat wejście na warszawską giełdę. Nie byłoby w tym nic zdrożnego, gdyby
      nie wynikające z tego faktu ograniczenia... dla rozwoju poszukiwań nafty i
      gazu. W związku z tym firma ta - mówiąc delikatnie - nie intensyfikowała
      poszukiwań, jak i prac eksploatacyjnych nad wydobyciem ropy i gazu.

Dzięki takiej polityce audyt finansowy spółki stał się zdecydowanie dodatni,
      co sprawiło, że Giełda Papierów Wartościowych jesienią tego roku przyjęła ją
      z otwartymi ramionami na warszawski parkiet - pisze "Trybuna". ''
      • Gość: WYJEC A gdzie są styropianowi działacze, obrońcy biednyc IP: *.kon.tvknet.pl / 82.160.85.* 31.12.05, 00:43
        Solidarnościowcy naród jest okradany a gdzie Wy jesteście obroncy uciemiężonych,
        gdzie jest kler , Jankowski KORY i inni w momencie gdy Wasi kumple w majestacie
        prawa was okradają?????!!!
        • Gość: to ja Re: puknijcie sie w głowę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.01.06, 20:46
          Gaz dla 'kuchenkowicza" drożeje miesiecznie kilkadziesiat GROSZY -to potrafi
          policzyć absolwent podstawówki , który sprawnie posługuje sie matematyka
          elementarną- ludzie jak nie słyszycie co sie do Was mówi i nie rozumiecie- to
          chociaż liczcie .
          Po drugie proponuję , aby wszystko było za darmo i dla wszystkich.
          Po trzecie prąd nie nalezy do najtańszych paliw , a uzasadnianie, że tak jest
          to znane w psychologii zjawisko tzw. racjonalizacji wyboru - sam sie
          przekonuję , że dokonałem właściwego wyboru.
          Myślcie , to nie boli.
      • Gość: przelicznik jest z czego odpuscic IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 31.12.05, 06:25
        Z innego artykulu w gazecie: "Rosja żąda, aby od przyszłego roku za 1000 m
        sześc. gazu Ukraina płaciła 230 dol". To jest okolo 75 groszy za metr sześc
        (teraz Ukraina placi 15-18 groszy za metr). Polska placi u swoich dostawcow ceny
        rynkowe (tzn. swiatowe) gazu, to jest okolo 78 groszy za metr. Z mapy wynika, ze
        SG zarabiaja prawie 1 zlotowke za metr przy gazie kuchennym i conajmniej 52
        grosze na gazie do ogrzewania. Polska nie ma wplywu na ceny swiatowe, ale mozna
        miec wplyw dodatkowe koszty i marze.
      • Gość: kajus Re: zlikwidować monopolistę i odzielić spółki wyd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.06, 22:29
        mamy i własny gaz i własną ropę. Tylko car i czerwoni trzymają na niej łapkę?
        Dużo gazu i trochę ropy.
    • Gość: taki jeden A ja mam wszystko na prąd IP: *.lama.net.pl 31.12.05, 09:03
      3 osobowa rodzina (mełe dziecko)
      na prąd mamy:
      -płyte ceramiczną
      -piekarnik
      -zmywarkę
      -pralkę
      -termę do ciepłej wody
      -komputer
      i rachunek za prąd mamy ok 160 zł/mc

• Gość: hehe Re: A ja mam wszystko na prąd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.05, 10:12
        I ogrzewasz się krzesłem elektrycznym :)
      • Gość: Neptunek Re: A ja mam wszystko na prąd IP: *.orange.pl 31.12.05, 10:19
        Pominales ogrzewanie - co kosztuje najwiecej.

Ja mam tez wszystko na prad - 3 osoby (male dziecko) i wraz z ogrzewaniem 145 m2
        (utrzymywana temperatura 21 st C w calym domu przy pelnym ogrzewaniu podlogowym)
        sredniomiesieczne rachunki za prad (bo tylko to mam) mam na poziomie 175
        zl/miesiac.
        Tak wiec mnie bardzo ciesza podwyzki gazu i innych nosnikow energii ;) a co ...
        smiali sie ze mnie wiec teraz sie ja smieje z innych - oby tak dalej.
        • Gość: anonim DO NEPTUNKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.05, 10:23
          A ja mam wszystko gleboko w doopie a szczegolnie takie podejscie zapyzialego
          polaczka jak ty.
        • Gość: IrMa Re: A ja mam wszystko na prąd IP: *.elarnet.pl / 193.238.180.* 03.01.06, 18:00
          No to STOEN mnie oszukuje. Bo na prąd to mam tylko żarówki, telewizję, lodówkę
          i pralkę. Dwie osoby starsze, żarówki najwyżej 60-tki i płacę niewiele mniej.
          Gdyby dodać termy i ogrzewanie /55 mkw/ to bym zbankrutowała.
      • koloritan A taki jeden ma wszystko na prąd i MÓZG TEŻ 31.12.05, 14:45
        Gość portalu: taki jeden napisał(a):
        > 3 osobowa rodzina (mełe dziecko)
        > na prąd mamy:
        > -płyte ceramiczną
        > -piekarnik
        > -zmywarkę
        > -pralkę
        > -termę do ciepłej wody
        > -komputer
        > i rachunek za prąd mamy ok 160 zł/mc
        >
        MÓZG też masz na prąd - tylko dupę na gaz
    • Gość: zdziwiony Re: Mapa gazowych podwyżek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.05, 10:23
      Karpacka spółka gazwonicza znajduje się w regionie gdzie wydobywa się najwięcej
      polskiego gazu oraz bardzo blisko granicy (tani koszt transportu) pomimo,że te
      regiony są w Polsce najbiedniejsze ceny za gaz mają największe w Polsce. Czy
      ktoś wie jaki jest powód zaistniałej sytuacji ?
      • Gość: Hihi macie najbogatszego prezesa... IP: *.dami.pl / *.dami.pl 31.12.05, 11:18
        .
      • Gość: Wujek Dobra Rada Re: Mapa gazowych podwyżek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.05, 11:39
        Dziwne conajmniej! POodkarpackie na gazie leży a najdrożej prawie! Przypomina to
        miniony ustrój :(
        • Gość: wkurzony jestem Re: Mapa gazowych podwyżek IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 31.12.05, 14:37
          Dodatkowo zaobserwowałem, że wydajność gazu na kuchence od jakiegoś czasu
          totalnie zmalała. przykładowo z rok dwa lata temu na tym samym garczku woda
          potrafiła się momentalnie zagotować, aktualnie nawet jak naleję wody na jedną
          herbatę to kupę czasu upłynie zanim zacznie wrzeć. podejrzewam jakieś domieszki
          do gazu bo to nie jest normalne. Da się jakąś analizę pod kątem oszustwa na
          jakości gazu (domieszki) przeprowadzić?
          • Gość: interpio Re: Mapa gazowych podwyżek IP: 80.54.200.* 31.12.05, 18:33
            Ja to samo zaobserwowałem w Junkersie. Z roku na rok zużycie produktu
            gazopochodnego mi wzrastało w końcu zainstalowałem termę elektryczną i jest
            oszczędniej.
            • Gość: behemot Re: Mapa gazowych podwyżek IP: *.promax.media.pl 01.01.06, 16:35
              No to teraz wyborcy macie problem: Czy Pis-da czy samoobrona wam da. Tylko rydzyki się nie boją: "w moherowym berecie jest najcieplej na świecie"
              • Gość: helga Re: Mapa gazowych podwyżek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.06, 16:43
                i czego podnosic jeszcze malo placimy taki rzad zesta wybraly
    • Gość: a Re: Mapa gazowych podwyżek IP: *.kollegiegaarden.dk 01.01.06, 16:47
    • Gość: adam Bledy w artykule IP: *.kollegiegaarden.dk 01.01.06, 16:56

Artykul zawiera nieprawdziwe informacje. Mieszkam w Warszawie i ogrzewam dom
      gazem, za ktory place wg. wyzszej taryfy wzgledem osob ktore uzywaja gazu np.
      tylko do gotowania. Dystrybutor tlumaczy, ze koniecznosc dostarczenia wiekszej
      ilosci gazu wiaze sie z wiekszymi kosztami. Tak wiec wychodzi na to, ze im
      wiecej zuzywasz gazu, tym drozszy jest metr szescienny gazu.
      • Gość: 111 Re: Bledy w artykule IP: 213.17.170.* 02.01.06, 07:52
        zapraszam do lektury taryfy
    • Gość: Uzytkownik Re: Mapa gazowych podwyżek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 18:18
      Może ktoś wytłumaczy jak to jest,że w najbiedniejszej części kraju (tzw.Polsce
      B)ceny gazu i prądu są najwyższe?Czyżby przesyłanie bliższe było droższe?Coś ta
      nasza kapitalistyczna ekonomia chyba szwankuje.Pewnie ci,którzy ustalają ceny
      kierują się zasadą:"Czegoś biedny-boś głupi,czegoś głupi-boś biedny".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka