Gość: akuku ! IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 17.11.02, 20:44 A dlaczego do tej pory nie wiemy jakie koszty ma ZUS i dlaczego to wszystko jest tajne? A dlaczego nie mozna bezposrednio do OFE a nie przez ZUS Przeeciez to wyraznie smierdzi! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mig Re: OFE powinny żyć wyłącznie na zyskach IP: 213.77.14.* 18.11.02, 09:05 Gdyby OFE żyły z procentów z wygenerowanego zysku z wkładów, zmuszałoby je to do bardzo uważnego i dobrego lokowania wkładów oraz do obniżki kosztów własnych, gdyż wyłącznie od tego zależałaby sytuacja finansowa funduszu teraz i w przyszłości. Im lepiej OFE dbałoby wtedy o własne interesy, tym lepiej byłoby dla członków. Teraz takie sprzężenie zwrotne nie istnieje. Swoją prowizję wezmą, a nasze pieniądze czy zarobią o 0.1% więcej czy mniej, to już mają gdzieś.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Bo ZUS kisi ta kase przez miesiac i zarabia na tym... IP: 217.153.49.* 18.11.02, 09:06 ... dlatego skladki nie sa przekazywane wprost do OFE. A wogole co sie dziwic ZUS'owi. Gdzies zamotal i w moim przypadku brakuje skladek za 4 miesiace. Nie daruje i zamierzam zlozyc pozew przeciwko ZUS. Zapraszam wszystkich odwaznych do zrobienia tego samego. Wiecej informacji na www.hoga.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zusman Re: IP: proxy / *.zus.pl 18.11.02, 09:36 Gość portalu: akuku ! napisał(a): > A dlaczego do tej pory nie wiemy jakie koszty ma ZUS i dlaczego to wszystko jest tajne? Nic nie jest tajne - wystarczy wziąć do ręki ustawę budżetową, gdzie w planie finansowym FUS wszystko jest napisane. > A dlaczego nie mozna bezposrednio do OFE a nie przez ZUS. A dlatego, że państwo jest gwarantem wypłaty świadczeń emerytalnych i musi kontrolować odprowadzanie składek. A co byś zrobił, gdyby za 20 lat okazało się, że twój pracodawca przez ten cały czas twoją składkę odprowadzał na swoje konto na Kajmanach zamiast na twoje konto w funduszu emerytalnym? Do kogo miałbyś pretensję, że tego nie przypilnował? Ano pewnie do państwa, a w szczególności do ZUS-u. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: druid sztuczne problemy IP: 212.244.191.* 19.11.02, 17:54 Gość portalu: zusman napisał(a): > Gość portalu: akuku ! napisał(a): > > > A dlaczego do tej pory nie wiemy jakie koszty ma ZUS i > dlaczego to wszystko jest tajne? > > Nic nie jest tajne - wystarczy wziąć do ręki ustawę budżetową, > gdzie w planie finansowym FUS wszystko jest napisane. > > > A dlaczego nie mozna bezposrednio do OFE a nie przez ZUS. > > A dlatego, że państwo jest gwarantem wypłaty świadczeń > emerytalnych i musi kontrolować odprowadzanie składek. A co byś > zrobił, gdyby za 20 lat okazało się, że twój pracodawca przez > ten cały czas twoją składkę odprowadzał na swoje konto na > Kajmanach zamiast na twoje konto w funduszu emerytalnym? Do kogo > miałbyś pretensję, że tego nie przypilnował? Ano pewnie do > państwa, a w szczególności do ZUS-u. ===Widzisz, taki problem na prawde nie istnieje. To tak jakbys zaproponowal, zeby wszystkie dochody wszystkich podatnikow szly przez urzad skarbowy, bo tylko on bedzie gwarantem tego, ze ludzie beda dostawac pensje - typowe komunistyczne myslenie Prace na umowe o dzielo i dostaje cale pieniadze na ktore sie umowilem z pracowadca. To ja decyduja, czy ida one na ubezpieczenie, czy je oszczedzam. czy przepije. W koncu trzbe przestac traktowac podatnikow jak dzieci i zaczac jak odpowiedzialnych doroslych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reza10@ "Bój o wyższą emeryturę" IP: *.crowley.pl 18.11.02, 11:24 Dotyczy składek wpłacanych obowiązkowo do ZUS Osoby opłacające t.z. dobrowolne ubezpieczenia, licząc na wyższe świadczenia w przyszłosci-powinny być pewne, że będą w stanie terminowo opłacać składki. Doświadczyłem tego sam. Z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej muszę opłacać wszystkie sładki obowiązkowo, tylko ubezpieczenie chorobowe jest ustawowo dobrowolne. Składki opłacałem z opóżnieniem i chociaż z wraz z odsetkami, (to w chwili gdy zachorowałem)ZUS stwierdził iz ubezpieczenie moje wygasło-rok wcześniej. Jaką minę będzie miała osoba opłacająca dobrowolną składkę np.emerytalną, gdy po upływie pięciu czy więcej lat powiedzą jej, że ubezpieczenie wygasło. W związku z tym nie otrzyma żadnych świadczeń. ZUS nie ma obowiązku powiadamiać o tym osoby zainteresowane. WYKOŁOWANY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zusman Re: IP: proxy / *.zus.pl 18.11.02, 14:15 Gość portalu: reza10@ napisał(a): > Dotyczy składek wpłacanych obowiązkowo do ZUS > Osoby opłacające t.z. dobrowolne ubezpieczenia, licząc na wyższe > świadczenia w przyszłosci-powinny być pewne, że będą w stanie > terminowo opłacać składki. Doświadczyłem tego sam. Z tytułu > prowadzonej działalności gospodarczej muszę opłacać wszystkie > sładki obowiązkowo, tylko ubezpieczenie chorobowe jest ustawowo > dobrowolne. Składki opłacałem z opóżnieniem i chociaż z wraz z > odsetkami, (to w chwili gdy zachorowałem)ZUS stwierdził iz > ubezpieczenie moje wygasło-rok wcześniej. Jaką minę będzie miała > osoba opłacająca dobrowolną składkę np.emerytalną, gdy po > upływie pięciu czy więcej lat powiedzą jej, że ubezpieczenie > wygasło. W związku z tym nie otrzyma żadnych świadczeń. ZUS nie > ma obowiązku powiadamiać o tym osoby zainteresowane. > WYKOŁOWANY Problem, który tu opisałeś dotyczy wyłącznie ubezpieczeń dobrowolnych, a najczęściej dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego (ubezpieczenie emerytalne i rentowe w wersji dobrowolnej występuje dosyć rzadko; ubezpieczenie wypadkowe występuje tylko w wersji obowiązkowej). Niech więc nie martwią się ci, których obejmują obowiązkowe ubezpieczenia społeczne - ubezpieczenie takie trwa nawet w wypadku nieopłacenia składek w terminie. To, że dobrowolne ubezpieczenia ustają w momencie nieopłacania składek jest chyba normalne i z tego akurat powodu nie można mieć do nikogo pretensji. Polecam wykupienie dowolnej polisy ubezpieczeniowej w Warcie albo w Hestii a następnie nieopłacenie składek w terminie. Ręczę, że żadnego odszkodowania nie będzie a ubezpieczyciel nas tylko wyśmieje, jak będziemy mu mówili, że nie zapłaciliśmy składki w terminie, bo np. musieliśmy wyjechać w interesach albo chwilowo nie mieliśmy gotówki. W takim przypadku ZUS powinien potraktować nas w zasadzie dokładnie tak samo jak to robi zwykły ubezpieczyciel. Jest jednak pewna różnica między ZUS-em a zwyczajnym ubezpieczycielem. Pomimo bowiem, że ubezpieczenie chorobowe jest w tym przypadku dobrowolne, pozostaje ono ciągle ubezpieczeniem społecznym. Dlatego, jeżeli nie opłaciłeś składek w terminie, zawsze możesz wystąpić do ZUS z wnioskiem o przywrócenie terminu opłacenia składek. Jeżeli wniosek ten zostanie rozpatrzony pozytywnie, uznaje się, że ubezpieczenie trwa bez przerwy. Radzę ci więc spróbować wystąpić z takim wnioskiem. Pamiętaj tylko, aby go dobrze uzasadnić (i ewentualnie załączyć dokumenty potwierdzające fakty, o których chcesz napisać w uzasadnieniu). Jeżeli powody nieopłacenie składki były naprawdę istotne, to ZUS na pewno uwzględni twój wniosek. Może się jednak zdarzyć, że powody opóźnienia wydadzą się ZUS- owi nie tak istotne. Wtedy uznaje się, że twoje ubezpieczenie chorobowe ustało i nie należą ci się z niego żadne świadczenia. Nie oznacza to jednak, że ponosisz jakąś stratę, ponieważ wpłacone przez ciebie składki na ubezpieczenie chorobowe traktowane są jako nadpłata i podlegają zwrotowi. Dostaniesz więc z ZUS nie świadczenia, ale zwrot wpłaconej składki. Może to nie to na co liczyłeś, ale wydaje mi się, że generalnie ten mechanizm jest OK. Pozdra. PS. Polecam poradniki na www.zus.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reza10 riposta do wypowiedzi-gość zusman IP: *.crowley.pl 19.11.02, 15:33 Nie jest to odpowiednie miejsce do korespondencji, ale ręce opadają czytając takie porady.Nie prosiłem o pomoc, jedynie stwierdziłem fakt prawny. Zapraszam zusmana do poczty gazety. Reza Odpowiedz Link Zgłoś