Dodaj do ulubionych

Jak niedziela, to po jedzenie na stację

12.03.06, 20:47
Proponuje jeszcze nakaz wielogodzinnych modłów co niedziela
Obserwuj wątek
    • Gość: lolovaxman abo tylko niedziele mamy w życiu??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 20:49
      nie róbcie problemu większego niż jest ;P
      • Gość: Tomek Re: abo tylko niedziele mamy w życiu??? IP: *.resnet.purdue.edu 12.03.06, 22:53
        Jeszcze zakaz chodzenia do kina w niedziele - przecież są inne dni w tygodniu.
        A pracownicy kin też "chcą" sobie odpocząć.
        • Gość: kram Wolne niedziele dla pracowników stacji benzynowych IP: *.neostrada.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.06, 10:33
          Oni też mają rodziny i prawo do wolnej niedzieli. Zresztą, właścicieli też to
          dotyczy. Jak ktoś chce jeść w niedzielę, to musi kupić żarcie wcześniej, do
          lodówki i spiżarki. Jak ktoś chce jechać w niedzielę, to musi paliwo kupić
          wcześniej, do kanistrów.
          Jak ma być sprawiedliwość, to równa dla wszystkich. Małych sklepów też to
          dotyczy.
          • Gość: ola9950 Re: Wolne niedziele dla pracowników stacji benzyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 10:55
            abzdury piszesz i nawet nie wiesz ,ze uderzasz sam w siebie.na całym swiecie
            chroni sie drobny handel. Przede wszystkim dlatego ,ze łatwo go zniszczyć a
            całe rodzinne firmy zaraz ustawia sie wkolejce po zasiłek. Wiec trzeba bedzie
            podnieśc podatki aby ci ludzie których tera tak tempisz i pogardzasz zostana na
            twoim utrzymaniu.Poza tym wielkie sieci ,które uwielbiasz nie płacąw Polsce
            podatków. cała ich wirtualna ksiegowośc pokazuje ,że nic a nic na tym biznesie
            w Polsce nie zarabiają . A to rzeka kasy wypompowana z kieszeni polskich
            klientów jedzie za granice pozwalajac godnie żyć niemieckim,
            francuskim,hiszpańskim,portugalskim itd. bezrobotnym.Różnica miedzy tobą a
            niemcem jest taka ,że niemiec od50lat żyjący w kapitaliżmie rozumie te
            mechanizmy i nie kupuję w obcych sieciach.A rząd niemiecki robi wszystko aby
            utrudnić i zochydzić działalnośc gospodarczą innych nacji na swoim terenie. Ot
            cała filozofia. I we wszystkich tych krajach rząd chroni mały biznes przed
            wielkimi sieciami. Spróbuj kupić coś w niemczech czy we francji w sobotę albo
            niedzielę. Nie mówiąc o tym,że handel taki jak uprawie tesco 24h/dobę jest
            zabroniony .
            • Gość: kram Re: Wolne niedziele dla pracowników stacji benzyn IP: *.neostrada.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.06, 11:29
              Acha, tzn. że my niepotrzebnie chcemy, żeby oni u nas inwestowali, bo od tego
              polepsza się im, w ich krajach, a u nas się pogarsza, tak? Czyli, że Orlen
              zainwestował w sieć stacji benzynowych w NRD-ówku to dobrze dla nas, bo u nas
              bezrobotni będą mieli więcej na zasiłek, tak?
              Dobrze cię zrozumiałem?
            • charnel Re: Wolne niedziele dla pracowników stacji benzyn 13.03.06, 12:13
              Dokładnie jak napisałaś: Niemiec od 50lat żyje w kapitalizmie, my Nie!!
              Jak dojdziemy do takiego standardu życia to mogą wszystko pozamykać w niedzielę
              a ta będzie na wypoczynek. Wtedy jestem za.
              Teraz nie mam zamiaru w niedzielę płacić 2 razy więcej. W tygodniu nie mam
              czasu na zwiedzanie sklepów.
            • Gość: len Re: Wolne niedziele dla pracowników stacji benzyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 13:44
              ale piekne perspektywy biore przyklad z niemiec i juz nie probuje nic kupowac w
              niedziele,bo nie mam szans ,niech zyja polscy kapitalisci to dla nich robie
            • Gość: gosc Re: Wolne niedziele dla pracowników stacji benzyn IP: *.access.telenet.be 13.03.06, 14:25
              We Francji w soboty wszystkie markety sa czynne,dotyczy to takze pozostalych sklepow.
            • Gość: american Re: Wolne niedziele dla pracowników stacji benzyn IP: *.gem.pl 13.03.06, 17:24
              to co piszesz poprostu cuknie. Mamy wolny rynek, i wszyscy Ci ktorzy chca
              handlowac musze przestrzegac jego reguly, wlasciciele sklepikow tez.
              Musisz byc ignorantem albo debilem zeby nie zrozumiec, ze tu chodzi o lobbing
              kosciola katolickiego (Rydzyk to staly gosc w Sejmie)
              Ja nie jestem antykatolicki. Po prostu chce zeby ludzie byli wolni. Zeby ci co
              chca handlowac w weekend moga, i ci ktorzy ciezko pracuja caly tydzien i nie
              maja czas na robienie zakupow w dniach roboczych tak jak ja moga w weekend wyjsc
              i robic sobie zakupy w duzych supermarketach na caly tydzien.

• kamilahelena Re: Wolne niedziele dla pracowników stacji benzyn 13.03.06, 19:08
              no wlasnie jest zabroniony- w malych "rodzinnych" sklepikach tez! bo zakaz
              handlu w niedziele, zgodnie z zasada rownosci wobec prawa dotyczy WSZYSTKICH.
              tyle, ze teraz wszyscy walcza o mozliwosc handlu w niedziele
          • Gość: melan popieram w 100% IP: *.os1.kn.pl 13.03.06, 14:24
            dodatkowo proponuje pojsc o krok dalej i pozwolić na handel jedynie w środy i
            czwartki.
      • alex-alexander Re: abo tylko niedziele mamy w życiu??? 13.03.06, 08:08
        Kto dobrze ma zorganizowane zycie, to nie musi kupowac w niedziele. Zamknac
        sklepy w niedziele a personel niech chodzi sobie na spacer z dziecmi. Chociaz
        jeden dzien w tygodniu matki beda razem z dziecmi.
        • Gość: american Re: abo tylko niedziele mamy w życiu??? IP: *.gem.pl 13.03.06, 17:39
          Stary, pewnie siedzisz na bezrobociu albo jestes urzednikiem i masz nudna prace,
          i wychodzisz o 17-tej codziennie? Bo ja mam cholernie ciekawa prace, pracuje do
          pozna. A jesli nie to lubie sie spotykac ze znajomymi po pracy bo w weekend
          kazdy spedza czas z rodzina. A w niedziele jade z moja super sexy zona i trojka
          cudnych dzieci na msze i dajemy na tace proboszczowi i potem jedziemy do
          supermarketu robic mega zakupy na caly tydzien. Tak lubie, i guzik mi obchodzi
          co ty na to.
      • Gość: Jacek Ja ciebie rozumiem drobny sklepikarzu... IP: *.spray.net.pl 13.03.06, 08:19
        ja ciebie nawet rozumiem drobny skpelpikarzu:
        jesteś właścicielem szczęk, łóżka polowego albo budy przerobionej ze starego
        kiosku ruchu czy innego barakowozu i twój handlowy „biznes” jest
        bez „sztucznego blichtru, okropnego plastiku, kiczu, tandety, kretynskich
        promocji, zdetych od sztucznego usmiechu hostess, absurdalnych i prostackich
        dekoracji świątecznych przez dwa miesiące”.

Bo u ciebie nikt się nie uśmiecha tylko „wita” klienta ponurym „czego” i od
        razu dodaje „nie ma”. U ciebie nie ma dekoracji nawet przez 2 godziny,
        zamiast plastiku jest romantycznie przerdzewiała blacha a pęknięta szyba
        zaklejona plastrem to żaden kicz ale sztuka na miarę Hasiora.

Pieniądze wydanie uciebie są jak najbardziej wydane „potrzebnie”, bo kupuje
        się dwa razy drożej niż w hipermarkecie a tego ty potrzebujesz. No i czas
        można też u ciebie spędzić, np. gapiąc się na ulicę albo dłubiąc w nosie.

A wyzysku u ciebie nie ma w ogóle, bo zatrudniasz tylko żonę a co za różnica
        czy ona siedzi w domu czy 20 godzin na dobę za ladą? Niestety muszę nieraz u
        ciebie kupować, bo mam daleko do hipermarketu ale zrobię sobie dzień bez
        zakupów (u ciebie) i pojadę do dużego sklepu, mając nadzieję, że kiedyś taki
        i unas w dzielnicy powstanie.
        • Gość: HEHE [...] IP: *.chello.pl 13.03.06, 08:43
          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • kres_ludzkosci zakaz handlu benzyna 13.03.06, 20:04
        a co gdy rzad zakaze handlu benzyna w niedziele?? zamknie dyzurne apteki?
        pogotowia? wprowadzi zakaz pracy w niedziele dla taksowkarzy? powylacza respiratory?

slowskowyt.blox.pl/
    • Gość: Dilbert Niedziela IP: *.cable.earthlink.net 12.03.06, 21:07
      proponuje zakaz chodzenia do kosciola w niedziele, aby spedzac wiecej czasu z
      rodzina, zamiast siedziec i wysluchiwac kazan. Proponuje takze zakazu nadawania
      audycji radia maryja, poniewaz to tez zabiera czas od rodziny.
      A tak na powaznie to dlaczego rzad ma regulowac moj czas wolny. Jak chce
      pojechac na zakupy z cala rodzina, to dlaczego mam tego nie zrobic w niedziele,
      lub sobote ?
      ooppsss zapomnialem, ze rzad wie wszystko najlepiej...
      • Gość: lulu44 Re: Niedziela IP: 86.41.6.* 12.03.06, 21:13
        przeciez rzad nie reguluje twojego wolnego czsu tylko dba zeby paru ludzi nie
        mialo roboty w niedziele.taki plan prorodzinny zapewne w duzym stopniu zmniejszy
        bezrobocie a zwiekszy popyt na becikowe bo jak juz po kosciele nie bedzie mozna
        pojsc na zkupy to co?swoja droga prawda jest ze glupota ludzka i laska panska n
        ie znaja granic
        • Gość: stas Re: Niedziela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 21:22
          Za komuny chodzilem po chleb na dworzec kolejowy i tam tylko mozna bylo w
          sobote i w niedziele kupic czyli jak zakaza wroci stare.Dzieci by przybylo to w
          sobote i niedziele TV niech nadaje wieczorem msze i juz sprawa zalatwiona matke
          do lozka i heja robic dzieci
          • Gość: Don Re: Niedziela IP: *.ino.tvknet.pl / 213.199.216.* 13.03.06, 08:41
            ...He,he to zróbmy jeszcze wolne tym wszystkim co nie chcą a, pracują w
            niedziele: straż pożarna, policja, pogotowie ratunkowe, kolej niech nie jeździ
            itp, itd.Dyżury niech mają tylko dwie małe jednostki w każdym województwie(o
            powierzchni całkowitej nie przekraczającej 100m2).
        • Gość: ola9950 Re: Niedziela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 10:57
          jestem za zakazem handlu w niedzielę tylko duzym sklepom
          • Gość: autochton Zakazac w niedziele radia, telewizji, kin, kolei, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.06, 13:17
            autobusow w ogole wszystkiego. Sa grupy spoleczne ktore tak chca zyc (np.
            ortodoksi zydowscy) wiec dlaczego w Polsce nie mozna?
            A szpitale i pogotowie w niedziele tez zamknac no bo jak wszyscy to wszyscy.
            Chyba, ze szpital poprowadzac siostry zakonne, one rodzin nie maja wiec pracowac
            w niedzile chyba moga.
      • krzyniu1971 Re: Niedziela 12.03.06, 22:48
        no właśnie !!!A dlaczego nie w poniedziałek,wtorek czy środę?
        Bo masz jakąś blokadę?
        • Gość: etet Re: Niedziela IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.03.06, 22:59
          We środę i czwartek pracuję po 12 godzin aby zarobić na zasiłki dla tych co nie
          ze swej winy nie chcą pracować.
          • Gość: ika Re: Niedziela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 00:38
            > We środę i czwartek pracuję po 12 godzin aby zarobić na zasiłki dla tych co
            nie
            >
            > ze swej winy nie chcą pracować.

Ja też. I znam jeszcze paru takich. A jak LPR tak dba o pracowników, to niech
            zmusi hipermarkety, aby płaciły im za pracę w niedzielę wyższą stawkę, tak jak
            w cywilizowanych krajach.

Poza tym znam paru studentów, ktorzy szukają pracy właśnie w soboty i
            niedziele. Jak jej nie znajdą, zrezygnują ze studiów.
      • Gość: WelcomeToDisneyPL takim nałogowym shopperom jak ty trzeba regulowac IP: *.spray.net.pl 13.03.06, 00:32
        ..odgórnie czas wolny bo inaczej za pare-naście lat bedziemy mieć bezmózgowe,
        marketingowe społeczeństwo sterowane promocyjami i globalizmem !
        • Gość: Paweł Kierski Re: takim nałogowym shopperom jak ty trzeba regul IP: *.arcabit.com 13.03.06, 09:45
          Zapmniałeś o sobie, jako o chlubnym wyjątku? Czy też potrzebujesz odgórnego
          zakazu, bo sam sobie nie poradzisz?
        • Gość: kas Sterowany, który się boi sterowania. ż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 12:14
          • welcometopoland Sterują nimi koncerny/markety - żałośni ludzie... 13.03.06, 17:20
            ...a panikują przed sterowaniem przez rząd :))

Wata zamiast mózgu.
            TV-reklamy-gazetki-SKLEP
        • Gość: ola Re: takim nałogowym shopperom jak ty trzeba regul IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 19:18
          a siusiu w niedzielę wolno robić a ile razy?
      • Gość: oyek Re: Niedziela IP: 83.238.100.* 13.03.06, 16:11
        Możesz nie tylko niedziele spędzać w hipermorkecie, ale każdy inny dzień
        tygodnia. Zatrudnij się w takim dużym sklepie a gwarantuję Ci, że zmienisz
        zdanie.
        Problem ten można inaczej rozwiązać- nie zamykając sklepów w niedzielę, a
        jednocześnie tak, by pracownicy takich sklepów mogli spędzic niedzielę z
        rodziną.
        Na chwilę obecną pracownik hipermarketu ma prawo do co piątej niedzieli wolnej
        (jest ktoś kto zazdrości takiego "luksusu"?).
        Można te sytuację odwrócić- co piąta niech będzie pracująca.
        Właściciele takich sklepów nie tylko nie zwolnią pracowników- będą muśieli
        zatrudnić dodatkowo na weekendy. Oczywiście o ile to będzie to opłacalne.
        Jeżeli nie to sami zamkną te sklepy w niedziele, bo tak naprawdę mają w d...
        zachcianki jakiegoś zapracowanego ludzika który nie potrafi zorganizować sobie
        czasu na zakupy przez sześć dni w tygodniu.
        Dla właścicieli takich sieci handlowych nie liczy się człowiek liczy się ZYSK!!!
        I jeszcze jedno. Dlaczego urzędy, banki są w niedziele zamknięte? Ja oprócz
        zakupów w sklepie tam też chcę iść coś załatwić- w tygodniu nie mam czasu.

(oczywiście jestem za zakazem pracy w niedziele- ostatnie trzy zdania są żartem)
    • ext Re: Jak niedziela, to po jedzenie na stację 12.03.06, 21:28
      Z tymi modlami to się możesz niedlugo doczekać. Tyle, że przez telewizję!! TV
      Trwam może niedlugo być najlatwiej odbieralną stacją po TVP, Polsacie i TVN. A
      wtedy kazanie LIVE będziesz mial co dzień.
    • felietonista.pl IV RP, czy II PRL? 12.03.06, 21:31
      Po chleb będziemy chodzić na stację benzynową - przecież to takie naturalne.
      Bilety do teatru będą dawać w zakładzie pracy, a pończochy kupi się w mięsnym.

Czy ja mam deja vu?
      • Gość: luka Re: IV RP, czy II PRL? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 21:49
        Zatrudnij się w markiecie i popracuj wniedzielę i święta ,wtedy na pewno
        będziesz miał deja vu. - luka
        • Gość: Nemo Re: IV RP, czy II PRL? IP: *.acn.waw.pl 12.03.06, 22:31
          Nie bardzo będzie mógł się zatrudnić. Jak w tygodniu odpadnie jeden dzień handlu
          to będą musieli zwolnić 1/7 pracowników.
          • Gość: etet On wcale nie chce pracować IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.03.06, 22:41
            Jak pracuje to narzeka że musi pracować, jak Go wyleją bo redukcje na pewno
            będą to będzie narzekał że nie ma roboty ale też będzie cieszył się z tego że
            razem z nim wylali innego kolesia bo tamtemu to się należało.
            • Gość: oyek Re: On wcale nie chce pracować IP: 83.238.4.* 13.03.06, 16:18
              Możesz nie tylko niedziele spędzać w hipermarkecie, ale każdy inny dzień
              tygodnia. Zatrudnij się w takim dużym sklepie a gwarantuję Ci, że zmienisz
              zdanie.
              Problem ten można inaczej rozwiązać- nie zamykając sklepów w niedzielę, a
              jednocześnie tak, by pracownicy takich sklepów mogli spędzic niedzielę z
              rodziną.
              Na chwilę obecną pracownik hipermarketu ma prawo do co piątej niedzieli wolnej
              (jest ktoś kto zazdrości takiego "luksusu"?).
              Można te sytuację odwrócić- co piąta niech będzie pracująca.
              Właściciele takich sklepów nie tylko nie zwolnią pracowników- będą muśieli
              zatrudnić dodatkowo na weekendy. Oczywiście o ile to będzie to opłacalne.
              Jeżeli nie to sami zamkną te sklepy w niedziele, bo tak naprawdę mają w d...
              zachcianki jakiegoś zapracowanego ludzika który nie potrafi zorganizować sobie
              czasu na zakupy przez sześć dni w tygodniu.
              Dla właścicieli takich sieci handlowych nie liczy się człowiek liczy się ZYSK!!!
              I jeszcze jedno. Dlaczego urzędy, banki są w niedziele zamknięte? Ja oprócz
              zakupów w sklepie tam też chcę iść coś załatwić- w tygodniu nie mam czasu.

(oczywiście jestem za zakazem pracy w niedziele- ostatnie trzy zdania są żartem)
              • Gość: PiS Korski Re: On wcale nie chce pracować IP: *.chello.pl 13.03.06, 19:25
                Zawsze mozna złożyc wymówienie.

"Spieprzaj dziadu" - Lech Aleksander Kaczyński Prezydent IV RPLR.
        • way270 Re: IV RP, czy II PRL? 12.03.06, 22:32
          hehehehe, a kto im kaze pracowac w supermarkecie ? co mowisz, ze innej pracy nie
          moga znalezdzc ? to czyja to jest winna ? tych ludzi co chca tam zrobic zakupy w
          niedziele? a moze tych madrych politykow, ktorzy dzielnie walcza z innymi
          krajami aby otworzyc rynki pracy dla rodakow zamiast pracowac nad likwidacja
          bezrobocia w kraju wlasnymi sposobami. Gdzie sie konczy ingerencja rzadu ?
          jeszcze troche i ureguluja co mozna zjesci w jakich ilosciach, a moze ile razy
          bedzie mozna miec seks.... A co powiesz o innych zawodach ?? policjanci, sluzba
          zdrowia, komunikacja ? przeciez tam pracuja takze ludzie i im tez nalezy sie
          czas z rodzina...
      • Gość: pustaki polskie II PRL . Socjalizm pełną gębą . n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 22:22
      • tom_aszek "Panie, to jest kiosk, ja tu mięso sprzedaję!!!" 13.03.06, 08:57
        felietonista.pl napisał:

> Po chleb będziemy chodzić na stację benzynową - przecież to takie naturalne.
        > Bilety do teatru będą dawać w zakładzie pracy, a pończochy kupi się w mięsnym.
        > Czy ja mam deja vu?

O ten cytat w tytule Ci chodziło? :))
        To chyba jednak II PRL.
        --------
        2.IV.2005: Koniec pobierania nauk, teraz trzeba zdać egzamin...
    • Gość: prawdziwy_katlolik I bardzo dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 21:45
      niedziela jest na wizytę w kościele i tylko nie wiem dlaczego mają z tego
      powodu cierpieć pracownicy stacji benzynowych ??? Im tez sie należy dzien wolny.
      • Gość: etet Re: I bardzo dobrze IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.03.06, 22:45
        Jak dla wszystkich to dla wszystkich. Pracownicy gazozwni wodociagów lekarze
        itp to nie krowy i też mają rodziny, A księża to też obywatele i powinni zostać
        objęci ustawowym zakazem pracy.
      • Gość: Spider Re: I bardzo dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 23:59
        Jak kto chce iść do kościoła w niedzielę, to niech sobie idzie, ale dlaczego
        innym zakazywac zrobic zakupy w tym, nie raz, jedynym wolnym dniu w tygodniu? To
        mi przypomina wdarcie się parafialnych księży do szkół na początku lat 90-tych.
        Aby to wdarcie się usankcjonować - na dzieci wywierano presję, aby przyniosły
        deklaracje, że to rodzice chcą nauki religii w szkole. Ale przy okazji powstał
        problem, co zrobić z dziećmi, które nauką religii nie były zainteresowane.
        Dołożono im więc lekcje etyki, czy czegoś takiego. Takich deklaracji żądano
        także ode mnie, bo miałem dwoje dzieci w podstawówce, ale figę dostali. Szlag
        mnie trafiał. Przez wiele lat specjalnie w pierwszą niedziele miesiąca kładliśmy
        na tacę w kościele większą kwotę z przeznaczeniem na budowę sal katechetycznych
        i gdy sale wybudowano i wyposażono, dzieci pochodziły może ze dwa lata i wtedy
        parafia zrobila skok na szkołę, a sale katechetyczne wynajęła komuś na
        działalnośc gospodarczą. Przecież to my, parafianie, bylismy moralnymi
        włascicielami tej szkółki katechetycznej, ale nas nawet o zdanie nie pytano, gdy
        ją oddawano w obce ręce, na całkiem już nie religijną działalność. Olano nas.
        Teraz znowu oszołomy chcą ludzi uszczęśliwiać na siłę. Poczekamy do wyborów.
        Może już całkiem niedługo? Przeżyliśmy kretyński PRL, to przeczekamy jeszcze
        paru kolejnych kretynów.
      • Gość: grazynkajohn Re: I bardzo dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 09:21
        A ci którym będzie wolno handlować w niedziele wg LPR-u nie mają rodzin,nie
        muszą świętować?
      • Gość: przemo Re: I bardzo dobrze IP: 5.6.2R* / *.nokia.com 13.03.06, 13:04
        a jak ktos jest niewierzacy ?
      • Gość: Bobo Re: I bardzo dobrze IP: 62.29.249.* 13.03.06, 15:54
        A kto powiedział, że niedziela jest na wizytę w kościele?
    • Gość: jorge.martinez Re: Jak niedziela, to po jedzenie na stację IP: 83.238.233.* 12.03.06, 22:02
      Do hotelu poselskiego powinni ludzie jeździć po podwawelską i po wódkę na
      przykład. Jestem przekonany, że tamtejszy bufet będzie dobrze wyposażony, nawet
      w niedzielę.

A teraz poważnie. Kogo układ głosujących za takim rozwiązaniem będzie winił za
      wzrost bezrobocia? PO? L.B.? Tesco? Kogo?
      • Gość: etet Balcerowicza IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.03.06, 23:02
    • Gość: Mario Re: Jak niedziela, to po jedzenie na stację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 22:15
      Eee podoba mi sie pomysl. Zrobmy model arabski. Muezin drze sie 5 razy dziennie
      przez glosnik na cala okolice. Zaczynajac tak godz przed wschodem slonca i
      nawoluje na modlitwe.

Panie Giertych niech pan ustawe w tej sprawie juz pisze
      • Gość: m I od czasu do czasu... IP: *.chello.pl 12.03.06, 22:23
        > Zrobmy model arabski. Muezin drze sie 5 razy dziennie
        > przez glosnik na cala okolice.

I od czasu do czasu ktoś się wysadzi przed synagogą, albo cerkwią. Ot tak, by
        zcementować Wiarę i Naród (Prawy i Sprawiedliwy, oczywiście).
      • Gość: Zenon Re: Jak niedziela, to po jedzenie na stację IP: *.chello.pl 13.03.06, 09:04
        W katolandzie mamy juz od wielu stuleci takich "muezinow". Sa nimi dzwony
        koscielne bijace bez opamietania kilka razy dziennie.
    • Gość: jakiś nick Re: Jak niedziela, to po jedzenie na stację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 22:18
      Należy również zakazać sprzedaży paliwa w niedziele - i problem z głowy.
    • Gość: bodzio Co z lekarzami,kolejarzami,taksówkarza mi,pilotami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 22:21
      ,pielęgniarkami,stewardesami,pracownikami elektrowni,rolnikami,kierowcami
      autobusów,pracownikami stacji benzynowych,dziennikarzami,operatorami kamer itd.
      itp. ???? Oni też mają rodziny i nie chcą pracować w niedziele . ZAMKNĄĆ CAŁĄ
      POLSKĘ W NIEDZIELĘ NA CZTERY SPUSTY !!!!!
      • Gość: Tonga Men Polacy tez moga zyc w raju IP: 20.133.1.* 13.03.06, 00:34
        Tak, Tak. Wszyscy chcemy sie poczuc jak na cudownych wyspach Pacyfiku.
        Nasz ukochany rzad chce to nam zapewnic, bo nas - swoj narod bardzo kocha.

Czwarta Wielka Podróż Wojtka Dabrowskiego - Przez PacyfikPiszą że niedziela na
        Tonga to naprawdę święty dzień: wszystko zamiera, praca jest zabroniona - tak
        jak na niedalekich wyspach Fidżi... ...
        www.kontynenty.tpi.pl/4rtw.htm - 32k
    • Gość: grander ludki wyluzujta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 22:24
      co ma wspolnego Kościół z tym zakazem??jedzcie se po lpr pis-ie i samoobronie-
      czyli po pomyslodawcach, musza miec z was niezly ubaw - wala kretynstwo a na
      forum ludzie jada po wszystkim tylko nie po nich. fobie macie czy jak
      • Gość: babaqba Re: ludki wyluzujta IP: *.acn.waw.pl 12.03.06, 23:45
        Gość portalu: grander napisał(a):

> co ma wspolnego Kościół z tym zakazem?

Ano... lata temu uszate glempidło poraz pierwszy walnęło w ten dzwonek. I smród pozostał :) Zresztą
        czarna sukienka widoczna jest spod połowy takich "słusznych" ustaw.

A my w sklepiku ustawiamy kanisterek z opałem i będziem handlować aż miło. Hitler nie dał nam rady
        to i kościół przetrzymamy!
      • Gość: garfield69 Re: ludki wyluzujta IP: 201.218.119.* 13.03.06, 03:23
        To ty prostaczku nie kumasz, ze to sprawa ideologii a nie troski o czlowieka ?
        A kto daje ideologie Kaczynskim ? Kto czyni ich natchnionymi wojownikami z
        liberalnym wrogiem we wlasnym kraju ?
        Kaczynski twierdzi, ze jest patriota. To zwykly pasozyt i kretacz.
        • Gość: Zenon Przesladowania religine. IP: *.chello.pl 13.03.06, 09:10
          Moja religia jest pieniadz, swiatynia hipermarket a dniem swietym niedziela.
          Propozycje zakazu handlu w niedziele postrzegam wiec jako przejaw skrajnej
          nietolerancji religijnej, wrecz przesladowan zakazanych ustawa zasadnicza i
          traktatami miedzynarodowymi ktorych sygnatariuszem jest RP.
      • welcometopoland Luz będzie po wojnie domowej na tle religii i poli 13.03.06, 17:22
        .. polityki.

Już niedługo. Zbyt wiele tej nienawiści w ludziach siedzi.
    • Gość: -s- Re: Jak niedziela, to po jedzenie na stację IP: *.cable.casema.nl 12.03.06, 22:29
      Nie ma co przesadzać ze skalą problemu dla zwykłego obywatela - mieszkając w Holandii zdążyłem się już do zamykania hamdlu na cztery spusty przyzwyczaić. Nic nadzwyczajnego, można przecież planować zakupy.
      Myślę jednak, że zwolnieni z obowiązku pracy w niedzielę pracownicy polskich marketów powinni teraz na kolanach grzać na Jasną Górę. Dzięki swoim dobroczyńcom będą mieć nie tylko niedziele, ale wszystkie dni tygodnia na modły i działania prorodzinne. Chwała Panu!
    • Gość: Bruno_gl Re: Jak niedziela, to po jedzenie na stację IP: 80.50.253.* 12.03.06, 22:40
      Zakaz handlu to malo.
      Moze nasi kochani rzadzacy powinni rownież zamknac w niedziele i swieta:
      kina, teatry, restauracje, bary, puby, kluby, kregielnie, muzea, wystawy i
      wszystkie inne miejsca, ktore oferuja rozrywke i kulture. Bo przeciez tam tez
      pracuja biedni ciemiezeni przez kapitalistycznych wyzyskiwaczy i ateistow ludzie
      ktorzy z pewnoscia woleliby sie pomodlic zamiast zarabiac pieniadze grzeszac
      przy tym smiertelnie.
      Moze powinnismy napisa petycje do Watykanu o pozwolenie na prace w niedziele dla
      instytucji koniecznie potrzebnych dla funkcjonowania kraju, a cala reszte
      zamknac w niedziele. oczywiscie pozostana koscioly. kazdy bedzie mogl dowoli
      modlic sie i lezec krzyzem.
      Alleluja! Witajmy w kraju POZA koncem swiata. To juz nawet nie ciemnogrod.
      To kraj gdzie mysl i rozsadek beda niedlugo karane wiezieniem.

Pozdrawiam.
      • Gość: etet Re: Jak niedziela, to po jedzenie na stację IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.03.06, 22:50
        Niestety od niedawna coraz bliżej do państwa wyznaniowego brak nam tylko ropy
        naftowej więc może nam się skończyć zupełnie blisko afganistanu.
    • Gość: docent Re: Jak niedziela, to po jedzenie na stację IP: *.toya.net.pl 12.03.06, 22:45
      niedziela powinna byc całkowicie wolna od handlu To czas dla rodziny i na odpoczynek .Polska to kraj absurdu ,kiedyś walczyli o wolne soboty a teraz pracują w niedziele czy to jest normalne?
      • Gość: etet Re: Jak niedziela, to po jedzenie na stację IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.03.06, 22:53
        Tak bo kiedyś mogliśmy liczyć na Partię która zawsze zapewniała nam wszystko co
        niezbędne a teraz możemy liczyć wyłącznie na siebie.
      • Gość: Paweł Kierski Re: Jak niedziela, to po jedzenie na stację IP: *.arcabit.com 13.03.06, 09:52
        Kiedyś za udawanie pracy dostawało się "udawane", "papierowe" pieniądze, za
        które i tak nie było co kupić. To i walczono o dzień wolny od udawania. Teraz
        pracuje się naprawdę, za - fakt małe, ale - prawdziwe pieniądze. I kto chce -
        pracuje. A rząd chce pozbawić część ludzi okazji do pracy - zwyczajnie ich
        wyrzucić. Bo przecież hipermarket tracący 1/5-1/4 obrotów (szacuje się, że
        przez weekend mają mniej więcej tyle, co w pozostałe dni) na pewno kogoś zwolni.
      • swoboda_t Re: Jak niedziela, to po jedzenie na stację 13.03.06, 14:46
        No i nadal mamy "wolne soboty" tzn. przeciętnie pięciodniowy tydzień pracy. JA
        jako były pracownik dwóch marketów nie widzę nic złego w pracy w niedziele.
        Byłbym skłonny poprzeć pomysł wprowadzenia w kodeksie pracy zapisu, który
        nakazuje dwa dni wolne z rzędu np. co drugi tydzień, to nie byłoby szczególnym
        obicążeniem dla pracodawców a wielkim udogodnieniem dla pracowników. Ale zakaz
        handlu w te czy inne dni to absurd w kraju, gdzie największym problemem jest
        bezrobocie.
      • Gość: prawnik Re: Jak niedziela, to po jedzenie na stację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 19:17
        docent-a masz zajęcia w niedzielę na zaocznych?????????
    • krzyniu1971 Re: Jak niedziela, to po jedzenie na stację 12.03.06, 22:46
      No i bardzo dobrze że będą mieli tylko ARTYKUŁY PIERWSZEJ POTRZEBY.
      Bo telewizor plazmowy czy MP3 czy DVD najnowsze, chyba się nie zakwalifikuje do
      art.pierwszej potrzeby.Albo buciki ,staniki,zabaweczki,dezodranciki, och ale
      można by wymieniać.Wreszcie pójdę z kumplami na piwo.
      • tom_aszek Jak niedziela, to po... telewizor? 13.03.06, 09:04
        Jakiś czas temu w Niemczech zezwolono na otwieranie w niedzielę sklepów z
        pamiątkami. Podobno w największym sklepie z elektroniką w Berlinie cały sprzęt
        został oblepiony naklejkami "Pamiątka z Berlina". Otworzyli sklep w niedzielę i
        cały sprzęt sprzedał się jak ciepłe bułeczki :)
        U nas będzie tak samo?
        --------
        2.IV.2005: Koniec pobierania nauk, teraz trzeba zdać egzamin...
    • Gość: mfk A jesli np.TESCO bedzie mial w paliwo ... IP: *.isw.intel.com / *.isw.intel.com 12.03.06, 22:50
      ... i caly ten interes bedzie na tym samym regonie? Jak ustawodawca (Romek,
      Jedrek, Lech czy Tadek) wprowadzi rozroznienie? Z nasza nadprzecietna
      zdolnoscia do obchodzenia takich zakazow nie mamy sie czego obawiac :)
      • Gość: mfk sorry za nadprogramowe "w" w temacie IP: *.isw.intel.com / *.isw.intel.com 12.03.06, 22:57
        .
    • Gość: rybiata Re: Jak niedziela, to po jedzenie na stację IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.03.06, 23:00
      to zaproponuj to niemcom, którzy mają zamkniete sklepy w niedziele i nikt tam nie podciąga tego pod zacofanie i chęć przypodobania się katolikom. Tylko w tak głupim kraju jak polska czytelnicy pewnej gazety biorą to jako ogranicczenie wolności i krok do cenzury w kierunku dyktatury
      • Gość: babaqba Re: Jak niedziela, to po jedzenie na stację IP: *.acn.waw.pl 12.03.06, 23:52
        Gość portalu: rybiata napisał(a):

> to zaproponuj to niemcom, którzy mają zamk(...) czytelnicy pewnej gazety biorą to jako
        > ogranicczenie wolności i krok do cenzury w kierunku dyktatury

Bo, księżulku, musisz jeszcze zauważyć KTO to robi i jaki jest jego rzeczywisty cel. My to wiemy i nie
        damy się okłamać katolikom. Tak samo jak pogarszanie jakości edukacji ma nas powoli wegnać w
        mroki nowego średniowiecza, gdzie jedynym źródłem informacji był pleban i jego kazanie i nikt nie
        podważał prawd o stworzeniu świata czy cudach. Agresywna propaganda kleru już zrobiła wiele złego:
        podziemie aborcyjne, dzieciobójstwa, tragedie młodych dziewczyn - to wszystko idzie na konto nauki
        społecznej JPII i ludzie tego nie zapomną!
        • Gość: rybiata Re: Jak niedziela, to po jedzenie na stację IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.03.06, 15:05
          nie jestem k. ani nie fanatyzuje z partią, ale to co się stało w głowach ludzi po ostatnich wyborach parlamentarnych to tragedia masa inteligentnych(?) ludzi pozwala myslec za siebie jakimś tam gazetom, pozwala kreować im rzeczywistość i wmawiać sobie że coś jest dobre a coś innego be, zapominając, że podział na takich bohaterów był w bajakach dla 3 latków by te miały wyraźnie rozgraniczone co jest złe a co dobre. Ci którzy najbardziej walcza o wolnośc słowa byli by wniebowźięci gdyby zamknięto radyjo maryjo i tym podobne twory. A wciskanie kitu
          że wszystko prze kler az boli głupotą, gdy partia SLD byla u władzy kilka razy to mogła zalegalizować aborcję ale bała się reakcji wyborców, więc radziłbym zwalić to na "a co na to ludzie..?"

• Gość: KT4D Re: Jak niedziela, to po jedzenie na stację IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 12.03.06, 23:55
        Dziekuje za te Niemcy. 3 lata tam studiowalem i w niedziele nie bylo NIC do
        roboty, bo WSZYSTKO bylo zamkniete. Nawet w sobote jak braklo piwa wieczorem to
        tylko tankstelle. W GB za to jest cywilizowanie - po piwko ide do marketu
        otwartego w sobote do 22, w niedziele zawsze zrobie zakupy do 16 (pozniej nie
        wolno, bo ustawa zabrania!) i jest pieknie. I wez sobie porownaj jeszcze stopy
        bezrobocia w GB a w Niemczech...
        • Gość: rybiata Re: Jak niedziela, to po jedzenie na stację IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.03.06, 14:55
          to widze stary ze pomysłowy z ciebie człowieczek, żeby być studentem i nie miec pomysłu na wolną niedzielę to współczuje.
    • Gość: Tomek Witamy w PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 23:16
      Musicie myslec to co mysli GenSeC. Musicie robic w niedziele to co wam kazemy.
      Bo TKM! Jedynie sluszna partia i nasze 2 kacyki
      • Gość: student Re: Witamy w PRL IP: 5.4.* / *.kuleuven.ac.be 12.03.06, 23:53
        Witam,
        Zawsze wydawalo mi sie, ze sklepy w niedziele sa potrzebne dla ludzi ;> Jednak
        przekonalem sie ze jest duzo lepiej, gdy sa one zamkniete. A jak uwazacie ze
        jest to jakies naruszenie, ba ograniczenie to zapraszam np. do Belgii ;]
        Uparliscie sie na Radio Maryja i Kosciol ;> To wy jestescie jacys strasznie
        ograniczeni ;>

Pozdrawiam z Leuven
        • Gość: Student Wieczny Re: Witamy w PRL IP: *.chello.pl 13.03.06, 00:08
          > A jak uwazacie ze
          > jest to jakies naruszenie, ba ograniczenie to zapraszam np. do Belgii ;]
          > Uparliscie sie na Radio Maryja i Kosciol ;> To wy jestescie jacys strasznie
          > ograniczeni ;>

I co chcesz dowieść studencie? Prócz tego, że jeszcze dużo nauki przed Tobą,
          choć pewnie jesteś na dobrej drodze.

Rusz dupę z tego akademickiego miasteczka, pojeźdź trochę po Europie, to może
          zobaczysz, że Belgia jest jednym z bardziej protekcjonalistycznych i
          etatystycznych krajów.
        • Gość: jorn Przykład nietrafiony IP: 87.65.133.* 13.03.06, 13:32
          Jak wyjdziesz z tego swojego katolickiego uniwersytetu (kuleuven.be oznacza
          Katholieke Universiteit in Leuven) i przejedziesz się jakiś 30 km na zachód (do
          Brukseli), to zobaczysz, że część sklepów jest tam w niedziele otwarta.
    • Gość: PRECZ Z OSZOLOMEM poje..y romek giertych IP: *.dip.t-dialin.net 12.03.06, 23:58
      KU.. ROMEK PIE..IJ SE GUMA W LEB BO ZAL CIE SLUCHAC I TWYCH POMYSLOW
    • Gość: nemo Re: Jak niedziela, to po jedzenie na stację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 00:05
      mam juz dosc niewolniczej pracy w niedziele i swieta-sprzedali ustawy o handlu w
      niedziele-tak wzoruja sie na zachodzie-i co... tam ludzie w niedziele sa z
      rodzina-mijam sie z zona i dziecmi-ale madre spoleczenstwo wali w niedziele do
      magazynow, zamiast isc np nad rzeke, za miasto, czy nawet do swojej starej
      mamy-mam juz dosc robienia ludziom w glowach ... wiem,ze wiele nie poradze. moze
      tym razem uda sie uprzadkowac ten balagan jestem za zamknieciem handlu w
      magazynach w Polsce-
      • Gość: ghost a następny rzad powoła komisję śledczą IP: *.kom / *.os1.kn.pl 13.03.06, 00:15
        żeby sprawdzić kto na tym zarobił i dlaczego
    • Gość: WelcomeToDisneyPL pierd...e się chorzy shopperzy :) IP: *.spray.net.pl 13.03.06, 00:29
      zabiorą wam jedyną rozrywkę poza TV (wodogłowie Polszmat lub TEFAłEN)
      ajwaj-olaboga-ojej DRRRRRRAMAT ! :))
      • Gość: WelcomeToDisneyPL nauczcie się robić zakupy w tygodniu ! IP: *.spray.net.pl 13.03.06, 00:39
        Tylko debil pcha sie w najwieksze kolejki w niedziele do marketu... debil albo..
        uzależniony od koncernów.
        A koncerny straszą zwolnieniami nagle "dbając" o interes pracowników (niezłe jaja :)
        • Gość: ola Re: nauczcie się robić zakupy w tygodniu ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 19:15
          Lecz się lecz i to szybko!
      • Gość: Kas Popierd...y, chory fundamentalny katol, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 12:16
        z czarno białą wizją świata?
    • Gość: Czarnowidz Inkwizycja nadchodzi IP: *.nat.kon.tvknet.pl 13.03.06, 00:44
      Co ci popaprańcy jeszcze wymyslą, czy to lobby paliwowe zadziałało??
    • farang Matematyka tej koncepci 13.03.06, 04:33
      Pokusze sie o pewna spekulacje: ilosc personelu zatrudnionego w Niedziele w
      supermarketach bedzie duzo nizsza, anizeli liczba ludzi zmuszonych do pracy
      wlasnie w Niedziele w malych sklepikach, jako rezultat tego wspanialego konceptu.
    • Gość: Henryk Jak niedziela, to głupota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 07:43

Pewna Pani Barbara ,która w tygodniu przebywa w Sanktuarium Krakowskich
      Łagiewnikach a w niedziele przed kościołem i sobotę pod patronatem pewnego ks.
      dziekana znęca się z synami i synowymi nad b. swoim mężem. Aby tego było mało
      to w sadzie i prokuraturze przedstawia, że zarabia tylko 600 zł jako po.
      szefowa kuchni Firmy Bo.. w Krakowie dodatkowo taskając jej produkty dla swych
      ulubieńców.
      A policja, prokuratura już nie mówiąc o sadach nic nie robi bo to świątoj....wa
      osoba.
      Ja uważam, że obecna władza nie powinna zapatrywać się na inna opcje a w
      spokoju pozostawić handel.
      Niech nareszcie zostaną lepiej po wyjaśniana korupcja w sądach, prokuraturach,
      policji darmozjadach z ZUS Urz. Skarbowych, krakowskim samorządzie już nie
      mówiąc w pseudo działaczach kasiarzach turystyki. W tych Urzędach dopiero brak
      równo uprawnienia. Co większy babiniec na kierowniczych stanowiskach to większe
      głupoty i masa represjonowanych nie słusznie obywateli.
      DOŚĆ KORUPCJI
    • Gość: adam W wielu krajach tak wlasnie jest IP: 81.191.35.* 13.03.06, 08:09
      np w ateistycznej Norwegii w niedziele mozna zrobic zakupy tylko na stacji
      benzynowej
      • Gość: Rej Re: W wielu krajach tak wlasnie jest IP: *.telia.com 13.03.06, 17:19
        W luteranskiej Szwecji wszystko otwarte. Wlasciciel
        sklepu sam decyduje czy chce miec sklep otwarty czy nie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka