Gość: europejczyk IP: *.proxy.aol.com 03.01.03, 15:49 A ja myslalem, ze nie moga byc juz gorsze. Aby ich wiec nie pogrszac proponuje nie wchodzic do Unii. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Nevermore Re: MSZ w Mińsku: Po wejściu Polski do UE pogorsz IP: firewall:* / 192.168.100.* 03.01.03, 15:55 LPR musi interpelować w tej sprawie! Słownianie Słowianom taki los zgotowali! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: europejczyk Re: MSZ w Mińsku: Po wejściu Polski do UE pogorsz IP: *.proxy.aol.com 03.01.03, 16:11 Gość portalu: Nevermore napisał(a): > LPR musi interpelować w tej sprawie! > Słownianie Słowianom taki los zgotowali! Bardzo sluszna, konstruktywna uwaga. Moze wiec i polski mulat Andrzej L. zrobi zadyme w tej sprawie. Wsparcie intelektualisty- posla Wrzodaka przez prawdziwego polskiego farmera moze okazac sie bardzo skuteczne.Sprawa jest wazna, bo tutaj rozgrywa sie przyszlosc prawdziwej Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shab Re: MSZ w Mińsku: Po wejściu Polski do UE pogorsz IP: *.adlex.com 03.01.03, 16:47 Do Unii trzeba wejsc a z Bialorusia trzeba handlowac. Jak nie my to wejdzie tam kto inny - inny kraj z Unii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: MSZ w Mińsku: Po wejściu Polski do UE pogorsz IP: *.dial.van1.sprint-canada.net 03.01.03, 17:50 Tylko ten handel moze byc niemile widziany przez strone bialoruska, szczegolnie wtedy kiedy wprowadza sie nowe przepisy bez konsultowania z sasiadem, a co najwazniejsze, ze ten sasiad musi sie o nich dowiadywac niespodziewanie kilka dni po wprowadzeniu ich w zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ Obrażeni IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.03, 21:49 Łukaszenko czuje się obrażony, że go nie uprzedzono odpowiednio wcześnie. A czy oni nas uprzedzili, że wejdą 17 września 1939? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: one Re: MSZ w Mińsku: Po wejściu Polski do UE pogorsz IP: *.waw.cdp.pl / *.crowley.pl 04.01.03, 17:24 Gość portalu: shab napisał(a): > Do Unii trzeba wejsc a z Bialorusia trzeba handlowac. Jak nie my > to wejdzie tam kto inny - inny kraj z Unii. Swieta prawda tym bardziej iz jest to w pewnym sensie obszar naszego dziedzictwa kulturowego. Coz z opiniami takich ignorantow jak "europejczyk" i "Nevermore" nie warto dyskutowac. I pomyslec ze ich glos tak samo wazy jak glos myslacych obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferein Re: MSZ w Mińsku: Po wejściu Polski do UE pogorsz IP: *.w / *.uga.pl 05.01.03, 14:22 proponuje wyjechać na Białoruś a tam już p. Łukaszenko nauczy Cię rozumu bardzo szybko > Swieta prawda tym bardziej iz jest to w pewnym sensie obszar > naszego dziedzictwa kulturowego. Coz z opiniami takich > ignorantow jak "europejczyk" i "Nevermore" nie warto dyskutowac. > I pomyslec ze ich glos tak samo wazy jak glos myslacych > obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: one Re: MSZ w Mińsku: Po wejściu Polski do UE pogorsz IP: *.waw.cdp.pl / *.crowley.pl 04.01.03, 17:25 Gość portalu: shab napisał(a): > Do Unii trzeba wejsc a z Bialorusia trzeba handlowac. Jak nie my > to wejdzie tam kto inny - inny kraj z Unii. Swieta prawda tym bardziej iz jest to w pewnym sensie obszar naszego dziedzictwa kulturowego. Coz z opiniami takich ignorantow jak "europejczyk" i "Nevermore" nie warto dyskutowac. I pomyslec ze ich glos tak samo wazy jak glos myslacych obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOS Re: MSZ w Mińsku: Po wejściu Polski do UE pogorsz IP: *.client.attbi.com 03.01.03, 17:50 Polska musie wejsc do Uni z bialoruska aprobata czy bez. Jednakze, o ile wiadomosci GW sa poprawne to nie ma sie co dziwic Bialorusi, ze nie traktujemy jej powaznie. Jezeli takie rozporzadzenie weszlo w zycie w Nowym Roku, to wszystkie zainteresowane strony powinny o tym byc powiadomione na przynajmniej miesiac przed. Ale z doswiadczenia takze wiemy, ze czesto wchodza w zycie ustawy o ktorych sami krajowi urzednicy nie maja pojecia, lub informacji co z tym fantem zrobic. Witam w XXI wieku, lol :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: branta Re: MSZ w Mińsku: Po wejściu Polski do UE pogorsz IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.01.03, 23:07 Tak, nie będziemy już mogli kupować od nich ciągników Biełarus ani sznurka do snopowiązałek. Nasza gospodarka przez to straci impet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ Wielkie mi coś, Białoruś IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.03, 00:31 No cóż, odżałujemy. To właśnie nieopłacalny, dotowany eksport na Wschód kładzie naszą gospodarkę. Niektórzy pojedyczy cwaniacy mogą dorabiać się na wyłudzaniu VAT, na przemycaniu kradzionych mercedesów przysypanych kartoflami (stary ale wciąż popularny numer), na państwowych poręczeniach kredytowych itp. Ale kraj na tym traci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: Wielkie mi coś, Białoruś IP: *.dial.van1.sprint-canada.net 04.01.03, 00:44 Przeciez nikt wam nie kaze eksportowac na Wschod a jeszcze bardziej dotowac jakiekolwiek towary. Zacznijcie handlowac z Zachodem i sprzedajcie u nich, to, co sprzedajecie na Wschodzie - zycze powodzenia i sukcesu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcy Re: MSZ w Mińsku: Po wejściu Polski do UE pogorsz IP: proxy / *.cpe.net.cable.rogers.com 04.01.03, 00:44 Litwo, Ojczyzno Moja! Czy po to Giedymin slawe Twoja budowal, Olgierd gromil mongolow i Witold bialoruskie ziemie wyzwalal z ich jazma, zeby teraz jakis watazka w Nieswiezu ksiecia udawal, litwinom i lachom paluchami grozil? Lud swoj gnebil i w ciemnocie trzymal? Prosze poproscie lachow, by wspolnie zrobic wszystko by ten piekny kraj zachowal godnosc i dume, jezyk i kulture i wrocil do grona europejskich narodow! M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: MSZ w Mińsku: Po wejściu Polski do UE pogorsz IP: *.dial.van1.sprint-canada.net 04.01.03, 00:57 E tam obcy. Oni dopiero niepodleglosc otrzymali. Chca zyc po swojemu, a nie amerykanskiemu, jak u nas. Maja, co maja, ale to jest wciaz ich, a nie "zyda" jak u nas. W Minsku ponoc duzo czysciej i spokojniej niz w Warszawie, tak wiec nie wszystko z ta Bialorusia jest zle. Glowne zlo to to, ze Bush Lukaszenki nie lubi i nie chce mu dac wizy do dobrobytu. Prosic sasiadow o to co piszesz, Bialorusinom raczej sie nie spieszy. Nasi przodkowie deptali te bialoruska ziemie nie zawsze z szacunkiem, choc czasy Jagielly sluzyly na kozysc wielu zjednanym narodom a szczegolnie Polakom. To byl poczatek naszego sukcesu w Europie. Moj wniosek jest prosty - z Bialorusinem trzeba i warto sie jednac, dla swojej i ich korzysci, a nie izolowac. Lukaszenko tez nie wieczny. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: MSZ w Mińsku: Po wejściu Polski do UE pogorsz IP: *.dip.t-dialin.net 04.01.03, 01:11 Nic, tylko przeprowadzić się na Białorusię... Nie, to ja już wolę brudny Berlin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: MSZ w Mińsku: Po wejściu Polski do UE pogorsz IP: *.dial.van1.sprint-canada.net 04.01.03, 06:03 Gość portalu: Tomek napisał(a): > Nic, tylko przeprowadzić się na Białorusię... Nie, to ja już > wolę brudny Berlin Berlin? To dopiero rozkosz, nawet dla pedalow raj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rado Re: MSZ w Mińsku: Po wejściu Polski do UE pogorsz IP: zuw2:* / 111.111.51.* 04.01.03, 07:40 Gość portalu: U napisał(a): > Berlin? To dopiero rozkosz, nawet dla pedalow raj. a co twoim zdaniem powinni z nimi robic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: MSZ w Mińsku: Po wejściu Polski do UE pogorsz IP: *.dial.van1.sprint-canada.net 04.01.03, 23:48 > > a co twoim zdaniem powinni z nimi robic? > Nic nie powinni robic, to od pedalow zalezy co ze soba zrobia. Naszym zas obowiazkiem jest powiedziec swoim dzieciom, ze pedalstwo nie jest w ich intersie ani tez ich przyszloscia. W Berlinie, Amsterdamie ucza inaczej. Niedlugo okaze sie ze "prawidlowa" rodzinka to dwoch tatusiow lub mamusiow z adoptowanym "twoim" dzieckiem, ktorego nie bedziesz w stanie obronic przed zboczona ludzka ohyda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcy Bialorus ~ Lukaszenka? IP: proxy / *.cpe.net.cable.rogers.com 04.01.03, 01:40 Gość portalu: U napisał(a): > E tam obcy. Oni dopiero niepodleglosc otrzymali. > Chca zyc po swojemu, a nie amerykanskiemu, jak u nas. > Maja, co maja, ale to jest wciaz ich, a nie "zyda" > jak u nas. W Minsku ponoc duzo czysciej i > spokojniej niz w Warszawie, tak wiec nie wszystko z > ta Bialorusia jest zle. Glowne zlo to to, ze Bush > Lukaszenki nie lubi i nie chce mu dac wizy do > dobrobytu. Prosic sasiadow o to co piszesz, > Bialorusinom raczej sie nie spieszy. Nasi przodkowie > deptali te bialoruska ziemie nie zawsze z > szacunkiem, choc czasy Jagielly sluzyly na kozysc > wielu zjednanym narodom a szczegolnie Polakom. To byl > poczatek naszego sukcesu w Europie. Moj wniosek > jest prosty - z Bialorusinem trzeba i warto sie jednac, > dla swojej i ich korzysci, a nie izolowac. > Lukaszenko tez nie wieczny. Pozdrawiam How's going? Zgadzam sie tylko z jednym: - "nie izolowac" w moim domysle Bialorusinow. W Twoim podejzewam, ze rowniez nie izolowac tej wizje swojego kraju jaka stworzyl "nie wieczny" Lukaszenka. Od tej wizji sie odcinam. Nie poddawaj sie. Wymiana opinii to zdrowa rzecz. Ja do swojego domu bym Lukaszenki nawet gdyby na kolanach prosil to - nie wpuscil. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: Bialorus ~ Lukaszenka? IP: *.dial.van1.sprint-canada.net 04.01.03, 06:27 Nie zrozum mnie zle. Lukaszenki wizji ja nie dziele, a jedynie staram sie go czesciowo rozumiec. On podobnie jak Castro lubi postawic sie wielkiemu kapitalowi, ktory mocno by chcial podobnie jak Polske miec w swoim posiadaniu. Niestety maly i biedny kraj jak Bialorus ma male szanse wyrwac sie spod presji pieniadza, ktorego ona nie posiada, chociaz patrzac na zadluzenie kraju i porownujac je z polskim, jest ono bardzo male, ja bym powiedzial -nic nie znaczace.. Nie znam blizej sprawy, ale wydaje mi sie ze na Bialorusi wciaz jest sporo ludzi ktorzy wierza w system komunistyczny. Inaczej Lukaszenko nie mialby raczej szans bycia, przynajmniej mnie sie tak wydaje, chociaz przy rozwinietej dyktaturze wszystko jest mozliwe. Kapitalisci podobne sprawy zalatwiaja propaganda, obietnica i stopniowym podrzucaniem kawalka "chleba" tym ktorzy go produkuja (sobie i im w tym przypadku) jak i tym ktorzy go nieswojego jesc musza (bezrobotni,welfrowce itp). Idea nie gra zadnej roli i nie stanowi najmniejszej wartosci bowiem jedyna wartoscia jest pieniadz. Wszystko tez jest pod kontrola z celem zeby glodne geby byly nakarmione, bowiem inaczej - krzycza. Teraz troche powaznie, troche zartujaco. Lukaszenko to przynajmniej wodz narodu, ktorego poddani musza sie sluchac. Kwasniewskie, Walesy a nawet kanadyjskie Chretieny niczym sie w tym wzgledzie nie pochwala. Sluchaja sie kasy i sluza tym co ja posiadaja. I kto (co?) tak naprawde mna rzadzi? Marionetki w garniturkach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rado Re: Bialorus ~ Lukaszenka? IP: zuw2:* / 111.111.51.* 04.01.03, 07:40 jak mozna starac sie czesciowo cos zrozumiec? on podobnie jak kastro stra sie doprowadzic swoj kraj do nedzy i zrobic ze spoleczenstwa niewolnikow. panie kolego czy jakis kapital ma polske w swoim posiadaniu? Polske w swoim posiadaniu ma glupota obywateli. A mape pan ma? Bialorus malym krajem? Bialorus juz wyrwala sie spod presji pieniadza. Podobnie jak korea pn, mozambik i pare innych panstw. pan tez sie wyrwales spod presji rozumu i to jest pewien problem. czy pan jestes zmartwychwstalym leninem? jakies teorie jak kapitalisci cos zalatwiaja. Czlowieku jak ci sie podoba twardy wodz. to moze sie tam przeprowadz. Chcialbys poczuc bacik na plecach. wspolczuje twojej zonie, czy tam mezowi. w sumie ten mail to niezla perwera. pozdrawiam rado Gość portalu: U napisał(a): > kraj jak Bialorus ma male szanse wyrwac sie spod presji > pieniadza, ktorego ona nie posiada, chociaz patrzac na zadluzenie > kraju i porownujac je z polskim, jest ono bardzo male, ja bym > powiedzial -nic nie znaczace.. Nie znam blizej sprawy, ale wydaje > mi sie ze na Bialorusi wciaz jest sporo ludzi ktorzy wierza w > > system komunistyczny. Inaczej Lukaszenko nie mialby raczej szans > bycia, przynajmniej mnie sie tak wydaje, chociaz przy > rozwinietej dyktaturze wszystko jest mozliwe. Kapitalisci podobne > sprawy zalatwiaja propaganda, obietnica i stopniowym podrzucaniem > kawalka "chleba" tym ktorzy go produkuja (sobie i im w tym > przypadku) jak i tym ktorzy go nieswojego jesc musza > (bezrobotni,welfrowce itp). Idea nie gra zadnej roli i nie stanowi > najmniejszej wartosci bowiem jedyna wartoscia jest pieniadz. > Wszystko tez jest pod kontrola z celem zeby glodne geby byly > nakarmione, bowiem inaczej - krzycza. Teraz troche powaznie, troche > zartujaco. Lukaszenko to przynajmniej wodz narodu, ktorego poddani > > musza sie sluchac. Kwasniewskie, Walesy a nawet kanadyjskie > Chretieny niczym sie w tym wzgledzie nie pochwala. Sluchaja sie > kasy i sluza tym co ja posiadaja. I kto (co?) tak naprawde mna > rzadzi? Marionetki w garniturkach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: Bialorus ~ Lukaszenka? IP: *.dial.van1.sprint-canada.net 04.01.03, 22:59 Gość portalu: rado napisał(a): > jak mozna starac sie czesciowo cos zrozumiec? > on podobnie jak kastro stra sie doprowadzic swoj kraj do nedzy i zrobic ze > spoleczenstwa niewolnikow. panie kolego czy jakis kapital ma polske w swoim > posiadaniu? Polske w swoim posiadaniu ma glupota obywateli. > A mape pan ma? Bialorus malym krajem? > Bialorus juz wyrwala sie spod presji pieniadza. Podobnie jak korea pn, mozambik > > i pare innych panstw. pan tez sie wyrwales spod presji rozumu i to jest pewien > problem. > czy pan jestes zmartwychwstalym leninem? jakies teorie jak kapitalisci cos > zalatwiaja. > Czlowieku jak ci sie podoba twardy wodz. to moze sie tam przeprowadz. Chcialbys > > poczuc bacik na plecach. wspolczuje twojej zonie, czy tam mezowi. w sumie ten > mail to niezla perwera. > pozdrawiam rado Zalezy co czy kogo masz na mysli piszac o posiadaniu Polski. Napewno nie chodzi i nikomu nie zalezy na posiadaniu glodnych polskich geb, ktore trzeba w jakis sposob nakarmiac. Jezeli znasz choc troche rzeczywistosc obecna Polski, to musisz tez wiedziec, ze wszystko co kapital tworzy i go przynosi (prawie wszystko) nalezy nie do Polakow, lacznie z bankami napchanymi pieniedzmi, ktore Polak moze jedynie pozyczyc, by przynosil procenty. Jednym slowem wszystko co sie swieci i blyszczy nie jest Polaka. Popatrz tez na zadluzenie Polski i Bialorusi. Jezeli Bialorus zadluzy sie podobnie jak Polska i te pieniedze zainwestuje w swoj kraj, rozsprzeda swoj majatek narodowy jak juz zrobila to Polska, wpusci obcy kapital (co ja uwazam ze powinna zrobic) dla poprawy gospodarki, to sytuacja Bialorusi nie bedzie wcale gorsza niz obecna w Polsce, a raczej powinna byc duzo lepsza. Problem w tym, ze kapital, zeby cos kupic czy inwestowac, nie pcha sie tam gdzie nie czuje sie pewnym. Dlatego kapitalistom za wszelka cene zalezy na tym, zeby doprowadzic Bialorus do bankructwa, by pozniej przejac za bezcen (podobnie jak Polske), dopasowac prawo i inne przepisy do swojego zyskownego interesu itd. Zwienczeniem koncowym dla swojej(imperialistycznej) pewnosci zawsze jest ich obecna policja w formie NATO. W Polsce stoja obce wojska nie bez przyczyny. Zawsze staly z jakims celem, ruskie tez. Nikt nas (szarakow) jeszcze nie bronil i nie bedzie, natowcy tym bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcy Re: Bialorus ~ Lukaszenka? IP: proxy / *.cpe.net.cable.rogers.com 04.01.03, 07:49 Wiesz dlaczego Ci odpisuje. Bo przekonales mnie, ze masz wlasne zdanie, a ja o wiele wyzej cenie czyjas osobista/wlasna opinie niz moja wlasna jesli jest przez kogos powtarzana. Tak to widzisz OK! Ale prosze wiedz, ze wg mnie to Lukaszenko to reakcja, to nie Pilsudski itd. Ludzie placa i zaplaca bardzo wiele za ta "silna" wladze i trzeba im pomoc, byle nie wbrew ich woli. W Polsce bylo bardzo sielankowo i swobodnie, jeszcze bardziej niz na Bialorusi, tylko zeby nie ten 56 i 68 i 70 i 76 i 80. AUTORYTET - to to czego brakuje w polsce a nie silna wladza, reszta to sprawa (przepraszam za uogolnienie) rozmydlonej odpowiedzialnosci spowodowana wadliwa dla polskiej specyfiki konstytucja, z premedytacja tak skonstruowanej. Tyle na dzis. Jak nie skasuja strony to sie jutro spotkamy. Dobranoc. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: Bialorus ~ Lukaszenka? IP: *.dial.van1.sprint-canada.net 04.01.03, 23:27 Gość portalu: obcy napisał(a): > Wiesz dlaczego Ci odpisuje. Bo przekonales mnie, ze masz wlasne zdanie, a ja o > wiele wyzej cenie czyjas osobista/wlasna opinie niz moja wlasna jesli jest > przez kogos powtarzana. > Tak to widzisz OK! > Ale prosze wiedz, ze wg mnie to Lukaszenko to reakcja, to nie Pilsudski itd. > Ludzie placa i zaplaca bardzo wiele za ta "silna" wladze i trzeba im pomoc, > byle nie wbrew ich woli. W Polsce bylo bardzo sielankowo i swobodnie, jeszcze > bardziej niz na Bialorusi, tylko zeby nie ten 56 i 68 i 70 i 76 i 80. > AUTORYTET - to to czego brakuje w polsce a nie silna wladza, reszta to sprawa > (przepraszam za uogolnienie) rozmydlonej odpowiedzialnosci spowodowana wadliwa > dla polskiej specyfiki konstytucja, z premedytacja tak skonstruowanej. > Tyle na dzis. Jak nie skasuja strony to sie jutro spotkamy. Dobranoc. > M. Ja rowniez cenie zdanie innych, wiedzac zarazem ze nie zawsze mozna miec racje, czasem nie sposob wiedziec kto ja ma, szczegolnie w sprawach polityki, ekonomiki itp. ktora zycie zmienia w rozne, dosc czesto nieoczekiwane strony. Nie bede sie rozpisywal, ale napewno sie z toba zgodze w tym, ze Bialorusin placi duzo za "nieposlusznosc" wobec kapitalistow swojego wodza. Napewno swiatu pieniadza zalezy na tym, zeby Bialorusin, podobnie jak Polak, Amerykanin, Kanadyjczyk i wielu innych byl zadluzony i splacal swoim potem ten dlug. Do ciebie mam pytanie czesciowo retoryczne: jak uwazasz, czy lepiej bys sie czul mieszkajac w SWOIM starym domku , czy w nowym NIESWOIM, bowiem pieniadze na niego dal ci bank i w kazdym momencie kiedy noga ci sie powinie zostaniesz bez dachu nad glowa? Podobnie tez mozna zapytac np. o samochodzie: Wolalbys jezdzic starym, reperowac go itd. niz nowym DZISIAJ z mozliwoscia, ze jutro bedziesz zmuszony isc gdzies pieszo lub dopychac sie gdzies autobusem gdy stracisz prace i samochod ci zabiora? Tu, w tych prostych pytaniach lezy sedno sprawy i dlatego ja moge rozumiec potrzebe istnienia tej innosci w spoleczenstwie bialoruskim (wydaje sie ze oni kapitalistom niezbyt ufaja, bo tak naprawde ufac im nie mozna, chociazby z racji ciaglego ich nienasycenia pieniadzem. Mysle ze mnie rozumiesz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcy Re: Bialorus ~ Lukaszenka? IP: proxy / *.cpe.net.cable.rogers.com 05.01.03, 00:39 Gość portalu: U napisał(a): > Gość portalu: obcy napisał(a): > > > Wiesz dlaczego Ci odpisuje. Bo przekonales mnie, ze masz wlasne zdanie, a > ja > o > > wiele wyzej cenie czyjas osobista/wlasna opinie niz moja wlasna jesli jest > > > przez kogos powtarzana. > > Tak to widzisz OK! > > Ale prosze wiedz, ze wg mnie to Lukaszenko to reakcja, to nie Pilsudski it > d. > > Ludzie placa i zaplaca bardzo wiele za ta "silna" wladze i trzeba im pomoc > , > > byle nie wbrew ich woli. W Polsce bylo bardzo sielankowo i swobodnie, jesz > cze > > bardziej niz na Bialorusi, tylko zeby nie ten 56 i 68 i 70 i 76 i 80. > > AUTORYTET - to to czego brakuje w polsce a nie silna wladza, reszta to spr > awa > > (przepraszam za uogolnienie) rozmydlonej odpowiedzialnosci spowodowana > wadliwa > > dla polskiej specyfiki konstytucja, z premedytacja tak skonstruowanej. > > Tyle na dzis. Jak nie skasuja strony to sie jutro spotkamy. Dobranoc. > > M. > Ja rowniez cenie zdanie innych, wiedzac zarazem ze nie zawsze > mozna miec racje, czasem nie sposob wiedziec kto ja ma, szczegolnie > w sprawach polityki, ekonomiki itp. ktora zycie zmienia w rozne, > dosc czesto nieoczekiwane strony. Nie bede sie rozpisywal, ale > napewno sie z toba zgodze w tym, ze Bialorusin placi duzo za > "nieposlusznosc" wobec kapitalistow swojego wodza. Napewno swiatu > pieniadza zalezy na tym, zeby Bialorusin, podobnie jak Polak, > Amerykanin, Kanadyjczyk i wielu innych byl zadluzony i splacal > swoim potem ten dlug. Do ciebie mam pytanie czesciowo retoryczne: > jak uwazasz, czy lepiej bys sie czul mieszkajac w SWOIM starym domku > > , czy w nowym NIESWOIM, bowiem pieniadze na niego dal ci bank i > w kazdym momencie kiedy noga ci sie powinie zostaniesz bez dachu > nad glowa? Podobnie tez mozna zapytac np. o samochodzie: Wolalbys > jezdzic starym, reperowac go itd. niz nowym DZISIAJ z > mozliwoscia, ze jutro bedziesz zmuszony isc gdzies pieszo lub > dopychac sie gdzies autobusem gdy stracisz prace i samochod ci > zabiora? Tu, w tych prostych pytaniach lezy sedno sprawy i > dlatego ja moge rozumiec potrzebe istnienia tej innosci w > spoleczenstwie bialoruskim (wydaje sie ze oni kapitalistom niezbyt > ufaja, bo tak naprawde ufac im nie mozna, chociazby z racji > ciaglego ich nienasycenia pieniadzem. Mysle ze mnie rozumiesz. > Pozdrawiam How are You? Troche rozumiem, troche nie "discrepancy in attitude". Czy sam splaciles juz procenty od mortgeaga'u? Ktory moj dom? ten co mieszkam teraz? Ten, ktory (polowa wlasnosci) mam w polsce. Ten w Wolkowysku, ktory wlasnymi rekoma zbudowal moj dziadek i dzisiaj mieszkaja w nim cztery rodziny bialoruskie (nie chcieli ojca wpuscic, bo mysleli, ze przyjechal sie o swoje upominac, ale jak wyciagnal "belweder" i amerykanskie papierosy to im ... przeszlo)? Czy ten mojej Babci spalony przez bolszewikow w 1939r pod Dzisna (20km od Dzwiny)z 15 422 hektarami i czterema wsiami? Niby co sie moze stac i czego ja sie mam bac? Jak splacam procenty to pilnuje zeby swoj procent dolozyc i tez cos z tego miec, tu nie miejsce na zwierzenia ale $46 tys dlugu tez juz mialem i lezki nie uronilem, welfra nigdy nie bralem, choc bylo, ze kwalifikowalem sie, bankrutctwa tez nie oglosilem, choc moze i mogl bym na tym zarobic. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: Bialorus ~ Lukaszenka? IP: *.dial.van1.sprint-canada.net 05.01.03, 01:15 Gość portalu: obcy napisał(a): > How are You? > Troche rozumiem, troche nie "discrepancy in attitude". > Czy sam splaciles juz procenty od mortgeaga'u? > Ktory moj dom? ten co mieszkam teraz? > Ten, ktory (polowa wlasnosci) mam w polsce. > Ten w Wolkowysku, ktory wlasnymi rekoma zbudowal moj dziadek i dzisiaj > mieszkaja w nim cztery rodziny bialoruskie (nie chcieli ojca wpuscic, bo > mysleli, ze przyjechal sie o swoje upominac, ale jak wyciagnal "belweder" i > amerykanskie papierosy to im ... przeszlo)? > Czy ten mojej Babci spalony przez bolszewikow w 1939r pod Dzisna (20km od > Dzwiny)z 15 422 hektarami i czterema wsiami? > Niby co sie moze stac i czego ja sie mam bac? Jak splacam procenty to pilnuje > zeby swoj procent dolozyc i tez cos z tego miec, tu nie miejsce na zwierzenia > ale $46 tys dlugu tez juz mialem i lezki nie uronilem, welfra nigdy nie bralem, > > choc bylo, ze kwalifikowalem sie, bankrutctwa tez nie oglosilem, choc moze i > mogl bym na tym zarobic. > M. I'm fine - Thanks. Piszesz troche o smutnej histori, szczegolnie swoich przodkow. Na zal, wielu ona dotyczyla. Sam wiesz, ze wojna byla, byla palona Polska, Bialorus, Rosja i wielu innych. Nie chce do tego wracac. Rozumiem jednak rodzine na Bialorusi i jej obawy widzac "wlasciciela" w "swoim" domu. Jest to do dzisiaj drazniaca sprawa takze w Polsce. Zydzi np. dopominaja sie starych majatkow, i kamienic, pomimo tego ze Polacy je odbudowali, konserwowali i wiadomo mieszkali lub inaczej uzywali. Ja tez bym chcial miec wszystko co moi dziadkowie i pra, pra...........siegajac wstecz mieli. Powiem ci prawde. Ja nic naprawde nie chce i dziwia mnie ludzie ktorzy siegaja do Mieszka krola by sie za wszelka cene pozywic. W koncu to nie oni odbudowywali Polske po wojnie siedzac w Anglii czy Nowym Jorku. Na Bialorusi tez bylo podobnie z tym. Tak wiec twoje "dociekania" wg. mnie nie sa sluszne, bowiem tylko zamet i niesmak spoleczny kreuja. Piszac zas o sytuacji tutaj, kanadyjskiej, sam wiesz jak jest. Miodu wiekszosc z nas nie ma, bowiem jestesmy pszczolkami ktore go zbieraja (sobie i dla "pszczelarzy"), a ten co mamy, moze byc przerwany w kazdej chwili i duzo z nas ustawi sie w kolejce by sie najesc, a te "swoje" domy przejmie PRAWDZIWY wlasciciel w zaleznosci od tego jak kto cienko czy grubo wyglada z kasa. Sam wiesz ze zdecydowana wiekszosc tutaj zyjacych jest zadluzona mocno wraz ze swoim krajem, a to dla mnie nie daje zbytnio powodu do radosci. Takim "panem" moze byc nawet Bialorusin, tzn. na takich ukladach. Roznica polega na tym, ze "zyd" musi do tego drugiego miec zagwarantowany dostep, ktory Lukaszenko blokuje jak narazie (chodzi o to, by nie stracic gdy ten nie raczy splacac wzietych pieniedzy). Tak wiec, czy mu cos dadza, bedzie zalezalo od utorowanych drog. Jak narazie Bialorusin liczy na siebie, bo i musi zreszta. Moze slusznie, moze nie, czas pokaze na dluzsza mete. Nie sama materia czlowiek zyje i nie na konsumpcji opiera sie nasz glowny dobrobyt, chociaz jest ona wazna sprawa szczegolnie dla zyjacych w niedosycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcy Droga do biedy IP: proxy / *.cpe.net.cable.rogers.com 05.01.03, 03:56 Hi. To co inni ludzie probuja Ci wytlumaczyc to: - badz bardziej obiektywny - nie badz na sile antyamerykanski - postaraj sie nawiazac dialog a nie polemike To co ja do ciebie pisze nie ma z tym wiele wspolnego. - cos cie drazy i boli, masz swoj napewno silny powod zeby forsowac swoje zdanie/odczucia/poglady. - zalezy mi zebys nabral perspektywy, bo to dla twojego dobra i wszystkich skolowanych i goniacych w pietke ludzi, ktorzy czuja sie oszukiwani na kazdym kroku, ignorowani i wykorzystywani. - szukanie winnego to najwieksza pulapka jak moze byc i zamyka horyzonty, odbiera wyobraznie i nowe pomysly. Od szukania winnych jest - policja, choc nigdy, nigdzie nikt jej specjalnie nie lubi ale bez niej ... . - jedno mi sie nie podoba w tym co piszesz. Jest to ciagle mylenie intencji z faktami. Bialorus - to nie Lukaszenko i byly aparat partyjny u wladzy. Dam ci kilka przykladow sprzecznosci i paranoi dla otrzasniecia sie. 1.Oswiecim. Moj rodzony dziadek, wiezien trzech obozow powiedzial: "Nikt tak podle i bezwzglednie nie traktowal nikogo jak Zydzi-kapo rodakow." 2.NKWD - praktycznie sami lotysze, zydzi i wodz polak. Ten wodz polak to znienawidzony Felek, ale jak sie mu przyjzec to ... nieprawdopodobny romantyk, niezwykle silny i niepodlegly charakter, nieprawdopodobnie odwazny i gotowy do poswiecen, romantyk rozmazony w mozliwosciach jakie daje wladza proletariatu szczegolnie ekonomicznych (tak! jego mazeniem byla budowa dobrobytu a nie zabijanie wrogow rewolucji), jednoczesnie wysmienity organizator i jednoczesnie bezwzgledny wykonawca rozkazow - no przewspaniala postac, tyle ze w sluzbie "diabla". 3. Chocbys nie wiem jak tego pragnal to bialorus jak portugalia salazara (najsilniejsza waluta i najnizsza inflacja przez dziesiatki lat) stacza sie i cofa w rozwoju cywilizacyjnym. Jak tak dalej pojdzie to bialorus stanie sie najbiedniejszym krajem w europie, bo albania, czarnogora i macedonia sie rozpedzaja. Dwie rzeczy dla kazdego z nas niezbedne: - Lustro - Krytyka See You soon. M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: Droga do biedy IP: *.dial.van1.sprint-canada.net 05.01.03, 04:52 Gość portalu: obcy napisał(a): > Hi. > To co inni ludzie probuja Ci wytlumaczyc to: > - badz bardziej obiektywny > - nie badz na sile antyamerykanski > - postaraj sie nawiazac dialog a nie polemike > To co ja do ciebie pisze nie ma z tym wiele wspolnego. > - cos cie drazy i boli, masz swoj napewno silny powod zeby forsowac swoje > zdanie/odczucia/poglady. > - zalezy mi zebys nabral perspektywy, bo to dla twojego dobra i wszystkich > skolowanych i goniacych w pietke ludzi, ktorzy czuja sie oszukiwani na kazdym > kroku, ignorowani i wykorzystywani. > - szukanie winnego to najwieksza pulapka jak moze byc i zamyka horyzonty, > odbiera wyobraznie i nowe pomysly. Od szukania winnych jest - policja, choc > nigdy, nigdzie nikt jej specjalnie nie lubi ale bez niej ... . > - jedno mi sie nie podoba w tym co piszesz. Jest to ciagle mylenie intencji z > faktami. > Bialorus - to nie Lukaszenko i byly aparat partyjny u wladzy. > Dam ci kilka przykladow sprzecznosci i paranoi dla otrzasniecia sie. > > 1.Oswiecim. Moj rodzony dziadek, wiezien trzech obozow powiedzial: > "Nikt tak podle i bezwzglednie nie traktowal nikogo jak Zydzi-kapo rodakow." > 2.NKWD - praktycznie sami lotysze, zydzi i wodz polak. Ten wodz polak to > znienawidzony Felek, ale jak sie mu przyjzec to ... nieprawdopodobny romantyk, > niezwykle silny i niepodlegly charakter, nieprawdopodobnie odwazny i gotowy do > poswiecen, romantyk rozmazony w mozliwosciach jakie daje wladza proletariatu > szczegolnie ekonomicznych (tak! jego mazeniem byla budowa dobrobytu a nie > zabijanie wrogow rewolucji), jednoczesnie wysmienity organizator i jednoczesnie > > bezwzgledny wykonawca rozkazow - no przewspaniala postac, tyle ze w > sluzbie "diabla". > 3. Chocbys nie wiem jak tego pragnal to bialorus jak portugalia salazara > (najsilniejsza waluta i najnizsza inflacja przez dziesiatki lat) stacza sie i > cofa w rozwoju cywilizacyjnym. Jak tak dalej pojdzie to bialorus stanie sie > najbiedniejszym krajem w europie, bo albania, czarnogora i macedonia sie > rozpedzaja. > Dwie rzeczy dla kazdego z nas niezbedne: > - Lustro > - Krytyka > See You soon. > M Napewno sie zgodze z toba co do ogolnych rad odnosnie mojego pisania tutaj. Historie, i Dzierzynskich pozostawiam historii. Oczywiscie, ze Bialorus to nie Lukaszenko, tak jak Bush - nie Ameryka itp. Byc moze masz racje, ze z czasem Bialorus stanie sie najbiedniejszym krajem w Europie, i nie bedzie to wina Bialorusina ani tez w pelnym znaczeniu Lukaszenki. Bogactwo kraju nie zawsze wiaze sie z bogactwem narodu i ty dobrze o tym musisz wiedziec, szczegolnie mieszkajac na kontynencie amerykanskim. Tak wiec dosc czesto frapowanie sie lub podawanie ogolne bogactwa jako swego jest dosc czesto mylne. Uwazam ze Polak jest tez biedny podobnie jak Bialorusin, szczegolnie kiedy stoi za praca lub miska zupy, a to jest szersze w Polsce niz na Bialorusi. Tak wiec pojmowanie bogactwa jest rozne. Co z tego, ze sporo tutaj piszacych chwali sie infrastruktura amerykanska, ktora jest bogata ktora nie jest ich, sami mieszkajac jednoczesnie w domach z dykty, ktore tez sa w wielkim stopniu dosc czesto wlasnoscia "zyda". Co mi z czyjegos wspanialego mostu, kiedy moge z niego korzystac tylko wtedy jak zaplace za przejazd (ale lepiej miec ten most niz go nie miec, wiesz o tym). Kazdy z nas chcialby sie czuc czesciowo gospodarzem a nie byc w goscinie, z ktorej mozna byc wyproszonym w kazdej chwili. Wyglada na to, ze Bialorusin nie bardzo lubi wpraszac sie do kogos w goscine i woli choc skromnie, ale zjesc SWOJE i w SWOIM domku. Niestety ale dla Bialorusi nic nie wyglada obiecujaco na krotka mete. Na dluga - moze byc roznie, to bedzie zalezalo od nich samych. Podobnie mozna to powiedziec na przykladzie np. kupna domu. Mozna mieszkac w marnym, tanim do rentowania i przez lata zbierac pieniadze na swoj wlasny, nowy dom, co jak wiesz zajmuje duzo czasu. Ogolnie na starsze lata mozna pozwolic na swoj wlasny dom w takim przypadku. W tym drugim przypadku, mozna kupic na splaty i dzielic sie z "zydem" jednoczesnie mieszkajac w lepszym domu. Uwazam ze Bialorusin nie jest glupszy od Polaka czy Amerykanina (nie pisze tez, ze jest madrzejszy) i ma swoje wartosci w sobie. Jezeli bedzie zrozumienie pomiedzy nimi i chec pracy wraz z duza czescia cierpliwosci, to w koncowym efekcie moga osiagnac dosc dobra korzysc dla siebie. Niestety na to sie nie zanosi. Kapital z zewnatrz dla opozycji chce to naruszyc, jak wczesniej w Polsce, by stworzyc dla Bialorusina swoj "raj", ktory tak lubia obiecywac jak nam nie tak dawno Japonie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grze I kto (co?)naprawdeRZądzi IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 05.01.03, 13:34 Popieram tok myslenia U. Jednostki mające wysokie CYFRY na kontach (obzywani żydami i tp.)realizują swoje cele za pomoca przekupnych (bo przecież nie glupich) rządów. Cel jest jeden: Utrzymac wartość LICZBY, ktorą mają zapisaną w banku i otrzymac rownież w przyszlości za LICZBY towary i uslugi. To jak widać jest proste: wykupic parę fabryk i je zamknąć. Pracownicy natychmiast obniżą konsumpcje i nastepne fabryki padają same. Cel osągnięty. Wielu szuka możliwości ZAROBIENIA, czyli zdobycie LICZB na zaplacenie rachunkow. W Polsce to już sie nieodwracalnie postępuje - na Bialorusji nie. Jeżeli jakiś Sloboda Milosewich czy Łukaszenko nie tańczy jak mu grają, to jest dyktatorem, przestępcą, komunistą albo jeszcze innym diabłem. Łukaszenko też pojdzie pod sąd. Za co jeszcze nie wiemy, ale napiszą w gazetach. Pozdrawiam Grze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mały Re: MSZ w Mińsku: Po wejściu Polski do UE pogorsz IP: *.chello.pl 04.01.03, 22:48 Gość portalu: U napisał(a): > Maja, co maja, ale to jest wciaz ich, a nie "zyda" > jak u nas. W Minsku ponoc duzo czysciej i > spokojniej niz w Warszawie, tak wiec nie wszystko z > ta Bialorusia jest zle. Takie bzdury może pisać tylko ten kto tam nigdy nie był. Ja niestety miałem tę wątpliwą przyjemność. Tam syf już się zaczyna na lotnisku ("kucane" kible, kiepsko działające spłukiwanie, brak zaszczepek i żarówek). Im dalej tym gorzej. Wszędzie ciemno i ponuro, ludzie biedni i przygnębieni. Autobusy ciasne, metro przepełnione, przystanki zdewastowane. Poza centrum Mińska wszędzie pełno śmieci. To jest w najlepszym razie Polska z filmów Barei. Kto może to stamtąd ucieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: MSZ w Mińsku: Po wejściu Polski do UE pogorsz IP: *.dial.van1.sprint-canada.net 04.01.03, 23:10 Gość portalu: Mały napisał(a): > Takie bzdury może pisać tylko ten kto tam nigdy nie był. Ja niestety miałem tę > wątpliwą przyjemność. > Tam syf już się zaczyna na lotnisku ("kucane" kible, kiepsko działające > spłukiwanie, brak zaszczepek i żarówek). Im dalej tym gorzej. Wszędzie ciemno i > > ponuro, ludzie biedni i przygnębieni. Autobusy ciasne, metro przepełnione, > przystanki zdewastowane. Poza centrum Mińska wszędzie pełno śmieci. To jest w > najlepszym razie Polska z filmów Barei. Kto może to stamtąd ucieka. Nie moge nic pisac w tym wzgledzie gdyz faktycznie lata tam nie bylem, jednak od kilku znajomych ktorzy tam byli wiem, ze nie jest wcale az tak zle, co nie znaczy, ze jest dobrze. Smiecie, biedni ludzie itd. masz w kochanym przez Polakow np. Nowym Jorku, i co? Nie o tym tu jest ta rozmowa. W polskich lasach i poboczach tez sie roi od puszek i opakowan roznego rodzaju, i co? Tylko, ty sie do tego przyzwyczailes i to ciebie nie razi bowiem stanowi to twoja codziennosc. Osobiscie nie sadze ze Bialorusini sa bardziej zasmuceni od Polakow. Jezeli tak, to naprawde maja zle. To, ze niektorzy chca wyjechac i wyjezdzaja, tez nic wielkiego nie znaczy. Duzo z Polski postepuje i robi dokladnie taksamo. Duzo Amerykanow, Kanadyjczykow i innych zyje poza granicami swoich krajow, nawet w Polsce,Rosji, troche mniej na Bialorusi itd. Wolny czlowiek robi jak uwaza i mysli taksamo wolnie (wolnie -tzn. od siebie, nie bazujac na czyjejs propagandzie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mały O wyjazdach wolnych ludzi z wolnych krajów IP: *.chello.pl 04.01.03, 23:25 Tylko ciekawe dlaczego między Polską a Białorusią jest ruch tylko w jedną stronę? Jakoś nie słyszałem, żeby ktoś wyjechał z tej wstrętnej, znajdującej się w żydowskich rękach i brudnej Polski do tej wolnej (m.in. od Żydów) i spokojnej Białorusi. A ludzi którzy stamtąd wyjechali i żyją w Polsce znam przynajmniej kilku. Czyżby emigracja z Kanady i USA na Białuroś była aż tak duża, żeby pisać: "Duzo Amerykanow, Kanadyjczykow i innych zyje poza granicami swoich krajow, nawet w Polsce,Rosji, troche mniej na Bialorusi itd." ? Radzę już poprosić o azyl. Na pewno od razu dadzą i nawet pokażą w telewizji jako kuriozum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: O wyjazdach wolnych ludzi z wolnych krajów IP: *.dial.van1.sprint-canada.net 04.01.03, 23:40 Odpowiedz na twoje pisanie lezy poprostu w zarobkach. W Polsce wiecej zarabiaja niz na Bialorusi, ale tez i wiecej placa za towar. W Ameryce tez wiecej zarabiaja ale i wiecej wydaja, bo musza. W sumie Amerykanin, ten zwykly jest biedny. Wydaje pieniadze, bo musi, np. zeby przejechac przez kawalek drogi nalezacej do bogatego Amerykanina, czy przez most itd. Sam wiesz, ze sporo (ponad 30 milonow) Amerykanow z racji braku pieniedzy, nie moze sie ubezpieczyc medycznie. Poruszyles sprawe Zydow. Zyd ci da zarobic, tyle zeby wystarczylo na zycie, bys nie krzyczal, ze glodny jestes, ale tez potrafi wziac te pieniadze zpowrotem. Z Zydem twoj biznes bedzie wygladal zawsze tak, ze on PAN, a ty- SLUGA -NIEWOLNIK (zadluzony u niego). Jezeli ci to pasuje - bedziesz zadowolony ze "wspolzycia" z Zydem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: MSZ w Mińsku: Po wejściu Polski do UE pogorsz IP: 80.51.244.* 05.01.03, 11:39 Odp.:Owszem - w Mińsku jest być może nawet czyściej niż w Warszawie.Tylko że to żadna sztuka.W każdym polskim mieście wojewódzkim jest czyściej.A porównywanie już takiego np.Gdańska,Kazimierza czy Wrocławia do tych typowo sowieckich,białoruskich miast z pędzącymi brudnymi Kamazami i innym badziewiem wypada niestety dość żałośnie.Wyrzutów sumienia w stosunku do nich nie czuję,bo to kraj,w którym własny język i kulturę traktuje się po macoszemu.Mniejszość białoruska w Polsce ma DUŻO LEPSZE warunki do kultywowania swego dziedzictwa kulturowego (za pieniądze polskiego podatnika),niż Białorusini u siebie.I nikt ich do tego nie zmuszał.Sami chcieli.Oni sami o sobie mówią,że są "ludźmi sowieckimi".I rzeczywiście są.Nie doszukiwałbym się w tym niczyjej winy,bo nawet w ramach ZSRR Białorusini należeli do narodów najmniej wynaradawianych i sowietyzowanym.Tacy np.Czeczeńcy nie mieli tyle szczęścia.Ale oni nie wyrzekli się swojej tożsamości.Skąd te obserwacje?Mieszkam w Białymstoku... A mówienie o wielkich możliwościach handlu z nimi wzbudza we mnie spazmy śmiechu.Kto widział ich kołchozowe wsie,ich sowieckie do szpiku kości miasta i tę wszechobecną biedę - ten zrozumie.No i ci kochani,otwarci,nieskorumpowani,CAŁKOWICIE ODDANI bat'ce Łukaszence urzędnicy.Taaa - Eldorado do handlowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: MSZ w Mińsku: Po wejściu Polski do UE pogorsz IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 05.01.03, 10:18 Jest to typowa reakcja obecnych białoruskich władz. Za wszelką cenę chcą pokazać, że funkcjonują na arenie międzynarodowej, a ponadto mają swoje zdanie - zawsze krytyczne - na temat posunięć innych państw. Oczywiście, wykorzystują przy tym styl i retorykę obowiązującą w byłym Związku Radzieckim. To przede wszystkim propaganda na użytek wewnętrzny. Ministrowi Chwostowowi doradziłbym, aby przy takiej okazji odnosił się także do postępowania swoich kolegów z białoruskiego rządu (bo krytyka działalności jego prezydenta byłaby bezcelowa i niebezpieczna) - którzy nie zauważyli, że Polska dąży do członkostwa w Unii, i nie podjęli działań we własnym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obyw. Re: MSZ w Mińsku: Po wejściu Polski do UE pogorsz IP: *.zab.cdp.pl, / *.kat.cdp.pl 05.01.03, 11:06 Może się do tego czasu ucywilizują. W końcu Łukaszenka to nie wieczność !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grze Po wejściu do UE-handel tylko z Zachodem IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 05.01.03, 13:53 Czy Polska wydobywa już tyle ropy ze musi ograniczać wwóz? Chyba jest inaczej, zmuszono nas do ograniczenia wymiany handlowej ze wschodem. To wszystko co kupujemy na wschodzie mozemy kupić na zachodzie (troche drozej), ale wtedy szybciej wysprzeda się kraj. Odpowiedz Link Zgłoś