Gość: zły trzeba ich napie..alać ! IP: *.jota.digi.pl 10.05.06, 08:02 na ulice niebawem przyjdzie wyjść, troche kamieni na kmiotów, niech wracają na wieś, do mamy i do kościółka !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jato Re: Koalicja chce zakazać handlu w niedzielę IP: 212.182.119.* 10.05.06, 08:19 Czy ci ludzie nie mają kszty rozsądku? Przecież to będzie niezgodne z Konstytucją. A jeżeli tak troszczą się o pracowników, to dlaczego nie myślą o lekarzach czy pielęgniarkach, którzy pracują świątek, piątek i niedziele i to za "psi" grosz. Panowie z tej koalicji na siłę chą ludzi uszczęśliwiać, podobnie jak "towarzysze" w okresie komuny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doral2 Re: Koalicja chce zakazać handlu w niedzielę IP: 213.241.35.* 10.05.06, 08:22 deja vu???????? czkawka????..remisja?.....jak to się nazywało?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wzburzony Re: Koalicja chce zakazać handlu w niedzielę IP: *.wroc.zigzag.pl 10.05.06, 08:38 Za przeproszeniem, ale nie moge sie powstrzymac: C..J IM K...A DO TEGO CO JA ROBIE W NIEDZIELE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apasz kor... dajcie nam prawo wyboru !!! IP: *.visp.energis.pl 10.05.06, 08:38 Chce to pojde do sklepu nie chce nie pojde ... ale powinienem miec prawo wyboru !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ozim Re: Koalicja chce zakazać handlu w niedzielę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 08:53 Nie ma to jak uszczęśliwiać ludzi na siłę... W niedzielę zakupy robię kila razy w roku, głównie dlatego że nie lubię się przepychać łokciami. Weekend to dla mnie czas na hobby, spotkania z rodziną, przyjaciółmi, sport. W Niemczech człowiek ma czas w tygodniu zrobić zakupy do godziny 18, co w Polsce nie jest takie oczywiste dla ludzi którzy często pracują po 12 albo i więcej godzin dziennie. A co do pracowników ?? Bardzo chętnie pracowaliby w weekendy, ale za większe stawki niż normalnie :) W niedawnym konflikcie w fabryce Fiata właśnie o to chodziło.... Odpowiedz Link Zgłoś
janek344 Re: Koalicja chce zakazać handlu w niedzielę 10.05.06, 08:56 Przecież to zwykła głupota nawet jeżeli były jakieś ("szlachetne"?) cele.Taka ustawa skłóci wszystkich z wszystkimi a efekty będą mizerne. Zresztą o jaki efekt chodzi "ustawodawcom?" z LPR ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Koalicja chce zakazać handlu w niedzielę IP: *.phys.us.edu.pl 10.05.06, 09:05 To właśnie tych małych sklepikach jest największy mobbing,a ich właściciele są najbardziej pazerni i bezwzglęni w wykorzystywaniu pracowników do pracy w dni wolne oraz święta. Tam pracuje się na czarno (umowa na pół etatu a praca ponad 200 godzin i trzy niedziele miesięcznie) Nikt nie podskoczy, bo zaraz zwolnią go, tak wygląda ten nasz kapitalizm w wykonaniu nowobogackich. Ja bym zaproponował możliwość działania tych małych sklepów w niedziele i święta, ale pod warunkiem, że będzie w tym czasie tam pracować wyłącznie ich właściciel lub najbliższa rodzina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Koalicja chce zakazać handlu w niedzielę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.08, 23:07 popieram w 100 % Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Bezmyślna koalicja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 09:06 Do władzy dorwali się bezmyślni ludzie. Zakaz handlu jaki proponuja jest kolejna głupotą, której nie jest w stanie pojąć nikt z dzisiejszego rządu. Taki sposób wymuszanie na ludziach chodzenia do kościoła przyczyni się do większej niechęci do tegoż. Pokrętne tłumaczenia o pracy w niedzielę i wykorzystywaniu pracowników można ukrócić przez nasyłanie PIP. Kary za przekraczanie kodeksu pracy mogą zasilić pustą kasę państwową. Przy tym pracownicy supermarketów zarobią więcej pieniędzy co znów przyczyni sie do wiekszych pieniędzy z podatków. Ja nie mam czasu robic zkupów w tygodniu. Wprawdzie w niedziele nie bywam w supermarketach, ale chcę żeby były w moim zasięgu. Gdy myślę o tej koalicji to robi mi się niedobrze. Njagorsze, że gdy już wszystko rozwalą i my będziemy w gruzach, Kaczyńscy stwierdzą, że to wina PO i pójdą zadowoleni w odstawkę. Leppery i LPR-y potwierdzą winę PO i zaczną zliczać ile na tym zarobili. A my dalej będziemy tyrać, żeby po raz kolejny postawić kraj na nogi. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Koalicja ma recepte na raj dla wszystkich Polakow 10.05.06, 09:07 Wystarczy tylko zrealizowac te trzy punkty: 1. Zakaz handlu w niedziele. 2. Calkowity zakaz aborcji. 3. Religia, jako przedmiot obowiazkowy na maturze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK II Malo powiedziane !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 10.05.06, 09:08 rzygi rzygi i jeszcze raz rzygi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krytykk Oczywiście kościoły też będą zamknięte? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 09:22 Odpowiedz Link Zgłoś
tomek.lysakowski Nie, chyba że ksiądz będzie profesorem. 10.05.06, 11:07 Kolejny idiotyzm, który dorżnie polską naukę i przedsiębiorczość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yuno Re: Oczywiście kościoły też będą zamknięte? IP: 195.150.133.* 10.05.06, 12:06 Piszą o kiermaszach i targach - więc nie powinno być odpustów. Odpowiedz Link Zgłoś
cierpliwy Re: Koalicja chce zakazać handlu w niedzielę 10.05.06, 09:12 Słusznie. W niedzielę zakazać handlu. W poniedziałek zakazać myślenia. We wtorek zakać oddychania mężczyznom. W środę karać baby za to, że oddychają. W czwartek iść na Rynek i wrzeszczeć po dyktando weszpolaków. W piątek chwalić - obowiązkowo rząd. W sobotę przygotować się do niedzieli zgodnie z wytycznymi biura politycznego z siedzibą w Toruniu (MR). Odpowiedz Link Zgłoś
jeman Re: Koalicja chce zakazać handlu w niedzielę 10.05.06, 09:28 D E B I L I Z M !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy30 to bedzie koniec koalicji - koalicji idiotow 10.05.06, 09:34 i prostakow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatelkax brawo nowa koalicja !! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.05.06, 09:35 Poczatek koalicji i taka wazna ustawa trafic ma do sejmu... no no.. to sie nazywa zaczynac od dupy strony ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Faryzeusz Re: Koalicja chce zakazać handlu w niedzielę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 10:03 Jan Kochanowski Święto niechaj świętem będzie: tak bywało przedtem wszędzie. Święta przedtem ludzie czcili, a wszystko na czas zrobili I ziemia hojniej rodziła, bo pobożność Bogu miła. Dziś bez ustanku pracujem i dniom świętym nie folgujem, Więc choć niby zarabiamy, ale przecież nic nie mamy. Albo nas grady porażą, albo zbytnie deszcze karzą: Więc złe mamy urodzaje i drogość z tego powstaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mis Re: Koalicja chce zakazać handlu w niedzielę IP: *.76.classcom.pl 10.05.06, 10:09 zamknijcie też puby, restauracje (przecież można zjeść w domu na łonie rodziny), muzea, zoo itp. (przecież można iść z rodziną do kościoła), środki transportu (przecież spacer na wolnym powietrzu jest zdrowy), hotele (turyści proszeni o wyjazd w sobotę), oraz inne atrakcje (pomódlmy się z rodziną i pooglądajmy TV Trwam) i wszyscy będą żyli długo i szczęśliwie bez pracy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olimpia mnie sie to podoba... IP: *.bp-pragapd.waw.pl 10.05.06, 10:22 ...tylko,ze studia zaoczne mogłby byc otwartwe, no bo kiedy sie uczyć, i tak jest mało zajęc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Re: mnie sie to podoba... IP: *.petrus.com.pl 10.05.06, 10:30 Napisz dokładniej, co Ci się w tym podoba. Mówimy o realnych problemach, nowych bezrobotnych i dużych problemach dla firm wynajmujących butiki na galeriach- czynszu nikt im nie obniży. Najmniej stracą właśnie HM- zwolnią 1/7 ludzi, mniejsze będą koszty eksploatacji, a polski producent za wstawienie towaru na półki i polski przedsiębiorca za wynajem powierzchnbi będą płacili tyle, co teraz... Taki zakaz uderza w najbiedniejszych i w drobnych przedsiębiorców, jeśli masz inne argumenty niż estetyczne, to podaj, bo dla ludzi żebrzących o chleb estetyka jest drugorzędna. Przyjrzyj się piramidzie Maslova. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie_lubie_koalicji Nie będzie koalicja ustawiała mi życia IP: 83.16.113.* 10.05.06, 10:29 A może w kościele jeszcze lista obecności? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andzej Re: Koalicja chce zakazać handlu w niedzielę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 10:36 czy dotyczyc tez bedzie rozrywek t/j hazard w kasynach lubsalonach gier. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gandalf Re: Koalicja chce zakazać handlu w niedzielę IP: *.chello.pl 10.05.06, 10:45 A czy market na Slasku, przy ktorym z wielka pompa otwarto kaplice tez bedzie zamkniety w niedziele ??? Jesli tak , to wlasciciele wyrzucili w bloto pieniadze, wydane na adaptacje i wyposazenie kaplicy, bo - gdy market bedzie zamkniety - nie przyjdzie tam pies z kulawa noga . Jesli nie , to znaczy , ze obluda koalicji , walczacej o tzw, wartosci chrzescianskie siegnie zenitu !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3456 Re: Koalicja chce zakazać handlu w niedzielę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 10:41 Jestem za, a nawet przeciw! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol Re: Koalicja chce zakazać handlu w niedzielę IP: *.koba.pl / *.koba.pl 10.05.06, 10:46 Widze że wszyscy tak bardzo martwią sie o los pracowników tylko nie oni sami.W moim sklepie była przeprowadzona ankieta w której zapytano czy chcesz mieć wolną niedzielę nawet kosztem zwolnień. I odziwo 90% chce wolnych niedziel.A tu wszyscy lamentują jaka bieda zapanuje w rodzinach owych pracowników. A teraz pare słów do tej pracownicy która pracuje od 6 do 19. Wszystkie super i hipermarkety otwarte są minimum do 22.A jak sama napisałaś skoro tak narzekasz to zmień pracę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andzej Re: Koalicja chce zakazać handlu w niedzielę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 10:49 czy dotyczyc tez bedzie rozrywek t/j hazard w kasynach lubsalonach gier. otwarte swiatek, piatek i niedziele. Wolne tylko w pierwszy dzien swiat BOZEGO NARODZENIA i WIELKANOCNY. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzichu_cz_wa Re: Koalicja chce zakazać handlu w niedzielę 10.05.06, 10:53 wiekszosc z was nie była Z M U S Z O N A do pracy w niedziele. Ja pracuje w sklepie w galeri w jednym hipermarkecie. w niedziele obrót jest mniejszy niz w najsłabszy dzien tygodnia poniedziałek klienci przychodzą po jakis napój i piwo a przyokazji odwiedzają sklepiki w galeri gdzie tróją o pierdołach tylko zeby pogadać a nic nie kupic (zabijają czas bo nie maja ciekwaszych rozrywek)a ja musze sie stucznie usmiechać do ich głupich pytań w końcu klient ma zawsze racje zwłaszcza jak sie na tym nie zna, klient który sie zna to chetnie podyskutuje. W sumie obrót z niedzieli nie starcza nawet na dniówke dla pracowników (powinno być podwójna za prace w niedziele i swieta) a jak sie zamknie box to trzeba zapłacic kare dla marketu 1000euro bo taka umowa najmu. Rozmawiałem z pracownikami z marketu i najwiecej przeklenstw na klientów leca w niedziele kto miał kupić to dawno kupił a teraz przychodza trutnie którzy sami nie wiedzą co chcą . Wydawało mi sie ze ciezki zawód to Nauczyciel Teraz wiem ze pracownik SUPERMARKETU który jest zmuszony do pracy w niedziele. Odpowiedz Link Zgłoś
rafvonthorn Re: Koalicja chce zakazać handlu w niedzielę 10.05.06, 11:01 No to czemu nie zmienisz pracy? Nie masz szans na lepszą? No to nie narzekaj. A może Ty za darmo w niedziele pracujesz? Zrozum, jak będziesz niepotrzebny, to nie będziesz miał pracy. U mnie na galeriach obroty w niedziele są całkiem niezłe, a dziewczyny się zabijają o dodatkową dniówkę. Jak wejdzie zakaz, to będę MUSIAŁ zwolnić 1/7 załogi, bo po prostu nie będą potrzebni. Też rozmawiam z ludzmi pracującymi na sali, każdy z nich zdaje sobie sprawę, że przez tę regulację może stracić pracę i klną na czym świat stoi. Bo problem jest taki: teraz możeszs pracować w niedziele, ale nie musisz, każdy kto chce mieć wolne, może po prostu nie pracować, a jeśli wejdą te przepisy, to nikt nie będzie pracował, choćby nawet o tym marzył. Może u Was jest mniejsze bezrobocie, ale u nas w HM pracują ludzie, którzy po prostu nie mogą znaleźć żadnej pracy, teraz pójdą na bezrobocie. Ja lubię pracę i pracuję 7 dni w tygodniu, naprawdę nie widzę powodu, by naszą gospodarkę równać do najbardziej leniwych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juzniepolak Co za beznadziejny pomysł!Protestujmy! IP: 80.72.40.* 10.05.06, 10:58 PROPONUJE OGÓLNOPOLSKI PROTEST PRZECIWKO OBECNEJ KOALICJI!!! ZAPROTESTUJMY! POWINNIEN POSWTAĆ BUNT NA SKALE CAŁEJ POLSKI! LUDZIE CZY WY NIE WIDZICIE DO CZEGO ONI POLSKĘ CHCĄ DOPROWADZIĆ?! POLSKA ZACZYNA SIE COFAĆ, WSTYD MI ŻYĆ W TYM KRAJU! PŁAKAĆ SIĘ CHCE....NO COMMENT :X Odpowiedz Link Zgłoś