Gość: Kafar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.03, 12:20 Na szczęście Prezydent zachował sie jak należy. Prawo wyboru rodzaju paliwa to ważny element wolności konsumenckiej. Obawiam sie tylko, że weto może zostać odrzucone. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Cyk Re: Prezydent zawetował ustawę o biopaliwach IP: *.insad.pl 17.01.03, 12:22 Jednak Kwach jest obiektywny. Brawo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry Nie głosowałem na Kwacha IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.01.03, 12:25 Ale jestem zadowolony z tego, że nie działa pochopnie. Już któryś raz z rzędu udowodnił, że jest właściwym człowiekiem na właściwym stanowisku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jendriu Re: Nie głosowałem na Kwacha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.03, 12:37 Popieram. Tez nie głosowałem na Kwaśniewskiego, ale postepił rozsądnie. A ludowcy na drzewo!!! Takie paliwo na niezwykłe tendencje do "chwytania" wody i może mieć kolosalny wpływ na nasze silniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komjunista Re: Nie głosowałem na Kwacha IP: proxy / *.neurosoft.pl 17.01.03, 13:08 Ale numer !!! Ja też na Kwacha nie głosowałem ale wielokrotnie zadziwił mnie kompetencją swoich decyzji - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michto Re: Nie głosowałem na Kwacha IP: *.lanet.szczytno.pl 19.01.03, 16:12 Gość portalu: komjunista napisał(a): > Ale numer !!! > > Ja też na Kwacha nie głosowałem ale wielokrotnie zadziwił mnie > kompetencją swoich decyzji - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: data Re: Nie głosowałem na Kwacha IP: 194.68.146.* 17.01.03, 13:46 Gość portalu: jerry napisał(a): > Ale jestem zadowolony z tego, że nie działa pochopnie. Już > któryś raz z rzędu udowodnił, że jest właściwym człowiekiem na > właściwym stanowisku. Dolaczam sie do tej opinii w calej rozciaglosci mimo ze tez na niego nie glosowalem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ji Re: Nie głosowałem na Kwacha IP: *.wawa.presscd.pl 17.01.03, 14:49 A ja glosowalem w 1995, wtedy z drzeniem serca, teraz naprawde uwazam, ze trudno byloby znalezc w Polsce lepszego prezydenta. Az sie obawiam co bedzie za 2,5 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wicio Re: Nie głosowałem na Kwacha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.03, 16:34 Gość portalu: ji napisał(a): > A ja glosowalem w 1995, wtedy z drzeniem serca, teraz naprawde > uwazam, ze trudno byloby znalezc w Polsce lepszego prezydenta. > Az sie obawiam co bedzie za 2,5 roku. Ja też na niego głosowałem i kolejny raz udowodnił, że "mniejsze zło" okazało się być nie takie złe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patman Crime story IP: proxy / *.weia.po.opole.pl 18.01.03, 11:52 Złodziej też ma pracę, jeśli chodzi o produkcję rzepaku. A Kalinowski jeśli jest taki mądry, to niech publicznie obieca, że każdemu, któremu "bio"paliwa uszkodzą silnik samochodu, pokryje koszty naprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: strider Prezydent po prostu umyl rece...jak Pilat IP: *.pl.ibm.com / *.at.ibm.com 17.01.03, 16:35 i oglosil swoje votum seperatum wiedzac, ze ustawa przejdzie w sejmie i veto bedzie odrzucone. Nalezalo raczej skierowac ja do trybunalu konstytucyjnego i skutecznie udupic. Poza tym przeraz chciwosc naszych poslow (lobbing, he, he !!!) i fakt, ze zaslepieni ta chciwoscia w ogole nie biora pod uwage opinii spolecznej (wyborcow) w tej kwestii. Osobiscie nie znam nikogo, kto by popieral biopaliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
al-capone Re: Prezydent po prostu umyl rece...jak Pilat 20.01.03, 09:29 Co ty piszesz porombalo cie? To co ma wiecej zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś
doro6 Rozdane role, obłuda 17.01.03, 17:04 Gość portalu: Kafar napisał(a): > Na szczęście Prezydent zachował sie jak należy. Prawo wyboru > rodzaju paliwa to ważny element wolności konsumenckiej. > Obawiam sie tylko, że weto może zostać odrzucone Myślałem podobnie, ale po przeczytaniu artykułu jestem przekonany, że to gra z rozdanymi rolami. Powiedział, że "klub SLD nie chodzi na rzepaku", sugerując,że za tym stoi jedynie oligarchia związana z PSL. To wyraźna obłuda. Czy Prezydent nic nie wie o tym, o czym dziś czytam w GW: "Przygotowując się do produkcji biokomponentów, w październiku 2002 r. Bartimpex kupił od Ministerstwa Skarbu za 64,6 mln zł 85 proc. akcji wrocławskiego Polmosu, a za 53,04 mln zł - 85 proc. akcji firmy Akwawit z Leszna. Bartimpex zobowiązał się zainwestować we wrocławski Polmos 2 mln zł, a jeżeli wejdzie w życie ustawa o biopaliwach - 12 mln zł. Ministerstwo Skarbu nie potrafiło nam wtedy wskazać innej umowy prywatyzacyjnej uzależniającej wielkość zobowiązań inwestycyjnych od wprowadzenia w życie nowych ustaw ". Tego się nie da zignorować "na bazie" ekspertyz technologicznych lub prawnych. To są pieniądze, jak widzimy - jedyny ostatnio napęd politycznych rozstrzygnięć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ququq Re: Rozdane role, obłuda IP: *.proxy.aol.com 17.01.03, 20:01 doro6 napisał: Obawiam sie tylko, że weto może zostać odrzucone .......to gra z rozdanymi rolami. ....... Tego się nie da zignorować "na bazie" ekspertyz technologicznych lub prawnych. To są pieniądze, jak widzimy - jedyny ostatnio napęd politycznych rozstrzygnięć SZKODA!. Z jednej strony - zavetowanie Ustawy - jedyna obiektywnie sluszna decyzja,- z drugiej p.Prezydent "wywinal kozla" - w majestacie prawa "odepchnal" decyzje od siebie zostawiajac obludnym lobbystom, przekupnym karierowiczom i politykom w stylu wladz PSL (Kalinowski & cwaniacka sitwa monopolistow na rynku art.rolnych) - decyzje o wejsciu ustawy w zycie -:(. Juz malo tej bandyckiej grupie "biznesmenow" z pod ciemnej gwiazdy eksperymentow z paliwem do traktorow Kaninowskiego i jego kumpli, - zachlannosc tych zlodzieji jest tak wielka, ze calosc spoleczenstwa MUSI nabijac kabze - tym oblesnym typom. Z technicznego punktu widzenia, dla trwalosci silnikow ISKROWYCH, conajmniej SZKODLIWE dodawanie alkoholu do benzyn w "NIEBOTYCZNYCH" ilosciach > 4,5% - stanie sie w Polsce usankcjonowanym prawnie idiotyzmem! -:(. Zarobi na tym WYLACZNIE grupa milionerow-lobbyistow przy SLD (Guzowaty & CO!) i pazerni przekretacze z grupy Wladz i poslow PSL - monopolisci rolni!. Nauczka dla spoleczenstwa - niech bedzie, ze za kazda decyzje wyborcza trzeba placic rachunki!. Wybor SLD - jako sily rzadzacej w Polsce - to KONIECZNOSC zaplaty p.Guzowatemu za 4-ry lata "przygarniecia pod swoj dach" elity SLD w okresie poprzedniej kadencji nielaski dla tych dzialaczy! - rachunek zaplaca wyborcy w warsztatach samochodowych!, KASE - ma juz Guzowaty - pewna!. PSL - dawno przestala byc partia przecietnego chlopa polskiego. Stala sie wylacznie trampolina interesow grupy cwaniakow znajdujacych sie we wladzach i zasiadajacych w lawach poselskich w barwach tej partii. Pozycja Kalinowskiego - jako szefa - jest widocznie na tyle slaba wewnatrz tego balaganu, ze zmuszony jest wystepowac z inicjatywa ustawodawcza o tresci sprzecznej ze zdrowym rozsadkiem!. Swiadomosc techniczna spoleczenstwa - tez jest niska! -:(. Wiekszosc, widocznie nie odroznia TRAKTORA, czolgu i kombajnu rolniczego - napedzanych silnikiem DIESLOWSKIM - wyjatkowo liberalnym co do jakosci uzywanego paliwa, z wlasnym samochodem osobowym - napedzanym w najczesciej nowoczesnym silnikiem ISKROWYM, wyposazonym w katalizator spalin, nowoczesny system wtrysku paliwa i zaplonu - wymagajacym do napedu wysokojakosciowych benzyn bezolowiowych, bez dodatkow ALKOHOLU - wiazacego chemicznie wode w paliwie!. Pan Prezydent - umyl rece! Cwaniactwo, politykierzy i lobbyisci - podejma za Niego decyzje! -:(. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrr12 Re: Rozdane role, obłuda 17.01.03, 22:33 I zawsze tak bedzie. Ale miejmy nadzieję, żeczasami zdarzy się coś właściwego. Może tym razem ktoś poszedł po rozum do głowy i nie bedziemy musieli tankować rzepaku!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eL Re: Rozdane role, obłuda IP: *.sgh.waw.pl 18.01.03, 17:57 > > Pan Prezydent - umyl rece! > Cwaniactwo, politykierzy i lobbyisci - podejma za Niego decyzje! -:(. > mr president nie jest moim ulubionym politykiem, ale jesli juz miec pretensje to chyba nie do niego, za ustawa w sejmie nie glosowalo (niestety) tylko sld i psl... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wdzięczny Re: Rozdane role, obłuda IP: Stella.NET:* / 172.16.1.* 19.01.03, 08:44 W imieniu społeczeństwa, dzięki ci ququq za uświadomienie czym są silniki spalinowe. Tym większe uznanie, że robisz to bezinteresownie. A teraz a propos: postaw sobie szklankę spirytusu (otwartą oczywiście) na stole i sprawdź po jakim czasie i ile wchłonął wody. Doświadczeniem podziel się na tym forum. Z ciebie taki znawca zagadnienia, jak z koziej dupy róg Wojskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witek Re: Prezydent zawetował ustawę o biopaliwach IP: *.icm.edu.pl / *.a1.pl 17.01.03, 21:23 i bardzo dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Re: Prezydent zawetował ustawę o biopaliwach IP: 3* / 144.138.33.* 18.01.03, 12:18 bez wzgledu na powody, znakomite posuniecie dla uzyskania wiekszej popularnosci. Jesli Sejm odrzuci jego veto, to tylko Kwach zyska w oczach Polakow. Jest ti wielki bubel prawny, watpliwej jakosci naukowej, total crap jesli idzie o ochrone srodowiska. I pomyslec, ze ja na Kwacha nigdy bym nie glosowal. Gość portalu: Cyk napisał(a): > Jednak Kwach jest obiektywny. Brawo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: msz Re: Prezydent zawetował ustawę o biopaliwach IP: *.zab.zigzag.pl / 217.11.135.* 17.01.03, 12:24 No, Kwachu! Dzięki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Prezydent zawetował ustawę o biopaliwach IP: *.dial.plusgsm.pl 17.01.03, 12:24 aż żal ściska, że w naszum kraju rozsądek pojawia się na końcu procesu legislacyjnego. I co na to panowie z PSL? Krnąbrne mieszczuchy nie chcą wyasygnować kolejnej dopłaty na wiejski skansen... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin D Re: Prezydent zawetował ustawę o biopaliwach IP: proxy / *.hestia.pl 17.01.03, 13:10 Dobrze powiedziane. Zgadzam się z całą wypowiedzią. Czemu społeczeństwo nie widzi, że ludkowie z PSL są jeszcze bardziej niebezpieczni niż Samoobrona? Tym drugim nalezy współczuć bo są niedokształceni i chorzy, ale PSL to jawny i ewidentny populizm i kradzież pod przykrywką szczytnych celów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1956mp Re: Prezydent zawetował ustawę o biopaliwach IP: *.gdi.pl.zaba.gdi.pl / 172.30.13.* 17.01.03, 12:24 Bardzo podoba mi się ta decyzja.To była bardzo zła ustawa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciafka Re: Prezydent zawetował ustawę o biopaliwach IP: *.proxy.lucent.com 17.01.03, 12:24 Wlasnie, Prezydent znowu nas uratowal. Tylko co bedzie z biednym ludem polskim jak sie Prezydentowi kadencja skonczy ... ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wdzięczny Re: Prezydent zawetował ustawę o biopaliwach IP: 62.233.149.* 17.01.03, 12:57 Gość portalu: ciafka napisał(a): > Wlasnie, Prezydent znowu nas uratowal. Tylko co bedzie z biednym > ludem polskim jak sie Prezydentowi kadencja skonczy ... ? Olo ma jeszcze żonę całkiem do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zklu Re: Prezydent zawetował ustawę o biopaliwach IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.01.03, 12:26 bardzo dobrze że zawetował ponieważ tak wysoka mieszanka tylko zaszkodzi silnikom i co wtedy powiedzą "mądrzy" ludzie z PSL-u użytkownikom samochodów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry Re: Prezydent zawetował ustawę o biopaliwach IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.01.03, 12:29 Gość portalu: zklu napisał(a): > bardzo dobrze że zawetował ponieważ tak wysoka mieszanka tylko > zaszkodzi silnikom i co wtedy powiedzą "mądrzy" ludzie z PSL-u > użytkownikom samochodów? Jak to co powiedzą? Że biopaliwo jest najlepsze, tylko samochody są do dupy :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eko Re: Prezydent zawetował ustawę o biopaliwach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.03, 19:22 Gość portalu: jerry napisał(a): > Gość portalu: zklu napisał(a): > > > bardzo dobrze że zawetował ponieważ tak wysoka mieszanka tylko > > zaszkodzi silnikom i co wtedy powiedzą "mądrzy" ludzie z PSL-u > > użytkownikom samochodów? > > Jak to co powiedzą? Że biopaliwo jest najlepsze, tylko samochody są do dupy :)) He he he Jak to co powiedzą? Już powiedzieli, w osobie naczelnej tuby propagandowej PSL ostatnich czasów, posła Marka Sawickiego: (cytuję z pamięcie fragment wypowiedzi w Faktach TVN, ale w brzmieniu oryginalnym): "Biopaliwa sa dobre bo so zgodne z polsko normo" Aleśmy sie czasów doczekali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frei Re: Prezydent zawetował ustawę o biopaliwach IP: *.t-s.pl 17.01.03, 12:27 Zrobił to co powiniem. Nie mam ochoty zapychać kieszeni cwaniakom z PSL-u i nie tylko...Dzięki mR Olo:O Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lecho Re: Prezydent zawetował ustawę o biopaliwach IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.03, 12:27 Prezydent kolejny raz wykazał się zdrowym rozsądkiem, którego - jak zwykle - zabrakło wśród bandy niedouczonych "wybrańców narodu". W trakcie ostatnich wyborów prezydenckich jeden z kandydatów proponował sprawdziany dla kandydatów na posłów. Uważam, że w tym elemencie swojego programu mial całkowitą rację. Niestety, z tymi "wybrańcami" męczyć się będziemy jeszcze przez kilka lat... Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POLAK Re: Prezydent zawetował ustawę o biopaliwach IP: 10.62.0.* 17.01.03, 12:38 Brawo Kwasiu - ostatnio coraz czesciej, szkoda, ze nie ma 3 kadencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Bravo Olek!! IP: *.chello.pl 17.01.03, 12:42 Chociaż prezydent pomyślał. Dla Kalinowskiego biopaliwa są wskazane przez producentów a ci po używaniu biopaliw mogą ci cofnąc gwarancje. Biopaliwa popierają wyłącznie ci, którzy na tym zarobią. I jeszcze 5%!! W Europie 2% to dużo a u nas 5%. Może by i uratowło rolnictwo i dało prace ale nie kosztem naszych silników i pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1621 Re: Prezydent zawetował ustawę o biopaliwach IP: *.sgh.waw.pl 17.01.03, 12:56 I bardzo dobrze się stało. Mam nadzieję, że weto nie zostnie odrzucone. Głównym argumentem PSL i kółek rolniczych potwierdzającym, że biopaliwa nie zaszkodzą naszym sinikom jest to, że dzięki biopaliwom przybędzie kilka tysięcy miejsc pracy.. i że w ogóle rozwinie się cała gospodarka. Na konferencjach prasowych Kalinowski przekonywał, że 4,5% to zupełnie znikoma wartość - jakby zapominał, że 4,5% jest wartością minimalną. Znając pazerność ludowców średnio byłoby to 45% pewnie. Kalinowski - nawoskuj sobie wąsy i zajmij się czymś innym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo911 BIOPALIWA DLA ROLNIKÓW IP: *.ipartners.pl / *.bcf.pl 17.01.03, 12:57 Brawo dla Pana Prezydenta, a właściwie dla "ekspertów". Mam propozycję , która powinna pogodzić zwolenników i przeciwników ustawy o biopaliwach. Jeśli rolnicy upatrują w biopaliwach szansy dajmy im ją. Niech biopaliwa będą sprzedawane równolegle z normalnym paliwem, tylko powinno się je zabarwić podobnie jak w przypadku oleju opałowego , sprzedawać taniej i przede wszystkim ROLNIKOM.Niech sobie do woli tankują traktory, kombajny i co tam jeszcze chcą biopaliwami. Sami wyprodukują i sami niech używają. Choć pewnie jak to zwykle bywa intere z biopaliwami nie rolnicy zrobią a kilku cwanych "Panów" z PSL, którzy już trzymają gotowe do pracy maszyny. To mi przypomina jedną taką "ustawę" o konieczności używania w samochodach zestawów głośnomówiących do telefonów komórkowych. Pamiętacie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin D Re: Prezydent zawetował ustawę o biopaliwach IP: proxy / *.hestia.pl 17.01.03, 12:58 Brawo! Może nie jestem wielkim zwolennikiem Prezydenta Kwaśniewskiego, ale obiektywnie muszę stwierdzić iż w tej sytuacji zachował się naprawdę fair wobec wszystkich nas. Po pierwsze w przeciwieństwie do inicjatorów ustawy dokładnie przebadał jej skutki. Pod drugie nie uległ presji i zachował spokój oraz rozsądek mimo bardzo silnego lobbowania oraz perespektywy konfliktu z Millerem - jakby nie było - głową SLD. A po trzecie wziął pod uwagę zasadę wolności swobód obywatelskich, jaką niewątpliwie łamałaby ustawa. Tak na marginesie to dlaczego mam zapychać kieszenie działaczy z PSL bo to oni są największymi beneficjentami tego projektu, kosztem własnego samochodu, komfortu i budżetu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olek I bardzo dobrze! IP: zpk:* / 192.168.0.* 17.01.03, 13:00 Ta ustawa była od początku pisana pod kilku Gudzowatych i jemu podobnych, którzy niewątpliwie skorzystaliby na niej. A mówienie o tysiącach miejsc pracy to zwykły populizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romek Re: Prezydent zawetował ustawę o biopaliwach IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.01.03, 13:12 Kalinowski na pewno coś wymyśli.Następnym posunięciem lobby rolniczego bedzie wprowadzenie biokomponentów z ziemniaka potem w obrót pójdzie kapusta,rzodkiewka i marchewka a może również banany i wtedy moglibyśmy się stać bananową republiką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Prezydent zawetował ustawę o biopaliwach IP: *.epo.ericsson.se / 159.107.89.* 17.01.03, 13:14 Olek - jestes spoko gosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KrzyCh Re: Prezydent zawetował ustawę o biopaliwach IP: *.acn.pl 17.01.03, 13:17 Ciekawe kiedy "Kwach" zajmie się składem i technologią takich "bio-towarów", jak "kwachy", "mleko", "żytnia", "woda mineralna", itp. itd. .... A teraz pytanie główne: dlaczego "ta gwiazda mediów" (ze szczególnym uwzględnieniem mediów "michnikowych" i innych biorących znaczącą kasę promocyjną od koncernów naftowych, polskich i światowych) tak naraz "troszczy się" o silniki? Czyżby należało oczekiwać, że - po zmianie konstytucji - w następnych wyborach "na Jolkę" (niektórzy mówią, że "na Edytę") będą głosowały "silniki", bo - fama głosi - "nasz wspaniale panujący i wojujący z o wiele słabszymi przeciwnikami prezydent" szczególnie dba o elektorat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KST I DOBRZE ZROBIŁ. IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 17.01.03, 13:20 Teraz należy dać po kieszeni tym wszystkim Bublo-twórcom w ministerstwach i parlamencie: za czas zmarnowany na tworzenie bubli legislacyjnych ZERO wynagrodzenia. Czy ktokolwiek widział, aby robotnik dostał zapłatę za spartaczoną robotę ??!! Odpowiedz Link Zgłoś
mrzagi01 Re: Prezydent zawetował ustawę o biopaliwacBRAWO!!! 17.01.03, 13:22 Pan Prezydent, ktorego do tej pory nie darzylem sympatią (ujmujac bardzo delikatnie)zarobil u mnie plusa, gdy przystopowal blazna Kolodke przy okazji abolicji podatkowej. A teraz ma u mnie po prostu wielka marcepanowa Szostke!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rogalinski Re: Prezydent zawetował ustawę o biopaliwach IP: proxy / 10.10.10.* 17.01.03, 13:22 Kwach na Hrad! Cala wladza w rece prezydenta. Wykazal facet klase. Powinno byc to tak zrobione, ze jesli faktycznie te tzw. "biopaliwa" sa takie dobre i ekologiczne, to niech postawia na stacjach odzielne dystrybutory i dadza luziom wybor. Mamienie tych biednych kmieci, ze zarobia na tym, to proba ich oglupiania, bo faktycznie zarobi Gudzowaty, Komorowski i paru cwaniakow. Silniki ocalone. Boze chron Prezydenta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.Lipniowiecki@poczta-polska.p Re: Prezydent zawetował ustawę o biopaliwach IP: proxy:* / 10.1.13.* 17.01.03, 13:25 To dobrze ze ustawa zostala zawetowana. Opinie wszystkich ekspertow ktorych Prezydent prosil o opinie sa dla mnie malo wiarygodne. Jedyne opinie, ktora mnie interesuja to opinie producentów samochodow. Jesli producent forda ( ja nim jezdze ) powie ze stosowanie biopaliw z 4,5% domieszka nie wplywa na pogorszenie parametrow silnika na jego eksploatacje i żywotność i ze daje taka sama gwarancje to popieram ustawe. W kazdym innym porzypadku jestem jej przeciwnikiem M.Lipniowiecki@poczta-polska.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bravo Re: Prezydent zawetował ustawę o biopaliwach IP: 213.77.31.* 17.01.03, 13:25 Dobrze, że zawetował, ale chyba sejm odrzuci, za duża kasa wchodzi w grę, żeby było inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Brawo IP: 212.244.120.* 17.01.03, 13:40 Nawet jeżeli Kalinowski ma rację, to najpierw należy to sprawdzić na szczurach, potem politykach, dalej na rolnikach, a potem zapytać kupującego przy dystrybutorze które paliwo mu nalać. Cieszę się, że prezydent w ostatniej kadencji nie musiał brać pod uwagę układów politycznych. Rozwiązanie to świadczy, że nie ma to jak światła monarchia. Całe te parlamenty to jedynie kosztowna gra brudnych interesów i populistyczna walka o głosy wyborców. Tylko skąd pewność, że monarchia będzie mądra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubuś Puchatek Re: Brawo Orlen, brawo Wyborcza, loby rolnicze... IP: proxy / 213.76.130.* 17.01.03, 13:36 ...to pikuś w porównaniu z lobby paliwowym. Żaluję że zównoważona gazeta zajmowała tak jednoznacze stanowisko w tej sprawie. Ale liczy się tylko forsa m.in. z reklam Orlenu, a normy polskie, normy europejskie, europejska karta paliw, to można przemilczeć, a paliwo zamiast produkowac od podstaw w kraju można przecież kupić u arabów co tam głupie 2 mld dolarów. Ważne że gazeta będzie miała dopływ świeżych reklam z ORLENU!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzio Re: Brawo Orlen, brawo Wyborcza, loby rolnicze.. IP: proxy / *.mega.tmns.net.au 17.01.03, 13:58 Gość portalu: Kubuś Puchatek napisał(a): > ...to pikuś w porównaniu z lobby paliwowym. Żaluję że > zównoważona gazeta zajmowała tak jednoznacze stanowisko w tej > sprawie. Ale liczy się tylko forsa m.in. z reklam Orlenu, a > normy polskie, normy europejskie, europejska karta paliw, to > można przemilczeć, a paliwo zamiast produkowac od podstaw w > kraju można przecież kupić u arabów co tam głupie 2 mld dolarów. > Ważne że gazeta będzie miała dopływ świeżych reklam z ORLENU!!! W Australii nieoficjalnie jest cos pomiedzy 10-20% spirytusu w benzynie bezolowiowej. Ta z olowiem jest zakazana. Jakos auta jezdza i sie nie psuja. Moze dlatego ze kazdy auto (albo dwa) juz ma. To tych expertow w polsce tak tanio mozna przekupic? I te politechniki nic? Widac wszystkie inzyniery komunistycznie ksztalcone wyemigrowaly a te nowe jakies religijne i w cuda wierza. Pierwszy motor Gotliba i Otta byl pedzony spirytusem. W brazylii bezyna pol na pol z gorzala. Chociaz te polskie samochody moze jakies inne motory maja...Dawno nie bylem to nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo911 Re: Brawo Orlen, brawo Wyborcza, loby rolnicze.. IP: *.ipartners.pl / *.bcf.pl 17.01.03, 14:17 Drogi Puchatku ja osobiście nie neguje słuszności użycia domieszek do paliw, ale w rozsądnych ilościach. Skoro te dodatki są takie super i nie szkodzą silnikom to czemu w Niemczech, Francji, Holandii itd.. nie używa sie więcej biododatków niz 0,7% a nie 4,5%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubuś Puchatek Re: Brawo Orlen, brawo Wyborcza, loby rolnicze.. IP: proxy / 213.76.130.* 17.01.03, 14:27 Gość portalu: Pablo911 napisał(a): .... nie używa sie więcej biododatków niz 0,7% a nie 4,5%.... Uzywa się go średnio w całej masie tak jak napisałeś z tym że większość benzyn jest dez dodatków a niektóre mają dodatek do 5% zgodnie z EN. Ale o tym panowie redaktorzy wielcy specjaliści od motoryzacji nie piszą. Sama nazwa stałej rubryki GW << afera z biopaliwami >> świadczy że GW jest stroną w przepychankach z ustawą i daleko jej do rzetelności dziennikarskiej..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo911 Re: Brawo Orlen, brawo Wyborcza, loby rolnicze.. IP: *.ipartners.pl / *.bcf.pl 17.01.03, 14:24 Najmocniej przepraszam Cię Dyziu za pomylenie z Kubusiem Puchatkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo12 Re: Brawo Orlen, brawo Wyborcza, loby rolnicze.. IP: *.p.lodz.pl 17.01.03, 16:21 W Brazylii w momencie zakupu sprzedawca samochodu zapyat jaka wersje silnika chcesz kupic na paliwo ropopochodne czy na biopaliwo. W Polsce nikt z producentow nie wspominal o takim rozwiazaniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ga Re: Brawo Orlen, brawo Wyborcza, loby rolnicze.. IP: frodo:* / *.gda.pl 17.01.03, 17:46 Gość portalu: Dyzio napisał(a): > Gość portalu: Kubuś Puchatek napisał(a): > > > ...to pikuś w porównaniu z lobby paliwowym. Żaluję że > > zównoważona gazeta zajmowała tak jednoznacze stanowisko w tej > > sprawie. Ale liczy się tylko forsa m.in. z reklam Orlenu, a > > normy polskie, normy europejskie, europejska karta paliw, to > > można przemilczeć, a paliwo zamiast produkowac od podstaw w > > kraju można przecież kupić u arabów co tam głupie 2 mld dolarów. > > Ważne że gazeta będzie miała dopływ świeżych reklam z ORLENU!!! > W Australii nieoficjalnie jest cos pomiedzy 10-20% spirytusu w benzynie > bezolowiowej. Ta z olowiem jest zakazana. Jakos auta jezdza i sie nie psuja. > Moze dlatego ze kazdy auto (albo dwa) juz ma. > To tych expertow w polsce tak tanio mozna przekupic? I te politechniki nic? > Widac wszystkie inzyniery komunistycznie ksztalcone wyemigrowaly a te nowe > jakies religijne i w cuda wierza. > Pierwszy motor Gotliba i Otta byl pedzony spirytusem. > W brazylii bezyna pol na pol z gorzala. Chociaz te polskie samochody moze > jakies inne motory maja...Dawno nie bylem to nie wiem. Wymieniłeś akurat przykłady krajów tropikalnych. Silniki mogą inaczej reagować w temperaturze +30 a inaczej w temperaturze ujemnej. Szczególnie przy rozruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ququq Re: Brawo Orlen, brawo Wyborcza, loby rolnicze.. IP: *.proxy.aol.com 17.01.03, 20:25 Gość portalu: Dyzio napisał(a): W Australii nieoficjalnie jest cos pomiedzy 10-20% spirytusu w benzynie > bezolowiowej. Ta z olowiem jest zakazana. Jakos auta jezdza i sie nie psuja. > Moze dlatego ze kazdy auto (albo dwa) juz ma. > To tych expertow w polsce tak tanio mozna przekupic? I te politechniki nic? > Widac wszystkie inzyniery komunistycznie ksztalcone wyemigrowaly a te nowe > jakies religijne i w cuda wierza. > Pierwszy motor Gotliba i Otta byl pedzony spirytusem. > W brazylii bezyna pol na pol z gorzala. Chociaz te polskie samochody moze > jakies inne motory maja...Dawno nie bylem to nie wiem. SZKODA, - ze nie byles!. Ja - bylem w Australii i znam tamtejszy "park samochodowy"! -:))). KUPA SMIECHU - w porownaniu z nowoczesnoscia i finezja techniczna nowoczesnych rozwiazan stosowanych w europejskiej technice samochodowej!. Polacy - (na szczescie!) - nie kupuja aut w Australii - natomiast Australia importuje 80% dostaw rynkowych z USA i Europy gdzie auta te bez specjalnych technicznych przerobek - nie zostalyby dopuszczone do eksploatacji na terenie krajow UE! ("cywilizowanych"!). Przyklad Brazyli - lepiej zmilcze - bo mowi - sam za siebie! -:(. Juz "budowalismy 2-ga Japonie - wyszlo ... PERU! -:)). Tylko nam jeszcze w Polsce "Brazylii" - potrzeba! -:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chemik Re: Brawo Orlen, brawo Wyborcza, loby rolnicze.. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.01.03, 09:28 Gość portalu: Dyzio napisał(a): > Gość portalu: Kubuś Puchatek napisał(a): > > > ...to pikuś w porównaniu z lobby paliwowym. Żaluję że > > zównoważona gazeta zajmowała tak jednoznacze stanowisko w tej > > sprawie. Ale liczy się tylko forsa m.in. z reklam Orlenu, a > > normy polskie, normy europejskie, europejska karta paliw, to > > można przemilczeć, a paliwo zamiast produkowac od podstaw w > > kraju można przecież kupić u arabów co tam głupie 2 mld dolarów. > > Ważne że gazeta będzie miała dopływ świeżych reklam z ORLENU!!! > W Australii nieoficjalnie jest cos pomiedzy 10-20% spirytusu w benzynie > bezolowiowej. Ta z olowiem jest zakazana. Jakos auta jezdza i sie nie psuja. > Moze dlatego ze kazdy auto (albo dwa) juz ma. > To tych expertow w polsce tak tanio mozna przekupic? I te politechniki nic? > Widac wszystkie inzyniery komunistycznie ksztalcone wyemigrowaly a te nowe > jakies religijne i w cuda wierza. > Pierwszy motor Gotliba i Otta byl pedzony spirytusem. > W brazylii bezyna pol na pol z gorzala. Chociaz te polskie samochody moze > jakies inne motory maja...Dawno nie bylem to nie wiem. Te z Brazylii to często bardzo stare konstrukcje VW, które się jeszcze produkuje w Ameryce południowej. I jakoś dziwie się, bo właśnie te stare konstrukcje mają się jakoby psuć od alkoholu... Po drugie. Do tej pory dodawało się denaturatu do paliwa, żeby usunąć z niego wodę, w którą uparcie zaopatrują nas stacje Orlenu. To już druga niekonsekwencja. Po trzecie. Jeżdziłem starszym autem na ekodieslu i twierdzę, że jest lepszy od orlenowskiego. Nie krystalizuje w zimie, silnik ogólnie chodzi lepiej, bo Orlen serwuje do oleju napędowego dużo więcej parafiny, niż w krajach UE. Nie trzeba tego oznaczać chemicznie. Wystarczy zatankować i daje się to odczuć bo znacząco wzrasta dynamika silnika. Nadmiar parafiny ma też inny niekorzystny wpływ. To co się nie spaliło w komorze spala się potem w dalej w kolektorze wydechowym, i dalej w tłumiku. Powoduje to ich szybszą korozję i większe kopcenie. Jeździłem sporo na ekodieslu i byłem zadowolony, bardzo zadowolony. Jeżeli chodzi o alkohol, to dla silnika jest znacznie mniej szkodliwy niż gaz, czy powietrze... Takie jest zdanie chemika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek____ Re: Prezydent zawetował ustawę o biopaliwach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.03, 13:40 Słuszna decyzja. A swoją droga szybkość ,nerwowość, i te rozbiegane szczwane oczka niektórych posłów podczas wywiadów medialnych związanych z pracami nad tą Ustawą udowadnia że wielu z posłów za nic ma interes Narodu a tylko własne kombinacje finansowe. Traktują Sejm jak własny folwark ( jak z Orwella ). Bardzo wielu posłów hańbi swoje stanowiska i Sejm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaś Re: Prezydent zawetował ustawę o biopaliwach IP: proxy / 213.76.130.* 17.01.03, 14:17 Gość portalu: Marek____ napisał(a): > ..... Bardzo wielu posłów hańbi swoje stanowiska i Sejm. Którzy chańbią? Lobby paliwowe czy lobby rolnicze? Odpowiedz Link Zgłoś