Gość: Magic Re: Drożyzna w bankach IP: *.gtllot.com.pl 19.06.06, 08:52 Nie wiem w jakim banku łatwiej jest przenieść kredyt niż konto. Konto zakładam w przysłowiowe 5 minut w innym banku i od następnego miesiąca wypłata spływa gdzie indziej. Mając historię z poprzedniego banku dostanę bez problemu kredyt w koncie, a karty i zlecenia to też żaden problem. A kredyt? To ścieżka zdrowia - przynajmniej 5 wizyt w banku plus czas na wszystkie procedury - niech Pan redaktor najpierw sprawdzi a potem wypisuje takie niedorzeczności. O dorównywaniu cen do europejskiego poziomu nie napiszę nic bo ten prezes ma mnie (i innych czytelników) za niedorozwiniętego, a ja nie mam przyjemności w dyskutowaniu z kimś kto mnie lekceważy. Odpowiedz Link Zgłoś
com.bi-nerki Re: Drożyzna w bankach 19.06.06, 08:58 Bezkarność prywatnych banków pogłębiają państwowe przepisy, które nakazują drobnym przedsiębiorcom posiadania rachunku bieżącego. Takiego obowiązku nie mają (jak dotąd) m.innymi tzw. "ryczałtowcy" Ale w przyszłym roku ryczałt ma zniknąć i w pazerne łapy prywatnych bankowców wpadnie ileś tam tysięcy klientów. Z nakazu solidarnego państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
markono pekao sa 19.06.06, 09:14 W pekao sa za rachunku osobistym dają mi oprocentowanie 0.01% w skali roku. Od moich comiesięcznych dochodów to jest zwykle 1 grosz. Bielecki, jak na kierowcę ciężarówki nieźle daje popalić. :))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
zhk To sukinkoty, jeszcz chcąsię nachapać, jakby... 19.06.06, 09:22 było im mało. To zwykła LICHWA. I zmowa banków. Najlepszy jest zdecydowanie mBank - tu jest uczciwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hetman jeszcze lepiej, bo taniej, jest w LukasBank... IP: *.comarch.com 19.06.06, 12:42 ... jeśli spełni się kilka warunków co do stanu konta + lokat i kwot wpłat miesięcznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obywatel Re: To sukinkoty, a zasługi Balcerowicza IP: *.magma-net.pl 21.06.06, 20:46 To sukinkoty, a jeden sukinkot jest wśród nich największy. Sukinkot, który jest odpowiedzialny za nadzór bankowy. Chcieliśta Hienne Gronkiewicz-Waltz i Balcerowicza, to teraz mata. A i Wałęse i Krzaklewskiego i Mazowieckiego też chcieliśta, no to mata. Odpowiedz Link Zgłoś
quebec4 Co za bzdura!!!!! 19.06.06, 09:24 Jakie dostosowanie do cen w UE????? W Belgii za konto z kartą płatniczą (dla mnie i dla żony), elektronicznym kluczem (taki kalkulatorek), internetem, katrą kredytową MasterCard, przelewami (na całą Europę!!) płacę stałą opłatę 20e rocznie! Za same przelewy mBank (rzekomo najtańszy) wychodzi mnie więcej!!! Więc o jakim dostosowaniu cen panowie bankowcy mówią? Nie wspomnę już, że w US, za to samo nie płaciłem nic... W końcu powierzam im moje pieniądze, więc za co mam im jeszcze płacić? Za to, że łaskawie będą mimi obracać? W Polsce wszystko stoi do góry nogami. Odpowiedz Link Zgłoś
zno Re: Co za bzdura!!!!! 19.06.06, 09:45 Niestety masz racje kolego, Polska to dziwny kraj w którym złodziej ma więcej do powiedzenia niż uczciwy człowiek, policjant broni jego nieuczciwych interesów, a wszyscy na to patrzą i wmawia sie im że wszystko jest w porządku. Emigrować na białoruś to jedyne słuszne rozwiązanie ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kassia Re: Drożyzna w bankach IP: 212.160.172.* 19.06.06, 09:40 I dlatego w piątek zrezygnowalam z uslug Pekao SA - trwa to kilkanascie minut :) Mam nadzieje, ze korzystanie z mbanku wyjdzie taniej ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ally Re: Drożyzna w bankach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.06, 18:03 > I dlatego w piątek zrezygnowalam z uslug Pekao SA - trwa to kilkanascie minut : > ) > Mam nadzieje, ze korzystanie z mbanku wyjdzie taniej ... zrobiłam to samo, jestem studentką i nie koszystam z poleceń zapłaty itd. pekao sa jest straszny, 2 razy zablokowali mi kartę, bo korzystałam z bankomatu, w którym potem ktoś próbował przechwycić numery pin. wszystko fajnie, tylko przez miesiąc mnie o tym nie powiadomili ;-) a życzenia naświęta jakoś potrafili wysłać sms-em. nie dośc, że w pko jest drogo, to jeszcze bezustannie szlag mnie trafiał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Foch Re: Drożyzna w bankach IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 19.06.06, 09:40 "- Weszliśmy do Unii Europejskiej, więc ceny usług zaczęły się dostosowywać do zachodnich. Poza tym banki miały dużo złych kredytów, spadają też stopy procentowe, czyli dochód z odsetek - tłumaczy Krzysztof Pietraszkiewicz, prezes Związku Banków Polskich" - pan kłamie!!! Na Zachodzie np w Niemczech przelew przedsiębiorcę kosztuje 1 ero czyli 4 zł! A u nas 6 zł (np. Millenium). Nie wnikam już w to jak się to ma do zarobków Polaka czy Niemca. To wszystko jest efektem wpuszczenia do Polski zachodnich banków podczas dzikiej prywatyzacji forsowanej przez środowiska UW. A później? Ich ludzie zasiedli w wielu bankach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lonia W m-bank nie place nic za konto-to o czym tu Piszą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.06, 09:55 www.mbank.com.pl załóż se konto łosiu to jest za free.Opłata za przelew 50groszy za to nie ma prowizji od kart w bankomatach euronet i WBK no i ubezpieczenia oc są duuuuuuuuuuuuuużo tańsze niż w warcie na ten przykłąd podam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hetman 50 groszy? strasznie drogo! IP: *.comarch.com 19.06.06, 12:44 sam jesteś łosiem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jedenz Re: W m-bank nie place nic za konto-to o czym tu IP: *.oisw / 213.134.152.* 19.06.06, 14:01 Ale płacisz za polecenie zapłaty i przelewy zewnętrzne , a ja ich robię do 20 miesięcznie.To już ok-6-10 złotych. Do tego prowizja od limitu zadłużenia i odsetki od zadłużenia ( od 13,5%) . Rzeczywiście jest to jeden z tańszych. ale dla mnie koszt miesięczny posiadania tyakiego konta to 60-65 złotych. Ale już złozyłem wniosek . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Drożyzna w bankach IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 19.06.06, 10:07 Wszyscy ROR-owcy powinny zrezygnować z wkładów w bankach,bo oprocentiowanie wkładów nie wystarcza na przymusowe opłaty, a przymuszanie wszystkich do zakładania kont bankowych powinno byc karalne.Ołaty przymusowe wysysaja z polskiej gospodarki, od najbiedniejszych, do 2 mld PLN. A ja pytam co robi Nadzór Bankowy i Związek Banków "Polskich" z panem Balcerowiczem na czele w tym temacie,że banki robią co chcą tj.stosują lichwę/ kredyty oprocentowane nawet do 30 krotnej wartości inflacji, oprocentowanie wkładów nie zapewnia pokrycia przymusowych kosztów i oprocentowanie wkładów jest do 30 krotnej wartości niższe od oprocentowania kredytów/ , sa nieuczciwe i pozwalają sobie na wszystko na co nie pozoliliby sobie w kraju macierzystym, a polskie banki sie dostosowują do tej lichwy.. To skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blue co za bzdura! IP: 195.33.129.* 19.06.06, 10:16 "dostsowujemy do UE Weszliśmy do Unii Europejskiej, więc ceny usług zaczęły się > dostosowywać do zachodnich" co za bzdura???!!!!!???!!!????!!!! W bankach Unii Europejskiej konta bankowe sa za darmo! Przelewy rowniez, wyplaty z bankomatow tez, przelewy internetowe tym bardziej! Najprosciej zwalic podwyzke na UE. Szkoda tylko, ze pensje kasjerek nie sa dostosowywane do zachodnich! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia Re: co za bzdura! IP: *.adsl.xs4all.nl 19.06.06, 10:48 W Holandii za karte kredytowa place 7 eur na kwartal, poza tym dwie karty do bankomatu, utrzymanie konta, przelewy ( w tym zagraniczne!- Polski bank za przyjecie takiego przelewu bierze ode mnie 50 zl) - za darmo. Dodatkowo co jest nie do pomyslenia w Polsce dostalismy debet w koncie do wysokosci 50.000 eur (tak, tak ok. 200 tys zl) w praktycznie 5 min bez zadnych formalnosci i oplat - oprocentowany 8%!!!!!! Ale coz, Polsce jeszcze bardzo daleko do takich standardow. Tutaj po prostu banki nie chce zadrzec z klientow ile sie da, ale po prostu oferuja znacznie wiecej uslug - w banku mozna sie np ubezpieczyc od wszystkiego - dodatkowe ubezpieczenie medyczne, ubezpieczenie domu, samochodu itd. A takich bzdur, ze cany uslug bankowych w Polsce dostasowuja sie do zachodnich to dawno juz nie slyszalam! Odpowiedz Link Zgłoś
neptus Re: Drożyzna w bankach 19.06.06, 10:18 Mam z bankami same złe doświadczenia. Nie mam zamiaru ich utrzymywać. Za to ze obracają moimi pieniędzmi - przecież to ja im je pozyczam! - jeszcze mam im płacić? Zlikwidowałam konto i nie uznaję żadnych banków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed Panie Balcerowicz, gdzie te lepsze prywatne banki, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.06, 10:52 u Pana w chorej wyobraźni. Banki wyprowadzą z Polski wszystkie pieniądze a na końcu Pana i Pana klakierów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gal LOL - tzreba byc mega frajerem IP: 80.50.40.* 19.06.06, 10:52 aby trzymac pieniadze w PKO lub BPH. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc A dochody ludnosci nie chca sie dostosowywac IP: *.242.81.adsl.skynet.be 19.06.06, 11:14 "Weszlismy do Unii Europejskiej, wiec ceny uslug zaczely sie dostosowywac do zachodnich" - Krzysztof Pietraszkiewicz, prezes Zwiazku Bankow Polskich. A czemu dochody ludnosci nie chca sie dostosowywac do dochodow zachodnich? Moze P. Prezes zdradzi te czarodziejska metode i wykorzystamy ja do wzrostu dochodow. Odpowiedz Link Zgłoś
provocateur Re: A dochody ludnosci nie chca sie dostosowywac 19.06.06, 12:51 Gość portalu: gosc napisał(a): > "Weszlismy do Unii Europejskiej, wiec ceny uslug zaczely sie > dostosowywac do zachodnich" - Krzysztof Pietraszkiewicz, prezes > Zwiazku Bankow Polskich. A czemu dochody ludnosci nie chca sie > dostosowywac do dochodow zachodnich? Moze P. Prezes zdradzi te > czarodziejska metode i wykorzystamy ja do wzrostu dochodow. Ale dochody pana prezesa dostosowują się do dochodów zachodnich. Przecież żeby mieć średnią europejską, wystarczy żeby jakiś mały odsetek Polaków zarabiał miliardy, a reszta może mieć grosze. Pamiętajmy więc, że dzięki olbrzymim wynagrodzeniom prezesów zbliżamy się do Unii. Odpowiedz Link Zgłoś
eeeee1 Re: Drożyzna w bankach 19.06.06, 11:17 - Weszliśmy do Unii Europejskiej, więc ceny usług zaczęły się dostosowywać do zachodnich. Poza tym banki miały dużo złych kredytów, spadają też stopy procentowe, czyli dochód z odsetek - tłumaczy Krzysztof Pietraszkiewicz, prezes Związku Banków Polskich. ----- na zachodzie konta w bankach sa w wiekszosci darmowe; a wzrost z 20 zeta na 80 to nie wwzrost o 50 procent ale znacznie wiecej; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej M Re: Drożyzna w bankach IP: *.Chemie.Uni-Mainz.DE 19.06.06, 11:17 mieszkam i studiuje za granica i wydaje mi sie ze czas najwyzszy zajac sie tym by polksie banki egzekwowaly prawo unijne. Koszty kosztami ale pobieranie oplat za przekaz pieniezny/przelew z zagranicy, oplat , ktore juz uiscil wplacajacy jest niezgodne z prawem....ciekaw jestem czy ktos otowrzy te "puszke Pandory". Tu w banku w Niemczech powiedziano mi ze bankowcy wiedza o tych praktykach w bankach polksich ale nic nie powiedza w koncu to nie lezy w ich interesie....a jakie Wy macie doswiadczenia Pozdrawiam Maciek M. Odpowiedz Link Zgłoś
stachu44 Profesor zaniemowil - a gdzie jego pryncypialna 19.06.06, 12:01 praworzadnosc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hetman Nie ma to jak LukasBank, tam mam wszystko za darmo IP: *.comarch.com 19.06.06, 12:08 A reszta frajerów niech płaci dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klokan do Hetmana na temat Lukasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.06, 13:07 Oczywiscie wszystko za darmo ale... no wlasnie zawsze jest to ale. Za darmo jest jak masz regularne wplywy, odpowiednie saldo, itd. Hetmanie, cos mi sie wydaje ze jestes pracownikiem tego banku. A nie napiszesz nic o oplatach za karty (bankomatowe, kredytowe). Z mojej perspektywy mBank jest lepszy. A jesli sie myle to prosze napisz mi jaki rodzaj konta mam wybrac zeby rzeczywiscie nic nie placic.] dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dj89 Re: do Hetmana na temat Lukasa IP: *.acn.waw.pl 21.06.06, 22:30 Możesz podać choć jedną przewagę konta w mBanku nad eKonto Pro, przy założeniu, że średnie saldo na rachunu to >5000 i suma wpływów t 2.000 miesięcznie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Drożyzna w bankach IP: 80.54.27.* 19.06.06, 12:48 To co jest napisane w artykule to nic. Ja znam dużo większą aferę banków, które są złodziejami. Odpowiedz Link Zgłoś
aby Państwo nie wywiązuje się z roli regulatora 19.06.06, 12:49 Choć nie brak liberałów-fundamentalistów, którzy głoszą, że jest dobrze, a niedoskonałości wyeliminuje dodakowy zastrzyk liberalizacji i deregulacji, potrzeba, kierując sie zdrowym rozsądkiem, działań akurat odwrotnych, tzn. przywrócenia równowagi - i pewnej podległości - w stosukach między instytucjami reprezentującymi ład społeczno-polityczy a instytucjami finansowymi. Banki w Polsce ewidentnie tworzą kartel, nastawiony na maksymalizację własnych zysków. To naturalne, że działaja we własnym interesie, konkurując i/lub kolaborując - tam gdzie to wygodne. Patologią jest natomiast to, że państwo - poprzez swoje instytucje polityczne - nie broni interesu obywateli i nie narzuca (tak !) bankom reguł gry. Wśród tych reguł powinno być również uprawnienie do obciążenia banków jednorazową daniną od nazwyczajnych zysków (windfall tax). Krótko mówiąc, państwo powinno wreszcie zerwać z neoliberalną mitologią i wziąć na siebie rolę kontrolną (regulator) w stosunku do sektora bankowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xaliemorph Re: Państwo nie wywiązuje się z roli regulatora IP: *.icpnet.pl 19.06.06, 13:20 W Polsce praktycznie nie ma, i długo nie będzie żadnej zdrowej konkurencji, gdzie się nie spojrzy to oligopol pośród dużych producentów, a państwo uważa to za normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 12# Re: Drożyzna w bankach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.06, 13:21 "Doczekać się nie mogę obietnicy banków zmniejszenia obciążeń !!! Wydaje się, że prezesi banków będą rezygnować ze swych rozdętych gaży" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gonzo Re: Drożyzna w bankach IP: 156.17.201.* 19.06.06, 13:30 "- Weszliśmy do Unii Europejskiej, więc ceny usług zaczęły się dostosowywać do zachodnich." Ciekawe więc,czemu polskie wynagrodzenia nie zaczęły się dostosowywać do zachodnich i wciąż są czerokrotnie mniejsze????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy S. Re: Drożyzna w bankach IP: 82.139.179.* 19.06.06, 13:40 Trzeba ustawowo zakazac bankom pobiranie jakikolwiek prowizji za prowadzenie rozliczeń. Banki dostatecznie zarabią na oprocentowanii kredytów, trzeba zakac to lichwiarstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siwy Re: Drożyzna w bankach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.06, 13:52 Największą grandą jest cennik PKO BP. Bank państowy, emerytów, zasiłkowców itp jest chyba najdroższym na rynku. Jutro jadę zrezygnować z ich usług! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolka Re: Drożyzna w bankach IP: 156.17.201.* 19.06.06, 13:57 He he, ja zrezygnowalam jakies 3 miesiace temu i to byl jeden ze szczesliwszych dni w moim zyciu :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Dlaczego przelewy międzybankowe nie odbywają się 19.06.06, 14:03 w czasie rzeczywistym, jak w Niemczech? Gdzie nadzór Bankowy i UOKiK ? Odpowiedz Link Zgłoś