Gość: Krzysiek Nie! Nie! Nie! IP: *.ucsd.edu 14.07.06, 21:51 Znowu podatki ida na nic, czy nie lepiej wydac te 60 mld na inwestycje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bezrobotny Tak, tak,przejdą na emeryturę i pójdą do roboty... IP: *.icpnet.pl 15.07.06, 09:27 A dla "normalnych" bezrobotnych którym pracodawca opłaca ZUS, trzeba będzie uchwalić niedługo ustawę o eutanazji.... Zagrożeni będą też ci co pracują w szarej strefie, bo emeryt wspomagany emeryturą będzie im zbijał stawki w dół... Nie wszyscy bezrobotni znają obce języki i są na tyle obrotni żeby na czas uciec za granicę i przeżyć.... Odpowiedz Link Zgłoś
kot9999 We wszystkich krajach rozwinietych mowi sie o cora 15.07.06, 12:28 We wszystkich krajach rozwinietych mowi sie o coraz pozniejszych emeryturach bo systemy pekaja w szwach. U nas jak zwykle wszystko robi sie na odwrot... Odpowiedz Link Zgłoś
rechott Re: We wszystkich krajach rozwinietych mowi sie o 15.07.06, 14:00 Paranoja, Wszystkim będą rozdawać, to skąd mają brać??? Pan zapłaci, pani zapłaci. Kolejny powód aby stąd wyjechać. Odpowiedz Link Zgłoś
wieslaw42 Re: We wszystkich krajach rozwinietych mowi sie o 16.07.06, 11:02 Parafrazując słowa Pawlaka - Rorwalmy tę Polskę panie prezydencie! Odpowiedz Link Zgłoś
wuetend Re: We wszystkich krajach rozwinietych mowi sie o 16.07.06, 11:22 nie, towarzyszu wieslawie, podaj konstruktywny pomysl. oto moj - pierwszy punkt: odebranie przywilejow gorniczych, prywatyzacja gornoslaskich kopalni kazdorazowo za 1 pln (slownie: zlotowka), za ktora obejmuja majatek ich zwiazki zawodowe a za zaoszczedzone pieniadze 300% podwyzka dla policjantow wieslaw42 napisał: > Parafrazując słowa Pawlaka - Rorwalmy tę Polskę panie prezydencie! Odpowiedz Link Zgłoś
franzmaurer Kmiotki z Wiejskiej... 14.07.06, 22:00 Jak zwykle kmiotki ul.Wiejskiej pójdą na rękę mafii 'zawodowych związkowców' z OPZZ... Gdyby teraz ktoś postawił ekonomicznych analfabetów z OPZZ pod mur i nafaszerował ołowiem to przyszłe pokolenia powinny temu komuś wystawić pomnik. Nie ma nic gorszego, niż zadłużanie dzisiejszych 20-latków, którzy dopiero co zaczęli pierwszą robotę a już muszą płacić na jakąś hołotę która pójdzie sobie na pomostówki "wywalczone" przez związki... Polecam: mojefinanse.interia.pl/news?inf=770109 Niedługo za 1000zł haraczu pobranego przez ZUS człowiek dostanie jakieś 50gr... Życzę temu 'systemowi' bardzo rychłego pier..lnięcia z głosnym hukiem :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bezrobotny Ile kosztuje utrzymywanie skłóconych polityków??? IP: *.icpnet.pl 15.07.06, 11:08 Co oni robią za te pieniądze które im społeczeństo płaci? Produkują tysiące ustaw, ale jaki problem społeczny skutecznie rozwiązali? Dlaczego w Sejmie musi być aż 460 posłów? Dlaczego jeszcze istnieje Senat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 23latek dokladnie! IP: *.chello.pl 15.07.06, 18:17 ja widze ze moje pokolenie glosuje stopami. Sam place 1500zl characzu co miesiac, a nie licze vat-u i akcyzy. Po studiach (za ktore sam place) spier***m z polski i nigdy tu nie wroce, tak jak wiekszosc moich znajomych. Niech sie OPZZ wypcha taka polska. Dobrze ze mam taka profesje ze moge pracowac w kazdym rozwinietym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bezrobotny Emerytury głodowe, ale coraz więcej milionerów IP: *.icpnet.pl 15.07.06, 20:02 i nawet miliarderów w Polsce. Wielu z nich się w przedziwny sposób "uwłaszczyło" na wspólnym za komuny majątku w okresie 17 lat jaki minął od tzw. "odzyskania wolności" w 1989r. Społeczeństwo jest robione w c.... jak za komuny. Wtedy była "demokracja ludowa", teraz jest demokracja oligarchiczna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heraldek Dlaczego lesnik potrzebuje wczesniejszej emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 23:13 ....chyba z powodu przetlenienia mozgu......... Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: Dlaczego lesnik potrzebuje wczesniejszej emer 15.07.06, 17:29 Kleszcze go w d*pe gryzą i ma boleriozę. -- Frant - humor, satyra, krytyka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Huba Re: Dlaczego lesnik potrzebuje wczesniejszej emer IP: *.proxy.aol.com / *.proxy.aol.com 16.07.06, 00:50 Popieram Cie Heraldek. Tak samo uwazam,ze to przesada.Moim zdaniem na wczesniejsze emerytury zasluguja tylko gornicy i ewentualnie hutnicy.Ich praca jest wykonywana w warunkach szczegolnie uciazliwych i tylko tym dalbym przywilej wczesniejszej emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lek med Re: Dlaczego lesnik potrzebuje wczesniejszej emer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.06, 16:05 Jestem anestezjologiem. Chciałbym powiedzieć tylko tyle, że opary gazów anestezyjnych wdychanych przewlekle przez całe lata pracy wyrządzają w DNA człowieka takie uszkodzenia jak palenie 20-30 papierosów dziennie. Jest to fakt potwierdzony poważnymi badaniami naukowymi. A dyrektorzy szpitali absolutnie nie dbają o higienę pracy na bloku operacyjnym(oczywiście z oszczędności). Ten smutny fakt dotyczy całego personelu uczestniczącego w operacji od anestezjologa przez zabiegowca, instrumentariuszki itd. Także nie tylko górnicy i hutnicy pracują w szkodliwych warunkach. A napewno nie ci, którzy siedzą w biurach a swoje karty dają do podbicia kolegom. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Dlaczego lesnik potrzebuje wczesniejszej emer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 17:59 Odpowiem krótko, bo nie dożywa wieku emerytalnego.Praca na swiezym powietrzu tylko z nazwy jest zdrowa.90% lesników po pięćdziesiątce, pracujacych poza biurami to ludzie schorowani (borelioza, reumatyzm....)a musza nadal biegać po lesie czy to w deszczu czy śniegu.Jest to srednia przyjemnosć dla młodych i zdrowych o starych nie wspominając.Stereotyp pracy lesnika i rzeczywistosć to dwie rózne sprawy.Radziłbym porozmawiać z jakimś leśnikiem przed wygłaszaniem podobnych opini, zmiana poglądów gwarantowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Dlaczego lesnik potrzebuje wczesniejszej emer IP: 80.48.253.* 18.07.06, 12:37 a może chodzi o pilarzy którzy zasówają ciężko jak mało kto, wypadki smiertelne powyżej górnictwa, reumatyzm i choroba wibracyjna u każdego, w wieku 55 lat nadgarstki ma tak słabe ze nie może utrzymac nic w ręce ?? co ?? to też leśnik (osoba pracująca w lesie) i mam nadzieje ze głownie o nich chodzi mówiąc o wcześniejszych emeryturach lesnicy !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komar Toz to triumf lewicy komunistycznej!!!!! IP: 86.68.58.* 15.07.06, 03:34 I kto za to zaplaci , no kto???? Dziady politycy,komunistyczni dzialacze zwiazkowi nauczeni kretactwa przygotowuja mlodemu pokoleniu Polakow Wielkiego Garba. Brak odpowiedzialnosci i brak perspektyw rozwoju to typowa choroba tego lewicowego paskudztwa rozlewajaca sie na caly kraj. Nic, tylko wyciagaja lapy po kase, tak jakby budzet panstwa to byl worek sw Mikolaja pelen prezentow. Liczcie, liczcie i tak sie przeliczycie, bo mlodzi ludzie i mlodzi przedsiebiorcy z garbem podatkow do zaplaty, wyjada zagranice, zamiast robic na "solidarne" renty i emerytury. Jak tylko pomysle, ze projekt przygotowuja i popieraja znani z "autorytetow moralnych i intelektualnych" politycy i dzialacze OPZZ, PiS-u, LPR, SLD i Samodestrukcji, to zaczynam sie bac o rodzine w Polsce. Program gospodarczy rzadu, to jedno wielkie rozdawnicze nieporozumienie, niesprawiedliwosc i upakarzanie jeszcze wiekszej, a w szczegolnosci mlodszej czesci spoleczenstwa jaka jeszcze chyba nie dotknela tego kraju. Bo z jakiej racji sprzedawczyni np Biedronki ma dluzej pracowac na swoja emeryture niz lesnik?????????? Moze wyjasni mi to ktorys z tych durnych pomyslodawcow? A oto moje wyliczenia ile mlodych Polakow, znajacych jezyk obcy, w wieku 18-30 lat zostanie w Polsce w najblizszych latach: 0. Szanowna komisjo przyznawajaca emeryturki: NIGDY WAM TEGO NIE ZAPOMNE!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slonka Re: Toz to triumf lewicy komunistycznej!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 23:22 a kto płaci na rencistów, opiekę społeczną, zasiłki dla matek na urlopach, nie mówiąc już o chorych, którzy leczą się notorycznie? a czy ci młodzi którzy tak "napłacili się" podatków nie potrzebowaliby trochę popracować; może jest ktoś mądry i sprawiedliwy w tym kraju, kto odpowie mi , ile zapłacił już człowiek przez 30 lat pracy?-----oj, mieć tylko te pieniądze...nie wymądrzać się , jak się nie ma pojęcia na poruszany temat, bo już czytać przykro, jak w krainie przygłupów-a wszyscy Polacy to się na WSZYSTKIM! znają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komar Re: Toz to triumf lewicy komunistycznej!!!!! IP: 86.68.58.* 16.07.06, 13:34 Zastanow sie jeszcze raz kto nie ma pojecia na powyzszy temat. Temat artykulu to przyznawanie wczesniejszych emerytur. Co do opieki spolecznej, matek na urlopie macierzynskim to wiadomo, ze wszyscy podatnicy od dawna na to loza, i nie trzeba sie zastanawiac nad slusznoscia tych podatkow. Co do krainy przyglupow - to nazywajac tak Polske, nie wystawiasz sobie dobrego swiadectwa i obrazasz pozostalych mieszkancow tego kraju. A po wtore to w Polsce mamy wiele autorytetow i ludzi inteligentnych, ktorzy nie pchaja sie niestety do polityki i nie maja sily przebicia by "bic" glupote, w przeciwienstwie do motlochu z Samodestrukcji i niektorych zwiazkow zawodowych, ktorzy nam serwuja takie wlasnie ustawy jak opisana w artykule. Mlodzi ludzie chca, musza i beda pracowac to oczywiste, ale nie na symulantow- rencistow i nie na kogos, kto majac 45 - 50 lat ma emeryturke, i z pewnoscia jeszcze dorabia na boku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polski kibol Re: Posłowie za przywilejami dla emerytów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 05:29 Co pie..ny komunistyczny kraj! Odpowiedz Link Zgłoś
stanislaw32 Re: Posłowie za przywilejami dla emerytów 15.07.06, 06:05 Czy oni juz naprawde nie potrafia nadac wlasciwego tytulu artykulowi. Przeciez ten artykul nie mowi o zadnych przywilejach dla emerytow. S Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: Posłowie za przywilejami dla emerytów IP: *.kalisz.mm.pl 15.07.06, 06:41 Emerytura powinna byc powszechnie dostępna zaraz po ukończeniu szkoły. A dla wybranych grup zawodowych na podstawie sondaży już od przedszkola. Wszyscy pracujący na dworze jak lesnicy, górnicy, kolejarze, podbudkarze piwni i inni nie powinni wogóle zaczynac pracy bo może im zaszkodzić. A na to wszystko pieniądzae z oszczedności budżetowych i opodatkowania bogatych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Naród wybrany w potrzebie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 08:17 Już za kilka lat załamanie systemu emerytur. Albo podniosą zus albo obniżą emerytury. Ciekawe jak zwiększenie wydatków na to wpłynie. Już teraz więcej osób żyje na "koszt państwa" niż na to zarabia. To dzięki tym darmozjadom tyle ludzi wyjechało z kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
ppppp7 Re: Naród wybrany w potrzebie ! 15.07.06, 11:40 Jakie za kilka lat???? Już dzisiaj bieżące wpłaty starczają tylko na 2/3 wypłat emerytur! Resztę dopłaca ZUSowi rząd z budżetu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emerytka Re: Naród wybrany w potrzebie ! IP: *.robbo.pl 15.07.06, 19:01 Ja przez wiele lat PłACIłAM SKłADKę EMERYTALNą , którą państwo obracało i zarabiało na tym, a wkażdym razie powinno zarabiać ,policzmy oszczędnie : 35 lat pracy x 12 miesięcy daje 420 miesięcy. przeciętna składka emerytalna wynosiła średnio 900zl co daje wpłacone na ZUS 378 000zł. ZUS te pieniądze fizycznie miał i mógł nimi obracać, to kto mi tu daje emeryturę .?! Chyba ją sobie zapracowałam . Gdyby mnie nie zmuszano do płacenia tylko ulokowałabym je w banku byłabym bogata! Nie chrzan tomuś, że mi coś dajesz, bo sama na tę głodową emeryturkę uzbierałam. Ty tez płacisz składkę emerytalną tylko masz nade mną te przewagę, że oprócz ZUSu masz OFE i III filar w jakimś towarzystwie ubezpieczeniowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody Re: Naród wybrany w potrzebie ! IP: *.chello.pl 15.07.06, 19:56 nie obracal tylko wyplacal tym ktorzy w tamtym czasie byli w wieku emerytalnym. A tomek nie jest w lepszej sytuacji bo tak jak ty placi zus, ktory zabiera polowe jego wynagrodzenia i nie jest w stanie zaoszczedzic w 3 filarze. No jest ofe chyba trafia tam jakies 3,25% tego co idzie do zus, wiec w sumie nic z tego nie bedzie mial. Fakt my mamy przewage nad toba w tamtym czasie, mozemy z tad wyjechac zamiast dawac sie okradac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miguell Naród wybrany w potrzebie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 21:23 Gość portalu: emerytka napisała: > Ja przez wiele lat PłACIłAM SKłADKę EMERYTALNą Przestań pierd...ć babciu. 1.System ZUS jest systemem gdzie jedno pokolenie płaci na następne. Gdy populacja rośnie to więcej jest utrzymujących, gdy maleje więcej utrzymywaych. Jezeli będzie coraz więcej młodych emerytów to nie znajdą frajerów aby na nich robili. 2.Jeżeli wplaciłaś tak dużo a tak mało dostajesz to uszczęśliwianie innych tym systemem jest zwyczajną polską złośliwością 3. Jaki podatek dochodowy placiłaś? jakie skladki zdrowotne płacił Twój pracodawca i Ty? Jaki VAT? Do cholery, najlepiej zarżnąć mlodych podatkami zeby dostac 500 zł. Gratuluję, ja mam miedzynarodowy Uniwesytet i wyjazd z tego kraju to dla mnie kwestia tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gluś Re: Naród wybrany w potrzebie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 12:08 A co ty T. Czereśniak jeszcze tutaj robisz. Rychtuj kuferek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasunia Re: Posłowie za przywilejami dla emerytów IP: 217.67.133.* 15.07.06, 08:40 wszyscy chca miec przywileje a nikt nie mysli zarabianiu.zaiste dziwny to kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beta Re: Posłowie za przywilejami dla emerytów IP: *.chello.pl 15.07.06, 09:03 To mi solidarność, jak są równi i równiejsi !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lubat Gdyby to były przywileje IP: 82.139.11.* 15.07.06, 09:33 to posłowie i pismaki pchałyby się do tych "uprzywilejowanych" zawodów, a nie klepały biedę na dietach poselskich i w redakcjach. W tych kilkunastu postach panuje zupełne nieporozumienie. Zadłużenie kraju powstaje nie z powodu rozpasania emerytów, czy luksusowych płac np. nauczycieli czy policjantów. Nikogo jednak nie razi dziesiątki miliardów dolarów na typowo ofensywne uzbrojenie jakim są samoloty F-16. Takich okoliczności, gdzie państwo lekką ręką funduje zagranicznym podmiotom miliardy kosztem poziomu życia własnych obywateli jest bez liku. Natomiast emeryt, jeśli nawet dostanie te kilkaset zł w sposób uprzywilejowany to wyda je nie za granicą, a da pracę w Polsce kupując wcale nie luksusowe wyroby krajowe. Polscy wytwórcy nie mają problemu z inwestycjami, oni mają problem, że nie ma kto kupować ich towarów, bo rynek wewnętrzny jest pozbawiony siły nabywczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajet człowieku puknij się w czaszkę! IP: *.chello.pl 15.07.06, 10:03 żeby wypłacić emeryturę (komuś dać), trzeba komuś innemu zabrać, kapujesz? w Europie Zachodniej już się pokapowali i próbują zwiększać wiek emerytalny, a nie zmniejszać. Żyjemy coraz dłużej, a emeryci w obecnym systemie są w dużej części utrzymywani przez legalnie pracujących lub prowadzących biznes. A F16 jest typowo DEFENSYWNYM samolotem - myśliwce służą do obrony przestrzeni powietrznej przed bombowcami wroga, nie słyszałeś? czytać czytać czytać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lubat Re: człowieku puknij się w czaszkę! IP: 82.139.11.* 15.07.06, 13:25 Już się puknąłem i dalej mi wychodzi to, co napisałem wcześniej. Mylisz się, że trzeba komuś zabrać, żeby dać emeryturę. Wystarczy nie pozwalać zagrabiać gros dochodów jednostkom. Pewnie o tym nie wiesz, bo "liberalne" mass media o tym milczą, że w sprywatyzowanych za psie pieniądze firmach kilkuosobowy zarząd kasuje więcej, niż 200-300 osobowa załoga. Jeśli w Europie próbuje się podwyższyć wiek emerytalny, to równie skuteczne będzie uchwalenie prawa wprowadzającego strefę podzwrotnikową na Grenlandii. W Niemczech człowiek 50-letni jest już praktycznie bez szans na rynku pracy. Niewiele lepiej jest w innych krajach, z tendencją pogorszenia szansy zdobycia pracy. Co do F-16, to możesz go uznać za szybki środek transportu dla pilotów. Ja pozostaję przy definicji (nie mojej zresztą) że to broń ofensywna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex Re: człowieku puknij się w czaszkę! IP: *.wpiszu.pl / 80.54.32.* 15.07.06, 16:17 do lubata:Typową bronią ofensywną są B O M B O W C E !!!CZYTAĆ CZYTAĆ CZYTAĆ i nie zatruwać mozgów niektórym półgłówkom na tym forum! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lubat Re: człowieku puknij się w czaszkę! IP: 82.139.11.* 15.07.06, 18:08 Kiedy już drugi człek mnie wzywa i to wielkimi literami do czytania to zaczynam wątpić w swoje oczytanie. Moja wiedza wojskowa mówi mi, że zarówno bombowce jak i myśliwce są zdecydowanie bronią ofensywną, co zresztą zawarte jest w układach określających dopuszczalną ilość uzbrojenia między NATO i Rosją. Faktem jest, że każda broń może też być użyta do obrony, co wcale nie zmienia jej właściwego przeznaczenia. Oczekuję nie tylko wezwania do czytania, ale wskazania mi źródeł, gdzie mógłbym się przekonać o swojej ignorancji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RYBA Re: człowieku puknij się w czaszkę! IP: *.petrus.com.pl 17.07.06, 09:17 Zarówno Pan jak i Pana adwersarze macie rację - F-16 jest samolotem wielozadaniowym i jego rola - defensywna czy ofensywna zależy od uzbrojenia, i zadania do jakiego został uzyty - np. patrolowanie przestrzeni powietrznej, albo osłona bombowców atakujących terytorium nieprzyjaciela. Natomiast kwestia zasadności jego zakupu jest co najmniej dyskusyjna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Kosmal Re: człowieku puknij się w czaszkę! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.06, 09:24 KAZDA bron jest defensywna :) Jak sama nazwa wskazuje sluzy do obrony :) I jest wystawiana na targach obronnych, a nie na targach ofensywno-zaczepnych :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uwa Re: człowieku puknij się w czaszkę! IP: *.nowyzwm.punkt.pl / 217.197.79.* 16.07.06, 11:56 A komu sie zabiera zeby dac bezrobotnemu? Zdrowemu, nieschorowanemu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: Posłowie za przywilejami dla emerytów IP: *.telsten.com / 195.205.6.* 15.07.06, 09:45 cale zycie ciezko pracowalem.Na emeryture poszedlem po ukonczeniu 65 lat.Teraz mam nedzne ochlapy,ledwo starcza mi na zycie.Dobrze,ze nie choruje,bo na lekarstwa juz by mi nie starczylo.Wiem,ze to wszystko dlatego,ze sa rowni i rowniejsi emeryci.Dlaczego wymyslaja takie terminy jak ciezkie warunki pracy? Czy nauczyciel ma ciezkie warunki pracy?Jesli chcialbym obijac sie w pracy to zostalbym nauczycielem.Rozumiem,ze gornicy ciezko pracuja,ale to ich wybor.Ja pracowalem na budowie i wcale nie bylo lzej,a czesto rownie niebezpiecznie,w glebokich wykopach.Dajcie im prace a nie udawajcie,ze jestescie tacy dobrzy.Przeciez i tak pojda pracowac na czarno,bo za 500 zl nikt nie przezyje.Natomiast ci,ktorzy osiagneli prawdziwy wiek emerytalny dostana mniej,bo musi starczyc dla tych ktorym panstwo nie umie zapewnic pracy.Mlodzi jada na emigracje,bo nie maja pracy.Kto bedzie zarabial na emerytow? Czy chcecie doczekac sie kolejnej rewolucji?Dziwie sie,ze panstwo dotad nie zbankrutowalo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bezrobotny Emerycie - możesz podziwiać SB-eckie emerytury IP: *.icpnet.pl 15.07.06, 10:21 Nie wzyscy mają tak jak Ty. Są w III-ciej RP także szczęśliwi emeryci. Tym się ciesz.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody Re: Emerycie - możesz podziwiać SB-eckie emerytur IP: *.chello.pl 15.07.06, 18:51 tak...gornicy, byli zomowcy i inni mundurowi, maja po kilka tys czesto w wieku 40 paru lat Ja tam sie z tego nie ciesze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luis Re: Emerycie - możesz podziwiać SB-eckie emerytur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 17:03 Mój kolega mając 36 lat, po 16 latach pracy w Policji przeszedł na emeryturę i dostaje 1100 zł na rękę co miesiąc. Inni muszą na to pracować do 65 roku życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Emerycie - możesz podziwiać SB-eckie emerytur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 17:11 Mój kolega mając 36 lat po 16 latach pracy w Policji przeszedł na emeryturę i dostaje co miesiąc 1100 zł na rękę. Inni muszą na to pracować do 65 roku życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakr Kapitalizm i socjalizm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.06, 18:01 W Polsce mamy obok siebie kapitalizm i socjalizm. Kapitalizm (często - dziki) to praca przez 6 dni w tygodniu po 10 godzin za 600 - 700 złotych miesięcznie. Socjalizm to np. praca w szkole. MOŻMA się tam napracować, ale nie ma przymusu. I - luksus emerytury po 30 latch pracy. Sam jestem nauczycielem i zastanawiałem się, czy iść za rok na emeryturę czy nie (bo szkoła może przestać istnieć z braku dzieci). Ale miłościwie panujący w imię hasła "PIS da wszystkim" - mnie też dadzą luksus przejścia w dowolnym czasie na emeryturę. Tyle, że za moją emeryturę zapłaci kasjerka w supermarkecie - jeszcze dłuższą pracą i jeszcze marniejszą płacą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadeusz to jaki z niego SBek skoro zaczął robotę w 89 roku IP: *.kg.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.06, 20:20 Prawda ,że policjanci , Straż miejska, Straż Pożarna, Straż Graniczna , Służba Ochrony Kolei, Służba Więzienna, i diabli wiedzą kto jeszcze przechodzą na wcześniejsze emerytury . W przypadku tych co pracują w mundurze w służbie sensu stricte jest to bez wątpienia słuszne , problem w tym ,że wystarczy tam pracować w charakterze sekretarki w stopniu posterunkowego i jest się wcześniejszym emerytem . To jest złe i to trzeba zmienić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sokista Re: to jaki z niego SBek skoro zaczął robotę w 89 IP: *.elpos.net 13.08.06, 20:20 Mylisz się kolego Straż Ochrony Kolei nie przechodzi wcześniej na emeryturę a co do reszty to się z tobą zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezrobotny_bez_zas Problem jest z" 55+" bez pracy i bez zasiłku! IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 15.07.06, 09:46 Posłowie powinni rozwiązać problem ludzi po 55 r zycia bez pracy,bez zasiłku,bez pracy bo za starzy,za młodych do emerytury,za zdrowych do renty.To jak dotąd jest problem nierozwiązany przez żadną z dotychczasowych władz. Odpowiedz Link Zgłoś
kliks4 Re: Problem jest z" 55+" bez pracy i bez zasiłku! 15.07.06, 10:05 No i to jest problem w bardzo wielu przypadkach nie z winy tych ludzi a juz na pewno nie jest ich winą to ze ZUS przez dziesiątki lat ich okradał i robi to nadal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bezrobotny Bezrobotni + 55 sami rozwiązują swój problem IP: *.icpnet.pl 15.07.06, 10:07 I podejrzewam że jest to rozwiązywnie przez zawiązywanie. Zawiązywanie sobie sznura na szyi gdzieś w lesie.... Dzięki temu politycy nie muszą już problemu rozwiązywać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajet to wszystko się rypnie, bo IP: *.chello.pl 15.07.06, 10:00 gdy w kraju będzie 3 razy więcej emerytów niż pracujących, to reszta pracujących odmówi utrzymywania rzeszy młodych i sprawnych emerytów, i wyjedzie. Lepsza praca w obcym kraju niż niewolnictwo we własnym. System zbankrutuje - i dobrze, zasłużyliśmy na to. Demokracja, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
luna1111 Re: to wszystko się rypnie, bo 15.07.06, 15:57 Gość portalu: kajet napisał(a): > gdy w kraju będzie 3 razy więcej emerytów niż pracujących, to reszta pracującyc > h > odmówi utrzymywania rzeszy młodych i sprawnych emerytów, i wyjedzie. Lepsza > praca w obcym kraju niż niewolnictwo we własnym. System zbankrutuje - i dobrze, > zasłużyliśmy na to. Demokracja, no nie? Czy ty człowieku myślisz,że zawsze będziesz zdrowy i silny? Wyjedziesz i z twoich składek emeryturę dostaną Anglicy.Kiedy się zestarzejesz to wyrzucą cię z pracy, a angielscy młodzi liberałowie nie będą chcieli płacić na jakiegoś polskiego dziada i wyrzucą cię z byle powodu ze swojego kraju. Wrócisz do Polski ,a tu nie będzie dla ciebie już miejsca. Czara goryczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miguell to wszystko się rypnie, bo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 17:26 Jedna drobna różnica. Moi znajomych w Anglii stać na Prywatne Programy Emerytalne. Ja w Polsce wierzę na razie w ZUS (tylko na to mnie stać) Nie sądzę jednak, że będę miał większą emeryturę od nich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody Re: to wszystko się rypnie, bo IP: *.chello.pl 15.07.06, 18:34 w GB podstawowe skladki i wysokosci emerytury sa bardzo bardzo niskie. Wszyscy placa sobie prywatnie. Po za tym jak bede pracowal w Gb i placil panstwowe ubezpieczenie to dostane tez panstwowa emeryture (i prywatna tez be bedzie mnie stac na to zeby odkladac na nia cale zycie) Po za tym w angli prace moze znalezc kazdy, nie zawsze wymazona ale klazdy znajdzie ! Wystarczy znac jezyk i nie byc nierobem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 23latek to sie juz dzieje ! IP: *.chello.pl 15.07.06, 18:31 to sie juz dzieje ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Huba Re: to wszystko się rypnie, bo IP: *.proxy.aol.com / *.proxy.aol.com 16.07.06, 01:45 Kajet,nie bedzie tak jak myslisz.Emeryci odejda na emeryture a na ich miejsce przyjda mlodzi ludzie,bedzie to zamiana i skladki tych modych ludzi beda na tych emerytow.Musi tu byc jednoczesnie wyrazne zastrzezenie,ze emeryt nie moze podejmowac dodatkowej pracy nawet na pol etatu.Powinien byc jasno okreslony wybor albo emerytura albo dalej praca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Polska krajem emerytów i rencistów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.06, 10:20 a pracujący wyjadą do normalności. A jak wprowadzą podatek za posiadanie polskiego paszportu to i to się wyreguluje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bezrobotny Nie tylko emerytami i rencistami Polska stoi... IP: *.icpnet.pl 15.07.06, 10:24 Jej dumą są także bezrobotni.... Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: Nie tylko emerytami i rencistami Polska stoi. 15.07.06, 17:37 Ciekawe jak nazywa się człowiek nie jest zarejestrowany w Urzędzie Pracy? Niezarejestrowany? A może bezpłciowy? -- Frant - humor, satyra, krytyka Odpowiedz Link Zgłoś
ezpa7z9 [...] 15.07.06, 11:13 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Posłowie za przywilejami dla emerytów IP: *.autocom.pl 15.07.06, 12:14 A leśnicy to też, w szkodliwych warunkach? myślałem,ze w lesie jest świeże powietrze, cisza, spokój... Ja też proszę o wcześniejszą emeryturę, bo mam wrażenie, że praca mi szkodzi (w przeciwieństwie do wypoczynku). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody Re: Posłowie za przywilejami dla emerytów IP: *.chello.pl 15.07.06, 18:30 DOKŁADNIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soma115 Re: Posłowie za przywilejami dla emerytów IP: *.netia.pl 15.07.06, 12:59 Czy mnie się wydaje, czy ktoś tu obiecywał nie zwiększanie wydatków socjalnych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andru Winić gospodarza należy IP: 80.51.226.* 15.07.06, 13:13 Nie zapominajmy, że na te emerytury wcześniejsze, czy "zwykłe" zarobli sami zainteresowani, odawając co miesiąc składkę ZUS jak każdy inny obywatel. Idąc na wcześniejszą emeryturę godzą się na jej analogicznie mniejszą wysokość. A to, że państwo dopłaca do tego 60 mld zł to wina państwa, bo wynika to z jego niegospodarności. ZUS przejada pieniądze, nie potrafi o nie dbać, więc aby spełnić zobowiązania emerytlane państwo musi dopłacać. Nie obwiniał bym nauczycieli, górników, lecz "gospodarnych" polityków i urzędników. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktostam Re: Winić gospodarza należy IP: *.ks.k.pl / *.korbank.pl 15.07.06, 18:24 To ze odawali co miesiac skladke na ZUS nie znaczy ze zarobili na swoja emeryture. Przykladowo gornicy tylko w 60% finansuja swoja emeryture, reszte musimi doplacic my. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody Re: Winić gospodarza należy IP: *.chello.pl 15.07.06, 18:29 no wlasnie jak by im ograniczyli te emerytury do kwoty jaka sobie wypracuja (placac jednoczesnie characz za stary portfel - tak jak wszyscy) to moga isc kiedy chca i mi to rybka. Ale oni sie domagaja mojej kasy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Posłowie za przywilejami dla emerytów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 13:29 o Kim dupku piszesz te brednie.Moze o sobie i tobie podobnym? Ludzie ktorzy pracuja w warunkach szkodliwych zasluguja na to,czy ty polglowku wiesz co to pracowac przy Martenie albo wywarzaniu koksu aby ci dupa nie zmarzla zima? Pewnie siedzisz gdzies na swoim mozgu przy biurku w magistracie i plujesz na ekran monitora. Mozg ci sie przez ten upal zlasował zasrancu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patriota Re: Posłowie za przywilejami dla emerytów IP: *.19.165.1.osk.enformatic.pl 15.07.06, 14:04 Słuchaj mądralo. Jak tak ciękzo pracujesz przy martenie to sobie ty i twoj pracodwaca odłozcie na te wczesniejsza emeryture. Ja sie nie zgadzam placic z moich podatkow. Nikt ci nie kazal ani innym martenowcom robic przy piecu. Trzeba bylo pojsc do biura. Jesli byl taki twoj wybor to sobie odkladaj na wczesniejsze lenistwo. To co proponuja poslowie jest niemoralne i niezgodne z konstytucja i zdrowym rozsadkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
stolat3 Re: Posłowie za przywilejami dla emerytów 15.07.06, 15:59 Gość portalu: Patriota napisał(a): > Słuchaj mądralo. Jak tak ciękzo pracujesz przy martenie to sobie ty i twoj > pracodwaca odłozcie na te wczesniejsza emeryture. Ja sie nie zgadzam placic z > moich podatkow. Nikt ci nie kazal ani innym martenowcom robic przy piecu. > Trzeba bylo pojsc do biura. Jesli byl taki twoj wybor to sobie odkladaj na > wczesniejsze lenistwo. To co proponuja poslowie jest niemoralne i niezgodne z > konstytucja i zdrowym rozsadkiem. O co ci chodzi jebnięty człowieczku? Masz pretensje do ludzi ciężko pracujących . Walnij się w ten pusty poniemiecki łeb , ty matole. Winni są ci co odpowiadają za taki stan rzeczy że ludzie w spokoju nie mogą wypracować sobie emerytur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktostam Re: Posłowie za przywilejami dla emerytów IP: *.ks.k.pl / *.korbank.pl 15.07.06, 18:21 Malo jest ludzi ciezko pracujacych? Pracownicy supermarketow, budowlancy, pielegniarki - to wlasnie oni zaplaca za kolejne przywileje swietych krow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody Re: Posłowie za przywilejami dla emerytów IP: *.chello.pl 15.07.06, 18:27 Tak dlatego ze inni tez ciezko pracuja (wiem ciezko to sobie wyobrazic jak sie ma taki maly mozg jak ty!), i nie powinni doplacac uprzywilejowanym grupom solecznym!. To jest zabieranie mi pieniedzy zebym kogos sponsorowal ! to jest ZŁODZIEJSTWO. Nie zgadzam sie na to abym musial placic za jakichs pojebow. I napewno tego nie zrobie, wyjade jak wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody Re: Posłowie za przywilejami dla emerytów IP: *.chello.pl 15.07.06, 18:23 a kim ty pie..u jestes zeby mi zabierac moja ciezko zarobiona kase. Lecz sie na umysle chory cwoku. Jak uwazasz ze warunki pracy sa zle to sobie znajdz inna prace i nie pyskuj. Dlaczego maja dostac przywieleje ludzie urodzeni tylko w okreslonych latach, pracujachy tylko w okreslonych latach? to jest chore! i Tak nauczyciele pracujacy po 20h/tydz 9m/rok pracuja w szkodliwych warunkach? jesli tak to maja tyle czasu zeby odpoczac ze im sie NIC nie nalezy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Re: Posłowie za przywilejami dla emerytów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 01:47 Trzeba było zostać tym obijającym się, wypoczywającym nauczycielem i nie pieprzyć bzdur! Czy Ty wiesz, człowieku, co to znaczy sprawdzić 30 rozprawek, dyktand, ile to zajmuje czasu? Pewnie myślisz, że to w ciągu tych 18. godzin, poczytaj papierki, nauczyciel pracuje 40 godzin, z tego musi przeprowadzić minimum 18 lekcji do tego cała reszta, ale Ty oczywiście wiesz lepiej. Prosta rada - kształć dzieci na nieuków typu nauczyciel, lekarz i przestaniesz narzekać , a zaczniesz zazdrościć własnym dzieciom. Jest czego, nauczyciel po studiach zarabia kolosalne ok. 1100 zł brutto, ale juz po 15 latach pracy, podyplomówek i awansów może złapać 2000, przyrost po kiju fest, prawie 100%. Mimo wszystko życzę dużo zdrowia i spokoju, a nawet miliona w totka za 2 złote Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoni Re: Posłowie za przywilejami dla emerytów IP: *.proxy.aol.com / *.proxy.aol.com 16.07.06, 01:58 Do mlodego. Moim zdaniem nauczyciele nie powinni byc objeci tym przywilejem. Co prawda skarza sie na prace,ze bardzo ciezka a niejeden na emeryturce dorabia sobie na pol etatu.Ludzie,to chyba juz lekka przesada.Uwazam,ze jesli czlowiek zmeczony ta praca to powinien siedziec w domu,pobierac ta emeryture a mlodym dac swoje miejsca pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sidamo Mlodzi zrywajcie sie z tego kraju puki czas ! IP: *.dip.t-dialin.net 15.07.06, 15:41 Nie chcece chyba przez lata placic na nierobow i leniuchow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: programista dokladnie ! nieroby i zlodzieje ! IP: *.chello.pl 15.07.06, 18:14 czym oni sie roznia odemnie ! ? przywileje ? to ma byc sprawiedliwe, ze ktos ma a inni nie ? kurka ludziom sie w glowie przewraca w tym chormy kraju. ŻADNYCH PRZYWILEJÓW, nawet nikt nie probuje tego uzasadniac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stachanowiec Re: Posłowie za przywilejami dla emerytów IP: *.carnabyhosts.co.uk 15.07.06, 18:39 Władimir Iljicz Uljanow znalazł godnych uczniów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd ktos powinien ich wszystkich za.. IP: *.chello.pl 15.07.06, 18:53 ktos powinien za.. wych wszystkich tlusciochow z opzz, i bylby w koncu spokoj Odpowiedz Link Zgłoś