Gość: sss IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 21:01 jest jak w dniu swira - aby przejsc sucha noga przez park, najmniejszy skwerek trzeba niezle nagimnastykowac sie. zamiast debatowac ktos powinien sie tym zajac, bo nie jest to promocja polski. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stoova Re: Ministerstwo Finansów chce znieść podatek za 07.08.06, 21:49 Ale mnie ten temat denerwuje... 1... 2... 3... Psie kupy są dowodem na nieudolność polskich władz i skundlenie obywateli. My (ja i moja TŻ) po swoim pupilku sprzątamy. Napakowane sterydami indywiduum przygląda się jak jego piesek bez kagańca załatwia potrzebę numer dwa na środku trawnika po czym oddala się udając, że nic się nie stało. Po zwróceniu uwagi pyta - co mam do tego. Po odpowiedzi 'gó..' nie znajduje odpowiedzi. Oddala się jeszcze szybciej. Babcie nie są lepsze... Zachwycam się 'jaką piękną kupę piesek zrobił!', kolega dodaje: 'jaka śliczna kupa!'... babcia udaje, że nic nie słyszy... Inna pytana bezpośrednio przez kolegę 'dlaczego pani sra swoim psem przed moim budynkiem' zaczyna wyzywać kolegę od takich i owakich. Czego to dowodzi? Ci ludzie doskonale sobie zdają sprawę, że dają ciała, że postępują niewłaściwie... i mają to w wiadomym miejscu. Co roku temat wraca wraz z topniejącym śniegiem i co? i nic. Kosze przeznaczone na odchody wypełniają się innymi śmieciami, a chodniki są następną rozrywką zręcznościową w drodze do pracy. Parki, chodniki, ulice śmierdzą psimi odchodami. Nie da się przeczytać gazety idąc chodnikiem. A w Budapeszcie, Pradze się da. Nawet babcie nadwyrężają swe kręgosłupy, żeby posprzątać po zwierzaku. W Howth pod Dublinem widziałem ostrzeżenie o dotkliwych karach pieniężnych za zanieczyszczenia związane z czworonogami.... A teraz właścicielu pieska jedź na urlop, przywiąż niepotrzebne zwierzę do drzewa w lesie i miej na kanikułach świetne samopoczucie. GUB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BMP1 Re: Ministerstwo Finansów chce znieść podatek za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 22:33 Skoro podatek jest przeznaczony na sprzątanie psich kup, to jakim prawem do płacenia zmuszać rolników, których psisko całe życie jest w kojcu lub na łańcuchu, albo właścicieli psiaków w domach poza miastem??? Jak ktoś trzyma samochód w garażu i nie jeździ (po wyrejestrowaniu), to podatku od środków transportu ani akcyzy w benzynie też nie płaci. Logiczne??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łowca debili W kwestii samochodów jesteś dyletantem. IP: *.c27.msk.pl 08.08.06, 07:09 Nie da się w Polsce wyrejestrować samochodu, a gdyby sie nawet dało to i tak nie ma to zadnego znaczenia, gdyż podatku i tak sie nie płaci. Natomiast w kwestii psich kup to masz oczywiscie rację, tym bardziej, że jeszcze nie widziałem, aby ktokolwiek z gminy sprzątał psie odchody. Gminy po prostu uzupełniają w ten sposób swój budżet, kompletnie nie robiąc nic w zamian. A są to niemałe pieniądze, bo w mojej gminie płaci się 32 zł od psa. Odpowiedz Link Zgłoś
athaualpa Re: W kwestii samochodów jesteś dyletantem. 08.08.06, 10:11 Nie wiem, jak sprawa przedstawia się aktualnie, ale swojego czasu (za komuny) rolnicy byli zwolnieni od podatku za psa (chyba 1 sztukę), gdyz traktowano to zwierzę jako stróża gospodarstwa. Dotyczy to dziś tylko rolników, ja sama mieszkając na wsi i posiadając 2 psice, z którymi wychodzę na spacer w pola, musze płacić za nie podatek (po 20 PLN za sztukę). Gmina przeznacza to m.in. na leczenie znalezionych zwierzaków i nie mam nic przeciwko temu. Jeśli ktoś zdecydował się na zwierzę, to musi zaakceptować, że jest to wydatek rzędu min. PLN 50,00 na samo papu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: braad 2 psy na gospodarstwo IP: 212.87.232.* 08.08.06, 12:42 Płaci się podatek za każdego następnego Autora artykułu zapraszam do lektury ustawy o podatkach i opłatach lokalnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piesek Re: 2 psy na gospodarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 12:49 to dotyczy oczywiscie tylko gospodarstw rolnych Odpowiedz Link Zgłoś
toksol Re: W kwestii samochodów jesteś dyletantem. 08.08.06, 10:29 Oczywiście. Nie ma takich służb od sprzatania psich kup. Dozorca koło domu troche zamiata. ale nie z powodu tego podatku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BMP1 Re: W kwestii dyletantów możesz złapać sam siebie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 12:26 A gdzie napisałem, że chodzi o samochód osobowy o całkowitej masie poniżej 3,5 tony??? Spróbuj nie zapłacić podatku od środków transportu po sprowadzeniu np. Vito czy Transita... A czy się nie da wyrejestrować?... No cóż, poczytaj. Poczytalnych w tym kraju dotkliwie brakuje. ;-) Zresztą, i tak chodzi o coś innego: to państwo próbuje nas oskubać w sposób coraz bardziej bezczelny (patrz np. pomysły z ostatnich dni: VAT dla samozatrudnionych albo realizacja przedwyborczych podatkowych obietnic PiSu). Niestety, jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie.... I nie chodzi tu o Fidela... ;-) Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: braad istota podatku IP: 212.87.232.* 08.08.06, 12:46 podatek jest nieekwiwaleny, tzn podatki trzeba płacić, a w zamian nie można niczego oczekiwać. Łączenie wpływow podatkowych (np podatek od posiadania psa) z wydatkami (sprzątanie po nim) jest niezgodne z zasadami podatkowymi. Zresztą co innego jest posiadanie psa (co jest opodatkowane), a co innego sprzątanie po nim (powinien to robić własciciel, jak nie to mandat). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BMP1 Re: istota podatku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 13:15 Święta racja! (Choć pewnie Ksiądz Tischner by powiedział inaczej...)"Podatek jest nieekwiwalentny, tzn. podatki trzeba płacić, a w zamian nie można niczego oczekiwać". Oczywiście, płacimy podatki, ale nie możemy oczekiwać, że państwo i hordy utrzymywanych przez nas urzędników zapewnią nam np. bezpieczeństwo (osobiste i socjalne), równy dostęp do nauki, pracy, służby zdrowia, bezpieczne drogi, prawo do równego traktowania przed sądem... Co innego podatek, a co innego prawa obywateli (obywatel ma nie zrzędzić, a jak nie to w trąbę...) ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hetmanwiechu Swinte slowa 07.08.06, 23:49 nic dodac nic ujac. u nas w USA po piesku sie sprzata, dlatego jak nie chcesz zbierac gowna nie miej psa. prosta sprawa, wiec moge isc do parku, przejsc sie po ulicy wiedzac ze w robote PiSow nie wdepne. Odpowiedz Link Zgłoś
comrade Nalezy zniesc podatek 08.08.06, 09:31 Należy znieść ten podatek od psów. Wpływy z niego sa symboliczne a utrzymują jedynie mentalną patologie - "płace podatek, to moge sr.. moim psem gdzie mi sie podoba". Poza tym, Polska to jest taki ciekawy kraj, gdzie podatki płacone rzekomo w jakims celu NIGDY nie trafiają w całości na ten cel, natomiast w większosci trafiają na dotacje do ZUSu i KRUSu, plus ostatnia nowa moda - emerytury dla górników. Gdyby każda złotówka z akcyzy na paliwo szła uczciwie na budowę dróg to mielibyśmy już kilka tysiecy km autostrad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ergiel Re: Ministerstwo Finansów chce znieść podatek za IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.06, 11:30 A w Paryżu, toś był? :) Odpowiedz Link Zgłoś
stoova Re: Ministerstwo Finansów chce znieść podatek za 08.08.06, 12:56 Mówisz, że mam nmie żałować? Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka202 Re: Ministerstwo Finansów chce znieść podatek za 08.08.06, 13:41 hmmm... gdyby za ten cholerny podatek nasze władze zaczęły stawiać specjalne kosze (+woreczki) na psie kupy-jak to jest np. w Holandii -nie miałabym nic przeciwko. Za mandatami w przypadku nieużywania koszy też bym była. Tylko tu jest potrzebana konsekwencja (bo przy naszych wandalach te kosze nie postałyby zbyt długo..) i oczywiście dzielnicowy, który pilnowałby tego porządku. Płacę podatek-choć nie mam pojęcia na co idą moje pieniądze-ale psich kup nie sprzątam (pies jest nauczony załatwiania się w leśnych haszczach, nigdy na osiedlu), bo między moim domem, a lasem nie ma ani jednego kosza. To co-mam sobie tę kupę w kieszeń wsadzić? Odpowiedz Link Zgłoś
natku Re: Ministerstwo Finansów chce znieść podatek za 08.08.06, 20:44 Swiete slowa! Moj chlopak, ktory jest Anglikiem nazywa nasz piekny Krakow najwieksza publiczna toaleta psow. Niestety w niczym sie nie myli - chodniki przemierzamy slalomem. Druga sprawa to wieczne ujadanie psow na klatkach schodowych i podworkach, dzien i noc bez przerwy....oszalec mozna. Szczegolnie w nocy kiedy nie mozna spac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zofia Re: Ministerstwo Finansów chce znieść podatek za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 22:09 Uważam że minister ma rację, nie powinno się płacić podatków za psy. To zniechęca do adoptowania psów ze schronisk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geyb Re: Ministerstwo Finansów chce znieść podatek za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 23:20 We Wrocławiu właściele psów adoptowanych ze schroniska są zwolnienie z podatku od posiadania psa. Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Re: Ministerstwo Finansów chce znieść podatek za 07.08.06, 23:33 Moja pierwsza po 19 latach wizyta w Polsce w 1994 r. i pierwsze wrażenie: osrane chodniki i ludzie charkający plwociną na ulicach, dzieci wysadzane "na kupkę" pod drzewami, jak zwierzęta. Koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
adalbert57 [...] 08.08.06, 01:53 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
oblesnik Re: Ministerstwo Finansów chce znieść podatek za 08.08.06, 09:10 Smiecie mieszkaja w Polsce. W wiekszosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psinka Re: Ministerstwo Finansów chce znieść podatek za IP: 128.61.146.* 08.08.06, 08:16 Ale dlaczego? Dlaczego wlasciciele adoptowanych psow sa zwolennikami podatku? Ja w pelni popieram mandaty za niesprzatanie, ale podatek? I tak nieodpowiedzialni nie placa na pewno. Poza tym w przypadku psow wiejskich, zgadzam sie z wypowiedziami wyzej, takie psy prawie nie opuszczaja gospodarstw i gminie nic do nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiwan Re: Ministerstwo Finansów chce znieść podatek za IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.08.06, 10:33 opuszczają ,opuszczają i szerza spustoszenie wśród zwierzyny leśnej i cudownie sie na polach mnożą.... Odpowiedz Link Zgłoś
lucusia3 Re: Ministerstwo Finansów chce znieść podatek za 08.08.06, 11:26 To nie sa psy wiejskie. Po polach i lasach szwendają się te miejskie, które przeszkadzały w wyjeździe na urlop, zawracały głowę, gdy urodziło sie dziecko, czy nietrafione prezenty gwiazdkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eualia Re: Ministerstwo Finansów chce znieść podatek za IP: 81.219.149.* 08.08.06, 12:20 Psy ze schronisk powinny iść na smalec a mięso dla biednych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brocer Re: Ministerstwo Finansów chce znieść podatek za IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.06, 23:06 jak zawsze:jeden za wszystkich-wszyscy za jednego...nie rozumiem, dlaczego mam płacic podatek od psiej kupy w miescie, jak mieszkam na wsi, pies jest na mojej posesji i robi kupę na mojej ziemi?.... dlaczego mam placic haracz za psa "miejskiego"?.... Chory kraj... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marianek Re: Ministerstwo Finansów chce znieść podatek za IP: *.devs.futuro.pl 08.08.06, 08:25 bo smierdzi nie tylko u Ciebie, jak przechodze obok takich posesji to odor psich kup potrafi zwalic z nog Odpowiedz Link Zgłoś
stoova Re: Ministerstwo Finansów chce znieść podatek za 08.08.06, 13:08 Gość portalu: brocer napisał(a): > jak zawsze:jeden za wszystkich-wszyscy za jednego...nie rozumiem, dlaczego mam > płacic podatek od psiej kupy w miescie, jak mieszkam na wsi, pies jest na mojej > > posesji i robi kupę na mojej ziemi?.... dlaczego mam placic haracz za > psa "miejskiego"?.... Chory kraj... Podatek za psa płacisz swojemu samorządowi. Jeżeli więc mieszkasz w Pcimiu to te pieniądze nie trafiają na sprzątanie kup w Krakowie! Dżizas! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korektor pała dla autora tekstu - jaki podatek od psa??? IP: 217.168.133.* 07.08.06, 23:08 podatek dotyczy posiadania psa! Odpowiedz Link Zgłoś
werbus Re: pała dla autora tekstu - jaki podatek od psa? 07.08.06, 23:17 Wprowadzić podatek od posiadania penisa lub szparki a jak bedzie duża dziura budżetowa to jeszcze od odbytu. Gość portalu: korektor napisał(a): > podatek dotyczy posiadania psa! Odpowiedz Link Zgłoś
adalbert57 Re: pała dla autora tekstu - jaki podatek od psa? 08.08.06, 01:56 Gość portalu: korektor napisał(a): > podatek dotyczy posiadania psa! podobnie jak niektórzy kretyni płaca podatek od posiadania TV pod nazwa "abonament telewizyjny" ...mam to głeboko w ch.. i nie płace ani za psa ani za posiadanie 32'calowego monitora LCD podłaczonego do kompa> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obecny Ja sprzatam po swoim psie i place podatek ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 23:10 I w prawie 400 tys miescie jest sporo kup, no i 2 ogrodzone wybiegi... kpina. Trzeba wprowadzic nowe regulacje. W planach zagospodarowania powinny byc uwzgledniane ogrodzone wybiegi. Finansowac sie je powinno wlasnie ze skladek psiarzy. A kupy ? Ja sprzatam po swoim psie i mam zamair sprzatac nadal, bo uwazam to za przejaw elementarnego szacunku do innych ludzi. Natomiast nie mam zamiaru wszedzie - poza srodkami komunikacji masowej - zakladac mojemu labradorowi kaganca. Bo to kretynstwo i zascianek. W Polsce w odroznieniu od Niemiec nalezy w wielu gminach zakladac bernardynow,, labradorom, posokowcom itd itp kagance! Zrownuje sie te rasy z amstafami, pittbullami itd. To nieporozumienie. Powinno sie promowac rasy mniej skor do agresji wobec ludzi. Wole nie wspominac ile szykan ze strony ludzi mnie spotkalo z powodu posiadania psa. Mimo ze jestem posiadaczem odpowiedzialnym - sprzatam po psie, prowadzam go na smyczy (spuszczam tylko w domu, na ogrodzonych wybeigach i na odludziu; zakladam mu kaganiec w pociagu, tramwaju, autobusie itd itp). Jezeli ktos z Was ma zamair kupic sobie ps - zwlaszcza wiekszego - i trzymac go w miescie... niech sie dobrze zastanowi. W Polsce dominuje mentalnosc wyklasowionych chlopow - pies tylko na lancuchu przy budzie. Daleko nam pod tym wzgledem do krajow rozwinietych. NIe promuje sie odpowiedzialnosci, nie promuje sie lagodnych ras itd itp. W kazdym badz razie ja nie mam sobie nic do zarzucenia - natomiast jezeli ktos przechodzac w odleglosci 3 - 5 metrow od mojego sa prowadzonego na smyczy boi sie go, to powinien isc do lekarza. Pozdrawiam psiarzy i niepsiarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
igapaw Re: Ja sprzatam po swoim psie i place podatek ! 08.08.06, 09:34 natomiast jezeli ktos przechodzac w odleglosci 3 - 5 metrow od mojego sa > prowadzonego na smyczy boi sie go, to powinien isc do lekarza. Pozdrawiam > psiarzy i niepsiarzy. Jak zwykle brakuje wyobrazni - bo moj piesek lagodny taki..itp. Male dzieci boja sie nawet niewielkich psow. Dla 2-3 latka nawet jamnik to spory pies. Ja sie nie boje, ale widze ze male dzieci czesto sie obawiaja nawet niewielkich ale wyszczekanych ratlerkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAJA Re: Ja sprzatam po swoim psie i place podatek ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 13:27 Zgadzam się z Tobą w 100%.Ja również mam 2 małe pieski i płacę podatek za dwa , sprzątam kupki ... i stwierdziłam,że społeczenstwo polskie ogarneła mania nienawiści dla psów i ich właścicieli.Dlaczego? ano dlatego ,że z góry wiadomo ,że to nie możliwe , by ktoś mógł sprzątać kupy /wiele razy odczułam na własnej skórze wrogość tylko dlatego ,że mam psy /rasowe/. Pozdrawiam właścicieli psów , którzy sprzątają ich kupy, a tym którzy nie sprzątają nie pozdrawiam , bo to dzięki nim jest tak jak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
werbus Re: Ministerstwo Finansów chce znieść podatek za 07.08.06, 23:15 Leniu do roboty a nie po parku chodzić i może jeszcze podglądać młode panienki.A jak już idziesz to gimnastyka ci nie zaszkodzi ,leniu.To ci pa. Gość portalu: sss napisał(a): > jest jak w dniu swira - aby przejsc sucha noga przez park, najmniejszy > skwerek trzeba niezle nagimnastykowac sie. zamiast debatowac ktos powinien > sie tym zajac, bo nie jest to promocja polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pixel znieść podatek za psa, wprowadzic rejestracje IP: *.ri.ri.cox.net 07.08.06, 23:21 coroczna - 25 zlotych za psa lub suke ze znizka np. o 10 Zl za wykastrowane. a hycle niech wylapia te nierejestrowane i po sprawie i po co tyle gadania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heniek za konia tez bo one sraja wieksze kupy IP: *.toya.net.pl 07.08.06, 23:43 .. az sie po lparku albo lesie miejskim nie można przejśc jak przejada tacy fanatycy jazdy konnej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: free Re: Ministerstwo Finansów chce znieść podatek za IP: *.w83-201.abo.wanadoo.fr 07.08.06, 23:49 zamiast slowa "kup, kupy " moznabyloby uzyc slowa "odchody " co byloby bardziej powazne .;no ale nie to rozwikla ten problem polegajacy na opododatkowaniu czy tez nie psow..zyjac we francji, juz mi dlonie odpadly .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: Ministerstwo Finansów chce znieść podatek za IP: 83.167.237.* 08.08.06, 00:01 mowi sie podatek od posiadania psa a nie za psa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Ministerstwo Finansów chce znieść podatek za IP: *.magma-net.pl 08.08.06, 00:21 Tak, tylko niby jak te kupy sprzątać? Na dobrą sprawę, sprzątnięte kupy mogę sobie co najwyżej w domu kolekcjonować, bo przecież nie można ich wyrzucić do śmieci (zagrożenie epidemiologiczne) a specjalnych kubłów na psie kupy niegdzie nie ma. Więc może przed wlepianiem kary za niesprzątanie, umożliwić jakoś jej uniknięcie... Odpowiedz Link Zgłoś
stoova Re: Ministerstwo Finansów chce znieść podatek za 08.08.06, 00:34 przecież są kosze na kupy przeznaczone. a nawet jeśli nie ma, to co szkodzi spuścić sedesem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sd Re: Ministerstwo Finansów chce znieść podatek za IP: *.chello.pl 08.08.06, 00:53 a niesiesz do domu w rekach? gratuluje.. Odpowiedz Link Zgłoś
stoova Re: Ministerstwo Finansów chce znieść podatek za 08.08.06, 13:13 Gość portalu: sd napisał(a): > a niesiesz do domu w rekach? gratuluje.. o papierze toaletowym słyszał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo 1113 Re: Ministerstwo Finansów chce znieść podatek za IP: 62.233.185.* 08.08.06, 00:33 Paranoja ! W mojej dzielnicy ( Katowice ) pojawiły się ostatnio ( w ilości śladowej ) kosze na psie odchody, podczas gdy np. na moim osiedlu kosza na zwykły papier uświadczyć trudno. Mówią, że osoba dobrze wychowana smiecia na chodnik nie wyrzuci, ale żeby karać mandatami najpierw muszą być kosze bo inaczej to o kant d..y potłuc. Co do piesków, to nie sądzę, żeby z tego podatku ktos ekstra psie kupy sprzątał. Gó..o ściele się równo i trzeba ( szczególnie po zimie ) patrzeć gdzie się lezie.Jeśli podatek to przynajmniej z tej kasy powinny być wyznaczone miejsca na psie spacery, gdzie np. psa można na ogrodzonym terenie wypuscić coby sobie sobie bezpiecznie pobiegał,( postulaty znajomych posiadaczy psów ). Inaczej to tylko kolejny mało wychowawczy podatek. Bo jak inaczej nazwać podatek nie do wyegzekwowania ? Podsumowując: pomysł wydaje się słuszny. Masz psa, narobi na chodnik, jezdnię itd, posprzątaj. narobi w krzakach, twoje szczęście, możesz iść dalej. Na koniec jeszcze jeden aspekt tej sprawy. Co z pasmi bezpańskimi ? Kto po nich posprząta ? Czy obrońcom podatku nie przyszło może do głowy, że wielu ludzi wzięło by do siebie pieski gdyby nie ten podatek ? Podejrzewam, że np 40 zeta to dla niejednego emeryta bardzo dużo a nie każdy chce byc na bakier z prawem jakiekolwiek by ono nie było. Na koniec jedna rzecz: można grozić ludziom, że za nieposprzątanie po psie zapłacą mandat, ale jeśli nikt nie będzie tego egzekwować, to znou mamy martwy przepis, który można... potłuc. I już naprawdę na koniec: Czy psie odchody to najważniejszy problem ? Czy to nie jest tak, że zabieramy się za sprzątanie od najmiej ważnych spraw ? Na naszych ulicach lezy kupa śmieci, syf ściele się gęsto, w najbliższym mi parku trzeba uważać gdzie się lezie ( w tym z psem ) bo można nadziać się na strzykawkę lub co gorsza porzuconą igłę. Ludzie ! Czy to całe gadanie o psich odchodach, to nie jest zmiatanie prawdziwych problemów pod dywan ? Podsumowując już na koniec proponuję: 1. Podatek od psów znieść, choćby z tego powodu, że nieściągalny podatek to idiotyzm. 2. Każdemu złapanemu na śmieceniu wyznaczyć karę: 2.1 Finansową np: 5 % jego rocznych dochodów 2.2 kazać mu przepracować np: 2 wekendy przy sprzataniu miasta. Pozdrawiam. Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
stoova Re: Ministerstwo Finansów chce znieść podatek za 08.08.06, 00:39 Gość portalu: Neo 1113 napisał(a): > Czy psie odchody to najważniejszy problem ? Czy to nie jest tak, że zabieramy > się za sprzątanie od najmiej ważnych spraw ? > Na naszych ulicach lezy kupa śmieci, syf ściele się gęsto, w najbliższym mi > parku trzeba uważać gdzie się lezie ( w tym z psem ) bo można nadziać się na > strzykawkę lub co gorsza porzuconą igłę. > Ludzie ! Czy to całe gadanie o psich odchodach, to nie jest zmiatanie > prawdziwych problemów pod dywan ? nie... to jest ważny problem - w żadnym cywilizowanym kraju takiego chlewu nie ma. proszę pamiętać, że zajmowanie się jednym problemem nie wyklucza jednoczesnego rozwiązywania innych. > Podsumowując już na koniec proponuję: > 1. Podatek od psów znieść, choćby z tego powodu, że nieściągalny podatek to > idiotyzm. > 2. Każdemu złapanemu na śmieceniu wyznaczyć karę: > 2.1 Finansową np: 5 % jego rocznych dochodów > 2.2 kazać mu przepracować np: 2 wekendy przy sprzataniu miasta. haha już to widzę... jak Kaczyński był preziem W-wy to miasto wymogło na jednej z uczelni umowę pozwalającą na wstęp zwierzątek na jej teren (zielony) - wiadomo w jakim celu. zasrane miasto zasrańców i obszczymurków Odpowiedz Link Zgłoś
stoova Re: Ministerstwo Finansów chce znieść podatek za 08.08.06, 00:39 a i jeszcze jedno... ale muzeum mamy ładne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hala Re: Ministerstwo Finansów chce znieść podatek za IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.06, 13:32 popieram w 100% ktoś wyrzuci np kupę śmieci do lasu która bedzie się rozkładała jakieś 1000 lat a zbruzga właściciela psa którego kupa rozkłada się w ciągu 2-3 dni Odpowiedz Link Zgłoś
dioskorides A gdzie woreczki ?? 08.08.06, 00:50 Bedąc w Pradze (czeskiej żeby nie było) przy kazdym śmietniku były przyczepione jednorazowe papierowe torebki z tekturową łopatką w środku. Jeżeli tak bedzie to wyglądało u nas to ja posprzątam po swoim psie. Odpowiedz Link Zgłoś
polonski Re:a w germanii.. 08.08.06, 01:15 podatek jest i woreczki sa a kraj dalej zasrany psim gownem. Ostatnio na spacerze w parku hehsta wdepnalem w trzy szczegolnie smierdzace gowna. Dlaczego psie gowno w niemczech bardziej smierdzi i jest paskudniejsze niz w innych krajach? Odpowiedz Link Zgłoś
3krotek Re:a w germanii.. 08.08.06, 10:01 > Dlaczego psie gowno w niemczech bardziej smierdzi i jest paskudniejsze niz w > innych krajach? To prawda, tak samojest we Francji i innych krajach zachodnich. Po prostu tam żywią psy karmą z puszek a nie zdrowymi odpadkami z obiadu. :) Odpowiedz Link Zgłoś
nowinator Re:a w germanii.. 10.08.06, 13:28 > Dlaczego psie gowno w niemczech bardziej smierdzi i jest paskudniejsze niz w > innych krajach? Bo jeśli jesteś w śmierdzącym miejscu (nie jest ważne jaki to smród czy perfumy), to Twój mózg rejestruje zmianę natężenia smrodu, nie sam smród Czujesz na sobie zapach perfum czy wody kolońskiej po 30minutach? A czy czujesz innych? pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek NIe widziałem NIKOGO kontrolowanego IP: *.viknet.pl 08.08.06, 01:31 W moim mieście od czerwca posiadacze psów wychodzący z nimi na spacer mają obowiązek posiadać zestaw do sprzątania po psie, ale NIGDY nie widziałem jeszcze, żeby jakikolwiek funkcjonariusz czy straznik miejski kogokolwiek sprawdził pod tym kątem lub wlepiał mandat. Mieszkam koło parku i nie widziałem tu funkcjonariusza robiącego COKOLWIEK. W ogóle nie widziałem funkcjonariusza w tych okolicach. Widzę jednak srające przy właścicielu psy a zwrócenie uwagi kończy się bluzgiem właściciela. NIGDY przepisy nie będą respektowane jeśli właściciel psa nie będzie wiedział, że funkcjonariusz wyegzekwuje je z całą surowością. Tylko bicie po kieszeni może wymóc czystość. Za to piwo w ręce to ryzyko - za to chętnie łapia. Nie widziałem jednak, żeby ktoś wymazał się lub wdcepnął w puszkę i musiał czyścić buty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mito Re: Ministerstwo Finansów chce znieść podatek za IP: 148.122.35.* 08.08.06, 04:35 wyprostujmy kilka spraw. SPRZTANIE ODCHODOW PO SWOIM PSIE JEST PSIM OBOWIAZKIEM JEGO WLASCICIELA. 1./prezez ZK myli sie, twierdzac, ze podatek ma isc na sprzatanie odchodow - wiele gmnin przeznacza go na dofinansowanie schronisk dla bezdomnych psow i osobiscie uwazam, ze jest to SLUSZNE 2./ kosze na odchody i mandaty za nieusuniecie nieczystosci sprawdzaja sie w wielu innych krajach, tylko u nas NIE-dlaczego??? bo - JAK ZWYKLE - brak egzekwowania przepisow - wiele z nich jest przez to martwych 3./ czy tak trudno w gminie -zamiast beznadziejnych akcji billboardowych zrobic ankiete wsrod wlascicieli psow, badz po prostu poobserwowac, gdzie wyprowadzane sa psy i tam postawic kosze ( po mojej interwencji w UM w Gdyni pojawil sie doslownie kosz sztuk jeden.. na odcinku przeszlo 400m, terenu, gdzie wielui mieszkancow dzielnicy wyprowadza swoje pociechy - chodzenie i szukanie kosza jest naprawde deprymujace, a nikt chyba nie chce stac w warzywniaku za facetem z torebka z psim g... dlatego,ze nie mial gdzie jej wywalic... 4./ dobre by byly torebki papierowe, ale reklamowkiz hipermarketow sa rowniez dobre -i maja swoje "drugie zycie" 5./ z mojego doswiadczenia najlepiej (jezeli ktos chce) zaczac sprzatac odchody po swoim pupilku...zima 0- sprawdzone, dziala 6./ sam sprzatam po moim psie i widok innych osob sprzatajacych jest BARDZO BUDUJACY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo chłopi, bambry i inne wsiowe IP: 213.25.87.* 08.08.06, 05:27 "rolnicy wogóle nie wiedzą że taki podatek istnieje" obawiam się że nie tylko tego nie wiedzą. Nie wiedzą też że psa trzeba normalnie żywić, zapewnić mu cały czas miskę z czystą wodą, budę docieploną, dłuzszy łańcuch. Leczyć jesli coś się dzieje. Obawiam się że oni wiedzą tylko że codziennie trzeba walnąć bimbru i ponarzekac jak im żle. Obejścia to jeden wielki syf - ale na podwórku zawsze stoi fura sprowadzona z Niemniec. Psy na wsiach traktowane są z reguły gorzej niż rzecz. Smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonquil Re: Ministerstwo Finansów chce znieść podatek za IP: 193.59.95.* 08.08.06, 06:53 A ja pierwsze słyszę, żeby podatek od psów szedł na sprzątanie kup. To od zawsze były pieniądze na utrzymanie schronisk dla zwierząt. Jeśli zadziała baza zachipowanych psów i będą kary dla tych, którzy tego nie zrobili, schroniska będą sprawdzać właścicieli i ściągać od nich kasę na utrzymanie wyrzuconego zwierzaka na ulicę - to będzie rewelacja. A kupy po prostu sprzątajmy, tak samo jak wszystkie reklamówki, butelki, papierki po cukierkach, pety. Polacy to ogólnie śmieciarze, niezależnie czy mają w domu zwierzaki czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psi_mag Re: Ministerstwo Finansów chce znieść podatek za IP: *.hutakatowice.com.pl / *.hutakatowice.com.pl 08.08.06, 07:16 A dlaczego ja mam płacić podatek jeśli mój pies biega po podwórzu? Przecież sama sprzątam jego kupy jeśli chcę mieć czysto. Co wspólnego ma mój pies z zasranym centrum miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek "Aiwa-Platz" Re: Ministerstwo Finansów chce znieść podatek za IP: *.centertel.pl 08.08.06, 07:30 To mi się nie opłaca. Sfinansowanie służb do nakładania mandatów niech obciąża właścicieli psów co po nich nie sprzątaja. Jak znam życie to te służby nie zarobią na siebie choć by mogły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Ministerstwo Finansów chce znieść podatek za IP: 213.25.48.* 08.08.06, 07:55 dochody z podatku od psów były kiedyś przeznaczane (przynajmniej w zamiarze) na cele związane z utrzymaniem schronisk, likwidacją bezpańskich psów etc.za trzymanie psa w bloku jego właściciel powinien płacić dodatkowy czynsz w wymiarze np 30 zł/m-c Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ony Re: Ministerstwo Finansów chce znieść podatek za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 08:01 Kilka tygodni temu widziałem, jak pies zrobił TO na samym środku Wrocławskiego rynku - nikt nie zwrócił uwagi jego właścicielowi. Ja sam siedząc w ogródku piwnym obserwowałem, która w wypacynkowanych lal w to g... wdepnie... Odpowiedz Link Zgłoś
maciek9989 Re: Ministerstwo Finansów chce znieść podatek za 08.08.06, 08:03 I jak zwykle okazało się, że Polska to de facto Warszawa. Przynajmniej wg tępych ministerialnych urzędasów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kas Re: Ministerstwo Finansów chce znieść podatek za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 08:13 100 zł od kupy 500 zł od peta wyrzuconego z auta 200 zł za śmiecenie ulicy, trawnika i po 5 latach będzie czysto... ja w malezji siadam w białych spodniach na chodniku i dalej są białe... za śmiecenie 1000 dolcow mandat:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niro Re: Ministerstwo Finansów chce znieść podatek za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 08:39 Sprawa ma pewno wymaga uregulowania. Moja propozycja: 1- zakaz posiadania psa w budynkach wielorodzinnych( oprocz psa dla osoby niewidomej) 2-mandat 200zl za kupe w miescie 3-uspienie kazdego zlapanego bez smyczy psa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kochająca Re: Ministerstwo Finansów chce znieść podatek za IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.06, 13:39 biedne samotne starsze Panie nie mające ani znajomych ani przyjaciół - mieszkajace w wielkim blokowisku i nawet nie mogą trzymać małego pieska dla towarzystwa - ale z ciebie Hitler Widać że nigdy nie miałeś psa bo ja mojego traktuję jak członka rodziny i chyba ciebie trzeba by było uśpić bo tacy ludzie bez uczuć nie powinny istnieć w społeczeństwie i założę się że mojego psa kocha wiecej osób od ciebie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicky Re: Ministerstwo Finansów chce znieść podatek za IP: 212.182.29.* 08.08.06, 08:34 Albo place podatek i wiem ze to na sprzatanie kup po moim psie albo sprzatam sama. Dlaczego w chwili obecnej jestem zmuszana do jednego i drugiego?To po prostu nieuczciwe. Odpowiedz Link Zgłoś
stoova Re: Ministerstwo Finansów chce znieść podatek za 08.08.06, 13:33 Gość portalu: nicky napisał(a): > Albo place podatek i wiem ze to na sprzatanie kup po moim psie albo sprzatam > sama. Dlaczego w chwili obecnej jestem zmuszana do jednego i drugiego?To po > prostu nieuczciwe. To tak nie działa... to nie jest podatek na sprzątanie kup Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tidum Re: Ministerstwo Finansów chce znieść podatek za IP: 217.11.131.* 08.08.06, 08:35 > przygląda się jak jego piesek bez kagańca załatwia potrzebę numer dwa na środku > trawnika po czym oddala się udając, że nic się nie stało. Po zwróceniu uwagi To i tak nie jest źle. Na moim osiedlu to o trawnik trudno, ale właściciele psów nie przejmują się tym za bardzo. Wiele razy przechodziłam koło właśnie załatwiającego się psa NA ŚRODKU CHODNIKA!!! A właściciel spokojnie stoi i czeka, aż jego pupilek skończy "swoje" i idzie dalej, jak gdyby nigdy nic. Nie rozumiem, dlaczego niby podatki na psa mają iść na sprzątanie psich odchodów? To każdy właściciel powinien sprzątać po swojej pociesze. Inna sprawa, że nie ma specjalnych pojemników na psie odchody. Może by to inaczej wyglądało, jakby były specjalne torebeczki i właśnie pojemniki ogólnie dostępne, tak jak kubły na śmiecie. Może by to coś w końcu zmieniło. Póki tego nie ma, to policjant zdaje się, nawet nie może wlepić mandatu za " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Co za przyklad-Debica? wielka dziura IP: 57.67.177.* 08.08.06, 08:40 "O tym, że podatek można skutecznie ścigać, udowodniły władze Dębicy w Podkarpackiem. Podatek wynosi tu 44 zł. Na początku tego roku urząd miasta zatrudnił inkasenta, który chodzi od drzwi do drzwi i nasłuchuje, gdzie pies szczeka. Od pobranego podatku dostaje połowę." Zaluje,ze nie ma groznego psa,bo pogoniłbym tego inkasenta.Mieszkam w dwurodzinnym domu z rodzicami,inkasent byl,zapisal nazwisko rodzicow-tesciow (pierwsze na domofonie),adres,przyszlo upomnienie,ze podatek nie zaplacony.Trzeba bylo sie przejsc do UM i udowodnic,ze podatek placony z tego adresu,tylko nazwisko inne.Myslicie,ze to bylo takie proste? 30 minut tlumaczenia pani w kasie i inkasentowi!!!takich glabow mozna spotkac tylko w panstwowych urzedach...i na co idzie te 50 tys.rocznie? Na pewno nie na sprzatanie i walke z bezdomnoscia,wsparcie sterylizacji bezdomnych zwierzat (o ile takie sa w Debicy? bo przytulisko ma 5-6 miejsc, co sie dzieje z reszta zawierzat??? nikt tego nie wie). Nie podawajcie przykladu Debicy,bo nie ma sie czym chwalic. Odpowiedz Link Zgłoś