tojalew 31.08.06, 09:32 Czy ktoś zrobi porządek ze związkami zawodowymi? Dlaczego górnicy dostają 13,14 i 15 ? Są w czymś lepsi od więksozści z nas? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tojalew brawo dla związków 31.08.06, 09:32 Czy ktoś zrobi porządek ze związkami zawodowymi? Dlaczego górnicy dostają 13,14 i 15 ? Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Czyli patologie jak były tak będą. 31.08.06, 09:40 Nie dość że związki będą trząść całym krajem, to jeszcze w najlepsze będzie kwitła hodowla długów. Przeczytajcie sobie 5 ostatnich akapitów na www.tinyurl.com/eh7zj (pytanie 10.) Odpowiedz Link Zgłoś
hh7 Mają rację że nie chcą prywatyzacji. 31.08.06, 12:28 Też bym nie chciał gdybym był górnikiem.Jak będzie prwatna kopalnia to budżet już nie będzie mógł dopłacać a pójdą do domu bez 13,14,15 pensji i 15 ton deputu weglowego? O nie.A emerytura po 20 latach to co? nie należy się? Odpowiedz Link Zgłoś
linke1 Re: brawo dla związków 31.08.06, 12:31 "Górnicze związki zawodowe już dzisiaj zapowiadają, że nie zgodzą się na ograniczanie produkcji ani na zamykanie kopań. Nawet tych najbardziej nierentownych." ===== No to mamy dalszy ciąg polskiej głupoty, lub ciągłe POLNISCHE WIRTSCHAFT. Nawet gdyby sklonowano A. Bocheńskiego aby napisał dalszy ciąg "Dziejów głupoty w Polsce" to i tak to nic nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek "Rz": Górnicy odrzucają rządową strategię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 09:36 ja też chciałbym pracować na takich warunkach jakie mają górnicy, tylko dlaczego reszta społeczeństwa ma dopłacać do "przodujacej klasy robotniczej", której mit o wyższości nad pozostałymi pracującymi w Polsce został wypracowany za najlepszych czasów komuny. To Gierek i s-ka dali olbrzymie przywileje górnikom, nie licząc sie z realiami ekonomicznymi. Przed wojna górnicy byli przeciętnie opłacaną grupą zawodowa zgodnie z realiami ekonomicznymi, ale poźniej socjalizm wyprostował te błędy, a od 89 r trwa to dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jest Re: "Rz": Górnicy odrzucają rządową strategię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.06, 12:02 ale kto ci broni tam pracować? Cały czas są przyjęcia, nie pod kopalnię, ale do prywatnych firm (też na dole), jak tam porobisz jakiś czas to jest szansa, że załapiesz się pod kopalnię. Czekam na odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
jelon_p Re: "Rz": Górnicy odrzucają rządową strategię 31.08.06, 12:54 Większość krytyków związków górniczych wcale nie chce pracować w kopalni. Żądamy tylko traktowania wszystkich zawodów w sposób równy i zgodny z wolnym rynkiem, a nie zgodnie ze starą związkową zasadą - dobra koniunktura płaci kopalnia, zła koniunktura płaci budżet państwa. Jeszcze jedno pytanko, dlaczego w rozumieniu górników argumentem ostatecznym i kończącym dyskusję jest "zjedź na dół i pogadamy". Wcale nie mam na to ochoty, idę o zakład że dwóch tygodniach przyuczenia do zawodu bym sobie poradził, natomiast górnik w moim zawodzie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jest Re: "Rz": Górnicy odrzucają rządową strategię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.06, 13:13 ja bym sobie nie poradził. To jest ciężka robota, zwłaszcza w prywatnych firmach, fizyczna, ale... jelon_p napisał: > tylko traktowania wszystkich zawodów w sposób równy Powiedzmy sobie szczerze - nawet górnicy nie są traktowani jednakowo, bo w kopalniach multum górników jest teraz zatrudniona w prywatnych firemkach (stąd ta zmniejszająca się liczba pracowników w spółkach). No i ich związki zawodowe nie obejmują. Czyli de facto pracując na tych samych stanowiskach co ci zatrudnieni bezp. przez kopalnię mają dużo gorsze warunki pod każdym względem, na pewno mniejsze płace. Nie lepiej mają jacyś n.p. spawacze. Obserwowałem w te niedawne upały spawaczy na dachu obok - masakra to musiała być. I pracują być może w prywatnej firmie, gdzie wypłata w dziesięciu ratach, urlopy bezpłatne gdy nie ma zleceń itp. Tyle tylko, ze ja nie uważam, ze wszyscy powinni mieć źle, ale raczej, ze wszyscy powinni mieć dobrze. Tylko kto się tym zajmie - tymi złodziejskimi pracodawcami z prywatnych firm? Nikt, bo zaraz będzie larmo, że niszczymy przedsiębiorczość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zx-spectrum Re: "Rz": Górnicy odrzucają rządową strategię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 10:03 "Powinni" miec i 16, 17, 18, 6000 brutto i 5-miesieczne urlopy zdrowotne, ale w firmach prywatnych. Sprywatyzowac gornictwo i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pegaz Re: "Rz": Górnicy odrzucają rządową strategię IP: 212.127.92.* 31.08.06, 10:22 W Naszym cudownym kaczym państwie związki będą rządzić, bo "rząd" się ich boi. Należało by zdelegalizować z.z. a szefów do roboty lub z roboty wywalić. W czym górnicy są lepsi od nauczycieli lub lekarzy??? w niczym, a jak się im coś nie podoba to pod ziemie i na własne pensje niech sami zapracują, a nie "my chcemy", "my sie nie zgadzamy!!!" jak kopalnia na siebie nie zarabia to trzeba ją zamknąć, a nie dokładać do interesu, bo dwóch cieci ze związku tego chce!!! Jak nie umią na siebie zarobić to znikają rynku i finał i tak mają taki odprawy i pieniądze na przekwalifikowanie, że wg mnie to złodziejstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: "Rz": Górnicy odrzucają rządową strategię 31.08.06, 11:09 coś ci się pomerdasło w łbie. To poprzednie elyty płaciły górnikom. Mam nadzieję że Kaczyńscy pozwolą górnikom nieco zdemolować warszawkę i obciazą kosztami ich związki. Przy okazji warszawka zyska na urodzie po remoncie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Re: "Rz": Górnicy odrzucają rządową strategię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 10:16 Sam nie wiesz o czzym piszesz. 13 nie ma, 15 nie ma więc paplesz bez sensu. A lepiej przyznaj się ile Ty zarabiasz, Na pewno po "ciężkiej" pracy nie wiele mniej albo i więcej od górnika. Mój brat na dole dostaje na rękę 1500 zł po 22 latach pracy plus jakieś 150 za kartki i 8 ton węgla rocznie. Jest 14 i barbórkowa. to wszystko. Ja byłem tylko raz na dole i wcale im tego nie zazdroszczę ale Ty na pewno dołu wżyciu nie widziałeś i jesteś ciężko zapracowany za biurkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adomas Re: "Rz": Górnicy odrzucają rządową strategię IP: *.crowley.pl 31.08.06, 10:22 Ale powiedz dlaczego związki nie godzą się na ograniczenie produkcji węgla? Co zrobią z węglem którego nikt nie kupi? Zeżrą go? Będą musieli sprzedawać poniżej kosztów produkcji. I kto do tego dopłaci? Ja nie będę. Odpowiedz Link Zgłoś
tojalew LOL 31.08.06, 10:26 jest 14'stka a nie ma 13'stki ???? To chyba jakiś żart. barbórkowa to jest 15 pensja !!!! ..a i owszem, ciężko pracuję za biurkiem. wcześniej ciężko harowałem z książkami, zarabiam pewnie więcej niż nie jeden górnik, ale nikt ani go, ani mnie nie zmuszał do wyboru takiego czy innego zawodu. Każdy ma, na co zasłużył i zapracował oraz co sam wybrał. Nie zamierzam widzieć dołu, ale nie zgadzam się, na państwowe firmy. Dlaczego górnicy boją się prywatyzacji? (i nie tylko oni, lekarze i ZOZy również) Dlatego, że wiedzą, iż jest ich za dużo, że są źle zarządzani, niegospodarni. W prywatnej firmie byłoby ich mniej, ale zarabialiby więcej. Wówczas, do czego potrzebne byłyby związki zawodowe? otóż to, do niczego, dlatego sieją ferment i wam mieszają. Najlepsi i pracowici nie muszą bać się prywatnego, ale do tej grupy nie należą związkowcy (z żadnej z branż). Związki to relikt komunizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
tojalew LOL bis 31.08.06, 10:28 ile jest warte 8 ton węgla? czy przypadkiem nie należy więc tego traktować jako 16 pensji ? Odpowiedz Link Zgłoś
tojalew odpowiedź 31.08.06, 10:35 Pytałeś się ile zarabiam, zarabiam ponad dwa razy więcej niż ty to podałeś, po ponad 11 latach pracy. Mam takich znajomych, co zarabiają w dwa lub trzy miesiące tyle, co ja przez cały rok. Oczywiście, że im zazdroszczę, że mieli może więcej szczęścia, że dokonali lepszego wybory, że są mądrzejsi ode mnie. I mają na dodatek auta służbowe i wiele innych benefisów. Ale pracują na prywatnym, nie strajkują, nie należą do żadnych związków, harują czasami po kilkanaście godzin (często przy biurku) jeżdżą co roku na wakacje, dzieci posyłają do prywatnych przedszkoli i nie mogą uwierzyć co się dziej w tym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koloratura1 Re: "Rz": Górnicy odrzucają rządową strategię IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.08.06, 10:38 Gość portalu: Ślązak napisał(a): > Sam nie wiesz o czzym piszesz. 13 nie ma, 15 nie ma więc paplesz bez sensu. A > lepiej przyznaj się ile Ty zarabiasz, Na pewno po "ciężkiej" pracy nie wiele > mniej albo i więcej od górnika. Mój brat na dole dostaje na rękę 1500 zł po 22 > latach pracy plus jakieś 150 za kartki i 8 ton węgla rocznie. Jest 14 i > barbórkowa. to wszystko. Ja byłem tylko raz na dole i wcale im tego nie > zazdroszczę ale Ty na pewno dołu wżyciu nie widziałeś i jesteś ciężko > zapracowany za biurkiem. To niech Twój brat też siądzie za biurkiem. I reszta "górniczj braci" również. Niestety, mamy kapitalizm i wolny rynek. Samiśmy tego chcieli. A w kapitalizmie i przy wolnym rynku jak coś jest nierentowne, to pada. Czy ktoś kiedyś rozdzierał szaty nad prązadkami, tkaczkami lub pracownikami PGów? Nie może być tak, że "cały naród buduje swoje górnictwo". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koloratura1 Re: "Rz": Górnicy odrzucają rządową strategię IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.08.06, 10:46 Errata do poprzedniego: "...lub pracownikami PGRów" A wogóle to ja tu czegoś nie rozumiem: "Górnicy odrzucają rządową strategię..."... To kto właściwie rządzi tym krajem? Boże-pożal-się-rząd czy panowie górnicy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślonzok Pseudogórnikom ze Związków Zawodowych się wydaje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.06, 11:08 że są właścicielami kopalń...A rząd jest jedynie od dopłacania do interesu. Żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Pseudogórnikom ze Związków Zawodowych się wyd 31.08.06, 11:13 Jaki rząd? Cały kraj! Przy czym związki to i tak mało w porównaniu z zadłużaniem (patrz mój post powyżej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p26 Re: "Rz": Górnicy odrzucają rządową strategię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 12:35 Mogą dostawać nawet i 19 ale pod warunkiem że ma to jakiś ekonomiczny sens.A nie że całe społeczeństwo dopłaca miliardy do tego gówna. Albo godzą się na racjonalizację wydatów ( w tym likwidacje gdy ta jest niezbędna) albo niech sobie radzą sami.Bez dotacji. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: "Rz": Górnicy odrzucają rządową strategię 31.08.06, 11:06 winne są kolejne ekipy rządowe płacące im z MOICH podatków. Ciekawe czego oczekują mafiosi ze związków - czy wydobyty i nikomu niepotrzebny węgiel będziemy spalać na wysypiskacj śmieci? Rząd który zrobi porządek ze związkami w górnictwie zyska głosy reszty kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: "Rz": Górnicy odrzucają rządową strategię 31.08.06, 12:20 olias napisał: > > Rząd który zrobi porządek ze związkami w górnictwie zyska głosy reszty kraju. Tylko jaki rząd się na coś takiego odważy? Przecież wiadomo, że bandy uzbrojone w śruby i łańcuchy przyjadą tłumnie pod URM i Parlament i co wtedy? Rząd wyśle na nich policję, która obleje ich wodą z armatek, ostrzela gumowymi kulami, pozamyka i postawi przed sądem? Przecież taki rząd z miejsca zostanie okrzyczany komuną, esbecją, ubecją itd. Wywoła odniesienia do Wujka, do stanu wojennego... Czy naprawdę nie ma żadnego wyjścia i już na wiek wieków będziemy tańczyć jak górnicze związki zagrają i topić tam horrendalne sumy z naszych podatków? Odpowiedz Link Zgłoś
tojalew Kto będzie miał wolę polityczną? 31.08.06, 12:28 Wyjście jest, ale wymaga czasu i determinacji. Należy edukować społeczeństwa, a w tym górników, wyjaśniać obawy i przedstawiać zalety prywatyzacji, a kiedy będzie potrzeba użyć siły wobec tych, którzy przyjadą się awanturować. Rząd, który to zrobi musi podjąć działania już na początku swojej kadencji, wówczas po kolejnych 2-3 latach, część z tych, którzy ewentualnie by protestowali, a dostaliby pracę w sprywatyzowanych spółkach zrozumiałaby, że wcale nie było to najgorsze rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxMają siłę przeb Re: "Rz": Górnicy odrzucają rządową strategię IP: *.chello.pl 31.08.06, 12:58 Mają siłę przebicia. Odpowiedz Link Zgłoś
oblivion1 Re: "Rz": Górnicy odrzucają rządową strategię 31.08.06, 12:58 tojalew napisał: > Czy ktoś zrobi porządek ze związkami zawodowymi? > Dlaczego górnicy dostają 13,14 i 15 ? > Są w czymś lepsi od więksozści z nas? Są. Nie wahają się skrzyknac bandy schlanych i nabuzowanych chamow i wysłac ich autobusami do W-wy, jak zorganizowaną wycieczką (ciekawe, kto to finansuje?)i nie mają skrupułów przed wywoływaniem ulicznych burd, a efekt jest taki, ze nasi światli solidarni parlamentarzysci i rzad chowaja ogon pod siebe i zwyczajnie daja sie zastraszyc. Lekką rączką rozdają łopaciarzom emeryturki z naszych podatków. Za Sienkiewiczem: "Daję, bo nie moje." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boom Margaret Thatcher zrobila z chamstwem porzadek... IP: *.dyn.iinet.net.au 31.08.06, 13:03 ... zrobila Boooom!!! i chamstwo przegralo.... Odpowiedz Link Zgłoś
roland12 nie zapominaj, ze za Maggie T. stal jej spojny rza 31.08.06, 13:35 d oraz wiekszosc spoleczenstwa, ktore mialo dosc wleczenia sie w ogonie Europy pamietajac, ze 40 lat wczesniej byli najwiekszym imperium swiata, gdzie slonce nie zachodzilo.Tam byla wola zmian i dorownania swiatu, zwiazki ze swoja stara, socjalistyczna nuta i bez wizji przyszlosci nie znalazly duzego oparcia w narodzie i przegraly, i nikt po nich nie plakal.Anglia przeszla tez nainna enrgetyke, miala swoje, swiezo odkryte zasoby ropy i gazu, troche energii nuklearnej. Tego wszystkiego w Polsce nie ma, woli zmian nie ma, ludzie chca by byylo tylko jak za Gierka, wizji nikt nie potrzebuje, 2 pok. w bloku, 14 letnie auto ze Schrotow,serial TV, zupa i drugie, w niedziele do kosciola i do szwagra na picie, zarobic na zycie i na flaszke i szybko se zalatwic rente - to sa niestety wielu z nas horyzonty, z UK trudno to porownac. Gornicy to prosci ludzie, bez identyfikacji z reszta kraju, zadne apele do nich i ich zwiazkow nic nie dadza, tu sa potrzebne szybkie, twarde decyzje bez negocjacji z nimi, jak sie bedzie z nimi negocjowac to jeszcze za 50 lat takie posty bedziemy tu pisac. Odpowiedz Link Zgłoś
tojalew istnieje roziwązanie ?? 31.08.06, 13:43 Czy jest dla nas nadzieja? Może powinniśmy chodzić do wyborów? Dlaczego tak wielu z nas tego się nie chce? Mamy mieć drugą Argentynę? Dopiero wówczas ludzie przejrzą na oczy?? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Margaret Thatcher zrobila z chamstwem porzade 31.08.06, 13:40 Gość portalu: Boom napisał(a): > ... zrobila Boooom!!! i chamstwo przegralo.... Prawda, tylko że p.Thatcher nie miała "w tle" Solidarności, walki z komuną, Wujka, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
oblivion1 Re: Margaret Thatcher zrobila z chamstwem porzade 31.08.06, 14:28 Właśnie. I to za to dostała przydomek "Żelazna dama". I to nie od swoich, ale od Ruskich! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: górnik "Rz": Górnicy odrzucają rządową strategię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.06, 14:30 do Tajalew. Słuchaj niedouczony dyrdymało, ciekawe skąd ci sięwzięły te 13, 15. Jak masz za dużo to możesz mi je wypłacić. Podam ci numer konta... Odpowiedz Link Zgłoś
tojalew odowiedź 31.08.06, 14:38 czytałeś wypowiedź "Ślązaka" ? tam znajdziesz odpowiedź oraz w kolejnych wypowiedziach, ciekawe, jakie ty masz wykształcenie, że czepiasz się mojego? Odpowiedz Link Zgłoś
pacal2 ciekawe... 31.08.06, 15:54 to już kolejny górnik, który uparcie twierdzi, że nie ma 13 i 15, ale o nieistniejącej 14-tce się nie zająknie. Rozumiem, że w takim razie 14-tka jest ale, jak to zwykle na świecie bywa, wystepuje zaraz po 12-tej wypłacie? Poza tym, objaśnij mi górniku, w jakim to NORMALNYM zakładzie pracy pracownicy otrzymują dywidendę od zysków??? Gdyby górnicy byli akcjonariuszami, to ok... Ale wtedy musieliby z własnej kieszeni pokrywać straty, to już wam się nie uśmiecha, co? Ładna idea, nie ma co... zyski dzielić pomiędzy pracowników, straty niech pokrywa całe społeczeństwo. Macie wszystkich dookoła w d...e, toteż wszyscy mają was dosyć, mam nadzieję, że wreszcie zasługi strajkujących górników sprzed 20 lat (pewnie wszyscy już dawno na emeryturze) przestają przeszkadzać w racjonalnym podejściu do górnictwa. PS. Radzę też nie używać słów, których znaczenia nie rozumiesz, "niedouczony dyrdymało". Nie wspominając o tym, że dyrdymała jest rodzaju żeńskiego i właściwie nie jest używana w liczbie pojedynczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mesero Jak skończą się pokłady węgla... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.06, 14:41 Jak skończą się pokłady węgla, to też będą chcieli dożywotnie pensje z budżetu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student "Rz": Górnicy odrzucają rządową strategię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 14:59 NO to może wreszcie górnicy zrobia porządek z ty "mądrym"rzadem i jego przywodcą.I może wreszcie za nimi pójdą inni.OBY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek2 Re: "Rz": Górnicy odrzucają rządową strategię IP: *.w83-114.abo.wanadoo.fr 31.08.06, 17:45 Dopuki wiekosci polskiego spoleczenstwa bedzie sie marzyl ten dobry socjalizm bez wypaczen , to nie ma szans na jakiekolwiek zmiany , moze WRESZCIE polacy uswiadomia sobie ze gornicze przywileje finansuja z wlasnych kieszeni ... Odpowiedz Link Zgłoś