Dodaj do ulubionych

SLD olewa inwestorów

IP: *.poznan.multinet.pl 05.11.01, 12:00
O ile mnie pamięć nie myli, jeszcze pare tygodni temu Polska była głownym
kandydatem do ulokowania na jej terytorium nowej fabryki Toyoty i konsorcjum PSA
(Peugeot i Citroen). Pisały o tym gazety francuskie i japońskie(m.in. "Nikkei").
Były minister Steinhoff prowadził zaawansowane( tak słyszałem) rozmowy z
japończykami, proponował tereny pod fabryke( m.in. krakowska Nowa Huta) i
granty. A tu dowiaduje się,że minister Belka ogłasza, że szanse na fabryke są
minimalne, prawdopodobnie kilka tysięcy miejsc pracy i 2,5-3 mld rocznego
eksportu trafi w miejsce Czechów lub Węgrów. Jak to się ma do obietnic SLD-UP
że będą walczyć z bezrobociem i ujemnym deficytem handlu z zagranicą? Pięknie
zaczynają prace nasi prominenci. Czekam na dalszą ich walke z zapasćią
gospodarczą.
pozdrofionka dla maynarda
Obserwuj wątek
    • maynard Re: SLD olewa inwestorów 05.11.01, 12:20
      Szanowny Munky!
      Otóż wydaje mi sie że nie jest to wina obecnie rządzących ale poprezdniego
      rządu. To oni zwlekali z decyzją , a w tym czasie sprytne Pepiczki przechylały
      szalę zwycięstwa na swoją stronę, obniżając wszystkie podatki( właściwie
      sprowadzając je do zera)aby potencjalny inwestoer wybrał ich a nie jakies
      Lachy. To wina wiec moim zdaniem lezy po stronie AWS, a jedyna nadzieja ze
      prof. Belka zdąży jeszcze zmienic sytuacje na naszą korzyść.
      W każdym bądź razie pozdrawiam mojego przedmówcę:)
    • Gość: Pablo SLD olewa inwestorów IP: 195.216.121.* 05.11.01, 15:17
      Wydaje mi się, że nie ma co się sprzeczać, czyjego rządu jest winą, że Toyota i
      PSA prawdopodobnie nie zbuduje fabryki w Polsce. Zawsze oskarżana będzie
      partia, której nie lubimy. Ale to obecny rząd ma jeszcze szansę zmienić
      sytuację na naszą korzyść. Chyba jest się o co bić. Według mnie dla takiej
      inwestycji od razu powinno się zrezygnować z podatków od nieruchomości, obniżyć
      do minimum podatek dochodowy od firm i zapewnić inwestorowi wszelkie możliwe
      udogodnienia jakich sobie życzy skoro jedna firma ma zapewnić kilka tysięcy
      miejsc pracy (+ kilka tysięcy w firmach kooperujących) i bardzo zauważalnie
      poprawić bilans płatniczy. Coraz trudniej odnieść wrażenie, że rządzącym zależy
      na takich "błachostkach".
    • Gość: Luke A gdzie wasz liberalizm? IP: 217.197.166.* 05.11.01, 17:23
      Toyota po prostu chciałaby dostać jak najwięcej inwestując w Polsce czy
      Czechach. Tam dali im wprost dotacje do nowo tworzonych miejsc pracy. My
      musielibyśmy przebić tą ofertę. Takie są realia, Irlandia też dopłaca do
      inwestycji. Już dawno nie żyjemy w liberlanym świecie, tymczasem u nas cały
      czas mówiło się o wolnym rynku, niezależności gospodarki od państwa, itp...
      Niestety to tylko czyste mrzonki idealistów....
      Nawet w USA mają wyższy podatek dochodowy niż w Polsce, żeby rząd USA miał
      więcej pieniędzy do wydania.
    • Gość: Grafen Re: SLD olewa inwestorów IP: *.chello.pl 05.11.01, 20:04
      Gość portalu: Munky napisał(a):

> O ile mnie pamięć nie myli, jeszcze pare tygodni temu Polska była głownym
      > kandydatem do ulokowania na jej terytorium nowej fabryki Toyoty i konsorcjum PS
      > A
      > (Peugeot i Citroen). Pisały o tym gazety francuskie i japońskie(m.in. "Nikkei")
      > .
      Niestey, pamiec Cie myli. Polecam wypowiedz szefa PAIZ i artykul "Wprost"
      (niestety nie pamietam mumeru, na pewno sprzed wyborow). Polska dosc dawno dala
      sie wyprzedzic Czechom i chyba Wegrom.
      Wiec nie zarzucajmy nic SLD-UP, pominmy animozje polityczne.

pozdrawiam
      • Gość: Luke Liberałom nigdy nie dogodzisz IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.01, 21:35
        Nawet gdyby SLD by pomagało inwestorom tak jak to robią w Czechach czy
        Irlandii (dotacje do inwestycji), to by pewnie podniósł się alarm że państwo
        ingeruje w gospodarkę. Tak że nie dziwi mnie obecna tutaj zasada "winne zawsze
        SLD".
    • Gość: Magis Re: SLD olewa inwestorów IP: *.zabki.net.pl / 10.4.5.* 29.06.02, 14:25
      Nic nie poradzę iż nie lubię polityków, a zwłaszcza przefarbowanych z KC PZPR,
      którzy winni iść już na zieloną trawkę, bo ich gadka jest głupia, drętwa. Mówią
      tak jaby mówienie im przychodziło z trudem
      Coś się powoli rusza, alcz za wolno jak na Polskę. Polityka to jest
      ogólnie mówiąc popuszczanie małymi kroczkami interesów, których już się nie da
      robić. ALe w Polsce zmiany idą, lecz za wolno. Przez tyle lat demokracji
      dorobiliśmy się tylko jednego - bezpośrednich wyborów samorządowych. Wiem,
      jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale to już jest coś.
      Pamiętacie jak SLD kombinowało pod górę by były to wybory półbezpośrednie. Ale
      zdali sobie sprawę że węcej by stracili. Jaki z tego wniosek, nawet mała partia
      jak będzie dużo szumu robić wokół danej sprawy to takie giganty? (na glinianych
      nogach!!) jak SLD muszą się z tym liczyć. Do tzw. opozycji mam żal iż za mało
      konsekwentnie robią szum wobec rzeczy których nie powinno się tykać według SLD

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka