Gość: Bolszewik z PiS IP: *.ghnet.pl 21.09.06, 11:48 Zrenacjonalizować sektor bankowy!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Posta Re: Badanie na temat komisji bankowej IP: *.outsourcing.atman.pl 21.09.06, 12:17 Sam się znacjonalizuj i swoją rodzinę, poczym załóż dla siebie kołchoz bo tam twoje miejsce. Nie zapomnij tylko zabrać ze sobą swoich matołów z PiSu i waszych przydupasów z koalicji! A jak coś wymyślicie to jedźcie z tym do Korei Pn. i nie wracajcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TrupZeSmiechu Bankowcy??? Od kiedy to Banka jest bankowcem IP: *.dip.t-dialin.net 21.09.06, 12:45 Ja jestem i widzac co sie wyprawialo w bankach w latach 90-tych jestem za tym, zeby przyjrzec sie tym prywatyzacjom, jak paru pseuomenadzerow odejdzie to sie nic nie stanie, to moze byc tylko lepiej dla sektora. Tak samo, jak podwazy sie legalnosc paru transakcji (PZU, BPH Pekao, PBI Kredyt Bank, Gdanski BIG, prywatyzacja PBK - co dzis robi wiceminister skarbu, ktora sprzedawala ten bank austryjakom, u kogo dzis pracuje???) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ehhh Re: Bankowcy??? Od kiedy to Banka jest bankowcem IP: *.net.pulawy.pl 21.09.06, 14:53 ale czy to teraz jest wazne ?? wazne jest ze sprzedali co mieli do sprzedania i wzieli za to kase ... chyba proste ? a ze teraz jest wielkie ajwaj bo jakbysmy my to sprzedali to by bylo 5 albo 10mln zlociszy wiecej na imprezy to juz inna jebajka ... jak sprzedali to sprzedali i wtedy kazdy sie z tego cieszyl a teraz sie przyczepiaja ze nie mozna tego polaczyc w 1 calosc ... przeciez to juz nie zalezy od nich i nie powinni sie wpiepszac miedzy wodke a zagryche ... teraz to raczej powinno sie patrzec na rece co i jak cie odbywa i niestety ale UCZYC SIE JAK DZIALA GOSPODARKA WOLNOWYNKOWA Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Re: Badanie na temat komisji bankowej 21.09.06, 13:49 > Sam się znacjonalizuj i swoją rodzinę, poczym załóż dla siebie kołchoz bo tam Hitler znacjonalizował banki i bardzo dobrze na tym wyszedł, tzn. miał pieniążki na zbrojenia i to takie że pół świata zagarnął. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 A co jeśli faktycznie były łapówki 21.09.06, 14:06 i niektore koncerny niezgodnie z prawem nabyły polskie banki i co gorsza jeśli inne koncerny zostały przez to poszkodowane bo miały lepsze oferty ????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Boże w jakim ja kraju żyję!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 13:00 Dzisiaj fabryki i banki, jutro moje mieszkanie, pojutrze żonę mi znacjonalizują!!!!! Bolszewizm wiecznie żywy!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: Boże w jakim ja kraju żyję!!!!! IP: *.dsl.vic.optusnet.com.au 21.09.06, 13:08 A niech z(re)nacjonalizuja. Przynajmniej wszyscy bweda mieli z tego pozytek, a nie tylko PiSuarowa pseudoelita. Odpowiedz Link Zgłoś
caudillo1 Re: Boże w jakim ja kraju żyję!!!!! 21.09.06, 13:11 Kapitalizm ma różne twarze. Podobnie jak własność państwowa niektórych sektorów gospodarki nie oznacza komunizmu, tylko np. korporacjonizm. Poza tym nacjonalizacja może nastąpić ciołku w każdej chwili (czas "W"). Wtedy swój domek, samochodzik będziesz mógł sobie wsadzić wiadomo gdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mixer Społeczeństwo oszukano w Programie NFI IP: *.icpnet.pl 21.09.06, 13:19 A różne kliki tymczasem, przeważnie postPZPR-owskie, uwłaszczyły się na wspólnym za komuny majątku... I to wszystko przy pieprzeniu o wolności i demokracji. A gdzie był np. minister skarbu, gpospodarki czy finansów gdy powstawał BIG-Bank np? Gdzie były odpowiednie komisje sejmowe? Jak pilnowały mojej własności? Co ja mam z prywatyzacji? A kto jest autorem Ustawy o Komercjalizacji i Prywatyzacji Przedsiębiorstw Państwowych, która z jednych Polaków, którzy mieli szczęście zatrudnić się w opowiednich firmach zrobiła krezusów obdarowanych pakietami akcji, a innym dała wielkie g....??? Czemu tych ludzi nie ma jeszcze w Tworkach??? Brakuje ich tam. A to tylko niektóre przykłady patologii....Tu by się już przydał wariant węgierski, a nie komisje... Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Uskrajniasz 21.09.06, 14:09 To typowa SBcka metoda propagandy... Uskrajnieniez poglądów drugiej osoby .... A może faktycznie parę banków sprywatyzowano z naruszeniem prawa, dając gigantyczne łapówki ???????? I co wtedy - zostawić to tak... Z Twoją mózgownicą coś nie tak ????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
kropka9991 Badanie na temat komisji bankowej 21.09.06, 13:11 To ja poproszę o sondaż wśród tych samych osób na temat "Czy wskrzesić do życia Gierka i dać mu władzę?" albo "Czy ponownie zabrać rolnikom ziemię i zorganizować na niej PGR-y?". Sądzę że wyniki byłyby podobne... Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: Badanie na temat komisji bankowej 21.09.06, 14:11 Czyli uważasz że jeśli było złamane prawo przy prywatyzacjach, jeśli ktoś z koncernu dał łapówkę i np. nieuczciwie wygrał przetarg, to nic z tym nie należy zrobić.... Gratuluję poczucia sprawiedliwości ... Brawo SLD...... Hahahhaaaaa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Nie byliby zdumieni gdyby prywatyzacja nie przynio IP: *.novartis.com 21.09.06, 13:19 sła takich strat i gigantycznego bezrobocia. Tylko osoba wyjątkow kiepsko zorientowana może stweirdzić że prywatyzacja przebiegła tak jak przebiec powinna. Niestety tak nie było a straty w majątku narodowym są porównywalne do tych jakie mogłaby przynieść długoletnia wojna. Ktoś nie wierzy ? Niech pojedzie do ZM Ursus, do fabryk tekstylnych w Łodzi a zobaczy obraz pobojowiska i nędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Ursus upadł państwowy a nie prywatny !!! IP: *.aster.pl 21.09.06, 14:02 Adamie parę zdań informacji o ZM Ursus: Ursus już w 1990 roku zaczął przynosić straty, które z roku na rok rosły. Mimo to przedsiębiorstwo trwało, gdyż kolejne rządy obawiały się agresywnych związkowców, którzy potrafili organizować na ulicach Warszawy głośne demonstracje. Nacisk związkowców spowodował, że firma nie została sprywatyzowana, choć negocjacje z zagranicznym inwestorem były w połowie lat 90. zaawansowane. W końcu Ursus doszedł do punktu, w którym dalsze trwanie było już niemożliwe. W kasie brakowało pieniędzy na wypłaty, a banki nie chciały dawać dalszych kredytów. Pracę straciło kilkanaście tysięcy osób, Ursus produkował i sprzedawał coraz mniej ciągników, a wreszcie został postawiony w stan upadłości. Wcześniejsza prywatyzacja uratowałaby część miejsc pracy i dała Ursusowi szansę sprzedaży swych produktów poprzez sieć międzynarodowej korporacji, zainteresowanej przejęciem podwarszawskiej fabryki traktorów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam O właśnie ! A skąd byli związkowcy z Panem Wrzodak IP: *.novartis.com 21.09.06, 14:17 iem na czele ? Z Solidarności (zero rozumu, maksimum polityki). Zapominasz też o Balcerowiczowskim "popiwku" któryby Microsoft doprowadził do bankructwa. Nie dziwi Cię też fakt, że fabryka "raptem" w 1990 roku zaczęła przynosić straty ? Mnie to nie dziwi bo z powodów politycznych (kursu rządzącej polską ekipy) pogniewaliśmy się na wszystkich dotychczasowych odbiorców na wschodzie bliskim i dalekim. Wtedy był kurs na likwidowanie za wszelką cenę "państwowych molochów"-swoją drogą idiotyzm na światową skalę. Efektem tych "niezwykle" udanych przedsięwzięć było ponad dodatkowych 14.000 bezrobotnych, których potem Kuroń mógł kamić swoją zupą. Powiem Ci tyle, jestem młody człowiekem (mam 25 lat) i uważam że cała prywatyzacja to był jeden wielki szwindel na którym wzbogaciła się pokaźna grupka prominentów. I choć jestem spokojny i tolerancyjny to za coś takiego powinno się rozstrzeliwać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: O właśnie ! A skąd byli związkowcy z Panem Wr IP: *.aster.pl 21.09.06, 14:33 Adamie, najbardziej mnie rozsmucił fakt że tak myślisz będą osobą w wieku 25 lat. Ja mam lat 48. 1.Stawiasz tezę krytykującą prywatyzację dając za przykład Ursus, który to przykład własnie potwierdza słuszność prywatyzacji. Firma upada bo opiera się prywatyzacji. Nie znaczy że po prywatyzacji by nie upadła ale przynajmniej państwo dostałoby trochę $$$. 2.W dyskusji o prywatyzacji, nie jest ważne skąd był Wrzodak, Balcerowicz, Mazowiecki, Miller i bóg wie kto. Ważne jest co kto zrobił i jaki to miało skutek dla nas i gospodarki. Czy fakt że jestem z Oświęcimia oznacza że jestem antysemitą ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pm7303 Re: Nie byliby zdumieni gdyby prywatyzacja nie pr 21.09.06, 15:44 Boze jaki belkot. A moze tak, to gigantyczne bezrobocie jest wynikiem anachronicznego stanu zatrudnienia w schylkowym socjalizmie? Tzn. duzo za duzo ludzi pracowalo przy produkcji okreslonej ilsoci towarow - czyli musieli predzej czy pozniej zostac zredukowani (przez prywatnych wlascicieli), lub mogli wybrac solidarne bankructwo i bruk (tak jak Ursus) No i o jakich stratach tutaj mowa? Przeciez zadluzone przedsiebiorstwo panstwowe przynosi same straty i w koncu bankrutuje (po czym mozna je kupic za grosze)! Za to sprywatyzowana spolka, stara sie uratowac/wykorzystac choc czesc zasobow i wygenerowac jakies zyski a nie generowac dlugi. Pomysl nastepnym razem, zanim znowu cos glupiego napiszesz. Albo trzeba bylo 'sie uwlaszczac' i pokazac jak to mozna w gospodarce rynkowej, przetrwac w zakladzie produkcyjnym w ktorym 20% kadr stanowila administracja!? Odpowiedz Link Zgłoś
marszal80 Re: Badanie na temat komisji bankowej 21.09.06, 13:20 pytanie jest zmanipulowane i nie oddaje rzeczywistych pogladow chyba ze chciano wykazac emojce ludzkie, jednak gdyby chciano wykazac racjonalny poglad na sprawe to powinni sie zapytac cza sa za renacjonalizacja nawet gdyby pociagneloby to za saba zmniejszenie wydatkow socjalnych z budzetu, czyli jednym slowem mniejszych transwerow na czym niewatpliwie ucierpieliby najbiedniejsci, sadze ze proporcje byly by dokladnie odwrotne, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MichalM Re: Badanie na temat komisji bankowej IP: 82.115.76.* 21.09.06, 13:20 Gdyby banki nie zostaly sprywatyzowane to pewnie do dzis przelewy trwaly by miesiac i byly przesylane umyslnym na koniu, a liczba machlojek w stylu oscylatora byla by juz pewnie 3 cyfrowa. Że nie wspomne o ilosci "fachowych" pociatkow aktualnie rzadzacej ekipy zajmujacych sie naszymi pieniedzmi. Dla krytykantow, popatrzcie jak "sprawnie" jest zarzadzany panstwowy ZUS, z bankami bylo by to samo, a Prokom bylby juz chyba najwieksza firma informatyczna w kraju sprzedajac panstwowym bankom swoje "cuda informatyczne" Pozdrawiam MichalM Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: Badanie na temat komisji bankowej 21.09.06, 14:15 Tu nie chodzi o to że źle że banki zostały sprywatyzowane. Chodzi o to JAK je sprywatyzowano. Moim zdaniem jeśli jakiś koncern dał łapówkę to powinien ponieść konsekwencję. Inaczej będziemy mieli odgórne sterowanie przez korporacje ustawami. Mieliśmy już przykład bzdurnej ustawy ktora uderzyła Optimusa. Jestem przekonany że ta niesprawiedliwa ustawa, zwalniająca z VAT komputery z zagranicy, był napisana pod jakiś koncern zachodni (za łapówkę). Jak Kluska chciał to umiejętnie obejść to ktoś kto wziął tą łapówkę wkurzył się i mu dokopał. Ciekawe dlaczego do tej pory nie wyjaśniono tej sprawy... Odpowiedz Link Zgłoś
adwach Znacjonalizowac sektor bankowy i całą reszte!!! 21.09.06, 13:28 A potem szybko uciekac do U.K. bo bezrobocie znowu skoczy do 20%!!!!! PARANOJA!!!! KIEDY TE PAJACE W PSEUDOKOALICJI DADZĄ SOBIE SPOKÓJ? NIE MACIE ZIELONEGO POJĘCIA O EKONOMII - TO SIE NIE WPYCHAJCIE MIĘDZY WÓDKĘ A ZAKĄSKE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mt7 Przecież jesteśmy dziećmi komuny. Rozdać wszystkim 21.09.06, 13:29 po równo, a jak się swoje przetraci lub przepije, to jeszcze raz znacjonalizować, rozdać za darmo.... Dlaczego to kogokolwiek dziwi, po tym wszystkim, co się nagadało i napisało bez opamiętania. Dobrze byłoby jeszcze mieć na uwadze, że rewolucje pożerają swoich ojców założycieli, nieraz w pierwszej kolejności. Zawsze znajdzie się większy radykał, a niskie emocje wyzwolone w ludziach niełatwo okiełznać. Na barykady łatwo wyjść, tylko co potem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 Re: Badanie na temat komisji bankowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 14:05 To co się działo to nie była prywatyzacja tylko uwłaszczenie i niegospodarność. Pracowałem w BZ a potem w BZ WBK i nie mogę powiedzieć że to co się tam działo było normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Co jeśli koncern wręczył łapówkę ??????? 21.09.06, 14:05 Bankowcy są zdumieni ??????? Ciekawe dlaczego ???? Mieliśmy w historii świata morderstwa, zamachy i przewroty w krajach afrykańskich będących dziełem korporacji. Wielokrotnie koncerny łamały prawa. Pytanie - czy jeśli przy prywatyzacji np. polskigo banku ktoś dał łapówkę to czy taka prywatyzacja powinna być unieważniona ??? Bankowcy uważają że nie ???? Nie jestem prawnikiem, ale uważam że w takim przypadku, jesli ktoś dal łapówkę to; 1. uzyskał ponadnaturalny, nadmierny, niezgodny z prawem zysk 2. nieprawnie wszedł w posiadanie własności 3. inne firmy które startowały w przetargu mogą się czuć poszkodowane i wystąpić z roszczeniem o odszkodowanie. Tak więc jeśli będą dowody na łamanie prawa - trzeba to rozliczyć. Nie moze być przyzwolenia w Polsce dla firm na łapówkarstwo. To niszczy rynek. moim zdaniem np. Kluskę i Optimusa zniszczył właśnie jakiś zagraniczny koncern, płacący łapóki za odpowiednie ustawy... Odpowiedz Link Zgłoś
jawor10 Znacjonalizować 21.09.06, 14:16 Jeżeli stwierdzone zostanie przestępstwo , to już problem obecnego właściciela - należy znacjonalizować . I tak należy poczynić z każdą prywatyzacją. Na krwawicy naszych ojców powstała wielka rzesza milionerów - stali sie nagle bogaczami korzystając z układów. A pracownik otrzymuje teraz 800 zł brutto - o ile ma pracę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Zabobonny i głupi naród IP: *.aster.pl 21.09.06, 14:16 Niektóre opinie pojawiające się na tym forum, w świetle ogólnie dostępnych faktów np. o prywatyzacji, świadczą o zatrważającym braku logicznego wyciągania prostych wniosków z otaczającej nas rzeczywistości. Teraz okazuje się, że jeszcza większy problem jest poza forum GW. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 A jakie jest Twoje lekarstwo na złodziejską 21.09.06, 14:18 prywatyzację ????\ Zapomnieć i zostawić wszystko jak gdyby nigdy nic ??? Nawet gdyby wyszło na jaw że koncerny dawały łapówki naszym wysoko postawionym urzędnikom. Przecież to jawne naruszenie prawa, a brak działania zachęci wielkie międzynarodowe molochy do korumpowania naszych urzędników. Winni powinni zostać ukarani. Odpowiedz Link Zgłoś
koprofag4 Re: A jakie jest Twoje lekarstwo na złodziejską 21.09.06, 14:33 mozesz sobie chciec wyjasniac...zrob z tego haslo wyborcze i kandyduj:) mozliwe ze pare spraw sie lekko rozkopie ku uciesze gawiedzi posadzi pare plotek i...bedzie koniec igrzysk nikt tak naprawde nie jest zainteresowany wyjasnianiem bo brali wszyscy i z lewa i z prawa (i sprawiedliwosci:)) poza tym jak zauwazyles nie jestes prawnikiem...no wiec powiem ci ze nawet jak cos udowodnisz to takiej transakcji nie odkrecisz, po prostu nie ma takiej opcji polska to nie np egipt gdzie naser swego czasu oddal ludowi kanal suezki:) (co zdaje sie skonczylo sie wojna szesciodniowa) i btw...kluche zalatwil nie zagraniczny kocern a polski fiskus...zreszta nie tylko jego i drugie btw...zamiast patrzec w tyl zajmij sie przyszloscia, lepiej na tym wyjdziesz - kondrat w jednej reklamie mowi "przeszlosc zostawmy historykom" - i ja sie z nim zgadzam:) rozpamietywaniem historii nie nakarmisz siebie rodziny, nie kupisz domu, samochodu itp...za to staniesz sie bardziej zgorzknialy:) jak macierewicz, najwyzsze blizniaki w panstwie i ich przydupasy pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: A jakie jest Twoje lekarstwo na złodziejską 21.09.06, 16:08 Brak karania za zbrodnie przeszłości zachęca innych. Kluskę wykończył fiskus. Ale przyczyną działań Kluski (eksport komputerów na Słowację żeby jest importować do Polski) był spowodowany ustawa dyskryminującą polskie firmy. Pytanie za 100 punktów dla inteligentnego człowieka: "Dlaczego ktoś uchwalił ustawę jawnie dyskryminujacą polskie firmy i dającą przewagę importowanym komputerom". Myślę że ktoś dostał za to naprawdę duuuużżżżżżą KASĘ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Proste - to już historia ... IP: *.aster.pl 21.09.06, 15:05 1.Kontrakt jest kontrakt. 2.Jeśli urzędnik/urzędnicy reprezentujący państwo przeprowadzili transakcję niekorzystną dla państwa to jest państwa problem a nie tego kto kupił. Jeśli państwo nie potrafi wewnętrznie skontrolować swoich pracowników to lipne państwo. 3. Do tanga trzeba dwojga. Inicjatywa do łapówki mogła (i w polskiej rzeczywistości tak najczęściej było) pochodzić własnie od urzędnika a nie od kupującego. Szczególnie jeśli to był koncern zagraniczny. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: Proste - to już historia ... 21.09.06, 15:57 Gość portalu: kolo napisał(a): > 1.Kontrakt jest kontrakt. Czy gdybyś podpisał kontrakt z pistoletem przy głowie też byś tak powiedział ???? Jeśli kontrakt został podpisany przez dwie strony które są w niezgodnych z prawem relacjach (np. koncern za wiedzą Zarządu dał łapówkę decydentowi - urzędnikowi/politykowi) kontrakt można unieważnić. Poza tym dochodzi kwestia roszczeń stron trzecich - np. innych koncernów, które działały uczciwie i nie kupiły danego banku - mogą dochodzić odszkodowań. Najłatwiej powiedzieć historia - złamanie prawa to złamanie prawa. Enron zbankrutował to Andersen też poszedł na dno i nikt nie mówił że to wina pojedynczych ludzi. > 2.Jeśli urzędnik/urzędnicy reprezentujący państwo przeprowadzili transakcję > niekorzystną dla państwa to jest państwa problem a nie tego kto kupił. Jeśli > państwo nie potrafi wewnętrznie skontrolować swoich pracowników to lipne państw Jeśli decyzja byłya błędna to faktycznie to wina państwa i nic nie można zrobić. Ale jeśli koncern działał niezgodnie z prawem (łapówka) sprawa wygląda inaczej. > 3. Do tanga trzeba dwojga. Inicjatywa do łapówki mogła (i w polskiej > rzeczywistości tak najczęściej było) pochodzić własnie od urzędnika a nie od > kupującego. Szczególnie jeśli to był koncern zagraniczny. Inicjatywa, inicjatywą. Jeśli ktoś z koncernu dał łapówkę podważa, jest reprezentantem firmy. Więc wynika z tego że firma nie działała zgodnie z prawem i naruszyła to prawo, a więc umowa została podpisana z naruszeniem prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: Proste - to już historia ... 21.09.06, 16:01 Cd. Poza tym nalezy odstraszać firmy od łapówkarstwa. Najlepszym przykładem jak zagraniczne firmy próbowały zniszczyć polskiego przedsiębiorcę przez łapówkarstwo jest Optimus. Nie wierzę że ustawa preferujące jako dostawców zagraniczne firmy (ulgi z VATem na komputery sprowadzane z zagranicy) powstała bez łapówki jakiejś zagranicznej firmy lub importera. Ktoś się nieźle wkurzył jak zobaczył że sprytny kluska ominął ten głupi przepis. Winni do tej pory chodzą bezkarni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: Proste - to już historia ... IP: *.aster.pl 21.09.06, 16:03 :)))))) Ale pierd (..) olisz Palestrina aż mi ciebie żal. Ale nie przejmuj się, jeszcze się z tego wyleczysz. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Gdy brakuje rzeczowych argumentów... 21.09.06, 16:11 ... obrzucamy przeciwnika inwektywami... (cyt. z "Podręcznik dla Agentów SB") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: Gdy brakuje rzeczowych argumentów... IP: *.aster.pl 21.09.06, 16:27 To ja cie przepraszam. Prześledziłem twoje posty w tym wątku i po prostu jesteś w swoich argumentach : 1. Monotematyczny. 2. Nie zwracasz uwagi na argumenty drugiej strony 3. Chory więc idź się leczyć. Przepraszam za inwektywy. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Cyt. z "Podręcznika SBka" 21.09.06, 16:41 "Gdy po inwektywach przeciwnik dalej stoi i ma się dobrze powiedz mu <Idź się leczyć>. To powinno zadziałać Towarzyszu". P.S. Ja nie "analizuję" Twoich postów - są zbyt prostackie aby mogły być analizowane - wystarczy na nie spojrzeć i od razu widać wszechogarniającą głupotę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MichalM Troche masz racji a troche nie !!!! IP: 82.115.76.* 21.09.06, 17:21 Sprawe przekretow jezeli takowe byly przy prywatyzacji bankow nalezy wyjasnic a winnych ukarac.Nie przy pomocy komisji skladajacej sie w najlepszym przypadku z dyletantow, w najgorszym z dur...ow i bedacej tylko miejscem autopromocji, lecz przy pomocy prokuratury ktora of tego jest i za to jej placimy. Ale ABSOLUTNIE nie mozna zadac nacjonalizacji, wlascicielami bankow sa akcjonariusze i to ich sie w ten sposob karze, a nie winnych. Do pierdla trzeba wsadzic dajacego, nawet jezeli to prezes, osoby ktore o tym wiedzialy, w tym wypadku moga to byc czlonkowie zarzadu oraz bioracego. Ale na litos boska nie karajmy akcjonariuszy ktorzy w dobrej wierze zakupili udzialy. Mozna wzglednie jezeli spolka odniosla nienalezna kozysc wniesc o odszkodowanie na rzecz poszkodowanego, ale jezeli orzeczenia i uzasadnienia POLSKICH sadow beda takie jak w przypadku firm wykonczonych przez fiskusa ktore domagaja sie odszkodowania to skarb panstwa moze liczyc na jakie 15 tys. PLN. Pozdrawiam MichalM Odpowiedz Link Zgłoś
koprofag4 Re: Cyt. z "Podręcznika SBka" 22.09.06, 11:55 to moze inaczej:) idz sie zrelaksuj przy muzyce palestriny, odpocznij, wycisz sie, wylacz, zamknij oczy...itp:) bo faktycznie caly czas nadajesz w kolko jak zdarta plyta, jeden przyklad gdzies w radiu uslyszales i jedziesz w kolko...to juz sie robi nudne trupa sie nie leczy...trupa sie zakopuje i to gleboko zeby nie cuchnal, to panstwo powinno wypracowac mechanizmy zapobiegajace takim historiom...jesli tego nie zrobilo to jak ktos tu powiedzial "lipne to panstwo":) i ja takie panstwo pierd..le szczerze mowiac a jesli koniecznie chcesz lekarstwa to podam Ci moje: - w telewizji tylko pilka nozna i przyglupie komedie, sf lub filmy akcji (polecam inwestycje w dekodery) - duzo muzyki - zajecia sportowe (rowniez wyczynowe podnoszenie kufla z kumplami) - weekendowe imprezy i integracja z przedstawicielkami plci pieknej - krotkowidztwo przejawiajace sie calkowita niemoznoscia dostrzegania czegokolwiek co nie dotyczy Ciebie lub Twojej rodziny poza tym udane zycie zawodowe i duuuuuuuuzo seksu:) dawkuj bracie bez umiaru i szybko zauwazysz ze zycie (nawet w polsce) jest piekne, i sa ciekawsze rzeczy niz zajmowanie sie prywatyzacja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kara śmierci Kara śmierci dla odpowiedzialnych za przekręty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 14:21 - Wynik badań ujawnia, iż poruszamy się w sferze emocji, które wyrażają osoby nie do końca zaznajomione z przebiegiem procesów prawnych. Unieważnienie umów prywatyzacyjnych w sensie prawnym jest niemożliwe. Można jedynie mówić o odpowiedzialności karnej osób, które odpowiadały za ten proces. W takim razie bezwzględne wyroki kary śmierci dla odpowiedzialnych za złodziejstwo przy prywatyzacji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 Re: Kara śmierci dla odpowiedzialnych za przekręt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 14:29 To nie jest poruszanie się w sferze emocji tylko ludzie przestali wierzyć że w polsce będzie lepiej. Polacy zobaczyli na własne oczy jak można doprowadzić do sytuacji w której powoli stajemy się niewolnikami we własnym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prywatyzacja BZ Re: Badanie na temat komisji bankowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 14:33 Pamiętam jak kiedyś było walne zgromadzenia akcjonariuszy BZ. Przedstawiciel skarbu państwa przyszedł z kserem upoważnienia i niewiele brakowało żeby nie zostal wpuszczony. Tak państwo interesowało się bankami. Sprzedać i zapomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
caudillo1 "Prywatyzowali" ... 21.09.06, 14:40 jak ćpun, czy pijany ojciec trójki dzieci, który wyniósł z domu wszystko co było w miarę cenne, nie przejmując się, z czego będą żyły dzieci, ważne żeby była kasa "teraz" na balangi. Oczywiście w roli tych "ojców" - "autorytetów", także "moralnych" , i ich obrońców występowali DIKMAN, STOLTZMANN, SZECHTER, KORDBLUM, i wielu wielu innych, o Hajce G. i Aaronie B. nie wspominając. :) Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Przyszedł z "kserem"- to straszne ! 21.09.06, 14:45 Gość portalu: Prywatyzacja BZ napisał(a): > Pamiętam jak kiedyś było walne zgromadzenia akcjonariuszy BZ. Przedstawiciel > skarbu państwa przyszedł z kserem upoważnienia i niewiele brakowało żeby nie > zostal wpuszczony. A zamiast robić "aferę" nie dało się jego prawa do udziału w Walnym Zgromadzeniu szybko i sprawnie zweryfikować? Widac komuś zależało , aby przedstawiciela Skarbu Państwa tam nie było . To sa właśnie całe banki; tylko "cwanie kombinować" jak wykołować innych. Jeśli czegoś nie musza zrobić , to nie zrobią. Dobrze ,że jest ta komisja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prywatyzacja BZ Re: Przyszedł z "kserem"- to straszne ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 15:23 Powiem tak jakby to było po fuzji BZ z WBK to przedstawiciel skarbu Państwa nie zostałby wpuszczony, ale postanowiono go wpuścić żeby się nie narażać. Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Wiadomo trzeba to odkręcić 21.09.06, 14:41 poniweaż większośc prywatyzacji była na szkodę państwa lub po prostu złodziejska i pełna korupcji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: Badanie na temat komisji bankowej IP: 141.84.252.* 21.09.06, 15:00 ha! nic dziwnego, ze ku..szonek liberalny (GW) jest zdziwiony. Szkoda ze nikt sie nie pytal spoleczenstwa przed prywatyzacja i sprzedaniem praktycznie calego sektora bankowego w rece kapitalu zagranicznego, co w sposob skuteczny uzaleznilo nasz kraj od innych. Czy we Francji, Niemczech, Szwecji, Stanach Zjednoczonych sektor bankowy znajduje sie w obcych rekach? Pytanie retoryczne. Zreszta banki to tylko wierzcholek gory lodowej. Przemysl wlokienniczy, stalowy, energetyka ... Ludzie zostali pozbawieni pracy, a ku..szonek sie dziwi. HWDK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Badanie na temat komisji bankowej IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.09.06, 15:06 Jeżeli inwestorzy nie popełnili błędów, nie mogą ponieść żadnych konsekwencji, a tego, że działali zgodnie z prawem, jestem pewien - uważa Jerzy Bańka, radca prawny Związku Banków Polskich. Pan radca prawny zapomnial chyba, ze wszelkie nabyta dobra a pochodzace z przestepstwa podlegaja konfiskacie i wracaja do prawowitych wlascicieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hor Re To byla kradzierz majatku narodowego a nie IP: *.fwhq2nat.dot.ca.gov 21.09.06, 15:29 prywatyzacja. Rycerze "okraglego stolu" rozparcelowali majatek narodowy przywlaszczajac go sobie. Czas to zweryfikowac. Odpowiedz Link Zgłoś
przesmiewca2 Pisowcy 21.09.06, 15:33 i ich motłoch wyborczy nie mogą żyć bez komunizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lenin fabryki dla robotników,ziemia dla chłopów.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 15:35 .precz z zaplutymi karłami reakcji! Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Jednak bolszewizm ma mocne korzenie. 21.09.06, 15:41 Gdyby tak taki odsetek chciał uczciwie pracować? Odpowiedz Link Zgłoś
rafikzabki Re: Badanie na temat komisji bankowej 21.09.06, 16:05 zwłaszcza inwestorzy działali zgodnie z prawem jak dawali łapówki dla zaniżania wyceny???? śmieszne opinie śmiesznego pana..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolega rumunska agencja prasowa melduje, ze IP: *.westend.de 21.09.06, 16:16 widziano pierwszych polskich zebrakow na ulicach bukaresztu. IV RP!!! niech mnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubudubu4 Re: rumunska agencja prasowa melduje, ze IP: *.chello.pl 21.09.06, 21:32 Niech cię ........ trafi. I będzie po problemie. Przejmować się że jakiś pijaczek przez pomyłkę zamiast na zachód pojechał na południe? No chyba że trapi cię z tego powodu poczucie niższości, psychologowie mają jeszcze wole terminy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawisza ciemny Badanie na temat komisji bankowej IP: *.rochd3.qld.optusnet.com.au 21.09.06, 16:23 "Jeśli komisja śledcza wykaże nieprawidłowości, prywatyzację trzeba zweryfikować - tak uważa 67 proc. ankietowanych. Bankowcy są zdumieni." Ja jestem zdumiony ze panowie bankowcy sa zdumieni. Jest to tendencyjne pytanie na ktore musi pasc taka, a nie inna odpowiedz. Na pytanie "Czy nalezy ukarac X- sa gdy prokurator udowodni ze jest morderca" jest tylko jedna odpowiedz - tak. Jakie pytanie taka odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xaliemorph Badanie na temat komisji bankowej IP: *.icpnet.pl 21.09.06, 16:24 Ma to związek z jedną rzeczą. Ulubieniem banków do podwyższania, bądź wprowadzania minimalnych opłat, tłumacząc to zwiększaniem zysków, przy ciągłym wyrabianiu coraz większego zysku (więc ruch wcale niepotrzebny). A to ma kontrast w porównaniu z tymi co dają np. banki w Wielkiej Brytanii czy Irlandii gdzie konta nie są tak obwarowane opłatami (choć oczywiście zależy to od konta). Jest tu podobny schemat w oczach szarych ludzi do sytuacji z tepsą i wypompowywaniem z niej funduszy przez France Telecom, czy analogiczną sytuacją z Orange i Ideą. Jednak ja osobiście jestem przeciw renacjonalizacji ponieważ nasi i tak się dossą do łakomego cycka, jak to widać po gruntowej wymianie prezesów spółek z udziałem skarbu państwa, i kierowanie się kluczem politycznym a nie fachowością danej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mafjmafj Re: Badanie na temat komisji bankowej IP: *.telsat.wroc.pl 21.09.06, 20:35 Hej, Oczywiście przy prywatyzacji były błędy. Pewnie niekiedy i rażące. I prawdą jest, że wielu się na tym dorobiło. Czy to dzięki niewiedzy użędasów i poiltyków, czy związkami z nimi itp. Pytanie jaka jest/była alternatywa? Zostawić te spółki w rękach skarbu państwa? Czyli co zostawić je jako polityczny łup dla polityków? Pozwalać, żeby zarządy były pełne ich nieudolnych kolegów, dla których celem jest zwiększanie kapitału politycznego protegującej ich formacji. Pozwalać, żeby w razie kłopotów związanych z partaczeniem lub przeholowaniem z matactwami, kasa szła z budżetu. Teraz szczególnie widać jakie jest zagrożenie, gdy państwo posiada zbyt wiele spółek. Działania rządów koncentrują się na tym jak tu szybko zająć jak najwięcej spółek skarbu państwa. Większosć dyskusji między koalicjantami dotyczy stref wpływów i podziałów w tych spółkach. Właściciel, czyli skarb państwa mięknie przy kopalniach. Daje pieniądze górnikom, bo wyrpacowali "zysk". Tylko, że kopalnie mają długi rzędu 16mld nie licząc umorzeń. Roczne odsetki od 16mld na rynku kapitałowym to jest mld. Suma nie do spłacenia. Stocznie w ostatnich latach dostały 4mld (głównie w postaci umorzeń i oddłużeń). A nadal cieńko przędą. I prawdopodobnie upadną. Kupa kasy wyrzuconej w błoto. Odpowiedz Link Zgłoś