Dodaj do ulubionych

Kobiety na budowy

03.12.06, 21:28
feministki powinny być zachwycone
Obserwuj wątek
    • s.k.i.n Re: Kobiety na budowy 03.12.06, 21:29
      lada dzień wyświetlą poraz enty Seksmijsę...widac że na pani profesur jest
      wciąż pod jego wplywem tylko że tragedią jest to że to co w tym filmie
      wysmiano ona bierze to na serio
      • swistak336 Pewna przeszkoda fizyczna jednak jest 03.12.06, 23:56
        Nie da się ukryć, że większa ilośc testosteronu u mężczyzn pozwala na lepsze nabranie masy mięśniowej, więc większą siłe fizyczną. Masywniejszy układ kostno-stawowy pomaga natomiast znosić większe obciążenia.
        Oczywiście, są kobiety takie jak Agata Wróbel, które mogą na budowie pracować.
        Ale nawet porównując sztangistę mężczyznę do kobiety widać, która płeć ma większą możliwość rozwoju siły fizycznej.
        • tekameka Środa, Szczuka i Senyszyn - trójka murarska 04.12.06, 07:48
          Jaruga i Blida - obsługa betoniarki, Bufetowa z Warszawy odpowiedzialna za posiłki regeneracyjne
          • Gość: Pikuś Re: Środa, Szczuka i Senyszyn - trójka murarska IP: *.centertel.pl 04.12.06, 08:18
            Dowcip
            • Gość: maiusz tia ,między zdaniami, 800 zł na bez podatku IP: *.pl 04.12.06, 08:28
              Czyli normalny tekst gazety
              • Gość: Paweł [...] IP: 62.233.214.* 04.12.06, 09:10
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • Gość: Rzywwy Ciekawe czy w sekocenbudach jest taka pozycja np. IP: *.atol.com.pl 04.12.06, 18:54
                Transport ręczny wykonywany przez kobietę, kleju do glazury, opakowania 25 kg.
                I jaka jest stawka za roboczogodzinę i wydajność takiego transportu i jak to
                się ma do zachowania norm ciężaru możliwego do przenoszenia prez kobiety
                określonych polskim prawem pracy. P.S. Nie jestem szowninista ani nic takiego
                po prostu tak sie zastanawiam...
            • piwosz8 aco ty baranie chcesz od senyszyl? 04.12.06, 09:57
              czep się chojarskiej - złodziejki i beger - rywin gate
        • Gość: Pikuś Re: Pewna przeszkoda fizyczna jednak jest IP: *.centertel.pl 04.12.06, 08:17
          Naukowe podejście.
      • Gość: hermosa Re: Kobiety na budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 06:45
        praca jest pracą, słonko
        • Gość: Pikuś Re: Kobiety na budowy IP: *.centertel.pl 04.12.06, 08:20
          Brak wiedzy
      • Gość: gwiazdor Re: Kobiety na budowy IP: *.zab.nat.hnet.pl 04.12.06, 14:31
        nic dziwnego spotkalem juz kobiety prz pracach wykonczeniowych np;ukladanie wykladziny ,malowaniu ,sprzataniu po szpachlarzach gipsarzach itp. ;)) a jak milo sie wtedy pracoje hym jestem za .....
    • heraldek Beger do betoniarki..Hojarska do walca (drogowego) 03.12.06, 22:00
      .....polska babska nie sa zbyt sexy, moga wiec chodzic w kufajkach.........
      • Gość: Pikuś Re: Beger do betoniarki..Hojarska do walca (drogo IP: *.centertel.pl 04.12.06, 08:21
        bełkot
    • Gość: śmiech Kobiety na budowy IP: *.uznam.net.pl 03.12.06, 22:31
      już smakuje zjełczały chlebuś?już komuszyce na traktorach i pegeerzyce w
      oborach nie rażą kruchcianych oszołomów?hahaha!wstydu nie macie.jak się
      pozytywną rzecz/i to zaistniałą w wyniku hekatomby wojennej polaków/ opluło,to
      teraz nie wolno jej dotykać i to z powodu o wiele bardziej przyjemnego,bo
      emigracji.
      • Gość: Pikuś Re: Kobiety na budowy IP: *.centertel.pl 04.12.06, 08:23
        odejście od tematu.
    • Gość: szowinista [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 23:24
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: Author S.K.I.N.I.E. !! IP: *.proxy.aol.com 03.12.06, 23:31
        Skozystaj z okazji i obejzyj po raz -enty Seksmisje,moze w koncu zalapiesz o
        czym jest ta historia.
      • Gość: Pikuś Re: Wreszcie równouprawnienie! IP: *.centertel.pl 04.12.06, 08:14
        Prawda
      • Gość: no name Re: Wreszcie równouprawnienie! IP: *.4web.pl 04.12.06, 09:53
        Teraz feministki zobaczą jak to fajnie być facetem :) Jestem przekonany, że jak
        >
        > im macice powypadają od dźwigania cegieł i worków z cementem, to lewacki
        > feminizm szybko się w Polsce skończy!

Koleś , zapytaj w twojej rodzinie, czy moze nie było jakiś zsyłek na syberie -
        moja babka budowała drogi w Niemczech, a babka mojej znajomej pracowała w
        kopalni na Syberii --------> zebyś się nei zdziwił jak pieknie Polska Ludowa
        traktowała kobiety, pozwalajac Stalinowi setkami pędzi je do kopalń.
        • Gość: pobre diablo Re: Wreszcie równouprawnienie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.06, 16:07
          no name napisał(a):

> Teraz feministki zobaczą jak to fajnie być facetem :)

Jest fajnie być facetem.
      • Gość: inka Re: Wreszcie równouprawnienie! IP: 195.116.7.* 05.12.06, 11:33
        witam Szanownego Pana. Jestem kobieta mam 23 lata i przez ostatnie 2 lata
        pracowalam przy konserwacji zabytkow co jest zdacydowanie praca fizyczna - choc
        glowy tez trzeba do tego uzyc - teraz od paru miesiecy pracuje jako tlumacz i
        asystent kierownika projektu przy duzej inwestycji budowlanej na hucie katowice,
        opiekuje sie tu takze magazynami i nie sprawia mi problemu przeniesienie czegos
        z miejsca na miejsce ani obsluga cherry picker'a itp. nie przeszkadza mi tez
        fakt ze jestem jedyna kobieta na budowie - bo nie jestem pracownikiem biurowym -
        lubie moja prace a szybki awans upewnil mnie w przekonaniu ze i mnie tu cenia i
        potrzebuja. Pana podejscie natomiast jest conajwyzej prostackie i godne
        pozalalowania + szacunku do kobiecej macicy choc gdyby nie owa macica to by Pana
        na swiecie nie bylo. Ja osobiscie zdecydowanie nie mam nic wspolnego z
        faminizmem i przyznaje ze irytuja mnie zachowania i wypowiedzi niektorych Pan co
        sie mienia Feministkami. nie lubie skrajnosci - a Pan swoja wypowiedzia
        udowodnil ze jest dolkadnie taki jak owe Feministki co tak Panu zycie zatruwaja
        tym swoim pseudorownouprawnieniem. coz wiecej moge dodac.. pozostaje mi tylko
        pozalowac Pana ograniczenia intelektualnego. nic wiecej. trudno
    • Gość: murarz Kobiety na budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 00:05
      Zarobki za 8-10 godzin za 1,5 do 2,5 tysiąca dla kobiet na budowie. Ciekawe ile
      ja bym zarobił jako facet?
      • dobiczek panie Aumiler 04.12.06, 00:18
        Panie Aumiller nie bardzo rozumiemiem czy wydumal pan, pomysl na zwiekszenie
        zatrudnienia dla kobiet czy to pomysl na braki kadrowe przy realizacji 3000000
        mieszkan.rownie nowatorskie pomysly mial pan w UP i spakowal pan szybciutko
        torbe. Maze zna sie pan na truskawkach , bo na budownictwie nie.Na budowie
        zwykly chlop obslugujacy betoniarke musi sie znac na tym co robi,wiec oddaj pan
        stolek TUDORKOWI.On przynajmniej nie bedzie robil z siebie durnia.
        warto sie czsami zastanowic co sie mowi,a czsami nawet nic nie mówic wtedy nikt
        sie nie pozna ze nie ma sie nic do powiedzenia.mowienie nie zwalnia od
        myslenia.DLACZEGO DZWON GLOSNY BO PRÓZNY
        • Gość: Kaczoland Atakuje Re: panie Aumiler... IP: *.dhcp.embarqhsd.net 04.12.06, 04:29
          Czy rzad PiS-su ma cokolwiek wspolnego
          z tzw. rzadem fachowcow? Smiem
          watpic i to mocno!
      • Gość: Pikuś Re: Kobiety na budowy IP: *.centertel.pl 04.12.06, 08:29
        Dobre pytanie.
    • Gość: zawisza ciemny Kobiety na budowy IP: *.rochd3.qld.optusnet.com.au 04.12.06, 00:25
      Nic nowego to juz bylo - w czasach stalinowskich.
    • Gość: Emeryt Kobiety na budowy IP: 212.122.223.* 04.12.06, 00:41
      Kobiety na traktory !!!
      • Gość: Pikuś Re: Kobiety na budowy IP: *.centertel.pl 04.12.06, 08:33
        Nieaktualne hasło
    • Gość: agatka Pytanie pozostaje, czy będą chciały pracować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 00:51
      ciężko fizycznie na powietrzu, w różnych warunkach atmosferycznych, często w
      zabłoconych i zabrudzonych placach budów. Nie sądzę, by bardzo się do takiej
      pracy garnęły, są zbyt praktyczne.
      • Gość: Pikuś Re: Pytanie pozostaje, czy będą chciały pracować IP: *.centertel.pl 04.12.06, 08:36
        Agatko!- ciepło,ciepło,cieplej........
      • Gość: inka Re: Pytanie pozostaje, czy będą chciały pracować IP: 195.116.7.* 05.12.06, 11:41
        a tu sie Pan myli:) mnie sie taka praca podoba:) lubie to i tak wlasnie
        pracuje:) oczywiscie nie dzwigam jakichs niewyobrazalnych ciezarow ale w roznych
        warunkach, na budowie, kurz, brud, zimnou , smierdzi - no parada atrakcji:) ale
        jestem w ruchu, pracuje z niesamowitymi ludzmi - przawdziwymi fachowcami od
        ktorych codziennie ucze sie czegos nowego:) podoba mi sie:) lgne do takiej
        pracy:) pozdrawiam Niedowiarkow:))
    • Gość: xaliemorph Kobiety na budowy IP: *.icpnet.pl 04.12.06, 01:09
      PRL pełną gębą? Kobiety na traktory? Przepraszam ale takie dyskusje się same kompromitują. Co to za zysk że kobiety sobie zarobią 1500 - 2000zł na budowie skoro faceci mogą i nieco ponad 3000zł. Kobiety powinny tyle samo zarabiać co mężczyźni przy dokładnie tym samym zakresie obowiązków. A tak z ust ministra Aumillera wychodzi dziwnie pokraczna informacja że trzeba nam kobiet ponieważ one się częściej zgadzają pracować za niższą pensję. Równy dostęp kobiet oczywistość tym bardziej że są i kobiety żołnierze, i zawodowe bokserki i zawodowe kulturystki. Jedynie powinno się chronić kobietę w ciąży gdyż to jest głównie ochrona dziecka jakie ona w sobie nosi.
      • alterparch na zachodzie kobiety juz dawno pracuja w takich 04.12.06, 02:25
        nie wiem o co tyle szumu,
        w krajach zachodnich , gdzi i prawo pracy i emancypacja jest bardziej
        zaawansowane,
        kobiety pracuja wtych samych zawodach co mezczyzni.
        Sa tokarzami , spawaczami, operatorami maszyn ciezkich i dzwigow,
        pracuja na budowach, w portach, w hutach itp.

Jesli maja kwalifikacje i odpowiednie warunki psychofizyczne ,
        to nie mozna im odmowic pracy, tylko dlatego , ze sa kobietami,
        bo bylaby to podstawa do podania do sadu o dyskryminacje .

Jak chca - niech pracuja w tych zawodach i w Polsce.

naprawde nie rozumię swojego narodu, ze taka wielka aferę z tego robi
        • Gość: x Re: na zachodzie kobiety juz dawno pracuja w taki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 08:17
          tym bardziej, ze wiele z naszych pan - mgr ekonomii etc niezle sobie radzi na
          budowach w UK
        • Gość: Pikuś Re: na zachodzie kobiety juz dawno pracuja w taki IP: *.centertel.pl 04.12.06, 08:40
          Prawda
      • Gość: Pikuś Re: Kobiety na budowy IP: *.centertel.pl 04.12.06, 08:38
        To niemożliwe...
      • Gość: KMS Re: Kobiety na budowy IP: 217.6.15.* 04.12.06, 10:30
        Fakt - widziałem sam kobietę - operatora dźwigu w UK (Allington - Maidstone -
        Kent). Ale pozostaje też faktem że nie była tak precyzyjna jak mężczyźni
        operatorzy i wobec tego pracowała na dźwigu pomocniczym. Ale to już kwestia
        zdolności. A poza tym w ciężkich pracach fizycznych i na wysokości pracowali
        wyłacznie mężczyźni. Przy ogromnym braku fachowców w UK. Warunki na budowach to
        niestety męski świat.
        • Gość: inka Re: Kobiety na budowy IP: 195.116.7.* 05.12.06, 11:54
          jestem kobieta lat 23 co przez ostatnie 2 lata pracowala przy konserwacji
          zabytkow rowniez na wysokosciach!! a teraz pracuje na budowie!! przy ogromnej
          inwestycji!! dobrze mi tu i nie wiem czemu komus mialaby przeszkadzac moja
          obecnosc tutaj!! wozki widlowe cherry picker czy kurs hakowego w moim cv chyba
          tez nikomu nie wadzi do cholery!! nie moge juz czytac tych durnych wypowiedzi ze
          to meski swiat!! fakt jestem tu jedyna kobieta ale wszystkim pracuje sie ze mna
          dobrze i ja takze nie nazekam !! jestem asystentem kierownika projektu i
          tlumaczem - nie spedzam czasu w biurze - pracuje NA BUDOWIE!!!!!!
    • Gość: feministka No i jestem zachwycona :) IP: *.sip.asm.bellsouth.net 04.12.06, 03:01
      Niezaleznie od prawdziwych intencji pomyslodawcy, zacieranie
      stereotypow jest doskonalym pomyslem! Ja tam bym mogla glazury
      ukladac, zreszta nie tylko to, jesli o budownictwo chodzi.
      Gratuluje i mam tylko nadzieje, ze zostanie to poparte jakas
      akcja, zeby te kobiety bardziej zachecic i dac im szanse na
      przekwalifikowanie.
      • Gość: Pikuś Re: No i jestem zachwycona :) IP: *.centertel.pl 04.12.06, 08:42
        Jest pomysł.....
      • a.k.traper Nareszcie na budowie będzie piękniej i weselej 04.12.06, 13:21
        Watpie tylko czy to pójdzie w parze z zarobkami, raczej zostaną przyhamowane
        stawki by zejść z kosztami.Poza tym nie wiem jaka budowe maja niektórzy na
        mysli, czy wykończeniówka mieszkań czy galerie handlowe czy tez obiekty
        przemysłowe.Jak panowie ministrowie sa dacy napaleni do tej glazury to
        proponuje najpierw własnymi rękami sprawdzic jak to działa? nie jest to
        szczęsliwy przykład.Zmysł mozna mieć, jest jeszcze wydajność a tego sie nie
        przeskoczy i stawki zleca w dół
    • mlody-inwestor Co za brednie. 04.12.06, 03:21
      A gdzie niby kobiety moga nauczyc sie obslugi koparki czy kladzenia kafelkow ?

Przeciez ekipa SLD nie dosc ze zlikwidowala wiekszosc szkol zawodowych o tych kierunkach, to na dodatek nie umozliwia osoba doroslym podjecia nauki w tych kierunkach.

Zreszta analogicznie z mezczyznami.
      • Gość: x Re: Co za brednie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 08:19
        urzedy pracy nader chetnie organizuja kursy angielskiego i obslugi komputerow!
      • Gość: Pikuś Re: Co za brednie. IP: *.centertel.pl 04.12.06, 08:45
        Koszty,koszty - a jaki wynik?
    • Gość: Gość Kobiety Na Traktory!!! IP: *.hsd1.il.comcast.net 04.12.06, 05:36
      Myśmy to już przerabiali ok. 60 lat temu. Deja Vu?????
      • Gość: Pikuś Re: Kobiety Na Traktory!!! IP: *.centertel.pl 04.12.06, 08:48
        Soczysta prawda.
    • Gość: kacper Kobiety na budowy IP: 81.219.149.* 04.12.06, 05:45
      1500 = 2500 zł za 8 - 10 godzin pracy!!!
      To paranoja - weźcie sobie Kaczyńskich i cały rząd razem z sejmem i senatem do
      takiej roboty. Może jakby tak dostali "na rękę" taki "kawał grosza" za wyzysk i
      niewolniczą pracę - to przyszłoby im do tych zakutych łbów, że źle się dzieje w
      państwie polskim!!! Ale oni to maja w d...Lepiej łupić polskich pracodawców, a
      pracodawcy będą łupić pracownika. Ważne , że tej pieprzonej wierchuszce żyje
      się dokonale!!!
      • Gość: Pikuś Re: Kobiety na budowy IP: *.centertel.pl 04.12.06, 08:49
        Naturalna kolej rzeczy...
    • ozyrys4 Jeszcze do kopalń,na traktory,na front w Afganist- 04.12.06, 06:15
      tanie itp.Czy ten facet w ogóle kiedyś był,ku..wa,na budowie????Przecież to
      leczyć ten chory mózg!!!!Często trzeba wnieść na 2-5 piętro ponad tonę
      płyt,400-900 kg kafelek,dziesiątki worków z gipsem,cementem
      itd.NO,luuuudzie,ku..,własnym oczom nie wierzę,kiedy o tej propozycji czytam!!!!!
    • cynozura A p."minister" piórko w zadek,stringi i na rurę... 04.12.06, 06:41
      do klubu nocnego!P.Kaczyński,dlaczego Pan trzyma takich ministrów?Przecież ta
      propozycja świadczy o braku elementarnego myślenia!Oprócz tego o niebywałym
      cyniżmie.Złożenie takiej propozycji,to jest po prostu skandal i
      kompromitacja."Postrawiam p."ministra"!
    • Gość: a Re: Kobiety na budowy IP: *.chello.pl 04.12.06, 06:46
      "Czas zmienić stereotyp wpajany nam od przedszkola, że dziewczyny są słabsze od
      mężczyzn fizycznie i emocjonalnie"
      To nie stereotyp, taki swiat mamy a nie inny i nikt nic na to nie poradzi, nawet
      pani Sroda..
    • Gość: gosc kilka tysiecy ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 07:50
      gdzie taki zarobki sa :) ?? moj ojciec z wieloletnim stazem ceniony przez pracodawcow tyle nie zarabia hehehe bo sepia kazda zlotowke :)
      • Gość: gosc aaaa to artykul o budowach za granica !!! rozumiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 07:57
        to to sie zgadza :)
    • wesoly_siewca_pesymizmu Re: Kobiety na budowy 04.12.06, 07:53
      No i się zacznie. Ekipa kobiet z rusztowania będzie gwizdać za przechodzącymi
      mężczyznami, rzucając niedwuznaczne uwagi :)
      Skoro na budowę można, to i do wyrębu lasu też. Ktoś kto to wymyślił chyba nigdy
      nie był na budowie. Nawet kafelkarz musi sobie wnieść ten worek fugi czy innego
      kleju na górę, wtaszczyć paczki z kaflami itp. Ale jeśli Panie nie widzą
      przeszkód to bardzo dobrze. Równouprawnienie w każdej dziedzinie. Może wzorem
      Skandynawii wprowadzimy parytet, że np. 40% obsady budowy to muszą być kobiety?
      • Gość: budowlaniec Re: Kobiety na budowy-hahaha!!! IP: *.e-wro.net.pl 04.12.06, 08:10
        NIECH KOBIETY WRESZCIE UDOWODNIĄ , ŻE ZA TAKĄ SAMĄ PRACE POWINNY DOSTAWAĆ TAKĄ
        SAMĄ PŁACE, CZYLI PANOWIE I ...PANIE MURARKI , DZISIAJ DO ZROBIENIA ŚCIANA Z
        BLOCZKÓW BETONOWYCH (KAŻDY BLOCZEK WAŻY 20 KG), NA KAŻDEGO MURARZA PRZYPADA PO
        MINIMUM 200 BLOCZKÓW DO USTAWIENIA , CZYLI 4000 KG(4 TONY).WORKI Z CEMENTEM
        (50KG) SĄ TAM , A BLOCZKI TAM. KAŻDY OCZYWIŚCIE PRACUJE SAMODZIELNIE!!!

ZACZYNAMY!
        POWODZENIA!

• Gość: qaz Re: Kobiety na budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 08:11
      "Podobnego zdania jest bodaj najsłynniejsza polska kobieta budowlaniec Barbara
      Blida, która w latach 90. była ministrem budownictwa. - My, kobiety, mamy lepszy
      od panów zmysł organizacyjny. Świetnie sprawdzamy się więc w rolach np.
      kierowników budów i inspektorów nadzoru."

Co za bzdury! Akurat jestem kierownikiem budowy i znam ten temat z autopsji.
      Zdarzaja sie kobiety, ktore dobre sa w pracy na budowie ale wiekszosc pracuje w
      biurze np przy przygotowaniu produkcji, kosztorysowaniu itp. Sugerowanie, ze
      kobiety maja lepszy zmysl organizacyjny jest wielkim naduzyciem.
      Co do pracy fizycznej to przy niektorych pracach kobiety moglyby sie sprawdzic,
      mysle, ze duzym atutem bylaby dokladnosc.
      • Gość: gaz Re: Kobiety na budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 09:14
        Ty chyba jestes kiepskim kierownuikiem budowy, do tego trzeba mieć wierzę,
        praktyke i przedewszystkim zdolności organizacyjne.
        • Gość: qaz Re: Kobiety na budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 09:17
          Czytaj ze zrozumieniem a dopiero pozniej komentuj.
    • Gość: Pikuś Re: Kobiety na budowy IP: *.centertel.pl 04.12.06, 08:16
      Do czasu .
    • anahella Re: Kobiety na budowy 04.12.06, 08:28
      Ja nie chcialabym pracowac na budowie, ale skoro sa kobiety, ktore to kreci, to
      czemu nie? Tylko dlaczego mowi sie, ze zarobia 1500-2000 zl, skoro mezczyzni
      zarabiaja tam wiecej? Skoro moga byc lepsze w malowaniu, czy ukladaniu plytek,
      to dlaczego ktos usiluje zanizyc im pensje?
    • Gość: ślązaczka Kobiety na budowy IP: *.piekary.net 04.12.06, 08:30
      przypomina mi to okres propagandy PRL-u - kobiety na traktorze!
    • bardzosztywny Kobiety na budowy 04.12.06, 08:30
      Kilka tysięcy"Mam nadzieję że Panie nie dadzą się nabrać na tą prymitywną
      propagandę.Po miesiącu pracy okaże się że zarobek wyniósł 800zł. bo to bo tamto
    • Gość: Krakus. Kobiety na budowy IP: *.chello.pl 04.12.06, 08:39
      Myślę ,ze minister był częstym gościem w byłym Związku Radzieckim,bo tam w
      kilkunastostopniowym mrozie można było zobaczyć pracujące kobiety na
      rusztowaniach,żałosne Panie ministrze.
      • Gość: Pikuś Re: Kobiety na budowy IP: *.centertel.pl 04.12.06, 08:55
        I nie tylko na rusztowaniach; robotach asfaltowych,izolacyjnych w kontakcie z
        środkami toksycznymi,stacje benzynowe,sprzęt ciężki i.t.d.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka