Dodaj do ulubionych

Mniej polskiego podatku od zagranicznych dochodów

IP: 212.38.196.* 21.12.06, 08:18
Po pierwsze - jesli chodzi o regulacje diet -jest to nie art. 20 tylko art.
21 ust.1 pkt 20 updof. Po drugie nie wiem za bardzo skad autor wywnioskowal,
ze nowe zasady dotyczace diet odnosza sie do tegorocznych dochodow?!? Moze
ktos wskazac wlasciwy przepis???
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • nuntaro jedno mnie niepokoi 21.12.06, 08:54
      Jestem jak najbardziej przeciw podwójnym opodatkowaniom. Jednego tylko się obawiam.. czy Rodacy nie zapomną skąd im nogi wyrośli :/ i na wybory im się zechce przyjść aby oprocz tego zapewnić też sobie normalne życie po powrocie (nie wspominając o tych którzy, z różnych względów, wyjechać nie mogli)?
      • Gość: profes79 Re: jedno mnie niepokoi IP: *.cable.ubr01.perr.blueyonder.co.uk 21.12.06, 18:31
        Na wybory nie chodze, bo do jedynego okregu w GB mam 3 godziny jazdy ( nie
        wspomne o kosztach).
        A ci co w kraju? Niech sami mysla jak glosowac a nie czekaja az im inny pomoze.
    • swietoslawy Re: Mniej polskiego podatku od zagranicznych doch 21.12.06, 09:35
      ze nowe zasady dotyczace diet odnosza sie do tegorocznych dochodow?!? Moze
      ktos wskazac wlasciwy przepis???
      Pozdrawiam

ODP - autorowi chodziło o art. 20 ustawy nowelizującej. Jest to przepis
      przejsciowy, który określa, że nowe zasady zwolnienia od podatku dla Polaków
      pracujących m.in. w Wlk Brytanii jest stosowane już w rozliczeniu za 2006 r.
      Bedzie z tym trochę zabawy dla podatników, bo jednoczesnie obowiazuje stare
      zwolnienie. Sa wiec dwa zwolnienia na podstawie jednego przepisu (art. 21 ust.
      1 pkt 20 updof)a podatnik musi wybrać właściwe. Jedno przeznaczone jest dla
      osób krótko pracujących za granicą, drugie (to nowe) dla osób pracujących kilka
      miesięcy

Tomek
    • Gość: Jakub I tak nie zaplace. IP: 205.156.117.* 21.12.06, 12:32
      Pracuje w Anglii 6 lat, place podatki tutaj. Kompletnie nie rozumiem dlaczego
      mam cos placic w Polsce. Moga mnie...
      • Gość: asiunia Re: I tak nie zaplace. IP: *.range86-133.btcentralplus.com 26.12.06, 14:14
        Ja tez nie zaplace.Pracuje na wyspach ponad dwa lata a wroce moze po przejsciu
        na emeryture jak sie polepszy w Polsce.Od dobrego nikt nie ucieka.
    • Gość: g.p. Pokazcie jedna osobe ktora zaplacila po powrocie ? IP: *.client.dsl.net 21.12.06, 15:24
      Powaznie, jak ktos zaplacil niech sie wpisze prosze. Chodzi mi o osoby, ktore
      przepracowaly ponad 183 dni, wrocily do Polski i fiskus sie do nich przyczepil.
      Wierzyc mi sie nie chce, ze ktos dalby sie tak naciagnac !
      • Gość: UK w praktyce jest tak ... IP: 193.130.182.* 21.12.06, 17:38
        ... nikt nie placi w Polsce niezaleznie czy wrocil czy nie, a jesli zglosil to
        na nip3 to juz sam sobie jest frajerem. Podobno US dostal od brytyjczykow liste
        kont swoich obywateli i to moze byc grozne dla powracajacych RADA - NIE WRACAC
        I SPRZEDAC WSZYSTKO W POLSCE. Za kilka lat ubiegac sie o paszport UK a polskim
        rzucic o glebe - SPOKOJ MUROWANY!
        I CZESC!!!!!!!!!!!!!!!!
    • neiden podatki - polska patologia 21.12.06, 15:31
      walczymy o demokracje ,zamykamy fabryki,bezrobotnych wysylamy za granice na
      zarobek,nastepnie oklada sie tych biedakow podatkami.tak sie traktuje tylko
      niewolnikow.wybieracie zlodzieji do rzadu i oni was okradaja ,czy ktos tego nie
      rozumie?
      • Gość: tvrg podatek USA IP: *.agoff.umn.edu 21.12.06, 19:42
        kto ma informacje o przeisach jak sie liczy podatek przy pracy naukwej na J1 w
        USA - dawniej bylo odliczenie diety za kazdy dzien pobytu przez caly czas pobytu
        w USA. Podbno teraz juz nie tylko czesc diety - nie moge dojsc do przepisow. Czy
        ktos ma namiary ?

Komentujac dyskusje nt. opodatkowania doch. zagranicznych - nie jest tak jak
        pisze autor ze "troche sie placi tu a troche tam" - Kazdy kto zarabia za granica
        jak liczyc jego zarobki po progach podatkowych z Polski wpada w najwyzszy
        przedzial = polski US chce od niego ok. 40% zarobkow. jak z Zarobkow w USA
        (pewnie tez i z GB) zaplacisz 40 % podatku to bedziesz zyl w USA na koszt opieki
        spolecznej a co dopiero mowic o "finasowym wsparciu rodziny w kraju" - no chyba
        ze sa to zarobki powyzej 100 000 $ / rok czego wszyskim w kraju i za granica
        zycze. Ponadto przeis nie zewala na odliczenie od dochodu oplat na ubezpieczenie
        spoleczne , opieke zdrowotna etc. Co sprawia wrazenie jakiegos dzikiego
        polowania . Jak to jest z tym ze przepis niejasny powinien byc interpretowany
        zawsze na korzysc obywatela - jest ponoc taki zapis - i jak sie to ma do
        "interpretacji" US "centrum interesow zyciowych" -
    • mlody-inwestor Nie jest zle. Bastion U.S. powoli umiera. 21.12.06, 19:33

• Gość: anana Re: Nie jest zle. Bastion U.S. powoli umiera. IP: *.bielsko.dialog.net.pl 22.12.06, 17:53
        W krajach gdzie tak jest nawet zamożnych nie stać na leczenie.
    • Gość: JANOSIK Mniej polskiego podatku od zagranicznych dochodów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.07, 14:59
      to nie podatek to wywłaszczenie masz kapuche daaawaj!!!! nam trza kasy T.K.M.
      krzyczą oszołomy obojętni na ludzką krzywdę i pies ich drapał jaką mają FARBE
      przecierz Diety na SWAWOLE muszą sobie jakoś i TYM razem skombinować VIVA
      CIEMNOGRÓD Choćta z nami Głosujta dalej na TAkiCHCH Jentaligentów
      • Gość: pytanko Re: Mniej polskiego podatku od zagranicznych doch IP: *.o.pppool.de 04.01.07, 12:34
        a, jak np.:
        ktos mieszka w niemczech, jest tam na stale zameldowany,
        pracuje legalnie-oplaca tam podatki ma rodzine,
        ale jeszcze polskie obywatelstwo.
        to tez musi placic w polsce podatki?!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka