Dodaj do ulubionych

Chongqing, przyszłe chińskie Chicago

31.01.07, 11:48
"Chińscy stratedzy prowadzą równoległe działania na kilku frontach.
Nieskrępowani ani budżetem, ani terminami wyborów pracują długofalowo nad
stworzeniem podstaw największej potęgi świata."

Grunt to zeby fachowcy mogli robic swoje! A nie jak w tzw. "demokracji", gdzie
raz do wladzy dojdzie cham, innym razem warchol, kazdy wcisnie gdzies swoich
ludzi, bron boze fachowcow. I nic dlugofalowo dzialac nie moze...
Obserwuj wątek
    • Gość: ja1 Re: Chongqing, przyszłe chińskie Chicago IP: *.globalconnect.pl 03.02.07, 17:08
      bylam tam w tym roku, zapomnieli dodac, ze brud , smrod i zebracy wszedzie sa w
      tym miescie........
      • srpnov Narazie. Kiedyś my będziemy ich siłą roboczą :) 03.02.07, 18:08
        • Gość: Paweł [...] IP: 62.233.214.* 03.02.07, 22:53
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • Gość: Paweł [...] IP: 62.233.214.* 03.02.07, 22:53
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: kier01 Re: Narazie. Kiedyś my będziemy ich siłą roboczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 21:20
          Ocknijmy sie, bo to nie dziesieciolecia ale kilka lat, jeszcze za naszego zycia
          chinczyk bedzie rozdziela karty w grze swiatowego biznesu.
          Zatem uczmy sie chinskiego i ich zwyczajow a co przezorniejsi wykonaja operacje
          skosnych oczu.
          Chinczyk pedzi w skali nie spotykanej dotychczas.
          My tymczasem rozdzielamy pieniadze wg wywalczonych potrzeb, pieniadze ktorych
          nie mamy.
          Nie myslimy o przyszlosci naszych dzieci, wazne jest ile teraz sie nachapiemy.
          A jutro moze byc smutne i nie pomoga sruby ani krzyze. Bedziemy parobkami
          zoltkow i to jest fakt z ktorym juz teraz musimy sie pogodzic.
          Na jednego europejczyka przypada czterech chinczykow, tanich,
          zdyscyplinowanych, poki co chetnych do pracy i poznawania (opanowania) swiata.
          Juz nikt im wtym nie przeszkodzi.
          • Gość: LastBoyScout Re: Narazie. Kiedyś my będziemy ich siłą roboczą IP: 71.167.135.* 11.06.07, 21:26
            >>Ocknijmy sie, bo to nie dziesieciolecia ale kilka lat, jeszcze za naszego
            zycia
            chinczyk bedzie rozdziela karty w grze swiatowego biznesu.<<

> Na jednego europejczyka przypada czterech chinczykow, tanich,
            > zdyscyplinowanych, poki co chetnych do pracy i poznawania (opanowania)
            swiata.
            > Juz nikt im wtym nie przeszkodzi.

Na jednego starego Chinczyka PRZYPADALO 4 mlodych Chinczykow.
            Na jednego mlodego Chinczyka JUZ WKROTCE bedzie przypadalo 4 starych Chinczykow.
      • Gość: byłem w Cchinach Re: Chongqing, przyszłe chińskie Chicago IP: *.ztpnet.pl 03.02.07, 20:58
        do ja 1.. facet kłamiesz w beszczelny sposób ! tez byłem i jestem zaszokowany
        dynamizmem gospodarki ! atostrady ,domy szok. Europa i świat juz przegrały [
        obwiesiu ,ja1 jestes prymityw ! tyle ]
    • borowik1 Chongqing, przyszłe chińskie Chicago 03.02.07, 17:16
      nie chcialbym tam mieszkać, wole tu:
    • Gość: ja30 To straszne!!! IP: *.aster.pl 03.02.07, 17:20
      To straszne co sie tam dzieje,moim zdaniem powinno sie bojkotowac wszelkie
      towary z komunistycznych chin bo w przeciwynum wypadku grozi nam powazny kryzys
      jesli za pare lat nic juz nie bedzie sie oplacalo produkowac w europie to co
      bedziemy robic?
      Glupota jest pakowanie kasy w ten glupi komunistyczny rezim,co nam to da ze za
      nasze pieniadze spasione chinskie notable wybuduja nowe lotniska i miasta dla
      siebie?
      Wiec jesli ktos ma troche rozumu,ciut ludzkiej przyzwoitosci i godnosci,to
      prosze nie kupujcie chinskich towarow. Pomijam juz prace dzieci w warunkach
      wieziennych bo to jest oczywista sprawa.
      • Gość: observator Re: To straszne!!! IP: *.dsl.bell.ca 03.02.07, 17:33
        Z tego co piszesz wynika, ze nawolujesz do bojkotu ekonomii i rynku, w podobny
        sposob powinni reagowac mieszkancy Europy zachodniej nie przyjmujac taniej sily
        roboczej z Polski bo w efekcie odbiera ona prace i obniza zarobki miejscowym
        • Gość: ja30 Re: To straszne!!! IP: *.aster.pl 03.02.07, 17:41
          obserwator
          nie mam nic przeciwko wolnemu rynkowi ale czy kupil bys bulki u piekarza za
          rogiem wiedzac ze robia je niewolnicy?
          • Gość: wf Re: To straszne!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 18:58
            tak jeśli byłbym głodny
      • Gość: gosc_super_ktos Re: To straszne!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 17:49
        dzieje sie strasznie, brud burdel smrod (i jeszcze ten nie szanujacy praw
        czlowieka rezim) wszystko prawda. ale nie badzcie tacy ograniczeni, zastanowcie
        sie kto doprowadzil do sytuacji ze teraz chinczyki pracuja za ok 200-300dol
        miesiecznie w nieludzkich warunkach? za czyja sprawe przez 200 lat chiny tak
        mocno upadly? kto zaczynal wojny aby moc wpompowac tam setki ton opium rocznie,
        kto traktowal chiny jak rynek zbytu, kto tam wyzyskiwal ? czas aby oddac
        chinczykom zaciagniety wczesniej dlug.
        czy nie lepiej bylo wspolnie, rece w rece, razem sie rozwijac a nie silniejszy
        wyzyskuje slabszych.
        jakby w europiejskich umyslach bylo jakies poczucie/zmysl rownowagi to nikt by
        nie pisal takich glupot.
        • Gość: ja31 Re: To straszne!!! IP: *.aster.pl 03.02.07, 18:08
          gosc_super_ktos
          daj spokoj,co bylo 200 i 1000 lat temu tego nikogo nie interesuje.
          Najwazniejsze jest to ze gdyby nie rezim komunistyczny,chiny bylyby teraz
          calkiem ustawionym,wolnym panstwem jak korea pld.

Caly czas tacy jak ty nie rozumieja co to znaczy wolna konkurencja,ze ten kraj
          rozwija sie tylko dlatego ze ludzie zyja tam jak w wiezieniu.

Co bys zrobil gdyby kilkanascie lat temu na placu,powiedzmy konstytucji w
          warszawie panstwo zabilo twojego ojca i teraz czerpie korzysci z pracy
          niewolnikow a twoj wojek siedzi jeszcze w pace i ledwo dyszy.
          fajnie,nie? wszystko gra.
          • tiato Re: To straszne!!! 03.02.07, 18:20
            > Caly czas tacy jak ty nie rozumieja co to znaczy wolna konkurencja,ze ten kraj
            > rozwija sie tylko dlatego ze ludzie zyja tam jak w wiezieniu.

Moim zdaniem nie znasz skali zjawiska. Niewolnicza praca w obozach czy inne od
            lat powtarzane patologie w ChRL zapewne istnieja, ale ich skala jest bardzo
            bardzo mala w porownaniu z moca pracownicza tego ogromnego kraju. "Tylko
            dlatego..." jest pogladem delikatnie mowiac ignoranckim. Czesto przyjezdzam do
            Chin. Bywalem i w Shanghaju, Shenzenie, rowniez w Chongqing. Rozwoj "tylko
            dzieki wiezniom" to jest taka wygodna wymowka tych, ktorzy nie sa w stanie
            wyobrazac ze nawet autorytarny system czasem tez moze dotrzegac zalety
            gorpodarki rynkowej i umiec planowac rozwoj swego kraju.

A swoja droga zawsze mnie draznily te oburzenia na "nieludzkie warunki". A jakie
            warunki mieli Europejczyzy jak zaczynali budowac kapitalizm? W UK i Francji
            zapewne od samego poczastku mieli wszystkie pracownicze prawa, 8 godzin i urlopy
            i "godne warunki", co? My moglismy, ale im juz nie wypada, tak?
            • comrade Re: To straszne!!! 03.02.07, 20:40
              W Wielkiej Brytanii jeszcze w na poczatku XX wieku w kopalniach po 10 godzin
              dziennie pracowaly nawet 13-letnie dzieci. Postep spoleczny dokonywal sie
              stopniowo, wraz z rozwojem gospodarki. Bylo to powolne, trwalo wiele lat. Chiny
              przechodza teraz podobna droge, maja jeszcze bardzo wiele do zrobienia.
            • Gość: byłem w Chinach Re: To straszne!!! IP: *.ztpnet.pl 03.02.07, 21:13
              tiato ! DZEKI ZA ODPOWIEDZ dla nawiedzonego ja30 , to ,ze jest porzadek i
              degenarci pracują a nie jedza za darmo chleb wiezienny to na plus Chinom ! ale
              to skala marinalna , Chiny pracuja dzien i noc na dobrobyt ! ale prowokator
              anarchi [ ja30 ] nigdy nie zrozumie ze ludzie chca porządku bezpieczestwa i
              pracy !. TWARDE PRAWO ALE PRAWO ! jest w Chinach . Polska to anarchia
              złodzieje aferzysci rozkradaja dobra Polski i wleczemy sie .
              • Gość: axe Re: To straszne!!! IP: *.crowley.pl 03.02.07, 22:09
                e, chiny to dopiero ze sto lat temu wdrozyly prawo w takim znaczeniu w jakim
                jest ono postrzegane na zachodzie...
          • Gość: gosc_super_ktos Re: To straszne!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 18:37
            masz racje, gdyby nie komunizm wiekszosc chinczykow by zylo dostatnio.
            widze ze zmieniles front, pierwszy post bylo o gospodarce, moze przeczytaj to
            jeszcze raz. i teraz zaczynasz "Najwazniejsze jest to ze gdyby nie rezim..."
            trzeba bylo napisac to na samym poczatku jesli naprawde to dla ciebie jest
            "najwazniejsze" a nie sprawy finansowe czyli jak tam chinole budaja lotniska,
            miasta i biznes sie robi u nich.
            ale ostatecznie poruszyles problem rezimu wiec tez odpowiem. nie-kupowanie u
            chinczykow to zadne rozwiazanie tego problemu. chinczycy potrzebuja teraz
            bogactwo aby zyc lepiej, na takie luksusy jak prawa czlowieka potrzeba najpierw
            pelnego zoladka ( w przypadku obecnej sytuacji panujacej w chinach czyli nie
            zapomnij uwzglednic charakter ustroju despotycznego ksztaltujacy swiadomosc
            chinczykow przez ok 4000lat i nauki konfucjusza ;)
            chyba ze tobie nie zalezy na dobrej solucji.
      • Gość: Varran Re: To straszne!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 18:53
        wiec nie kupuj zadnych podzespołow do komputera, praktycznie cala elektronika dazy do tego zeby byc skladaną w chinach, jezeli nie calosc to chociazby podzespoł, (podzespoly bierne, czynne, laminaty itp.)
        • zbirut Re: To straszne!!! 03.02.07, 21:05
          Dialog z życia wzięty:
          w sieci znajduję jakiś gadget więc dzwonię i pytam gościa czy mi zrobi 1000 szt.
          Ale on nie wie więc daje mi szefa do słuchawki. Ten mówi,że to skomlikowane ( a chodzi o prosty element wytoczony z drewna na tokarni) bo nie ma drewna a jak jest to jest drogie i on może maksymalnie zrobić może 100 szt ale nie jest pewien.Na koniec dzielny polski biznesmen pyta mnie a ile mogę mu za to zapłacić. Ja mówię,że nie tak dużo jak napisał w internecie, ponieważ chcę kupić hurtowo więć i cena musi być lepsza. Myślał,myślał i ceny nie wymyślił.Czułem,że już chce mieć ze mną święty spokoj więc podziękowalem i napisałem maila do Chińczyka. A Chińczyk daje mi za chwilę ofertę i pyta czy może chcę większą partię. No i taka jest różnica. To straszne.
      • Gość: byłem w Chinach Re: To straszne!!! IP: *.ztpnet.pl 03.02.07, 21:04
        do faceta ja 30 ! ciebie trzebna bojkotowac obwiesiu kłamliwy ! co piszesz to
        same kłamstwa i prowikacja , komunistyczny reżim buhahahaahah dawno sie nie
        usmiałem z takiego obwiesia jak ty rezim ? ludzie byłem w Chinach i widzałem
        ludzi szczesliwych bezpiecznych tanczacych bawiacych sie na placach ![ tam jest
        porządek dycyplina i praca a jest ich 1 miljard 300 miljonów ! ]
    • Gość: echo Chongqing, przyszłe chińskie Chicago IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 17:30
      Liczny robią wrażenie. U nas budują drogi, metro od 20 lat i niewiele z tego
      wyszło choć wydano miliardy. W Chinach w ciągu kilku lat powstają tysiące km
      autostrad, dziesiątki linii metra a kwoty idą w setki miliardów.
      Jeden tlyko problem? Dziś samochody i sprzęt AGD itp ma 100mln chinczykow a co
      będzie pozniej, przeciez kazdy chinczyk bedzie chcial miec kiedys samochod albo
      nawet 2. i co wtedy. Skąd wziac energię? Tama nie wystarczy, uranu nie starczy.
      Dopoki wiec nie ruszy produkcja elektrowni termojadrowych i slonecznych nici z
      USA wschodu.
    • lukas1492 Re: Chongqing, przyszłe chińskie Chicago 03.02.07, 17:30
      co się dla kogo liczy...
    • stachu44 Czyzby Marks mial racje? 03.02.07, 17:48
      A co na to GW?
      • Gość: Kowalski To chyba o Polsce IP: *.3.cust.bredband2.com 03.02.07, 18:30
        Budowa autostrad - brawo kartofel dobra jesteś gdybym niał twój rozum to bym na
        nim siedział.
    • kitchener Chongqing, przyszłe chińskie Chicago 03.02.07, 18:47
      Zabawny tekst pod zdjeciem: "spolka mieszana z Fordem". To "mieszanie" to chyba
      jakis nowy termin z dziedziny ekonomii i biznesu. W XX wieku istnialo cos
      podobnego ale nazywalo sie "joint venture" lub podobnie ( pamiec zawodzi mojego
      dziadka )
    • Gość: wujek Zygmunt Re: Chongqing, przyszłe chińskie Chicago IP: *.ed.shawcable.net 03.02.07, 18:47

mylisz sie, w "naszej" demokracji Adam M. , GW i Monika O. mowia nam co mamy
      myslec i co robic. I tak sie dziwnie sklada ze sa jednomyslini z Krk.
      Handlowac z Chinami czy z Rosja jest be. A jak uda sie zbudowac 30km autostrady
      to swieto dziekczyninia.

kijwoko napisał:
      > "Chińscy stratedzy prowadzą równoległe działania na kilku frontach.
      > Nieskrępowani ani budżetem, ani terminami wyborów pracują długofalowo nad
      > stworzeniem podstaw największej potęgi świata."
      > Grunt to zeby fachowcy mogli robic swoje! A nie jak w tzw. "demokracji", gdzie
      > raz do wladzy dojdzie cham, innym razem warchol, kazdy wcisnie gdzies swoich
      > ludzi, bron boze fachowcow. I nic dlugofalowo dzialac nie moze...
      • Gość: Kaczoland Atakuje Re: Chongqing, przyszłe chińskie Chicago IP: *.dhcp.embarqhsd.net 03.02.07, 19:28
        To przykre ale... Polska pod wodza dwoch niezbyt rozgarnietych
        kurdupli nigdy nie bedzie rozwijac sie tak szybko jak
        Chiny (Ludowe)...
    • Gość: studenciak 120 dol. studentce? IP: *.ds.pg.gda.pl 03.02.07, 19:11
      No to ja jako student też żyje za 120dol. na miesiąc. Polska = Chiny? A mówią że w Chinach jest tanio...
      • Gość: Studencina Kanton Re: 120 dol. studentce? IP: *.skyriver.net 03.02.07, 20:55
        To sie ciesz. Studiuje w Guangzhou, takze Chiny i kosztuje to mojego tate 5000
        RMB/Miesiac, czyli okolo 650 dolcow

Lokalni placa duzo mniej
    • Gość: japończyk Aglomeracja tokijska jest największa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 19:23
      Bazdura, aglomeracja tokijska ma ponad 35 mln mieszkańców i ona jest największa.
    • Gość: mamv Chongqing, przyszłe chińskie Chicago IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 20:17
      a ja mam zonewm hinkem
    • Gość: zoltek ale sie wysililiscie z tymi zdjeciami IP: *.pp.htv.fi 03.02.07, 20:22
      nie ma co, duzo mozna zobaczyc, holender.
    • Gość: pomocna dłon Chongqing, przyszłe chińskie Chicago IP: 212.33.78.* 03.02.07, 20:43
      radze sprawdzić czy były spełnione standardy anestezjologiczne tzn. pacjent musi byc "obejrzany" dobę wcześniej przez anestezjologa i przy znieczuleniu musi, powtarzam musi być pielęgniarka anestezjologiczna.
      Pozdrawiam życzę powrotu do zdrowia .
    • zbirut A my mamy demokrację i wiemy,że im demokracja 03.02.07, 20:55
      też potrzebna.Dlatego wyślijmy tam znowu kogoś,kto im paluszkiem pogrozi. Może Putra? On lubi takie misje. I mamy tych co pilnują aby wszystko było tak jak chcą. I przemysł mamy wielki i chińczycy kupują u nas surowce. I mamy duży rozwój i będzie jeszce większy i deficyt w handlu z Chinami też.
    • Gość: Xiao_lao_hu Chongqing, przyszłe chińskie Chicago IP: 149.9.0.* 03.02.07, 21:00
      Bzdura już w pierwszym zdaniu - Chongqing ma powierzchnię ponad jednej czwartej
      Polski, a większość mieszkańców tego "miasta" żyje na wsi. Miasto właściwe nie
      jest małe, ale nie jest wcale największe w Chinach, ani tym bardziej na świecie.
      Gdyby chińskie nazewnictwo traktować dosłownie, to by okazało się, że już niemal
      wszyscy Chińczycy mieszkają w miastach. Wystarczyło spytać się dowolnego
      Chińczyka, albo sprawdzić choćby w Wikipedii: pl.wikipedia.org/wiki/Chongqing
      • zbirut Re: Chongqing, przyszłe chińskie Chicago 03.02.07, 21:12
      • Gość: bimbel Re: Chongqing, przyszłe chińskie Chicago IP: *.aster.pl 03.02.07, 23:11
        Tak, rzeczywiście tu jest mały "przekręt", bo cały, nazwijmy to region, jest
        przez Chiny traktowany jako obszar miasta. Stąd te ponad 30 milionów
        mieszkańców.
        Ale najciekawszy w tym mieście jest sposób przebudowy na nowoczesną metropolię:
        w widłach rzek jest city z marmurowymi deptakami, rzeźbami z brązu, fontannami
        i wieżowcami, natomiast na drugim brzegu rzeki były stare zabudowania. W 2005r.
        gdy tam byłem właśnie wyburzano tę część miasta pod nowe budownictwo -
        wyglądało to jak miasto po wojnie atomowej - kilkanaście kilometrów
        kwadratowych gruzów, a pośrodku... kościół katolicki, i to działający! W
        środku, wejście po zadzwonieniu domofonem, kilkunastu Chińczyków śpiewało
        psalmy po chińsku. W każdym razie niewielki kościół w morzu gruzów robił
        niezwykłe wrażenie.
        Teraz pewnie jest już tam nowoczesna zabudowa...
        • Gość: john Re: Chongqing, przyszłe chińskie Chicago IP: *.server.ntli.net 04.02.07, 07:17
          A Jackowo tez tam powstanie ?
      • zagranicznik Re: Chongqing, przyszłe chińskie Chicago 04.02.07, 07:57
        wiecej na
        en.wikipedia.org/wiki/Chongqing
    • Gość: boogo Re: Chongqing, przyszłe chińskie Chicago IP: *.magma-net.pl 06.02.07, 04:58
      Że bieda tam? Tak? To proszę bardzo:
      youtube.com/watch?v=P5Ei0pI11B0
      Szczęka mi opadła i to jest sprzed 2 lat!!!
    • Gość: LastBoyScout Re: Chongqing, przyszłe chińskie Chicago IP: 71.167.135.* 11.06.07, 21:24
      > Grunt to zeby fachowcy mogli robic swoje! <<

Fachowcami jest kilkuosobowy komitet centralny, ktorego decyzje "parlament"
      przyjmuje jednoglosnie raz do roku poprzez aklamacje ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka