podkurek 10.02.07, 04:02 A kto jest właścicielem Merlina? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: zorientowany Re: Empik nie chce książek Merlin.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 09:47 Mieszany kapitał. 50% mają Żydzi, 50% cykliści Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_mrowek Empik+Empik.com to doskonały przykład synergii 10.02.07, 12:24 Empik ma tę przewage nad "zwykłymi" księgarniami że poszukując danej książki możesz wejść na strone empik.com i - o ile jest gdzieś w hurtowniach/wydawcy dostępna zamówić a następnie odebrać w sklepie Empik.com ma tę przewagę nad internetowymi księgarniami że mozesz zamówić książki (a zwłaszcza książke, bo to przewaga zwłaszcza przy małych zamówieniach) i odebrać ją w sklepie - bez ponoszenia kosztów przesyłki. p.s.Empik jest drogi, merlin jest drogi. Polecam inne księgarnie, gdzie można dostać to samo tylko taniej np interesik.pl bookservice.pl itp Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kamilka jesteście debilami jak kupujecie w Empiku. IP: *.ksknet.pl 10.02.07, 18:41 zamiast wspomóc rodzimy rynek księgarski ładujecie kasę wielkim firmom, które coraz mocniej wypierają sieć drobnych księgarń, w których jest klimat, specyficzny stosunek do klienta. Warto dodać, że w takim Empiku nie jest taniej. Podobna sytuacja jest ze zdrapkami prepaidów. Ja nigdy nie kupuję tam gdzie jest terminal, kupuje tam gdzie są stare zdrapki. Dlaczego? W przypadku terminali dajecie nabic kasę jednej firmie, kilku osobom, które mając układy załatwiły sobie biznes prepaidowy. Zwykła karta zdrapka musi zostać wyprodukowana, przetransportowana, policzona w magazynie, znów przetransportowana. Pomyślcie ile etatów dajecie swoim rodakom, a płacicie tak czy siak te 5, 25 czy 50zł za Tak Taka. A ci rodacy to może być wasza rodzina, znajomi, przyjaciele, ojciec chłoapka córki... Narodzie myśl. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: roma Re: jesteście debilami jak kupujecie w Empiku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 19:02 Trochę racji masz, ale wyzywać innych od debili z takiego powodu to nieładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zed kupuj na allegro IP: *.psd.vodafone.ie 10.02.07, 19:18 jeszcze jedno: chcesz wspierac polskich ksiegarzy to KUPUJ NA ALLEGRO. najlepsze ceny, bezposrednio od tych ksiegarni. w wiekszosci bardzo profesjonalne podejscie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Marek Empik.com jest najlepszy ... IP: 193.0.122.* 12.02.07, 00:14 Jest po prostu najlepszy - nie zawsze ale najczęściej: 1. Duuuzo wiekszy wybor - glownei kupuje ksiazki anglojezyczne i w tej kategorii empik.com bije polska konkurencje na glowe 2. Wiele rzeczy w empik.com jest tansze niz gdzie indziej, przykład ? Za 800+ stronicową powieść Byzantium zapłaciłem 21zł. za 400+ stronicowa powiescs Davida Webera zapłaciłem 13zł. 3. Jeśli coś jest z ksiazka nie w porzadku to reklamuję to na miejscu - nie miałem z tym ŻADNYCH problemów - jeszcze dostałem dodatkowy upust Oczywiscie nie wszystko kupuje w empik.com - jesli empik chce za duzo to kupuje na allegro lub w mniejszych ksiegarniach internetowych lub bezposrednio na Amazon.com lub ibiblio.com Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: imks Re: Empik.com jest najlepszy ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 19:25 ty to chyba dla empiku pracujesz a nie kupujesz Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bob Re: kupuj na allegro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.07, 09:42 Na serwisie aukcyjnym Allegro.pl pojawiła się w sprzedaży piracka wersja książki kard. Dziwisza (szczegóły na merin.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=106&Itemid=2) - nie jest to chyba najlepsze miejsce na zakupy. Ale jest tyle dobrych księgarni - zobacz np do księgarni kolportera www.kolporter.pl lub biblionetki sklep.biblionetka.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zed i wzajemnie. IP: *.psd.vodafone.ie 10.02.07, 19:09 prawde mowiac prawdziwy klimat profesjonalnej ksiegarni zaznalem dopiero w empiku, zwlaszcza kawiarenki z czytelniami sa genialne. w wiekszosci ksiegarni spotkac sie mozna z krzywym spojrzeniem jesli chcesz przeczytac cos w ksiazce, juz nie wspominajac o tym, ze nigdzie nie mozna usiasc. jedyne miejsca jakie maja jeszcze dobry klimat to antykwariaty. wlasciciele ksiegarn nie mysla nad tym czym moga sie odroznic od ksiegarn dzialajacych za prl-u. empik wnosi powiew swiezosci. co do taktaka i innych, skad wiesz, ze karty sa produkowane w polsce a nie gdzies na zachodzie/wschodzie? dodatowo powiem ci, ze obsluge informatyczna doladowan zapewniaja polskie firmy informatyczne, tak wiec w tym przypadku masz wieksza szanse na to, ze wspomagasz i polski kapital, i polska mysl techniczna. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jan Re: jesteście debilami jak kupujecie w Empiku. IP: *.gorzow.mm.pl 10.02.07, 20:48 Słusznie.Empik nie zna takich pojęć jak "wyprzedaż","obniżka" itp.W salonie Empik w Gorzowie Wlkp.płyty sa pokryte kurzem i nikt od wielu miesięcy ich cen nie zmienia.Np.CD E.Claptona i J.J.Cale`a pt."Road to Escondido" w ilości kilkunastu sztuk leży na półce w niezmiennej cenie 69,99 PLN ,podczas gdy w Merlinie kosztuje 35,00 PLN. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Marek Zna zna ... IP: 193.0.122.* 12.02.07, 00:16 Z ostatnich moich zakupów: Egipcjanin Sinue w twardej okładce przeceniony - z 49zł na 37zł - w Merlin.pl - dalej po 49zł. Eldest - wersja ang. z 70zł na 35zł ... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kleofas -chyba jakiś pr-owiec;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 23:10 -chyba jakiś pr-owiec;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zdezorientowany Re: Empik nie chce książek Merlin.pl IP: *.icpnet.pl 10.02.07, 13:08 I jeszcze masoni 50% Odpowiedz Link Zgłoś
lukka12 Re: Empik nie chce książek Merlin.pl 10.02.07, 13:13 To 150%! Polski rolnik głodem przymiera, a ci na pieniądzach śpią! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: blond_odczytu a ja polecam IP: 141.48.223.* 10.02.07, 13:29 .......AMAZON.DE... zamowienie za 20€ i ksiazeczka do domciu za darmoche... Odpowiedz Link Zgłoś
tppiotr Re: Empik nie chce książek Merlin.pl 10.02.07, 16:47 Żydzi - 50 % Cykliści - 50% Masoni - 50%. Razem 100% - bo cześć żydów jest masonami na bicyklach. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: palexandros Empik nie chce książek Merlin.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 09:57 To prawda. Empik stosuje praktyki monopolistyczne. Mozna powiedziec - jest mistrzem niszczenia konkurencji. Podobnie jak jego wlasciciel, P. Bruckner. Merlin jest czysta polska firma. Dlatego empik chce ja zniszczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
driver200 Re: Empik nie chce książek Merlin.pl 10.02.07, 12:30 dokładnie - cała ta grupa - Smyk, Empik, Galeria Centrum, Sephora - wląścicielem jest jakaś firma z Izraela - warunki współpracy mają nie do przyjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kazik Re: Empik nie chce książek Merlin.pl IP: 210.245.249.* 12.02.07, 05:52 Galeria Centrum nalezy od stycznie 2007 do Vistula&Wolczanka. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: per Re: Empik nie chce książek Merlin.pl IP: *.chello.pl 17.02.07, 11:33 gwarantuje że nie z izraela Odpowiedz Link Zgłoś
driver200 Re: Empik nie chce książek Merlin.pl 10.02.07, 12:36 www.emf.pl/?id=22 Odpowiedz Link Zgłoś
nowojorczyk5 Merlin tez nie bierze ksiazek....pl 10.02.07, 10:46 Merlin tez odmawia brania ksiazek od malych wydawcow! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Leszek I bardzo dobrze - ich prawo, bo ich renoma i marka IP: *.viknet.pl 10.02.07, 11:22 To juz skandal. Przychodzi ktoś do mojego sklepu i żąda taniego wystawiania swoich książek. To mój sklep i JA stawiam warunki. Ja ponoszę ryzyko związane ze sprzedażą i JA zbudowałem markę firmy. W związku z tym warunki stawiam ja - jesli ktoś chce sprzedawać u mnie swoje książki. Nie podoba się to WYPAD. Co więcej skarżący się ma swój sklep i sieć dystrybucji (internet). Czy ktoś ma prawo żądać niższych prowizji i opłat na targu czy Allegro? Nie, ponieważ może iść gdzie indziej - gdzie jest taniej ale nie sprzeda się tak dużo, bo inny targ nie ma takiej marki - marki, która trzeba sobie wyrobić, a potem pobiera sie profity za to (zasłużone i zależne od właściciela marki a nie UOKIK) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: freelance bujda na resorach IP: *.spray.net.pl 10.02.07, 11:45 ciekawe, ja jakos znajduje ksiazki merlina w empiku. w samych bestsellerach jest kilka, chocby Eragon, więc jak to "nie przyjmuje do dystrybucji"??? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: C. Re: bujda na resorach IP: *.icpnet.pl 10.02.07, 12:37 Wg artykułu, książek objętych patronatem jest znacznie więcej niż te bestsellery właśnie i spodziewam się, że w Empiku nie są na tyle głupi, żeby sobie kręcić bicz w postaci odrzucania bestsellerów. Bestsellery patronowane przez Merlina są przyjmowane w Empiku, bo to dla nich kosmiczne zyski. Za to odrzucają mniej popularne tytuły, bo na to ich stać - klient ich nie obchodzi, ważne że wydawnictwo następnym razem się zastanowi czy na pewno chce patronat Merlina. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: freelance Re: bujda na resorach IP: *.spray.net.pl 10.02.07, 12:54 okay, artykuł artykułem, ale chyba ważniejsze jest to co dzieje się w samym sklepie? w empiku jest wiele ksiazek ze specjalnymi banderolami z logo patronów medialnych, w tym z logo merlin. choc swoja droga, zastanawilo mnie to wlasnie dlaczego w ogole pozwalaja na logo konkurenta na swoim terenie. bo jakbysmy w lodowce coca coli znaleźli pepsi, oj, to by dopiero byla afera... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Leszek Troche złe porównanie IP: *.viknet.pl 10.02.07, 15:13 Akurat z lodówkami tak jest ;) Orzeczenie jakiejś europejskiej komisji roztrzygłęło tak. Ze względu na dominującą pozycję jednego producentów tych napoi (nie pamiętam którego), tenże MUSI udostepniac swoje lodówki temu drugiemu i innym producentom. Rozpanoszył się bowiem tak w sklepach (trzecia strona) i takie postawił sklepom warunki, że nawet nie było można wstawić innych lodówek. Chodzi tu jednak o dostep 2 firm do sklepów z nimi niezwiązanych. W przypadku MPiK mamy do czynienia z sytuacją w której Pepsi chciałoby zmusić CocaColę do udostępnienia sklepu CocaColi na warunkach Pepsi ;) To juz skandal. To MPiK sobie może ustalić ile i na jakich warunkach chce sprzedawać książki konkurenta. To niedopuszczalne, żeby konkurent dyktował warunki. Ja porównałbym to z sytuacją w której w moim domu mam przenocowywać obcych na ich warunkach - w dodatku zmuszał mnie do tego burmistrz (UOKiK) :) Do swojego domu wpuszczam kogo chcę, a jeśli przenocuję go, to również na moich warunkach, prawda? To, że państwo wtrąca się w coraz liczniejsze sfery firm, w których ma udziały nie oznacza, że może decydować o rozliczeniach między zupełnie prywatnymi firmami. Odpowiedz Link Zgłoś
cyklista Re: Troche złe porównanie 11.02.07, 21:46 > W przypadku MPiK mamy do czynienia z sytuacją w której Pepsi chciałoby zmusić Nie masz racji, bo pominąłeś kluczowy szczegół. Tu nie chodzi o konkurencję równorzędnych firm, tylko o walkę z monopolistą. W takiej sytuacji trzeba zmuszać większego, żeby wpuszczał na swój teren mniejszych. Tylko dzięki takim naciskom masz dzisiaj Internet <50 zeta - inaczej dalej płaciłbyś tepsie 150 zł za 36k na modemie. To samo dotyczy książek, płyt i filmów, jeżeli nie będziemy walczyć z monopolistą stracimy my - klienci. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mania Re: bujda na resorach IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.07, 11:01 Dlaczego pozwalają? ponieważ biorą gigantyczne pieniądze za sam fakt przyjęcia naszych książek do sprzedaży, za położenie ich na 'stoliku nowości' za powieszenie plakatu, za kązdy świstek i karteczkę, za to, ze książka nie jest wciśnięta gdzieś tam na wysokości stóp, wobec tego musimy reklamować książki jak się da - a merlin to właśnie robi. Teraz chcą brać jeszcze większą kasę - podrożało w EMPiK-u - ale zabraniają nam reklamowania się. Gdybyś znał zwykły cennik 'usług' w Empik-u, zacząłbyś się zastanawiać czy to w ogóle możliwe, zeby komuś zwróciły się koszty druku książki. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mania Re: bujda na resorach IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.07, 11:04 nie przyjmują Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monika Re: I bardzo dobrze - ich prawo, bo ich renoma i IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.07, 11:08 nie masz racji - ja muszę zapłacić za to, ze książka będzie sprzedawana w EMPiK - zapłacić OPRÓCZ prowizji, którą dostają za sprzedarz. Jezeli biorą za wyeksponowanie jednej książki około 6-7 tys, to nie mają prawa wtrącać się w loga na okładce. Jezeli biorą książkę za darmo - możliwe - to kwestia do dyskusji prawniczej o nieuczciwej konkurencji itd. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Q Re: Empik nie chce książek Merlin.pl IP: *.aster.pl 10.02.07, 11:44 kilka osób prywatnych, przede wszystkim zbigniew sykulski - zalozyciem Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: siwy dym zawsze i tylko AMAZON.de IP: 141.48.223.* 10.02.07, 13:29 jak wyzej Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jacek Empik nie chce książek Merlin.pl IP: *.eranet.pl 10.02.07, 11:50 kupuję sporo książek, ale prawie nigdy w Empiku Mały wybór i drogo - wyjątkowo marna sieć sprzedaży Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: czytelnik Empik nie chce książek Merlin.pl IP: *.chello.pl 10.02.07, 11:52 Kolejna komunistyczna firma czerpiąca zyski z reliktowego układu . ale nic im nikt niez robi , bo zaraz poststalnowska solidarność podniesie wrzask do niebios że im się krzywda dzieje , do trochę im się koryto odsuwa . I układ stalinowski trwa - a cementują go pogrobowcy stalinizmu z p(i)su . Psu na budę . Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jan Olać Empik, ja w Merlinie kupuję. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 12:05 abc Odpowiedz Link Zgłoś
elli_nika Re: Empik nie chce książek Merlin.pl 10.02.07, 12:06 Empik ma żenująco niekompetentnych sprzedawców, no bo księgarzami nazwać ich nie można. Idąc do tradycyjnej, a nie wirtualnej księgarni wymagam fachowej porady i oczekuję przynajmniej jako-takiego poziomu widzy o rynku wydawniczym ze strony osoby, która stoi na sali. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: C. Empik nie chce książek Merlin.pl IP: *.icpnet.pl 10.02.07, 12:34 Póki Empik będzie windował ceny, póty nie ma szans w konkurencji z innymi sklepami wysyłkowymi. Merlin i tak jest droższy niż większość innych księgarni internetowych, a wciąż ma często niższe ceny niż Empikowe. Jedna przewaga (i Empiku, i merlina) nad małymi księgarenkami to dostępność nietypowych tytułów. Choć i z tym różnie bywa - ja np. bardzo lubię odwiedzać bookarest.pl bo zdarzają się u nich naprawdę perełki. No i druga przewaga (to już tylko empik), że nie trzeba płacić za wysyłkę. Ale wspomniany już bookarest też ma akurat u mnie w mieście oddział, więc jak mam wybór to zawsze u nich zamawiam, potem do mnie dzwonią, żeby poinformować, że już jest do obioru (najczęściej tego samego dnia co zamawiam) - zupełnie inne podejście do klienta niż w molochach pokroju empiku czy merlina. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nieznany Re: Empik nie chce książek Merlin.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 12:41 lubie kupowac w merlinie poniewaz rzadko bywam w kraju i nie mam duzo czasu aby biegac po ksiegarniach w poszukiwaniu wybranej ksiazki. chcialabym sie z Toba zgodzic co do roznicy cen pomiedzy empikiem a merlinem - niestety moje ostatni zakupy musialam dokonac w empiku poniewaz i ksiazka i plyta byly tam 4-6 zloty tansze niw u konkurencji. I oczywiscie moglam odebrac towar w sklepie nie placac za jego dostawe. Odpowiedz Link Zgłoś
empikowiec I jaka to "pełna kutura" 10.02.07, 12:37 Jako pracownik Empiku cieszę się że w końcu ktoś przyjrzał się nieprawidłowościom w naszej firmie. Dość łamania prawa! Warto żeby dziennikarze przyjżeli się łamaniu prawa pracy w salonach Empiku. To druga Biedronka! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: P. Re: I jaka to "pełna kutura" IP: *.aster.pl 10.02.07, 18:33 A mój znajomy pracując w Empiku wypożyczał płyty, książki, gry a nawet gazety! A potem biedni klienci czyli my kupujemy produkty używane! Chyba policja powinna się tym zainteresować! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pytacz Re: I jaka to "pełna kutura" IP: *.koleje.cuni.cz 11.02.07, 21:43 a zastanawiałeś się, jak mają Ci inaczej coś polecić, co odpowiedzieć, kiedy ktoś pyta, oglądał pan, podobało się, poleci pan coś w tym stylu? o czym to jest? rusz głową troszkę!!! gdyby nic nie oglądali ani nie czytali, to nie byliby dobrymi pracownikami i nie byliby wiarygodni. A co mają ciągnąć nielegalnie z neta?? Pożyczają to na użytek własny i klienta, mają do tego prawo, a poza tym jest to sklep samoobsługowy i możesz poczytać prasę, literaturę, posłuchać! Na każde Twoje życzenie pracownik włączy Ci płytę, na jaką masz tylko ochotę, więc też to będzie towar używany!! Pomyślunku więcej, a jeśli tak zazroscisz im tego pożyczania, to sam się zatrudnij!!! Na pewno są wolne miejsce, bo pewnie nikt tam nie zagrzeje miejsce, mając do czynienia z takimi klientami, jak Ty!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: drugi empikowiec Re: I jaka to "pełna kutura" IP: *.koleje.cuni.cz 11.02.07, 21:45 Jak Ci się nie podoba, to się zwolnij, możesz sprzedawać majtki, kartofle, kaszankę albo bardziej wyrafinowane... wieś macki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aqq Re: Empik nie chce książek Merlin.pl IP: *.foebud.org 10.02.07, 12:38 Tylko po co kupować książki i multimedia w Polsce, jak można z Amazona zamówić. Multimedia taniej, książki informatyczne czasem taniej, czasem nie, ale na pewno lepiej wydane i bez opóźnienia na nieudolne tłumaczenie (Helion). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: C. Re: Empik nie chce książek Merlin.pl IP: *.icpnet.pl 10.02.07, 12:44 Wszystko fajnie, ale koszty wysyłki z Amazona są subtelnie inne niż odbiór osobisty w Empiku (czy innej księgarni). Przy książce za kilkadziesiąt funtów to może i żadna różnica, ale książek/płyt które u nas "chodzą" po 40-50zł (albo mniej) to się raczej nie opłaca zamawiać w Amazonie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mh Re: Empik nie chce książek Merlin.pl IP: 83.14.217.* 10.02.07, 12:49 Do małych rzeczy chyba się nie opłaca, ale coś większego - juz kiedyś sprawdzałem: blog.hulboj.org/2006/09/amazon_i_merlin_wstyd.html MH blog.hulboj.org Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mh Re: Empik nie chce książek Merlin.pl IP: 83.14.217.* 10.02.07, 14:57 Z anime i mangą sprawy się mają jeszcze gorzej: blog.hulboj.org/2006/08/paranoia_agent.html Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ivulspirit empik.com - słabiutki sklep IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 14:25 Jak u nich zamówiłem książkę to czekałem ze 2 tygodnie..... wkurzyłem się jak po tygodniu czekania przyszedł majl z możliwością anulowania zamówienia lub czekania kolejne 7 dni.... albo 30. Jedyny plus to taki że paczka doszła. Gdyby nie fakt że mieli książkę, której nie mogłem znaleźć ani u wydawcy(helion), ani w innych sklepach to nikomu nie polecałbym empiku. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: empik.com - słabiutki sklep IP: *.spray.net.pl 03.04.09, 12:06 Czyli dostałeś książkę której nie miał nikt inny, wygrzebali ją gdzieś tam z jakiegoś maleńkiego salonu na końcu Polski dla ciebie właśnie Szanowny Kliencie i Ty mówisz Że to słabiutki sklep jest?? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nie dziwota I co w tym dziwnego ? n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 14:40 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ihaaaaaaaa Jakbym sprzedawał BMW w salonie Audi . n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 14:41 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Basia Empik nie chce książek Merlin.pl IP: *.elpos.net 10.02.07, 14:48 Ten Merlin - nieźle się przejechałam na kupnie ksiązek u nich. Niekulturalna obsługa klienta, arogancja. Więcej nic tam nie kupię. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jack Re: Empik nie chce książek Merlin.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 15:05 Nie bardzo rozumiem jaka niekulturalna obsługa. To znaczy co kliknięcia są niekulturalne, czy na stronie z zamówieniem jakieś epitety Ci wyskoczyły podczas zamówienia. Przyznam się, że robię zakupy w Merlin.pl już jakieś pięć lat i nigdy nie miałem do czynienia z żadną obsługą. Wchodzę na stronę, wybieram pozycje, zamawiam, po kilku dniach wszystko dostaję pocztą (to jedyny słaby punkt, ostatnio musiałem zmienić przesyłki na kuriera, bo Poczta Polska działa u mnie w Warszawie po prostu beznadziejnie, opóźnienia w dostawie przekraczają tydzień). Wszystko jest oczywiście ok. 10% tańsze niż w Empiku. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mala Re: Empik nie chce książek Merlin.pl IP: 83.214.75.* 10.02.07, 19:48 Niekulturalna obsluga znaczy niekulturalni ludzie pracujacy w BOK. Niekulturalni przez telefon, niekulturalni w mailach (jesli juz racza na pytania zadane mailem odpowiedziec - czesto nie racza) W merlinie klient ma kupowac i placic, jesli chce wysylke za granice to placic extra 8 zl od kazdej pozycji (jesli kupuje corce ksiazeczke za 3 zl to jej cena nagle robi sie 11zl!), nie ma prawa sie pytac gdzie podziala sie przesylka (ktora rzekomo usilowal dostarczyc kurier) albo czemu sciagnieto z karty koszty ksiazek, ktore nigdy nie doszly! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: Empik nie chce książek Merlin.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.07, 16:40 ale masz na mysli empik (salon) czy empik.com? bo jesli to drugie to sie nie zgodze. przyklad - Władca Pierścieni filmowa Trylogia (specjalna wersja rozszerzona), w merlinie - 543zł www.merlin.com.pl/frontend/towar/389234, w empik.com - 505zł www.empik.com/showobject.jsp? objectId=125102¤tCategory=3120000 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mol ksiazkowy wolę traffic. empik przy trafficu to jak IP: 212.76.37.* 10.02.07, 15:01 bar mleczny przy dobrej resteuracji. kazdy kto był w trafficu, zauwazy roznice. zatem od dzis w empiku nie kupuje, bo nie lubie takich dzialan. salon.traffic-club.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mh Re: wolę traffic. empik przy trafficu to jak IP: 83.14.217.* 10.02.07, 16:10 Niestety sklepy takie jak Traffic i Empik w dużym stopniu służa tylko do oglądania książek. Dość często wszystkie z egzemplarzy na półce są już w dużym stopniu "wyczytane" i nie ma sensu ich kupować ze względu na zniszczenie. Kiedyś w Empiku sprzedawca na pytanie czy mają nie zniszczoną wersję ksiażki stwierdził, że nie, zaś na pytanie czy w jakimś innym Empiku (wszak ich jest kilka w Warszawie) stwierdził, że w Katowicach może jest. Do tego nie dało się żadnej zniżki utargować, więc należało sobie darować zakupy. W trafficu do tego mnóstwo ludzi wala się pod nogami (dosłownie), leżą porozkładani na ziemi i tarasują przejście. -- blog.hulboj.org Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dan z krakowa Empik nie chce książek Merlin.pl IP: *.chello.pl 10.02.07, 16:14 Proponuje otworzyć w Krakowie, okolice Rynku, Kazimierza, może w jakimś centrum handlowym?? Jestem za. Kto jeszcze?? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aswe Re: Empik nie chce książek Merlin.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 17:12 Merlin jest śmiesznie tani. Maks.5 zł taniej od ceny rynkowej, chyba że jest jakaś promocja. Czyli licho, są o wiele tańsze księgarne, też pewne. No a najtaniej jest na aukcjach :] Odpowiedz Link Zgłoś
reaver247 ceny obcojezycznych w polsce - absurd 12.02.07, 11:04 poza bestsellerami jakakolwiek ksiazka w miekkiej oprawie >100stron potrafi kosztowac 100zl. Nawet dajmy na to klasyka ekonomii typu bogactwo narodow co za granica jest za grosze bo sprzedalo sie w milionach u nas ciagle najmizerniejsza wersja 100zl. Nie mowie juz o ksiazkach specjalistycznych IT, finanse cokolwiek bo ich nie ma, sa za to poradniki o niczym (jak sie wzbogacic). Dla mnie wyjscie jest jedno: ebook z emula tani zestaw do napelniania tuszy i go :) Odpowiedz Link Zgłoś
hexabc1 Merlin internetowy gigant? 10.02.07, 17:30 Merlin internetowy gigant? Mam duze watpliwosci. Oto jak dziala Merlin: 1. Delikwent (no, klient) zamawia na Internecie 5 ksiazek. 2. Zamowienie jest przyjete i potwierdzone do realizacji emailem z Merlina. 3. Do adresata zamiast 5 tytulow docieraja tylko 3. Karta kredytowa obciazona suma za wszystkie 5 pozycji. 4. Po dwoch tygodniach delikwent wysyla email do Merlina z zapytaniem co sie stalo z dwiema ksiazkami. 5. Po 5 dniach Merlin odpowiada, ze niestety baza danych nie byla aktualna i dwoch pozycji nie mogli zrealizowac. Zamiast zwrotu pieniedzy na karte kredytowa, proponuja delikwentowi kupno innych ksiazek za pozostala sume. Czy tak sobie Merlin wyobraza rywalizacje z Amazon.com ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kupuję Re: Merlin internetowy gigant? IP: *.aster.pl 10.02.07, 20:17 Kupuję w Merlinie i to dużo i nigdy nie zdarzyła się im żadna wpadka. Za przesyłkę nie płacę, bo zamawiam zawsze tyle, że jest ona darmowa. Zresztą w Wwie, a może i gdzie indziej, można odebrać w kilku punktach. No i dodam, że nie mam udziału w firmie ;) A co do wysyłki za granicę. Przecież w Amazonie (amerykańskim) stosuje się tę sama praktykę (dodatek za każdą pozycję). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nigdy wiecej w m. Re: Merlin internetowy gigant? IP: *.bulldogdsl.com 11.02.07, 17:57 hmm... ja przestalem kupowac w merlinie, gdy po jednorazowym zakupie na jakies 1200 zl (nie pamietam dokladnie, moze to bylo nawet 1600) probowalem wyciagnac obiecany rabat przy kolejnym zakupie. niestety po wymianie paru emaili ze sklepem, gdy sie juz upomnialem o kod rabatowy, dziwnie sklep przestal sie odzywac. a szkoda, bo go lubilem, teraz swoje pieniadze, niemale zreszta wydaje w innych ksiegarniach. pzdr t Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: notek Re: Merlin internetowy gigant? IP: *.internet.radom.pl 11.02.07, 23:19 Potwierdzam cieniactwo Merlinu i nie polecam ich uslug. Kupilem 31.12 3 pozycje, 2 byly od reki, 1 dostepna w magazynie dostawcy -realizacja 3-5 dni. Ksiazek nie bylo ponad 10dni, napisalem maila, oczywiscie cisza. W koncu na stronie info ze wysylka 11.01, dalej nic, mail i tez nic. Potem wysylke przesuneli na 18.01... Ostatecznie ksiazki dostalem 23.01 na 2 dni przed wyjazdem na urlop ;). Ten brakujacy tytul, bardzo popularna ksiazka, dostepna caly czas na allegro. Ponad 3 tygodnie - niezle ;( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: klientka Re: Merlin internetowy gigant? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.07, 15:10 aby pisać takie bzdury trzeba nauczyć sie czytac!!! w związku z inwentaryzacją od 28.12 do 4.01 merlin nie realizował zamówień, było jak WÓŁ napisane na stronie głownej, że po 5 będą realizować zamówienia, pewnie dlatego jak sie policzy dni robocze (3-5) to wypadło 11.01. a że być może było opóźnienie to juz sie zdarza w biznesie. A i jeszcze jedno! nie odpidsali na tak głupiego maila?? nie dziwię się w końcu wynikało z niego, że autor nie potrafi czytac ;- )))) ja wydałam w zeszłym roku w merlinie pewnie ok 3000 zł. mam bezpłatne presyłki, nie zawiedli mnie tyle mam do powiedzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
ritzy Merlin jest piec razy lepszy niz Empik 10.02.07, 17:35 Nie widzialem nigdy zadnej promocji w Empiku. Na plytach zdzieraja wprost potwornie. Empik jest troche jak Tepsa. Stary monopolista. Odpowiedz Link Zgłoś
podkurek Kto jest właścicielem Merlina? 10.02.07, 21:00 Zadałem to niewinne racjonalne pytanie i w odpowiedzi natychmiast odezwali sie antysemici i zwolennicy spiskowej teorii dziejów (według nich, właścicielami są "Żydzi", "Masoni" itp.). No trudno, ksenofobów wszędzie pełno. Kto jest właścicielem Empiku - wiadomo z artykułu. Ale kto jest właścicielem Merlina? Nikogo na tym forum to nie interesuje? A może to jakiś sekret? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jawdolpatrze Re: Kto jest właścicielem Merlina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 21:15 Niektórzy nie zauważyliby ironii nawet jakby na nią nadepnęli ... Więc wyjaśnię jasno żeby nie było wątpliwości: ci, którzy pisali o Żydach i masonach NIE byli ksenofobami, a wręcz przeciwnie. Nie wiedziałeś że określenie "Żydzi i cykliści" oznacza szyderstwo ze spiskowych teorii właśnie? Odpowiedz Link Zgłoś
podkurek Re: Kto jest właścicielem Merlina? 10.02.07, 23:20 Nie wykręcaj się, żydożerco. Powiedz lepiej, kto jest antysemitą-właścicielem Merlina... Odpowiedz Link Zgłoś
duzakupa Re: Kto jest właścicielem Merlina? 11.02.07, 00:10 Na Forum Kraj mówią, że Niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Olo Re: Kto jest właścicielem Merlina? IP: 213.218.116.* 12.02.07, 10:59 W marcu 2006 roku Merlin.pl został przekształcony się w spółkę akcyjną. Przewodniczącym Rady Nadzorczej Merlina został jego założyciel i dotychczasowy prezes Zbigniew Sykulski, a wiceprzewodniczącym - Piotr Wilam, współtwórca portalu Onet.pl. Trzecim członkiem Rady jest Jacek Herman-Iżycki. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nomina Re: Kto jest właścicielem Merlina? IP: *.as.kn.pl 11.02.07, 11:56 Właścicielem Merlina jest Prószyński i S-ka. Nie wiem, kto jeszcze ma udziały, ale Merlin to "dziecko" tego wydawnictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kleofas Re: Empik nie chce książek Merlin.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 23:05 jako pracownik empiku powiem wam ze takie burdelu jak w u nas nie ma chyba nigdzie. nie mogę zrozumie jak to wogóle może jescze działac! a najlepsza jest jzda z empik.com rozdmuchane marketingowo jedno wielkie g... gdybyście wiedzieli ile jest opóźnień z w dostawach i rezygnacji to byście nie uwierzyli Odpowiedz Link Zgłoś
hexabc1 Re: Empik nie chce książek Merlin.pl 11.02.07, 04:07 Gość portalu: kleofas napisał(a): > jako pracownik empiku powiem wam ze takie burdelu jak w u nas nie ma chyba > nigdzie. nie mogę zrozumie jak to wogóle może jescze działac! a najlepsza jest > jzda z empik.com rozdmuchane marketingowo jedno wielkie g... gdybyście > wiedzieli ile jest opóźnień z w dostawach i rezygnacji to byście nie uwierzyli Majac takich oddanych i lojalnych pracownikow jak Ty, empik wkrotce bedzie potega :-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: a Re: Empik nie chce książek Merlin.pl IP: *.icpnet.pl 11.02.07, 09:07 nie mozna byc oddanym praconikiem empiku pracujemy na 3/4 etatu wymagaja od nas wiedzy( przynjamniej u nas) tak duzej ze czsami musiamy siedziec po godzinach pracy i czytac o wszystkich nowosciach i o czym to wszystko jst a placa cale g... 80% pracownikow ma wyzsze wyksztalcenie czekajac z nadzieje na awans ktory zostal obiecany ale zaczeli wprowadzac kolesowo:) a przy tam jak duza mamy odpowiedzialnosc kasy faktury itp lezy na naszej glowie i jak sie pomylimy musimy ponosic za to kary pieniezne , w biedronce maja lepiej:) a co do artykulu my faktycznie mamy teraz zablokawne zamowienia i nie mozemy nic zamawiac:) a bierzemy merlinowskie ksiazki Odpowiedz Link Zgłoś
irma_reczel empik do pięt merlinowi nie dorasta! 11.02.07, 10:31 Kupuję tylko na merlinie,a że robię to często (nałóg książkowy) to nie muszę już nawet płacić za przesyłkę, do tego dochodzą wszelakie rabaty (ostatnio 10% za to, że od 2 lat u nich kupuję), promocje organizowane przez sklep i to, że ceny są zazwyczaj najniższe niż gdziekolwiek indziej. A już najlepsze w merlinie jest to, że szybko można sprawdzić czy dana pozycja jest podczas gdy w empiku albo samemu się chodzi (a i tak asortyment mają marny) albo się zawraca głowę nie zawsze zorientowanym pracownikom:/ No i do empiku trzeba dojść, a z merlina może skorzystać każdy kto ma internet:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: życzliwy Re: empik do pięt merlinowi nie dorasta! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.07, 16:48 polecam empik.com i porownanie cen z merlinem ;) pracownik merlina, ciii. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: burzakowski Bojkotuję Empik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 19:32 Sklepy Empiku są cieniaskie. Dużo klientów i chaos na półkach, w dodatku brakuje rzadkich wydawnictw - no chyba że na zamówienie, ale komu by się chciało iść do sklepu i zamawiać - jak można w internecie. W sklepie chcę mieć towar od zaraz. W zasadzie w Empiku nie można kupić nic poza nagłośnionymi komercyjnymi premierami. Ja już dawno sobie odpuściłem tą sieć. W Krakowie chodzę do Music Corner gdzie w dodatku jest ciekawy komis płyt. Książki zaopatruję się w księgarniach, choćby Matrasu, czy pod adresem Rynek Główny 13. Inne w okolicach Rynku też są o niebo lepsze niż te empiku. Brakuje mi trochę sklepu z filmami, zostaje MediaM, czy Saturn. Empik to chała - zupełnie nie rozumiem dlaczego jest taki popularny - Mam wrażenie że im więcej ludzi tam przychodzi tym gorzej dla tej sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Olo Właścicielem Merlin.pl jest.. IP: 213.218.116.* 12.02.07, 11:01 W marcu 2006 roku Merlin.pl został przekształcony się w spółkę akcyjną. Przewodniczącym Rady Nadzorczej Merlina został jego założyciel i dotychczasowy prezes Zbigniew Sykulski, a wiceprzewodniczącym - Piotr Wilam, współtwórca portalu Onet.pl. Trzecim członkiem Rady jest Jacek Herman-Iżycki. Odpowiedz Link Zgłoś