Gość: Leszek Re: WIOSENNY RAPORT BANKOWY: Ranking kont interne IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.03, 23:02 Jak to łatwo zrobić ludziom wodę z mózgu. Mam konta w pięciu bankach, ale w zasadzie tylko w dwóch trzymam pieniadze. W jednym - bo jest najlepszy, w drugim - tak na wszelki wypadek. Dlatego dziwi mnie ten cały ranking. Każdy, kto założy konto w m- Banku od razu stwierdza, że jest to bank najlepszy... Reszty nie chce mi się pisać, bo po co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M Czy pan Samcik mógłby wyjaśnić??? IP: 62.233.204.* 05.05.03, 00:44 Skąd mu się wzięło 120 - 360 zł rocznie za e-konto w mbanku (i dodatkowo tyle samo za eMaxa)????? Bo ja mam tam konto (konta - 2 x eMax + ekonto) około 2 lat i nie wydałem ani złotówki za ich uzytkowanie!!! Gdzie tu dziennikarska uczciwość??? Michał Mróz mrmrooz@nospam.gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alegz Re: Czy pan Samcik mógłby wyjaśnić??? IP: *.mod.tl.pl 05.05.03, 02:21 Zgadzam sie w calej rozciaglosci - mBank rulez ;) Ma niestety jedna powazna wade, przynajmniej dla ludzi (takich jak ja) mieszkajacych w malych miejscowosciach. Po prostu Euronet ma bankomaty zazwyczaj w duzych miastach. Dla czlowieka z malego miasteczka, czy ze wsi wyplata gotowki za darmo wiaze sie z oplatami dodatkowymi :( Poza tym oczywiscie jest bezkonkurencyjny. Szczegolnie jak ktos ma dostep do Euronetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Mróz Re: Czy pan Samcik mógłby wyjaśnić??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.05.03, 09:59 Gość portalu: alegz napisał(a): > Po prostu Euronet ma > bankomaty zazwyczaj w duzych miastach. Dla czlowieka z malego > miasteczka, czy ze wsi wyplata gotowki za darmo wiaze sie z > oplatami dodatkowymi :( Poza tym oczywiscie jest Przecież można założyc konto w jakimś innym banku (jak najatńsze), który ma oddział/bankomat w małym miasteczku. Policzyłem właśnie sobie skąd się wzięło 120 zeta u Oszczednego i 360 rocznie u Aktywnego (wyplaty 300 zl z innych niz euronet bankomatow) - ale dlaczego nie ma tego wyszczegolnionego (zwlaszcza na papierze nie bylo). Chyba bardziej miarodajne byloby zamieszczenie tabelki, co w kazdym z bankow wchodzi w sklad wyliczonej przez Wybiurcza oplaty rocznej - wtedy kazdy moglby donrac sobie najlepsze (najtansze) konto. Dla przykladu - ja mam nawet wiecej przelewow na zewnatrz niz pan aktywny, ale nie wyplacam z innych bankomatow niz wlasne - a jak juz to robie to raz, dwa w roku. Wniosek nasuwa sie sam - nie brac serio tego co pisza w gazetach. Michał M mrmrooz@nospam.gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patrin Re: WIOSENNY RAPORT BANKOWY: Ranking kont interne IP: *.ipt.aol.com 05.05.03, 09:45 Policzyli opłaty i prowizje a zapomnieli o odsetkach... A to chyba dosc istotny element, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mary Re: WIOSENNY RAPORT BANKOWY: Ranking kont interne IP: *.crowley.pl 05.05.03, 10:40 zwlaszcza ze euronetow ci u nas dostatek! wiec zalozenie z wyplata z obcego bankomatu jest bzdurne ani pan oszczedny ani inny nie musi wyplacac z obcego bankomatu i majac konto w mbanku nie placi nic! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ON i ONA Re: WIOSENNY RAPORT BANKOWY: Ranking kont interne IP: *.icpnet.pl 05.05.03, 12:20 Euronet jest ale w dużych miastach, choć nie tyle co PKOBP ;) W mniejszych miastach to już trzeba mieć naprawdę farta. Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest duet z jakimś innym bankiem bardziej "fizycznym" :P Każdy wybiera to co go interesuje i to co potrzebuje. Jaki z tego morał, należy myślec samemu, a nie przyjmować to co piszą w artykułach i reklamach za święte słowa. Artykuł jest na podobnej zasadzie jak reklamy sieci telekomunikacyjnych np. tylko u nas rozmowy bardzo tanie XX groszy za minutę, a potem biedny kowalski płaci i płacze, a miało być fajnie i tak tanio ;P Trzeba być świadomym potencjalnych zysków i strat, za co płacę, a co mam gratis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jmk mbank FAN !!!! Re: WIOSENNY RAPORT BANKOWY: Ranking kont interne IP: *.wola-justowska.sdi.tpnet.pl 05.05.03, 17:09 MBANK JEST NAJTANSZY I NAJLEPSZY !!!! INTELIGO JEST DO BANI !!! A CALY TEN ARTYKUL TO SMIEC ! KTO SMARUJE TEN JEDZIE - WIDOCZNIE PKO BP TO KUMPLE MICHNIKA ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ON i ONA Re: WIOSENNY RAPORT BANKOWY: Ranking kont interne IP: *.icpnet.pl 08.05.03, 21:05 Gość portalu: jmk mbank FAN !!!! napisał(a): > MBANK JEST NAJTANSZY I NAJLEPSZY !!!! INTELIGO JEST DO BANI !!! > A CALY TEN ARTYKUL TO SMIEC ! KTO SMARUJE TEN JEDZIE - WIDOCZNIE > PKO BP TO KUMPLE MICHNIKA ! Krytykujesz inną osobę a spójrz co ty za brednie wypisujesz, mam rozumieć, że mBank to twoi kumple :P mBank jest dobry i mieści się w czołówce ale najlepszy i najtańszy napewno nie jest, w pewnych wariantach jest jednym z droższych. Pisz obiektywnie ale fani nigdy nie są obiektywni ;) Swoją drogą żaden bank nie zadowoli każdego klienta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: WIOSENNY RAPORT BANKOWY: Ranking kont interne IP: *.*.*.* 05.05.03, 12:08 Jak nic artykuł sponsorowany - dołączam się do oipni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babaj Re: WIOSENNY RAPORT BANKOWY: Ranking kont interne IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.05.03, 19:48 Czy to się w ogóle do sądu nie nadaje? mBank jest w ogóle pominięty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS Re: WIOSENNY RAPORT BANKOWY: Ranking kont interne IP: *.man.poznan.pl 06.05.03, 07:52 Właśnie wysłane do p.Adama Michnika: Szanowny Panie Adamie! Jestem, jaki i spora rzesza internautów, głeboko poruszony artykułem "Wiosenny raport bankowy: Ranking kont internetowych" autorstwa pana Macieja Samcika. Autor wykazał się BARDZO tendencyjnym podejściem do omawianego zagadnienia. Aby przekonać się o czym piszę wystarczy zajżeć na forum Gazety: www1.gazeta.pl/gospodarka/1,33211,1451437.html? v=1&f=30#opinie Wszystko już chyba zostało tam napisane. Dodam tylko, że od 2 lat jestem klientem mBanku, posiadam tam 2 konta, wykonuję sporo operacji (ok. 10 przelewów miesięcznie, 2- 3 razy w miesiącu korzystam z bankomatu) i do tej pory jedyne koszty jakie poniosłem w związku z korzystaniem z tego konta to: - opłata za ksero kilku stron A4 (2 PLN?) - opłata za list polecony (ok. 3 PLN) - kilka rozmów telefonicznych z numerem 0801... (3 PLN?) - kilka SMS-ów (z darmowej puli) Brakuje więc trochę do oych kilkuset PLN o których mowa w artykule. W mBanku posiada też konto moja żona (konto firmowe) i również jej opłaty są bliskie 0. Posiadam również konto w Lukas Banku. I również tam koszty prowadzenia i korzystania z rachunku są dla mnie znikome (wydałem poniżej 10 PLN w ciągu roku). W oczach wielu (także moich) Gazeta wiele straciła z zaufania jakim była darzona. I wydaje mi się, iż tylko obszerne sprostowanie (wyjaśnienie) na łamach Gazety mogłoby przywrócić jej wiarygodność. Pozdrawiam podpis e-mail Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lechu INTELIGO - PKO BP artykuł nie sponsorowany (?) IP: *.acn.waw.pl 06.05.03, 08:48 INTELIGO - PKO BP artykuł nie sponsorowany (?) Opowiem ciekawą opowiastkę o Inteligo. Otóż mój znajomy zamykał firmę i również konto w inteligo. Po pół roku firmę ponownie otworzył i chciał również otworzyć konto w Inteligo i co się stało? System tego banku nie pozwala tej samej osobie otworzyć drugi raz konta firmowego. Czy to nie kretynizm? Druga sprawa to cały czas systematycznie obniżane oprocentowanie. Nie zarabiamy na oprocentowaniu?!! To dawaj podnieść opłaty za wypłaty z bankomatów innych niż własne (PKO BP) jeszcze mało? To wypłaty z bankomatów własnych z kont firmowych też obciążyć opłatą. Mało? Firmy muszą robić przelewy do ZUS – dawaj, najwyższa opłata z przelew. Zaraz pewnie jeszcze coś wymyślą. Takie to jest teraz INTELIGO. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doCENT Re: INTELIGO - PKO BP artykuł nie sponsorowany (? IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 07.05.03, 13:03 W pełni popieram Twoje stanowisko - nic dodać, nic ująć. No może tylko to, że INTELIGO pod banderą PKO BP obniża oprocentowanie środków na rachunku CZĘŚCIEJ I O WIELE BARDZIEJ niż wynika to z decyzji Rady Polityki Pieniężnej. Do tego w śmieszny i nieuczciwy sposób manipuluje cyframi, podając oprocentowanie efektywne (a nie - jak kiedyś - nominalne) dla garstki klientów, którzy posiadają na koncie powyżej 50 tys. zł. Gdzie się też podziała tak reklamowana bezpłatna wypłata z bankomatów Euronetu i PKO BP dla posiadaczy kont firmowych?! Panowie z INTELIGO zarzekali się jeszcze w listopadzie ub.r., że zmiana banku prowadzącego nie spowoduje żadnych zmian na gorsze - jak widać mają "krótką" pamięć... Więcej przyzwoitości i szacunku dla klienta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Przymierzam się do przejścia do "gorszej" konkurencj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.03, 18:37 Oczywiście, że mBank dał redaktorkowi za mało kasiory i tak wyszło. Ja jestem w Inteligo dosyc długo (juz o kilka miesiecy za długo) i od kiedy przejął to PKO to równia pochyła i nastepny artykuł za kilka miesięcy choćby nie wiem jak naciągali to nic z tego nie wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klonowaty Re: WIOSENNY RAPORT BANKOWY: Ranking kont interne IP: *.kalisz.sdi.tpnet.pl 07.05.03, 00:57 Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ;-))W artykule "Internetowa Skarbonka" (miesięcznik CHIP nr 5/2003) Power Tip CHIPa otrzymuje eKonto z mBanku z 76 punktami, podczas, gdy np. Inteligo z PKO BP S.A. zajmuje dopiero siódme miejsce z 64 punktami. Oprocentowanie: eKonto 4,20%, Inteligo 2,67% do kwoty 4000 zł, 3.06 % do 50 tys. Zapraszam do lektury: zależy, jak kto liczy ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KOYOT interpretacja tego raportu przez Inteligo jest żenując IP: *.polcom.net 07.05.03, 10:44 zacznijcie zatrudniać ludzi, którzy potrafią czytać ze zrozumieniem, a nie przekręcają fakty i podają nieprawdziwe informacje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Raport Rzeczpospolitej prostuje bzdety Wyborczej IP: *.mikule.net 07.05.03, 13:18 Przeczytajcie Raport w Rzeczpospolitej www.rzeczpospolita.pl/dodatki/pieniadze_030430/index.html tam ktoś odrobił lekcję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: WIOSENNY RAPORT BANKOWY: Ranking kont interne IP: *.grojec.sdi.tpnet.pl 07.05.03, 13:41 Po przeczytaniu tego artykułu (po uprzednim odesłaniu mnie tu przez link ze strony Inteligo) postanowiłem pomóc trochę Inteligo. Mam konto w m-banku, prawie od jego początków, a w Inteligo założyłem niedawno drugie, 'transferowe' bo mam daleko do najbliższego bankomatu Euronet. Ale mimo to, pomimo 2 razy niższego oprocentowania niż w m-banku, trzymałem tu (na wszelki wypadek) kilka podręcznych groszy. Mam wrażenie jednak, że one Inteligo zawadzają i czynią go nieco ociężałym, niczym tłuszcz grubasa, przeszkadzając w interesowaniu sie swoimi klientami i ich potrzebami. A więc, zlikwidowałem dzisiaj tę swoją małą lokatkę, , zostawiając tylko skromne 100 zł, aby nie płacić za prowadzenie konta. Mam nadzieje, że wyjdzie to na zdrowie bankowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Bojkot Samcika IP: *.mikule.net 07.05.03, 14:24 Dzisiaj wziąłem do ręki Wyborczą i miałem zacząć czytać o funduszach inwestycyjnych. Coś mnie tknęło i spojrzałem na autora tekstu, toż to Pan Samcik. Nie przeczytam tego artykułu bo jeśli jest "sponsorowany" to mogę stracić sporo kasy. A o funduszach mogę poczytać na stronach mBanku. Pozdrowienia dla Adasia, kiedy wywalisz "sponsorowanego". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: WIOSENNY RAPORT BANKOWY: Ranking kont interne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.03, 15:05 Całkowite nieporozumienie. Pomijając założenia w wersji Oszczędny to nawet nie potraficie liczyć. Przykład: konto inteligo w PKO BP dwa przelewy do obcego banku o.99 x 2 x 12 = 23.76 wypłata z bankomatu 4.50 x 12 = 54 opłata karty 0.99 x 12 = 11.88 Razem 89.64 Ale wam wyszły najnizsze koszty 78 złotych. Jest to możliwe pod warunkiem że średnie miesięczne saldo na rachunku wynosi ponad 50 tys., poniewaz odpada opłata za korzystanie z karty. W takim wypadku gratuluje wam poczucia chumoru i rzetelności. Nie dziwi mnie że nikt was nie lubi-mistrzowie manipulacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbyszex Re: WIOSENNY RAPORT BANKOWY: Ranking kont interne IP: 195.205.41.* 07.05.03, 16:39 Rzeczywiście, nie często zdarza się Gazecie wydrukować takie bzdety. Mam rachunki w Inteligo i mBanku. Inteligo ma lepszy serwis internetowy ale mBank kosztuje ZERO złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MB Re: WIOSENNY RAPORT BANKOWY: Ranking kont interne IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 07.05.03, 17:34 Praktycznie mbank jest najtańszy jeśli chodzi o przelewy i wypłaty z euronetu, jedyny problem to czas przelewów - u mnie rekord dla przelewu z mojego konta w mbanku na inne konto także w mbanku wynosi 10 dni kalendarzowych !!!!! Suma była w miarę, ciekawe, kto zarobił te odsetki za 10 dni ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KolleK Re: WIOSENNY RAPORT BANKOWY: Ranking kont interne IP: *.szklary-gorne.sdi.tpnet.pl 07.05.03, 20:30 Radze zapoznac sie z rankingiem z miesiecznika Chip. To jest naprawde dobry test ont internetowych i Inteligo laduje dopiero na 7 miejscu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MiragePL Re: WIOSENNY RAPORT BANKOWY: Ranking kont interne IP: *.lanet.wroc.pl 07.05.03, 22:52 Dla mnie jest najdziwniejsze to że autor tego rankingu wogóle się nie ustosunkował do tylu "miłych" postów. CZY ONI TO CZYTAJĄ ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Re: WIOSENNY RAPORT BANKOWY: Ranking kont interne IP: *.mikule.net 08.05.03, 09:35 Czy ktoś z wielce szanownej redakcji czyta co internauci myślą o Panu Samciku. czy doczekamy się jakiejś reakcji, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Ale fatalny raport - ten w Rzeczposplitej byl o niebo IP: *.riv-eres.charterpipeline.net 08.05.03, 10:31 o niebo lepszy. Jakos uwaznie rozgladam sie po rynku i mbank bije na glowe reszte. A tu wyszlo ze Citibank .. ciekawe ile GW dostaje za reklamy od Citi ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LUKI Re: WIOSENNY RAPORT BANKOWY: Ranking kont interne IP: *.acn.pl / 10.70.5.* 08.05.03, 15:48 KŁAMIECIE I NABIERACIE LUDZI - NAJTAŃSZE KONTO JAKIE JEST TO KONTO W M-BANKU - EKONTO - PRAKTYCZNIE WSZYSTKO DARMOWE, prowadzenie konta, wszystkie przelewy! INTELIGO to konto drogie: jeśli nie masz średniego salda miesięcznego powyżej 100zł prowadzenie konta dodatkowo kosztuje 4zł miesiecznie =SKANDAL!!! . WSZYSTKIE PRZELEWY też są płatne od 0,99zł do 2,99zł. W m-banku za darmo!!! A NA DODATEK OPROCENTOWANIE DUŻO WYŻSZE!!! JESZCZE RAZ PISZE KONTO W INTELIGO TO KONTO DROGIE!!! A OD KIEDY INTELIGO PRZEJĘŁO PKO BP KONTO BARDZO STRACIŁO NA ATRAKCYJNOŚCI - ZMINIEJSZENIE OPROCENTOWANIA I WPROWADZENIE DODATKOWYCH OPŁAT!!! POLECAM M-BANK!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LUKI Re: WIOSENNY RAPORT BANKOWY: Ranking kont interne IP: *.acn.pl / 10.70.5.* 08.05.03, 15:50 KŁAMIECIE I NABIERACIE LUDZI - NAJTAŃSZE KONTO JAKIE JEST TO KONTO W M-BANKU - EKONTO - PRAKTYCZNIE WSZYSTKO DARMOWE, prowadzenie konta, wszystkie przelewy! INTELIGO to konto drogie: jeśli nie masz średniego salda miesięcznego powyżej 100zł prowadzenie konta dodatkowo kosztuje 4zł miesiecznie =SKANDAL!!! . WSZYSTKIE PRZELEWY też są płatne od 0,99zł do 2,99zł. W m-banku za darmo!!! A NA DODATEK OPROCENTOWANIE DUŻO WYŻSZE!!! JESZCZE RAZ PISZE KONTO W INTELIGO TO KONTO DROGIE!!! A OD KIEDY INTELIGO PRZEJĘŁO PKO BP KONTO BARDZO STRACIŁO NA ATRAKCYJNOŚCI - ZMINIEJSZENIE OPROCENTOWANIA I WPROWADZENIE DODATKOWYCH OPŁAT!!! POLECAM M-BANK!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŁUKI Re: WIOSENNY RAPORT BANKOWY: Ranking kont interne IP: *.acn.pl / 10.70.5.* 08.05.03, 15:51 KŁAMIECIE I NABIERACIE LUDZI - NAJTAŃSZE KONTO JAKIE JEST TO KONTO W M-BANKU - EKONTO - PRAKTYCZNIE WSZYSTKO DARMOWE, prowadzenie konta, wszystkie przelewy! INTELIGO to konto drogie: jeśli nie masz średniego salda miesięcznego powyżej 100zł prowadzenie konta dodatkowo kosztuje 4zł miesiecznie =SKANDAL!!! . WSZYSTKIE PRZELEWY też są płatne od 0,99zł do 2,99zł. W m-banku za darmo!!! A NA DODATEK OPROCENTOWANIE DUŻO WYŻSZE!!! JESZCZE RAZ PISZE KONTO W INTELIGO TO KONTO DROGIE!!! A OD KIEDY INTELIGO PRZEJĘŁO PKO BP KONTO BARDZO STRACIŁO NA ATRAKCYJNOŚCI - ZMINIEJSZENIE OPROCENTOWANIA I WPROWADZENIE DODATKOWYCH OPŁAT!!! POLECAM M-BANK!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŁUKI (PRAWDA) Re: WIOSENNY RAPORT BANKOWY: Ranking kont interne IP: *.acn.pl / 10.70.5.* 08.05.03, 15:59 KŁAMIECIE I NABIERACIE LUDZI - NAJTAŃSZE KONTO JAKIE JEST TO KONTO W M-BANKU - EKONTO - PRAKTYCZNIE WSZYSTKO DARMOWE, prowadzenie konta, wszystkie przelewy! INTELIGO to konto drogie: jeśli nie masz średniego salda miesięcznego powyżej 100zł prowadzenie konta dodatkowo kosztuje 4zł miesiecznie =SKANDAL!!! . WSZYSTKIE PRZELEWY też są płatne od 0,99zł do 2,99zł. W m-banku za darmo!!! A NA DODATEK OPROCENTOWANIE DUŻO WYŻSZE!!! JESZCZE RAZ PISZE KONTO W INTELIGO TO KONTO DROGIE!!! A OD KIEDY INTELIGO PRZEJĘŁO PKO BP KONTO BARDZO STRACIŁO NA ATRAKCYJNOŚCI - ZMINIEJSZENIE OPROCENTOWANIA I WPROWADZENIE DODATKOWYCH OPŁAT!!! POLECAM M-BANK!!!!!!! no i jeszcze darmowa karta bankomatowa visa electron do rachunku e-konto. Widać inteligo troche posmarowało gazecie za ten artykuł! dlaczego nie ma tu m-banku? porównania z nim! PRZYPOMINAM M- BANK TO PIERWSZY INTERNETOWY WIRTUALNY BANK, KTÓRY ZAWSZE MIAŁ NAJWYŻSZE OPROCENTOWANIE i ZEROWE KOSZTY PROWADZNIA KONTA I PRZELEWÓW!!!! Odpowiedz Link Zgłoś