Gość: gg IP: *.kolonianet.pl 16.03.07, 14:14 czas emigrować na Słowację! www.porysunki.blox.pl www.wartorozmawiać.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: prof. Lepper na Słowacji też bajzel IP: *.jjs.pl 16.03.07, 14:22 obecnie ma tam władzę populistyczna koalicja która ciągnie na dorobku Dziurindy. Premier Fico = Jarosław K. Mecziar = Lepper Slota = Giertych nie mają bliźniaka, ajatollacha Grzyba i są mimo wszystko trochę mniej szaleni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant Re: na Słowacji też bajzel IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.07, 18:37 > > nie mają bliźniaka, ajatollacha Grzyba i są mimo wszystko trochę mniej szaleni. a to już wystarczy aby nas zostawić daleko w tyle.... :( Odpowiedz Link Zgłoś
oryganion1 Mikuláš Dzurinda: słowacka marka to podatek lin.. 16.03.07, 14:46 Słowacy sa super, robienie z nimi interesów to jest frajda poza zmianami finansowymi, ludzie sa bardziej bezposredni i maja duzy kredyt zaufania - lubia ich w Unii - maja poprawne stosunki z Rosja ale i Niemcami od dawna myśle zeby sie przenies na Słowacje Odpowiedz Link Zgłoś
wieslaw1 Mikuláš Dzurinda: słowacka marka to podatek lin.. 16.03.07, 14:58 Może trudno jest porównywać nasz kraj ze Słowacją,ale sposób prowadzenia polityki gospodarczej naszego sąsiada pokazuje jacy jesteśmy siermiężni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katolik Re: Mikuláš Dzurinda: słowacka marka to podatek l IP: *.nycmny83.covad.net 16.03.07, 15:32 niestety fakt, ze partia ktora jest autorem tego wzrostu wspolpracuje z PO, nie przekona reszty kraju co jest dla nas lepszym rozwiazaniem. Krotkowzrocznosc jest w dzisiejszych czasach gorsza od hiv... Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Mikuláš Dzurinda: słowacka marka to podatek l 16.03.07, 20:19 No wlasnie - Buzek, Buzek, Buzek!! To byl bardzo tworczy i dobry rzad ktoremu Polska wiele zawdziecza (przygotowania do akcesji, 4 wielkie reformy). Ludzie o tym wiedza i dlatego Buzek dostal tak wielkie poparcie w wyborach do europarlamentu. AWS to byla kiepska partia. Ale premier Buzek byl znakomitym premierem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)))) Re: Mikuláš Dzurinda: słowacka marka to podatek l IP: *.acn.waw.pl 16.03.07, 23:17 To właśnie AWS rozpoczął TKM, wzmocnił i pogłębił patologie w przedsiębiorstwach państwowych... długo by wymieniać. To AWS z Rokitą i Krzaklewskim rozpoczęli proces rozpadu Polskiej demokracji i praworządności. Dalej Miller i Czarzasty już korzystali ze stanu po poprzednikach a PIS kończy tę farsę. Nieprzyzwoitość i cynizm władzy osiągnęły dno... A może jak zwykle, następna władza pokaże Polakom, że Kaczyńscy i Lepper nie byli tacy źli? Bo przy tej menażerii Miller wraz z Czarzastym to sympatyczni i umiarkowani panowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktostam Re: Mikuláš Dzurinda: słowacka marka to podatek l IP: *.korbank.pl 17.03.07, 10:51 Rozpad polskiej demokracji i praworzadnosci? Zeby cos sie rozpadlo wczesniej musialoby istniec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezportek Ani "pan" ani "sympatyczny" ten caly miller IP: *.deltastar.com 17.03.07, 15:45 czy reszta lewackiego chamstwa z eseldup, samoobory i innych jaczejek. Nieprzyzwoitosc i cynizm wladzy osiegnely dno, kiedy jeden przyglup kiwal sie zachlany do wtoru pijanych wrzaskow proletariatu na Torwarze, a drugi obiecywal gruszki na wierzbie kazdemu menelowi i jego towarzyszom blokersom. Do dzis odrabiamy w pocie czola straty spowodowane lapownictwem jakubabska i rywinow, nieudolnoscia belek i siwcow, bezrobolstwem bekartow sowieckiego okupanta i bladzi garnizonowych. Pisiory maja wiele strasznych wad, najgorsza z nich to uderzajace podobienstwo do czerwonego scierwa eseldup. Ale przynajmniej mniej kradna niz chciwa kumoszka bez granic i pozwalaja gospodarce pomalutku odbijac od millerowego dna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktostam Re: Mikuláš Dzurinda: słowacka marka to podatek l IP: *.korbank.pl 17.03.07, 10:51 A z kim maja wspolpracowac? Z lewicowym PiSem czy LSD? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzon Az milo poczytac madrego. Uczcie sie! IP: *.cable.ubr11.edin.blueyonder.co.uk 16.03.07, 15:42 swinie z pis i po (do reszty nie apeluje bo to juz skonczeni idioci). Uczcie sie, bo przyjda czasy, ze durny polski narod zapakuje o co chodzi i kopnie was wszystkich nieudacznikow w dupe. A tedy bedzie placz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jack A u nas Rydzyk i Kaczyński rodzadzą co się da i pó IP: *.mielec253.tnp.pl 16.03.07, 15:47 jdą w diabły ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mw Re: A u nas Rydzyk i Kaczyński rodzadzą co się da IP: *.w90-2.abo.wanadoo.fr 16.03.07, 20:25 Akurat o to, ze Rydzyk rozda cokolwiek nie ma chyba obawy. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gumis Re: A u nas Rydzyk i Kaczyński rodzadzą co się da IP: *.seudo.net 17.03.07, 03:07 do diabla z nimi Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Mikuláš Dzurinda: słowacka marka to podatek l 16.03.07, 15:50 i trzeba teraz wprowadzić podatek liniowy w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jendrek Dedykuje ten artykul wszystkim socjalistom... IP: *.abnamro.nl 16.03.07, 15:57 ...z obu stron, tj. SLD i PiS. Tak sie przekuwa wiedze ekonomiczna na sukces gospodarczy i oczywiscie polityczny. Populistom i socjalistom STOP!! Liberal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gs Re: Dedykuje ten artykul wszystkim socjalistom... IP: 212.244.90.* 16.03.07, 17:17 no cóż, ponad 200 lat rozwoju nauki ekonomii pokazało co trzeba zrobić, aby rozwijać kraj i zwiększać dobrobyt. Niestety w tym kraju 70% ludzi czeka na manne z nieba i żąda kasy od państwa, bo przecież można a nawet trzeba zabrać tym co mają bo to pewnie złodzieje i z układu. Zresztą, zobacz ile jest komentarzy do tego artykułu, a ile do innych artykułów gazety, gdzie tylko pojawi się jakiś sondaż, albo inna bzdura o układzie czy czymś tam jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ego Re: Dedykuje ten artykul wszystkim socjalistom... IP: *.t.pppool.de 17.03.07, 10:37 mam nadzieje,ze nie wiesz co piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PO Mikuláš Dzurinda: słowacka marka to podatek lin.. IP: *.telpol.net.pl 16.03.07, 16:56 Mlodszym internautom przypominam ze podatek liniowy chcial wprowadzic w białej ksiedze pan Balcerowicz lecz zawetował to prezydent Kwasniewski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czyżby Mikuláš Dzurinda: słowacka marka to podatek lin.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.07, 17:56 Pytanie, dlaczego teraz rządzi inna opcja skoro tak pięknie wszystko szło? Głupie społeczeństwo nie wybrało właściwie? Hmm..? Ten wywiad to typowa laurka. Zero trudnych pytań... A dzieciaki przed klawiaturką sie podniecają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brenks Re: Mikuláš Dzurinda: słowacka marka to podatek l IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 17.03.07, 11:12 Ano dlatego, że mieli dość korupcji ludzików i Mikiego i poprzedniej ekipy. Do tego % wyborców doszli ludzie, którym jak u nas nie chce się pracować tylko wyciągać łapki po kase od państwa (bo sie należy) - patrz nasza lepperiada cała. Narzekali ze państwo nic nie daje. Ale sami nawet pracy nie szukali. Dlatego przegrał i z tego co pamiętam to nieznacznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Mikuláš Dzurinda: słowacka marka to podatek lin.. IP: *.geod.agh.edu.pl 16.03.07, 18:35 Jakieś pół roku temu Wyborcza, pisząc o problemach ekonomicznych Słowacji, za znaczną część z nich obwiniała właśnie podatek liniowy ... Z punktu widzenia przeciętnego obywatela podatek liniowy jest tylko przyznaniem się państwa do bezsilności wobec wszelkiej maści oszustów podatkowych. 15 czy 20% minimalnej pensji to może być kwestia życia i śmierci (albo emigracji) dla setek tysięcy Polaków. Ten sam procent u faceta wypłacającego sobie 50 mln. złotych rocznej premii (też Wyborcza, też niedawno) wzbudzi tylko krzywy uśmiech. Może by ktoś bywały zaprezentował, jako głos w tej dyskusji, system podatkowy stosowany np. w Kanadzie? Odpowiedz Link Zgłoś
marekmarek44 Re: Mikuláš Dzurinda: słowacka marka to podatek l 16.03.07, 18:45 Żadna ze starych i solidnych demokracji nie stosuje liniowego. Jeśli byłby to taki cymes,to najbogatrze państwa na świecie,jak Szwajcaria,Dania,Luksemburg,dawnoby go wprowadziły. Tymczasem stosują systemy silnej progresji podatkowej i solidaryzmu społecznego i dobrze na tym wychodzą. A z historii wiemy,że 18-sto wieczna Polska padła m.in. z powodu zbyt niskich podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
gwiezdny_kupiec Faktycznie podatki mamy za niskie 17.03.07, 16:44 To jest główny problem Polski. Za małe podatki i nie ludziom z czego dać. PiS chce dać, ale nie ma z czego. No podnieść trzeba podatki tym złodziejom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zgryz Zapomnijcie o podatku liniowym w Polsce, IP: 80.50.255.* 16.03.07, 18:44 jest to nie pomyśli tysiącom urzędasów,którzy po uproszczeniu podatków byliby niepotrzebni,a zwolennicy sprawiedliwości społecznej niech .....ą do Korei Północnej. Odpowiedz Link Zgłoś
marekmarek44 Re: Zapomnijcie o podatku liniowym w Polsce, 16.03.07, 18:51 Zbyt niskie podatki to m.in.:brak pieniędzy na infrastrukturę,a co za tym idzie tama dla zagranicznych inwestycji,brak pieniędzy na kształcenie biednych dzieci,a więc poszerzanie zakresu trwałej dziedzicznej biedy,to wzrost przestępczości zwłaszcza wśród najmłodszych,pochodzących z ubogich rodzin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anti.dot.com Re: Zapomnijcie o podatku liniowym w Polsce, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.07, 20:13 Jak tak czytam niektóre wypowiedzi na tym forum, to... Jestem całkowicie ZA pdatkiem liniowym. Zresztą płacę go i nie wyobrażam sobie, żebym miał płącić więcej. A głosy typu: "to niesprawiedliwe!" są żałosne. Równa się w górę, a nie w dół. Dlaczego PAńśtwo ma mnie karać wyższym podatkiem tylko za to, że jestem aktywny, przedsiębiorczy? Nikogo nie okradam, ani nie wykorzystuję. SAm prwadzę jednosbową firmę i dziękuję Opatrznści, że mogę płacić liniowy. Ludzie - przestańcie myśleć tak: "jak kowalski ma, a ja nie - to trzeba mu zabrać" Lepiej zacznijcie myśleć tak: "jak kowalski ma, to - co ja przecież też mogę się trochę wysilić, żeby mieć" Sprawiedliwość... hmmm... Równi to jesteśmy TYLKO wbec Boga i śmierci. Poza tym nawet zwierzęta ustalają hierarchię. Nie twierdzę, że czuję się ważniejszy niż inni, ale nie chcę, żeby Pańśtwo siłą kazało mi łożyć np. na cudze becikowe. Jestem żywym przykładem na to, że sam doszedłem do pewnego pułapu życia - a zaczynałem od prawie zera. A wiecie dlaczego? Bo mi się chciało chcieć. I jeszcze mi się chce. Nie chcę, żeby Państwo mi pmagało. Ale też niech mi NIE przeszkadza. Dlatego liniwemu mówię TAK Amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belka Re: Zapomnijcie o podatku liniowym w Polsce, IP: *.ein.unterdrueckter.codesklave.de 17.03.07, 03:16 zapomnijcie o Rydzyku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: The.Libertarian marekmarek44 = czerwony szmaciarz IP: *.nwrk.east.verizon.net 16.03.07, 21:04 Spierd...aj to Korei komuchu... Odpowiedz Link Zgłoś
heretic_969 Re: marekmarek44 = czerwony szmaciarz 16.03.07, 23:39 > Spierd...aj to Korei komuchu... A ty do Somalii, libertariański matołku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaac-p Re: marekmarek44 = czerwony szmaciarz IP: *.gprspla.plusgsm.pl 17.03.07, 00:28 Niby dlaczego ktoś kto ma inne poglady niż ty (celowo z małej litery) od razu ma wyjezdzac z kraju, jaki to z niego komuch.? We wszystkich czołowych gospodarczo państwach jest progresja podatkowa. Niedouczony polityk (notabene historyk, który nawet nie zna historii własnej rodziny)rzucił hasełko 3x15 (bo łatwe do zapamiętania i prosciutka receprta na "sukces") no i rózne takie niedouki jak ty, teraz to powtarzają bezrefeleksyjnie. Żenada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Mikuláš Dzurinda: słowacka marka to podatek l IP: *.84-47-65.t-com.sk 16.03.07, 21:22 Ja juz tu pracuje z cala rodzina. Nie uwierzycie ile jest tu zarejstrowanych polskich średnich i małych spółek.. setki. ach te 19% i wiele innych udogodnien. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Mikuláš Dzurinda: słowacka marka to podatek l IP: *.gprspla.plusgsm.pl 17.03.07, 00:31 Buhaha! W Polsce tez przedsiebiorcy mogą korzystac z liniowego w wysokosci 19 %. czego sie więc tak podniecasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Mikuláš Dzurinda: słowacka marka to podatek l IP: *.84-47-65.t-com.sk 16.03.07, 21:24 a jescze to -podatek od dywidend równa sie...ZERO!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Mikuláš Dzurinda: słowacka marka to podatek l IP: *.gprspla.plusgsm.pl 17.03.07, 00:34 Nawet jezeli to co w tym dobrego? Że niby ktoś kto pracuje na etacie płaci podatek, a ktoś kto zyje z kapitału nie placi go wogóle? Rozumiem,ze to takie dobre? czyli biedni mają utrzymywać bogatych? Odpowiedz Link Zgłoś
macrad smutne... 16.03.07, 23:52 W Słowacji bywam kilka razy w roku i widzę, jak ten kraj się przeobraża. Jest czego zazdrościć. Słowacja piętnaście lat temu to był kraj szary i smętny, a teraz przyjemnie jest tam pojechać. Smutne jest to, że my o mądrym premierze możemy tylko marzyć... Odpowiedz Link Zgłoś
leon1406 Re: smutne... 17.03.07, 00:14 Zgadzam sie w 100% .Ale najlepsze sa slowackie dziewczyny.Znam miasto urodzenia Dziurindy i wiem jak na niego tam pluja.Ale ja bardzo go szanuje w przeciwienstwie do Kaczorow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: smutne... IP: *.gprspla.plusgsm.pl 17.03.07, 00:39 tak, tak... jakoś tak Słowacy inaczej o nim myślą. no ale Słowacyu nie wiedzą co dla nich dobrze. Pan eks-premir i dziennikarz z Polski który pisze z pozycji "na kolanach" tekścik (zero trudnych pytań bo i po co?) wiedzą lepiej co dla Sówaków dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anti.dot.com A wie ktoś... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 00:56 ... coś więcen na temat zarejestrowania tam (na Słowacji) firmy? Może są w Polsce jakieś firmy, które w tym pomagają Odpowiedz Link Zgłoś
macrad Re: smutne... 17.03.07, 17:59 Nie komentuję stosunku Słowaków do Dziurindy. Może go kochają, może nienawidzą - nie wiem. Za to widzę Słowację. Widzę z jakiego poziomu kilkanaście lat temu startowała i widzę jak wygląda dzisiaj. Czytam wypowiedzi byłego premiera Słowacji i zazdroszczę. Bo on mówi, że przede wszystkim wykształcenie, podczas gdy nasz premier tapla się w zaściankowych fobiach i fanatyzmie. Ze słów premiera Dziurindy widać, że on szanuje swój naród, a premier Kaczyński co rusz demonstruje swoją pogardę dla głupich Polaków. To inna klasa człowieka, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: smutne... IP: *.spray.net.pl 18.03.07, 01:56 "W Słowacji bywam kilka razy w roku i widzę, jak ten kraj się przeobraża. Jest czego zazdrościć. Słowacja piętnaście lat temu to był kraj szary i smętny, a teraz przyjemnie jest tam pojechać." Jak porównasz Polskę sprzed 15 lat i teraz to też zobaczysz ogromna różnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noelkabat Mikuláš Dzurinda a Jaroslaw Kaczynski ... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.03.07, 02:36 ... roznia sie przedewszystkim podejsciem do interesu panstwa i narodu: Dziurinda mysli i dzialal w interesie rozwoju gospodarki, zapewnienia spokoju wewnetrznego, wzrostu gospodarczego - dla przyszlosci Slowacji, natomiast Kaczynski jest skoncentrowany na jatrzeniu, wzbudzaniu chaosu i balaganu, przeciwstawianiu roznych grup spoleczenstwa, realizowaniu swojej chorej ideologii i zajmuje sie glownie przeszloscia. Rezultaty tych dwoch trendow politycznych zobaczymy za pare lat i niestety Polska zostanie w tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: Mikuláš Dzurinda a Jaroslaw Kaczynski ... 17.03.07, 09:53 Polska juz zostala w tyle, bo reform nie bedzie a nawet jesli jakims cudem by je wprowadzono to mija sporo czasu zanim beda ich efekty. Pozostaje nam czekac az kolejna lewicowa koalicja sie wykrwawi i miec nadzieje ze w koncu do wladzy przyjdzie ktos kto nie skupia sie na koncentrowaniu wladzy w swoim reku. Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Mikuláš Dzurinda: słowacka marka to podatek lin.. 17.03.07, 09:43 Jak to sie dzieje,ze mamy w naszej czesci Europy tylu madrych i zdolnych przywodcow,z otwartymi glowami,a rezultaty takie marne.Kazdy z nich jest lepszy od poprzedniego a kazdy poprzedni zrobilby wszystko lepiej niz nastepca.Dobrze,ze jestem "niezaleznym" emerytem i moge to wszystko miec gdzies.Historia kolem sie toczy i cyklicznie powtarzaja sie wzloty i upadki.Obserwuje to przez cale moje dlugie zycie,znam z opowiesci moich rodzicow.Nic sie nie zmienia.Poziom zycia rosnie tak powoli,ze w ciagu jednego pokolenia jest niezauwazalny.Ja wykorzystalem szanse,ktora daje "przeprowadzka" do kraju,ktory jest "do przodu".W swoim biednym kraju niewielu ma szanse cos osiagnac.Przestancie wierzyc w swoja szanse,pomozcie jej.Jedzcie tam,gdzie mozna znacznie wiecej zarobic a potem odpoczywajcie w swoim "starym kraju".Ruszcie glowa,przestancie narzekac na swoj los,pomozcie mu.Swiat nie konczy sie na waszej miejscowosci.Nawet w Polsce mozna sobie "poprawic",niewiele ale jednak.Badzcie mobilni.To jedna z tajemnic krajow "rozwinietych". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jana Mikuláš Dzurinda: słowacka marka to podatek lin.. IP: *.adsl.elcuk.pl 17.03.07, 10:03 Ktoś tu już słusznie zauważył, że gdyby Słowacy byli tacy zachwyceni panem chwalipiętą, to nie posłaliby go w wyborach na drzewo. A ja dodam tylko, że w kraiku takim jak Słowacja wystarczy uruchomić jeden supermarket, by PKB podskoczył o parę punktów. Nie mniej jednak obserwując braci Słowaków muszę im przyznać, że w porównaniu z naszym zamiłowaniem do burdelarstwa i chronicznym beztalenciem organizacyjnym radzą sobie wcale dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
chris30 Re: Mikuláš Dzurinda: słowacka marka to podatek l 17.03.07, 10:51 Nie ma w tym nic dziwnego, że w młodych demokracjach odpowiedzialni politycy przegrywają często z populistami. Pierwsze wybory prezydenckie we Francji wygrał późniejszy Napoleon III, który sprowadził na Francję karastrofę wojny z Prusami i Komuny Paryskiej. Dlatego nie porównujmy sie ze Szwajcarią, tylko raczej korzystajmy z udanych doświadczeń Dzurindy, jeśli nawet przegrał ostatnie wybory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prof dr hab lepper to wyjątkowo szkodliwa bzdura IP: *.jjs.pl 17.03.07, 11:39 "wystarczy uruchomić hipermarket" - to dlaczego najbiedniejsze są w Europie kraje małe, takie jak Albania czy Mołdawia? Dlaczego kiepsko radzą sobie Węgry? Siłą Słowacji jest świetna infrastruktura, a problemy podobne jak u nas: mimo wszystko ogromnie dużo roszczeniowców i demagogów. Mimo że to kraj katolicki, nie mają Radyjka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaac-p Re: to wyjątkowo szkodliwa bzdura IP: 212.2.100.* 17.03.07, 11:52 Hm, no właśnie.. demagodzy... A moze jednym z takich demagogów jest sam eks- premier? Tak bardzo wierzysz w to co mówią złotouści politycy? Bo pan dziennikarz nie ma zadnych watpliowości i rozmawia z pozsycji parteru (zero trudnych pytań..).. Pytanie tylko : dlaczego ci "głupi" Słowacy odebrali władze swojemu dobroczyńcy... Hm... warte zastanowienia. Był juz kiedyś taki polityk (w Polsce) który mówił o "przypadkowym narodzie"... ja jednak bradziej wierzę całemu narodowi niż jednemu eks-premierowi. .. Tak na marginesie w tym cudownym kraju bezrobocie wzrosło... Rozumiem,,że w twojej ocenie wysokość podatku ma istotne i podstawowe znaczenie dla tych którzy nie mają pracy..? liniowy to dla nich wybawienie, prawda...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prof dr hab lepper nie przegrał znacząco IP: *.jjs.pl 17.03.07, 12:18 a jednak narzekano na jego arogancję - ale nowe socjalne władze naprawdę niewiele odkręciły z jego reform. Tak już jest w polityce, choć np. Estończycy przejawiają więcej konsekwencji. Poza tym na przykład jeden ze zwycięzców pan Slota przez 12 lat rządził Żyliną i było to przedstawione jako ogromny sukces. Wygrał wybory, jest w rządzie - i co się okazało? Miasto jest katastrofalnie zadłużone a sukcesy to był pis na wodę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Dopóki słowo liberał będzie obelgą... IP: *.dialog.net.pl 17.03.07, 10:22 dopóty będzie syf i bieda w tym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek BZDURA. Spytajcie ekonomistów. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 11:04 Powszechnie wiadomo, że podatek liniowy sprzyja bogatym i to oni na tym najwięcej zyskają. Po drugie - idea podatku liniowego ma sens tylko wtedy, gdy jest on ujednolicony całkowicie - tzn. nie ma żadnych niższych stawej. Uchwalamy 19% to VAT na wszystko musi wynosić 19%, bez żadnych ulg. A u nas słyszy się pomysły, żeby dochodowy "ustawić" jako liniowy na 19%, ale z kolei VAT zostawić zróżnicowany. Wtedy idea ta jest bezsensem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezportek Powszechnie wiadomo - chama nie przekonasz IP: *.deltastar.com 17.03.07, 15:51 Podatek liniowy sprzyja rozwojowi gospodarki. Kropka. Biednemu, durnemu, bezmyslnemu i smierdzacemu pomoc moze tylko kopniak i zmuszenie do wytarcia zadka, zamiecenia podwyrka i zabrania sie do do czyszczenia rynsztoka z gnoju po komunie. Innych zadan proletariat nie jest w stanie wykonywac, szkoda czasu i srodkow na cywilizowanie odpadkow ewolucji. Organizm niezdolny do utrzymania sie przy zyciu zdechnie tak czy siak, niech nam chociaz nie zasmradza Polski w trakcie nieuchronnego procesu wymierania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wer Re: Mikuláš Dzurinda: słowacka marka to podatek l IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 11:31 Zapomnieli dodać w tym artykule że na Słowacji jest w tej chwili wyższe REALNE bezrobocie niż w Polsce. Polska - 12,2 Słowacja - 13,3 (dane z niedawnej Rzepy). Parę lat temu to Polska biła rekordy bezrobocia w regoinie i chyba w całej Europie, teraz Słowacja zaczyna nas wyprzedzać. Podatek liniowy jest korzystny - ale chyba nie dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaac-p Re: Mikuláš Dzurinda: słowacka marka to podatek l IP: 212.2.100.* 17.03.07, 11:55 I jeszcze warto by zapytać w jakich to czołowych gospodarczo krajach swiata jest taki system podatkowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: Mikuláš Dzurinda: słowacka marka to podatek l IP: *.chello.pl 17.03.07, 12:45 moze po prostu Słowacy az tak masowo nie emigrują jak Polacy i stąd ta różnica? Jakie byłoby u nas bezrobocie realne gdyby nie emigracja zarobkowa? Moim zdaniem większym problemem niż stawki podatku jest ich skomplikowanie (rozbuchana, niepotrzebna biurokracja) oraz system ubezpieczeń, wiadomo-niewydolny, wiadomo-wyższe koszty pracy. Gdybym zamiast płacić Zusowi mógł wpłacać połowe tego na prywatne ubezpieczenie... Odpowiedz Link Zgłoś
macrad 1% 17.03.07, 18:06 Hm... nie wiem czy dobrze liczę, ale 1% wszystkich Polaków to coś około 300 tysięcy? A ilu wyemigrowało? Coś mi się wydaje, że gdyby ci, którzy są teraz w Irlandii, zostali w Polsce, to byśmy mieli większe bezrobocie niż Słowacja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wer Re: 1% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 19:04 Można sobie gdybać. Podobno emigrują najaktywniejsi, najlepiej wykształceni. To może byśmy mieli więcej miejsc pracy? W każdym razie jak lecą takie "achy" i "ochy" nad słowackimi reformami to wypadało by wspomnieć że nie wszystko jest tak różowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaorac prl jeden slowak padrzejszy od 100 katoli IP: *.hsd1.or.comcast.net 17.03.07, 21:55 ten slowak jest madrzejszy, normalniejszy od kilkuset ubeckich debili na wiejskiej i jej katopoyebanych przywodcow, polacy to jednak nacja ulomnych chamow, parobkow, przasnych mord, pijakow zlodzieji i zwyklych durni. a na slowacji zyja normalni ludzie, i to tak niedaleko, a jednak roznica kosmiczna. i ani slowa o jezusie maryji i zyciu poczetym. brawo slowacy, Odpowiedz Link Zgłoś