Gość: SKIN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 21:57 w takim razie trzeba tam kierować długotrwale bezrobotnych bez kwalifikacji ..oczywiście wpierw na solidne przeszkolenie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lysy os. W-kie zalać kopalnie w pi.. dziet IP: *.eranet.pl 13.05.07, 13:33 będzie spokój Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Enn Re: zalać kopalnie w pi.. dziet IP: 212.191.80.* 13.05.07, 14:55 Zostawić kopalnie rynkowi. Po co państwo się do tego miesza? Za kilka lat węgiel znów potanieje i z naszych pieniędzy pójdą grube miliardy na zwolnienia dla zatrudnianych teraz górników. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: zalać kopalnie w pi.. dziet 13.05.07, 15:14 nie przetrwalyby na rynku bez pomocy panstwa i tych wszystkich ukrytych subsydiow ktore wywalczono. Ale powiedzmy nawet ze warto doplacac do tej branzy.. z jakis tam powodow. Ale tu mamy naoczny przyklad na to ze kopalniami rzadza zwiazki zawodowe ktore zlapaly drugi oddech wraz z dojsciem PiS do wladzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk Po sprywatyzowaniu kopalń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 15:53 rynek węgla sam się wyreguluje. Ceny węgla na giełdach i tak są poniżej 45USD/t. www.eia.doe.gov/cneaf/coal/page/coalnews/wklyspot070323.gif W każdej pracy obowiązuje jedna zasada że: "Każdy stara się pomnażać, swoich podwładnych, ale nigdy nie rywali, dlatego członkowie grupy przestępczej, tak chętnie optują za przyjmowaniem ludzi, do tych najcięższych prac. Gość portalu: Enn napisał(a): > Zostawić kopalnie rynkowi. Po co państwo się do tego miesza? > Za kilka lat węgiel znów potanieje i z naszych pieniędzy pójdą grube miliardy n > a > zwolnienia dla zatrudnianych teraz górników. Odpowiedz Link Zgłoś
szefunio1 Re: Po sprywatyzowaniu kopalń 13.05.07, 18:04 > Ceny węgla na giełdach i tak są poniżej 45USD/t. > www.eia.doe.gov/cneaf/coal/page/coalnews/wklyspot070323.gif Te 45$/t kosztuje węgiel o wartości energetycznej 12-13000 Btu/lb. Średnia wartość energetyczna wydobywanego w Polsce węgla to 22000 kJ/kg (9500 Btu/lb). Taki węgiel "chodzi" na giełdzie towarowej w okolicach 10$/tonę. A średni koszt wydobycia węgla w Polsce wynosi 166 zł/t + 50 zł na wcześniejsze emerytury górnicze + szkody górnicze. Odpowiedz Link Zgłoś
mufti.ibrahim Więc niech opłacają podwyższone składki 13.05.07, 13:35 na sfinansowanie wcześniejszych emerytur górniczych. W tym momencie miejsca pracy w kopalniach są DOTOWANE przez podatników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktostam Re: Na grubie będzie chłop za chłopa IP: *.korbank.pl 13.05.07, 14:14 Taniej byloby podniesc wiek emerytalny, ale gornicy sa zbyt delikatni na ciezka prace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nomad Re: Na grubie będzie chłop za chłopa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.07, 16:15 zapraszam na -1020 metrów pod ziemie, tam gdzie pracuje mój brat i wiekszosc moich kolegów - wtedy porozmawiamy o cięzkiej pracy, zmeczeniu i emeryturach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: logik Re: Na grubie będzie chłop za chłopa IP: *.hyperband.com 13.05.07, 17:04 znaczy sie taka kopalnie nie jest oplacalna. zamknac w cholere Odpowiedz Link Zgłoś
znajomy_jennifer_lopez Górniku - uskładaj sobie sam na emeryturę! 13.05.07, 21:46 Emerytura po 20 latach? Prosze bardzo. Emerytura po 10 latach? Prosze bardzo. Ale z tego co górnik SAM sobie odłozy. 500zł to za mało? 2000zł chce? Prosze bardzo - niech SAM SOBIE odkłada więcej, a jak go nie stac? Jezu, wielu ludzi na wiele rzeczy nie stać. Nie oznacza to jednak od razu że sprzątaczka ma sie dokładać do górniczej emerytury, nie mówiąc o kosztach leczenia pylic, szkodach górniczych itp. Polski węgiel to bardzo bardzo kosztowne źródło energii (pensje + dopłaty do emerytur + leczenie + szkody górnicze + zniszczenia stolicy (mołotowy cegły itp) + zanieczyszczenie środowiska - stać nas?) - dużo tanszy jest choćby węgiel (jeśli musi być węgiel) z Chile. Nadarza sie wspaniała okazja by rozwiązać problem z gornictwem ale PiS woli narobić do własnego gniazda, spox. To ile tego g... (tysięcy górników) podrzucą liberałom (następnemu rządowi) 10 tys, 20 tys? Odpowiedz Link Zgłoś
a.ba No to się znowu cofamy - miały być el. atomowe a 13.05.07, 14:20 znowu inwestujemy w zacofanie, zaniczyszczenie, produkcję inwalidów i młodych emerytów. Po co inwestować w nowoczesne technologie - lepiej konkurować łopatą z kopalnią odkrywkową w Australii. To co że będą drożsi - podatnik dopłaci. Po co kształcić informatyków lepiej kształcić górników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wreanch Zatrudniać na zasadach wolno rynkowych IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.07, 14:30 Tylko jedna zasada nie ma przywilejów a więc wczesna emerytura ( w Anglii robią do 62 lat i nikt nie pyskuje ba polscy emeryci tam robią), przesadnie wysokich emerytur z naszych podatków niech sobie wyrobią. Najlepiej zrobić kopalnie prywatne a jak się nie podoba to spieprzaj dziadu Ps. Obecnie to tak wygląda że 40 letni emeryt dorabia bo jego 3 tyś nie wystarczą a młodzi muszą emigrować. Petycja do polityków by zakazać pracy emerytom górnikom którzy zajmują miejsca młodym. wreanch@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stasi1 więc jeszcze długo bedziemy jako państwo dopłacali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 14:30 do górnictwa! Odpowiedz Link Zgłoś
szefunio1 Re: więc jeszcze długo bedziemy jako państwo dopł 13.05.07, 17:56 Znając głowę Polaków do robienia interesów zapewne aż nam się wyczerpią złoża węgla (za kilkadziesiąt lat). A kiedy się wyczerpią będziemy węgiel importować z zagranicy (pewnie za równie grubą forsę jaką wsześniej dopłacaliśmy do wydobycia - bo równocześnie z naszymi wycześpią się złoża również w kilku inny równie "mądrych" państwach). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stasi1 Tak źle to chyba nie będzie. Wielka Brytania IP: 81.210.39.* 13.05.07, 22:43 jak też Niemcy zaprzestali wydobywać węgiewl kiedy to im się ekonomicznie przestało opłacać. Więc również mogą zacząć znowu wydobywać jeśli to będzie miało sens ekonomiczny Odpowiedz Link Zgłoś
64k Chyba tylko po to zeby bylo komu kamieniami i... 13.05.07, 16:18 Chyba tylko po to zeby bylo komu kamieniami i ceglami rzucac pod parlamentem. Kolejna armia roszczeniowcow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Na grubie będzie chłop za chłopa IP: *.gre.pl 13.05.07, 20:28 k...wa odprawy dawali by odeszli a teraz znowu przyjmuja paranoja i dziura finansowa brawo podniesc podatki bo sa za male zarobki Odpowiedz Link Zgłoś
virtualtrancer Na grubie będzie chłop za chłopa 13.05.07, 20:53 "Po raz pierwszy od lat spółki węglowe nie będą musiały pytać Warszawy o zgodę na przyjęcie nowych ludzi" - rozumiem, ze o kase tez nie beda sie pytac jak okaze sie, ze znowu brakuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawda Re: Na grubie będzie chłop za chłopa IP: *.bb.online.no 14.05.07, 18:31 prawda Odpowiedz Link Zgłoś
gostom1 Subwencje pochodzą z EU 14.05.07, 18:46 do roku 2012 nie będzie subwencji dla górnictwa w Niemiec w ramach koniecznych reform. Oby tak samo zostały przeprowadzone reformy w rolnictwie. W całej UNI. Nie tylko w krajach demokracji zachodniej, z kąd kasa pochodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Zasadnicze pytanie. 15.05.07, 00:39 Po co było zwalniać fachowców i płacić im wysokie odprawy a dzis pzryjmowąć żółtodziobów, którzy będą się musieli jeszcze dużo uczyć żeby zostac pełnowartościowymi górnikami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kojot Na grubie będzie chłop za chłopa IP: *.elsat.net.pl 16.05.07, 17:51 cztery tysiące brutto- gdzie tak płacą , człowieku przyjdź do pracy do kopalni, a zobaczysz ile dostaniesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk Re: Na grubie będzie chłop za chłopa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 19:26 Gość portalu: kojot napisał(a): > cztery tysiące brutto- gdzie tak płacą , człowieku przyjdź do pracy do kopalni, > a zobaczysz ile dostaniesz ---------- PRzed paroma minutami rozmawiałem, na ten temat z pracownikiem oddziłu szybowego kopalni i potwierdził a nawet pokazywał mi "pasek" z którego wynikało że ma powyżej czterech tysięcy brutto na miesiąc. Więc gościu nie wciskaj społeczenstwu polskiej ciemnoty że na kopalniach aż tak źle płacą. Ale ten pracownik coś potrafi i chce coś zrobić i stać go na to, nie tylko leżeć na feli a potem narzekać. Odpowiedz Link Zgłoś
zelazny.karzel.wasyl Węgiel 45USD/tonę, 10 USD? Bzdura! To ceny w USA! 17.05.07, 13:06 Cena węgla w Europie jest odnoszona do poziomu tzw. CIF ARA - ceny w 9 portach głębokomorskich Europy. Ceny z publikacji DOA podane powyżej (to 45 USD/t) dotyczą handlu węglem na giełdzie NYMEX i nie obejmują kosztów dowozu do odbiorcy z kopalni (z reguły na NYMEX handluje się węglem appalachijskim) Istotnym składnikiem ceny z punktu widzenia odbiorcy jest koszt transportu i to ten koszt decyduje o poziomie końcowym dla odbiorcy. Aktualne ceny CIF ARA dla węgla standardowego (miału!!!) znajdziecie tu: www.globalcoal.com/ Ostatnia cena to 72,5 USD/tonę (11.05.2007) a nie 45 USD/t, jak ktoś tu bzdurnie napisał nie mając wogole pojęcia, o czym mówi. W tym samym dniu 11.05.07 cena miału w południowoafrykańskim terminalu Richards Bay wyniosła 47,9 USD/tonę. Koszt transportu z RPA i rozładunku statku typu Capesize w Europie jest taki, że cena w Porcie skacze do 72,5 USD/tonę. Jeśli chcecie pisać o cenie węgla, warto najpierw się co nieco dokształcić, a nie pisać Brednie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk Re: Węgiel 45USD/tonę, 10 USD? Bzdura! To ceny w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 21:18 > Ostatnia cena to 72,5 USD/tonę (11.05.2007) a nie 45 USD/t, jak ktoś tu > bzdurnie napisał nie mając wogole pojęcia, o czym mówi. --- Dla przykładu podane ceny NETTO z kop "Wujek/Śląsk aktualnie za węgiel OrzechI, kęsy wynosi 366.ooPLN/tonę, jeżeli dodamy 22% VAT-u to otrzymamy kwotę 446,52PLN/tonę (cena na kopalni). Na dzień dzisiejszy kurs USD/PLN 1:1 wynosi 2,80 jeżeli kwotę 446,52PLN podzielimy przez 2,80 to otrzymamy 159,47USD/tonę. Cena ta w przeliczeniu na USD obowiązuje na kopalni. Warto zatem przeanalizować te relacje i wyciągnąć z tego wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
zelazny.karzel.wasyl Dalej nie chesz się uczyć Agnostyk. A pisać chcesz 18.05.07, 06:46 o temacie, o którym masz mikre pojęcie. Wypowiadasz się autorytatywnie, nie mając pojęcia o sprawie. 72,5 USD kosztuje miał dla elektrowni, którym Ty w piecu nie zapalisz, bo Ci przez ruszta przeleci. > Warto zatem przeanalizować te relacje i wyciągnąć z tego wnioski. Masz rację w tym zdaniu i dlatego przeanalizuj sobie te cenniki: www.kwsa.pl/index.php?m=32 Sprawdź pod hasłem "węgiel gruby, drobny i średni" oraz "Miały energetyczne". Zobaczysz, ile kosztują te dwa, całkowicie różne sortymenty i dopiero wtedy zacznij wyciągać wnioski. W Polsce wielu ludzi pali węglem, dlatego jest zapotrzebowanie na węgiel gruby. Jednocześnie wskutek mechanizacji wydobycia i odstawy urobku węgiel gruby to tylko 12-15% całego wydobycia, reszta to miały. Dlatego są okresowe braki węgla na bramach jesienią (miał jest zawsze!!!) i kolejki po węgiel. Po węgiel GRUBY!!! Z tego powodu cena węgla grubego jest taka, jaka jest, a miały dla elektrowni i przemysłu są tańsze. Ale żeby palić miałem, trzeba mieć specjalną konstrukcję pieca, nie do uzyskania w warunkach gospodarstwa domowego. Czy teraz już zaczynasz wreszcie rozumieć, o co chodzi? Mam nadzieję. I zawsze lepiej trochę doczytać, zanim zacznie się pisać bzdury, bo można trafić na kogoś, kto przypadkiem się na sprawie trochę zna.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk Dobrowolnie rezygnuję z tak lichego nauczyciela. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 16:47 zelazny.karzel.wasyl napisała: Ale żeby palić miałem, trzeba mieć specjalną konstrukcję > pieca, nie do uzyskania w warunkach gospodarstwa domowego. > > Czy teraz już zaczynasz wreszcie rozumieć, o co chodzi? ------------ Twoje wywody Zelazny...... są do niczego, żebyś chociaż napisał ile ten miał czy muł ma MJ/kg to moglibyśmy toczyć dalej dyskusję. Ja jedynie mogę Ci tylko tyle powiedzieć, że ja mułu lub miału to nie chcę, ani za dopłatą ze strony kopalni. W tym postcie piszesz o mechanizacji urabiania, więc wyobraź sobie że ten kombajn ścianowy bierze (urabia) wszystko nie tylko węgiel ale i SKAŁĘ PLONNĄ TEŻ. Zatem aby stopić tą skałę płonną to najpierw muszę fes nachajcować w piecu węglem który ma wartość opałową, powiedzmy 30MJ/kg. Potem te hasie muszę wybrać z pieca i gdzieś go mieć składować, aby potem go można było wywięść gdzieś na hołdę. Więc Zelazny.... wybacz że taką gospodarkę to ja mam w rzyci. I jeszcze jedno ja podałem aktualną cenę wegla z kop. "Wujek/Śląsk" a one należą do KHW a ty mi przeciwstawiasz ceny z kopalń należących do KW a to nie to samo. Reasumując to wszystko dobrowolnie rezygnuję z takiego lichego nauczyciela. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś