Gość: Liczydlo IP: 194.130.163.* 19.10.07, 14:39 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moki1 Atu trochę inne dane :( 19.10.07, 17:07 www.ippr.org/publicationsandreports/publication.asp?id=563 Polaków w anglii jest tylko 318 tys i zarabiają srednio 7.3£ na godzinę będąc daleko w tyle za przedostatnimi w zestawieniu somaliczykami 7.9£ Odpowiedz Link Zgłoś
kgniu Re: Atu trochę inne dane :( A ja mam gdzieś takie 19.10.07, 23:31 dane.... i co z tego. Zacząłem pracę na budowie po ukończeniu w Polsce uniwerku w Toruniu. Potem przez rok pracowałem w magazynie odzieżowym. Aż wreszcie rok 2007 okazał się szczęśliwy i jako fizyk zostałem konsultantem w firmie finansowej. Mam to gdzieś że zarabiam 7 na godz. na okresie próbnym i pracuję 35 godzin na tydzień. Nabieram doświadczenia w nowej dziedzinie i może kiedyś wrócę do Polski. Pożyjemy zobaczymy.......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mistral Troche prawdy IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.10.07, 17:10 Pozwole sobie zacytowac cyt.#1 "odpływ pracowników z Polski może okazać się dla gospodarki brytyjskiej znacznie większym problemem, niż ich nadspodziewanie wysoki napływ w 2004 roku". -czyli w 2004 roku wyjechalo najwiecej Polakow, zanim Kaczory doszly do wladzy cyt#2 Cyt."Poprawiająca się - zdaniem dziennika - sytuacja w Polsce powoduje, że coraz więcej polskich pracowników decyduje się na powrót do kraju." Dokladnie tak jest, czyli odwrotnie od tego co sugeruja media w Polsce,zadne apele i namowy politykow nie pomoga jesli nie bedzie warunkow w Polsce.To coraz wieksze perspektywy w kraju, zderzenie z realiami na obczyznie i coraz mocniejsza zlotowka powoduje ze powracajacych bedzie wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
kgniu Re: Troche prawdy 19.10.07, 23:39 coraz > mocniejsza złotówka powoduje ze powracających będzie więcej uderz się w głowę. im mocniejsza złotówka tym w Anglii wszystko tańsze w odniesieniu do Polski. Według twojej logiki to w ogóle nie byłoby po co wracać.... Zdrówko ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moki1 Raczej coś ci się pomyliło IP: *.chello.pl 20.10.07, 00:01 Pewnie zwolennik PO? Z reguły słabi w ekonmii. Silna złotówka to opłaca się zarabiać w Polsce i wydawać za granicą. Odpowiedz Link Zgłoś
kgniu Re: Raczej coś ci się pomyliło 20.10.07, 08:07 To może drobny przykład - jak byś założył, że z dniem dzisiejszym złotówka wzmacnia się do poziomu funta, to za samochód kosztujący w Anglii 10k musiałbyś w Polsce kupić za powiedzmy 60k. wzmocnienie złotówki nie zwiększa zawartości twego portfela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mistral Re: Troche prawdy IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.10.07, 03:57 > coraz > > mocniejsza złotówka powoduje ze powracających będzie więcej > > uderz się w głowę. im mocniejsza złotówka tym w Anglii wszystko tańsze w > odniesieniu do Polski. Według twojej logiki to w ogóle nie byłoby po co > wracać.... Zdrówko ;) Szkoda tlumaczyc bo to dla ciebie za trudne Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 NYT: Ciężkie czasy dla bogatych w GB 19.10.07, 15:07 Ostatnio była seria artykułów w zachodniej prasie o tym, że Polacy zarabiają w GB b. mało, wykonują najgorsze prace i żyją w złych warunkach. Nawet GW przedrukowywała część tych opinii. Tak wię powstaje pytanie, czy NYT wie co mów? No chyba, że mówi z pozycji skrajnie liberalnych - wtedy wszystko się zgadza. Faktycznie, nawet drobne podwyżki dla gastarbeiterów mogą być dla ich pracodawców (zwłaszcza tych dużych i bogatych typu koncerny) uciążliwe, nieprzyjemne i odbierane przez nich jako głęboka niesprawiedliwość. Wobec tego władzom brytyjskim dzielnie wspierającym ten uciskany kapitał pozostaje już tylko otworzyć szeroko swe granice na Chińczyków. Ci są jeszcze tańsi, o wiele dłużej potrzebują zanim zrozumieją, że mają jakieś i prawa i jeszcze dłużej zanim zaczną dukać swe żądania po angielsku, umieją się dużo taniej utrzymać, bo o wiele więcej Chińczyków potrafi żyć na kupie w 1. pomieszczeniu. Niedawno widziałam program w tv, gdzie na ca. 15 m kw. mieszkało 21 Chińczyków. Na to Polacy faktycznie się nie zgodzą. Jeśli tak na to spojrzeć, to rzeczywiście idą ciężie czasy i NYT ma rację, że się użala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uli Re: NYT: Ciężkie czasy dla bogatych w GB IP: 62.172.234.* 19.10.07, 16:30 Jak ja "lubie" te wszystkie wypociny typu "co bedzie gdy". Jakos na razie McDonaldy pelne sa Polskich pracowników i sa oni tam calkiem szczesliwi, a tzw lepsza sytuacja w Polsce jeszcze dlugo nie bedzie dobra na tyle zeby wszyscy na hura tam chcieli wrocic. Poza tym UK oprocz sprzataczy potrzebuje tez lekarzy, inzynierow, specjalistow IT itd i placi im sie przyzwoicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pavs Re: NYT: Ciężkie czasy dla bogatych w GB IP: *.in-addr.btopenworld.com 19.10.07, 17:27 Z drugiej strony jednak widac coraz wiecej Polakow w biurach (przynajmniej w mojej branzy - logistyka) no ja wczoraj dostalem awans wiec sie zgadza :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raa Re: NYT: Ciężkie czasy dla bogatych w GB IP: *.stclares.ac.uk 19.10.07, 19:33 Ja tez! od poniedzialku nowa praca w HR :) gratuluje awansu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dublin24___ NYT: Polacy w Wielkiej Brytanii coraz bogatsi IP: 85.134.209.* 19.10.07, 16:30 Nareszcie jakas odmiana od bzdur z polskich gazet jakoby polacy w uk/irlandii jedynie kible myli i imali sie najgorzej platnych zajec. A tu co? dowiadujemy sie czegos zupelnie innego , szkoda tylko ze z zachodniej gazety... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kap0 NYT: Polacy w Wielkiej Brytanii coraz bogatsi IP: *.dsl.bell.ca 19.10.07, 16:41 to jak to jest z ta emigracja .zawsze pisaliscie ze to wina PiS-u a tu piszecie ,zenajwiecej przyjechalo w 2004 roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo bo w 2004 IP: 217.153.237.* 19.10.07, 16:45 ..otwarto granice i dlatego. A potem 2 fala jak PiS doszedł do władzy, stracono nadzieje na poprawe w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: StadioVelodrome Re: odpowiedz do jojo i politycznych maruderow IP: *.ipt.aol.com 19.10.07, 17:22 Jaka 2. fala!!?? Za ta "2. fale" to ta pierwsza i "najpierwsza" jeszcze sprzed 2004r wstydza sie do dzis, bo zaczeli zjezdzac leniwcy, panny w szpilkach, tlenione blondyny, synusie co to nie otrzymali posadek obiecanych przez "lokalne sitwy" oraz ludzie z brakiem checi do nauki jezyka. Fakt, byla wsrod nich tez spora grupa rozsadnych, co jezyk podszlifowali, chwycili troche wiedzy nt. mniejszosci etnicznych, seksualnych- czyli ci ktorych kazdy kraj kraj pozada jako swoich nowych rezydentow.. Ludzie nie psioczcie na PIS, bo pewnie nawet na wybory nie chodzicie, wiec co wam do tego.. Poza tym widac juz roznice u naszych rodakow w poziomie zycia- zamiast chodzic piechota do pracy kilka kmetrow, kupuja na spolke dorzniete, uzywane auta ;)) pozdrawienia juz z Francji (tam rzadko widac te kohorty smutnych Polakow)od "starego imigranta" ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malina Re: odpowiedz do jojo i politycznych maruderow IP: *.premiumtv.co.uk 20.02.08, 14:21 "Stary emigrancie", Najłatwiej chwalić PiS żyjąc poza Polską, jak się nie widzi co w kraju się dzieje. Młody Emigrant Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adolfo tak, po 2 latach awans ze zmywaka na prezesa firmy IP: *.adsl.alicedsl.de 19.10.07, 17:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adolfo Re: tak, po 2 latach awans ze zmywaka na prezesa IP: *.adsl.alicedsl.de 19.10.07, 17:25 polacy w GB wykonuja najgorsza robote i sa najgorzej oplacani 6-7 GBP na godzine to marna stawka w porownaniu do wielkich kosztow chyba ze sie mieszka jak dziady w 10 na jednym pokoju ale w polsce mowi sie kumplom ze jest sie prezesem korporacji buhahahaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc NYT: Polacy w Wielkiej Brytanii coraz bogatsi IP: *.dora.pl 19.10.07, 17:33 Jest super nie wracamy.:) Odpowiedz Link Zgłoś
timoszyk Re: NYT: Polacy w Wielkiej Brytanii coraz bogatsi 19.10.07, 18:37 Wyglada na to, ze Kaczynscy kupili w NYT ten artykul. Nalezaloby w tej sprawie powolac komisje sledcza! Wac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konik arturowi sulzbergerowi nie podoba sie to IP: *.hsd1.il.comcast.net 19.10.07, 18:37 wydawca ny times i reszta hameryckich i brytyjskich zydziakow wolalaby widziec slowianow w najpodlejszych robotach.czuja sie dobrze jak w nursingach pracuja Polacy i pejsatym tylki podcieraja. a tu niestety,sprawa sie komplikuje:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqq Re: arturowi sulzbergerowi nie podoba sie to IP: *.acn.waw.pl 19.10.07, 18:52 Od poniedzialku bede w UK. Nie wiem na jak dlugo. Moze nie najlepiej jak na UK bede zarabial, ale 60 tys. GBP brutto za rok - to w RP bym jednak nie zarobil, zwlaszcza na starcie kontraktu. Praca jako manager (yeah, kwalifikacje dosc wysokie, nieprzystajace poki co do potrzeb w Ojczyznie, zreszta pewnie i tak za pare lat pomysle o wlasnej firmie:). No, duzy plus: prawie 40 godzin / tydzien pracy w srodowisku mowiacym po angielsku - to po koszcie godziny z nativem w wawie = 2 tys. zlotych:))) To dodatkowy zysk;) Na szczescie zdaze oddac glos przeciw drobiowi i jego klakierom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczurwa Re: arturowi sulzbergerowi nie podoba sie to IP: *.aster.pl 19.10.07, 19:20 przestań śnić, mitomanie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KOR Re:Bartoszewski "emigrannt polit. !!!!" a pedzic IP: *.fwhq2nat.dot.ca.gov 19.10.07, 21:19 dziada lewusa. Zlodzieje koledzy stracili wladze i teraz w Polsce , gdzie zaczyna panowac prawo nie da sie zyc. Taka to "elita" rzadzila POLSKA PRZEZ 15 LAT. KONSEKWENCJE ICH MAFIJNYCH RZADOW PONOSI CALE SPOLECZNSTWO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawelek Ja moge im stadion na olimpiade wybudowac IP: *.stg.pl 19.10.07, 21:27 Znam tylko podstawy anglika czyli tego co mnie nauczono przez 2lata w liceum. Oczywiscie pojde wybudowac obiekty na olimpiade jesli bede dostawal 20funtow za godzine. Inaczej stad nie chce mi sie wyjezdzac. To jak Angole, robicie ze mna deal czy sciagacie Rumunow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boltonboy Re: Ja moge im stadion na olimpiade wybudowac IP: *.manc.cable.ntl.com 19.10.07, 21:38 rumuni już tu są i pracują za połowę stawki polaków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawelek Re: Ja moge im stadion na olimpiade wybudowac IP: *.stg.pl 19.10.07, 21:41 do czasu....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: NYT: Polacy w Wielkiej Brytanii coraz bogatsi IP: 89.100.139.* 19.10.07, 21:54 czyzby awans od zmwyania garow do zamiatania podlogi? Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio NYT: Polacy w Wielkiej Brytanii coraz bogatsi 19.10.07, 22:06 Co za brednie. Oni wlasnie tam sa i se radza, bo sa tansi i robia glupsze roboty. "Awans" i lepsze roboty - to zupelnie inna bajka. I inna walka. Na to Brytyjczycy nie czekaja. Co Polacy jeszcze poczuja. Zreszta nieliczni, wiekszosc Polakow nawet nie ma szansy tego poczuc, bo do takich sytuacji/konstelacji w ogole nie dobrnie, z powodu wyksztalcenia, obycia, jezyka, uprzedzen, solidarnosci grupowej, zazdrosci, szykan, ostrej konkurencji, w wielu dziedzinach juz rozdanego tortu itd. itp. etc. Autorow takich "artykulow" bym publicznie ukaral, np. jedzeniech angielskich slodyczy. :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koko 1 milion i 100 000 Polaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.07, 22:54 Zaiste dziwną jest liczba Polaków, którzy wyjechali z kraju podawana w polskich mediach : mówi się przecież, że na wyspach jest ich około 500 000. Dlaczego tak się dzieje? Czyżby dlatego, że polski rząd WSTYDZI się mówic jak jest naprawdę? Bo irlandzki też nie poda dokładnie - trudno by było zwykłym Irlandczykom przełknąc fakt, że około 12% mieszkańców wyspy to Polacy... Choc widac to na każdym kroku.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Idźmy do urn IP: *.gprspla.plusgsm.pl 20.10.07, 10:27 Jutro wybory, Palacy głosujcie i wybierajcie przyszłość, zaścianek zostawmy ludziom których trafnie nazwał prof. Bartoszewski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: me Re: Idźmy do urn IP: *.chello.pl 21.10.07, 05:05 jaki profesor taki zascianek Odpowiedz Link Zgłoś
sokrates22 NYT: Polacy w Wielkiej Brytanii coraz bogatsi 20.10.07, 23:08 Jżeli to prawda to mają problem, co do budownictwa to niech się uczą od PIS.:))) U nas jak coś nie tak to wina komunistów i żydów, u angoli POLAKÓW!!! Coś nas tam w UK nie lubią?:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malma niech irole i hindusi zaiwaniaja na budowach IP: *.chello.pl 21.10.07, 05:03 a anglicy zaczna pracowac na polach na zasilki dla swoich leniwych bezrobotnych rodakow Anglicy szufladkujac nas w tak przedmiotowy sposob wykazuja sie nie lada ograniczeniem umyslowym. Odpowiedz Link Zgłoś